2023-01-04 53 浏览
如果你問我,觀塘有那間餐廳值得推介,我二話不說會講💚Lagom Kaffe吧! 每次我去觀塘做完美容療程,我都會去這裡吃飯呀。今天是除夕大日子,可惜我全部朋友都中了COVID,只好邊用Skype談天,邊分隔兩地吃晚餐啦。 芝士蘑菇釀雞翼$78 懶人必食這個芝士蘑菇釀雞翼🤣! 一咬啖啖肉,香煎的雞皮包著軟腍雞肉、鹹鹹的芝士和蘑菇,好豐富,小朋友都會食。 白酒奶油三文魚意粉 $128 帶點成人風味的白酒奶油三文魚意粉,忌廉味好濃郁,意粉也好彈牙。微微酒香,更有層次感。 紅酒火龍果荔枝乳酪$56 最近排便不順🫣,希望這杯荔枝乳酪可以幫幫手啦😂。乳酪不會太甜又不會太酸,整體來說不錯喝,推介。

芝士蘑菇釀雞翼$78

白酒奶油三文魚意粉 $128

紅酒火龍果荔枝乳酪$56

2022-12-31
假日周圍都爆場,特別係觀塘區,但原來近海濱有啲食肆係滄海遺珠,味道好但因為遠離地鐵站而人流較少,岩晒我想食得Chill 啲。Lagom Kaffe係寵物友善食肆,有戶外地方mr帶埋狗狗黎,仲有狗狗鮮食餐添。呢到除左有一般Cafe 會有既意粉、咖啡同甜品,仲有水煙食。加上地方好闊落,岩晒一班朋友黎gathering。🔹台北燉牛肉意粉🔹估唔到係cafe 都食到中西fusion 菜,牛肉燉得軟腍,雖唔係和牛級入口即化,但牛味重。最正係醬汁,麻麻辣辣,好開胃。🔹燒春雞🔹好驚喜,由於係即燒,所以等左15~20分鐘,肚都扁埋。上枱時有啲好colourful 既配菜伴碟,賣相極佳。雞肉熱辣辣勁juicy,份量足夠兩個人share。伴碟既薯蓉非常軟綿細膩,其他蔬菜都好香甜,高質推介!🔹炸薯條🔹夠粗夠脆,而且非常大盤,CP 值極高。

🔹台北燉牛肉意粉🔹

🔹燒春雞🔹

🔹炸薯條🔹
夠粗夠脆,而且非常大盤,CP 值極高。

2023-01-03 75 浏览
Weekend 去左觀塘海濱hea 左個下午 Hea 完係附近搵食 經過Habour square 原來都幾多野食 最後揀左係1/F 既 LAGOM KAFFE上到黎呢到 好多大 寬敞仲有outdoor area 台北燉牛肉意粉 牛肉上枱既時候仲有少少紅食落好嫩以為只係牛肉意粉 nonono但除左牛肉仲有好多牛肉既肉醬撈意粉食好match個味道都幾特別 真係有台灣麵既口味 有少少麻麻辣辣咁肉醬仲多到食晒意粉都未食完 煙三文魚帶子奶油燉飯 材料勁豐富 帶子煎到表面有脆口 食落仲好甜除左有帶子 煙三文魚撈係燉飯入面 仲有炒菇 溫泉蛋 藜麥 芝士碎係面 食落口感勁豐富 最後朋友叫左杯 皇后茶 Queens Garden Party Black Tea呢到既茶包都係自家品牌 飲落都幾香 怕濃既仲可以加奶 要讚一讚呢到冇限時 空間感又大 想同朋友慢慢 chill 住 食野 傾計岩晒
Weekend 去左觀塘海濱hea 左個下午

飲落都幾香 怕濃既仲可以加奶

要讚一讚呢到冇限時 空間感又大
想同朋友慢慢 chill 住 食野 傾計岩晒
2023-01-02 60 浏览
呢晚放工約左舊同事食飯聚舊~我地揀左間喺以前公司附近既一間餐廳落腳~呢度既環境開揚闊落,好適合兩口子/同朋友嚟食下傾下雖然有二人套餐,但我地當晚都唔係好餓,所以就決定單點散嗌呢度用手機自行落單,我同朋友各自要左一份主食~朋友既係法式紅酒牛面肉燉飯而我就要左一份台北燉牛肉意粉牛肉食落有好濃既肉香,意粉既調味帶有少少麻香同辣味~微微既麻辣配上西式既意粉食落唔違和仲幾有驚喜,唔錯唔錯食食下都係未滿足,所以我地仲要左一份鮮果撻做飯後甜品添
呢晚放工約左舊同事食飯聚舊~

