之前好兴食,我一直都未食过,今日终於同男朋友来一嚐传说中好好食又好港女嘅千层蛋糕系咩料子!我大约四点左右来到,啲位都几窄😂同刚好得返一枱可以两人坐,唔洗等位。叫咗:玫瑰千层蛋糕 $75伯爵茶千层蛋糕 $75——————————埋单好似$16x 应该系包埋加一服务费讲嘢食:伯爵茶千层蛋糕分数:3.5/5伯爵茶味好浓好出,啲cream都有好丰富嘅伯爵茶味,但我麻麻地伯爵茶味😂而且食食下觉得好漏😂系咁饮水玫瑰千层蛋糕分数:4/5呢个都好甜好漏😂但佢其实真系好足味,表面层啫喱系好重玫瑰味,中间啲cream 就系一般cream味(好彩),如果唔系应该甜到爆炸😂就会变咗唔好食。不过佢表面个层嘅玫瑰,我系食唔到落肚😂要隔渣先食到个蛋糕,有啲麻烦。总而言之,系好食过市面上大部分又乾又dry嘅crepe,但我觉得少食多滋味,真系食到最尾又甜又漏,或者原味可能先系最好。

叫咗:

分数:3.5/5

分数:4/5

2020-02-02
伯爵茶千层蛋糕/  玫瑰千层蛋糕
几年请女去呢间铺食蛋糕,觉得都几好食,但自己其实唔好甜品,食完一次就算今次食呢一个蛋糕唔使自己出钱,发觉品质比起以前好似退步左,因为个蛋糕略嫌太甜,而且啲忌廉唔够香,太硬。但点都好过天后嗰间拉扱mimosa以及在铜锣湾那间执笠左九年的zoe。虵们的下贝戋职员态度极差劣,而且mimosa还派打手喺close noodle用粗口在留言板闹人,啲"拿破轮"蛋糕陈皮硬过旧铁,忌廉好似擦胶。Zoe 的废蛋糕在十年前都系买$480 ,呢间咁出名嘅饼舖10年後都系同价!

椰丝蛋糕
❤️真系超级仲意食Lady M 既蛋糕食过真系好多次🥰都仲系咁仲意食唔会厌特别系原味千层蛋糕🍰绝对系呢到既招牌首选抺茶味千层蛋糕都系推介之一🥰👍🏼成日同姐妹闺密黎享受甜品 打下卡 倾下心事简直系一流既享受❤️🥰🍰有时同男朋友拍拖仔都会同佢黎食 点知佢一试就上瘾😋😋有时返工都偷偷地买黎自私食😠其实我觉得伯爵味蛋糕都唔错 亦好想试海盐味🥺好可惜好似香港无得食 好期待会出其他新味因为我真系好仲意食甜品🥰🥰如果觉得贵既朋友仔们 可以简两人set❤️有四款蛋糕加两杯野饮 都几抵食嫁不过要上网睇下边间分店先有做set 哦😘
❤️真系超级仲意食Lady M 既蛋糕
如果觉得贵既朋友仔们 可以简两人set❤️
有四款蛋糕加两杯野饮 都几抵食嫁
不过要上网睇下边间分店先有做set 哦😘
2019-10-29 765 浏览
话说今日早放工出完尖沙咀,谂住搭船去中环IFC Apple 整电话,但full booking,难得一场黎到又冇理由空手而回咁惨既!而LADY M就系正Apple隔离,唔系唔帮衬呀嘛!虽然当时就算堂食都有位,不过自己一个人就废是咁惨自己一个人食啦所以我外卖拎走。其实我只系买左一件千层蛋糕,都比左个大纸袋比我装住人地唔知以为我买晒成个返去咁我拎到返屋企即刻开黎食,放蛋糕个纸盒旁仲有一少包乾冰,以防蛋糕会溶。不过其实到我食时 d cream都已经有少少溶,果然都系堂食系最好味!

