(非会员)
2008-07-13 10 浏览
和男友抱著試下的心情去食, 結果發覺食品種類多, 冷盤有沙律, 冷麵和魚生。熱盤就一般貨式, 不是太多選擇!甜品最吸引人, 有格仔餅, 木康布丁好好品! 整體來說, 價錢合理,有一般酒店的水準 !
熱盤就一般貨式, 不是太多選擇!
甜品最吸引人, 有格仔餅, 木康布丁好好品!
整體來說, 價錢合理,有一般酒店的水準 !
2008-06-18 5 浏览
前幾日我同男朋友一齊去食自助餐, 其實d嘢食同其他酒店都沒有大分別,但我個人就最鍾意食車厘子焗達同自製格仔餅。真係值回票價,大家不妨試試。
  • 車厘子焗達同自製格仔餅
2008-06-12 11 浏览
其實,$218的Buffet話貴唔貴,話平,其實一D都唔平。之但係,六國酒店呢間收$218既Dinner Buffet,可以做到出一杯杯既甜品仔果陣時只係一次過出3杯咁出,而每次都隔好耐至出一次...甚至,有D甜品只係成晚都只係出過一次,試都無得試,例如焦糖布丁咁,一次只出3杯,我一個人2雙手都已經拎走2個杯仔了,淨低果杯,幾秒之後已經有人拎埋,咁第3個人可以食咩野...?!!另外,Dinner Buffet 6:30pm開始,但所有貴價野(例如小龍蝦)到7:30pm打後就不再補給,真的很小家,最後,就真的如其他食家所言,真是食H字頭雪糕去回本的...但食Buffet要靠食雪糕回本,不是太過可悲嗎...?!!
2008-06-06 8 浏览
上年同幾個舊同學相約係六國食飯,約定今年再嚟過,BUT........好失望。食物水準差咗,款少咗,仲貴咗。諗住甜品會好D,點知都係咁,尤其係個tiramisu,居然出水,一路食件蛋糕D,就一路發現隻碟好多水,酒店都會有咁ge 出錯......
2008-06-01 25 浏览
同family慶祝我牛一總括:少人,環境ok刺身sushi ok窩夫好味雪糕係回本之選(出面1 tone要$3x)星期六價108!抵小童88冇加一!!!!!!!!正
同family慶祝我牛一

總括:
少人,環境ok

刺身sushi ok

窩夫好味

雪糕係回本之選
(出面1 tone要$3x)

星期六價108!抵
小童88
冇加一!!!!!!!!

2008-05-30 15 浏览
三月份和朋友幫襯,覺得價錢和水準都可以。於是在26/5再次幫襯,但真的太失望了,食物款式比以前少了而食物水準祇是一般,但價錢已比以前貴了$20/位 (星期1至4$188;星期5$208;星期6及日$228,包加一),我想很難有下一次幫襯了,唉!
2008-05-25 42 浏览
4-5-08 (日)年少時常來飲茶,很想帶T來,自己則懷舊一番。看見食評不俗,是日和家人同來自助餐,這裏只有星期日和假期才有自助餐,價錢不貴,所以都要預早訂位。但食物則普通,不過相對價錢也算合理的,比較特別的是有一部爆谷機,不停自動製作新鮮的爆谷,很受小朋友歡迎,T說戲院裏的爆谷賣得很貴呢,不過個人覺得好像戲院的爆谷美味些。另一特色是有一部機可自製窩夫,製成後可加上雪糕或生果,窩夫的蛋漿調校得宜,所以製成後很美味。雪糕還用上名牌,大小朋友都喜歡。不過,記得要有大人陪同,小朋友不要自己弄那些機器啊。可能來的是西餐廳,又是新裝修,尋不到半點舊日的足跡。
4-5-08 (日)

