2021-06-03 1682 浏览
周末好去處~~東涌去到喺灣景薈嘅一間裝潢極盡華麗,坐得好舒服嘅餐廳🍴仲好多打卡位📸️餐廳外面有好多戶外位,亦是寵物🐶🐱友善的。入面係宮廷式嘅裝飾,空間好大,仲有大型螢幕🖥及桌球🎱枱,搞party,宴會都好適🈴️星期日有brunch , lunch ,也新設Sunday Roast All-you-eat-Buffet ,選擇好多又吸引Sunday Roast All-you-eat-Buffet ($268/1)🥓烤豬腩肉,外皮烤得極為香脆,肉質嫩滑,油香滿滿,夠哂juicy 💦食到無停口🥩烤USDA 西冷牛扒🤩 ,烤得剛好,肉味濃,油脂平均分佈,較有咬口。🥗Greek Salad 最鍾意❤️佢嘅芝士及新鮮爽脆嘅蔬果。🥔炒薯仔,🥙mixed Veggies ,🍚飯Brunch~Full English Breakfast ($128)份量好大,有二款香腸、烤蕃茄、煎蛋🍳、多士及沙律🥗。其中英式血腸(black pudding),好似米腸一樣,仲加入香料,味道好特別。Lunch~炭燒紐西蘭羊扒配薯蓉($228)三件羊扒,每件都厚肉大份🤤 羊扒肉嫩,略帶油脂,味道香濃。伴碟薯蓉香甜幼滑😋仲有大量
周末好去處~~東涌

🥔炒薯仔,🥙mixed Veggies ,🍚飯

Brunch~
Full English Breakfast ($128)

Lunch~
炭燒紐西蘭羊扒配薯蓉($228)
三件羊扒,每件都厚肉大份🤤 羊扒肉嫩,略帶油脂,味道香濃。伴碟薯蓉香甜幼滑😋仲有大量烤得香口嘅蔬果

• Full English Breakfast
2021-06-02 90 浏览
La Rosabelle Bar & Grill ✨放假想搵有異國風情🌍遠離煩囂嘅好去處🏝呢間餐廳就岩曬您啦😋食咗乜:法式青口鍋 HKD$188白酒+牛油+洋蔥蒜茸+羅勒😋清新風味⬆️⬆️青口鍋配埋真薯條🥔沾青口汁食又得😋沾茄汁食又得🍅得左👍🏽Full English Breakfast HKD$128+$20 (Cafe Mocha)Pina Colada HKD$82飲落似菠蘿椰子沙冰🍍🥥酒精成份唔太多✨質感好creamy 👍🏽‼️TIPS‼️🚌點搭車:巴士🚌:如果大家係住喺東涌以外地方居住,可以喺青馬收費廣場轉乘E32A喺東環 / E21A喺迎禧路站落車,望住東涌世茂喜來登酒店直行5-8分鐘 ,LA ROSABELLE BAR & GRILL就位於喜來登酒店入邊嘅戶外商場T Bay灣景薈地下啦港鐵🚇:喺東涌站B出口直行至巴士總站,乘搭37M線喺東環落車,都係一樣望住東涌世茂喜來登酒店直行5-8分鐘就到灣景薈地下啦
La Rosabelle Bar & Grill ✨

Pina Colada HKD$82

‼️TIPS‼️
🚌點搭車:

2021-06-02 74 浏览
為左食可以去到幾盡之今次去左香港盡頭嘅東涌食好西😊新開冇耐,係酒店🏨入面嘅餐廳,走歐式古典風,入面嘅皮椅同水晶燈都好有feel😎龍蝦🦞扁意粉🍝($228)賣相吸引,半隻boston lobster有肉多膏,蕃茄醬煮到酸酸甜甜好開胃,意粉texture偏硬身有咬口,係我中意嘅口感🤣烤法國春雞($188)份量超大🥰除左大大隻春雞,仲有滿滿嘅沙律🥗同薯條🍟做伴菜😆😆個雞燒到岩岩好唔會太老勁juicy,醃到好入味,另外佢個薯條好正係粗身果隻,食落又唔油Pomegranate mojito ($82)好易入口嘅cocktail, 入落偏甜除左石榴仲有少少玫瑰味😍望落粉紅色好夢幻Hawaiian mojito ($82)唔算太濃,飲落有啲橙同菠蘿味,果然冇改錯名好有熱帶風情🤣 -📍 La Rosabelle Bar & Grill (東涌)#東涌 怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖#小丸子搵食記 #小丸子東涌-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #h
為左食可以去到幾盡之今次去左香港盡頭嘅東涌食好西😊

