2017-04-07 488 浏览
從地鐵進入k11,在扶梯上一層,右手就看見賣面包的地方。可以在店內用餐,但是如果買面包進來吃,要加一。最低消費二十幾。進入的時候是下午茶時間。餐牌有很多選擇,思考很久!最後要了這個酥盒,兩個雪糕,小棉花糖,碎脆粒,巧克力醬……嗯嗯,很快吃完了,味道實在不錯。(吃得慢一點,雪糕會融化)咖啡則一般。我是從店鋪左邊的小通道進入,等了很久都沒有待應生過來,也剛巧被遮住,需要站在店鋪中才可以找到待應生(所以從正門進入較好)。價錢一般。買單是看見有很多人排隊買面包,下次可以來試試。

買單是看見有很多人排隊買面包,下次可以來試試。
屬於你 情人節蛋糕系列濃濃朱古力蛋糕❤️外邊由金光閃閃的玫瑰花圍繞著❤️內部是朱古力海綿蛋糕與慕絲整個蛋糕都是香滑的慕絲一啖啖吃,十分滿足❤️雖然蛋糕比較迷你,可是2人食也太多了,而具吃多也會膩,建議3-4人吃🤗
屬於你 情人節蛋糕系列
濃濃朱古力蛋糕❤️
外邊由金光閃閃的玫瑰花圍繞著❤️
內部是朱古力海綿蛋糕與慕絲
整個蛋糕都是香滑的慕絲
一啖啖吃,十分滿足❤️
2017-02-09
庆祝纪念
情人节
和栗抹茶卷$140 😍😍😍😍(5分滿分)來自A1的蛋卷佳麗💝在各大分店也有發售很多年前,推岀抹茶和栗蛋卷時,已非常想吃蛋卷以犳紋裝飾,賣相特岀😂😂雖然犳紋非我杯茶,但抹茶栗子勻心得我心❤外層紋理為朱古力醬,但把膠片拆下後,整個紋理完全消失😂😂😱抹茶蛋糕軟綿濕潤,唯抹茶色濃但味不算太濃😝紅豆栗子配搭合襯,栗子蓉綿密起沙,紅豆粒硬身給實😁小女子表示可以吃光一整條👧告訴你,超級重的😂好有份量
和栗抹茶卷$140 😍😍😍😍(5分滿分)

來自A1的蛋卷佳麗💝在各大分店也有發售

很多年前,推岀抹茶和栗蛋卷時,已非常想吃

蛋卷以犳紋裝飾,賣相特岀😂😂

雖然犳紋非我杯茶,但抹茶栗子勻心得我心❤
外層紋理為朱古力醬,但把膠片拆下後,整個紋理完全消失😂😂😱

小女子表示可以吃光一整條👧

告訴你,超級重的😂好有份量
2017-01-01
外卖自取
一個人自私LUNCH又來了~ 放假一早出來尖沙咀做了個facial, 再去了附近的K11食lunch~ 又選了自己喜愛的 La Creation 餐廳~ 午餐有皇牌餐包, 有少少nuts在內, 麵包鬆軟, 真係好好食!!! 餐飲點了earl grey~ 大蜆意粉, potion比較少, 岩女生享用, 材料也多, 蜆肉ok, 小蕃茄好甜, 意粉夠彈牙! 整體不錯! 我仲side order左個薯餅~~ haha!! 炸得剛剛好, 非常燙口, 要小心呢~
一個人自私LUNCH又來了~

放假一早出來尖沙咀做了個facial,

再去了附近的K11食lunch~

又選了自己喜愛的 La Creation 餐廳~

餐飲點了earl grey~

大蜆意粉, potion比較少, 岩女生享用,

材料也多, 蜆肉ok, 小蕃茄好甜, 意粉夠彈牙!

整體不錯!

