2022-01-02 45 浏览
之前聽朋友介紹過Lagom cafe,話無特別限用餐時間,環境又舒適今次決定來一試餐廳位於牛頭角一帶商廈之中(宏利廣場)嘩餐廳內真係好大,好多坐位,而且樓底夠高 無咁大壓迫感。午餐時間人頭湧湧餐檯上有一片make in Hong Kong口罩提供,多貼心❤️我地叫左台北燉牛肉意粉$108好特別,醬汁帶有似川味既辣味,小小辣 好惹味意粉軟硬適中,牛展鹵得相當入味奶油南瓜蟹肉意粉$88面頭上一舊蟹鉗,啖啖肉,拌有蟹籽蟹肉碎南瓜醬汁香濃熱抹茶鮮奶~靚靚拉花 抹茶味濃有機多明尼加朱古力真係幾特別,聞落唔多香 飲落又好香濃帶點橘子味道
今次決定來一試

餐廳位於牛頭角一帶商廈之中(宏利廣場)

我地叫左台北燉牛肉意粉$108
好特別,醬汁帶有似川味既辣味,小小辣 好惹味
意粉軟硬適中,牛展鹵得相當入味

奶油南瓜蟹肉意粉$88
面頭上一舊蟹鉗,啖啖肉,拌有蟹籽蟹肉碎
南瓜醬汁香濃

熱抹茶鮮奶~靚靚拉花 抹茶味濃

有機多明尼加朱古力
真係幾特別,聞落唔多香 飲落又好香濃
帶點橘子味道
2021-12-30 52 浏览
.🌸桔梗姐妹店🌸Lagom Kaffe 📍牛頭角觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖🌸奶油羅勒干貝意粉$128味道:🐣🐣🐣🐣🐣個羅勒味好清好好食,意粉上面加咗少少藜麥,口感好好,帶子好新鮮,好鮮甜,但份量唔算多👍🏻🌸奶油南瓜蟹肉意粉 $88味道:🐣🐣🐣🐣🥚呢個意粉有啲南瓜🎃蓉,蟹肉入面再有蟹子粒,口感真係幾好👍🏻,除左有蟹肉絲仲有蟹鉗🌸炸魚薯條 $98味道:🐣🐣🐣🐣🥚個炸魚炸得剛剛好,一啲都唔乾,表面有少少香草,同咸咸地,好好食啊😋🌸伯爵茶麻薯窩夫配奶茶雪糕 $138味道:🐣🐣🐣🐣🥚伯爵茶味好濃,亦唔會太甜,加上麻糬煙煙un un 既口感,再配上香滑奶茶雪糕,好好食啊👍🏻👍🏻🌸蜜桃綠綠 $48係茶包,唔算好值😂其他飲品就幾好推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣老實講,上一次去桔梗既野食認真一般,都想試多次佢既姐妹店,感覺唔錯👍🏻餐廳佔地好大,傾計唔怕比人聽到,坐得好舒服,野食份量唔多,但精緻好食😋值得推薦👍🏻
🌸桔梗姐妹店🌸

🌸奶油南瓜蟹肉意粉 $88

🌸炸魚薯條 $98

🌸伯爵茶麻薯窩夫配奶茶雪糕 $138

🌸蜜桃綠綠 $48
係茶包,唔算好值😂其他飲品就幾好

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
2021-12-27 55 浏览
聖誕節當日選擇左呢一間Café 袋午餐,提早係OpenRice 訂左位,諗住佢既位置喺寫字樓樓面,人少啲,點知去到都好多人,幸好一早訂咗位。呢間第一次食,但觀塘分店就食過幾次,覺得唔錯,兩間既野食會有少少唔同,食完呢一間,反而我中意左。呢間環境好大,當日仲見到有人係度拍野。我果日選咗坐窗口位,可以望住出邊綠油油嘅樹去享受我嘅午餐,真係好正。另外,好貼心係每一個人都送一個口罩。全日早餐 - 去每一間Café 必叫,入面有腸、蛋、菇、沙律菜、薯餅、土司,份量相當大,質素唔錯,價錢合理。不過呢度無套餐,野飲就要另外叫。巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉 - 呢個意粉好有驚喜,佢既意粉係比較粗身,食落去係比較有咬口,而且醬汁好多,食落去好juice,加埋啲牛肝菌同埋火腿,每一啖都好豐富。炸魚薯條 - 一黎到時即食係好唔錯,因為佢炸起,炸到好脆身,但如果放多一陣凍左先食就會覺得魚會變油左,不過呢啲係正常情況,整體來講都唔錯中規中矩。其實呢度既甜品都唔錯,不過太飽食唔落,下次要試吓。

