2017-02-02 129 浏览
朋友帶我去位於銅鑼灣的 La Postre,一來到就見到可愛的兔仔餐碟,還有印刷精美的menu,令人心情愉快。紙巾是各款貨幣圖案,而我的是美金~~yeah芝士煎蟹餅 $168店員端上檯是香噴噴好誘人,而且賣相都好出色。小心切開後,看到中間是磨菇、火腿等餡料,幾香濃芝士味,但不會膩,還品嚐到蟹鉗內的蟹肉,真的不錯,推介!牛油果黑毛豬沙律 $149除了牛油果、黑毛豬,還有炸麵包粒、芝士片等等,食前倒下沙律醋一起拌勻。沙律醋酸酸地幾開胃,而菜也幾新鮮,而牛油果、黑毛豬火腿片份量夠多,味道不錯,再將麵包條壓碎放入去品嚐,味道更為加分。無花果脆批$79焗好後即上檯,要立即切開品嚐,不然雪糕好快融,甜批夠脆,味道帶少少果香,還有肉桂香味。什果麻糬窩夫 $138 是由4組心型窩夫組成,上面佈滿多款生果。窩夫外脆、而內裡幾多麻糬,口感煙韌,至於生果有少少酸。
紙巾是各款貨幣圖案,而我的是美金~~yeah
芝士煎蟹餅 $168
店員端上檯是香噴噴好誘人,而且賣相都好出色。
什果麻糬窩夫 $138
是由4組心型窩夫組成,上面佈滿多款生果。
什果麻糬窩夫 $138
窩夫外脆、而內裡幾多麻糬,口感煙韌,至於生果有少少酸。
2017-01-31 193 浏览
這間店做著做著,分店開完一間又一間,之前去過上環店,今天改去了銅鑼灣新店。晚市剛開始不久,客人不多。就座後,就看見枱面有美金😀坐下先來一杯水果茶, 內有青蘋果士多啤梨 …, 味道酸酸甜甜😋香蒜海水啤酒煮蠔: 蠔烹調時間剛剛好,上枱時蠔身還漲卜卜,蠔肉肥美軟滑鮮甜。用上西班牙海水釀製的啤酒, 更調出蠔的美👍味!👍西班牙豬手: 豬皮很脆,豬手的肉質卻很嫩滑。加上忌廉汁和楓蜜更加惹味。華倫西亞雞燉飯: 店家説傳統華倫西亞燉飯是採用兔肉,但末必合香港人口味,所以改用了雞肉。無論兔肉或雞肉。無花果批 : 無花果的清甜,配上酥皮,及糖霜,非常出色的甜品。👍😋
晚市剛開始不久,客人不多。
就座後,就看見枱面有美金😀
香蒜海水煮啤酒蠔
西班牙豬手: 豬皮很脆,豬手的肉質卻很嫩滑。
加上忌廉汁和楓蜜更加惹味。
華倫西亞雞燉飯
無花果批
2017-01-26
香蒜海水煮啤酒蠔
無花果批
2017-01-31 141 浏览
好奈都無食西班牙菜, 好懷念TAPAS, 細細碟的 Tapas 花樣多所以就約埋朋友一齊食TAPAS 啦, 大家點選左一間新餐廳燈光暗暗地, 環境幾優雅, 夠情調, 每一隻碟都有吾同既動物卡通, 餐廳都算幾有心思喎我地叫左個西班牙多士拼盤, 298蚊, 唔算平, 但食物質素對得住個價有件多士, 每件多士都有唔同既TOPPING, 先食煙三文魚, 三文魚有著濃濃的燻香風味, 並帶有一點點的三文魚獨有鮮味,口感煙韌,咀嚼時燻香及魚味在口中味道豐腴而口感多元化呢個鮑魚多士, 口感煙韌,鮑魚入口充滿嚼勁又不會韌Jamon Iberico 既味道濃郁卻不會膩,入口後配著略有嚼勁的口感, 配埋蜜瓜真係PERFECT MATCH蒜片蝦選用新鮮彈牙的蝦, 咬口好Q彈, 配上片片多士, 香濃惹味, 又可中和蒜片蝦的油膩感炸火腿忌廉薯,先炒香嘉文火腿,再加入以牛油、牛奶、麵包糠及 Parma Ham 混合成的粉漿炸脆,香脆惹味 而另一個係蟹鉗牛肉卷, 個配搭幾特別, 味道同口產生化學件用, 牛肉煎得好香, 好JUICY, 再咬深D, 蟹肉清甜既味道釋放出黎, 百感交集!另外仲叫個個水果茶, 帶有清新淡淡檸
所以就約埋朋友一齊食TAPAS 啦, 大家點選左一間新餐廳