年少時常來飲茶,很想帶T來,自己則懷舊一番。
不過,記得要有大人陪同,小朋友不要自己弄那些機器啊。
可能來的是西餐廳,又是新裝修,尋不到半點舊日的足跡。

自製窩夫
自製窩夫
2008-05-22 6 浏览
18日為本少爺的生日,老婆豬就為我book左呢度既自助餐為我慶祝,下午的時候餐廳已經很細心地打電話來提我們時間,我地7:00到,雖然環境有點吵,但落地玻璃的景觀亦不錯...首先品嚐的是冷盤&刺身,三文魚不過不失,螺反而有點''硬'',要一讚的是那個小龍蝦!一向討厭在外出餐廳食有殼食物的我都食了兩大隻,龍蝦膏好香口,肉質都好爽甜....建議大家食這個時花小小心機將蝦頭''莫''開,唔好扭開!!要不然D龍蝦膏就很難弄出來,一口把膏都放進口中比一點點的感覺好很多的呀!!雖然餐廳本身菜款不多,但味道都很好,可惜牛扒的味道只是一般!!!另外我地仲食左,海鮮 : 味道不錯白汁的很好味薯蓉焗田螺: 很好味田螺好大隻,薯蓉都好滑,但有點''漏''',一隻起兩隻止羊架 : 羊肉質軟滑,一點都唔覺氈,一向唔太食羊的我都食左兩大塊!鵝肝派 : 類似鵝肝醬,個人應為夾包食一流,另有數款魚派甜品方面,小杯甜品 : 有芒果布丁,法式燉蛋等,味
下午的時候餐廳已經很細心地打電話來提我們時間,
首先品嚐的是冷盤&刺身
三文魚不過不失,螺反而有點''硬'',
要一讚的是那個小龍蝦!
一向討厭在外出餐廳食有殼食物的我都食了兩大隻,
龍蝦膏好香口,肉質都好爽甜....
建議大家食這個時花小小心機將蝦頭''莫''開,
唔好扭開!!要不然D龍蝦膏就很難弄出來
,一口把膏都放進口中比一點點的感覺好很多的呀!!
另外我地仲食左,
海鮮 : 味道不錯白汁的很好味
鵝肝派 : 類似鵝肝醬,個人應為夾包食一流,另有數款魚派
甜品方面,
小杯甜品 : 有芒果布丁,法式燉蛋等,味道不錯,但有點過甜
自製格仔餅: 有兩部機供食客自製,蛋漿弄得不錯,食落脆口,夾雪糕食更是一流
用有計時的那部機會好D,(部長介紹的)
更多食品不能詳述,總括而言抵食,一定會再去

$約230 (晚餐)
平時都好中意同家人黎食BUFFET既,真係幾好,服務OK,又可以自己整Waffle,而家出面好D既都收$400 - $500位,而呢度星期一至星期四都係收$188(全包),所以真係覺得又平又好!
2008-05-14 16 浏览
訂位for 母親節, 價錢比平時貴, 加左一要成$270 一位; 訂位后幾日, 六國至打來話要落訂金, 我覺得吾係咁好羅, 我都係因為第二間要落訂咁煩, 六國吾洗至訂佢啫, 幾日后至講想再訂第二間都full 啦食物種類比較少, 尤其是西式, 中式就連魚都無, 不過佢都有d第二間無的食物: pop corn 同 H 字頭貴貴 ice-cream (回本都係靠食佢)食完離開左, 呀媽問我點解無花送俾佢, 佢話見到hotel 入口有牌寫住母親節buffet 每位母親都有花., 點解呀, 吾通要開聲話要至有???

2008-05-08 8 浏览
2008/5/1晚餐雖說是要減減膽固醇,不過也要周不時出外吃一餐半餐,自己也開心D﹗基於又抵又合心水,所以又來六國吃。不論前菜﹑主食,九成的款式也和上個月來的差不多,只補寫上次沒有吃過的吧。很搶手的即叫即整的湯麵,趁不太多人就先整碗吃吃,上次沒吃到水餃,大大粒不過也是普通貨色;見有魚旦角幾得意咪試試,肉地又林又散,給人的口感很怪。生滾粥的粥底又綿又滑,實在要讚多次。這個麵檔師傅很NICE,感覺不錯。熱盤方面,羊架就沒有了,不過那味燒雞扒不得不試,雞肉又嫩又滑;全程一樣炸物也沒有出過,取而代之只是田螺焗薯蓉。甜品區的自制格仔PANCAKE當然不能錯過,今次的蛋醬,味道比上次淡了,質地也比較散;而我最愛的藍莓乳酪也沒有出場,可惜可惜。其他食物也沒太大分別,唯一是雖然今日是五一勞動假,但只收$188,抵吃指數再升一級
2008/5/1晚餐

