《La Famille - 荃灣》通常我上人哋屋企,都一定會自動自覺帶啲禮物俾主人家,今次去探一位退咗休既副校Auntie,自然就唔可以失禮啦☺️所以我就去咗呢一間賣精美西餅蛋糕嘅店舖 @lafamillecake 選購咗幾款蛋糕,等大家可以做下午茶啊🤗店舖嘅蛋糕種類有好多,睇到花多眼亂啦🤔店舖最出名嘅就係chiffon cake,之前食過都覺得佢口感鬆軟而且唔會過甜,最緊要係睇得又食得呀嘛🥰我就買咗三款戚風蛋糕同埋一件Floral Bavarois,戚風蛋糕揀咗我最鍾意嘅開心果、玫瑰荔枝同埋雙重朱古力口味auntie話個朱古力好濃郁但係食完唔會涸喉,佢收到嘅時候都覺得好開心,仲拎咗佢最鍾意嘅珍藏餐具用嚟配返個蛋糕🥰其他人都食得好開心呀😎而我就特別啲揀咗另一件蛋糕俾自己,細個嘅時候睇過一套日本動畫DoReMi入面有款類似嘅蛋糕,嗰陣時真係好想喺個電視入邊拎佢出嚟食😍而家俾我見到有類似嘅蛋糕出現,一解我嘅情意結,我今次揀咗西瓜玫瑰口味,佢上面係啫喱而下面係mousse,食落幼滑有花香,同樣口味唔會偏甜配返杯英式紅茶就最好不過啦😉
《La Famille - 荃灣》

配返杯英式紅茶就最好不過啦😉
2024-05-06
2024-04-26 51 浏览
去荃灣廣場經過La Famille見到佢哋又出新口味咁啱屋企又有聚餐,就買咗幾個戚風蛋糕一齊食❤️今次買咗下面呢幾款口味⭐️茉莉蘋果茉莉花香味十足,經炒製嘅蘋果果肉釋放嘅果香更多🍎而且味道更加香甜,層次感亦增加同埋上面個蘋果牌🍏so cute😍⭐️三重蜂蜜檸檬使用咗三種不同蜂蜜製成🍯蜂蜜甜味香濃,但絕對唔會甜內餡散發淡淡帶酸既檸檬香味🍋令蛋糕食落有一種清新嘅感覺配搭得非常好❤️⭐️ 日本日向夏蜜柑用日向夏柑果肉、酸甜程度剛剛好😍味道清爽開胃😛 完全唔會覺得膩!⭐️ 皇牌士多啤梨雖然已經過咗士多啤梨旺季但係佢哋啲士多啤梨都係好香甜!上面塊果凍啫喱個口感都好特別😍La Famille 既蛋糕永遠都會令人驚艷❤️
去荃灣廣場經過La Famille
見到佢哋又出新口味
咁啱屋企又有聚餐,就買咗幾個戚風蛋糕一齊食❤️

今次買咗下面呢幾款口味
⭐️茉莉蘋果
茉莉花香味十足,經炒製嘅蘋果果肉釋放嘅果香更多🍎
而且味道更加香甜,層次感亦增加
同埋上面個蘋果牌🍏so cute😍
茉莉蘋果

⭐️三重蜂蜜檸檬
使用咗三種不同蜂蜜製成🍯
蜂蜜甜味香濃,但絕對唔會甜
內餡散發淡淡帶酸既檸檬香味🍋
令蛋糕食落有一種清新嘅感覺
配搭得非常好❤️
三重蜂蜜檸檬

⭐️ 日本日向夏蜜柑
用日向夏柑果肉、酸甜程度剛剛好😍
味道清爽開胃😛 完全唔會覺得膩!
日本日向夏蜜柑

⭐️ 皇牌士多啤梨
雖然已經過咗士多啤梨旺季
但係佢哋啲士多啤梨都係好香甜!
上面塊果凍啫喱個口感都好特別😍

三重蜂蜜檸檬
日本日向夏蜜柑
皇牌士多啤梨
2024-04-15 47 浏览
都數唔清第幾次買La Famille蛋糕🥰店鋪裝橫華麗,每次朋友/家人生日必買之選.好鍾意佢細細個又靚又多口味款式選擇!戚風蛋糕軟熟,質感輕盈食哂一個都唔覺有負擔·🍋三重蜂蜜檸檬($60)新口味!必須試.味道清新👍🏻·🍫雙重朱古力($60)次次都揀🥰濃濃朱古力係我all time fav🫶🏻·💜大甲香芋黑糖麻糬($65)大食仔最愛.淡淡香芋,配上拉絲麻糬🤤·🍌焦糖完熟香蕉($60)4款中個人認為甜度最高.但賣相最靚🥰·
🍋三重蜂蜜檸檬($60)新口味!必須試.味道清新👍🏻