另外仲叫個個水果茶, 帶有清新淡淡檸檬香氣及豐富的鮮果味道,成熟的生果味道與花果味,平衡而帶有濃郁的香氣, 幾好飲!
我地仲叫左個拿破侖做甜品, 酥脆醇厚的味道, 再夾埋鮮甜既芒果, 好美味
3K
2017-01-27 403 浏览
團年飯不一定要吃中菜,與眾好友反傳統去了食西班牙菜。新開的一間西班牙菜餐廳座落於商業大厦內,地方雖不大但尚算坐得寛敞。其實餐廳在上環一帶己驟有名氣,今次在銅鑼灣開分店實在方便常客。Fresh Fruit Mojito多種生果散發出優香香氣,好清爽refreshing!香蒜海水啤酒煮蠔用了一種較甜的手工啤酒煮,難怪湯汁超甜。煮蠔掌握得非常好,好鮮嫰,肥美又飽滿,口感一流。西班牙豬手皮脆內軟,外層嚼落聲脆俐落,內裡肉質軟腍多汁,肉香四溢,伴以香草酒所煮的汁,非常高雅的味道。華倫西亞雞燉飯傳統西班牙的華倫西亞燉飯是採用兔肉,為了形合香港人口味改用了雞肉。無論兔肉或雞肉,最重要是味道。講真沒什麼特別,濕潤的口感有點似蒸飯,不過不失,中規中矩。無花果脆批這個甜品一試難忘。聽聞無花果經多番嚐試嚴選出來的。批底脆脆火喉控制得宜。不覺飽滯的一道甜品,多吃無防噢!一頓美味的圑年晚餐終結了過往的一年,又快將迎接另年度的新開始了。
Fresh Fruit Mojito
多種生果散發出優香香氣,好清爽refreshing!
Fresh  Fruit  Mojito
華倫西亞雞燉飯
講真沒什麼特別,濕潤的口感有點似蒸飯,不過不失,中規中矩。
華倫西亞燉雞飯
2017-01-26
Fresh  Fruit  Mojito
2017-01-26 165 浏览
留意到最近有很多以「La」開頭的餐廳於港島區不斷崛起,上網翻查一下始知為西班牙語。 La Postre,以西班牙菜為主的餐廳。位處於的銅鑼灣分店,裝潢走摩登路線,牆身以金銀撲克牌點綴,木系餐桌上放置著的盤子與及餐巾都頗有玩味 貫徹西班牙的風格食物份量偏多,單是這碗沙律已經好像比我的頭還要大啊~裡面盛載著有極豐富的配料:麵包粒、我最愛的牛油果(還要是剛好熟的creamy質感,我試過去一家連鎖壽司店的牛油果居然是生的),還有不少得的甘香油潤黑毛豬,與多款爽脆沙律菜拌著吃,亦可自行添加橄欖油,這沙律超讚 好鐘意好鐘意這個芝士蟹餅.面頭的蟹鉗不只是裝飾,而是已經開殼可以一口咬下新鮮蟹肉~~盤中的不只是單純焗芝士,師傅將薯仔片鋪進內層,蛋漿、芝士與薯仔融為一體,蛋漿剛熟便上桌,保留了軟滑口感,甚少包底的我也禁不住把它扒光光. 記住要盡快清光,否則放久攤涼後,蛋就會變老變嚡影響口感 用得「美金」抹嘴,再用鮑魚送飯是常識吧松子意大利飯保留了粒粒口感,喜歡它不會過於濕潤的質地,上面的鮑魚是意想不到的軟身而帶點彈牙口感,而且索滿了醬汁的味道,這飯對我而言絕對是很高分到目前為止,肚子已經裝滿了幸好女生們總
留意到最近有很多以「La」
開頭的餐廳於港島區不斷崛起,
上網翻查一下始知為西班牙語。
La Postre,以西班牙菜為主的餐廳。
位處於的銅鑼灣分店,裝潢走摩登路線,
牆身以金銀撲克牌點綴,木系餐桌上放置著的
盤子與及餐巾都頗有玩味

牛油果黑毛豬沙律
貫徹西班牙的風格食物份量偏多,單是這碗沙律已經
好像比我的頭還要大啊~裡面盛載著有極豐富的配料:
麵包粒、我最愛的牛油果(還要是剛好熟的creamy質感,
我試過去一家連鎖壽司店的牛油果居然是生的),還有
不少得的甘香油潤黑毛豬,與多款爽脆沙律菜拌著吃,
亦可自行添加橄欖油,這沙律超讚

