2016-05-30 1769 浏览
這晚收工較早, 7點多來到太子k square 試試, 不過我和朋友兩個人都不是很餓, 所以没有選擇set dinner.二人餐其實有點貴凱撒沙律(煙三文魚)$88Lettuce 夠爽脆清新, 雞蛋差不多是全熟, 但只有兩片煙三文魚, $88, 可以多一兩塊呀選擇來這裏就是看中這個! K square 火焰鐵板烤雞 $178店員捧過來點火, 只是讓我們拍照, 但那火焰只燒了數秒便熄了哈哈.分拆一舊舊肉後, 覺得這雞好小啊? 那個醬汁一般, 我寧願光吃烤雞, 都算香口但其實烤得過乾了, 看這小小的雞翼都乾得没有肉吃了. 但厚肉位置都算juicy我猜要不是我們吃之前已經飽飽地, 這餐必定不夠吃... 所以好像有點貴及不值呢. 不過餐廳環境挺舒適的
二人餐其實有點貴
凱撒沙律(煙三文魚)$88

2016-05-25 1005 浏览
book 7:30pm 食飯。8:30就隊張單黎敢我地走。 但係d野食點完又好耐先黎。而且差到食唔落 24oz 牛排。完全無牛肉味 又完全未燒熟 仲係生d。離曬譜 而且唔係平 每人除開$350 食1個鐘比人趕 從來未試過真係被人叫話要走。衰過食1.5小時日式放題 以後都唔會再去食 blacklist forever
2016-05-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
太子★K Square 5 Restaurant & Bar臨時臨急要係旺角搵地方食飯Happy friday直落而又唔限時都有d難度,好彩朋友仔醒目搵到依間叫做遠離繁喧座落係太子既餐廳 係太和間分店食過都唔錯,所以都無嘜猶豫就拍板喇~(叫做K sqaure 5,家因仲已經開左K square 1,2,3,4。)打黎留位既時候話餐廳area已經full晒,要坐bar area,見佢9點先有live show都照殺啦!7點幾黎到時間尚早,bar area可以任揀位。室內以湖水藍x啡系色調為主,感覺舒適而又有氣氛 牆上面掛左幾部電視&有個大屏幕播球賽,相信係唔少波友既聚腳點 有興趣仲可以擲飛鏢 搵食時間 芝士薯條($78+10%):★★★★★ ★☆☆☆☆1st impression:咁既價錢份量都少得有點可憐 薯條唔係好夠脆,size比麥當當既粗dd食落都叫粉粉地。面頭輕手地落左芝士,但味道完全唔夠香濃 ,要點埋個芝士醬先滿足到重囗味人士!墨魚汁海鮮意粉($108+10%):★★★★★ ★☆☆☆☆黑蚊蚊一團麵睇唔到有乜料?細心留意原來都幾足料喎 有青口魷魚帶子蝦等等。海鮮既

有興趣仲可以擲飛鏢
搵食時間

芝士薯條($78+10%):
芝士薯條
1st impression:咁既價錢份量都少得有點可憐
,要點埋個芝士醬先滿足到重囗味人士!

墨魚汁海鮮意粉($108+10%):
墨魚汁海鮮意粉
黑蚊蚊一團麵睇唔到有乜料?細心留意原來都幾足料
青口魷魚帶子蝦等等。海鮮既質素普普通通啦無乜大印象~
意粉略為硬左少少,上晒汁睇得但係味道就偏淡
整體上都係麻麻地。
不過…都為我地帶來左一刻歡樂嫁!食完個個都變黑唇黑牙即刻留倩影

火焰鐵板燒雞($178+10%):
火焰鐵板燒雞
★★★★★ ★☆☆☆☆
餐廳深明相機食先既風氣,特登送原隻雞上枱再進行點火儀式
個價錢應該係包埋依個視覺效果…哈哈~儀式完結waiter就幫手拎番隻雞入去分屍。
搽左燒汁去燒,外皮香甜得黎又帶d油香幾惹味
肉質白滑,不過始終係小雞,除左隻脾其他位置其實無嘜肉食~
火焰鐵板燒雞
伴碟仲有都幾油既茄子薄片&炸薯角,不過後者從色澤&口感睇黎好似唔太新鮮,有少少番炸既感覺
?!

