2018-08-13 282 浏览
Ufufu 既甜品岀色就唔洗多講啦,但原來平日係有早餐set 仲幾正添😯Weekday Breakfast (班㦸、煎雞扒、烤蕃茄、沙律、炒滑蛋) $58沙律菜既dressing 酸酸地開胃;蛋炒得好滑;雞扒厚身(大塊過大快活大家樂好多),重點係煎得啱啱好好嫩;班㦸係厚身熱香餅,好鬆軟👍🏼 仲有平少少既set(~$40) 係配火腿/腸仔,但就以厚多士同薯餅代替左沙律菜同班㦸🤔可惜早餐只係一至五先供應,唔知幾時再有機會食到呢個既早餐呢😭

2018-08-04 340 浏览
黎左沙田區返工將近3個月,都係星期五先會出黎食下飯,沙田新城市,係勁勁勁多人,上班族、沙田街坊同gip 神,所以食lunch 係幾難搵位話說聰明同事仔用左新城市廣場個app 拎定飛,去到12:50,就剛好有位,如果唔係有排等呀呢間野係以和洋食為主,選擇都好多呀,而lunch 方面主食加$20就係野飲沙律同埋湯,一定夠飽肚我就想清清地揀左和風蜆肉意粉、同事就揀左牛肉壽喜燒烏冬沙律揀左三文魚沙律,份量充足,味道ok, 個湯黎到只係暖暖地,如果熱d應該好味d主食黎啦,個蜆肉意粉我覺得隻碟係加分位😂真係好鬼靚!意粉份量ok,蜆肉有12隻,如果想清清地,呢個係唔錯ge選擇,意粉湯汁好似有d柚子鹽味,我就好鐘意個味道,但下次我一定會揀壽喜燒!個壽喜燒好香,偷食左同事仔兩啖,牛肉好味又入味,不過美中不足係隻蛋黎到全熟,建議下次比生雞蛋客人自己搞掂實在太好啦,呢間可以bookmark ,留返下次再黎食!

我就想清清地揀左和風蜆肉意粉、同事就揀左牛肉壽喜燒烏冬

實在太好啦,呢間可以bookmark ,留返下次再黎食!
2018-08-04 245 浏览
去完深圳路過沙田新城市搵食,人多就梗架啦,咁岩男友有個商場app可以電話㩒飛,即刻魚翁撒網咁㩒,結果就中左lee間勒,我同男友都食意粉,我就蕃茄carbonara,男友就羅勒醬大蝦意粉,味道就普普通通,冇乜驚喜咁,但假期係新城市搵到食已經算係咁lor
2018-07-26 386 浏览
上星期經過見好多人排隊等位冇食到,結果再去,少人D等位……但都值得!見佢個咖哩蛋包飯好靚,叫左黎試下,好好食, 蛋好滑,咖哩唔太濃味,唔會搶哂D味,一定要試!但鐵板鹿兒島牛冇咩特別,但起碼似手打,鐵板上一路食都會重keep到溫度,上面塊鵝肝都可以!重可以加38蚊有 酥皮湯同沙律,沙律醬汁特別!(湯係即整所以等耐左唔記得影相,粟米酥皮湯,正)試左款法式西多士,好好食,外脆內暖好似半熟蛋糕甘,入面軟淋淋,一面加左雪糕,一面加左cream……個人覺得cream個邊好食D,因為唔會一凍一熱,整體好食!最緊要係食物與相片相同👍打卡一流!甜品款款都好靚,但飽叫唔到太多款試😖下次會再去試甜品,見隔離枱D意粉賣相都好靚😋會再去試!小插曲:一坐底就唔小心整跌左柸水,但服務員好好人,好快就幫我清潔左,服務態度一流😊