外卖自取
又到聖誕🎄係時候拎晒啲飾物出黎,買埋聖誕蛋糕迎合下節日氣氛🥰去買左靚靚La Familie蛋糕慶祝下🥂❤️聖誕球禮盒(薑餅人造型焙茶曲奇)$88見到個盒可以順便用黎做擺設就買左~造型好靚,入面仲有一包焙茶味嘅薑餅人曲奇,牛油味幾香,可愛🍪💚聖誕開心果 $70開心果味出左聖誕版😍😍紅紅綠綠勁有feel,外層係脆皮開心果朱古力,裡面就係鬆軟嘅戚風蛋糕,味道濃郁❤️伯爵夫人$65平時都好鍾意飲Lady Grey😌帶淡淡柑橘味,面層唧上橘味忌廉同柚子味果凍,清新香甜

❤️聖誕球禮盒(薑餅人造型焙茶曲奇)$88

💚聖誕開心果 $70

❤️伯爵夫人$65

2023-12-07 165 浏览
上次經過荃灣廣場la famille比d靚靚蛋糕吸引左就同庭爸講左今個月我地買呢間蛋糕同庭庭慶祝🤣真係超多蛋糕款😍為左試多幾種口味~我地今次買左4個細蛋糕🎂分別係香芒熱情果、大甲香芋黑糖麻糬、玫瑰荔枝、香濃開心果~玫瑰🌹荔枝: 大推新出口味,超好味!製作戚風蛋糕時候加左玫瑰花響入面,令到玫瑰花香十足,同荔枝果味相融,甜度適中👍🏻香芒熱情果: 製作過程加入左芒果乾增添口感,頂層有香桃jelly,芒果熱情果慕絲酸酸甜甜❤️大甲香芋黑糖麻糬: 台灣既大甲芋頭本身就非常出名~加埋香芋忌廉和黑糖麻糬😍 香芋味香濃,麻糬QQ既質地做得啱啱好🤤 正👍🏻香濃開心果: 外層係脆皮🫶🏻 上層開心果慕絲口感細滑,完全唔會覺得好膩❤️ 開心果fans一定要試下!黎緊la famille既聖仲會推出聖誕限定版蛋糕,包括榛子朱古力森林、莓莓星願、聖誕可可、開心莓果聖誕夜、雪絨士多啤梨同聖誕開心果🤤 等我到時買黎慶祝聖誕節先❤️❤️
上次經過荃灣廣場la famille比d靚靚蛋糕吸引左
就同庭爸講左今個月我地買呢間蛋糕同庭庭慶祝🤣

真係超多蛋糕款😍
為左試多幾種口味~我地今次買左4個細蛋糕🎂
分別係香芒熱情果、大甲香芋黑糖麻糬、玫瑰荔枝、香濃開心果~

玫瑰荔枝

香芒熱情果

大甲香芋黑糖麻糬

2023-12-06
玫瑰荔枝
香芒熱情果
大甲香芋黑糖麻糬
2023-10-06 240 浏览
中秋過節當然唔少得食餅啦今日一早嚟到買餅,慶慶個中秋佢🍈日本赤肉蜜瓜 $70-近期嘅新口味 蜜瓜肉甜度好高 幾清爽 仲有啫喱放係蜜瓜味嘅蛋糕上面☕️泰式奶茶 $60-蛋糕入面仲有cream cheese 帶有茶味嘅蛋糕 軟綿綿唔錯❣️香濃開心果 $70-外有一層薄薄開心果味朱古力包裹住戚風蛋糕 有開心果獨特嘅果仁味 一粒粒開心果碎增加咬口 🍠大甲香芋黑糖麻薯 $65-香芋味道強烈 夾住黑糖麻薯 少許煙韌口感 甜得嚟幾香🥮金沙奶黃迷你月餅 $108-紫色立體摺紙造型 玉兔於雲層間雙雙欣賞明月 相當有心思嘅設計-牛油香酥餅皮包裏金沙奶黃餡料 流沙甜香濃郁帶奶酥味🍐日本柚子迷你月餅 $108-翡翠綠色嘅立體摺紙造型-以日本柚子製成果醬 成為呢款迷李月餅嘅餡料 入口甚為清新帶甜 柚子皮微微回甘整體嚟講都又睇得又食得,唔錯👍🏻
中秋過節當然唔少得食餅啦
今日一早嚟到買餅,慶慶個中秋佢
🍈日本赤肉蜜瓜 $70

