這天又來試試大角咀的另一間餐廳,同樣是位於大全街,但位置在街頭。說實,區內的西餐並不多,「La Vigne」就是其中一間。餐廳的食物選擇挺多,不過,個人認為晚餐若單點的話,不夠套餐化算,因為奉送餐湯、沙律、甜品及飲品。餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,口感亦夠細滑,喝時可以喝到綿綿的南瓜蓉,而沙律菜有點特別,除了法律菜外,還加了西瓜,味道酸酸甜甜,非常醒胃。香烤虎蝦伴櫻花蝦意粉虎蝦大大隻,就連蝦頭都裝滿蝦膏,味道甘香,蝦肉爽彈,口感極像龍蝦肉,而意粉入口煙韌,QQ彈彈的,非常好吃。黑松露鮮三文魚闊條麵由於朋友沒胃口,就單點了闊條麵來吃,送上來時,已經有陣陣黑松香味,而三文魚不是薄切,而是粒粒狀,配上雜菌令口感更豐富。飲品加了點錢upgrade成Flat White,咖啡口感細滑,味道濃醇,入口有重重奶香,讚。是日甜品是奶凍,入口滑捊捊,奶味突出,吃後令人超滿足。
香烤虎蝦伴櫻花蝦意粉
黑松露鮮三文魚闊條麵
是日甜品是奶凍,入口滑捊捊,奶味突出,吃後令人超滿足。
2019-07-14
2019-07-14 1511 浏览
La vigne大角咀又一好推介, 寧靜中的西餐帶d輕音樂,仲要咁岩餐廳安排左人係度彈結他,整個環境氣氛都好好,好岩放完工黎Chu一Chu。樓底又高,座位都闊落,坐得夠舒服,唔會覺得逼逼夾夾。。紫薯忌廉湯平時都係飲下南瓜湯、龍蝦湯等嘅餐湯,今次嘅湯竟然係紫薯口味,認真驚喜。賣相幾靚,個湯都幾稠身,有陣陣濃香嘅紫薯味,味道都好正,好好飲同夠滑。紅酒燴牛肉意粉餐廳好貼心咁紅酒燴牛肉、意粉咁分開擺,仲有唔少嘅菜蔬做伴碟,賣相都幾唔錯。意粉軟硬適中,煮得岩岩好,口感好好唔會淋曬彈牙嘅,意粉有少少調左味,帶少少咸味,同香草味,份量亦都十分多。紅酒牛肉嘅牛肉煮得夠淋,牛味重,仲有香濃紅酒味,十分開胃。拿破崙意粉寛條麵半孜然羊排極力堆介,羊排好好味,熟度岩岩好,味道突出,而個羊肉好有口感啖啖肉,有酒店水準!意粉係比較粗身嘅,所以煮起黎無咁易諗,再配番茄底汁去煮,可以煮耐少少,令到個醬汁更加入到個意粉度,呢個配搭出奇地夾。挪威三文魚鮮菌意大利飯意大利飯軟硬度適中,餐廳落料十分足,個意大利飯十分Creamy,入面有三文魚粒同埋鮮菌粒,三文魚有少少調味,有少少嘅咸味,鮮菌粒口感鮮明彈牙,令到成個飯口感十分

紫薯忌廉湯

紅酒燴牛肉意粉

拿破崙意粉寛條麵半孜然羊排

挪威三文魚鮮菌意大利飯
意大利飯軟硬度適中,餐廳落料十分足,個意大利飯十分Creamy,入面有三文魚粒同埋鮮菌粒,三文魚有少少調味,有少少嘅咸味,鮮菌粒口感鮮明彈牙,令到成個飯口感十分豐富,三文魚同鮮菌粒味道較輕,配合意大利飯平衡做得剛剛好。