其實呢度既甜品都唔錯,不過太飽食唔落,下次要試吓。

• 全日早餐
2021-12-27 28 浏览
聖誕假前夕約了honey 去官塘海濱公園散步,不經不覺行到去附近一幢新商廈前身是國際貿易中心;現改名為宏利廣場的Lagon Kaffe吃晚餐。 入了廣場上一樓巳是餐廳,在餐廳門外傳來陣陣香噴噴的咖啡味,原來這裡有自家烘焙炒豆房,開放式沖咖啡的吧枱,有不同品種和味道的咖啡,地方非常寬敞,有舒適的卡座位和梳化椅等,感覺充滿文清氣派。點了份量十足又健康的燻鮭魚沙律。煙韌的奶油羅勒干貝意粉,上面放了三粒鮮甜帶子,灑上蟹子和藜麥,令這意粉加添健康感!與別不同的伯爵茶窩夫,餡料是充滿口感的黏糯麻糬伴烏龍茶蛋糕和奶茶雪糕。嘆埋一杯香濃的白上一片啡,感覺是人生一樂也!

點了份量十足又健康的燻鮭魚沙律

嘆埋一杯香濃的白上一片啡
,感覺是人生一樂也

• 奶油羅勒干貝意粉
  • 伯爵茶窩夫
  • 燻鮭魚沙律
  • 白上一片啡
2021-12-26 35 浏览
星期六一點左右嚟到😬開頭勁驚冇位所以都預多少少時間過嚟拎位💃🏻餐廳好闊落勁多位🥳真係好好彩之前朋友食過嘩超級多人☺️今日叫咗個羅勒醬帶子意粉❤️帶子大大粒👅煎得啱啱好👍🏻每一條面都掛晒汁😝味道幾好不過真係油多咗少少👉🏻👈🏻另外all day breakfast 都係超級豐富勁多料💖一個女仔真係食唔晒🤣所以我都有份幫我個friend食咗啲🤗不過我哋都一樣唔鍾意食佢嗰個肉桂醬🙈而飲品方面就正正常常👍🏻

星期六一點左右嚟到😬

帶子大大粒👅煎得啱啱好👍🏻每一條面都掛晒汁😝
味道幾好不過真係油多咗少少👉🏻👈🏻

而飲品方面就正正常常👍🏻

2021-12-25 23 浏览
而家東九龍開左好多cafe,weekend都好多人🙈今次小🐷同小仙子去遠少少既牛頭角Lagom Kaffe搵食,因為預先book左台,所以去到即時有位😌環境好闊落,我地坐窗邊位置,望到街景🌿點左Parma Hams奶油牛菌汁芝士意粉($9x)同cheese hot dog 🌭 ($8x)另點左 Mocha同Latte ☕️Parma Hams奶油牛菌汁芝士意粉🍝好重cheese味,有至愛既火箭菜,意粉有咬口唔會過淋,口味濃郁👍🏻 Parma Hams就較乾身。cheese hot dog 好大件🤩仲有薯條同沙律👍🏻熱狗面鋪滿沙律醬🌭腸好大條😂 而薯條炸得外脆內軟🤩相對Mocha同Latte 就普通,唔夠香😅不過坐得舒服,傾下計影下相,又可以消磨一個下午😎