芝士煎蟹餅
好鐘意好鐘意這個芝士蟹餅.面頭的蟹鉗不只是裝飾,
而是已經開殼可以一口咬下新鮮蟹肉~~盤中的不只是單純
焗芝士,師傅將薯仔片鋪進內層,蛋漿、芝士與薯仔融為
一體,蛋漿剛熟便上桌,保留了軟滑口感,甚少包底的我
也禁不住把它扒光光. 記住要盡快清光,否則放久攤涼後,
蛋就會變老變嚡影響口感

鮑魚松子香草汁意大利飯
用得「美金」抹嘴,再用鮑魚送飯是常識吧
松子意大利飯保留了粒粒口感,喜歡它不會過於
濕潤的質地,上面的鮑魚是意想不到的軟身而帶點
彈牙口感,而且索滿了醬汁的味道,這飯對我而言
絕對是很高分

到目前為止,肚子已經裝滿了
幸好女生們總有第二個胃.不說不知,
原來La Postre最主打的就是甜品
洋妹子遇上沙巴翁
超愛莓子的我當然要點上一份擁有好多莓子的甜點
這份名字搞笑的洋妹子遇上沙巴翁,超脆口的酥皮,
釀入豐富的甜酸莓子,混入特色的沙巴翁Juicy內餡,
顧名思義就是一份色香味並存的脆薄什莓果漿批

什莓特飲
最後以一杯什莓特飲作結,以新鮮什莓加入梳打中,
果味很出眾,在豐富的西班牙菜晚餐當中,可算是
非常合拍的凍飲,對於舒緩飽滯感大有功效
牛油果黑毛豬沙律
鮑魚松子香草汁意大利飯
什莓特飲
2017-01-26 94 浏览
銅鑼灣的百樂中心已經變成左幢飲食中心 而且每一間的裝修都好有風格今日就去左19樓的 La Postre 一開LIFT 門,已經見到很多花心思的設計~ 每一個角落,每一個細節都是精心設計過 總之就係叫你一入黎就會影影影不停的~ 就連MENU ,都變身成雜誌式~ 夠玩味吧~ Menu 圖文並茂,而且選擇都十分多~ 由前菜小碟到飲品有十多頁,真係諗食咩都有排諗 忘了說,這裏係一間西班牙餐廳呢~ 就是DRINK LIST 都有幾版~ 酒我麻麻,加上又咳到死死下,叫杯熱茶安全D ~荔枝茉莉綠茶~ HKD 39 要求了少甜,少少的甜味再夾有荔枝的清新果味~最重要係飲到絲絲的綠茶味 這杯叫對了~ 我就係要呢一種感覺~ 一見到個蠟燭座,即刻又舉機啦~ 心型架,第一次見,真係好靚呀~ 西班牙嘛,當然要食TAPAS, 欖油蒜片蝦配蒜蓉飽 HKD 108 蝦是精細小巧個種,但隻隻爽脆彈牙~ 除左主角外,仲有好多蔬菜配角~ 所以味道偏清淡 Tapas , 就係將D餸放上塊多士度食~ 不得不讚下呢塊多士,超級鬆化, 同隻蝦真係平分春色呀~ 雖然全部餸都浸哂係D欖油度,但D油好清澈通透~ 所以食落口亦都
銅鑼灣的百樂中心已經變成左幢飲食中心