雖說是要減減膽固醇,不過也要周不時出外吃一餐半餐
,自己也開心D﹗

,只補寫上次沒有吃過的吧。

這個麵檔師傅很NICE,感覺不錯。

甜品區的自制格仔PANCAKE當然不能錯過

擺得好靚的凍盤
沒有了我至愛的藍莓乳酪
2008-04-15 8 浏览
琴晚14/4, 係爸爸既正日生日, 佢話想食buffet, 之前又睇"六國"咁抵食, 就1於試下啦~~早1個星期訂位都仲可以, 中途幾次我打去加減人數, 接線生都冇咩不悅, 但就好似好趕時間咁要收線~6:25已經去到, 亦都有人已經坐係裡面, 待應上前話未夠鐘食野, 但可以拎野飲先, 飲品- 橙汁&雜果汁(不是鮮榨的, 而且加了很多糖, 太甜了), 蜜桃茶, 奶茶咖啡檸茶...夠6:30後, 待應又會上前通知可以拎野食, 服務幾好...是晚既湯有豬骨湯&龍蝦湯, 麪包也有好幾款, 試過..太硬了吧~~冷盤- 龍蝦仔(有怪味),翡翠螺(好彈牙), 蝦(勁普通)...沙津- 薯仔沙津, 西蘭花&椰菜花雞肉沙津, 3色椒沙津還有很多新鮮蔬菜可以自由配答"load"刺身- 三文魚(好肥美), 八爪魚&唔知咩魚(2樣都冇食), d士油好咸...壽司- 假鮑魚壽司, 幾款卷物(都冇食, 不吸引)熱食- 炸蝦球, 咖哩薯仔紅蔔白雞肉, 醬汁豬助骨, 鴨肉, 白汁海鮮(魚柳, 蝦, 三文魚)<-呢個幾好, 白汁雜菇三文魚意粉(好正), 冇料炒飯(咩送都見唔到, 淨係見到d蔥同飯), 蒜泥菜心仔

沙津- 薯仔沙津, 西蘭花&椰菜花雞肉沙津, 3色椒沙津
還有很多新鮮蔬菜可以自由配答"load"
壽司- 假鮑魚壽司, 幾款卷物(都冇食, 不吸引)
熱食- 炸蝦球, 咖哩薯仔紅蔔白雞肉, 醬汁豬助骨, 鴨肉, 白汁海鮮(魚柳, 蝦, 三文魚)<-呢個幾好, 白汁雜菇三文魚意粉(好正), 冇料炒飯(咩送都見唔到, 淨係見到d蔥同飯), 蒜泥菜心仔(呀爸話好硬), 牛仔肉半熟, 唔知咩大碌腸
粥- 只有雞肉, 瘦肉&皮旦做配料, 反而配角仲多有油炸鬼, 花生, 蔥, 炸左既芝麻脆脆, 炸魚皮, 炸蒜頭
麫檔- 見有河粉, 幾種菜, 金菇, 水餃, 雲吞, 魚柳

甜品好多款同埋幾好食
蕉糖燉旦(出左1次之後冇啦), 木糠布甸, 棉花糖香蕉撻, 朱古力合桃旦糕, 芝士旦糕, 意大利芝士咖啡旦糕, 藍莓慕絲, 自制wa夫, 班cake, 爆谷, H牌雪糕(4款口味, 朱古力, 香草, 咖啡&士多啤梨, 黑白朱古力噴泉, 但配既生果就1D都唔夾啦, 得西瓜, 菠蘿, 火龍果&棉花糖...

其實有好多野都冇食, 因為掛住食甜品, 食到飽晒, 而且D橙汁咁甜, 令到我食量減半...
但以呢個價錢有咁多款式, 都值得1試既~~

**自助餐其實有好多款式, 但你每個人口味也不同, 示乎你自己既口味, 決定多唔多野食啦~~~

**待應收碟得好快, 抵讚!!

2008-04-11 14 浏览
2008/4/4晚餐前一晚才訂位也訂得到,難道和今天是清明節有關﹖準時入座,估不到坐到窗口位。雖然外面只是幾條大馬路及商廈,不過到了晚上,閃爍著對面寫字樓的燈光,都不錯啦。***任飲***(冷飲)什果賓治﹑橙汁﹑蜜桃茶;(熱飲)咖啡﹑紅茶﹑滾水,奶和檸檬片。***冷食***刺身﹑壽司﹑青口﹑翡翠螺等,不過統統我也沒吃,我只吃了新鮮彈牙幾大隻的凍蝦;而由幾種菇類/三色椒/豆類,再加不同調味料撈成的凍盤,三款都好好食,椒和豆都很爽脆很甜。***熱盤***楊州炒飯﹑茄醬豬扒﹑醬汁雞扒﹑煮羊架﹑咖哩海鮮(只是魚柳件,咖哩完全沒咖哩味,應叫白汁魚柳才對)﹑牛柳粒﹑蒸魚﹑炸蝦球等。可能我自己喜歡吃熱食,整體上的味道和質素都幾好,加上款式多,真的很合我心意。***即場系列***a)中式湯麵:材料有水餃﹑魚皮餃﹑鯪魚肉﹑炸魚皮﹑魚腐﹑菜蔬等等任你先選,然後給廚師加麵底去煮,湯底有沙嗲﹑清湯及豬骨湯。我只要了餸,豬骨湯底較淡,不過連炸蒜粒撈埋吃,就惹味了。b)生滾粥:皮蛋﹑雞絲﹑瘦肉和龍利柳任你配答。弼底好棉,皮蛋硬,龍利柳煮粥原來好好食。油炸鬼好細心地切片上,不需沾油隻手。c)牛柳配燒三色椒﹑茄子﹑翠
2008/4/4晚餐