龍蝦🦞扁意粉🍝($228)

烤法國春雞($188)

Pomegranate mojito ($82)

Hawaiian mojito ($82)
唔算太濃,飲落有啲橙同菠蘿味,果然冇改錯名好有熱帶風情🤣
#東涌 怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖
#小丸子搵食記
#小丸子東涌
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #西餐
2021-05-31 70 浏览
上星期同男朋友去咗東涌呢間開咗無耐嘅西餐廳,食咗個light lunch~餐廳裝修行歐式古典style,啡色皮凳皮梳化配水晶燈好有氣氛Menu選擇多,lunch set仲好抵tim!我哋order咗一個lobster linguine ($228)同mussels pot with fries ($188)Lobster linguine賣相靚仔,有半隻波士頓龍蝦,肉厚仲有唔少膏番茄汁酸甜開胃,不過意粉唔係扁意粉,同我期望中有岀入Mussels pot好大盤,個汁煮得好好,牛油味酒味香草味配合得好,而且mussels新鮮,唔會有任何腥臭味🤤如果薯條更脆就更好飲品當中,我地尤其鐘意Virgin colada ($55),椰子味好岀,好解渴😋仲有另一杯Lime Soda ($55)都好消暑好清新😆
Menu選擇多,lunch set仲好抵tim!
番茄汁酸甜開胃,不過意粉唔係扁意粉,同我期望中有岀入

仲有另一杯Lime Soda ($55)都好消暑好清新😆
2021-05-29 75 浏览
假期同朋友去東涌玩,之前喺馬灣食過呢間餐廳嘅分店,見到呢度氣氛同環境都幾好,一於入去試吓下午茶~ 裝修係行宮廷風,古典優雅,而且仲有飛鏢同埋桌球玩🤩適逢今日星期六有$188任食Paella,係餐廳中央擺住一大盤,來自西班牙嘅chef親自幫客人裝,星期日仲有Sunday roast添~🥘 All-You-Can-Eat Giant Paella $188味道唔會好鹹或者酸,飯粒飽滿結實,唔會太濕潤,配埋檸檬汁更開胃。配料有蝦🦐、魷魚🦑、豬肉🐖、青口、豆,幾大件同埋足料,而且肉質新鮮,豐富又飽肚👍🏻Full English Breakfast $128每逢星期六、日1100-1400都有呢個餐提供~有兩種香腸、太陽蛋🍳、煙肉🥓、沙律🥗、番茄🍅、麵包🥖。腸仔啖啖肉,香口多汁,朋友大讚好食😋 另外太陽蛋嘅流心蛋黃好正,煙肉又香脆,麵包有咬口,沙律同番茄正常發揮~🥝 Kiwi Slush $68有梳打同埋少少酒精,好香奇異果味,朋友話飲完個心口暖暖地,底層甜地地,幾好飲👍🏻Passion Fruit Refresher $68熱情果味道香甜可口,好適合解膩消滯,真係幾refreshing,而且有

Full English Breakfast $128

🥝 Kiwi Slush $68

Passion Fruit Refresher $68
熱情果味道香甜可口,好適合解膩消滯,真係幾refreshing,而且有少少酒精,飲完個人比較relaxed☺️

呢度環境幾chill,staff又幾好態度,仲撞返馬灣分店嘅經理,佢又認得我😂
2021-05-27 60 浏览
好耐都無黎過東涌, 所以某WEEKEND 就約左同閨蜜來一個離開鬧市既下午去CHILLAX, 因為之前去過將軍澳分店,所以都想知東涌又會唔會另一番體驗-除左要因為要由東涌地鐵站再轉車去而比較有難度之外, 見到餐廳位置都算係集中, 不過一場黎到既一個下午都算值得, 因為店員們都係一樣咁NICE 咁WARM, 仲好有誠意向我推薦星期四會有LADIES NIGHT, 再叫我幫襯我喺度飲既 Mojito (人生第一杯MOJITO, 感覺個LIME味好岩, 而且本身COCKTAIL 又唔會太甜)同朋友既LUNCH 食左豬手同SEA BAS (燒魚), 條魚賣相不錯, 而且旁邊仲有最鍾意食既三色椒, 做我都懷念幾年前去東歐旅行食過既魚因為東涌對我黎講比較遠, 所以我自己個人認為下次再去就可能真係要等有STAYCATION既機會先LU, 而且我覺得餐廳氣氛同地店真係好岩STAYCATION. 不過SERVICE 同餐廳環境因為好好 (Everything very IGable), 我同閨蜜成個下午離開鬧市/熟識既石屎森林都覺得好舒服同埋好無區無束咁影相,傾計咁到過而覺得性價比高.
La Rosabella Bar & Grill❤️👑上次去左馬灣分店,今次黎到東涌,同樣無令我失望,但風格卻是截然不同,馬灣店係假日希臘藍白風,而東涌店係高貴華麗宫殿風。有得掟標有桌球玩仲有live band, 超有情調氣氛喔~環境好Chill~💡設有加一服務費🏝香蒜牛油白酒蜆肉扁意粉"蜆肉同意粉的份量都偏多 絕對食得夠飽 但略嫌偏油"🏝燒羊扒配薯蓉"羊扒燒得好香 份量幾多 下面仲有超級多的薯蓉同配菜伴碟 佢既薯蓉係仲有d 薯蓉既碎粒 口感豐富"💡卡娜仔提提你:餐廳位於東涌世茂喜來登酒店旁的Tbay商場內,可參照前往酒店的交通方式,我這次以步行方式,經東薈城二樓走到最尾Polo位置下電梯出去,下去Orange Zone Park 公園穿過去再過馬路便會看到喜來登酒店了!
La Rosabella Bar & Grill❤️