而且每一間的裝修都好有風格

今日就去左19樓的 La Postre

一開LIFT 門,已經見到很多花心思的設計~

每一個角落,每一個細節都是精心設計過

總之就係叫你一入黎就會影影影不停的~

就連MENU ,都變身成雜誌式~ 夠玩味吧~

忘了說,這裏係一間西班牙餐廳呢~

就是DRINK LIST 都有幾版~

酒我麻麻,加上又咳到死死下,叫杯熱茶安全D

~荔枝茉莉綠茶~

HKD 39

這杯叫對了~ 我就係要呢一種感覺~

一見到個蠟燭座,即刻又舉機啦~

心型架,第一次見,真係好靚呀~

西班牙嘛,當然要食TAPAS,

欖油蒜片蝦配蒜蓉飽

HKD 108

蝦是精細小巧個種,但隻隻爽脆彈牙~

除左主角外,仲有好多蔬菜配角~ 所以味道偏清淡

Tapas , 就係將D餸放上塊多士度食~

不得不讚下呢塊多士,超級鬆化, 同隻蝦真係平分春色呀~

雖然全部餸都浸哂係D欖油度,但D油好清澈通透~ 所以食落口亦都無油膩的感覺

唯一可惜係食完後淨番好多油係度,感覺好浪費呀~

如果有D意粉撈埋佢食,應該唔錯~XD

西班牙的另一特色菜就係Tortilla

即係蛋餅, 平時都係菜,磨菇,火腿 etc

呢個係UPGRADE版既

芝士煎蟹餅~HKD 168

面頭鋪滿了一條條識郁既木魚絲

再配上真係有肉的蟹鉗~

蛋餅唔係全熟,個餅心係半熟,所以食落口蛋好滑~

入面包住好多料,有火腿,磨菇, 仲有蕃薯,味道複雜得黎又很配合~

重量級黎啦~

成隻豬手上枱

HKD 388

成個餸都佈滿菜,加埋D綠色既汁,好似豬手沙律咁~XD

成隻豬手已經起哂骨,切片上,方便食~

綠色既忌廉芥未醬好特別,很清新,可以去除豬手的肥膩感~

豬手烤過,但肉仲好嫩滑,唔會烤到乾哂~ 仲保留到肉的鮮嫩質感~

最點晴係呢個龍眼蜜糖,簡直係成個豬手的靈魂~

唯一係豬手的皮有少少韌,唔係鬆化個種,食落時要落D牙力~

飯後又點可以無甜品架~

伯爵茶焦糖燉蛋

HKD 59

平時既燉蛋都係細細個,呢個係成杯上,仲要係大杯添~

一睇MENU,我就要定左呢個甜品

因為用茶做甜品係我既至愛

呢個焦糖燉蛋都無令我失望,伯爵茶的茶味夠哂香濃

配合不太甜的燉蛋,蛋香中有茶的甘,茶味中有蛋的甜 ~ BRAVO~

呢個甜品,令到是晚的晚餐有個很完滿的句號~

2017-01-19
  • 伯爵茶焦糖燉蛋
2017-01-25 388 浏览
很多大品牌在農曆新年前實行大減價,當中自己的目標品牌更低至六折,當然要跟好朋們去淘寶。瘋狂一輪後,太陽已經下山了,肚子餓了!於是來到這餐廳雲集的大廈。朋友想來個特別的晚餐。西班牙餐廳,夠特別吧!由於晚市剛開始,客人不多。就座後,枱面有美金呀,仲有啤啤熊。先點了几款食物,然後大家回顧今天的收穫。芝士煎蟹餅 餐牌照片有蟹鉗,實際呈上的也有蟹鉗,表面有木魚絲。圓形的蟹餅360度,每人就是120度。外層是西班牙煎蛋餅實篤篤的質感,而內裡就是廣東人喜歡的水汪汪滑蛋。一次過可嚐到固體及液體的蛋蛋口感呢!蛋漿內還有薯仔,煙肉,芝士及洋蔥。蟹肉就集中在蟹鉗之內。個人覺得這個比較似蛋餅。  西班牙豬手 這個西班牙豬手已切件,方便客人享用。每件豬手有皮有肉,二者要一同品嚐才覺得甘香。啡色豬皮很脆,豬手的肉質卻很嫩滑。通常焗豬手的肉質都是又乾又硬。 配上蜜糖,更覺惹味。  西班牙牛仔蠔肉燉飯   視覺:大盤內=牛肉+煮熟的蠔肉+半濕不乾的飯粒。 手感:燉飯不算太濕,容易以匙羹舀出, 味道&口感:剛熟透的燉飯,没有RISOTTO那般實在的飯芯。反而似煙韌的珍珠米,無需太大牙力。  仲夏水果茶 天氣雖然冷,點了

瘋狂一輪後,太陽已經下山了,肚子餓了!

於是來到這餐廳雲集的大廈。

朋友想來個特別的晚餐。
西班牙餐廳,夠特別吧!

由於晚市剛開始,客人不多。
就座後,枱面有美金呀,仲有啤啤熊。

先點了几款食物,然後大家回顧今天的收穫。
芝士煎蟹餅

餐牌照片有蟹鉗,實際呈上的也有蟹鉗,表面有木魚絲。

圓形的蟹餅360度,每人就是120度。

一次過可嚐到固體及液體的蛋蛋口感呢!
芝士煎蟹餅
蛋漿內還有薯仔,煙肉,芝士及洋蔥。

蟹肉就集中在蟹鉗之內。

個人覺得這個比較似蛋餅。
西班牙豬手

這個西班牙豬手已切件,方便客人享用。

每件豬手有皮有肉,二者要一同品嚐才覺得甘香。

啡色豬皮很脆,豬手的肉質卻很嫩滑。

通常焗豬手的肉質都是又乾又硬。

配上蜜糖,更覺惹味。
西班牙牛仔蠔肉燉飯

視覺:大盤內=牛肉+煮熟的蠔肉+半濕不乾的飯粒。

手感:燉飯不算太濕,容易以匙羹舀出,

反而似煙韌的珍珠米,無需太大牙力。

仲夏水果茶

天氣雖然冷,點了這個熱的水果茶。

但其實這個小蠋台不算太熱,能保留果糖原來的甜度。

當然,這壺花茶也添加了糖漿。
無花果脆批

雖說無花卻成果,但花就藏在果實之內。

中間紅色帶白色點點的就是花蕊了!