試左款法式西多士,好好食,外脆內暖
最緊要係食物與相片相同👍打卡一流!
甜品款款都好靚,但飽叫唔到太多款試😖
下次會再去試甜品,見隔離枱D意粉賣相都好靚😋會再去試!
2018-07-24
2018-07-23 290 浏览
睇戲前搵野食下午3點幾,見唔駛等位,又未試過,所以就揀左呢間。 餐廳主打日式西餐,有鐵板燒、意粉、蛋包飯、烏冬等, 選擇都算多,可以滿足唔同人的需要。佢仲有個午市優惠, 每點一個主菜就可以加$20轉做套餐,有齊自選沙律、湯或白飯一碗、自選飲品。淨係叫杯飲品都唔止廿蚊,所以我同男友都加錢轉套餐。我叫左和牛漢堡扒佐法國鵝肝鐵板燒,套餐揀左自家製煙三文魚沙律、白飯、熱檸茶。男友就叫左碎吞拿魚腩及海膽丼,律同我一樣,忌廉湯同凍檸茶。先上枱的係飲品、沙律,然後就到忌廉湯。沙律同忌廉湯份量好迷你,沙律有三件一口size的煙三文魚,食落就似三文魚魚生多啲。忌廉湯我無試,只見男友飲左幾啖就無飲,咁細碗都飲唔哂,我諗好飲極有限。我杯熱檸茶就正常,但男友的凍檸茶就勁多冰,基本上係全杯都係冰。。。等左一陣,碎吞拿魚腩及海膽丼就上枱喇,仲有一小碟生青瓜做配菜。味道無咩驚喜,碎吞拿魚腩份量亦好少,只係喺白飯面薄薄一層,有啲失望。男友差不多食哂碗飯,我點嘅鐵板燒先上菜。漢堡有肉汁,不會過咸,重牛肉味亦帶點鵝肝香。鵝肝都唔差,不過可以再煎耐少少。呢道菜啱哂鍾意食肉的我,仲有粟米薯仔洋蔥等做配菜,整體味道唔差,送飯一
睇戲前搵野食

男友差不多食哂碗飯,我點嘅鐵板燒先上菜。漢堡有肉汁,不會過咸,重牛肉味亦帶點鵝肝香。鵝肝都唔差,不過可以再煎耐少少。呢道菜啱哂鍾意食肉的我,仲有粟米薯仔洋蔥等做配菜,整體味道唔差,送飯一流。連隨的燒汁有點兒偏咸,少落為佳,免得蓋過肉牛油香味。

和牛漢堡扒佐法國鵝肝鐵板燒

服務同食物都尚算合格。如果唔係趕住睇戲,我都想試下呢度嘅甜品,唯有留番下次啦。
2018-07-18
2018-07-18 227 浏览
今日行完附近博物館,見有d攰,就去新城市廣場搵下好野食!網上見到哩間餐廳評分唔錯一於試下!可惜嘅係接待員態度絕有改善空間態度之差實在少見 有少少趕客嘅感覺。 不過驚喜既係哩度食物質素不錯⭐️明太子烏賊忌廉意粉($98)烏賊份量不少,口感又彈牙。忌廉汁唔會好漏,味道又剛剛好,十分滿意⭐️漢堡咖哩蛋包飯($148)咖哩汁十分充足,絕唔會食咖哩得白飯!味道甜甜地,好好味!蛋方面,好多餐廳煮蛋包飯嘅蛋都會容易做得比較乾身,但哩度做得好出色,真係做到好嫩滑!而漢堡扒份量十足,肉味香濃,又唔會過硬!⭐️焦糖布甸芭菲($68)焦糖布甸配埋雪糕一齊食,so yummy!最驚喜係中間加左香蕉,估唔到味道勁夾!整體口感味道都更有層次!甜品份量好大,兩個人share 都食唔哂!總括餐廳食物不錯,性價比高唯一希望餐廳能改善接待員態度。
今日行完附近博物館,見有d攰,
就去新城市廣場搵下好野食!

網上見到哩間餐廳評分唔錯一於試下!