所以我外卖拎走。

其实我只系买左一件千层蛋糕,都比左个大纸袋比我装住
人地唔知以为我买晒成个返去

千层蛋糕

2019-10-17
千层蛋糕
今日去左苹果买电话 📱,醒起一场黎到不如买埋lady m先走,反正佢9月份出左新口味—栗子🌰千层蛋糕🍰,一试无防。之前食得最多是原味,伯爵茶味,玫瑰🌹,大推各位要试下,而今次见出正咁有秋季feel 既栗子都立即买。栗子🌰蛋糕🍰 (78 元): 千层蛋糕🍰既cream 一如既往咁滑咁香,啖啖栗子🌰碎粒同忌廉,两者互相辉映,口感好丰富。好野当然要同同事分享下,做下午茶☕️一流,每一啖都慢慢叹,咁先识享受❤️

2019-10-11
  • 栗子千层蛋糕
2019-09-29 540 浏览
老公说星期六如果我要上班的话,他接我收工便会买Lady M给我吃,这两年已吃过不少味道,有原味、伯爵茶、玫瑰,而今日就有新出粟子千层蛋糕。一粒粟子铺在蛋糕面,蛋糕依旧好吃,粟子味刚好,手工蛋糕皮千层一层一层的铺上,每层皮中间也夹着cream及粟子碎,口感一流!试过多款味道,试过整个买到公司,试过一块一块买。本人最爱就是原味、伯爵茶、玫瑰这三种味道。不会太甜。最爱用叉由上而下一啖啖切开,看到铺到一层层的蛋糕皮及cream,放入口吃下去、正!

2019-09-28
  • 玫瑰千层蛋糕
  • 伯爵茶千层蛋糕
  • 原味千层蛋糕
2019-09-24 531 浏览
同事请食tea, 所以特登去咗买好贵嘅lady m外卖。买咗我最锺意嘅伯爵茶味!仲有原味同埋试咗个之前我冇食过嘅开心果味。开心果上面呢系真系有啲果实嘅。overall觉得三个都系好甜,但伯爵菜茶味系好浓,所以都系我觉得最锺意,比较冇咁甜。 开心果味我觉得都唔错嘅,但系我觉得可以系中间或者上面再落多啲开心果,令到佢呢沟埋一齐,果实味再香啲同埋浓啲去balance个种甜味。 食完呢觉得好漏,同埋一个人要食一整件其实真系有少少太多嘅,除非你真系坐成个下昼tea三个钟咁你就比较会食得落罗。虽然佢而家越嚟越贵,加价加到成七十蚊一件,但我都觉得佢系好食嘅。
同事请食tea, 所以特登去咗买好贵嘅lady m外卖。

买咗我最锺意嘅伯爵茶味!

2019-09-16 406 浏览
早就听闻Lady M的千层crepe cake出名,但每次经过见到长长的人龙都会打退堂鼓。今次shopping行经ifc,见人唔算多,又有位坐,所以终於决定坐底食返件cake,开心下。Crepe cake大概就是把20层左右的可丽饼夹在一起,中间有着一层薄薄的cream。抹茶千层不太甜,有抹茶的幽香,唯独抹茶粉有点粗糙,令口感咬落唔够滑。原味必点,可丽饼薄而细腻,虽然很薄但还是很有弹性,甜而不腻。最後试了伯爵茶千层,伯爵茶味超级浓郁,比抹茶更香,但也更甜。不过这个价钱都系久不久一件好了。

不过这个价钱都系久不久一件好了。
2019-09-15 304 浏览
番工期间去左IFC叹个tea,之前成日想试lady M,但一直无机会,因为每逢假日都大排长龙,即使已经开左一段时间,但尖咀嗰间分店永远都超多人排队🤷🏻‍♀️难得今日系平日11点钟,无咩人唔洗等位,叫左件Earl Grey cake,原味对我梨讲有啲寡,伯爵比较特别之余又唔会太甜,淡淡茶味,千层口感做得好好,入口层次分明,每一层都好薄,每一层都夹杂住伯爵既味道,好正另外叫左杯Rose Latte,好rich好香,卖相好靓,亦keep到咖啡嗰种浓厚度,成个tea食完後好满足

午餐时段,突然很想吃点甜的食物,附近就有间出名的蛋糕店”Lady M”,那里长期排队、当然外卖自取好了。“Lady M”是纯手工制作的法式蛋糕品牌,原味的千层蛋糕是最闻名的,原本只是向不同餐厅卖蛋糕而已,之後在2004年才在纽约开第一间分店,然後变得有人气了,就开始不断扩增到整个美国,甚至到国际性的市场!喜爱这麽有名气的蛋糕的人们,不可以不知道该名创办人的名字吧!他就是Ken Romaniszyn,是个夏威夷人,而启发到他创造”Lady M”的竟是日本的甜品和法国的糕点。而这次只是小编的第2次,第一次已经是很久以前,忘了吃哪种口味,什至都忘记了当时的情景。今次站在蛋糕柜前,左想右想了5-10分钟,最终决定要2件蛋糕,选一件的话实在太难了吧。一件是香港限定的Rose Mille Crepes 玫瑰千层蛋糕($75/件),蛋糕上面有薄薄一层的玫块啫哩和食用玫瑰花瓣,蛋糕每层夹着玫瑰味奶油,整体上的味道都是幽香且淡淡的玫块味,喜欢不太甜的人选这个就最适合了。而另一件是Charcoal Mille Crepes 竹炭咖啡千层蛋糕($75/件),蛋糕每层夹着木炭与淡淡的咖啡味奶油,上面有木炭味的