花芯之間還充滿著甜美的果漿呢!

清甜的無花果,能增進食慾,幫助消化,適合做餐前小食或是甜品。

片片無花果,配上酥皮,及糖霜,看似簡單的甜品

只怪家中没有焗爐,不能自己制作!

還是來一份,大家享用吧!

我們仨,開心地渡過這一晚了。
2017-01-24 637 浏览
La Postre 是西班牙文,中文解作甜品。故名思義,餐廳是一間西班牙菜館,但提供的食品不只甜品一項,其他西班牙小碟主菜也有供應。 餐廳以粉藍色作主調,牆壁窗旁有不同的小飾物及酒瓶作點綴,用餐環境清簡。 是日餐湯是南瓜湯,滑感甜度普通。 黑毛豬芝士麻糬窩夫拼凱撒沙律是頗特別的配搭,凱撒沙律色彩繽紛,健康誘人。黑毛豬火腿配蜜瓜是天生一對的組合,伴上芝士也能理解,但再配以麻糬窩夫實在有點奇怪。薯蛋餅在西班牙菜頗為常見,有機會當然要試試!這客芝士煎蟹餅,出品熱辣,下層是傳統的薯蛋組合,上層則和風味道洋溢,以松葉蟹鉗與木魚絲作伴,算是特色作品。 西班牙烤豬手是甚具份量的菜餚,配以經典芥末醬及甜蜜蜂蜜。豬手的脆皮是菜式的亮點,奈何份量不夠多。肉質方面,稍微韌了少許,仍屬可接受範圍。筆者嗜甜,以豬手配蜜糖原來有不錯的效果! 黑豚肉燒汁意粉用上厚切豬柳條,口感軟中見彈性,食味不俗。燒汁相對重味,建議調味可放輕一點。平日吃到的意大利飯,多配以芝士忌廉汁,雖然美味,但膩意頗重。有見及此,廚師在這碟帶子意大利飯的設計上特別花了一點心思,棄白投紅,以茄醬作汁。雖然少了一份拉絲的官能享受,但食感確
是日餐湯是南瓜湯,滑感甜度普通。
南瓜湯
黑毛豬芝士麻糬窩夫拼凱撒沙律
西班牙烤豬手
黑豚肉燒汁意粉
平日吃到的意大利飯,多配以芝士忌廉汁,雖然美味,但膩意頗重。有見及此,廚師在這碟帶子意大利飯的設計上特別花了一點心思,棄白投紅,以茄醬作汁。雖然少了一份拉絲的官能享受,但食感確實來得輕巧,可專注煙韌的飯質上。至於帶子,選材太細,而且味淡,尚有改進空間。
帶子意大利飯
午市套餐送上的是一小件朱古力慕絲餅,味濃滑溜。
朱古力慕絲餅
之前提到火腿配窩夫這果奇怪組合,細問之下,原來窩夫是餐廳的人氣食品,自家人手精製,配合麻糬,帶出一份外脆內煙韌的食感。無可否認餐廳的窩夫做得不錯,所以到飯餐的最後段也多點一客雜果麻糬窩夫分甘同味。生果選材以酸感較重的款式為主,正好平衡麻糬窩夫的甜感。以新鮮無花果入饌亦予人新鮮感。
雜果麻糬窩夫
一行四位男士,面對眼前美饌竟然力不從心,足見菜式量足飽肚。此時此刻,來一杯鮮雜果 Mojito 來個清新終結,絕對是理想之選!
雜果 Mojito
朱古力慕絲餅
雜果麻糬窩夫
雜果 Mojito
2017-01-24 74 浏览
玩那麼久AF, 今日終於都達陣成功, 很是高興 夜晚決定擦餐勁既, 碰巧LA POSTRE 由上環開到來銅鑼灣, 那麼就腳就來試一下!餐廳很有特色, MENU設計也是豐富的圖片頭盤叫了西班牙多士拼盤, 因為真的好肚餓! 這個真的好有特色, 西班牙煙燻火腿包著蜜瓜再加上多士, 咸甜交雜又有點水嫰, 還有爽脆無比的口感!鮑魚是用上鮮鮑, 既彈牙又鮮濃肥牛包著蟹腳就不是很夾, 好像互相搶做男主角的感覺加了黑魚子的蝦一定要大啖吃, 一次吃3隻好豪邁!豬手SIZE超巨大! 滿滿的醬汁好飽肚! 配蜜糖吃中和咸味是剛剛好, 不過豬皮就燒得不夠脆, 還可以更好辣WAFFLE是未試過的甜品, 那種甜中帶辣竟然沒有違和感! 本來不是很辣, 加了墨西哥辣椒上去吃就非常辣! 不如是不是吃牛油果可以中和, 但吃完它好似沒那麼刺激了上面那片芝士有點綴作用, 但被辣味蓋過了
玩那麼久AF, 今日終於都達陣成功, 很是高興

餐廳很有特色, MENU設計也是豐富的圖片

鮑魚是用上鮮鮑, 既彈牙又鮮濃

肥牛包著蟹腳就不是很夾, 好像互相搶做男主角的感覺

加了黑魚子的蝦一定要大啖吃, 一次吃3隻好豪邁!

