2023-11-29 468 浏览
近期,快閃優惠如買N送N、加一份$X等,舉目皆是;「矜貴」如自助餐、「日常」如珍奶,都時有出現,鄙人亦屢次受惠並拍片分享。此間,輪到這甜品/Cafe界的尊貴品牌加入戰團,卻不是使出其蛋糕殺手鐧,而是以飲品出戰,而且不設堂食。若不是B1G1F,根本不知道她也供應香芋麻糬燕麥奶!原價$58未必會嘗試,但既然限時買一送一,何樂而不為!外賣有個好處,就是能避開長長的等位人龍。而海運大廈有些公用桌椅,很適合就餐的,就被我們「徵用」作為品嚐兼拍照的地方。一入口,觸碰到的是一股絲般的幼滑,與一般Oat Milk based飲品那種「植物感」(不至於草青味,但喝下去喉頭感覺卡卡的) 大異其趣,這點非常可取!至於香芋味就比較清淡,口味不重、可以說是自然,不會有「以人工味道掩蓋燕麥奶味」的嫌疑。個人覺得稍為濃一點也無妨。與原先的想像不同,麻糬不是一顆顆的在飲品中浮沉,而是一整塊的在底部,需要用吸管「剷」出來才吃得到,多少覺得有點不便;然而其軟得來又帶點嚼頭的質感,已足夠說服鄙人。當晚是邊吃炸雞 (不是公共空間旁那家韓式料理賣的炸雞,而是同時推出特價的連鎖快餐店炸雞) 邊喝,粗獷與幼細的對比就特別明顯了。會
香芋麻糬燕麥奶
當晚是邊吃炸雞 (不是公共空間旁那家韓式料理賣的炸雞,而是同時推出特價的連鎖快餐店炸雞) 邊喝,粗獷與幼細的對比就特別明顯了。會不會「落本」些,吃韓式炸雞會提升飲用效果?那倒未必,因為韓式的炸雞往往伴以甜辣醬,隨時掩蓋飲品的含蓄甜味…還有違反了今餐「平食」的原則!$50六件雞,加$58兩杯飲料,舒適的公共空間桌椅,已營造出令人享受的傍晚。
請容鄙人提個建言:不要把這杯飲品,與一般台式飲料作比較。第一,她賣的實在不是台式飲料,雖然「香芋」與「麻糬」的確是珍奶店產品的熱門材料,後者更是「台味」十足。第二,腦筋稍為轉彎,想到精品咖啡店,冰咖啡改用燕麥奶,也隨時達到五十幾蚊的價位,比較是否更加貼切?第三,就算真要比較,也請端出不論價位、質素和近期人氣也相對接近的「數字珍奶」,而不是「些牙珍奶」。「呢」不同,不能並論!
2023-11-01
2023-11-22 429 浏览
Lady M 千層蛋糕有幾出名就唔洗我特登介紹啦~之前都食過幾次, 但多數食外賣的 今日排到隊就梗係試下堂食啦叫左2件 Tiramisu & Green Tea 味濃而不濟, 好味好味
Lady M 千層蛋糕有幾出名就唔洗我特登介紹啦~
之前都食過幾次, 但多數食外賣的
 今日排到隊就梗係試下堂食啦
叫左2件 Tiramisu & Green Tea
味濃而不濟, 好味好味
2023-11-21 560 浏览
在海港城的 Lady M,一場甜蜜的盛宴就此開始。首先,我們品嚐到了開心果千層蛋糕。在開心果風潮席捲城中的時刻,這款甜品巧妙地結合了 Lady M 的招牌千層蛋糕和開心果的清新。每一層都充滿了開心果的香味,糕點的酥脆與堅果的口感形成了完美的對比。這是一種讓人意猶未盡的甜蜜,一種讓味蕾跳舞的體驗。然後,我們選擇了凍柚子檸檬梳打。原本想嚐嚐凍碟花,可惜當天缺貨,不過這款飲品同樣令人驚喜。柚子的清新酸甜舒緩了梳打的甜度,為不喜歡過於甜膩的朋友提供了一個絕佳的選擇。每一口都讓人感覺生活充滿了甜蜜和驚喜。Lady M 的環境,一如既往地讓人感到舒適。在這裡,你可以享受到一個寧靜的午後,嚐嚐美食,品嚐生活。在 Lady M,每一個甜品、每一杯飲品,都是一次對味覺的盛宴。在這裡,你不只是在品嚐美食,更是在體驗一種生活的態度。
在海港城的 Lady M,一場甜蜜的盛宴就此開始。