牛奶布甸
夠滑,好香牛奶味,又唔會太甜

呢度嘅野食完全值回票價,店員服務態度夠好,會細心推介食物。廚師放左唔少心機出品度,食得出好有心機煮,三個餸都無overtook,絕對有酒店水準。晚餐百幾蚊,有沙律湯主菜,餐飲,甜品,幾抵!
2019-07-07
2019-07-13 66 浏览
今日去左大角咀食晚飯,發現驚喜小店。服務好,環境簡約舒服,食物水準非常高,最重要係價錢比高價西餐廳平一半啊!晚市套餐有多款選擇,仲可以任意配套餐,非常超值。Dinner set包括餐湯、餐包、沙律、甜品和飲品,好滿足啊。餐湯是紫椰菜薯仔湯,湯汁濃香夠杰身,入口滿滿紫椰菜香甜味,蒜蓉包香軟滿滿蒜香!沙律加入新鮮生果夠新鮮。主菜叫左燒烤醬燒豬肋骨。肉質非常鬆軟,入口即溶夾上半肥瘦油脂香,配菜仲好有心思。餐湯補差價叫左蜂蜜牛奶。
2019-07-13 51 浏览
係大角咀接朋友放工又唔知食乜好,咁啱見到宜間餐廳幾靚,朋友又話係新餐廳所以就黎試下。我地叫左香烤虎蝦櫻花蝦意粉。同埋寬條麵伴燒孜然羊扒。首先上左餐湯,蒜蓉包。蒜蓉包唔會太硬,好好食。之後就上沙拉配水果,有哈密瓜同西瓜。好新鮮。上主菜喇,虎蝦意粉好推介俾大家,因為真係好大隻,仲要好濃蝦味。個意粉質感乾身同櫻花蝦乾好夾!羊架幾淋,好有羊味。意粉就普通,可能我唔太好闊意粉。甜品我地叫左chess cake 同布丁。