🥮金沙奶黃迷你月餅 $108
-牛油香酥餅皮包裏金沙奶黃餡料 流沙甜香濃郁帶奶酥味
🍐日本柚子迷你月餅 $108
-翡翠綠色嘅立體摺紙造型

整體嚟講都又睇得又食得,唔錯👍🏻
2023-08-29 171 浏览
La Familie 的蛋糕一直是我心目中頭幾位的戚風蛋糕😚外觀非常漂亮,而且口感鬆軟🍰趁著假期,買了幾個跟家人分享。▪️香濃開心果🥠$70這個味道應該是新款🤩之前沒有見過。外層為開心果巧克力脆皮,表面為開心果醬及開心果碎,開心果味非常濃厚▪️焦糖完熟香蕉🍌$60香蕉蛋糕底香軟,香蕉味濃郁。表面放上巧克力脆脆,以及焦糖味道的忌廉,個人最喜歡這款!▪️英國伯爵茶☕️$60伯爵茶帶一陣淡淡的清香,外觀很高級🥰另有一顆小小的馬卡龍放在上面,配上伯爵茶味忌廉不會太甜,味道較輕盈▪️皇牌士多啤梨🍓$60草莓蛋糕表面鋪了一層薄薄的果凍,蓋著數顆鮮甜的草莓,戚風蛋糕塗上草莓口味的水果醬,口感比其他幾款濕潤,亦都較甜,果香感重

▪️香濃開心果🥠$70

▪️焦糖完熟香蕉🍌$60

▪️英國伯爵茶☕️$60

▪️皇牌士多啤梨🍓$60

2023-02-18 547 浏览
細細個人氣戚風蛋糕🥕香濃開心果$70⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️表面有開心果慕絲,偏杰身,而且勁濃厚濃郁既開心果味,真係落足料有驚喜😻!外層係開心果朱古力脆皮,有開心果味但又不會太甜,搭配埋蛋糕一齊更加正!中間有白色忌廉好滑又不太甜,蛋糕口感好鬆軟,又不會乾身。======詳情======La Famille荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓342號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #相機食先 #美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #RR蛋糕 #RR甜品 #甜品控 #蛋糕 #生日蛋糕 #生日快樂 #開心果 #開心果蛋糕 #cake #蛋糕控 #戚風蛋糕 #LaFamille
細細個人氣戚風蛋糕

🥕香濃開心果$70⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

======詳情======
La Famille
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓342號舖
================

香濃開心果
同🤴🏻講好一個月買一個蛋糕🍰,但次次都唔記得😂😂,咁今次一次過買兩個蛋糕補返上一次先😁😁~~~雙重朱古力🍫🍰~~~面上有香口嘅朱古力脆脆,底層係好鬆軟嘅朱古力蛋糕🍰!彈吓!彈吓!💗💗蛋糕中心係朱古力cream,我覺得有少少過甜😗😗,但配蛋糕食就OK啦!😋😋~~~栗子🌰雪山🍰~~~聖誕節限定款式,有啲似白色聖誕樹🎄嘅感覺☺️☺️,頂上亦有雪花造型嘅白朱古力🍫😘😘表面白色嘅cream好柔軟食落好舒服😌☺️,表面有白朱古力圍住!內裏層層不同嘅功夫真係不得了🤩🤩,中間嘅栗子味cream好綿密,白朱古力同栗子🌰嘅味道配合得剛剛好,唔會過甜亦唔會太淡🥳🥳比起上面嘅朱古力🍫味,我同🤴🏻都比較鍾意呢款白色嘅蛋糕🍰

~~~雙重朱古力🍫🍰~~~