💡設有加一服務費

🏝香蒜牛油白酒蜆肉扁意粉
"蜆肉同意粉的份量都偏多 絕對食得夠飽 但略嫌偏油"

🏝燒羊扒配薯蓉

2021-05-23 68 浏览
想搵間近海嘅餐廳,之後發現東涌原來有間餐廳,裝修優雅,古典氣派,而且仲係近海邊,咁當然要去試吓啦😍🙌🏻到東涌地鐵站,只要喺地鐵站外邊轉乘的士,10分鐘就到餐廳,都非常方便‼️今次去嘅餐廳《LA ROSABLLE》✨位於東涌怡東路9號環境薈地面‼️餐廳真係非常有氣派,去打卡一流‼️😆店員好細心咁安排我哋入座,今次我哋揀咗2款主食😍1️⃣Mussels Pot with Fries法式青口鍋藍青口非常之多,而且隻隻都脹卜卜‼️入口非常嫩滑🥰而且佢嘅法式烹調做得10分出色‼️每隻青口都包上醬汁。好好食‼️2️⃣Vongole Linguine 香蒜牛油白酒蜆肉扁意粉蒜香味撲鼻,濃郁嘅白酒,蜆肉炒得好入味,呢個都係滿分嘅🥰3️⃣Americano x 2☕️之後叫咗兩杯美式咖啡☕️好飲。香濃😉其實對住咁靚嘅環境食嘢,心情真係非常好!呢度真係好靚呀😍😍😍滿分‼️‼️

今次去嘅餐廳《LA ROSABLLE》✨
位於東涌怡東路9號環境薈地面‼️

餐廳真係非常有氣派,去打卡一流‼️😆
店員好細心咁安排我哋入座,
今次我哋揀咗2款主食😍

1️⃣Mussels Pot with Fries
法式青口鍋
藍青口非常之多,而且隻隻都脹卜卜‼️入口非常嫩滑🥰
而且佢嘅法式烹調做得10分出色‼️每隻青口都包上醬汁。
好好食‼️