黑松露雜菌素菜薄餅($88+10%):
黑松露雜菌素菜薄餅
★★★★★ ★☆☆☆☆
見有黑松露就比佢吸引左,d醬都落得幾爽手,只係分佈唔太平均

通常都配雜菌,點知依到加埋西蘭花/青紅椒/節瓜
哈哈,好特別又心理上健康d,只係味道上唔係特別夾,勝就勝在加多左素菜既爽脆口感

最傷心都係薄切切烘到似餅乾既餅底
食完無乜飽足感有點空虛…

Pina colada($78+10%):
Pina colada
★★★★★ ★★★★☆
白雪雪好靚,哈哈
d冰打碎左飲落有d似沙冰喎好fresh
岩晒心水椰奶味香濃,都無乜留意到pineapple juice既存在,總之就好味道啦

酒味唔會好重勁易入口,不過都無偷工減料嫁,唔覺唔覺都飲到面紅
……hee!
P.S. happy hour第二杯50% off(同系列但可以唔同味)。

坐到9點左右有live show睇,本身仲驚係夾band好大聲果d會搞到傾唔到計,好彩只係2把動聽溫柔男聲
好似黑衣男士係主力,會帶唔同既朋友黎表演
埋單$758/4ppl。
fb/ig: followfooddiary
整體黎講食物真係一般般,但係環境氣氛同d酒都幾正,又有live music,想搵地方飲野傾計都值得考慮
特別係旺角太子依d旺區,想搵間可以靜靜地同老死chill下既地方都唔係咁易嫁

2016-04-22
Pina colada
2016-02-25 709 浏览
自從吃過ksquare5的pizza後,就成日想翻兜,今晚終於有機會又黎喇!!!yeah yeah yeah!!!! 餐廳播住好聽輕快的英文歌曲,看真牆上的美式掛畫,精緻的牆磚,很新的佈置裝修,蠟光晚餐,甚有情調的。和風鰻魚薄餅首先好嗱平,先九十八元,勁抵食呀,仲有成八大塊咁多,面層夠曬多芝士,芝味香到暈,加賣個份量唔少既去骨鰻魚,好香呀d鰻魚醬汁加識跳舞既木魚c,啱啱好,大家都無搶大家既風頭!尤其個薄餅底呀,薄薄的一層,好香好脆,卜卜聲咁,加上好多既材料係薄餅上,令無論構圖定食味,都好yummy and rich!!!! I really really like it. 可愛巧克力食材上寫有Oreo 加奶的成份,但就喝不到有什麼oreo的味道,朱味挺香的,但也不是好濃郁,冰凍解渴也是真,雖然大冷天,但都不想停飲任何凍飲呢!抹茶鮮牛奶的面頭有點綠茶粉,茶的味道不重,反而奶味多點,冰感較強,雖然走了忌廉,但一樣的順滑,但個人還是喜歡抹茶味重點的呢!凍奶茶上時奶同糖漿是分開,可按自家喜愛而加的,奶茶奶味亦濃,但茶味不足,高身杯子盛著,幸好沒有太多冰塊,比例得宜,不過不失。Pina Cola
Pina Colada 對於少喝酒品的我感到酒味幾香呀,而且也濃酒精味,難得的是這款飲品椰奶味佔大比數,很易入口,適合女生嚐試。

$300 (宵夜)
  • 和風鰻魚薄餅
2016-02-24 351 浏览
約人食飯, 就響佢公司附近見到呢間西餐廳, 環境幾悠閒, 而且有酒飲, 可以慢慢食飯傾.每人要左個Dinner, 有白湯, 入面有蘑菇碎粒, 湯夠creamy, 亦唔太咸. 蜜糖雞翼薯條, 薯條炸得幾香口, 外表脆脆地, 面頭仲有芝士, 如果唔夠味, 仲有沙律醬調味. 至於雞翼表面炸得好脆香, 面頭仲流住蜜糖, 一啖入口咸甜得宜, 而且外脆內嫩, 香口野食完好開胃.三文魚卡邦尼意粉, 意粉夠煙韌, 唔會太淋, 汁唔會過份地多, 剛剛好令意粉唔會太乾身, 配料都幾多, 煙肉, 火煺, 蘑菇, 仲有流心蛋等等, 三文魚夠新鮮.另外見隔離枱要左個甜品視點幾高, 所以我都要左個. 係Chocolate thunder鐵板上, 侍應一放上枱就準備倒朱古力醬.倒晒落去之後, D煙標晒出黎, 究竟點解可以搞到咁大煙, D朱古力醬仲一泡一泡咁谷下谷下.終於等到佢cool down, 賣相好吸引, 鍾意朱古力既人一定鍾意, 下面係朱古力蛋糕, 上面係雪糕+cream.蛋糕朱古力味濃, 唔會太甜, 而且夠鬆軟, 加埋上面既雪糕, 同埋朱古力醬, 甜味層次分明, 而且又冷又熱, 食完唔覺膩.仲有餐飲要左Ca