前一晚才訂位也訂得到,難道和今天是清明節有關﹖

***任飲***

***冷食***
刺身壽司﹑青口﹑翡翠螺等,不過統統我也沒吃,我只吃了新鮮彈牙幾大隻的凍蝦;而由幾種菇類/三色椒/豆類,再加不同調味料撈成的凍盤,三款都好好食,椒和豆都很爽脆很甜。

***熱盤***

***即場系列***

我只要了餸,豬骨湯底較淡,不過連炸蒜粒撈埋吃,就惹味了。

b)生滾粥:皮蛋﹑雞絲﹑瘦肉和龍利柳任你配答。

c)牛柳配燒三色椒﹑茄子﹑翠肉瓜

***甜品***

第一次在自助餐中見到有爆谷(朋友說好吃)及自制窩夫(蛋漿調得好,出來的味道不錯。最緊要有我認為窩夫的最佳拍檔~花生醬和練奶,因很多地方只提供朱古力醬﹑士多啤梨醬,我覺得不配窩夫的)

即制pancake﹑藍莓乳酪(很好味,我連吃三杯)﹑朱古力蛋糕(細細件,味道濃,好吃﹗)﹑jelly(十分難吃,有怪味)﹑四款h字頭雪糕,好開心配有雪糕筒~~~

還有黑白朱古力噴泉﹑生果布甸﹑焦糖布甸﹑麵包布甸等。其實款式十分少,對我這個不太愛甜品的人來說也沒所謂 :b

以$200在灣仔區吃晚餐buffet,算是抵食;難得地自助餐的熱食多過甜品,十分0岩我啊^^

ps:餐紙的質地很特別,有毛巾的吸水力,有紙巾的柔軟...XD
我整的^^
朋友整的
(非会员)
2008-04-06 2 浏览
前幾日我同女朋友去食六國的自助餐,本來對其的期望不是太多,因為其價錢不是太貴,所以諗住應該無太多嘢食,但竟然是喜出望外,都幾多嘢食,尤其是甜品,我女朋友不知食幾多,特別是cheese cake 和個個木糠布甸,佢話好特別,唔係好多地方有得食。Good!!
2008-03-29 3 浏览
28/3/2008 晚同男友黎六國酒店食buffet一星期前book左檯食buffet當日有人打俾我confirm bookingBook 左7pm但7:10我地仲未到有人打黎問我地o係邊都幾緊張booking =_="最終我o地7:15 PM 左右去到Receptionist都好好咁帶我地入座唔多滿意係安排2個人面對面o既位有點迫同隔離檯好近我以為可以有4人位熟食choice唔多有個白汁海鮮xx好好味豬扒係凍冰冰=_=意粉、白湯都唔錯,ok好味甜品比較滿意當晚食得最多係dessertcheese cake,pancake都好味但有個jelly好難食!sushi有幾款味道OK雲吞麵都好好味!飲品任飲有橙汁、雜果賓治、蜜桃茶等收碟快環境有d嘈冇咩空間地方窄overall都幾抵食+ 好味$198連加一
28/3/2008 晚同男友黎六國酒店食buffet
一星期前book左檯
食buffet當日有人打俾我confirm booking
Book 左7pm
但7:10我地仲未到
有人打黎問我地o係邊
都幾緊張booking =_="
最終我o地7:15 PM 左右去到
我以為可以有4人位

熟食choice唔多
有個白汁海鮮xx好好味
豬扒係凍冰冰=_=
意粉、白湯都唔錯,ok好味
甜品比較滿意
當晚食得最多係dessert
cheese cake,pancake都好味
但有個jelly好難食!

sushi有幾款
味道OK

雲吞麵都好好味!

飲品任飲
有橙汁、雜果賓治、蜜桃茶等

收碟快

環境有d嘈