2021-12-24 143 浏览
生活過於急促的時候,的而且確係需要停下腳步,享受生活。位於牛頭角既LAGOM可以讓你有一個輕鬆愉快嘅一個下午。很開心可以被安排坐一張有梳化既座位。圓枱既高度偏矮,食嘢既時候有少少辛苦,但又有一張舒服既梳化,真係好難取捨,女人就係特別煩😂😂餐廳很細心,為每一位客人準備了一個獨立包裝口罩。好可愛呀😍😍有一隻白雪雪既大熊陪住我嘆下午茶。Hea下抖下,又一個下午。豬頸肉泡菜蘋果漢堡 $128第一次食漢堡係簡豬頸肉、泡菜同蘋果既配搭,幾特別又清新,味道又唔會奇怪,又岀奇地正😂😂薯條炸得很脆口,份量多。奶油南瓜蟹肉意粉 $88估唔到南瓜蓉撈意大利粉,都幾好食😋感覺上比一般意大利粉醬汁更加健康。平白  小白咖啡  (午餐半價) $17咖啡帶少少苦味,不會太甜。很可愛,中間有一個小心心。巴斯克焙芝士蛋糕 $30果然名不虚傳,有濃濃的芝士香,又滑又軟。抹茶提蘇打 $55以綠茶粉和綠茶海綿蛋糕,本來以為會有點苦,點知又唔會,很creamy,很滿足。LAGOM既甜品果然無令我失望,下次一定會試吓其他款,見至甜品都心心眼了😍餐廳更有手工啤酒🍻

豬頸肉泡菜蘋果漢堡 $128
豬頸肉泡菜蘋果漢堡

奶油南瓜蟹肉意粉 $88
奶油南瓜蟹肉意粉

平白  小白咖啡  (午餐半價) $17
咖啡帶少少苦味,不會太甜。很可愛,中間有一個小心心。
平白  小白咖啡  (午餐半價)

巴斯克焙芝士蛋糕 $30
果然名不虚傳,有濃濃的芝士香,又滑又軟。
巴斯克焙芝士蛋糕

抹茶提蘇打 $55
抹茶提蘇打

餐廳更有手工啤酒🍻

豬頸肉泡菜蘋果漢堡
奶油南瓜蟹肉意粉
平白  小白咖啡  (午餐半價)
巴斯克焙芝士蛋糕
抹茶提蘇打
2021-12-23 23 浏览
今朝老細叫我落觀塘同外國佬傾野,點知佢臨時甩底冇辦法要等兩個鐘頭先再返公司,咁就去我平時嘅「私人架部」坐著等。話說呢度位於牛頭角展貿中心,地方寬敞,而且環境格局都係好圖書館特色臨近聖誕節仲有聖誕樹🎄成個Christmas feel出晒我就坐係平時坐開嘅私家位等食如果就咁飲杯咖啡,都好休閑好舒服!好,開始點餐!手機落單真係好方便話咁快第一碟食物黎喇~南瓜蟹籽蟹肉意粉呢個值100分南瓜汁嘅香濃鎖住喺每一注意粉上面,已香草亦都好配合到蟹肉嘅鮮味。喺兩者相輔相成之下,令到每注意粉都滲透著奶香味,而且爽口彈牙,一試難忘!另外,我地亦叫左鮭魚希臘芝士蛋沙律三文治呢個同樣好rich好滿足!煙燻鮭魚嘅香味同流心蛋一齊食落口,零舍滋味而且切落去,麵包亦都有陣陣嘅牛油香令人回味無窮♾️最後,食飽之後,我地緊要叫翻甜品滿足下!伯爵茶窩夫配奶茶雪糕唔好以為佢同一般嘅窩夫一樣雖然我嘅製作係上碟之後好似好平常,但係食落去嘅時候有好多層滋味出現!!!第一層:伯爵茶味道第二層:海鹽焦糖味道第三層:奶茶香滑口感味道第四層:滋味麻薯黏口口感第五層:火龍果清新解渴味道...我冇誇張到㗎!有圖有真相!呢一個窩夫真係值得一試!雖
今朝老細叫我落觀塘同外國佬傾野,點知佢臨時甩底

臨近聖誕節仲有聖誕樹🎄

成個Christmas feel出晒

我就坐係平時坐開嘅私家位等食

如果就咁飲杯咖啡,都好休閑好舒服!

好,開始點餐!