2016-03-03 3082 浏览
下班經過的時候已經是六點左右,麵包的款式已經少了很多,很快手地挑了三個便離開。 la creation 所賣的麵包基本上和a1差不多,只有很少量是a1沒有的。今次就買了三款:歐陸雜果法包、七彩朱古力冬甩和黑椒牛肉腸。 歐陸雜果似乎跟雜果這個名有一段距離,因為我只吃到提子乾和紅莓乾,還有一些南瓜子;包的外皮偏硬,但包肉很有彈性,不會太乾,甜味主要來自果乾。個人喜歡偏硬的包,所以會給這個四分,有一分扣在不足料這一點。冬甩應該是每個小朋友小時候最愛的麵包,喜愛它七彩顏色的朱古力;甜的東西有那個小朋友不喜歡。今天心血來潮挑了一個冬甩,上面的七彩朱古力平均分佈在冬甩的表面,上面薄薄的朱古力醬將七彩朱古力粒痴著。大家都知冬甩是用油炸的,但這個沒有油膩感;麵包圈很煙un。通常有肉的包,我回到家都會用焗爐翻熱幾分鐘,重拾它剛出爐的口感。過個黑椒牛肉腸很重黑椒味,有少許微辣,上面淋上了蛋黃醬和香草,增加了一個單調的香腸包的味覺層次。如果香草可以更重味就更好,因為黑椒味偏濃,蓋過了香草的味。

今次就買了三款:歐陸雜果法包、七彩朱古力冬甩和黑椒牛肉腸。

歐陸雜果法包
七彩朱古力冬甩
黑椒牛肉腸包
歐陸雜果法包
七彩朱古力冬甩
黑椒牛肉腸包
2016-02-26 1858 浏览
屋企人黎搵我食lunch, 媽不嬲好鐘意飲咖啡 ,食西餐!係K11 見到哩間又唔係等位又裝修不錯既餐廳就試下!Set Lunch 有南瓜湯, 麵包,主菜,飲品主菜係牛肝菌磨菇忌廉意大利寬條麵!牛肝菌磨菇忌廉汁味道好濃! 配上芝士加醋汁, 味道不錯! 寬條麵就比較硬身! 份量比較少D!哩間餐廳係屬於A1BAKERY集團!麵包好多款式選擇!媽媽叫左個紅桑子杏仁牛角包! 味道也不錯! 帶小小甜味! 而牛角包都幾大個!餐飲只可以係美式咖啡, 或檸茶檸水, 不能加錢轉其他特式飲品!所以媽媽就叫左美式咖啡, 而我自己散叫一杯CAFFE MOCHA+CREAM!MOCHA味道不錯! 我加多左SHOT COFFEE! 香濃而不重奶味, 正呀!
屋企人黎搵我食lunch, 媽不嬲好鐘意飲咖啡 ,食西餐!
係K11 見到哩間又唔係等位又裝修不錯既餐廳就試下!
Set Lunch 有南瓜湯, 麵包,主菜,飲品
主菜係牛肝菌磨菇忌廉意大利寬條麵!
牛肝菌磨菇忌廉汁味道好濃!
配上芝士加醋汁, 味道不錯!
寬條麵就比較硬身! 份量比較少D!
哩間餐廳係屬於A1BAKERY集團!麵包好多款式選擇!
媽媽叫左個紅桑子杏仁牛角包!
味道也不錯! 帶小小甜味! 而牛角包都幾大個!
2016-02-26
午餐
2016-02-10 1292 浏览
下午茶時間肚空空,行經麵包店見有牛角酥出爐,,一於買嚟試試。估吾到喜出望外!紅莓牛角酥十分脆和鬆化!表層菠蘿皮帶點香甜,而中間的紅莓jam酸酸地,食落無咁膩,同甜脆的牛角酥好夾!cp 值爆燈!紅豆包: 麵包鬆軟,裏面有滿滿的紅豆茸,十分足料! 香甜而唔膩,紅豆茸起沙,而且份量唔少,不錯!

紅豆包:
麵包鬆軟,裏面有滿滿的紅豆茸,十分足料!
紅豆包
香甜而唔膩,紅豆茸起沙,而且份量唔少,不錯!
紅莓牛角酥
2016-01-29
紅豆包
紅莓牛角酥
今日同個Fd去尖沙咀寄野之後就行左去附近嘅K11好多人.... 應該係趁新年之前買齊禮物呱😅大家都各自食左lunch又好想食cake&揾個地方坐低吹水經過market place 個層有間A1旗下嘅店咁啱有枱走,我地就唔使等就有枱了有好多野飲嘅推介 即刻揀下邊件cake 先由於個brand係A1,所以cake款同其他A1 Bakery都一樣之前都食過特別嘅款例如Amber同焦糖朱古力今次我地揀Blueberry cheese cake & creme brûléeBlueberry cheesecake 個cake好"實淨"每一口都係濃濃嘅cream cheese餅底係好幼滑嘅瑪利餅碎feel輕輕嘅blueberry+ blueberry jam layer造成一個漸變色嘅效果,視覺已經加左分!餅面係厚厚嘅blueberry jam,用叉叉落去cut 一小件,係blueberry/ cream cheese / blueberry 互相交替嘅層次正呀!Creme brûlée 得返一個咋!應該好受歡迎食落真心好正~一小杯嘅份量不多不小,首先係幾
今日同個Fd去尖沙咀寄野