2️⃣Vongole Linguine
香蒜牛油白酒蜆肉扁意粉
蒜香味撲鼻,濃郁嘅白酒,
蜆肉炒得好入味,呢個都係滿分嘅🥰

3️⃣Americano x 2☕️
之後叫咗兩杯美式咖啡☕️
好飲。香濃😉

其實對住咁靚嘅環境食嘢,心情真係非常好!
呢度真係好靚呀😍😍😍
滿分‼️‼️
2021-05-21 1061 浏览
《古典宮廷文藝風👑》———————————————-#LaRosabelleBar&Grill 🥂-新開嘅東涌Sheraton Hotel旁邊有間夠哂chill嘅西餐廳,遠離繁囂,好適合嚟個偽旅行抖下氣、打下卡📸-餐廳裝潢典雅,好似去咗歐洲咁🏰無論係牆身嘅掛畫定係天花嘅水晶吊燈,都富有格調,空間感十足,係餐廳後方仲有live band 嘅set up同桌球台🎱-唔止外表,啲嘢食都好有驚喜~🐷 德國鹹豬手份量十足,外表炸得好香脆,裡面嘅肉質嫩滑,一啲都唔韌,認真抵讚😚🐟 烤海鱸魚原條上,超大條足料,外皮煎得好香脆,肉質嫩滑肥美😜-嚟得happy hour 又點可以飲返杯,無諗到bartender 會好用心咁專登為我哋特調嘅兩杯Mojito🍸一杯天藍色嘅Hawaiian Mojito夠哂搶眼,椰子同菠蘿味道清新,好易入口,充滿夏日風情🌞另一杯Pomegranate Mojito主打石榴香,加上薄荷同檸檬,零舍開胃醒神😎-⭐參考價錢︰(另收加一)German Pork Knuckle: $228Grilled Sea-bass: $228Hawaiian Mojito: $82 Pomegr
《古典宮廷文藝風👑》
———————————————-
#LaRosabelleBar&Grill 🥂
唔止外表,啲嘢食都好有驚喜~
⭐參考價錢︰(另收加一)
German Pork Knuckle: $228
Grilled Sea-bass: $228
Hawaiian Mojito: $82
Pomegranate Mojito: $82
🍌抵deal 指數:9/10
💰人均消費:$340
2021-05-21
【東涌⋄ 歐式宮殿打卡餐廳】 🍽 La Rosabelle Bar & Grill 📍東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖番兩日工聽日又有假期可以諗定去邊到chill下🤟🏻今日介紹哩間西餐廳係馬灣同將軍澳都有分店不過私心推薦大家去東涌灣景薈分店 環境好正😍餐廳室內嘅裝潢設計好有歐式宮殿嘅感覺✨重點係outdoor座位係Sheraton酒店嘅露天廣場望住一片草地 黃昏嘅時候仲可以睇到日落美景🌅見到有好多狗仔同埋小朋友係到玩得好開心💕所以我地食完飯之後都忍唔住轉左去outdoor位shisha😆食物方面推薦Carbonara 充滿蛋香味 如果份量多啲就更好👍🏻另外試左烤法國春雞同薯條 可惜啲雞肉唔夠滑不過Happy Hour性價比好高 佢地嘅cocktail好好飲🍸大家趁住嚟緊假期或者weekend去同朋友飲番杯啦~⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Carbonara $138☞ Grilled French Spring Chicken $188☞ French Fries $58☞ Pina Colad
【東涌⋄ 歐式宮殿打卡餐廳】

重點係outdoor座位係Sheraton酒店嘅露天廣場

望住一片草地 黃昏嘅時候仲可以睇到日落美景🌅
見到有好多狗仔同埋小朋友係到玩得好開心💕
另外試左烤法國春雞同薯條 可惜啲雞肉唔夠滑
大家趁住嚟緊假期或者weekend去同朋友飲番杯啦~
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ Carbonara $138

☞ French Fries $58

☞ Pina Colada (Shake) $68

☞ Passion Fruit Martini $78

☞ House Cocktail - Gin Tonic $80/2
2021-05-18 66 浏览
東涌經常俾人一個遠離塵囂嘅感覺,入到去成個人會放鬆曬,今次去哩間歐洲宮廷風嘅餐廳,更加令我覺得好似去左外國旅行咁,過下引。餐廳面積超大,可以簡坐室內或者室外。怕熱嘅我決左哩係室內,下次天氣涼啲可以試下坐室外感受下出面嘅氣氛。室內裝修充滿古典味道,有大壁畫,大吊燈。中間仲有桌球枱俾人大顯身手。 🔸Grilled French Spring Chicken 外皮香脆,入面雞肉保持嫩滑,值得一讚。配埋薯條,沙律,大大份,好滿足👍🏻🔸Carbonara 好creamy 但係唔會過份油膩,加上香口嘅煙肉碎。唔錯唔錯🔸virgin mojito 怕飲酒嘅我忍唔住要叫杯mocktail 黎配合下環境同氣氛😂 絕對係東涌打卡好去處👍🏻

外皮香脆,入面雞肉保持嫩滑,值得一讚。
配埋薯條,沙律,大大份,好滿足👍🏻

🔸Carbonara

🔸virgin mojito

絕對係東涌打卡好去處👍🏻
2021-05-16
2021-05-12 1102 浏览
💁‍♀️朋友通知, 海旁方向有間酒店, 酒店外圍有好多間餐廳! 我哋決定去 Chill 一下! 😎🏨穿過酒店大堂, 向外圍走會看到數家型格餐廳, 最後選定歐洲華麗宮廷貴族風的法國菜🤴! 滿滿的水晶燈但不俗套, 裝潢優雅極高格調, 好 Chill, 仲要超多打卡位! 周圍坐滿外國人, 連侍應都係外國人, 喺無得飛嘅情況下, 食咗當去咗!🦞Lobster Linguine 龍蝦扁意粉🍝 $228 ~ 未放落枱已經聞到濃濃的龍蝦味道! 足有半隻龍蝦🦞, 新鮮肉厚, 爽口彈牙! 配上軟硬適中的扁意粉, 每條都掛滿龍蝦汁, so nice…🤤🤤🐥Grilled French Spring Chicken 烤法式燒春雞配薯條🍟 $188 ~ 滿有驚喜的! 🐥雞皮烤得甘香, 雞肉超級嫩滑多汁, 一刀切開滿滿肉汁流出! 肉汁流到新鮮香脆薯條上又是另一番味道! ☕Americano Cold $47 ~ 咖啡香醇幼滑, 嘆番杯再傾下計, 人生一樂也! 💁‍♀️整體食物質素頗高, 這價錢配這食物質素, 再加上這樣的裝潢, 性價比極高!