我地揀左間喺以前公司附近既一間餐廳落腳~

呢度既環境開揚闊落,好適合兩口子/同朋友嚟食下傾下

雖然有二人套餐,但我地當晚都唔係好餓,所以就決定單點散嗌

呢度用手機自行落單,我同朋友各自要左一份主食~

朋友既係法式紅酒牛面肉燉飯

而我就要左一份台北燉牛肉意粉

牛肉食落有好濃既肉香,意粉既調味帶有少少麻香同辣味~

微微既麻辣配上西式既意粉食落唔違和仲幾有驚喜,唔錯唔錯

食食下都係未滿足,所以我地仲要左一份鮮果撻做飯後甜品

2023-01-02 47 浏览
✍︎︎非洲燒雞髀扒🥘$138大大一塊雞髀扒,肉嫩超Juice醬汁有沙嗲醬味同黃薑粉味,味道偏濃郁仲估唔到有咁多疏菜🥗薯條🍟刺身帶子黑松露忌廉燉意大利飯🍛帶子爽口彈牙,意大利飯軟硬適中白上一片啡☕️$42其實係Dirty,真係將牛奶先倒入冰凍嘅杯上準備上枱先再倒入Espresso完美分隔開 Espresso 同牛奶所以餐廳命佢為打卡首選,但記住要快拍芝士奶蓋玫瑰荔枝鮮奶🥛$48呢杯上枱好吸引眼球,但飲落去就唔係好飲到荔枝味❥份量比想像中大份(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)兩個女仔食啱啱好••••••••••••••••••••••••••••••🔎Lagom Kaffe 觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
非洲燒雞髀扒🥘$138
大大一塊雞髀扒,肉嫩超Juice
醬汁有沙嗲醬味同黃薑粉味,味道偏濃郁
仲估唔到有咁多疏菜🥗薯條🍟
非洲燒雞髀扒

刺身帶子黑松露忌廉燉意大利飯
刺身帶子黑松露忌廉燉意大利飯🍛
帶子爽口彈牙,意大利飯軟硬適中

白上一片啡☕️$42
其實係Dirty,真係將牛奶先倒入冰凍嘅杯上
準備上枱先再倒入Espresso
完美分隔開 Espresso 同牛奶
所以餐廳命佢為打卡首選,但記住要快拍

芝士奶蓋玫瑰荔枝鮮奶🥛$48
呢杯上枱好吸引眼球,但飲落去就唔係好飲到荔枝味

❥份量比想像中大份(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)兩個女仔食啱啱好
🔎Lagom Kaffe
觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓
2023-01-02 54 浏览
之前食過牛頭角嘅分店覺得好好食所以今次去開觀塘就試埋另一間分店環境依舊空間感十足而且呢間更加有户外嘅位置氣氛十足睇完餐牌發現同上次嘅menu都唔同哂仲諗住食返上次嘅野我叫咗軟殼蟹意粉重口味之選勁多蒜鍾意嘅人一定要試每條意粉麵掛滿蒜同醬朋友就叫左三文魚意粉三文魚好香嫩滑加左啲白酒感覺冇咁膩一個人食哂都完全無問題點解話高CP值其實佢份量好多細食嘅女仔未必食得哂梗係仲要叫埋甜品先夠圓滿啦呢個蛋糕味道都不錯但好似雪硬咗小小呢杯推介大家試朋友話好好飲我聞左一下都覺得勁香濃至於我嗌嘅呢杯特飲就比較清爽下次再試其他先
之前食過牛頭角嘅分店

蜂蜜芝士蛋糕
京都玄米茶鮮奶
自家製烤檸檬柑桔特飲
2022-12-31 52 浏览
舊同學在觀塘工作,卻偏偏只去過Lagom Kaffe位於牛頭角的分店;今天特意帶他到位於觀塘的分店,發現與他的公司只有咫尺的相差。朋友進入餐廳後發現觀塘店比牛頭角店精美得多,尤其是這個露天茶座,予人一種chill的感覺。我們二話不說便點了頭盤:芝士蘑菇釀雞翼!吃下去芳香馥郁,立即點下咖啡去襯托它!咖啡方面我選了京都抹茶鮮奶,我一向都喜歡喝Green tea latte 😋 意外驚喜有拉花!朋友就選了每天必飲的黑咖啡。主菜方面我選擇了全日早餐,我就是喜歡它的包羅萬有。朋友選了台北燉牛肉意粉,牛肉很嫩滑,意粉很入味,但……跟台北有啥關係呢⁉️甜品永遠都可以放進另一個胃,一口氣點了兩款:芒果乳酪芝士蛋糕和意大利芝士蛋糕!