羊架幾淋,好有羊味。意粉就普通,可能我唔太好闊意粉。
甜品我地叫左chess cake 同布丁。
2019-07-11 963 浏览
原先在同一位置的西餐廳開業不足一年便告易手,取而代之的是一間看來家庭式經營的新餐廳,名叫 La Vigne。這一天,兩夫妻來到這新餐廳吃晚餐,雖然食物質素不算突出,只是中規中矩而已,但各款食物的份量都十分足夠,以份量來計,可算十分抵食。這兒隨餐奉送的沙律除了沙律菜外,還有一些下了鹽提味的西瓜與蜜瓜,味道清甜,讓人感覺到這餐廳的誠意。餐湯是「甘筍忌廉湯」,濃稠度與味道都幾適中。隨餐湯奉客的「蒜蓉多士」也頗香脆。兩款分甘同味的主菜,「拿破侖寬條麵配燒孜然羊扒」($108)和「醬燒熊本牛肉意粉」,水準都過得去,味道及格,份量也多,不過羊扒調味稍重,我就喜歡意粉多些。最後上桌的自家製甜品有「紅桑子芝士蛋糕」與「牛奶布丁」兩款選擇,而我倆都揀了「紅桑子芝士蛋糕」,想不到竟有意外驚喜,這甜品無論味道和賣相都十分對辦,我與太太都不約而同覺得這芝士蛋糕是這頓晚餐中最令人喜出望外的出品。
  • 紅桑子芝士蛋糕
^紫椰菜忌廉湯幼滑易入口,賣相介有個心形加持~漂亮沙律菜竟有水果在內有點驚喜,蒜蓉包牛油幾入味.^西柚士多啤梨汁 + 朱古力咖啡西柚士多啤梨水果味更濃郁鮮嫩多汁朱古力咖啡和滑滑的鮮奶味道融合, 很香很滑, 沒有苦澀味.^加拿大龍蝦尾意大利飯龍蝦尾肉質爽口彈牙🌟,味道鮮甜,龍蝦味濃郁~意大利飯混上忌廉十分CREAMY濃郁香滑~😍唔錯~!.^美國安格斯肉眼扒伴薯蓉椰菜花香濃的牛肉味,肉的質感也很豐富份量比其他餐廳大份,性價比幾高~.^溫泉蛋炸雞沙律伴她她汁溫泉蛋吉穿的一刻,蛋汁與沙律他他汁融為一體味道更佳炸雞香脆嫩滑有5-6大顆,滿滿的.^芝士焗薯角濃郁芝士醬混埋焗薯滋味一流,食落又唔算好咸.^熊本一口牛牛肉粒口感豐富,油脂分佈平均,牛味濃郁.^奶凍 + 草莓芝士蛋糕奶凍味道香濃,質感幼滑,幾不錯草莓清新的酸甜滋味和芝士濃厚加香香酥酥的餅乾底.這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友知己情侶行到累來吃西餐和聊天談心也不錯喔看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
^紫椰菜忌廉湯幼滑易入口,賣相介有個心形加持~漂亮
沙律菜竟有水果在內有點驚喜,蒜蓉包牛油幾入味
^西柚士多啤梨汁 + 朱古力咖啡
西柚士多啤梨水果味更濃郁鮮嫩多汁
朱古力咖啡和滑滑的鮮奶味道融合, 很香很滑, 沒有苦澀味
^加拿大龍蝦尾意大利飯
龍蝦尾肉質爽口彈牙🌟,味道鮮甜,龍蝦味濃郁~
意大利飯混上忌廉十分CREAMY濃郁香滑~😍唔錯~!
^美國安格斯肉眼扒伴薯蓉椰菜花
香濃的牛肉味,肉的質感也很豐富
份量比其他餐廳大份,性價比幾高~
^溫泉蛋炸雞沙律伴她她汁
溫泉蛋吉穿的一刻,蛋汁與沙律他他汁融為一體味道更佳
炸雞香脆嫩滑有5-6大顆,滿滿的
^芝士焗薯角
濃郁芝士醬混埋焗薯滋味一流,食落又唔算好咸
^熊本一口牛
牛肉粒口感豐富,油脂分佈平均,牛味濃郁
^奶凍 + 草莓芝士蛋糕
奶凍味道香濃,質感幼滑,幾不錯
草莓清新的酸甜滋味和芝士濃厚加香香酥酥的餅乾底
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
  • 加拿大龍蝦尾意大利飯
2019-07-10 659 浏览
今日帶左朋友去一間大角咀的西餐CAFE餐廳,地點係近奧運站行7分鐘,都算便利就腳,店內的佈置行輕鬆CAFE溫和的燈光,電視也可一邊睇住餐廳播now台,鬧市中的小小寧靜處,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~😉.*美國安格斯肉眼扒肉眼牛味道濃郁, 肉質幼嫩, 肉汁豐富, 其脂肪分佈均勻,口感細緻香口~份量足料大件,伴以薯蓉椰菜花,更為飽肚~.*加拿大龍蝦尾意大利飯龍蝦尾肉潔白細嫩,味道十分鮮美,仲要早已拆好肉身,食時十分方便~意大利飯嗰種半生熟的咬口感,同時吸收了櫻花蝦汁的味道,實在真是讓人無法抗拒.*是日餐湯係紫椰菜忌廉好Creamy,塊蒜蓉包重牛油味正~😍沙律菜小蕃茄仲有西瓜密瓜清新鮮美.*溫泉蛋炸雞沙律(他他汁)溫泉蛋蛋黃半凝固火喉剛剛好即叫即炸,皮脆肉嫩多汁每粒炸雞面頭加上忌廉,令到雞嘅味道又多一重滋味以小食來說沙律菜極為大份.*熊本一口牛肉質鮮嫩富口感,味道爽口嫩滑,濃郁牛味.*芝士焗薯角薯角外脆內軟,啖啖薯香,薯條脆身入味,芝士焗至微焦有些更有拉絲效果,非常大份.*雲尼拿奶凍 及雜莓芝士蛋糕香香軟滑的奶凍不算太甜,作為晚餐畫上完美句號是不錯的選擇~芝士蛋糕芝士味
*美國安格斯肉眼扒
份量足料大件,伴以薯蓉椰菜花,更為飽肚~
*加拿大龍蝦尾意大利飯
*溫泉蛋炸雞沙律(他他汁)
溫泉蛋蛋黃半凝固火喉剛剛好
即叫即炸,皮脆肉嫩多汁
每粒炸雞面頭加上忌廉,令到雞嘅味道又多一重滋味
以小食來說沙律菜極為大份
*熊本一口牛
肉質鮮嫩富口感,味道爽口嫩滑,濃郁牛味
*芝士焗薯角
*雲尼拿奶凍 及雜莓芝士蛋糕
香香軟滑的奶凍不算太甜,作為晚餐畫上完美句號是不錯的選擇~
芝士蛋糕芝士味濃,餅底是比較高身的那種
*西柚士多啤梨汁 及 朱古力咖啡
西柚士多啤梨現切現榨啖啖也是真味道
首先嘗到的是朱古力本身的味道,然後是咖啡香味
  • 溫泉蛋炸雞沙律(他他汁)
  • 加拿大龍蝦尾意大利飯
2019-07-09 96 浏览
今日黎到平日好少去嘅大角咀搵食 見到間新開嘅西餐廳 好似幾正咁 就入去一探究竟我叫左set dinner 寬條麪配燒孜然羊扒 麪嘅質地煮得剛剛好 汁亦好香忌廉味 吾會煮得太杰或者太稀 撈埋一齊好正 但個羊先係精髓 香料味好濃 烤完肉汁仍在 吾會乾 而且肉好冧好嫩 我呢個食肉獸好滿意😆😆我叫果set $108加一 但包勁多野 飲品 沙律 餐湯 甜品都有齊晒 好正好丰富 沙律好新鮮 材料到拎出黎果刻仲係好冰凍 所以好fresh另外覺得佢連餐湯都整得好好飲同好認真🤩🤩 當日係甘荀忌廉湯 甘荀味香 但吾會過濃 好易入口 質感creamy 而且一上枱個賣相都好誘人😆除左叫正餐 嚴重地為食嘅我必然係有叫小食啦😎 今次食唐場雞翼 食落好脆口 味道較得好好 香口之餘吾會過份濃味 而熱到入心 明顯即叫即整即拎出黎 正呀喂 🎉