之後就行左去附近嘅K11

好多人.... 應該係趁新年之前買齊禮物呱😅

大家都各自食左lunch

又好想食cake&揾個地方坐低吹水

經過market place 個層有間A1旗下嘅店

咁啱有枱走,我地就唔使等就有枱了

有好多野飲嘅推介

即刻揀下邊件cake 先

之前都食過特別嘅款例如Amber同焦糖朱古力

Blueberry cheesecake
Blueberry  cheesecake

個cake好"實淨"

每一口都係濃濃嘅cream cheese

餅底係好幼滑嘅瑪利餅碎feel

造成一個漸變色嘅效果,視覺已經加左分!

餅面係厚厚嘅blueberry jam,

用叉叉落去cut 一小件,

正呀!

Creme brûlée
Creme  brûlée  pudding

得返一個咋!應該好受歡迎

食落真心好正~

一小杯嘅份量不多不小,首先係幾塊脆脆拼成嘅面

以薄薄一層cream連接住個pudding

一"不"小心一啖吃了

好滑呀!!!

吃到尾有點點焦糖,簡直係完美嘅句號。

我地仲嗌左2杯野飲

綠茶鮮奶 (凍)
綠茶鮮奶

Bellagio Hazelnut Dark Chocolate Milk

黑朱古力榛子鮮奶 (熱)
Bellagio Hazelnut Dark Chocolate Milk

平是飲開熱gei Green T latte

亦都好鐘意飲hot chocolate

Hazelnut同Dark chocolate 個味好balance

唔會話有一個味蓋左另一個味👍🏻

2016-02-06
Blueberry  cheesecake
Creme  brûlée  pudding
綠茶鮮奶
  • Bellagio Hazelnut Dark Chocolate Milk
1K
2016-01-20 587 浏览
在商場內走動久了,找個舒適的地方好好地休息下是常識吧。這次選了一間由麵包店經營的食店,所選的食物也自然是與麵包有關的了。這個西多士除了雪糕更有少許生果,整體給人的感覺就是清新,叫人可以有從頭得力的感覺。西多士厚得來很軟熟,也很香,配合半溶的雪糕很易入口,也很好味。
雲尼拿雪糕西多士
2015-12-21
2016-01-06 661 浏览
艾草紅豆包 呢個包幾特別,軟綿綿麵包包住厚厚的紅豆饀。紅豆不是一粒粒的,是紅豆茸。 甜甜的紅豆茸和鹹鹹地的艾草葉好夾,是一個幾好的味道平衡。雙重朱古力鬆餅鬆餅內充滿大大的朱古力塊,鬆餅唔油膩,反而質地有點似朱古力旦糕多D,有少少乾身,不過朱古力味十足,一定可以滿足朱古力迷的需要。
艾草紅豆包

