2005-07-23
早倆日已經講了話會來這裡食自助晚餐,所以六點三已到達一樓西餐廳。好在定位時已指明坐卡位加一張四人桌,所以六個人坐得好舒服。一坐下侍應小姐就問我們飲什麼,因為自助餐包一杯餐前飲和一杯餐後飲。餐前飲可以選啤酒、汽水或果汁。我們就一邊飲果汁,一邊等夠鐘開始。一開始食得,我就去行了一個轉。一睇熱食全部不對口味,所以一樣都冇試,重冇興趣用腦記有什麼食物。凍盤就有煙三文魚(味道一般哪,都食得的),蜜桃凍白火腿(冇味的),三款凍火腿(一般哪),青豆凍蝦(這個幾好,雖然冇什麼味道,但蝦又大又爽)。新鮮自選什菜沙律(款少得幾種,生菜佔一半),有個白色的忌廉湯(冇什麼味道,得個糊字),一煲魚皮餃和菜肉雲吞(好一般哪)。一大盤凍海鮮,有青口、蝦、水蟹、淡水龍蝦仔(全部都不好食的)。有一服務台,可以問佢取刺身,有三文魚、吞拿魚,八爪魚和劍魚(每次只得四片,好在都新鮮)。有另一檔粉麵粥加燒牛肉銀車,粥只得三款,有皮旦廋肉、魚片和魚頭(但最好不要食,料冇問題。有問題是白粥底,同食糊仔冇分別),麵就冇試,不過很大碗的。燒牛肉冇食,因為不食牛。大蛋糕數款,全部自己喜歡食幾多就切幾多。另有細細件的甜品,如0者喱、小果撻
一開始食得,我就去行了一個轉。一睇熱食全部不對口味,所以一樣都冇試,重冇興趣用腦記有什麼食物。凍盤就有煙三文魚(味道一般哪,都食得的),蜜桃凍白火腿(冇味的),三款凍火腿(一般哪),青豆凍蝦(這個幾好,雖然冇什麼味道,但蝦又大又爽)。新鮮自選什菜沙律(款少得幾種,生菜佔一半),有個白色的忌廉湯(冇什麼味道,得個糊字),一煲魚皮餃和菜肉雲吞(好一般哪)。一大盤凍海鮮,有青口、蝦、水蟹、淡水龍蝦仔(全部都不好食的)。有一服務台,可以問佢取刺身,有三文魚、吞拿魚,八爪魚和劍魚(每次只得四片,好在都新鮮)。有另一檔粉麵粥加燒牛肉銀車,粥只得三款,有皮旦廋肉、魚片和魚頭(但最好不要食,料冇問題。有問題是白粥底,同食糊仔冇分別),麵就冇試,不過很大碗的。燒牛肉冇食,因為不食牛。大蛋糕數款,全部自己喜歡食幾多就切幾多。另有細細件的甜品,如0者喱、小果撻、燉蛋等等。自己即製窩夫(由於自己製,所以鐘意大就大,細就細件。之後就可以加牛油或糖漿等,但我就加非常好味的雪糕)。之後是全晚主力食的六款Haagen-Dazs雪糕(有比利時朱古力、tiramisu、雲呢拿、芒果、士多啤梨和新出的哈密瓜,這個雪糕幾好,但哈密瓜肉非常甜)。我諗我和仔仔剩食雪糕已然有讚了。
食完就叫餐茶,凍熱任選。凍飲非常甜,太甜了,所以只飲得少少。服務就一時時,冇人時就非常快,如加水收碟等。但一人多就,唉,太差了,成桌面都是用過的杯碟,水又冇。不過都冇問題,一定有下次,因為有非常好味的Haagen-Dazs雪糕,去專門店食都冇咁平哪。