2019-06-19
2019-07-09 66 浏览
今日去搵朋友仔食飯,係佢屋企附近搵餐廳食飯喇。見到呢間餐廳裝潢幾靚,又幾多人食。而且價錢唔會好貴,就揀左呢間喇!入到去職員都好nice咁介紹下個餐牌。餐廳有set dinner 供應,包 前菜沙律,餐包,是日餐湯,飲品,甜品。都幾好喎😬餐包係 蒜蓉多士,即烘多士夠哂熱辣辣又脆卜卜,好夠蒜蓉味,好香。豐富雜果沙律🥗沙律菜仲有西瓜蜜瓜,食落清甜開胃。是日餐湯有:紫椰菜薯蓉忌廉湯🍵呢個湯好味,賣相好靚😍好少飲到紫椰菜湯,薯味好濃郁飲落好creamy 香滑👍小食:芝士焗薯角🧀好邪惡,好多芝士!啖啖都係香濃既芝士味,薯角夠哂脆!食到好滋味🍟黑松露三文魚闊條麵🍝👍味道好好!黑松露夠哂香,加上忌廉汁配上闊條麵好creamy。🤤都有好多舊既三文魚,食落唔會話好鞋,又幾好味!香煎鱸魚柳配意式燴菜🐟份量都幾多,有三大塊魚柳!而且魚皮煎到好脆夠乾身,魚柳夠鮮味。配埋個蕃茄燴醬汁,味道更加好味,配得好好。酸酸甜甜咁,夠開胃!甜品🍮 牛奶布甸 好香滑奶味😌

入到去職員都好nice咁介紹下個餐牌。

豐富雜果沙律🥗沙律菜仲有西瓜蜜瓜,食落清甜開胃。

是日餐湯有:紫椰菜薯蓉忌廉湯🍵
呢個湯好味,賣相好靚😍
好少飲到紫椰菜湯,薯味好濃郁飲落好creamy 香滑👍

小食:芝士焗薯角🧀好邪惡,好多芝士!
啖啖都係香濃既芝士味,薯角夠哂脆!
食到好滋味🍟

黑松露三文魚闊條麵🍝👍味道好好!
黑松露夠哂香,加上忌廉汁配上闊條麵好creamy。🤤
都有好多舊既三文魚,食落唔會話好鞋,又幾好味!

香煎鱸魚柳配意式燴菜🐟

份量都幾多,有三大塊魚柳!

而且魚皮煎到好脆夠乾身,魚柳夠鮮味。
配埋個蕃茄燴醬汁,味道更加好味,配得好好。
酸酸甜甜咁,夠開胃!

