2017-05-20 148 浏览
我就訂左夜晚去,一去到就已經好多人,有興趣既人建議訂左位先。一入去就見到個裝修好靚,有一種外國feel,不過人就比較多同埋嘈,鍾意靜既人就未必啱,感覺上似餐廳多過似cafe店。而食物有好多種選擇,我就叫左個pizza同一杯荔枝紅茶梳打特飲。個pizza係地中海海鮮,味道就普普通通同外面既pizza冇咩分別,只係個低比較脆。而杯飲品都幾大杯,同較甜,而上面就放左兩粒荔枝肉,整體造型都幾別緻。佢有時都會免費送一樣食物招待每枱黎既客人,至於好吾好食就見仁見致。
2017-05-14 157 浏览
小弟好少去北角 喺opr見到咁多好評食咩其實都唔知 膽粗粗去試下 坐低睇餐牌 本來想食lunch set 發現有all day breakfast 之前未食過就試下 叫左set蜂蜜西多既套餐 一上碟發現超大碟 仲好好味添 薯餅好香脆  腸一條辣  一條唔辣其實好細心 諗起快餐店既早餐就差別大 大碟到食左成個鐘 食到好飽 不過杯凍奶茶就太多奶 可能係英式風格啦加4至8蚊就有其他特式飲品 朋友加4蚊叫左杯檸檬梳打都ok 埋單又唔使加一 竟然仲有唔使加一既西餐 好抵讚

加4至8蚊就有其他特式飲品 朋友加4蚊叫左杯檸檬梳打都ok
埋單又唔使加一 竟然仲有唔使加一既西餐
好抵讚
蜂蜜多士套餐
2017-05-07
蜂蜜多士套餐
好味道,不過員工之間欠缺默契,整體依然值得推介。菜式選擇很多,各方面都照顧得到。個人感覺肉類嘅味道絕對值得一贊。意大利粉,飯,薄餅比較一般,可以接受!每點一客主菜,另加25便可以有湯或沙律,飲品加甜品。超值!但是員工之間協調有待改進,可以話幾亂。好在是一家人慶祝母親節,不想影响心情。
好味道,不過員工之間欠缺默契,整體依然值得推介。

每點一客主菜,另加25便可以有湯或沙律,飲品加甜品。超值!

2017-05-13
庆祝纪念
母亲节
係北角小巷發現左一間以火車、復古做主題嘅cafe💕,仲幾有水準😳❣️雞翼三重奏分別有玫瑰、水牛城同檸檬味,係味道上已經分左三種層次。值得一提嘅係,🐔雞肉相當嫩滑,口感得宜👍🏻👍🏻當中為玫瑰味🌹最特出,玫瑰味除左清香自然之外🌸,同本身雞翼嘅味道都好平衡,兩者嘅香味都得以保留☺️。另外嘅水牛城味幾惹味,不過辣左小小🙈🙈/甜點方面,店方用左酒杯作為tiramisu嘅器皿🍷,精緻之餘,為整杯甜品增添左一種氣質🌬🌬。忌廉亦非常幼滑,質感豐富😭💕。而且咖啡味濃郁,當中滲出淡淡嘅酒香😋😋/📍地址🏃🏻🚅🚌:La Kaffa Cafe北角明園西街2-6號 明苑中心地下

📍地址🏃🏻🚅🚌:
La Kaffa Cafe
北角明園西街2-6號 明苑中心地下
2017-05-08 111 浏览
離遠已經俾出面門面吸引左,木底招牌加上燈泡名,好搶眼,落地玻璃又可以望到入面以火車做主題嘅裝修!坐低睇完餐牌,因為當日唔算太餓,無叫到二人餐,散叫左三個小食一個飯。點完餐,盡情欣賞下店舖裝飾,一面牆身掛住6個大鐘,另一面卡位又有火車模型,成間餐廳嘅紅磚牆設計,令人置身於舊式火車站咁!講返當晚啲野食先~1) 美國薯角 X 墨西哥脆片配牛油果醬 $30當日因為薯角無貨,改左薯條~個墨西哥脆片本身已經有啲調味粉,鹹鹹地,配個牛油果醬好惹味~2)雞翼三重奏 $58一共有六隻,分別有檸檬,玫瑰同水牛城味,個人最BUY玫瑰味~甜甜地之餘真係有淡淡玫瑰,好清新~檸檬味唔太突出,反而似蜂蜜味~水牛城味偏酸無乜辣味~不過啲雞翼嘅肉質都嫩滑,值得一讚!3)煙三文魚蜂蜜醋沙律 $68呢個好LIKE!平時食沙律成日都配黑醋~呢個係蜂蜜醋,有啲甜味中和返~好開胃!4)西班牙海鮮飯 $138有保持返傳統意大利飯嘅特色,飯嘅芯係硬~海鮮都唔少~青口,蝦都有兩隻,仲有魷魚!個汁酸酸地 微辣~好食!5)熱手工水果茶 $48認真講句!呢個值得叫!好飲過X木N倍!酸甜得嚟真係有茶味! 暖暖地飲落好舒服!6)藍柑桔 X 16

