3天前 0 浏览
#LadyM #ladyMhk环境简洁,收+1服务费#玫瑰千层蛋糕 $75他的千层饼皮非常软身,几乎吃不出饼皮,跟入面的忌廉融为一体了,感觉像很柔滑的雪糕😋玫瑰🌹很香微甜,几好吃。不过吃多会腻~#法国玫瑰鲜奶茶 $68记得均匀搅拌,不然底下非常甜。搅拌後不会太甜,淡淡奶茶香还有少少玫瑰茶味道,感觉尚算清新。奶味较茶味重,几滑#士多啤梨海绵蛋糕 #🍰 $58#海绵蛋糕 中间夹住小量切碎了草莓🍓粒,忌廉奶滑,不会酸,几甜。不过还是建议在lady M吃千层蛋糕,比较特别。服务质素:6/10环境舒适度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:8/10
#LadyM #ladyMhk

环境简洁,收+1服务费

#玫瑰千层蛋糕 $75
玫瑰千层蛋糕🍰

玫瑰千层蛋糕
玫瑰🌹很香微甜,几好吃。不过吃多会腻~
IG:  hkfoodie _blackcat

#法国玫瑰鲜奶茶 $68

YouTube  :kuronekovo
奶味较茶味重,几滑

#士多啤梨海绵蛋糕 #🍰 $58
士多啤梨海绵蛋糕

士多啤梨海绵蛋糕
不过还是建议在lady M吃千层蛋糕,比较特别。

服务质素:6/10
环境舒适度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:8/10

4天前
玫瑰千层蛋糕🍰
IG:  hkfoodie _blackcat
YouTube  :kuronekovo
2020-12-28 227 浏览
作为一个麻甩佬,我必须承认我都几锺意去high tea, 可以偷得浮生半日闲的喝杯咖啡吃点东西。 今日刚好有女性朋友 话想去lady M 食个下午茶, 问我介唔介意(正!!!), 我欲拒还迎的应承了。侍应为我们安排了室外非常开扬的位置, 开始时是有少许尴尬, 因为正好是人来人往的时段, 等位的也大部分是女士 , 但马上就入了拣选甜品的兴致中。 实不相瞒今次不是第一次帮衬 , 今次选了必选择的 Signature Cake, 另外试了芝士蛋糕。 饮品试了期间限定的香芋特饮 及之前大热的400转咖啡。Signature Cake其实是千层蛋糕,但每次都叫的原因是每层班戟蛋香十足, 忌廉也比外间的细滑。 完全不会有很滞的感觉, 无论堂食或外卖每次都保持到高水准。芝士蛋糕不算太大惊喜。 但喜欢他 在芝士饼上 加上一层薄薄的类似芝士慕丝, 吃起来有双重口感, 芝士香味亦更加浓郁。香芋特饮值得一赞, 香芋味浓厚,非常幼滑。 建议选择热饮较好。400转咖啡坦白说跟屋企自家制的差不多, 咖啡底用上优质咖啡豆,所以味道还是不错。

Signature Cake

芝士蛋糕

香芋特饮

值得一赞, 香芋味浓厚,非常幼滑。 建议选择热饮较好。

400转咖啡

2020-12-16
2020-12-23 262 浏览
🌎Lady M (铜锣湾)Lady M 装修真系好靓 颜色以白 灰作为主调 仲用左大理石做餐具同餐枱 系视觉上睇落去好典雅 华丽 下午茶一於去呢到食啦!首选唔少得千层蛋糕 好味Cake set for two $298🍰4件+☕️2杯玫瑰千层蛋糕芋头千层蛋糕朱古力棋盘蛋糕栗子蛋糕千层蛋糕系lady m 出名既皇牌蛋糕 必食推介 我简左🌹玫瑰味道 入面忌廉散出一阵阵玫瑰香味 好滑 甜度适中 另外千层班戟好透薄 总共有20层 口感好正 好软身 好似入口即化感觉 另一款芋头千层蛋糕都好味 表面有开心果粒粒 入面忌廉有芋头粒粒 两者咬落去好香口 而且好有口感 薄薄既忌廉打得好软身 食落去唔会腻 朱古力棋盘蛋糕卖相好吸引蛋糕好松软 食落去海绵🧽感觉 加上表面朱古力偏向苦 中和番蛋糕甜味 所以味道啱啱好 至於栗子蛋糕就麻麻地啦 太甜 唔够香饮品方面 ☕️:金橘甘菊花芋头燕麦奶天气冻当然要饮热辣辣饮品啦 两杯饮品不过不失人均消费:$150环境卫生:9/10推介指数:7.5/10📍铜锣湾加宁街1-3号Fashion Walk地下C号舖
🌎Lady M (铜锣湾)