甜甜的紅豆茸和鹹鹹地的艾草葉好夾,是一個幾好的味道平衡。

2016-01-06
2015-11-16 751 浏览
星期六,從天水圍到筲箕灣,工作了一天,從早餐到下午茶,都是吃著快餐店的東西,晚餐時間不得不待自己好一點,就到尖沙咀找吃的才回家。星期六晚上要找一間坐得舒適,沒有太多人等位,沒有時限的餐廳其實不容易。或許我來到的時間尚早,大約只是晚上七時多一點,店內沒太多人,店員還讓我自己挑選喜歡的位置。不過七時半後,人漸多,幾近full house。慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯($82)可選的食品真的不少,我翻著餐牌,翻來覆去,最終被這幀圖片吸引。南瓜很多很好味,煮得夠軟身但又不會腍得變成糊狀,其他配搭的蔬菜也煮得恰到好處,入口沒有菜青味道。汁料份量剛好,每粒飯都掛上汁料,而飯身軟硬合我要求,可能有朋友會覺得軟身了,但對我來說就剛好。飯裡加入了我最愛的松子,令整個飯氣味更香,口感更佳。但雞件比較乾身和硬身,吃來有點像柴皮的感覺,是敗筆之處。至於實物賣相,與圖片相距太遠,幸好味道掙回些分數,不致色相沒有,味道也沒有。意太利飯加入松子,是聰明做法,香口之餘,就算意大利飯煮得過熟,松子的香脆也可在口感上作出調和。炸菠菜薯餅(跟餐加$35)此菜式不適合素食者,因為內裡混有肉碎。新鮮炸起上碟,香口也香氣撲鼻,入口味
慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯($82)
炸菠菜薯餅(跟餐加$35)
此菜式不適合素食者,因為內裡混有肉碎。新鮮炸起上碟,香口也香氣撲鼻,入口味道不俗。可惜伴碟配菜不新鮮,破壞了整個菜。
橙汁(餐飲)
這小杯的包裝橙汁,實在太矜貴吧!
清水
一杯清水值多少錢?要顧客提出要求才有清水一杯,就是讓顧客心理上認為一定要叫飲品,這樣可以提升生意額?這種方式其實大錯特錯。一杯清水,可以讓顧客餐前清清之前口腔裡的味道,更容易品嚐到食物的真味。幸好這杯要出聲才得來的清水也不錯,溫暖宜入口,帶點清新鮮檸檬的味道,入口十分舒服,竟然是整晚最美味可口的東西。
清水
题外话/补充资料: 在薯餅上菜之前,店員給我送上了茄汁之類的醬汁,但之後靜靜地不發一言從我桌上拿走送到鄰桌,大概那個醬汁不是屬於我的吧!其實店員可以跟我說聲再拿走,甚或是預備另一份茄汁給鄰桌顧客。一份茄汁,值多少錢呢!這些細微的地方,就顯出餐廳的格調、路線與質素。
2015-10-10
清水
每日放工都會經過K11的La Creation De Gute, 常被精緻的麵包吸引. 款式選擇都很多, 甜的鹹的, 有餡無餡, 樣樣都吸引, 而且跟A1是同一集團, 品質應該都有保證. 加上價錢不算太貴, 是作為早餐的好選擇. 麵包店還設有cafe, 而且不少人光顧.是次想吃甜食, 選擇了蘋果忌廉芝士酥 $14麵包表面灑上很多糖霜,其實可以減少一點, 注重健康的年頭, 有少許令人卻步之感. 就算放了一晚, 麵包仍很軟熟. 麵包表面酥軟, 餡料用上cream cheese和蘋果蓉, 而且份量都很多, 甜度剛好, 味道不錯, 用微波爐翻熱味道更好!
是次想吃甜食, 選擇了蘋果忌廉芝士酥 $14

2015-11-11
1 分钟 (外卖自取)
$14 (早餐)
2015-10-08 785 浏览
呢個既麵包就成日食啦,因為係A1既麵包所以都有保證。平時都見到佢間cafe幾多人食下,所以就試一試啦! 午餐選擇不多,價錢都有少少貴,一個lunch set最平好似要$89? 而我嗌呢個係黑松露雜菌寬麵,雖然無肉類,但好似都要$108,而呢個價錢呢個份量就真係有點小了。成個麵都好乾身,搞到麵有啲硬,同埋唔係好夠味,落左好多芝士粉先叫好食啲! 個麵包唔知點解都hong到好乾,食左一啖無食! 唯一好少少既好似係個南瓜湯,夠入味而且唔會好稀!
2015-08-18 681 浏览
餐廳算是半開放式,裝潢非常之華麗高貴,燈光明亮,座位都好闊落,坐下來談天都覺得舒服。望住餅雪柜裏面的一件件cake真心想每件都試下。這個cake外形已經夠曬吸引,口感更是軟滑像醬一樣。蛋糕的密度還是濃度也相當高,開始還怕會過甜,但其實食落甜卻不算膩,好甘甜在口腔充斥, 不覺苦澀。
望住餅雪柜裏面的一件件cake真心想每件都試下。
2015-08-12
2015-05-18 1058 浏览
下班途中經過k11,平時也喜歡逛這商場,人流不多,十分舒適,途中見到一間cafe不錯的樣子,今晚没有飯局,走當作晚餐吧朱古力曲奇外表不錯,但吃起來感覺卻是普通,朱古力味不足,吃起來口感又不夠鬆脆。而脆脆的口感又不夠特別,咬起來時咬口不足.雖然如此,但外表真的不錯的,可能我是一個著重外表的人,所以真期待味道可以改善呢