上面那片芝士有點綴作用, 但被辣味蓋過了
2017-01-20 228 浏览
餐廳環境帶小氣氛,剛好坐在窗邊望到夜景!好正呀餐廳供應數十款手工啤酒,非常有heart今次我叫左呢款係西班牙dawat orange&lemon blond ale,氣泡超強烈~綿綿既細泡充斥着香滑而細緻既果香!口感超滑溜又易入口,雖然330ml唔算大枝,但輕輕品嚐已經百般滋味!所以都幾噤飲跟住就簡左個香辣海水啤酒湯底既海鮮鍋,包括有虎蝦,帶子,蟹鉗,蜆,螺肉。最出色係虎蝦,超級無敵爆鮮味肉質又彈牙!蝦頭既濃郁蝦汁絕對無得輸螺肉亦幾煙un有咬口但係唔乾身的其他的都唔錯之後有隻迷你酒杯仔用黎飲個香辣海水啤酒湯,亦吸收左剛才海鮮之精華而且又用海水釀製出來既啤酒既湯底!味道偏辣但幾惹味我食得辣所以飲哂呢仲有叫左碟豬腩肉煙肉橄欖油意粉~意粉質地剛剛好!腩肉煙肉既香味亦夠哂惹味橄欖油亦到意大利有光澤得黎又有濕潤既感覺好味呢
餐廳環境帶小氣氛,剛好坐在窗邊望到夜景!好正呀
餐廳供應數十款手工啤酒,非常有heart
肉質又彈牙!蝦頭既濃郁蝦汁絕對無得輸
螺肉亦幾煙un有咬口但係唔乾身的
其他的都唔錯
我食得辣所以飲哂呢
橄欖油亦到意大利有光澤得黎又有濕潤既感覺
好味呢

2017-01-17 129 浏览
久違了的西班牙菜! 因為開在樓上, 不是朋友帶都不知道有它的存在! 餐廳叫LA POSTRE璧畫用多元字體配搭, 簡單得來亦好特別這裡的蟹肉蛋餅實在好好吃喔! 除了現成看到, 要自己拆肉的蟹爪外, 還有流心的蛋餅! 恰到好處的蛋餅跟蟹的配搭實在太出色了!加入木魚的日式調味, 蛋餅好有日本FEEL, 西班牙 MIX 日本的菜, 要失敗也很難!COCKTAIL也是其中一個賣點, LA POSTRE(SIGNATURE)的特色是有酒香, 但還是很易入口, 又GIN又RUM的酒氣被蓋過, 很舒爽!啤酒焗蠔讓酒香跟蠔香混合, 蠔超級JUICY一咬就有蠔汁流出,  又有種澀香, 湯底甜中帶澀又有蠔鮮味, 想不到鮮味同啤酒會那麼夾! 最後連湯也喝下!

餐廳叫LA POSTRE
璧畫用多元字體配搭, 簡單得來亦好特別

要失敗也很難!
2017-01-15 553 浏览
本來主打甜品的La Postre, 做著做著,不止甜品連正餐主菜都越來越受歡迎 做著做著,分店一間接一間 一直慣去上環店,今天改變一下去了銅鑼灣新店 19樓的店面景色很不錯 店裡的裝潢也美美的充滿心思 翻開餐牌看著漂亮的食物照 選擇困難症又出現 香蒜海水啤酒煮蠔 蠔身漲卜卜,尺寸大而肥美,蠔肉軟滑。烹調時除了加入蒜和香料調料,還有用上西班牙海水釀製的啤酒,微微酒香更能突顯蠔味又不會喧賓奪主,充滿驚喜! 西班牙古法牛肋骨 以西班牙古法牛肋骨肉質軟稔,每一口都有嚼勁不會痴牙!因為在烹調過程中再加入了牛肉汁燉煮,所以牛味更濃郁,香軟滋味~~ 旁邊還附有傳統香辣蒜蓉蛋黃醬,牛肉沾上醬料一起吃,又多了點甜辣的風味。覺得飽膩又可以吃點蔬菜捲餅中和一下,個人覺得捲餅沾些牛肉汁吃味道更豐富呢! 西班牙海鮮飯 2人分量的西班牙海鮮飯一點也不少,飯面還幾乎被青口、大蜆、火腿和大蝦鋪滿。海鮮飯以龍蝦湯烹製,單獨將飯放入口中也有海鮮甜香。飯裡還加入小小的櫻花蝦增添口感,再放進紅花粉和墨西哥辣椒等調料,微辣惹味。 宇治抹茶紅豆 飲品用上真正抹茶粉,能嚐到抹茶香之餘也有茶的回甘苦澀,這分苦澀又會被
本來主打甜品的La Postre,

