2013-07-04 459 浏览
~純白色的陳設和場景往往是大多數女生夢寐以求的婚禮模樣。~而鄰近沙田大會堂的la terrazza, 正正給予筆者這種純潔幽雅的夢幻氣派,踏上槓型長樓梯直達餐廳後,眼前為之一亮。她分別設室內和露天茶座,室外位置除了有太陽傘的戶外餐桌椅、卡座外,還有大型滕製吊椅增添詩意,一切一切就如置身翠綠庭園內,享受藍天白雲,鳥語花香,還能飽覽城門河一帶景致,氣氛情懷輕鬆舒逸。由於今天陽光猛烈,故還是選擇有冷氣的室內部份用餐。純白與淺啡牆身、落地大玻璃、盞盞簡約白色吊燈、灰白雲石餐檯、拼合芥辣黃椅子、場中播放著輕快旋律,就成了簡潔純美與光亮的空間。午餐時段由中午12時至下午3時,2時15分扺埗的筆者趕好趕上late lunch的時間,餐牌上提供了多達11款選擇,亦有兒童餐供應,額外加15元就能擁有麵包、餐湯、沙律和飲品,十分划算,大家揀選以下午市套餐,準備大快朵頤!~甘筍餐包熱烘烘的甘筍包呈粉橙色,內裡藏有點點甘筍肉,不是普遍食店常見的現成餐包貨色,焗得外脆內軟,配上鹽味牛油是估不到的好吃。鮮橙沙律鮮橙肉酸甜多汁,沙律菜也夠新鮮帶點苦澀,唯醋汁酸度過強、味道單薄,缺少了橄欖油的軟潤,筆者吃不完整客。磨
~純白色的陳設和場景往往是大多數女生夢寐以求的婚禮模樣。~

甘筍餐包

鮮橙沙律

磨菇忌廉湯
將湯面忌廉拌勻,喝一口新鮮燙咀,磨菇味道濃郁得在咀裡湧出,湯內粒粒菇菌肉甚具咬口,這款湯的忌廉比例不多,但湯的質地依然保持幼滑,咸度適中,更能嚐到磨菇鮮香的真味。

Pan-fried fillet of fish with assorted hot peppers and mushroom risotto HK$68
雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯
眼前是份量十足的一道菜式,擠壓一點鮮檸檬汁在煎香的魚柳表面,食慾便隨之大增了。兩件頗厚身的金黃魚柳面上舖滿了雜胡椒碎後再經烤焗,魚肉本身嫰淜多汁也富魚香,加入胡椒後魚柳變得香辣惹味筆者十分受落那份刺激口味,若吃不了辣的人們就要當心了

意大利飯是一貫煙韌濕潤,比坊間的做得腍身,相信是希望迎合大眾口胃,汁料中的忌廉成份較輕盈,加入鮮磨菇片、洋葱粒既多了份咬口又帶甜香,店方淋上點點香濃惹味燒汁有提味作用,吃起來令味道層次更豐富,香煎魚柳與意大利飯的一濃一淡很是平衡。

Chicken burger with bacon and cheddar cheese HK$78
煙肉磨菇芝士雞肉漢堡
漢堡體積絕對無懈可擊,兩個女生共同分享是最佳吃法。層層厚叠叠的食材包括煙肉、雞脾菇、蕃茄、洋葱、車打芝士和免治雞肉扒,色彩繽紛,塗上牛油經焙烙的巨型麵包口味帶甜,質感香脆乾身,本身喜歡洋葱清甜多汁,完全沒有嗆喉辛辣;煙肉咸香卜卜脆;最令人感動是厚厚的香草免治雞肉扒肉汁豐盛肉質十分嫰滑,與在一些食肆吃到的乾嚡口味差天共地。
伴著外脆內粉糯兼充滿薯仔香氣的炸薯條,店方只加了少量燒烤粉作調味已香氣四溢,不沾茄醬也同樣好吃啊!