講返當晚啲野食先~
1) 美國薯角 X 墨西哥脆片配牛油果醬 $30

2)雞翼三重奏 $58

3)煙三文魚蜂蜜醋沙律 $68

4)西班牙海鮮飯 $138

5)熱手工水果茶 $48

6)藍柑桔 X 1664 $68
呢個啱相機食先~味道中規中矩!

呢間餐廳野食價錢合理~裝修又靚!仲有一點值得讚,就係服務態度好好!上菜速度又快!會再幫襯!
2017-04-30
  • 熱手工水果茶
  • 西班牙海鮮飯
2017-05-08 104 浏览
星期日要對自己好啲,搵間高質餐廳食飯。被呢間餐廳嘅門面吸引咗,入去一試!入面都幾靚!我地叫左嗰Set A套裝,都好多選擇,不過因為肚餓,無叫到Pizza,下次一定試,聞到好香呀!沙律嗰味道好特別,唔係食開沙律醬嘅酸,係落咗蜜糖嘅味道,甜甜地,都開胃。帶子卡邦尼長通粉: 份量一人剛好,卡邦尼汁唔會太多太稀,帶子的數量比想像中多,好入味!長通粉面仲灑上乾煙肉碎,賣相吸引。焗意式香草芝士海鮮飯: 嗰汁好味,但如果多啲會仲好,去到後期變幾啖白飯咁,不過啲餸喺足料呢杯咖啡凍抹茶,極力推薦之前飲過出面嘅覺得好甜,呢杯唔會,仲要抹茶味濃,咖啡啫喱味道都好加分雞翼三重奏: 有蜜糖味,buffalo味 ,仲有嗰幾特別玫瑰酒味鮮草莓奶凍: 好重士多啤梨味,真喺有落,唔喺出面格硬溝出黎咁,不錯!見倒啲扒都幾吸引,下次會再黎試扒!
星期日要對自己好啲,搵間高質餐廳食飯。
被呢間餐廳嘅門面吸引咗,入去一試!

入面都幾靚!

呢杯咖啡凍抹茶,極力推薦

見倒啲扒都幾吸引,下次會再黎試扒!
2017-05-07
庆祝纪念
纪念日
星期日晚黎到北角呢間La kaffa食dinner, 大概7點幾,入座人數都已經七七八八了。la kaffa cafe以懷舊英國火車站主題餐廳。一入到相機已經停不了。牆上有多個時鐘,代表係火車站顯示不同時區特色。燈罩加上白石牆,旁邊都不忘透露住火車站特色。店內每個角落都佈滿懷舊特色。最後,與友人決定主餐牌叫兩個主菜追加25蚊有餐湯或沙律加飲品及甜品套餐。薯仔蓉湯跟餐配埋多士,薯蓉湯磨得好細,有少量煙肉,入口都幾smoothly!卡邦尼帶子燴飯 $78 飯底採用意大利米,挺有咬口。燴飯材料內包括有3粒帶子,野菌及煙肉。特別在於呢度嘅卡邦尼汁帶有濃濃嘅藍芝士味,一啖食晒煙肉,野菌被藍芝士味罩住,好味!綿綿朱古力,熱騰騰朱古力附有多粒棉花糖,香滑順口,不會過甜,感動係簡單朱古力都有拉花。熱手工水果茶,熱的水果茶是整壺上的,細心店員俾了2個杯子。濃郁熱情果香氣飄出黎,配有鮮果。飲落酸酸甜熱情果味,正好解到啖啖肉嘅膩感。慢煮羊腿配薯蓉 伴碟有我最嘅蘆筍,薯蓉份量相信可以和配飯份量差不多。肉質非常嫰滑,用一枝叉就分得開骨同肉,可見肉質淋嘅程度。羊腿肉配以燒汁,羊肉味表達到出黎,但羶味又不會太濃。最