做著做著,不止甜品連正餐主菜都越來越受歡迎

做著做著,分店一間接一間

一直慣去上環店,今天改變一下去了銅鑼灣新店

19樓的店面景色很不錯

店裡的裝潢也美美的充滿心思

翻開餐牌看著漂亮的食物照

選擇困難症又出現

西班牙古法牛肋骨
西班牙古法牛肋骨

宇治抹茶紅豆
宇治抹茶紅豆

飲品用上真正抹茶粉,能嚐到抹茶香之餘也有茶的回甘苦澀,這分苦澀又會被沉在底部的甜紅豆中和,整體甜度不高非常清新。

無花果脆批

還沒上桌已聞到出爐酥皮香氣四溢,輕輕切下,溫熱的酥皮發出鬆脆裂響,引人食欲。酥皮上的無花果薄片飽含新鮮清甜,微熱配冰涼軟雪糕最和諧,再加一點新鮮無加工合桃肉,多種口感層次融合完美。

餐點的分量比想像中大,兩個女生吃實在太飽了,下次要留肚吃甜品!XD
2017-01-09
  • 無花果脆批
  • 宇治抹茶紅豆
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙古法牛肋骨
  • 香蒜海水啤酒煮蠔
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。La Postre 滋味西班牙。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 和朋友到銅鑼灣進攻新衣 看到百樂中心又有新店 這次的味解之迷,由西班牙菜解開 Sangria 紅酒味濃,水果味更豐富 配入了草莓、青、紅蘋果、等新鮮水果 開胃又怡人,熱愛這品酒初入門的選擇 烤香菇蠔肉 製作方法其實我都識得 喺度真係非常之match 芝士鮮蠔配上 大蘑菇 多汁又鮮甜仲有芝士味效果 冇理由唔會愛上 芝士蟹餅 西班牙餐廳之中蛋餅都算係代表作 今次蛋餅中仲有薯仔芝士同埋鮮甜嘅蟹鉗 製作方法滿足咗海鮮怪獸,芝士控同薯仔愛好者三大願望 西班牙海鮮飯 經典的的滋味!!!! 微辣嘅茄汁鮮,有又甜又彈牙大蝦 更有櫻花蝦來提味!!! 海鮮飯果然是冇得輸!!! 西班牙嘅signature甜品 無花果脆批 香脆熱辣辣上枱 With雲呢拿雪糕 with少少合桃 非常令人回味無窮 店員的細心服務,令人吃得開懷 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤

雜感女生 好味日記

˚*•。La Postre 滋味西班牙。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

和朋友到銅鑼灣進攻新衣

看到百樂中心又有新店

這次的味解之迷,由西班牙菜解開

Sangria 紅酒味濃,水果味更豐富

配入了草莓、青、紅蘋果、等新鮮水果

開胃又怡人,熱愛這品酒初入門的選擇

烤香菇蠔肉

冇理由唔會愛上

芝士蟹餅

西班牙餐廳之中蛋餅都算係代表作

今次蛋餅中仲有薯仔芝士同埋鮮甜嘅蟹鉗

製作方法滿足咗海鮮怪獸,芝士控同薯仔愛好者三大願望

西班牙海鮮飯

經典的的滋味!!!!

微辣嘅茄汁鮮,有又甜又彈牙大蝦

更有櫻花蝦來提味!!!

海鮮飯果然是冇得輸!!!