Penne with prawns, cherry tomato and basil HK$88
香草車厘茄大蝦燴長通粉
滿滿的一客長通粉散發出濃濃蕃茄香氣,全因店方下了蕃茄茸外,也用上大量車厘茄的緣故,披了鮮橙色長通粉上是煎得金黃焦香的三隻大蝦與咸惹帕馬臣芝士啖啖爽彈結實的蝦肉十分鮮甜,粉質軟韌有麥香,配合原粒黑水橄和酸香爆汁的車厘茄,蕃茄夾集香草羅勒味道濃郁但並非只有一味的酸,是喜歡蕃茄味道人們的不二之選。

餐飲: 凍檸檬水與冰咖啡
喜歡她的冰咖啡並非即溶款式,需沒有深究是何種咖啡類別,偏於炭燒的烘焙口味,入口濃郁、順喉甘醇,冰冰涼涼是夏日午後吃過主餐的一大享受。

坐在尤如寧靜簡潔的客飯廳中從容不迫地吃著午飯,透過偌大玻璃幕牆悠然地欣賞室外一帶園林景色,同時享受著日光暖意,超級寫意乎... 其實我... 不願離去。

由於附近是沙田婚姻註冊處,餐廳也有承辦婚禮宴會包場服務,感受恰如其店名la terrazza般 (意大利語解作露台),幻想一對新人在如斯夢幻場地,就像自己的大型露台裡接受賓客們無限祝福,不得不讚店方的確懂得發掘商機。

大約三百大元可吃到份量充足的三客精美午餐,不止女生飽足,就連大男孩希望吃得飽也不成問題。由於當初到訪這新開業的食店只抱試驗心態,故今天吃到具質素的食物其為欣喜,大部份人一向認為沙田新城市廣場欠缺一些出眾的食肆,如今筆者發現實力平穩的la terrazza,希望她繼續保持水準或更上一層樓,沙田友便不必常為找食處而傷神了。
2013-07-02
  • 煙肉磨菇芝士雞肉漢堡
  • 香草車厘茄大蝦燴長通粉
  • 雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯
  • 甘筍餐包
2013-07-03 178 浏览
知道呢到開左間新餐廳,即刻想黎試下。裝修過後成個STYLE唔同晒,高級左,靚左。呢到D SET LUNCH 由$58到$123 不等,包咖啡或茶。要加$15先至有沙律同埋湯,個湯係蘑菇湯,好好味,唔係太CREAMY。之後MAIN COURSE 有香煎魚柳蘑菇意大利飯,個人應為D魚辣左D,少返D黑胡椒可能會好D。至於D意大利飯,好CREAMY好好味,硬就硬左少少,不過正綜意大利野係咁架嗎。下面呢個係車厘茄大蝦繪長通粉,雖然我只係食左好少,但係佢個蕃茄味真係好重好香好特別,D蝦又多又大隻,可惜我唔多鍾意食芝士,下次叫佢走埋芝士就真係PERFECT啦。
知道呢到開左間新餐廳,即刻想黎試下。

裝修過後成個STYLE唔同晒,高級左,靚左。

题外话/补充资料: 間餐廳開左好似都係一個星期左右,已經好多人,要等位咁濟,大家去之前記住BOOK位呀。
2013-06-29
午餐
  • 香草車厘茄大蝦繪長通粉
2013-07-01 280 浏览
從OpenRice上留意到沙田有新餐廳開幕,貪新鮮的我當然十分雀躍,趁著七一長假期拉爸媽來吃個下午茶,嚐嚐la terrazza bar & gill的水準。下午茶由下午三時開始供應,兩時四十五分到達,場內經已近乎滿座,大多在享有午餐。店員有善地問我們有沒有訂檯,那時候我們才醒覺原來唯一數張空著的位置都是有客人訂了的,在31度的氣溫下,烈日當空,真不想坐在室外,幸好店員趕忙安撫我們説有幾張檯已在結帳中,最後我們三口子等了大約五分鐘就被安排入座。下午茶餐共十款,由沙拉﹑三文治﹑漢堡至長通粉都有供應,價錢由$48至$88不等。小妹早在一星期前經過餐廳時已決定好要吃Grilled "US Angus" Steak Sandwich,而爸爸媽媽則分別選了French Toast with Fruit Salad 和 Fish & Chips,真令人萬分期待﹗餐飲方面我們都鍾愛咖啡,而店方共供應三款咖啡,分別是即磨咖啡﹑Caffe Latte和Cappuccino。媽媽點了Iced Caffe Latte,奶香濃且細滑,少冰,但咖啡味就不知道跑到哪裡去了,一點也喝不出咖啡來。不過這杯Latte就
下午茶餐共十款,由沙拉﹑三文治﹑漢堡至長通粉都有供應,價錢由$48至$88不等。小妹早在一星期前經過餐廳時已決定好要吃Grilled "US Angus" Steak Sandwich,而爸爸媽媽則分別選了French Toast with Fruit SaladFish & Chips,真令人萬分期待﹗