可惜嘅係接待員態度絕有改善空間

態度之差實在少見
有少少趕客嘅感覺。

不過驚喜既係哩度食物質素不錯

⭐️明太子烏賊忌廉意粉($98)
明太子烏賊忌廉意粉

烏賊份量不少,口感又彈牙。
忌廉汁唔會好漏,味道又剛剛好,
十分滿意

⭐️漢堡咖哩蛋包飯($148)
漢堡咖哩蛋包飯

咖哩汁十分充足,絕唔會食咖哩得白飯!
味道甜甜地,好好味!

而漢堡扒份量十足,肉味香濃,又唔會過硬!

⭐️焦糖布甸芭菲($68)
焦糖布甸芭菲
焦糖布甸配埋雪糕一齊食,so yummy!

最驚喜係中間加左香蕉,估唔到味道勁夾

整體口感味道都更有層次!
甜品份量好大,兩個人share 都食唔哂!

總括餐廳食物不錯,性價比高

唯一希望餐廳能改善接待員態度。
明太子烏賊忌廉意粉
漢堡咖哩蛋包飯
焦糖布甸芭菲
2018-07-11 245 浏览
每次去新城市食飯無論食乜都要排隊 受歡迎既餐廳當然更要排大隊 ufufu 雖然每次去親都排長龍但係勝在佢哋出餐快而又保持到質素我最鍾意食佢地既意粉 麵既軟硬程度可以話近乎完美
我最鍾意食佢地既意粉 麵既軟硬程度可以話近乎完美
2018-06-13 366 浏览
呢間無時無刻都好多人排隊的日本餐廳竟然等了45分鐘 ~但無法 為了食芭菲~叫左煙三文魚蕃茄意粉同牛肉壽喜燒烏冬~ -煙三文魚蕃茄意粉好多蕃茄汁~意粉非常入味~ 煙三文魚如果再多少少就好啦~ 哈哈-牛肉壽喜燒烏冬一個鍋 有幾片牛肉同一隻蛋~ 最重要個湯底真係好味~ 好食XD重點就係甜品~ 叫左焦糖布丁芭菲~滿滿布丁係面 每一啖都好甜 好好食~ 中間有雪糕同香蕉 ~ 呢杯野真係大愛~下次一定會再食~ 太讚啦~
呢間無時無刻都好多人排隊的日本餐廳
竟然等了45分鐘 ~
但無法 為了食芭菲~
叫左煙三文魚蕃茄意粉同牛肉壽喜燒烏冬~

-煙三文魚蕃茄意粉
好多蕃茄汁~意粉非常入味~
煙三文魚如果再多少少就好啦~ 哈哈

-牛肉壽喜燒烏冬
一個鍋 有幾片牛肉同一隻蛋~
最重要個湯底真係好味~ 好食XD

重點就係甜品~ 叫左焦糖布丁芭菲~

滿滿布丁係面 每一啖都好甜 好好食~
中間有雪糕同香蕉 ~ 呢杯野真係大愛~

下次一定會再食~ 太讚啦~
2018-06-07
美味的甜品,設計感豐富!再次encore莓果乳酪味👍 因為酸酸甜甜又清新,乳酪的酸味和草莓的甜美剛剛好配合。🍓🍨 夏天吃起來甜而不膩🤤特別強烈推薦的是法式吐司✨ 我們點了沒抹茶紅豆法式吐司,抹茶雖然是中規中矩,紅豆雖濃郁但仍不太特別。但但但!法式吐司實在很棒,浸過奶油、砂糖、牛油的法式長包,真的又甜美又奶味香濃!我們邊吃也大讚不絕,是頗有驚喜的甜品。總括而言,沙田這一家的座位闊落,而且又較開陽,是不錯的聊聊天吃吃甜品的好地方。
美味的甜品,設計感豐富!

