2017-11-19 1913 浏览
有同事提議來到這家位於工廈內的Cafe吃午飯。這裡同層有一家西餐廳之前有吃過~倒是這家韓式Cafe就只經過門口而已。除了主打的韓國菜外,餐牌中也有一些像是三文治或是其他的西餐口選另外還有$58的午市套餐!星期一到星期五的菜單會有不同,每個日子則有3款。剛好我們那天是星期三 ~會有意大利包配韓式雞翼、焗飯等!我點的則是 - BBQ烤羊鞍配薯菜第一眼看到的感覺就是~這份量有點太少了吧?女生吃的話還好,但男生的話應該會不夠飽就味道來就,羊鞍很濃,吃落有少少羶而已。肉質亦很軟嫩!幸好還有一些薯條吧。所以女生來說都還夠飽午市套餐包一杯飲品~是紅茶一杯。但如果想轉其他的也可以,只需要+$10紫薯拿鐵 - 味道夠香濃又不會太甜
有同事提議來到這家位於工廈內的Cafe吃午飯。
剛好我們那天是星期三 ~會有意大利包配韓式雞翼、焗飯等!
我點的則是 - BBQ烤羊鞍配薯菜
就味道來就,羊鞍很濃,吃落有少少羶而已。肉質亦很軟嫩!
幸好還有一些薯條吧。所以女生來說都還夠飽
BBQ烤羊鞍配薯菜

午市套餐包一杯飲品~是紅茶一杯。
但如果想轉其他的也可以,只需要+$10
紫薯拿鐵 - 味道夠香濃又不會太甜
紫薯拿鐵
2017-11-08
午餐
紫薯拿鐵
2017-08-06 1691 浏览
鰂魚涌食肆選擇多,但係最大問題係人又多往往諗住食完飯後同同事hea下傾下計係難過登天同事老鮮肉帶我同另一同事去威威同一幢大廈有一兩間食肆所以都要等一段時間先有𨋢去到係一間cafe咁嘅樣,人流唔多,所以比較清靜三人行,必有大食,勁瘋狂咁叫咗好多嘢食呢個李小姐拉麵係急凍海鮮加辛辣麵佢呢道面食係用人名嚟稱呼,都幾搞笑有餃子同泡菜煎餅,餃子普普通通反而泡菜煎餅有驚喜,味道唔錯,可encore包飯可以唔係新鮮整,飯已經變硬,可惜呢個墨魚火雞胸包包係後加,味道唔錯,仲有瘋狂拉絲呢個棉花糖厚多士雖然勁肥,但係的確唔錯
鰂魚涌食肆選擇多,但係最大問題係人又多
往往諗住食完飯後同同事hea下傾下計係難過登天
同事老鮮肉帶我同另一同事去威威
同一幢大廈有一兩間食肆所以都要等一段時間先有𨋢

去到係一間cafe咁嘅樣,人流唔多,所以比較清靜
三人行,必有大食,
勁瘋狂咁叫咗好多嘢食

呢個李小姐拉麵係急凍海鮮加辛辣麵
佢呢道面食係用人名嚟稱呼,都幾搞笑

有餃子同泡菜煎餅,餃子普普通通
反而泡菜煎餅有驚喜,味道唔錯,可encore

包飯可以唔係新鮮整,飯已經變硬,可惜

呢個墨魚火雞胸包包係後加,味道唔錯,仲有瘋狂拉絲

呢個棉花糖厚多士雖然勁肥,但係的確唔錯
2016-10-05 3269 浏览
韓國cafe好多,在香港多數cafe都有多人又嘈。今日同同事lunch Time來這裏試試。人不多,靜靜的,最啱傾計。我們點了雞肉炸醬面及吞拿魚紫菜包飯一齊share。炸醬面都幾大碗,即叫即整,味道唔錯。紫菜包飯就好足料,香辣好惹味。其實最精彩係呢兩杯飲品,焦糖latte及紫薯latte。特別係紫薯latte,紫薯味好濃,如果冬天飲應該仲正!飲到底又見到啲紫薯係底,真係真材實料!
韓國cafe好多,在香港多數cafe都有多人又嘈。