Iced Caffe Latte
媽媽點了Iced Caffe Latte,奶香濃且細滑,少冰,但咖啡味就不知道跑到哪裡去了,一點也喝不出咖啡來。不過這杯Latte就正好適合擔心晚上睡不著的媽媽,她看起來十分欣賞。
Iced Cappuccino
而爸爸點的Iced Cappuccino,奶泡有很多,Fluffy但不算細密,這杯的咖啡味較濃香,炎熱的下午來杯這樣的Cappuccino,真不錯。
Caffe Latte
雖然天氣熱,但小妹仍然鍾情我的熱Latte,總認為咖啡喝熱的最原汁原味。Latte 沒有漂亮的拉花,也沒有細密的奶泡,非常燙口,相信是咖啡機調整出來的拿鐡,咖啡比相像中甘苦,與媽媽的Iced Latte成極大對比,個人還是較喜歡爸爸的Iced Cappuccino,因此偷呷了不少,嘻嘻。
Grilled ''US Angus'' Beef Steak Sandwich
先送上我的Grilled "US Angus" Steak Sandwich ($58),牛排三文治伴著辣薯條,賣相吸引。
牛排三文治以Ciabatta麵包夾著薄燒肉眼,有別於想像中Subway﹑Triple O 或西貢Anthony's Ranch那種用Roast Beef做餡料的牛排三文治,除肉眼外還有鮮磨菇粒和焦糖洋蔥。趕快嚐一口,Ciabatta看起來雖然對版,但一吃下去就吃出分別來,麵質異常地鬆軟濕潤,麵包不脆,也沒有平日Ciabatta那微微的煙韌口感,麵包中心沒有平日常見的大氣孔,Ciabatta獨有的小麥香亦欠奉,估計是店方為迎合大眾口味而故意調包。不過直言鬆軟的麵包夾著軟淋的牛排更匹配,牛排簡單以鹽調味,肉味香,油脂分佈亦平均,雖然是薄燒但一點也不會乾身,焦糖洋蔥的香甜不如Grand Central漢堡中夾著的明顯,味道與一般炒洋蔥相近,生熟度適中,和磨菇粒一起夾在牛排三文治中真美味。

而辣薯條與同是美心集團旗下的Deli and Wine 和Simplylife 的出品一樣,上碟時熱度並非燙口那種,不過仍然不失香脆,薯條芯的薯肉粉嫩,如果可以熱一點就更完美。
Fish
而媽媽點的Fish & Chip,有四大件魚柳和辣薯條, 陣容也不弱。
Fish
淺嚐了少許魚柳,魚柳是Battered 而非像Deli and Wine的Breaded版本,賣相像Yorkshire Pudding 和Camden Town的出品,亦是較傳統英式Battered Cod的那模樣,當然以不足六十個大洋的價格的下午茶餐則不能期望有Cod供應,不過味道一點也不差,炸漿很薄而鯰魚柳是一灌的嫩滑,相比同時供應鯰魚的Camden Town來說,這裏不論環境或是份量都較它優勝。
French Toast
French Toast
至於爸爸點的French Toast with Fruit Salad就相當教人失望,所謂Fruit Salad,原來就是伴碟的一粒切開兩邊的草莓和兩粒藍莓,不向店員查詢的話還以為是裝飾而已,略帶欺騙成份,寧願店方隻字不提「鮮果沙拉」也不要這樣子裝模作樣似的。不過伏已中,唯有「頂硬上」,西多士樣子精緻,但呈紅色的果占令不愛果占的小妹不敢恭維,西多是煎成而非炸成,本應是較健康,但蛋漿比麵包份量還要多,似在吃蛋餅多於西多,而且果占真的很多,連愛甜的爸爸也說付上的糖漿完全是浪費,皆因西多已經很甜。這份西多非傳統又非港式,又是花巧累事。