2018-06-07 282 浏览
🌸櫻花系甜品😍🌸~~~~~~~~~~~~~~~~~~👍櫻花豆蓉芭菲($128)櫻花系列既甜品一般俾我感覺唔太好,但今次意外地好味,完全冇藥水味,上面有用栗子蓉加櫻花瓣打磨成嘅豆蓉食落好似栗子蛋糕還有雲呢拿雪糕🍦最底層係櫻花味嘅啫喱🌸~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🌸櫻花系甜品😍🌸
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👍櫻花豆蓉芭菲($128)
櫻花系列既甜品一般俾我感覺唔太好,
但今次意外地好味,
完全冇藥水味,
上面有用栗子蓉加櫻花瓣打磨成嘅豆蓉
食落好似栗子蛋糕
還有雲呢拿雪糕🍦
最底層係櫻花味嘅啫喱🌸
Soufflé Pancake 喺香港已經Hit 咗一段時間,除了賣相吸引,鬆軟輕盈的空氣感亦是賣點之一。Pancake 金黃表面做到外脆,中間軟熟(無錯,好多餐廳都做得到)。所以此甜品嘅賣點當然係靜岡蜜瓜啦!日本溫室靜岡蜜瓜出名甜及多汁,香味濃郁,聽講香港賣成千蚊一個!的確,甜品上枱時蜜瓜香氣撲鼻,食落無想像中咁甜,反而係清淡的甜味,與其說是多汁,我覺得以”爆汁”形容會更貼切,超級juicy!$168,連加一差不多$200,的確唔平。不過佢寫住每日限定50份,人一世物一世,當然要試下啦。
2018-05-14
2018-05-24 357 浏览
呢個係Japanese-western 的fusion餐廳.日本同西方的食材融而為一,將各自擁有的特色徹底的表露於菜式裡. 今次小編叫左和風博多明太子意粉,配上白飯,沙律及焗酥皮粟米湯. 用餐的環境算係唔錯,燈光柔和,加上木枱木櫈,整個裝潢都十分之日系。坐久了,彷彿自己置身於那個下午在京都的某間café;回憶起食當日悠然自得地嘆着下午茶. 可惜小編還未有時間再去日本唷。環境還是可以的,用色和燈光有種暖暖的感覺. 不過我嫌座位與座位之間的距離有點近,我意思是與其他食客坐得太近了,也許太親密了,連她們的是非都聽得很清楚唷. 終於上菜了,也不是等了太久便有東西吃。「真的很奪目唷」我心裡暗想,太出色了!我先注視到的不是食物本身,而是盛載食物的碗碟. 盛載沙律是以和式的陶器碟子,顏色大概用了「群青色」為主色-日本其中一隻傳統藍色;意粉的碟也很出色,它也用上了日式傳統花紋,驟眼看不禁令人聯想到造和服的布料.用來做沙律的菜十分新鮮,種類亦很多,所以口感係好豐富嘅. 而佢嘅醬汁酸酸地,份量適中,唔太搶. 當中夾有少少的柚子香味,感覺清新.意粉份量適中,煮嘅時間亦很準確,令意粉嘅質感彈牙. 呢個意粉同西

意粉份量適中,煮嘅時間亦很準確,令意粉嘅質感彈牙. 呢個意粉同西餐的也有分別,因為是有淡麵豉湯伴著意粉的。當然這個意粉嘅主角係明太子,而啲個明太子嘅味道很好,有鹹香味之餘又不會過於濃烈.與淡麵豉湯合湊起來,卻出奇的和諧。加上各種的菇菌類,使到口感提升. 伴碟還有紫蘇葉和一些香葉,混和湯汁一起吃,又是另一種味兒。