凍柚子檸檬梳打

2023-10-27
早餐
凍柚子檸檬梳打
開心果千層蛋糕
Lady M 最近出左優惠,星期一至五香芋麻糬燕麥奶買一送一,作為香芋同麻糬控嘅我覺得好吸引呢🤩趁平日上堂前去試試😝1. 香芋麻糬燕麥奶 ($58/2杯)飲落去香芋似人造嘅味道,唔係新鮮嘅香芋,完全無一粒粒香芋溶😓麻糬份量多,打到好溶,唔錯,有qq 嘅口感😋成杯飲到勁飽😅

1. 香芋麻糬燕麥奶 ($58/2杯)
1956 浏览
下午茶
2023-10-29 539 浏览
Lady M事隔一年重推開心果千層蛋糕💚本豬上年錯過咗今年一知道就去記住係期間限定架咋想試要快啲去~$86一嚿 稍為貴過其他款但食落嘅滿足感絕對值得❣️數過差唔多有成30 層薄pancake至於啲忌廉就非常creamy而且搽得好均匀望落好平但作為Lady M出品就基本啦(✧≖‿≖)開心果味唔啖都幾濃係用法國頂級開心果整㗎Toppings方面喺個edge有加啲開心果碎做decoration增加咗另一份texture口感好豐富💚
Lady M事隔一年重推開心果千層蛋糕💚
本豬上年錯過咗今年一知道就去
記住係期間限定架咋想試要快啲去~

$86一嚿 稍為貴過其他款
但食落嘅滿足感絕對值得❣️
數過差唔多有成30 層薄pancake
至於啲忌廉就非常creamy
而且搽得好均匀望落好平
但作為Lady M出品就基本啦(✧≖‿≖)
開心果味唔啖都幾濃
係用法國頂級開心果整㗎
增加咗另一份texture口感好豐富💚
2023-10-29
開心果千層蛋糕
被喻為「港女蛋糕🍰」之一嘅Lady M,到底係為左跟風打卡先咁多人食,定貴得有價值?為左解答呢個問題,🐻‍❄️決定做吓港女,仲拉埋🐻一齊去做港男😛🍰伯爵茶千層蛋糕🍰紫薯千層蛋糕👍🏽千層蛋糕最緊要皮薄,而Lady M確實做到😋除左千層皮嘅邊邊位,成塊蛋糕都唔會食得出層皮,但又食到有層次,食落似食緊cream/mousse cake🤤好出色👍🏽伯爵茶有茶味,唔會好甜😋紫薯真係有紫薯蓉,加埋cream,食落有啲似紫薯鮮奶,同樣唔會過甜🐻🐻‍❄️都鍾意紫薯多啲,因為食落層次豐富啲🤤雖然邊邊位食落厚左啲,但🐻‍❄️最like反而係佢keep返個尾,唔會浪費,但又keep到個樣咁靚👍🏽坐嘅環境舒服,🐻🐻‍❄️咁啱坐到梳化位,仲無收加一,喺海港城嚟講算性價比唔錯👍🏽結論:貴得有價值👍🏽值得encore🤤同埋真係好啱情侶🐻🐻‍❄️拍拖,見在場好多情侶,甚至有對公公婆婆👵👴嚟排隊食,好sweet💕