我們點了雞肉炸醬面及吞拿魚紫菜包飯一齊share。

炸醬面都幾大碗,即叫即整,味道唔錯。
紫菜包飯就好足料,香辣好惹味。
其實最精彩係呢兩杯飲品,焦糖latte及紫薯latte。

2016-08-08
2016-09-09 2617 浏览
本身對於這間走韓式路線的CAFE已經想試,但一直沒有機會去觀塘。就算上次去觀塘又因為遇上band房主人遲到而亂了陣腳。後來才在朋友口中得知,原來他們在港島區一直都有分店,而且還是離浪子很近的太古,便乾脆來這裡一試。門口頗特別,貼滿了很多不同的東西,而且除了KC CAFE外,還寫了另外一些字眼。問當值員工才知道,原來這兒與隔鄰的公司有合作關係。所以名字也會有點特別。店鋪內裡不算很大,大約得18個座位。因為過了午市時間,基本上客人不多。店內裝璜頗有特色,但以全木系顏色營造的舒適感是最令浪子覺得值得一讚的。先來的是韓式炸醬麵 配手撕雞。韓式麵有點粘粘糊糊的,混和炸醬後味道不俗。半隻雞蛋不算有很濃厚的蛋味。反而是那浸沒在炸醬的青瓜絲十分爽口。手撕雞肉不是白烚的,而是煙燻的,吃下去像煙火雞的味道,而且雞肉的肉質不錯,吃到一絲絲的雞肉紋理。甜薯Latte,與Cream混和後後滑,咖啡味就真的好像喝不出來,但甜薯的味道十分濃郁。因為是新張推廣期,所以買一款食品,就送一杯普通檸茶。或者叫飲品menu的任何飲品即減$10。服務方面,服務生都十分Nice,值得一讚。整體來說,這兒的感覺不錯。但因為坐位比較

先來的是韓式炸醬麵 配手撕雞。
韓式炸醬麵 配手撕雞

Sweet Potato Late

服務方面,服務生都十分Nice,值得一讚。

整體來說,這兒的感覺不錯。但因為坐位比較少,檯與檯之間十分之近,可能不適合傾密計或者談生意。但因為樓底高的關係,空間感充足,如果是一個人上來搵地方hea就一定是附近首選。最後是美中不足的,四面都沒有窗,有點像迷失了時間和少了一份開揚感。
2016-09-09
韓式炸醬麵 配手撕雞
Sweet Potato Late
2016-07-28 2561 浏览
Ham & Bacon Gimbap | Iced Sweet Potato Latte.火腿煙肉飯卷😍 不過略嫌麻油味不夠香😌 至於紫薯鮮奶 紫薯味有 而且味道自然香甜 並有些少顆粒 增加咬口 不過我就覺得奶的比例調低點會更好Jajangmyeon | 炸醬麵.韓式炸醬麵 個人其實好感不大 因為怕黏糊😂 但這個還好吧 不會吃到成口都黏黏糊糊 在旁的雞肉幾不錯 Bagel with Cookies & Cream Cream Cheese.有10種不同的cream cheese可選😍 我又選cookies n cream啦😂 bagel已烘熱 再切開一半和分成4份😌 cheese cream放在小膠兜另上 份量非常之多 足夠搽滿4份有餘! bagel煙韌有咬口 但不硬實 cream cheese有濃濃的cookies n cream 味 非常滿足👍🏼

Jajangmyeon | 炸醬麵.

2016-04-16 3294 浏览
朋友係要見嘅,所以定時定候都要約下朋友仔出嚟傾下計,人都醒神啲啦!今日帶左小小豬返學之後要出太古城買嘢,所以就同好友去KC Cafe係太古新開嘅分店,陪我HEA一陣啦~ 我之前都同小小豬去過KC Cafe係觀塘嘅總店,小小豬對一系列Line公仔擺設都愛不措手,仲成日叫我帶佢再上去搵熊大食Tea。不過原來太古依間分店就型格為主,以木系裝修為主題,整個環境都好舒服呀~ 而且仲有一小時FreeWiFi提供,好貼心呢~ 我嘅OREA沙冰 -入口就有好香濃嘅OREA味道,而且甜度適中,味道唔錯~ 朋友仔嘅Grain Shake - 其實就係集幾麥類材料混合,係一杯健康嘅飲品,我都有試飲少少,個味道又幾特別,入口好清新,而且甜度都好適中,下次我都要再飲依杯先得~ 忌廉蜜糖吐司~ 烤焗時間剛剛好,所以厚厚嘅吐司加上香甜嘅蜜糖,食嘅時候加少少忌廉,一次過食左三個層次。 泡菜紫菜飯卷~ 依個真係可以話係我推介之作,係紫菜飯入面加入一片片嘅韓國泡菜,連同其他食材一齊食,帶出唔同嘅口感。另外由於以韓國泡菜為主,所以食落帶點辣,但又不會確喉,所以好剌激呢! 火腿煙肉紫菜飯卷~ 雖以火腿及煙肉為主

而且仲有一小時FreeWiFi提供,好貼心呢~

忌廉蜜糖吐司~

泡菜紫菜飯卷~

火腿煙肉紫菜飯卷~

雖以火腿及煙肉為主,但明顯加重了生菜的分量,所以更加可以帶出麻油及芝麻嘅香,同時間亦新清不少。我除左堂食之外,仲外賣多一份俾小小豬放學食,依個為食豬一離開學校就已經忍唔住要開餐,仲要唔洗十五分鐘就食晒,仲話勁好味添...哈哈哈!