至於這個酥皮湯,也算是不過不失。粟米忌廉湯嘅味道也很好。如果要雞蛋裏挑骨頭的話,我認為應該要有多幾層的酥皮,那就會更加吸引.因為我總是覺得酥皮湯的湯只是配角,主角應該是酥皮唷.
2018-05-13 437 浏览
星期日搵餐廳食飯真係每個星期既大考驗,今日仲要黎到人山人海既沙田市中心,就更加係難上加難!!!所以我都係見邊間睇落小人排隊就去邊間😂😂因爲對呢間餐廳本身無乜大期待,所以反而令我好驚喜!我就點左4道菜:咖哩漢堡蛋包蜆肉意粉、人氣炸雞翼同埋人氣炸雞小食😍4道菜都好好好好味道!特別係蛋包飯真係十分推介,咖哩唔會太辣,滑蛋既香滑程度爆登,漢堡扒肉味好濃,而且好大份!而且上菜速度好快,唔洗驚餓壞肚🤤(P.S 其實最後都排左一段時間先入到座😂俾表面呃左)
而且上菜速度好快,唔洗驚餓壞肚🤤
(P.S 其實最後都排左一段時間先入到座😂俾表面呃左)
2018-05-13
庆祝纪念
母亲节
2018-05-11 246 浏览
作為士多啤梨控,一見到張poster,緊係衝左入去。不二之選,就係士多啤梨梳乎尼鬆餅,講到明係用靜岡士多啤梨㗎!價錢比較貴:$168@另一款我就點左綠茶芭菲。梳乎尼一定係既叫即整,同朋友傾下計,話咁快就有得食。綠茶芭菲不過不失,係上面個心太軟硬左啲,如果真係有下次我係唔會叫呢一樣。黎到主角梳乎厘合格,但佢貴在果二粒士多啤梨就真係唔值喇,當造嘅日本士多啤梨應該好甜,但呢二粒真係失哂分。有機會再嚟我都唔會再叫期間限定啦因為真係好唔值。
作為士多啤梨控,一見到張poster,緊係衝左入去。

另一款我就點左綠茶芭菲。
梳乎尼一定係既叫即整,同朋友傾下計,話咁快就有得食。

黎到主角

有機會再嚟我都唔會再叫期間限定啦因為真係好唔值。
話說呢間店甜品款式超多。。。呢間其實係日式西餐廳,佢地既甜品同主菜一樣吸引啊~~又滿足到相機食先既我🙈我同朋友二人點左兩個主食同兩個甜品✨🦑博多明太子烏賊忌廉汁意粉 $98一上台覺得碟好靚,意粉同個粉紅色既明太子忌廉汁顏色分明,加埋中間住蔥。。。相機食家表示(驚嘆中)烏賊彈牙,忌廉汁好creamy撈埋意粉好好味,個人認為意粉淋左啲,不過上台驚嘆完又影相一輪都熱度十足!溫度搭夠🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑✨🐂鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯 $148呢個飯同樣神奇,初頭以為個底無飯(底超薄),上面粒漢堡好厚...重厚過蛋包飯😂漢堡鬆軟多汁 有肉味,就咁食已經好好味🤤咖哩汁偏甜,雞蛋幾滑 略嚴無咩蛋味,飯太少👉🏽👈🏽🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂✨🍧心太軟芭菲 88同餐牌幅圖一樣 好靚呀頂層係心太軟,忌廉比一般的挺身,好似食tiramisu,中間好似覆盤子醬 有果肉 味道酸酸甜甜, 夾埋一齊唔膩之如重好清新✨睇住個流心覺得好治癒🙈✨🍨芒果芭菲呢杯一樣咁靚呀,不過只偷食左一啖雪糕,好似食左陣風無咩感覺呀😂食完個甜品 我同相機都大滿足呀!野食精緻 價錢就一啲都唔可愛 再黎要等糧頭先得啦
又滿足到相機食先既我🙈

我同朋友二人點左兩個主食同兩個甜品

✨🦑博多明太子烏賊忌廉汁意粉 $98

🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑

✨🐂鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯 $148

漢堡鬆軟多汁 有肉味,就咁食已經好好味🤤

咖哩汁偏甜,雞蛋幾滑 略嚴無咩蛋味,飯太少👉🏽👈🏽

🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

✨🍧心太軟芭菲 88
心太軟芭菲

同餐牌幅圖一樣 好靚呀

✨睇住個流心覺得好治癒🙈

✨🍨芒果芭菲

食完個甜品 我同相機都大滿足呀!
野食精緻 價錢就一啲都唔可愛 再黎要等糧頭先得啦

心太軟芭菲