仲有餐飲要左Cappuccino, 凍飲咖啡味幾香夠滑, 唔飲酒係另一個選擇.
2016-02-21 483 浏览
來到太子,總覺得好像沒有什麼美食,幸好老婆仔建議可以黎依一間餐廳試一試,反正我又未食過,就一於入黎試一試啦。香煎黑松露帶子。賣相美美的帶子,切開呈刺身的狀態,內裡鮮嫩外層煎得香口。帶子上有輕輕的黑松露加以點綴,味道濃郁鮮甜,香嫩香甜。芝士蟹肉薯皮薯皮非常香口,外層香脆香口,吃出陣陣薯香。芝士咸香豐富,加上份量足夠的蟹肉,鮮香甜美。香煎帶子鴨胸意大利飯。帶子鮮甜嫩口,一開二的帶子份量有點不太夠,但味道鮮甜。鴨胸切碎加在飯中,每一口吃出咸香,口感豐富。意大利飯非常creamy,濃濃的忌廉味道香口惹味,飯中軟腍而充滿香氣。
香煎黑松露帶子。
芝士蟹肉薯皮
香煎帶子鴨胸意大利飯。
2016-02-18 382 浏览
朋友是個「香港通」,港九新界四圍走尤其食,向他請教準無錯是次就到了這一間西餐廳,雖然位置較偏但從地鐵站出過去都是很方便的餐廳除了西餐供應以外還有不同酒精飲料供應可以跟好友們共進晚飯,亦可舉杯暢談店裏面亦很貼心每個座位都設有插座供充電用因為有幾款菜想試而套餐是沒有的,所以就逐樣菜點首先是飲品,不好酒的我們各點了Juicy Square與Pinky LazyJuicy Square類似Fruit Punch,但整體來說比Fruit Punch還要清新不少Pinky Lazy則是以士多啤梨為主的沙冰飲品,加了牛奶,就是士多啤梨奶的味道雖然有奶的成份,但較light,尤其當冰粒溶了以後就味道就變得更淡然後就到前菜先有黑松露牛油燒帶子黑松露香而不會蓋過帶子,帶子亦煮煎得剛好夠鮮甜後有雞翼拼盤分別有三種口味:柚子蜜、水牛城、蜜糖三款雞翼都很香口,皮脆肉嫩充滿肉汁柚子蜜是最清淡一款,略嫌柚子味道不夠香接下來就是蜜糖,令我最有驚喜,比我想象中的更濃味,甜之餘帶一點鹹香最濃味就是水牛城,帶一點點微辣其實隨雞翼附上了芝士醬及蜜糖芥末,不過都不用蘸都已經很美味主菜有德國豬手、安格斯牛扒拼芝士焗龍蝦和墨魚汁意
朋友是個「香港通」,港九新界四圍走
尤其食,向他請教準無錯
是次就到了這一間西餐廳,雖然位置較偏
但從地鐵站出過去都是很方便的
餐廳除了西餐供應以外還有不同酒精飲料供應
可以跟好友們共進晚飯,亦可舉杯暢談
店裏面亦很貼心每個座位都設有插座供充電用
因為有幾款菜想試而套餐是沒有的,所以就逐樣菜點
然後就到前菜
先有黑松露牛油燒帶子
黑松露香而不會蓋過帶子,帶子亦煮煎得剛好夠鮮甜
後有雞翼拼盤
分別有三種口味:柚子蜜、水牛城、蜜糖
三款雞翼都很香口,皮脆肉嫩充滿肉汁
柚子蜜是最清淡一款,略嫌柚子味道不夠香
最濃味就是水牛城,帶一點點微辣
其實隨雞翼附上了芝士醬及蜜糖芥末,不過都不用蘸都已經很美味
主菜有德國豬手、安格斯牛扒拼芝士焗龍蝦和墨魚汁意粉