總括而言,牛排三文治和Fish & Chip是必吃之選,西多士則不試也罷。然而在沙田區能找到一個如此優閒的地方,沒有喧嘩聲,就是靜靜地享受著精美的下午茶,真是寫意。
2013-06-30
2013-07-01 175 浏览
去過沙田既朋友都知道,該區係繼銅鑼灣、尖沙咀等地方之後另一個被自由行「攻陷」既地方,一到食飯既時間必定「搵食艱難」。沙田區本身西餐既選擇就已經唔多,如果想搵少少above average既就更加少之有少。不過,近日美心集團喺沙田大會堂附近加左一間非常cosy 既西餐廳,成為「沙田友」想食好少少既地方既另一之選。餐廳位於沙田大會堂附近「美心皇宫」酒樓上面,前身係另一酒樓集團營運既餐廳,美心接手後用左幾個月refubrish終於喺近日靜俏俏咁開返。可能係新開張既關係,所有set lunch 同dinner 一律九折,而我當然唔執輸去試一試啦!餐廳既價位非常合理。雖則以香港overall既standard黎講略貴,但係喺沙田呢個咁貴租既地方一百幾十蚊去食個set已經係平常事。最特別既係呢度俾我好特別既歐陸風情感覺,由新城市廣場行過黎只不過三幾分鐘既路程,但係已經好似去左另外一個世界咁好relax。由於餐廳出面係一個好大既outdoor area,種滿左花草樹木,所以一眼望落去真係好似乜野煩惱都無晒咁呀!是日餐湯係磨菇湯,唔好以為佢冇乜野特別,因為一放上枱已經聞到好香既cream味同埋磨菇味,

是日餐湯︰磨菇湯
是日餐湯係磨菇湯,唔好以為佢冇乜野特別,因為一放上枱已經聞到好香既cream味同埋磨菇味,湯面上既磨菇一睇就睇得出係用油炒過,有一種好香好清新既感覺,絕對唔係坊間「ABC餐」果D質素!餐包方面係由waiter親自攞成個 basket俾你去choose,真係有好窩心既感覺!
大蝦沙律
大蝦沙律方面,D蝦略嫌有少少雪味,雖然係咁,都重可以食得出蝦既鮮味。而veggie上面放左一層好香既olive oil亦令到D蝦唔會太寡。因為有一層薄薄既油既緣故,食起上黎個好感好舒服,好natural!
香草車厘茄大蝦燴長通粉
香草車厘茄燴大蝦長通粉︰呢味菜看似簡單,但其實一D都唔易煮。長通粉用左好特別既蕃茄醬汁同埋香草去煮,因此有一種好特別既田園風味。另外大蝦亦都係煎過先至上碟,唔係隨便「大鑊飯」乜都擺晒落去整熟左求其上碟就算,抵讚!
香草烤全隻春雞
香草烤全隻春雞︰Seasoning好特別,香草加少少黑椒再配迷迭香牛油汁,令到雞既鮮味能夠帶出。如果大家細心睇,重可以留意到紮住雞脾果條野係食得架,真係好有心思!薯仔、紅蘿白等配菜亦都做得好好,煎過之餘亦唔會煮得太over失去左蔬菜既鮮味同埋應有既營養!唯一有少少comment 係調味料喺雞既表面分佈得唔平均,以致味道只係集中喺雞脾同埋雞翼等既位置,雞胸等部位既味道略為差少少,呢度廚師一定要留意!
雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯
雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯︰煮法非常特別!坦白講魚柳一食落口已經知道係cheap野,但係廚師落足心機,用mixed pepper放喺魚既表皮上面去煎,以致胡椒味道只係喺魚既表面而冇滲入魚肉裏面,keep到鮮味之餘更會令到個口成口都係鹹味,抵讚!另外risotto應該加左少少蛋白同埋cream去煮所以入口既感覺好滑,好似入口即溶既朱古力,好soft好smooth!不過,胡椒份量方面好似重手左少少,食完之後真係好辣要飲好多杯水,呢度要留意!