午餐
2021-05-12 100 浏览
同朋友又再入黎東涌chill返個下午,今日揀左呢間餐廳。自上次由地鐵站行過黎有一段路程,而且無瓦避頭,係咁熱嘅天氣下,今次就搭的士。係Sheraton落車,餐廳正正就係酒店嘅背面。由於呢邊仲開發緊,所以地下對出係圍哂木板,無景睇。可能因為圍哂板,所以餐廳outdoor seat都感覺有少少迫,中午有啲熱,所以揀左坐indoor,入面環境好寬敞,又有標機同卓球枱。餐廳set lunch一啲都唔貴,basic $108起,我就叫左個pizza同salad. salad我覺得係好新鮮,係似岩岩摘出黎嘅感覺。朋友就叫左個burger,佢話幾好味。然後另加左個Buffalo chicken wings, 味道好濃,辣味岩岩好。由於平日少人,所以我可以同朋友慢慢傾計坐一個下午,唔使擔心阻住人
同朋友又再入黎東涌chill返個下午,今日揀左呢間餐廳。

2021-05-11 79 浏览
The restaurant is located in the G/F of Sheraton Hotel.  If you are staying in the Sheraton Hotel, it was super convenient. But if you are not staying in the Sheraton Hotel, It was too far away from the Tung Chung station. Since the outside of Sheraton Hotel or the shopping mall is still in construction, when you are eating, the construction noisy is so loudly.  The environment inside the restaurant was quite good. Lobster Linguine $228The lobster was ok and thin spaghetti was ok too. food taste

Lobster Linguine $228

The lobster was ok and thin spaghetti was ok too. food taste was nothing wrong.

Mixed Sausage Platter $198
Kasekrainer, Bratwurst, Chorizo served with
mash and sauerkraut

Sausages were too nice and the mash was so creamy.

We also order soft drinks and the bill was around  $600. Just only 2 mains and 2 drinks.

The service was too bad.  As we were the first time to come here and the restaurant was not cheaper one, so i expected someone would introduce or recommend food for us. However, waiters served us to sit down and then no one came to explain anything to us.
After a while, we asked manager for the menu. Then waiters came for us.

Maybe it was just a few mins, but my feeling was not good.
2021-05-10 77 浏览
星期六入東涌搵朋友放狗順便食下野,朋友有留意我早排去左呢間La Rosabelle Bar & Grill嘅將軍澳店,就話其實一直想試,加上果邊有一個小小嘅狗公園,正正適合一個懶洋洋嘅下午呀!。。🔘烤海鱸魚配烤雜菜及羅勒汁 | $228評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 一坐低店員就極力推介呢款烤鱸魚。由於朋友係一個海鮮嗜好者,所以我哋都決定試下。鱸魚一上枱就已經好香噴噴,加上賣相同擺盤都好靚,未食已經好吸引。鱸魚肉質彈牙,唔係死魚嘅口感,調味十分出色,沾上羅勒汁食令魚肉嘅味道提升,順帶一提,記得食之前灑上檸檬汁,會更加好食!。。🔘卡邦尼意粉 | $138評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 意粉每一條都沾上芝士同蛋黃汁,意粉偏硬食,朋友表示喜歡😂而意粉中有好多鹹香嘅煙肉粒,令卡邦尼意粉更有口感。。。🔻穿過Sheraton Hotel就係一個隱世小花園,餐廳就係呢個位🔻餐廳對出有一個小草地,狗狗可以係果度玩🔻另有outdoor座位,可以帶埋寵物過嚟坐推介指數: ⭐⭐⭐⭐

烤海鱸魚配烤雜菜及羅勒汁
🔘烤海鱸魚配烤雜菜及羅勒汁 | $228
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘卡邦尼意粉 | $138
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔻餐廳對出有一個小草地,狗狗可以係果度玩
🔻另有outdoor座位,可以帶埋寵物過嚟坐
推介指數: ⭐⭐⭐⭐
烤海鱸魚配烤雜菜及羅勒汁