手機落單真係好方便

話咁快第一碟食物黎喇~南瓜蟹籽蟹肉意粉

呢個值100分

另外,我地亦叫左鮭魚希臘芝士蛋沙律三文治
呢個同樣好rich好滿足!

煙燻鮭魚嘅香味同流心蛋一齊食落口,零舍滋味
而且切落去,麵包亦都有陣陣嘅牛油香
令人回味無窮♾️

最後,食飽之後,我地緊要叫翻甜品滿足下!
伯爵茶窩夫配奶茶雪糕

唔好以為佢同一般嘅窩夫一樣

第一層:伯爵茶味道

第二層:海鹽焦糖味道

第三層:奶茶香滑口感味道

第四層:滋味麻薯黏口口感

第五層:火龍果清新解渴味道

...
我冇誇張到㗎!有圖有真相!

呢一個窩夫真係值得一試!雖然我哋已經好飽肚,但係食個窩夫嘅時候,仍然覺得佢係好滋味
但係奉勸大家,要留定肚先食啊~

最後,我哋都係捧腹而回

今次呢個打正旗號吞pot lunch真係好滿足!希望下一次都有工作時間輕鬆嘅機會
2021-12-23 29 浏览
今晚係觀塘有Christmas party 🎉 所以係附近揀間cafe 食個lunch 😎比我同朋友搵到間舒服嘅cafe~入到去發現間cafe 都幾大😙幾闊落很好坐同埋好有聖誕氣氛🎄🥳入到去侍應比左份靚靚menu 😎原來呢到係用掃code落單 真係方便又快捷呀😉主食方面 我地叫左 奶油羅勒干貝意粉 ($128)朋友特別鐘意青醬 而佢對呢個意粉非常滿意🤪首先個意粉調味岩岩好 唔會過咸或過淡 口感完全冇青草或苦澀味👍😎 再者 佢個帶子好大粒😙煮得岩岩好 外邊有小小焦香 而入而又岩岩熟好滑嫩 直頭係鮮中帶甜🥰呢款意粉仲有啲藜麥粒在上面 健康得嚟又好味道 要讚一讚🎉除此之外 我地仲左 巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉($98)呢個意粉都唔錯 佢既菇味滲入忌廉汁入面 非常突出 而且巴馬火腿唔會過咸 好易入口 加埋啲芝士碎真係一流😚野飲方面 朋友叫左Flat White ($34)佢個拉花好靚呀而我就飲日目燕麥-草莓香蕉($52)呢杯野好smooth 非常健康滑腸😉 草莓🍓同香蕉🍌呢個配搭很特別但完全唔突兀 而且有燕麥在野飲上蓋 令口感更上一層樓 👍甜品上我地就叫左巴斯克焙茶芝士蛋糕🍰 ($52)呢個蛋糕

主食方面 我地叫左 奶油羅勒干貝意粉 ($128)
呢款意粉仲有啲藜麥粒在上面 健康得嚟又好味道 要讚一讚🎉

除此之外 我地仲左 巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉($98)

野飲方面 朋友叫左Flat White ($34)
佢個拉花好靚呀

甜品上我地就叫左巴斯克焙茶芝士蛋糕🍰 ($52)呢個蛋糕望落去以為好細 但原來份量都幾大 我地2個人share都覺有點多😙 焙茶味很重 啖啖食落去都有茶香 唔會過甜 😙👍且食起嚟有岩岩好既焦香而入面就充斥濃郁芝士香 口感綿滑 誠意推介大家試下
巴斯克焙茶芝士蛋糕

總結嚟講 呢到環境唔錯 野食都好味 下次會再encore!
巴斯克焙茶芝士蛋糕
  • 奶油羅勒干貝意粉
2021-12-20 47 浏览
今日行經牛角頭國際貿易中心1樓,見倒一間餐廳Lagom Kaffe有全日早餐,西式料理和輕食, 望入內裏裝修簡潔,卡位闊落,牆上有幾幅柔和 壁畫, 吸引我們入內試吓。我們坐近窗边,望倒綠油油 的樹, 使眼晴舒服。餐牌價錢合理適中, 是屬低食價,我們叫咗鮭魚菠菜希臘優格三文治,鮭魚新鮮大件,下面是一片歐陸式麵包,豐富的麥香味有口感,碟边有少許沙律菜,食後覺得清新。一個台北燉牛肉意粉,牛肉用慢煮方法超淋多汁,芝士意粉少少辣,非常野味,拌一边日式流心蛋。另一個雞肉凱撒沙律溫泉蛋,大大碟新鮮沙律菜,配脆脆麵包粒和香脆煙肉,四大件烚雞胸肉,十分飽肚,適合減肥人士。如得閒周圍逛逛,可以找到合心意的餐廳美食