朋友就選了每天必飲的黑咖啡。

主菜方面我選擇了全日早餐,我就是喜歡它的包羅萬有。

2022-12-29 385 浏览
嚟觀塘搵朋友攞啲嘢,晏晝就順便喺佢公司樓下食晏,揀咗 1 樓呢間人氣露天餐廳「Lagom Kaffe」。餐廳以木系格調為主,店內面積頗大,佔地甚廣,約 6,600 呎,設有室內和戶外用餐區,加上落地玻璃設計,採光度極佳,令視覺更開揚!餐廳採 QR Code 自助落單,我哋每人點咗一個午餐,每個 Lunch Set 都配有餐茶一杯。白酒奶油三文魚意粉 ($108)  三文魚煎得啱啱好,魚肉不多不少,剛剛好金黃,入口外脆內嫩。意粉煮至軟硬適中,奶油醬汁味道好香濃,滑溜 Creamy,配上豐腴鮮香嘅三文魚籽,多重享受,讓人食慾大增。另外呢客牛翼板肉威士忌燒烤醬三文治 ($118)  賣相亦非常吸引,牛肉醃得好入味,軟嫩中帶有嚼勁,配上威士忌燒烤醬,入口香氣十足。面頭嘅太陽蛋嬌艷欲滴,戳穿蛋黃讓蛋汁流遍三文治,再配埋伴吃嘅青瓜、秋葵、車厘茄和粟米等一齊食,真係無得輸。今日天氣好凍,所以跟餐飲品就點咗兩杯熱茶,茉莉龍珠同抗氧博士茶。茉莉龍珠據說有助消脂排毒、保健養顏;而博士茶亦清新易入口,飲完成身暖笠笠。
2022-12-29 66 浏览
餐廳個環境好大,有分室內同室外區域~ 有寵物🐩🐩嘅可以坐喺室外嘅位置,而且啲狗仔可以落地跑,空間都幾夠架!💨💨💨就算冇帶寵物,我個人都鍾意坐室外嘅位置。枱同枱之間嘅空間夠遠,而且喺平台上面食野感覺比較chill, 我諗夜晚個環境仲會更加有氣氛添👍🏻香料雞肉番茄醬汁長通粉🍅🍅蕃茄醬汁嘅味道夠濃,上枱熱辣辣,冬天食好滿足☺️雞肉都幾滑糯米釀雞翼🐓🐓一份有四隻雞翼,入面有啲汁就算係糯米都唔會覺得濟👍🏻味道好好炸薯條🍟超級大份,即叫即炸!岩曬share食☺️

香料雞肉番茄醬汁長通粉🍅🍅
蕃茄醬汁嘅味道夠濃,上枱熱辣辣,冬天食好滿足☺️雞肉都幾滑

糯米釀雞翼🐓🐓

炸薯條🍟
超級大份,即叫即炸!岩曬share食☺️
2022-12-28 159 浏览
呢間cafe環境食物都唔錯,下次encore台灣風味牛肉千層麵一上枱勁香牛肉味,雖然辣度係固定但只係少少麻辣味~牛肉粒分佈左係每層麵中間,食得出即叫即焗側邊嘅麵係焦焦地,芝士仲keep到拉芝效果,整體好惹味港式香辣軟殼蟹意粉首先呢碟意思份量勁多🤣sauce係類似避風塘mix鹹蛋黃有驚喜意思硬度岩岩好唔會太淋,sauce仲沾滿左每條意粉,軟殼蟹炸到表面金黃色而且脆口~芝士蘑菇釀雞翼小食叫左釀雞翼,雞翼入面fill滿左芝士同蘑菇脹卜卜,sauce估唔到係有少少檸檬味食落都幾match,雞翼一樣炸到外脆內軟,好滿足👍🏻
呢間cafe環境食物都唔錯,下次encore