Cake set for two $298🍰4件+☕️2杯

推介指数:7.5/10

📍铜锣湾加宁街1-3号Fashion Walk地下C号舖
Cake  set  for  two
2020-11-30 567 浏览
终於来到传说中蛋糕界的名牌,这间店长期以来的外卖或堂食都要排队。而此店位於铜锣湾不用排队,而且更有主食吃,重点是这店没有时间限制可以和好友坐多一点谈天说地。我们二人点了一份二人餐头盘有香脆紫菜伴山葵蛋黄卷,紫菜香脆可口。另外新餐肉芝士卷,新餐肉健康不肥腻。主菜选择牛肚菌伴意大利温泉蛋饭,温泉蛋伴意大利饭好creamy。另一经典二式番茄意大利粉,蕃茄酸酸甜甜配上香草意粉,没有失分。选择来这里的重点当然要尝试一下他们的蛋糕,是次选择了朱古力棋盘蛋糕及玫瑰花千层蛋糕,前者朱古力棋盘蛋糕恰到好处,不是太甜。相反後者玫瑰花蛋糕,卖相精致,但甜度相对地高。饮品方面选择了400次咖啡,咖啡香口,咖啡豆味香浓。总括而言,可以在星期五不用排队不用限时的晚餐已算不错。

总括而言,可以在星期五不用排队不用限时的晚餐已算不错。
2020-11-20
2020-11-26 442 浏览
Lady M的千层蛋糕,一直都系我的至爱,今次试左佢嘅下午茶tea set ,$298加一,包四件蛋糕和二杯饮品,性价比高,唯独太耐无帮衬了,原来已经无左我最爱的海盐焦糖蛋糕,唯有学侍应员所说,要不断变款式,给客人新鲜感!今次要了四款,伯雀茶千层蛋糕,玫瑰千层蛋糕,威士忌黑朱古力mousse,红丝绒蛋糕!对伯雀茶感觉一般,但居然最好食的是它,茶味清香,无选择错。至於威士忌黑朱古力mousse,有点不是我那杯茶。玫瑰千层蛋糕,一直不过不失。红丝绒蛋糕,都不是我那杯茶!不过Lady M的千层蛋糕,一直是我的喜好,下次挂住它时,我又会再嚟啦!
对伯雀茶感觉一般,但居然最好食的是它,茶味清香,无选择错。
  • 伯爵茶千层蛋糕
2020-11-15 614 浏览
Lady M嘅cake set都系另一个下午茶选择,自选四件蛋糕+2杯饮品,价钱HK298+10%,Lady M出名系千层蛋糕,但我锺意食海绵蛋糕多啲,蛋糕系软绵绵嘅,今次我哋叫咗四款不同蛋糕:🍰朱古力棋盘蛋糕🍰栗子蛋糕🍰威士忌黑朱古力mousse🍰法式士多啤梨千层酥第一至三款蛋糕我以前都食过,亦系我至爱😋今次第一次食威士忌黑朱古力mousse ,有淡淡酒香,黑朱古力够浓,正👍🏻饮品:Cappuccino 及冻碟豆花乳酪梳打,紫色嘅梳打卖相几靓,不过忘记影相,今次乳酸味道较淡。
🍰朱古力棋盘蛋糕
🍰栗子蛋糕
🍰威士忌黑朱古力mousse
🍰法式士多啤梨千层酥

2020-10-30 597 浏览
LADY M既玫瑰千层蛋糕一直都好想食,果然无令我失望每层皮都好薄好滑,口感好好而且仲有食到玫瑰花香味,唔会太过甜,完全系食完一啖再接一啖都唔会漏喉重点系,卖相真系好靓又高贵又浪漫~~唔怪得咁多女仔影相打卡啦~~下次再黎,一定要试下其他口味先
[玫瑰千层蛋糕]