牆上有多個時鐘,代表係火車站顯示不同時區特色。

燈罩加上白石牆,旁邊都不忘透露住火車站特色。

店內每個角落都佈滿懷舊特色。

卡邦尼帶子燴飯 $78

慢煮羊腿配薯蓉
伴碟有我最嘅蘆筍,薯蓉份量相信可以和配飯份量差不多。

最後套餐甜品部分,就係提拉米蘇杯喇
上同下部分都係口感好滑嘅忌廉,加上了可可粉做點綴。
中間夾住部分就係浸淋咖啡嘅手指餅,分開了2份。
細細杯甘,就幾好味。

2017-04-23
  • 手工水果茶
2017-04-01 306 浏览
牛一與友人甜蜜蜜慶生。友人特意坐地鐵過海到北角,當然要選一間有水準的餐廳。我其實比較想吃中餐,但友人認為吃西餐更有氣氛。餐廳給人西部鄉村的感覺,看得出店主的風格和心思。午餐價錢不算貴,我們各自點選了自己想吃的食物。我請店員沙律走醬,這習慣其實已有一段時間,主要為減低卡路里,其次是減鈉,總之是健康點。餐湯是西蘭花湯,忌廉不算多,保留了蔬菜的清新香味而又不失滑溜。我不要西式食品,反而選了這個豬扒喇吵。湯頭很濃味,令米粉吸盡湯汁。吉列豬扒則頗鬆軟,炸得火喉適中。友人點算了牛扒餐伴以黑松露醬,牛扒肉稍薄但軟滑牛味香濃。黑松露醬可謂有畫龍點睛之效。友人堅持慶生要吃豐富點,於是加了份炸魚薯條,炸漿比較偏向吉列型,自己還是比較喜歡酥脆炸漿的口感。吃後來一杯熱檸水去脂消滯,為這頓豐盛的生日餐畫上完美句號。
我其實比較想吃中餐,但友人認為吃西餐更有氣氛。
吃後來一杯熱檸水去脂消滯,為這頓豐盛的生日餐畫上完美句號。
2017-03-29 328 浏览
北角有很多美味食店,但由於在北角上班,因此覺得好食的都食過了。今次同事們帶了我到一處小巷裡的西式食店午膳,有驚喜!餐廳的佈置優雅簡約,座位亦設計得很舒適,十分適合同事間的閒聊菜式種類豐富,意粉長通粉risotto 焗飯總有一款岩你心水。我就叫了卡邦尼帶子長通粉。,另外飲品叫了一杯凍綠茶,味道不錯的!上菜了!完全是跟菜單上的圖片一樣!看得出花過心思,賣相吸引,令人垂涎欲滴!卡邦尼醬汁幼滑,煙肉煎的很香,而帶子亦不會煮得太過火,not a rubber,不錯。

帶子卡邦尼長通粉

帶子卡邦尼長通粉
2017-03-08 216 浏览
朋友介紹這家餐廳,去吃了下。好美味,服務也周到,很nice。義大利麵太美味,還沒來得及拍照就吃完了。之後還試了下紅酒,來個小食,美好的一天。還會再去,下次試試其他事物
係北角小巷發現左一間以火車、復古做主題嘅cafe💕,價錢相宜,二人套餐($288)已經包括兩個main course、前菜、小食同甜品😳而且質素不俗😻😻😻火車除左帶乘客去到目的地外🚇,今次仲可以載住各位食客進入美食體驗🤓/雞翼三重奏分別有玫瑰、水牛城同檸檬味,係味道上已經分左三種層次。值得一提嘅係,🐔雞肉相當嫩滑,口感得宜👍🏻👍🏻當中為玫瑰味🌹最特出,玫瑰味除左清香自然之外🌸,同本身雞翼嘅味道都好平衡,兩者嘅香味都得以保留☺️。另外嘅水牛城味幾惹味,不過辣左小小🙈🙈/甜點方面,店方用左酒杯作為tiramisu嘅器皿🍷,精緻之餘,為整杯甜品增添左一種氣質🌬🌬。忌廉亦非常幼滑,質感豐富😭💕。而且咖啡味濃郁,當中滲出淡淡嘅酒香😋😋
2017-02-16 291 浏览
本身諗住食聰嫂原素點知排晒隊見到對面有間西餐廳咁就黎試吓啦咁我就叫咗個all day breakfast就咁睇好似好細份其實我都真係食唔晒超級飽個omelette幾好食 甘啱佢煮熟左我就係鍾意食熟蛋 下次一定要同佢講聲 因為我見到其他枱嗰啲都係生生地嗰啲滑蛋薯餅都係熱辣辣 同mcdonald個隻味有得揮麵包俾咗三塊我真係淨係食得落一塊半 佢仲有好多其他意粉呀Pizza咁嘅選擇下次會再去食 因為好鍾意食西餐價錢係偏貴少少 不過因為餐牌實在太吸引啦所以會好想再返去試唯一美中不足係服務生人數就比較少所以可能因為太忙令到佢地態度都麻麻地
本身諗住食聰嫂原素