西班牙嘅signature甜品

香脆熱辣辣上枱

With雲呢拿雪糕 with少少合桃

非常令人回味無窮

店員的細心服務,令人吃得開懷

小評:

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

2017-01-08
現在很多著名餐廳都設限時用餐,令人想與好友享受美食的心情都影響了!經同事介紹,擁有數間分店的La Postre十分注重客人感受,不設限時用餐,希望客人能無拘無束地享受用餐時光。昨晚便跟好友到開張不久的銅鑼灣分店食西班牙菜。餐廳內環境用上悉心佈置,加強視覺享受。除設有舒適座位外,更有一間可容納十多人,而且不設最低消費的VIP房,可見餐廳不論二人世界、三五知己或一大班朋友都適合。 餐枱放著得意又可愛的餐具,啟動味覺前,先來視覺享受。 La Postre字面解作甜點,所以餐牌上都展現了餐聽的特色甜品,很吸引呢!經服務員細心的講解及介紹,我跟老友選了幾款美食來分享:-【香蒜海水啤酒煮蠔】想不到這道菜不只是菜名特別,原來烹調過程都十分考究及用心。服務員告知,這海水啤酒蠔用上特製湯底以及保持蠔身剛剛熟,再配上脆身多士,沾上湯底時,微微酒香令多士入口更覺美味。蠔身剛剛熟,肉質鮮嫩、肥美又清甜,令人食不停口,窩內蠔量亦不少,果真美味!【西班牙海鮮飯】整個鑊仔海鮮飯賣相超得,其他餐廳的同類海鮮飯,只會放少量海鮮在飯面裝飾,但這款絶不欺場,放滿蜆、青口、大蝦等。海鮮飯帶有微辣,加上放進了櫻花蝦,增添豐富的
現在很多著名餐廳都設限時用餐,

令人想與好友享受美食的心情都影響了!

經同事介紹,擁有數間分店的La Postre

十分注重客人感受,不設限時用餐,

希望客人能無拘無束地享受用餐時光。

昨晚便跟好友到開張不久的銅鑼灣分店食西班牙菜。
餐廳內環境用上悉心佈置,加強視覺享受。
除設有舒適座位外,更有一間可容納十多人,

而且不設最低消費的VIP房,可見餐廳不論

二人世界、三五知己或一大班朋友都適合。

餐枱放著得意又可愛的餐具,啟動味覺前,

先來視覺享受。

La Postre字面解作甜點,所以餐牌上都

展現了餐聽的特色甜品,很吸引呢!
服務員細心的講解及介紹,

我跟老友選了幾款美食來分享:-

【香蒜海水啤酒煮蠔】

想不到這道菜不只是菜名特別,

原來烹調過程都十分考究及用心。

服務員告知,這海水啤酒蠔用上

特製湯底以及保持蠔身剛剛熟,

再配上脆身多士,沾上湯底時,

微微酒香令多士入口更覺美味。
蠔身剛剛熟,肉質鮮嫩、肥美又清甜,

令人食不停口,窩內蠔量亦不少,果真美味!
【西班牙海鮮飯】

整個鑊仔海鮮飯賣相超得,其他餐廳的

同類海鮮飯,只會放少量海鮮在飯面裝飾,

但這款絶不欺場,放滿蜆、青口、大蝦等。

海鮮飯帶有微辣,加上放進了櫻花蝦,

增添豐富的口感,不錯呢!
【西班牙古法牛肋骨】

要令牛肋骨腍身,需花很多功夫、時間,

這款古法牛肋骨超級腍身,

入口後不帶半條肉絲留在牙縫間,

可見腍身而不韌的效果真的做到,

配上清新的蔬菜薄餅及蛋黃醬,

令牛肋骨味道更見出色。
【無花果脆批】

美味驚喜一浪接一浪,

所以最後來個第一次食的無花果甜品

脆批夠薄夠脆,無花果有種天然的清甜,

配合清甜的雲尼拿雪糕及原味合桃,

竟拼出一份意想不到的「夾」!
跟老友分享時,好笑地被我拼到一個

蝴蝶型出來,品嚐過後,十分認同「Cake is Great!」。

【什莓特飲】

經過一番暢談,忍不住叫了一杯什莓特飲,

內有多種莓子、味道酸酸甜甜、果味甚濃,

解渴又消滯,確是完美的一餐。
2017-01-09
  • 西班牙古法牛肋骨
  • 香蒜海水啤酒煮蠔
2017-01-10 237 浏览
今晚同男朋友食飯,知道有間西班牙餐廳新開業,就去試試。百樂中心食肆非常多,選擇困難的我好彩有男朋友幫手,早早決定食新餐廳。門口擺設非常可愛。芝士煎蟹餅。賣相非常可愛的蛋餅,加入松葉蟹腳,蛋餅半熟非常濕潤,中間有流心效果,蛋餅中有煙肉和薯粒,入口咸香突出。上面加上芝士焗製,拉絲度高。芝士龍蝦忌廉意粉。意粉彈牙掛汁力高,濃濃的忌廉汁非常濃郁黏稠,加上芝士片入口咸香。龍蝦焗得滋味,但比較乾硬,但醬汁味道出色。兩杯美美的飲品。
門口擺設非常可愛。
芝士煎蟹餅。
芝士龍蝦忌廉意粉。
兩杯美美的飲品。