2020-03-09 431 浏览
鍾情於伯爵茶味道既老婆覺得伯爵茶有種獨特既香味 黎個set裝 配埋伯爵茶咖啡☕️ 好完美 第一次飲尼個口味既咖啡味道都算不錯 但係千層蛋糕係最好味👅男人通常簡單啲黎個原味千層蛋糕加鮮奶咖啡☕️ 最後食唔厭既千層蛋糕再叫個外賣回家品嚐✌🏻

男人通常簡單啲黎個原味千層蛋糕加鮮奶咖啡☕️

最後食唔厭既千層蛋糕再叫個外賣回家品嚐✌🏻
2020-02-26 453 浏览
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻M女士萬歲萬歲萬萬歲🙌🏻..🐭市面上月泥月多林林總總唔同口味嘅千層蛋糕,味道口感亦相當不錯。但係比較之下,就會發覺Lady M 仍然係優秀中嘅優秀、萬歲中嘅萬歲!不得不佩服M女士係質素上面嘅堅持!..M女士原味千層蛋糕 (9吋 $680)賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅..🐭超過20層法式pancake皮,每層都好似紙咁薄,絕對功夫之作。只有M女士先做到如此幼細丶香滑丶柔軟嘅奶油忌廉。充滿蕉糖香氣嘅忌廉同Pancake皮嘅陣陣蛋香實在非常匹配,令人一試傾心,非常淘醉☺️.🐭多款口味之中,個人鍾愛原味,因為最能品嘗到忌廉本身嘅奶油香同埋pancake皮嘅蛋香。..🐭貴係貴左DD, 但間中食吓掌勵吓自己無防🥳
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
M女士萬歲萬歲萬萬歲🙌🏻
M女士原味千層蛋糕 (9吋 $680)

賣相👅👅👅👅👅
味道👅👅👅👅👅
口感👅👅👅👅👅
份量👅👅👅👅👅
性價比👅👅👅👅

原味千層蛋糕 9吋 $680

🐭貴係貴左DD, 但間中食吓掌勵吓自己無防🥳

外卖自取
  • 原味千層蛋糕
2020-02-19 972 浏览
選女性餐廳,選這間是穩重之選。沒有強烈浪漫飾物,沒有歐洲復古情懷,沒有強調青春氣息,平實泛白,對跨年齡和品味女士普通有吸引力。已擴展至多區有分店,以此店最有情懷。旺中帶靜,在歐式風情的食街中段,鄰近維園,得天獨厚。閒坐「巴黎」街巷,治療心情。可能你已知道,賣名是全日供應的「下午茶」,性價比高。以原味千層蛋糕聞名,Lady M被譽為紐約最級、最著名的法式蛋糕品牌。為糕食加了味。客人可自選 4 件蛋糕,但最多可選兩件千層蛋糕。最美豔千層蛋糕是玫瑰,幻紫豔紅,如春花灑落,一層班戟一層忌廉,層次分明。甜味不強,比食蛋糕「邪惡」度低。入肚感覺實在,可當輕型午餐。晚市較少客,可安坐最深處。她的拍檔是伯爵先生。如你遲去,當食晚餐,熱門糕點一定沽清,宜做預訂。伯爵先生皮膚棕黑,很有深度,如喝茶入口,甘醇致遠,不以外型取勝。其他款式味道普通,重點在深度交談,一層一層了解對方和自己的內心。宜配伯爵茶,坐幾小時。價格合理。
選女性餐廳,選這間是穩重之選。