下次會再去食 因為好鍾意食西餐
價錢係偏貴少少 不過因為餐牌實在太吸引啦所以會好想再返去試

唯一美中不足係服務生人數就比較少
所以可能因為太忙令到佢地態度都麻麻地
第一次寫食評,估唔到係因為是次不快的用餐經歷。正如我標題所述,呢間餐廳睇落正正常常,裝修都OK,但原來食物同服務如此差劣:我是在一個週日中午到這家餐廳用餐,事先已經透過openrice book左位。本以為可以食一個enjoyable的all day breakfast,它它條條enjoy Sunday,但餐廳職員居然話無mark低我地資料,態度仲要奇差,好似好質疑我到底有無reserve檯。當我show左openrice 上留位的截圖後,他唯有死死氣俾張檯我。當日我點的是招牌菜all day breakfast。先不講味道,本以為招牌菜應該很快有得食,但我居然要三催四請,足足等左40分鐘先黎。最過分的,係黎一份唔黎一份,搞到我朋友都唔好意思開動先,最後當然野食凍曬⋯明明係餐廳唔啱,職員一句唔好意思都無!相反,仲態度好傲慢無禮。講講食物。一個字:油!好明顯餐廳係用d好差ge油去炸野,我食完喉嚨當堂唔舒服⋯雖然看起來好大份,但食落去味道唔好食!得個「多」字⋯d麵包好似擺左好耐⋯衛生情況:廁所地下好多積水,相當大陣味。總結:呢間餐廳ruined my day,我再也不會去之餘,亦對餐廳服務

衛生情況:廁所地下好多積水,相當大陣味。

總結:呢間餐廳ruined my day,我再也不會去之餘,亦對餐廳服務和食物質素低下表示強烈不滿!
2017-01-22
2K
2017-02-11 7255 浏览
Lakaffa是我第二次到訪的餐廳,跟上次一樣,吃完也覺得非常好吃,一定會再光顧的。 精選二人晚餐 ($428) 包括了前菜、是日餐湯、小食、主菜、甜品和飲品。 薯仔煙肉湯 小食: 「有脆」搖浪雞 配薯角 脆卜卜雞肉粒,香脆可口。 主菜: -8oz美國安格斯肉眼扒(自家製薯蓉配黑椒汁) 肉眼扒份量很大,肉質嫩滑,香濃有嚼口。薯蓉非常幼滑,薯香味很重,旁邊還有蔬菜,非常好吃! -招牌豬肋骨(配薯角) 豬肋骨同樣出色,配以燒烤醬焗製非常juicy. 豬肋骨肉質夠滑,烤得剛剛好,味道夠香! 甜品既特別又好吃! 鮮草莓奶凍 提拉米蘇杯 飲品

精選二人晚餐 ($428)

包括了前菜、是日餐湯、小食、主菜、甜品和飲品。

薯仔煙肉湯
小食: 「有脆」搖浪雞 配薯角 脆卜卜雞肉粒,香脆可口。
主菜: -8oz美國安格斯肉眼扒(自家製薯蓉配黑椒汁)
-招牌豬肋骨(配薯角)

鮮草莓奶凍
提拉米蘇杯

飲品

2017-01-15
2017-02-10 272 浏览
今日試食lunch,, 餐湯淡而無味,好似再加水,味道極之淡。叫咗個黑松露西冷扒。好難食。啲飯凍。所謂西冷像肥牛拖過水再煎,無色、無香、無味,超乾。仲要放係一塊木板上,賣相不美觀,感覺冰冷、不衞生。餐飲叫凍檸茶,味道極淡。不是紅茶底,花茶加糖水。。🤢整體難食。