🍰伯爵茶千層蛋糕
🍰紫薯千層蛋糕👍🏽

🐻🐻‍❄️都鍾意紫薯多啲,因為食落層次豐富啲🤤

結論:貴得有價值👍🏽值得encore🤤

2023-09-16
  • 紫薯千層蛋糕
是怎么能做到忍住浅尝即止的啊🥹抹茶千层🍵叉子往下划的瞬间,就可以感受到一层层蛋皮的弹与韧🍰,浓郁清醒的抹茶奶油在口中融化绽放,留下的软嫩蛋皮靠着蛋香和口感让人唇齿留香,吃了就忘不掉✨虽然78hkd一块,有点子贵但是很快乐
是怎么能做到忍住浅尝即止的啊🥹
虽然78hkd一块,有点子贵但是很快乐
2023-09-10 361 浏览
#Ladym#尖沙咀偶爾自製一點甜給自己🧡😌Happy mum happy baby🤣雖然出而落緊大雨 但食少少甜品享受weekend也不為過🥳👍🏻終於試到法式千層 有時放工太晏 sold out🫨🫨🫨雖然signature係千層千層既班戟🥞皮好薄但又可以托得起cream 唔會膩口之餘 奶油香好濃 食完無負擔感好自然走向邪惡既第二部曲👹就係排在我心中第一既法式🍓千層酥🥇層次同口感都比千層豐富 酥皮香脆中和cream既膩感一層一層既奶油好滑溜 而且香口食到呢度我已經好節制只用眼光投放老公件士多啤梨海綿蛋糕🍰再食左一口 只係一口🤣!明明視覺上每件cake 都好重cream但食落啲cream 整得好挺身但好薄配合海棉蛋糕式者班戟皮係唔會膩 反而唔夠喉 開啟左女人第三個甜品胃🔑🇫🇷甜品世一 #newyork#premium#french#frenchdessert#foodporn#foodphotography #healing#instafood#instafoodie#hkig#tst#甜品#吃貨人生
#Ladym#尖沙咀

層次同口感都比千層豐富 酥皮香脆中和cream既膩感
一層一層既奶油好滑溜 而且香口
食到呢度我已經好節制

只用眼光投放老公件士多啤梨海綿蛋糕🍰
再食左一口 只係一口🤣!

明明視覺上每件cake 都好重cream
但食落啲cream 整得好挺身但好薄
配合海棉蛋糕式者班戟皮係唔會膩
反而唔夠喉 開啟左女人第三個甜品胃🔑
🇫🇷甜品世一

• 原味千層蛋糕
  • 法式士多啤梨千層酥
2023-08-19 419 浏览
出名嘅千層蛋糕係有理由 呢度嘅千層蛋糕除咗賣相好靚 食落都好好味!本身都好鍾意伯爵茶 呢度竟然出咗伯爵茶千層蛋糕 茶味超香濃 玫瑰味蛋糕亦好香但係唔會好甜👍中間啲cream好滑
  • 伯爵茶千層蛋糕
  • 玫瑰千層蛋糕
2023-07-19 587 浏览
千層蛋糕始終都係Lady M最好食。人手一塊一塊煎嘅薄餅皮,再加上忌廉,見到已經令人充滿食慾,味道來講,蛋香十足,忌廉份量剛好,食曬成件都唔會好膩,甜度中等,可以再少甜d。
2023-07-17 425 浏览
平時都係外賣抹茶千層同terimisu千層, 今日自己嚟食點咗個餐, 玫瑰千層蛋糕🍰加彩虹牛奶雪糕🍨蛋糕最上層放了食用玫瑰🌹, 跟住係一層玫瑰味啫喱, 下層係牛奶千層蛋糕, 牛奶千層蛋糕唔使多講當然係最經典好味, cream打得幼滑香濃充滿濃濃嘅奶味, 玫瑰味啫喱好清香, 連同千層蛋糕一齊食, 完全冇畀牛奶味蓋過, 滿口都係玫瑰嘅清香味🤤彩虹牛奶雪糕不過不失, 但賣相真係十分吸引