閒坐「巴黎」街巷,治療心情。

可能你已知道,賣名是全日供應的「下午茶」,性價比高。

為糕食加了味。

宜配伯爵茶,坐幾小時。價格合理。

2020-02-18 401 浏览
人大左,覺得生日都唔係啲咩特別嘅日子,但係總有一啲好有心嘅朋友,堅持要約我慶祝,嗰份心意真係比任何美食來得重要!最難得嘅係佢完全知道我喜好,揀咗一間我好鍾意嘅餐廳,我哋叫咗一份玫瑰蛋糕,最鍾意佢淡淡的玫瑰味,同千層蛋糕嘅香滑,食完一啖會在想食第二啖。一邊食一邊傾吓計,突然間侍應送上一個寫咗生日快樂嘅蛋糕,原來係友人一早準備定嘅,真係令我驚喜萬分!個蛋糕好味不在話下,連伴碟都好有心思,用上真嘅玫瑰花瓣,真係食得又睇得。呢個生日真係過得好滿足!
今日本身想試新出嘅方塊蛋糕,但嚟到lady M點可以唔食千層蛋糕,而我個人認為伯爵茶千層係lady m咁多 個系列中嘅經典。一如既往,餅皮煎得非常薄,食落係完全感覺唔到餅皮,非常creamy,每一啖都比淡淡嘅伯爵茶味包圍。食完蛋糕有啲飽,最後都係無叫新出蛋糕,反而叫咗杯法國玫瑰奶茶。第一啖飲落充滿玫瑰味,玫瑰嘅清新同奶茶嘅甜味幾夾。但飲咗幾啖後,就開始無咩味,反而似飲奶多啲。Lady M一向都受女士歡迎就唔需要講,不過今日tea time去到見到有好多買咗大包細包嘅遊客,成間餐廳都好嘈,咁就好似同品牌想做到個種優雅嘅感覺有啲遠了。
伯爵茶千層蛋糕

法國玫瑰奶茶

2020-02-14
庆祝纪念
情人节
伯爵茶千層蛋糕
2020-02-13 329 浏览
Lady M📍銅鑼灣 Causeway Bay.⭐️ 又到情人節啦❤️ 如果仲未準備禮物比你哋嘅伴侶 不妨可以買件Lady M蛋糕同另一半甜蜜分享😏 今次Lady M岀咗款新蛋糕 係士多啤梨棋盤蛋糕💗 由香港團隊創作嘅獨家口味 (之前食過佢哋嘅抹茶朱古力棋盤蛋糕已經好念念不忘🤤) .🍓 士多啤梨棋盤蛋糕 Black Pink Checkers: 賣相值得比100分🤩 睇得岀製作過程工序繁多 內層以粉紅色嘅雲呢拿海綿蛋糕同黑色嘅竹炭朱古力海綿蛋糕交織成方格棋盤 顏色撞得好靚😍 棋盤之間就用咗新鮮士多啤梨製成嘅香滑忌廉芝士 味道酸甜適中👍🏻 外層就塗上幼滑嘅士多啤梨朱古力醬 清新果香味中和朱古力嘅甜度 而面層就以紅桑子碎粒做點綴 非常吸引🥰.🌰 栗子千層蛋糕 Marron Mille Crêpes: 用上法國栗子 中間每層透薄班戟之間同鋪滿幼滑嘅忌廉同栗子粒 大大增加口感 每件仲有粒嘅糖漬栗子 成個蛋糕濃郁甘香 好滿足😍
Lady M
📍銅鑼灣 Causeway Bay

士多啤梨棋盤蛋糕 Black Pink Checkers

🌰 栗子千層蛋糕 Marron Mille Crêpes
士多啤梨棋盤蛋糕 Black Pink Checkers
2020-02-13 249 浏览
紐約名牌餅店,Lady M係出名食蛋糕,舖頭既裝修都充滿左少女心同埋浪漫情懷😍😍😍 第一次黎,就梗係食佢地既皇牌千層蛋糕啦!.🌹玫瑰千層蛋糕 $75 玫瑰味係佢地嘅皇牌味道,賣相真係無一個少女可以抗拒😍 打卡必食📸 味道方面: 皮好薄又不失煙韌既口感,每層都夾住薄薄嘅cream,每層戟皮同埋cream嘅厚度幾乎一樣, 好滑又唔會太甜,啱哂我呢D唔係咁好甜嘅人,仲帶有淡淡既玫瑰清香。.法式芝士蛋糕$682006年被New York Times評為最佳芝士蛋糕,標榜用美國忌廉芝士做餅餡!餅底加入日本頂級肉桂粉,雖然佢既外賣平實,但輕酸輕甜,微酸平衡左芝士忌廉既濃郁,食完一件剛剛好!
🌹玫瑰千層蛋糕 $75