2021-12-20 36 浏览
星期日朝頭早,唔想同人去酒樓迫,就走咗去牛頭角國際貿易中心呢一間 Lagom Kaffe,嘆番個brunch.  呢間 Kaffe面積好大,兩邊都有開陽大玻璃,所以特別光猛闊大,好舒服溫暖嘅感覺。我哋兩個人去食 brunch ,覺得總要叫返個All Day Breakfast 先似樣,再加上一個巴馬火腿奶油牛肝菌意粉,叫番杯燕麥奶latte同凍檸茶。All Day Breskfast 一上枱,好豐富好精美,好有心思。除咗大條芝士腸仔外,還有兩隻煎蛋、蘑菇,冬菇、沙律菜,薯餅和兩件多士仔。 見到兩隻煎蛋就開心,係我鍾意嘅脆邊,冬菇蘑菇炒得好香,值得推介!巴馬火腿奶油牛肝菌意粉,呢個意粉好特別,喺出邊啲餐廳好少食到,而且加上啲巴馬火腿,吊起個味道,配上啲creamy 嘅汁,真係一流,而且份量啱啱好,唔會太多!食到呢度已經好飽了,再飲埋杯咖啡,真係一個好豐富嘅brunch,下次要再嚟過!

2021-12-19
2021-12-19 46 浏览
之前同朋友食過觀塘 Lagom Kaffe覺得好好食,又坐得舒服,今次經開牛頭角,見到有分店,即刻同朋友嚟試吓。餐廳係一棟商業大廈嘅一樓,環境好舒服,超大間好坐,平時同朋友嚟飮吓咖啡、傾吓偈,坐一個下晝都幾正🤗🤗我哋2個人叫咗台北燉牛肉意粉、炸魚薯條、柚汽啡、Dirty,甜品就試晒兩款 Cheesecake : 伯爵茶味& 焙茶味。牛肉意粉有少少麻辣味,牛肉好嫩。炸魚薯條超大份,熱辣辣好脆口,咬開仲出緊煙,好正😋兩杯咖啡都好有特色,好好味。柚子啡真係未試過,好特別,柚子同咖啡原來可以咁夾😍;Dirty 係我至愛,咖啡味香濃。食完兩個主菜都已經好飽,但係見到2個甜品都好想食,超級引😆😆Cheesecake 嘅醬係分開上, 2款外型都好似,但食落真係2種味,都有濃濃嘅茶味,真係好滿足!以後經開呢頭,又多一個選擇啦🤗🤗
以後經開呢頭,又多一個選擇啦🤗🤗
2021-12-18 81 浏览
真係非常難食嘅一個全日早餐,唔知係我唔識揀嘢定係依間野真係好難食,價錢又貴味道又非常之差本來打算獎勵吓自己,來吃一個夢寐以求的全日早餐,點知材料一般,而且冇乜味道,連杯熱飲都好難飲唔知有浸乜嘢味仲要星期六日沒有套餐,散叫加一差唔多要成$200一個難吃早餐。所以真係唔值得再嚟試,亦希望唔好再有人戇居居咁用咁多錢食一個咁難食嘅早餐,所以鼓起勇氣都要喺度寫一個食評。但係唔知點解要寫200個字先可以做評分原來200個字唔係咁容易可以寫到的,我淨係想話俾大家聽這間店聽聞排長龍去食,但係原來難食到飛起,又貴到飛起。