~~~栗子🌰雪山🍰~~~

比起上面嘅朱古力🍫味,我同🤴🏻都比較鍾意呢款白色嘅蛋糕🍰
2022-12-07
外卖自取
$65 (其他)
2022-09-27 435 浏览
次次經過都好想食 @lafamillecake 嘅戚風蛋糕,凍櫃入面嘅蛋糕一排排展示得好靚,色彩繽紛又精緻,用玻璃罩蓋住,非常elegant✨La Famille嘅蛋糕價錢定位合理,今日就買左幾件返屋企同屋企人分享做晚餐甜品🤭英國伯爵茶店員大推係最受歡迎嘅款式!茶味清香唔會過濃,淡淡伯爵茶香嘅忌廉同馬卡龍,夾埋蛋糕一啖食很不錯!日本柚子啖啖日本柚子香氣,食落非常清新。紅桑莓荔枝巴伐利亞雙層啫喱內藏新鮮水果,下面是水果Mousse,酸酸甜甜,非常開胃!(New)長野之紫呢個係期間限定嘅一本長野縣產紫葡萄!香甜清新嘅葡萄香氣,蛋糕入邊仲有葡萄果肉同果醬,葡萄粉絲要試!整體來講蛋糕非常蓬鬆、濕潤,一啲都唔甜,忌廉打得好輕盈,非常適合鍾意打卡又愛識甜品嘅女仔🥰

英國伯爵茶

日本柚子
啖啖日本柚子香氣,食落非常清新。

紅桑莓荔枝巴伐利亞

(New)長野之紫

《#Pastry_taltal |#TsuenWan_taltal 》🇭🇰 𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖 @ 𝕋𝕤𝕦𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕟由pop-up store搬到嚟新鋪位嘅荃灣La Famille,店面裝修好華麗又光猛。一個個盅放住一件件戚風蛋糕,每件都裝飾得好靚好colourful🧁用料更唔吝嗇,用上🇯🇵北海道忌廉及日本麵粉,買個陣都覺得開心又抵!❥ 法式檸檬撻 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 $𝟔𝟒必試✨食檸檬戚風都可以好似食檸檬撻咁🍋面頭係土檸檬吉士慕絲配cream,戚風蛋糕身仲有檸檬皮碎,檸檬味更香😋❥ 雙重朱古力 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟓𝟖除咗朱古力戚風蛋糕,面頭放上大大粒朱古力脆脆🍫脆脆下面係濃濃朱古力cream,食到中間仲有粒麥提莎,朱古力lover必選!❥ 焦糖完熟香蕉 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 $𝟓𝟖面頭嘅🍌香蕉忌廉吱得好靚,加入咗兩粒朱古力脆脆裝飾。食落除咗忌廉帶出嘅香蕉味,運蛋糕本身都帶有香蕉味😋❥ 日本白桃 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 $𝟔𝟒近期大熱一定係白桃🍑市面上都好多白桃產品及蛋糕,而La Famille嘅白桃蛋糕就性價比好高。面頭一大片白桃肉,配上滿滿嘅忌

❥ 法式檸檬撻 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 $𝟔𝟒
法式檸檬撻

❥ 雙重朱古力 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟓𝟖
雙重朱古力

❥ 焦糖完熟香蕉 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 $𝟓𝟖
焦糖完熟香蕉

❥ 日本白桃 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 $𝟔𝟒
日本白桃

近期大熱一定係白桃🍑市面上都好多白桃產品及蛋糕,而La Famille嘅白桃蛋糕就性價比好高。面頭一大片白桃肉,配上滿滿嘅忌廉,好滿足😋

🤍 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:每件蛋糕精心設計,顏色吸引而且忌廉吱花好靚,女士們收到都好開心!份量亦好夠,自己食一隻都好飽。

———
📍 Shop 342, 3/F, Tsuen Wan Plaza, 4-30 Tai Pa Street, Tsuen Wan | 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓342號舖