芝士蘑菇釀雞翼
2022-12-27 37 浏览
呢日適逢聖誕假期,去開觀塘海濱公園行下,夜晚到咗呢間位於海濱大廈嘅西餐廳。環境裝修走木系風,地方好大,仲有戶外座位,好chill好好feel。餐廳有二人、四人及六人餐之餘,亦有單點菜式。見聖誕假期,點咗個二人聖誕大餐應吓節。餐單十分豐富,油塘前菜主菜同埋餐飲,都只係$500左右,超抵食。 忌廉南瓜濃湯 - 南瓜味好香,質地creamy,口感幼滑。煎北海道帶子配蘆筍羅勒蕃茄汁 - 帶子大大隻,配埋蘆筍同埋蕃茄汁,味道好夾好開胃。 經典凱撒沙律 - 份量好大,田園沙律配埋粟米同埋哈密瓜,味道好清新,感覺相當健康。 港式香辣軟殼蟹意粉 - 賣相非常吸引,意粉整得好煙韌,軟殼蟹份量亦多,炸得香脆,入口好正。 法式紅酒牛面肉燉飯 - 牛面肉極之鮮嫩,煮得好淋,個醬汁整得勁入味,牛肉連埋飯都吸曬香濃嘅汁。飯面仲有芝士同埋藜麥,味道好有層次感。餐飲點咗京都焙茶鮮奶同瑰神茶,京都焙茶茶味濃郁,鮮奶好香滑。玫瑰茶亦相當大杯,花味香濃。餐廳食物質素唔錯,價錢好抵食,咁豐富嘅聖誕二人餐都只不過係二百幾蚊一位。

忌廉南瓜濃湯 - 南瓜味好香,質地creamy,口感幼滑。

2022-12-27 147 浏览
聖誕長假期的最後一天,決定來過悠閑晚餐選址桔梗於觀塘的副線,一家佔地8700呎的台式文青咖啡店咖啡店樓底十分高,裝潢以木系清新優雅格調為主,設有室外和室內用餐區特大露天戶外花園可以享用水煙,上午或下午時段食客可帶同毛孩到訪咖啡愛好者可以在這和咖啡師交流咖啡心得及查詢咖啡豆推薦Dirty白上一片啡將意大利咖啡倒入凍奶上,不用攪勻,首先品嚐咖啡再喝底層凍奶,分層會有一冷一熱的口感巴拿馬火腿芝士拼盤有三款軟硬不等的芝士,口味搭配有甜有鹹有層次威士忌糖漿豬扒配薯泥焦糖蘋果口質嫩滑,加上獨特醬汁令香味更突出抗氧博士茶天然淡淡甜味,不含咖啡因,老少咸宜
聖誕長假期的最後一天,決定來過悠閑晚餐
選址桔梗於觀塘的副線,一家佔地8700呎的台式文青咖啡店
咖啡愛好者可以在這和咖啡師交流咖啡心得及查詢咖啡豆推薦
Dirty
巴拿馬火腿芝士拼盤
威士忌糖漿豬扒配薯泥焦糖蘋果
抗氧博士茶
抗氧博士茶天然淡淡甜味,不含咖啡因,老少咸宜
2022-12-27
Dirty
巴拿馬火腿芝士拼盤
威士忌糖漿豬扒配薯泥焦糖蘋果
抗氧博士茶
2022-12-25 58 浏览
今次來到觀塘吃飯,友人在觀塘工作,帶我來到近海濱公園的餐廳吃飯。餐廳很有聖誕氣氛,實在想不到在工廠區臨立的地方可找到一間這樣的餐廳呢!Lagom" 源自瑞典語,意思為「不多不少 剛剛好」。 餐廳以木系為主,枱與枱之前十分寬敞。此外餐廳有戶外座位,還歡迎帶寵物前來。我們點了一個二人餐($399),份量基本上足以三個人享用。頭盤1:胡椒吞拿魚和風沙律很清新的一道前菜,吞拿魚和沙律菜很新鮮,份量也不少的啊!頭盤2:水牛城雞中翼有6隻咁多味道酸酸辣辣,非常開胃。主菜1: 台灣風味牛肉千層麵這個台灣及意大利菜的crossover ,估不到台灣菜同西式千層麵可以這麼夾的呢!千層麵表層口感微硬,入口有著九層塔的香料味道,再加上豐富的芝士,芝士控朋友吃得很滿足。主菜2: 港式香辣軟殼蟹意粉軟殼蟹意粉吃得多,今次中西crossover。一上枱便聞到很香的味道,這道菜原來是加入了豆豉,真的很難想像意大利粉加入豆豉是如何的味道。軟殼蟹的份量又是相當十足,而意大利粉軟硬適中,意粉汁的濃厚度也恰到好處餐飲方面我們選了日式系列❤️日本小山園抹茶鮮奶及京都焙茶鮮奶。如果喜歡喝酒的話,也有紅白酒、啤酒及不同味道的手工啤

Lagom" 源自瑞典語,意思為「不多不少 剛剛好」。

我們點了一個二人餐($399),份量基本上足以三個人享用。

頭盤1:胡椒吞拿魚和風沙律
很清新的一道前菜,吞拿魚和沙律菜很新鮮,份量也不少的啊!