但係唔知點解要寫200個字先可以做評分

2021-12-18
2021-12-17 40 浏览
表姐喺觀塘返工今日約咗佢去食lunch佢話觀塘有一間餐廳長期都好多人,食物質素仲好高今日帶咗我嚟試吓果然冇介紹錯雖然喺門口等位等咗15分鐘但係都值得剛剛去到1:00人流非常多門口企滿人入面座位亦都坐滿晒地方非常闊落由餐廳入面望出去又有落地玻璃見到外面嘅景觀坐都坐得好舒服奶油南瓜蟹肉意粉 88 元意粉軟硬度適中,而且蟹肉嘅份量都好多,蟹肉嘅味道好新鮮, 每食一啖意粉都食到蟹肉嘅鮮味同南瓜嘅甜味味道口感層次好豐富,佢答埋少少香料,令到個味道更加突出燻鮭魚沙律 88 元賣相真係好靚煙燻三文魚嘅份量好多,而且全部色澤新鮮入口鮮味十足,沙律菜都非常之翠綠, 食落口除咗清新之外仲好清甜加埋上面嘅醬汁酸酸甜甜,真係好開胃,而且味道仲係好好凍京都抹茶鮮奶 跟餐加24元濃濃的抹茶味道中滲著細滑嘅奶味,望住抹茶同鮮奶混合,味道層次更加豐富,亦都帶有一點日式風情,抹茶嘅味道令到我難以抗拒凍多明尼加朱古力奶 跟午餐加24 元一杯好香濃嘅朱古力奶, 入口質地非常幼滑,而且奶味好香,兩者配合埋一齊完全發揮咗朱古力香濃,牛奶嘅香滑牛油果粟米瑞可塔芝士三文治$98見到已經知道係一款非常健康嘅午餐一半以上都係蔬菜三文治
表姐喺觀塘返工
今日約咗佢去食lunch
佢話觀塘有一間餐廳長期都好多人,食物質素仲好高
今日帶咗我嚟試吓
見到外面嘅景觀
坐都坐得好舒服

奶油南瓜蟹肉意粉 88 元

意粉軟硬度適中,
而且蟹肉嘅份量都好多,蟹肉嘅味道好新鮮,
每食一啖意粉都食到蟹肉嘅鮮味同南瓜嘅甜味
味道口感層次好豐富,佢答埋少少香料,令到個味道更加突出

燻鮭魚沙律 88 元

賣相真係好靚
煙燻三文魚嘅份量好多,
而且全部色澤新鮮
入口鮮味十足,沙律菜都非常之翠綠,
食落口除咗清新之外仲好清甜
加埋上面嘅醬汁酸酸甜甜,
真係好開胃,
而且味道仲係好好

凍京都抹茶鮮奶 跟餐加24元

濃濃的抹茶味道中滲著細滑嘅奶味,
望住抹茶同鮮奶混合,
味道層次更加豐富,亦都帶有一點日式風情,
抹茶嘅味道令到我難以抗拒

凍多明尼加朱古力奶 跟午餐加24 元

一杯好香濃嘅朱古力奶,
入口質地非常幼滑,而且奶味好香,
兩者配合埋一齊完全發揮咗朱古力香濃,
牛奶嘅香滑

牛油果粟米瑞可塔芝士三文治$98

見到已經知道係一款非常健康嘅午餐
一半以上都係蔬菜
三文治上面有半隻牛油果
切咗片
仲有少量經過烤焗嘅粟米🌽配埋三文治🥪咬落去口感一流
味道非常清新,旁邊嘅沙律仲非常新鮮
有少量嘅車厘茄同埋一片火龍果,真係一個非常健康嘅選擇

2021-12-14 53 浏览
員工態度惡劣訂8點7點9去到門口員工 話8點後冇甜品 8:30last order9點要走野食冇特別我落單末夠8點 已經話冇甜品品俾落8:30準時有個阿姐行埋黎 提醒你 last order5分鐘後果個阿姐拎埋張單行埋黎叫你埋單8:50 個阿姐再行埋黎執野 同再提醒你 十分鐘後 佢地會落閘總括黎講我一心諗住食窩夫 末夠8點都冇得食 我算•都住低坐由佢 當我黑仔但係果個阿姐趕收工 會係你食野緊 吹緊水既期間 不斷騷擾你唔會再黎😡😡😡
員工態度惡劣

訂8點