而另一件是Charcoal Mille Crepes 竹炭咖啡千层蛋糕($75/件),蛋糕每层夹着木炭与淡淡的咖啡味奶油,上面有木炭味的柔滑奶油和巧克力脆脆碎粒,整体的味道较想像中的淡味,原以为会更浓郁一些,
2019-08-22 328 浏览
Lady M 嘅千层蛋糕正系因为佢做到有层次嘅口感,喺出边食唔到嘅。刚刚开舖嘅时候,曾经食过原味觉得唔够正,後来试过柠檬味觉得好好味,可惜之後都冇再出喇。今次有人请食Lady M嘅玫瑰千层蛋糕,表面有玫瑰花瓣同啫喱,样子精美。每一层薄薄嘅pancake 搽上薄薄嘅玫瑰味忌廉,淡淡嘅玫瑰味,味道清香。连就算本身唔系太锺意食cream嘅我,都会锺意嚟个,因为嚟个食落唔会觉得太腻,亦唔会太甜,超正!食过返寻味。

食过返寻味。

2019-08-16 269 浏览
今次趁朋友生日去试左Lady M两款口味嘅千层蛋糕~ 分别系开心果同Earl Grey-开心果千层蛋糕🙂果仁味十分浓郁,但桃子本身对开心果没有特别喜欢,但味道还是不错的-Earl grey 千层蛋糕☕️每一口也有香浓的earl grey茶香味😍 好似食得嘅奶茶咁几特别 推介👍🏻
开心果千层蛋糕🙂
Earl grey 千层蛋糕☕️
2019-08-05 349 浏览
周末快闪前仲有些少时间,就去左lady m食件cake 😆话哂系ifc,同机铁只系几分钟步程🚶🏻‍♀️(虽则机场都开左间)冇哂最爱嘅士多啤梨mille feuille (crepe cake太腻,不在选择列),就黎件朱古力啦朱古力棋盘蛋糕故名思义造岀棋盘黑白相间嘅样,以朱古力蛋糕同牛油蛋糕相间,再盖上chocolate granche,granche偏甜,好在叫左black coffee平衡番食蛋糕配茶/黑咖啡已经成为习惯,食蛋糕再黎杯朱古力或者甜腻嘅水果茶咁疯狂热血嘅事,已经不行了🤣
朱古力棋盘蛋糕

2019-07-26
朱古力棋盘蛋糕
📍Lady M 玫瑰千层蛋糕 @ $75-Lady M一直系港女至爱既打卡既tea之一。长期都要排队,等好耐先入到去食。今次都要等30分钟先入到去坐低。之前试左原味同伯爵茶味,今次试下佢既玫瑰千层蛋糕-玫瑰千层蛋糕卖相非常吸引。表层有玫瑰啫喱,食落去非常清香,唔会有好假既味道。以20层班戟皮,加玫瑰忌廉,两者好match。忌廉唔会太厚,食落唔会有好腻既感觉,非常好食。-地址:中环IFC 2楼2096号铺-推介指数👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指数👍🏻👍🏻👍🏻(5个👍🏻为满分)
📍Lady M 玫瑰千层蛋糕 @ $75
地址:中环IFC 2楼2096号铺
推介指数👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指数👍🏻👍🏻👍🏻
(5个👍🏻为满分)
2019-06-28 385 浏览
老公衬今日bb2个月大 就买左2件蛋糕黎同bb食喇🤩🤩实际搵籍口食蛋糕🤤今次买左朱古力棋盘蛋糕同埋伯爵茶千层蛋糕🍰朱古力棋盘顶头系我最喜爱的朱古力味浓👍🏻 不过夹埋下面蛋糕唔会好漏 所以我觉得岩岩好🥰另外伯爵茶蛋糕 味道偏淡但好香茶味 而招牌千层蛋糕 又点会输🤣所以可以一试👍🏻👍🏻

今次买左朱古力棋盘蛋糕同埋伯爵茶千层蛋糕🍰