甜品🍮 牛奶布甸
好香滑奶味😌

2019-07-08 47 浏览
間唔中都會黎下大角咀呢頭,見到呢間店名咁型就黎左啦!以西餐黎講佢既價錢都幾實惠,好友善既侍應誠意推介左龍蝦尾意大利飯。我自己不嬲都幾中意食risotto,又幾中意食lobster,當然叫左呢個是日推介啦!我見周邊都多人點呢個。頭盤個湯幾特別呀,係紫椰菜薯仔忌廉湯,佢仲用d忌廉畫左個心形添。飲完湯仲有沙律,有醋有菜有水果,好清新。主菜個飯煮得幾好,唔會太硬唔會太林,係我中意既熟度。個蝦尾佢拆左比我,自己唔洗點拆,都好多肉呀!餐飲我加20蚊叫左杯65度朱古力,見到佢有melt到d朱古力,d奶都打得密,好飲。甜品有牛奶布甸同rasberry cheese cake選,我叫左cheese cake,好細件好好味。另外我仲叫左parma ham melon,兩者好夾。正!
2019-07-07
2019-07-07 68 浏览
是日相約左老朋友聚聚舊,大角咀都係我地放工嘅中間點,所以我精挑細選左呢間位於大角咀大全街的La Vigne。餐廳地方寬敞舒適,樓底極高,所以空間感及舒適感十足晚市時段設有Set Dinner,價錢由百零蚊起,已經包左沙律、餐湯、主菜、甜品及飲品,經濟實惠。我地合共點左兩個晚餐同一個小食紫薯忌廉湯餐湯係我好鍾意嘅紫薯忌廉湯,呈粉紫色,好靚呀!湯質地濃稠,入口帶有濃濃天然紫薯香甜味同忌廉奶香,好好飲鮮果雜菜沙律雜錦沙律菜新鮮又碧綠,好爽脆!配埋甜甜的西瓜同蜜瓜等等水果,清新又健康熊本一口牛肉串小食點左呢個$48有兩串的熊本一口牛,牛肉粒嘅燒烤時間控制得好,色澤光鮮,肉質好香軟嫩滑,調味適中,牛肉味濃郁且鮮甜香烤BBQ豬肋骨豬肋骨有兩大件,肉份量都幾多,唔會剩係得條骨。烤焗的火候剛好,肉香軟嫩滑,BBQ醬汁鹹甜適中,使得ribs更加滋味!旁邊伴碟嘅牛油薯蓉都好出色,充滿薯仔同牛油香之外,仲有碎粒的薯仔口感,美味又飽肚挪威三文魚鮮菌意大利飯意大利飯的口感軟硬適中,醬汁濃稠度恰當,當中仲加左好多雜菌同三文魚塊,同時帶有菇菌香,營養豐富又健康,味道同口感層次都好豐富添牛奶布甸布甸滑溜溜的,香甜有牛

紫薯忌廉湯

鮮果雜菜沙律

熊本一口牛肉串

香烤BBQ豬肋骨

挪威三文魚鮮菌意大利飯

牛奶布甸

布甸滑溜溜的,香甜有牛奶香,好好食呢,為晚餐畫上完美句號
1K
2019-07-07 119 浏览
今晚行開附近想搵啲新口味,見到這裡落地玻璃,個裝修唔錯,就係咁入去了座下,望望餐牌有我最愛嘅意大利飯$168,同埋有唐掦雞翼$40,就係咁選了它們為我的晚餐!晚餐有沙律、餐湯、餐包及甜品,沙律先上由水果配上爽口沙律菜,入口清新開胃,而今晚餐湯是忌廉南瓜湯,味道香濃,配埋塊蒜蓉脆多士,真係十分滿足!接住就係個唐掦雞翼,雞翼炸得十分香脆,外皮香脆可口,裡面雞肉嫩滑軟熟!呢種程度就係最好味的!而個主菜黑松露海鮮意大利飯,上面放滿了不同嘅海鮮,有爽口鮮甜嘅帶子、彈牙嘅大蝦、啖啖肉嘅青口,而飯內亦有野菌在飯內,飯身煙韌好有口感,加埋飯身粘滿了個汁,所以入口味道香濃,十分滿足!最後是日甜品自家製嘅牛奶布甸,入口香滑牛奶味香濃!加埋杯香濃嘅意大利泡沫咖啡,這裡又多了個唔錯嘅選擇了!