LADY M既玫瑰千层蛋糕一直都好想食,果然无令我失望
每层皮都好薄好滑,口感好好
而且仲有食到玫瑰花香味,唔会太过甜,
完全系食完一啖再接一啖都唔会漏喉
重点系,卖相真系好靓
又高贵又浪漫~~唔怪得咁多女仔影相打卡啦~~
下次再黎,一定要试下其他口味先
2020-09-30
LadyM 真心系最好食既千层蛋糕! 今日同朋友叫了桂花味同伯爵茶味,饮品叫了碟豆花乳酸。桂花味千层蛋糕非常清新,味道非常夹,一啲都吾流。另外,伯爵茶味千层蛋糕都好正,茶味非常浓,两款都好出色。碟豆花亦好好饮,推介!
2020-10-17 623 浏览
之前第一次食系因为有同事送散水饼,感觉真系超爆好味呀,所以今次就买咗外卖嚟食下啦。上次试咗原味,今次就试吓我最锺意嘅绿茶味千层蛋糕啦,虽然价钱唔贵但系都觉得物超所值,因为好细滑嘅绿茶忌廉同埋好薄好薄嘅班cake真系夹到非常,系我食过咁耐以来最好食嘅crepe cake❤️❤️❤️❤️
2020-10-07 735 浏览
贵妇brunch之选✨($188),一个价钱包左主菜、饮品同埋蛋糕,纽约特色牛油果烘面包以cream cheese 衬上蛋白同牛油果🥑清新又饱肚。菠菜芝士奄列伴蘑菇酱食到丝丝菠菜,蘑菇汁的蘑菇味较不突出。试了新推出嘅芋头千层蛋糕,芋头粒嘅口感加上忌廉,稍微有点甜。还是原味最好吃🌸🌸🌸.Weekend Brunch’s top pick✨ ($188), New York Avocado Bagel with cream cheese & guacamole 🥑 tastes fresh and fulfilling. The spinach cheese omelet is served with mushroom sauce. For the dessert, I tried the newly launched Taro Mille Crêpes. Slightly too sweet and not as smooth as other flavour because of the taro grain. Still the original flavor is the best
Weekend Brunch’s top pick✨ ($188), New York Avocado Bagel with cream cheese & guacamole 🥑 tastes fresh and fulfilling. The spinach cheese omelet is served with mushroom sauce. For the dessert, I tried the newly launched Taro Mille Crêpes. Slightly too sweet and not as smooth as other flavour because of the taro grain. Still the original flavor is the best 🌸🌸🌸
2020-10-03
  • 千层蛋糕
本身麻麻哋千层蛋糕,不过系朱古力控🍫我系甜品柜见到chocolate mousse cake呢个新口味啱晒我,就即刻决定要试😛外层黑朱古力glaze好浓郁而唔会苦涩💫威士忌朱古力慕丝令我大开眼界🤩威士忌酒香配合香醇沉稳嘅朱古力混合洋溢成个口腔😭牛奶朱古力慕丝太甜☹️好在佢可以突出威士忌酒香之余令佢酒精冇咁刺激喉咙🤗两层慕丝中间夹住威士忌橙味啫喱增添清新嘅果香🍊底层仲有惊喜,脆朱古力可丽饼碎提升口感层次😍谂住自己lunch之後食一份咁Heavy嘅蛋糕会好济,今次我食完之後竟然想买晒成个返屋企继续叹😚呢个应该系我食过最好味嘅蛋糕,有机会一定要再encore💕

呢个应该系我食过最好味嘅蛋糕,有机会一定要再encore💕
Whisky  Dark  Chocolate  Mousse
2020-09-25
  • Whisky  Dark  Chocolate Mousse
2020-09-04 830 浏览
嗰日经过Lady M, 忍唔住入咗去买蛋糕, 买咗伯爵茶千层蛋糕, 桂花千层蛋糕, 玫瑰千层蛋糕, 同埋有一个类似拿破仑嘅蛋糕, 员工都十分有礼貌, 外卖蛋糕佢哋都做得好仔细,每一个盒入面都有冰袋, 而且佢个叉都十分靓😂 虽然系交差但系佢哋做到好似不锈钢咁用完都唔舍得丢, 曲线支持咗环保👍 四款蛋糕 我最锺意伯爵茶蛋糕, 茶味突出得嚟又唔会抢晒忌廉嘅香味, 真系食到停唔到口, 其余两款千层蛋糕我就觉得不过不失, 反而个拿破仑蛋糕 我就觉得佢唔系太出色, 个人热烈推荐伯爵茶千层蛋糕😜
嗰日经过Lady M, 忍唔住入咗去买蛋糕
2020-08-17 729 浏览
以原味千层蛋糕闻名既Lady M,系香港已经开左好多分店,唔知系咪热潮已过,今次去见到堂食唔洗排队,但我就想买返屋企慢慢叹🤪.可能太晏去到,好多款都冇哂,外卖叫左四件,分别有伯爵茶千层蛋糕、玫瑰千层蛋糕、抹茶千层蛋糕、朱古力棋盘蛋糕,卖相相当吸引🥰.Lady M的蛋糕偏向贴近香港人口味,甜而不腻,20层薄如纸一样既法式班戟皮,全人手制作,层次分明,厚薄均匀,食出甜品师时间同心机🙈玫瑰香气自然,表层有层玫瑰果胶和花瓣,增添贵气感,抹茶用左日本高级抹茶粉,层层有抹茶的甘香,朱古力黑白相间的格子,外表相当吸引,上面仲加左带有光泽朱古力酱,口感细致又滑顺🤤
2020-06-17
2020-08-10 689 浏览
Lady m千层蛋糕就食得多,但cheesecake 就第一次食,虽然外表望落去唔靓,好简单,但系好好味,唔甜,好有口感,一d都唔流,忌廉芝士好香,好软,饼底松脆食到尾仲有d玉桂味.

2020-08-04 635 浏览
下午茶相约友人到lady m品嚐该店驻名的蛋糕🍰。首选当然不少得千层蛋糕🍰,我选择了抹茶千层蛋糕、及朱古力雪糕套餐$98配上400次咖啡☕️+$38,友人则选择了草莓🍓拿破轮蛋糕及Earls grey tea雪糕套餐。我觉得抹茶千层蛋糕甜度适中、很香抹茶味,及非常creamy ,巧克力雪糕非常香浓,加上咖啡☕️很好喝👍🏻非常特别,奶在下层,面上盖上咖啡泡沫,甜甜地的,喝时才混合。友人的草莓🍓蛋糕也意想不到的好食😋,好满足的一餐。