秘製韓式雞翼~

其實初初送到時我見顏色都唔係太深,仲估都應該冇乜特別。不過一入口就知道個利害,雞肉好嫩滑之外,嘅一陣由雞肉慢慢帶出嘅辣味,真係唔講得少,辣得好入味,完全會推介俾愛辣嘅人仕呀!

開開心心又同朋友仔茶聚一返,環境舒服加上啲食物又唔錯,所以相信九月開始我都應該成日會上嚟打躉了!

下午茶
2016-03-24 2565 浏览
去Cafe,無非都係想地方好Hea,坐得舒服,可以留耐啲。想不到,鰂魚涌工廈,發現間新的Cafe,裝修好靚,而且好舒服!細看之下,原來是之前去過的觀塘Line 公仔擺設的KC Cafe分店!但今次這一間,改玩風格。舖位有三四張大枱,座位係軟座,木系裝修,幾舒服。感覺很森林系,令人喜歡。仲有啲小遊戲,可以借俾人玩添~~~呢度仲有免費Wifi 提供,好Hea 度上升啦~~MOCHAHK$32黎一杯熱MOCHA,朱古力都夠濃,咖啡不錯,絕不會是偏酸的咖啡。SWEET POTATO LATTEHK$35咁夢幻0既顏色,想不到是紫薯Latte吧?好靚啊~~~ 還好,不會太甜,女孩子會喜歡這甜甜的夢幻紫薯味。係觀塘KC Cafe食過佢哋特式的韓式紫菜飯,覺得好特別。想不到,新店有兩款新的,要試一試!!KIMCHI & TUNA GIMBAP 泡菜吞拿魚紫菜飯HK$37好特別,入面加咗韓國泡菜碎以及吞拿魚,當然,少不了有蛋絲、蟹柳等。食落口,微辣,而且有脆脆的以及如肉鬆般的口感。好得意!建議是可以揀辣的程度,就更加好啦!HAM & BACON GIMBAP火腿煙肉紫菜飯HK$35呢個,絕對係清新之選
仲有啲小遊戲,可以借俾人玩添~~~
呢度仲有免費Wifi 提供,好Hea 度上升啦~~
MOCHA

HK$32

SWEET POTATO LATTE

HK$35

KIMCHI & TUNA GIMBAP

泡菜吞拿魚紫菜飯

HK$37

建議是可以揀辣的程度,就更加好啦!
HAM & BACON GIMBAP

火腿煙肉紫菜飯

HK$35

呢個,絕對係清新之選!極之健康啦!有新鮮生菜片、煙肉、蛋絲同埋蟹柳,食落口,很Fresh。夏天食,就唔怕啲嘢油得滯無胃口啦!

而韓式紫菜飯同日本的飯卷分別,是日本的飯會落醋,韓國的會用麻油同埋芝麻,所以好香。
韓式炸醬麵

JAJANGMYEON

HK$58

韓式炸醬麵,麵質彈牙爽口,不會糊。喜歡韓國的麵質是無「簡」水味,而且質感好。溝上了甜甜地的韓式炸醬麵專用獎,還撈上青瓜絲,惹味得黎也不會滯!
SPICY CHICKEN WINGS

秘製韓式雞翼

HK$32

這個,絕對要推介給愛食辣的朋友。惹味非常,辣得黎還有焗出黎的焦香感。雞肉嫩滑,食落口會有肉汁唧出黎的!
CEREAL

HK$30

自己MAX自己鐘意0既麥片類型、配料,同埋鮮奶,成為健康早餐,呢個概念又唔錯喎!!
唔好睇佢細細碗,其實都幾足料!最多可以揀三款麥片!而生果呢,就係揀一款,當然,加$5可以多一款!我就揀咗藍莓、香蕉、紅莓同埋士多啤莉。
鮮奶都有得揀喎!!有全脂、低脂及荳奶,適合唔同人需要!呢個SET 仲要係全日供應,減肥黎食都唔錯!!
CHURROS

巧羅絲

HK$22

最後甜品,食返個CHIRROS,脆脆地,有埋煉奶同朱古力醬!正啊!

係呢度同朋友食埋LUNCH,再HEA 到TEA,環境清靜,十分舒服。仲有得上網,墻邊的枱仲有電制,充電都好方便。

新開無耐,環境絕對一讚!

KC CAFE

鰂魚涌英皇道1065號東達中心1101室