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $60up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #荃灣_taltal
法式檸檬撻
雙重朱古力
焦糖完熟香蕉
日本白桃
8️⃣月係屬於🦁獅子寶寶嘅生日月份!因此經常都會四處留意靚嘅打卡蛋糕😍La Famille一直係我好鐘意嘅蛋糕店🥰店名係法文,意思指「我家」🏡💕連鎖經營,多間分店遍佈全港,係香港首間戚風蛋糕專門店。無論品牌型象、定位、蛋糕造型、味道、大小,全部都好到位!👍🏻👍🏻👍🏻✨✨✨品牌走日系風格🇯🇵,宣傳海報上間中都會出現日文。近日到訪位於荃灣廣場新分店😎店面用上白雲石 x 淺粉紅 x 香檳金 x 木色。有少女風之餘,又不失輕奢華💃🏻💫*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🍰迷你戚風蛋糕價錢由$58-$64不等。🌸迷你花漾巴伐利亞平均為$50。☑️迷你尺寸適合少人(1-3人)分享。☑️間中買一件獎勵自己獨食亦不過份。☑️多人分享建議同時選購多種口味 或 直接購買大尺寸蛋糕。價錢相對貴啲,$320-$1000不等,視乎磅數。⚖️*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*✨招牌戚風蛋糕有多種口味選擇,大量選用由日本直送嘅優質食材。每款蛋糕上有少量裝飾。個人比較喜歡果味款式🥰🍑 #日本白桃戚風蛋糕 $64差唔多半隻白桃蓋住係上層,味道鮮甜配鮮奶油圍邊,好香😍🌹 #法國玫瑰戚風蛋糕 $58難以抗拒嘅玫瑰味🤤士多

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🍰迷你戚風蛋糕價錢由$58-$64不等。
🌸迷你花漾巴伐利亞平均為$50。
☑️迷你尺寸適合少人(1-3人)分享。
☑️間中買一件獎勵自己獨食亦不過份。

🍑 #日本白桃戚風蛋糕 $64
差唔多半隻白桃蓋住係上層,味道鮮甜
配鮮奶油圍邊,好香😍
日本白桃戚風蛋糕

🌹 #法國玫瑰戚風蛋糕 $58
難以抗拒嘅玫瑰味🤤士多啤梨及朱古力小花花造型
灑上半邊玫瑰粉末,打卡顔色會突出啲📸
法國玫瑰戚風蛋糕

🔮 #紅桑莓荔枝花漾巴伐利亞 $50
🍊 #日本日向夏蜜柑花漾巴伐利亞 $50
花漾巴伐利亞上層係果凍啫喱,下層係Mousse Cake。造型似件藝術品,好靚唔捨得食。晶瑩剔透嘅果凍見到入面唔同水果同埋食用花。比起戚風蛋糕,巴伐利亞相對輕型少少。
巴伐利亞

2022-08-16
巴伐利亞
  • 日本白桃戚風蛋糕
  • 日本日向夏蜜柑花漾巴伐利亞
2022-06-04 677 浏览
下午茶食得太飽,晚飯時間都未餓,所以最後買2個戚風蛋糕返屋企做晚餐+甜品。一款係柚子,另一個係蜜柑。我地一致覺得柚子好味d, 個戚風蛋糕係放左柚子皮,食落有陣陣既柚子清新香味反而蜜柑就無咩特別,戚風雖然橙色但似普通蛋糕,topping 淡黃色mousse 先係靈魂。鮮蜜柑亦唔算好甜。1件蛋糕都係50幾60蚊,連鎖餅店果d mini蛋糕都百幾啦,性價比都幾高。岩鐘意淺嘗既我,蛋糕比例上較多,感覺食完都無咁大負擔

一款係柚子,另一個係蜜柑。

鮮蜜柑亦唔算好甜。

2022-06-03 392 浏览
為左朋友仔生日揀蛋糕,見到荃灣廣場新開左間日式輕食蛋糕店。入面好多蛋糕款都細細個,又多款式揀,每件做得又精緻,真係花多眼亂。 最後揀左朋友鍾意既英國伯爵茶,我地三個女仔打卡都打左幾耐下,正餐食完都消化左一半,就每人分左份黎食,完全唔覺得膩。英國伯爵茶 $56果蛋糕空氣感好足,口感好鬆軟,加上中間入面既忌廉唔算太甜,仲有淡淡既伯爵茶香。仲用左馬卡龍做裝飾,馬卡龍都唔算太甜而且好脆。 整體來說,果蛋糕岩2-4人輕食用,怕甜既人士都可以試下尼間既蛋糕。我試完尼次,下次再試其他款式。

英國伯爵茶 $56

英國伯爵茶蛋糕