頭盤2:水牛城雞中翼
有6隻咁多
味道酸酸辣辣,非常開胃。

主菜1: 台灣風味牛肉千層麵

主菜2: 港式香辣軟殼蟹意粉

軟殼蟹意粉吃得多,今次中西crossover。

餐飲方面我們選了日式系列❤️日本小山園抹茶鮮奶及京都焙茶鮮奶。如果喜歡喝酒的話,也有紅白酒、啤酒及不同味道的手工啤酒選擇呢!

總括來說,食物味道及環境也不錯👍🏻,最啱一大班朋友前來食嘢傾計呢!
呢度位於海濱附近,距離地鐵站係遠少少,但真係好值得,一來我經op訂枱唔洗比cut cake fee🙈,二來呢度有室外座位,好空曠,都幾chill~🐚Scallop, truffle cream risotto🍝Carbonara🧀Cheese platterCarbonara比較意料之外,好掛汁,味道香濃,每一啖都食到微微嘅黑椒味🫢干貝risotto撈埋蛋黃後,口感更軟滑creamy,truffle cream嘅truffle味亦唔會太over~👌🏻

🍝Carbonara
🧀Cheese platter

2022-12-20 558 浏览
疫情尾聲 ,聖誕將臨 ,當然要過一個豐盛嘅節日。 一個豐富美味嘅聖誕大餐自然少不了, 見到廣告推出聖誕大餐 ,非常豐富吸引 ,急不及待要一試。走進寬闊的餐廳, 聖誕裝飾已經亮燈,☃️🎄🎉🎈 溫馨熱鬧的感覺迎面而來, 等著我們的是一份豐富美味又實惠的聖誕大餐。🎅🤶🧑‍🎄聖誕大餐有新鮮熱麵包 ,配香草牛油, Caesar salad, 頭盤有巨型帶子配新鮮蘆筍 ,特濃南瓜湯 。主菜六選二 ,我們選了法式紅酒燴牛面肉飯, 台灣牛肉 焗千層麵 ,餐後還有兩杯特色飲品。🎄🎄 熱麵包配香草牛油 ,新鮮熱辣辣的麵包香噴噴,配上香草牛油, 聖誕大餐展開序幕。🎊🎃🎃 忌廉南瓜濃湯, 煮得好似糊仔嘅南瓜湯 ,甘香軟滑 ,是湯中的極品 ,小小一碗 ,顯得特別矜貴 ,熱辣辣的湯 昇華了南瓜的香味 ,忌廉的順滑。🍯🪢🪢 Caesar salad ,一大碟顏色鮮豔 的沙律菜,有香脆的烘麵包, 焗得脆卜卜的火腿, 最特別是有甜粟米, 酸青瓜 ,再加上芝士碎 ,沙律汁, 豐富又好味, 食得開胃又開懷。🎉🎉☃️☃️ 煎北海道帶子配露筍羅勒蕃茄汁, 巨型北海道帶子, 鮮甜爽口, 煎香後配露筍, 羅勒蕃茄汁將鮮味發揮到極點, 食

☃️☃️ 煎北海道帶子配露筍羅勒蕃茄汁, 巨型北海道帶子, 鮮甜爽口, 煎香後配露筍, 羅勒蕃茄汁將鮮味發揮到極點, 食在口裏 ,幸福在心裏。🥰🥰

🎅🎅 法式紅酒牛面肉燉飯, 煮得軟淋淋的牛面肉 ,配上紅酒汁 ,陣陣香味撲鼻, 米飯索曬啲牛肉汁 ,食到停不了口。😋😋

🧑‍🎄🧑‍🎄 台灣風味牛肉千層麵 ,製作繁複, 需時15至20分鐘。 千層麵用軟滑的芝士焗香, 加上蕃茄乾, 番茜 ,將香味提升, 每一啖都係豐厚圓滑的芝士麵 ,滿載聖誕的豐盛感覺。🤗🤗

🥳🥳 甜美的餐飲 ,飯後少不了熱的飲品 ,一杯熱朱古力和玄米茶鮮奶, 令豐盛的聖誕大餐更添完美。🥳🥳

• 台灣風味牛肉千層麵
  • 多明尼加朱古力奶
  • 餐包
  • 京都抹茶鮮奶
  • 餐前麵包
  • 台灣風味牛肉千層麵(辛)