法式芝士蛋糕$68

2020-02-13 2392 浏览
在這些日子,街上的人比較少,連平曰要排隊的Lady M也是寥寥幾人。週末午餐有八款選擇,主菜有班戟、意粉、窩夫等,除主菜外,還包括一件旦糕和餐飲,價格均一$188. 牛油果炒蛋漢堡近曰想吃得健康一點,選擇了牛油果炒蛋漢堡。這漢堡麵包鬆軟,炒旦幾香滑,加埋軟滑的牛油果和旦黃醬,雖然簡單,但味道不錯。經典意式番茄扁意粉這意粉口感彈牙,配上紅卜卜的蕃茄肉醬,少少蕃茄香,微微的酸,主要以甜味為主,味道還可以吧。玫瑰千層旦糕在幾款千層旦糕中,這一款是我最喜歡的。玫瑰千層旦糕口感軟滑,班戟皮薄如蟬翼,忌廉幼滑creamy, 而且甜而不膩,有著幽幽的玫瑰清香,在口中細味,透出淡雅的玫瑰香氣,正!伯爵茶千層旦糕這一款伯爵茶千層旦糕同樣的口感香滑,質地輕盈,就是清香伯爵茶的茶味,味道輕甜,比原味好吃。Cappuccino 這泡沫咖啡泡沫幼細,口感香滑,有着甘香的咖啡味道,不錯。

經典意式番茄扁意粉

玫瑰千層旦糕

伯爵茶千層旦糕

Cappuccino

這泡沫咖啡泡沫幼細,口感香滑,有着甘香的咖啡味道,不錯。

2020-02-08
用餐时段
2020-02-08 300 浏览
今午,初嚐 lady m cake。中午大約十二時多,來到店門口,仍沒有排長龍出現,侍應生問我想坐外面或是內面。看過餐牌,該店有午餐,飲品和甜㸃的選擇。我來 lady m是想吃 cake而只,order了原味千層蛋糕和熱朱古力咖啡,真的味道不感到有特別之處,蛋糕的柔軟度適中,熱朱古力咖啡的水溫不夠熱,甜度適中。
今午,初嚐 lady m cake。

熱朱古力咖啡

原味千層蛋糕

2020-01-17
2020-01-15 423 浏览
一個休閒嘅下午,一定要環境舒適,食物出色今日路經銅鑼灣,上OpenRice 搜尋下,原來附近有間Lady M, 仲要係唯一一間有熱食供應今次叫咗牛油果🥑芘蒿,士多啤梨蛋糕🍰,熱cappuccino, 熱抹茶latte 首先,牛油果🥑夠晒軟熟,啖啖牛油果味,同出邊一般嘅餐廳唔同,有啲比較生,又有啲比較硬呢度就十分好味😋Bagel上面鋪滿滿係成個牛油果片,成個口都放唔晒,非常滿足個擺盤十分精美,有沙律苗,配上不同的花瓣,再配上番石榴果實,味道清甜,又清新,成個下午fresh晒甜品方面,士多啤梨蛋糕,非常新鮮,海棉蛋糕,好軟熟,比起其他分店更加新鮮🍰叫得做下午茶,就一定要飲咖啡,好似叫咗杯cappuccino,上面配左少量朱古力粉,睇得出嘅用心,雖然咖啡味一般,但係感覺好relax
一個休閒嘅下午,一定要環境舒適,食物出色