最後是日甜品自家製嘅牛奶布甸,入口香滑牛奶味香濃!

加埋杯香濃嘅意大利泡沫咖啡,這裡又多了個唔錯嘅選擇了!
2019-07-07 85 浏览
週末又當一天導遊,購物後回到大角咀的酒店 settle down,這裏其實就在港鐵奧運站的附近,地點方便,附近亦有很多美食小店,今日大加拿大回港的朋友吃西餐。小店裝修充滿溫馨家庭氣氛,值得支持。看看餐牌套餐價錢實惠,已包括了沙律、餐湯、餐飽、主菜、飲品和甜品。《熊本一口牛肉串》 $48先吃兩個小食,我去熊本旅行嘅時候食個牛肉,肉質同味道都不錯,牛肉串肉質嫩滑,醬汁惹味,牛肉細細粒啱晒女士胃口。牛肉生熟適中,食到牛肉原來的鮮味。《墨西哥脆片伴肉醬》$38味道不錯而且香口,一邊食一邊睇波就一流啦!然後侍應奉上跟餐的沙律、餐湯及蒜蓉包,喜歡它的生果沙律,好有心思,美味又健康。《美國安格斯肉眼扒 120oz》$218主菜是美國安格斯肉眼扒 120oz,分量足夠兩位女生吃到飽。Medium 的肉眼朳,肉質幼嫩,切開是粉嫩的肉色,入口濃郁的牛肉味,質素不錯啊!這個時候來一杯清涼的飲品,特飲西柚士多啤梨汁,味道清新酸酸甜甜,口感有士多啤梨&西瓜肉,好有質感呢!最後是日甜品有牛奶布丁 / 紅桑莓芝士蛋糕,確實為今晚劃上完美的句號。總括而言,食物質素也高,價格不貴,睇得出好多細節都花了心思不馬虎,下次可

《熊本一口牛肉串》 $48

《墨西哥脆片伴肉醬》$38
味道不錯而且香口,一邊食一邊睇波就一流啦!

《美國安格斯肉眼扒 120oz》$218

總括而言,食物質素也高,價格不貴,睇得出好多細節都花了心思不馬虎,下次可以約埋班朋友再來品嚐。

• 《墨西哥脆片伴肉醬》
  • 《美國安格斯肉眼扒 120oz》
2019-07-01 70 浏览
近來大角咀開了好多新嘅食肆,早幾日約朋友敘舊時偶爾發現呢間新開嘅餐廳,一於就入去一試諗住支持一下小店。入到去發現環境比想像中闊落,坐得舒適。我同朋友一人叫了一個set dinner,每個set除了主菜仲包左蒜蓉包、沙律、湯、甜品同飲品,價錢都係百幾蚊左右,算係合理。是日餐湯係甘筍忌廉湯,湯煮得好creamy,而且有甘筍嘅清甜味。主菜方面我同朋友share食,首先有呢碟豬肋骨,明明係一人份量竟然有兩大塊豬肋骨,多到我同朋友結果都食唔晒。豬肉煮得嫩冧所以好易切,咬落亦唔會覺得老。特別鍾意佢醬汁落得唔多選擇另上,而且醬汁又唔會太甜掩蓋豬肉味。另一道主菜則點了醬燒熊本牛肉意粉,同樣份量亦係十分多,意粉煮得乾身唔油膩,牛肉粒厚身而且多肉汁,感覺調味料落得唔多,食到牛肉的原汁原味。最後甜品有牛奶布丁同cheese cake,兩款都做得不錯唔會死甜,豐富嘅一餐加上甜品同飲品作結好滿足。

Lunch time 和同事來試試這家新開的西餐廳。今次點了明太子迷你帶子意粉,價錢為$68 包一杯飲料。-剛上桌時還以為是湯意粉😮 汁比意粉多(很多) 意粉軟硬適中 迷你帶子份量也不算少 但明太子汁多了點腥味 飲料咖啡和朱古力都淡而無味😓另外店內空調壞了 店員說這是正常的😂 大汗淋漓地完成這餐了💦