Overall感覺到餐廳有heart去整D好野俾客食,唔係求求其其整D野賣到貴一貴去配合大陸朋友要威要型既心態。Anyway希望佢地真係可以維持到咁好既硬件(食物質素)同埋軟件(服務質素),是關好食又唔係太貴既西餐廳喺沙田真係買少見少喇!
2013-06-29
是日餐湯︰磨菇湯
大蝦沙律
香草烤全隻春雞
2013-06-21 151 浏览
住在沙田好多時食晏已經不知何去何從..不想找上慣常的地部又不想跟上一眾人排長龍,找上開飯網知道位於大會堂側有間新開之西餐廳就碰碰今日運氣,做個先頭乒看過究竟..門口已放上當日之餐牌,而且可能新開張關係、午、晚市套餐現均有九折優惠價錢則有$58-123.不等,菜式分別有煙三文沙律、意粉、磨菇雞肉漢堡、烤全隻春雞或安格斯牛扒種類也頗多沿樓梯上是一排戶外用餐區,我想秋涼天或晚上倒應不俗但中午時份的夏天嘛 戶外區其實佔地也很大..進入餐廳內堂,裝修全用上白色及米黃作主調清雅且舒適..花多眼亂下始終也是點上慣常愛吃之意大利飯作主角雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯$68.(配上餐湯及沙律均加$15.又幾扺哦 ) 送來之小意大利包,軟軟綿、口感輕軟‧‧塗過附上之小小牛油磚、頓然增加美味道沙律是以橙為題,底層配上色彩繽紛之雜菜加上西式黑醋混合上一起吃酸酸甜甜、配對合格之一道一般來說西餐廳(湯或沙律只可以二選一),不知是否新開張做推廣竞然兩者一併附上,太有福了..但味道又如何?入口之南瓜湯打做得尚算細滑,而且咸道沒有過於重手隱隱入南瓜清甜,滲入口腔、不錯雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯,飯質絕對對板、軟糯中帶叮
住在沙田好多時食晏已經不知何去何從..不想找上慣常的地部
就碰碰今日運氣,做個先頭乒看過究竟..

種類也頗多
沿樓梯上是一排戶外用餐區,我想秋涼天或晚上倒應不俗
但中午時份的夏天嘛
戶外區其實佔地也很大..
進入餐廳內堂,裝修全用上白色及米黃作主調
清雅且舒適..
花多眼亂下始終也是點上慣常愛吃之意大利飯作主角

送來之小意大利包,軟軟綿、口感輕軟‧‧
塗過附上之小小牛油磚、頓然增加美味道
沙律是以橙為題,底層配上色彩繽紛之雜菜加上西式黑醋
混合上一起吃酸酸甜甜、配對合格之一道
竞然兩者一併附上,太有福了..但味道又如何?
入口之南瓜湯打做得尚算細滑,而且咸道沒有過於重手
隱隱入南瓜清甜,滲入口腔、不錯
雜胡椒香煎魚柳磨菇意大利飯,飯質絕對對板、軟糯中帶叮點柔韌
絕對沒有遷就區內一貫食家,將其烹煮過稔、歸依正中
而雜胡椒魚柳、個人覺得比預其更辣更嗆、魚肉亦較為(削身)
魚味略為稍欠
咖啡反而是令我最為驚訝,看上微不足道之餐飲
卻加上一般少見之鮮忌廉、作為成本上已節然不同,可見餐廳對出品之細心
鮮忌廉放上凍咖啡身上,除了口感上之細滑、而且更比鮮奶為平凡之小小咖啡
帶出咖啡香、味道倍添,很合我的口味
题外话/补充资料: 由餐廳到食物已至水準及服務,也算合格有餘 多走兩步也算得上值得。
2013-06-21
2013-06-19 119 浏览
係報紙見到介紹,去開沙田,特登去試下。穿過snoopy world,係美心皇宮旁上樓梯,位置有D僻,唔係有心去可能會走漏眼。平日的關係,人唔太多,最多都係得5枱人。侍應服務周到,環境舒適,其實個場地頗適合人包場做wedding party。可能天氣熱的關係,無人坐室外。Set lunch around $5x to 12x,選擇有凱撒沙律、2款漢堡、大蝦長通粉、肉眼扒等。加$15有餐湯同沙律。午餐包一杯餐飲。熱盤同冷盤的碟都有烘過同冰過,頗細心。餐湯係南瓜湯,略嫌南瓜味不夠濃,跟湯的包暖暖的。沙律無咩特別,主菜選了煙肉芝士蘑菇雞肉漢堡($78)同肉眼扒($123),另加一個鮮果pan cake($32)。漢堡味道不錯,好香蘑菇味。而肉眼扒略嫌肥左D,但味道有水準。Pan cake味道清淡,但仍然食到蜜瓜的香味,2個人share剛剛好。下次可再試下其他款式。
熱盤同冷盤的碟都有烘過同冰過,頗細心。
餐湯係南瓜湯,略嫌南瓜味不夠濃,跟湯的包暖暖的。
肉眼扒
煙肉芝士蘑菇雞肉漢堡