牛油果🥑bagel

熱飲
  • 牛油果🥑芘蒿
  • ☕️cappuccino
2020-01-06 491 浏览
每當Grey Day的時間,午餐首選必然是Lady M 貫徹始終都喜歡選擇忌廉粟米周打湯貝殼意粉,再加上一件Rose Mille Crêpes、一杯香濃朱古力,心情立刻好轉。
每當Grey Day的時間,午餐首選必然是Lady M
2019-12-27
用餐时段
  • 玫瑰千層蛋糕
2020-01-01 400 浏览
一講到Lady M,大家自然會諗起佢哋嘅招牌千層蛋糕,但其實佢地嘅熱食都非常唔錯(而且仲係素食添)😉特別推介佢哋嘅糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁~蛋包飯上面嘅奄列好滑好流心,慢慢喺中間切開,睇住啲蛋慢慢流出嚟,好治癒🥰洋蔥糙米飯味道香濃之餘唔會搶咗蛋嘅味道~超滿足😋另外,佢哋個新豬肉丸做得好好,唔會太散或者太實,墨西哥番茄醬汁酸酸辣辣,好開胃😃炸牛油果味道幾好,不過如果牛油果熟啲會好啲🙂意大利雲吞比較清淡,同蛋包飯造成好大對比🙈至於個蛋糕,個人認為有少少名過於實,冇乜特別🤭晚餐價錢$178 (前菜+主菜+飲品),以銅鑼灣區同埋裝修嚟講唔算太貴。希望下次嚟可以再食到佢哋個蛋包飯啦😉💚新豬肉丸伴墨西哥番茄醬💚香脆牛油果💚糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁💚野菌菠菜芝士意大利雲吞💚Rose tea latte (+$8) & Latte 💚千層蛋糕 $69

至於個蛋糕,個人認為有少少名過於實,冇乜特別🤭

💚新豬肉丸伴墨西哥番茄醬
💚香脆牛油果
💚糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁
💚野菌菠菜芝士意大利雲吞
💚Rose tea latte (+$8) & Latte
💚千層蛋糕 $69
Lady M📍銅鑼灣 Causeway Bay//🥞 Crispy Quinoa Pancake: 炸温泉蛋外脆內軟 仲有流心效果😍 藜麥餅好香脆 中間仲有一堆茹 好健康😉//🥑 🥯 New York Avocado Bagel : 原味bagel搽上極多cream cheese 牛油果做咗兩種食法: 原整同壓碎咗嘅 有不同口感😚//🍳 Breakfast Frittata: Frittata口感豐富 入面有好多菜同紅椒 仲有hash brown, 蘑茹, 同車厘茄 呢個brunch真係豐富😆//☕️ Earl Grey Latte : 呢杯earl grey latte 賣相好靚 亦好重earl grey味 好推介👍🏻 (平時只會叫rose latte🙈)//☕️ Cappuccino
Lady M
📍銅鑼灣 Causeway Bay
🥞 Crispy Quinoa Pancake
🥑 🥯 New York Avocado Bagel
🍳 Breakfast Frittata
☕️ Earl Grey Latte
☕️ Cappuccino
Breakfast Frittata
Earl Grey Latte   &  Cappuccino
Breakfast Frittata
2019-11-26 355 浏览
看到新推出了栗子千層蛋糕,便相約朋友來品嘗。原來weekend有brunch set提供,價錢為$188,以這個價錢來說,有一道主菜、蛋糕及飲品,屬相當划算!菠菜芝士奄列伴蘑菇醬芝士味道濃郁,但蛋略嫌過了火候,蘑菇味道濃郁,整體味道可以。牛油果炒蛋漢堡一直非常喜愛這個牛油果炒蛋漢堡,每次到來定必會點。可是今次有點失望,味道有點退步,而且包不夠軟熟和有點乾。栗子千層蛋糕表層有一粒栗子外,蛋糕中間還會吃到粒粒栗子碎,口感層次豐富。每一口都散發著秋栗甘香,吃得滋味,作為栗子迷又怎可以錯過!法國玫紅鮮奶茶 (+$8)必點之選,入口滿滿玫瑰花香 ,但又不會太甜。
看到新推出了栗子千層蛋糕,便相約朋友來品嘗。

栗子千層蛋糕

法國玫紅鮮奶茶 (+$8)
必點之選,入口滿滿玫瑰花香 ,但又不會太甜。
法國玫紅鮮奶茶
法國玫紅鮮奶茶
2019-11-25 250 浏览
When it first opened until a couple months ago you had to queue up to be able to have a seat any time of the day. But due to Hong Kong current events The place was rather empty and I got a chance to walk in. The staff have very good English and are very friendly. They gave us a lot of recommendation. The bathrooms are also very clean and elegant. Of course the cakes were amazing no different to The lady M in New York.