彩虹牛奶雪糕不過不失, 但賣相真係十分吸引
2023-05-10
  • 玫瑰千層蛋糕
坊間好多聲稱 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 蛋糕嘅其實食落一啲都唔似 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 㗎無 mascarpone cheese/cocoa powder 味 _(┐ ◟;゚д゚)ノ…但今次 @ladymhk 呢款有誠意經典意大利甜點提拉米蘇以千層蛋糕呈現甘甜可可 + 微醺酒香 + 濃醇咖啡 = 恰到好處嘅美味!蛋糕造糕好靚不得,切開個均稱嘅層次都治癒 ٩(◦`꒳´◦)۶▴ Tiramisu Mille Crepes 提拉米蘇千層蛋糕 $78/slice
坊間好多聲稱 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 蛋糕嘅
其實食落一啲都唔似 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 㗎

但今次 @ladymhk 呢款有誠意
經典意大利甜點提拉米蘇以千層蛋糕呈現
甘甜可可 + 微醺酒香 + 濃醇咖啡 = 恰到好處嘅美味!

2023-05-11 760 浏览
Lady M 一向都keep 住有人食,但係harbor 呢間真係keep住好多人排隊。 開關之後it’s like insane,排好耐。話雖如此,千層蛋糕依然係好食! 推薦原味同Rose! Don’t forget to keep it cold! 凍食最好食!

外卖自取
有口碑的甜品店就是即使價錢略貴,客人都會願意前來光顧。Lady M® 被譽為紐約頂級的著名法式蛋糕品牌,其中以千層蛋糕聞名海外。.🧡我選了開心果千層蛋糕($75)幼滑的翠綠色開心果忌廉,均勻分布於透薄如紙的千層班戟之間,邊緣位有開心果碎點綴。充滿淡淡堅果香。🧡友人選了玫瑰千層蛋糕( $75 )論顏值跑出一線的貴氣玫瑰千層蛋糕,浪漫俏麗。面層是粉紅色的玫塊味啫喱,頂層撒上食用玫瑰花瓣。.試了一口,味道有點過甜,感覺像在吃玫瑰香露水製成品。不過玫瑰從來都不是什麼清新的形象,選了就預定多少有份「俗氣」。🧡法國玫瑰鮮奶茶($68)比玫瑰千層蛋糕有著更濃的玫瑰香味,更像香水,個人有點受不了。順便分享一下,當時堂食時並沒有選擇到看起來平平無奇的原味款。後來某年生日收到男友送的Lady M®蛋糕,原味經典的。放進口裏才明白,為什麼原味是皇牌!沒有華麗的外表, 實力味道最為人讚嘆!太好吃!
🧡我選了開心果千層蛋糕($75)

🧡友人選了玫瑰千層蛋糕( $75 )

🧡法國玫瑰鮮奶茶($68)

2023-04-16 593 浏览
之前有朋友送咗海港城卷比我,咁啱見到有得喺Lady M度用,即刻走入黎試吓!不過大家都係拎住卷,搞到排隊都等咗差唔多成個鐘🥲-$70一個蛋糕真係偏貴,不過都有返相應嘅質素,千層蛋糕散發着淡淡的玫瑰香氣,食落都好清新,唔會死甜,半價之後即刻變抵食😆-嘢飲我哋都係嗌咗玫瑰味嘅,呢個我反而覺得比較普通,有少少淡,好似唔夠甜-環境方面,其實坐落都舒服,不過星期六日就好多人,食完又要趕住走比下班人食,雖然都好好食,但冇咩優惠真係唔會再特登去排🤣
之前有朋友送咗海港城卷比我,
咁啱見到有得喺Lady M度用,
即刻走入黎試吓!
不過大家都係拎住卷,
搞到排隊都等咗差唔多成個鐘🥲
$70一個蛋糕真係偏貴,
不過都有返相應嘅質素,
千層蛋糕散發着淡淡的玫瑰香氣,
食落都好清新,唔會死甜,
半價之後即刻變抵食😆
嘢飲我哋都係嗌咗玫瑰味嘅,
呢個我反而覺得比較普通,
有少少淡,好似唔夠甜
環境方面,其實坐落都舒服,
不過星期六日就好多人,
食完又要趕住走比下班人食,
雖然都好好食,
但冇咩優惠真係唔會再特登去排🤣