墨魚汁意粉質素不俗,配菜不少,唯獨麵上的帶子過熟而且粗糙
德國豬手於上菜前已經切好了幾份方便進食
而且夠熱夠香,豬手的表面非常香脆,內裏亦不會很乾
少少鹹,單吃都不會覺得很膩,蘸上蜜糖芥末就會更濕潤亦很搭配
酸椰菜就有點失準,不夠酸,無法中和豬手的膩
而牛扒的牛味很濃郁,質感很柔軟肉汁也很多
就是周邊的肥肉不少要切走一點,而扒中間太瘦,肉質顯得有點粗糙了
有燒汁附上,但蘸上的話就只會蓋過肉的鮮味所以就沒有試了
龍蝦也不錯,肉質不會粗糙而且蝦膏都不少
除意粉外其餘兩款菜都有薯角作配菜,又熱又香又脆,正
值得一提是豬手和牛都要趁熱食,尤其豬手
冷卻後會變得乾,難以入口...(咬不開...)
最後還點了一份招牌甜品:鐵板冰火朱古力軟餅
最底層是brownie,然後是oreo雪糕,最頂是忌廉
上菜時熱辣辣,店員隨即淋上朱古力醬
香氣頓時爆發,單單聞都已經覺得滿足
朱古力味很足夠,雪糕又不會很快就溶掉
但我會更喜愛配雲呢嗱雪糕,太濃朱古力反而有一點過度甜膩
而那焦掉的朱古力醬反而吸引我去吃,很焦香很特別
另外絕對要注意,真的非!常!熱!要避免燙到嘴喔
最後值得一讚是整個用餐的experience都很好
有插座、店員有禮、不時會替客人換碟、會視乎進食進度慢慢上菜
整餐飯都十分滿意
2016-01-07
用餐时段
2016-02-16 379 浏览
每逢約人出街食飯都會上來看看大家的食評才作選擇的,而今晚吃過這間餐廳後,也要找時間出來寫寫食評給大家參考(第一次寫)。論環境這,服務質數這店是很好的,但食物的味道,仍有進步空間……
牛肋骨
燒雞
鐵板朱古力蛋糕
煙三文魚凱撒沙律
2016-02-16
庆祝纪念
纪念日
2016-02-12 414 浏览
友人Y約晚飯兼吹水, 約了在太子地鐵附近的K square 5. 時間尚早, 餐廳內甚少食客. 這裡的佈置其實是餐廳和酒吧的混合體, 坐位也見舒服, 加上背景的輕音樂, 不太吵, 吹水不俗.這裡除了有酒飲外, 原來最近推出了二人餐 ($688), 份量也不少, 有餐湯, 頭盆, 主菜, 甜品和酒, 一於點來試試.打頭陣的是西蘭花忌廉湯, 湯呈淺綠色, 夠熱, 也很杰身, 內有西蘭花碎, 不過草青味不濃烈.頭盤有三個:火腿芝士凍盤: 有兩種芝士和巴馬火腿. 巴馬火腿鹹香味一般; 而羊奶芝士的味道頗羶, 個人不太欣賞.煙三文魚凱撒沙律: 沙律醬微酸,凱撒沙律內有煙肉, 餅乾碎和煙三文魚.  沙律菜上下了不少芝士粉, 味道偏鹹; 煙三文魚則一般嫩滑.黑松露牛油帶子: 帶子肉大隻, 嫩滑, 加上頂層的黑松露芳香撲鼻, 但可惜不夠熱.主菜:安格斯牛扒配芝士焗龍蝦龍蝦頗大隻, 足足有半隻大小, 不過可惜龍蝦沒甚味道.安格斯牛扒有12安士重, 牛味不俗, 又不會很韌; 加上熱辣香脆的薯角, 很飽肚.香煎石斑配鵝肝意大利飯: 石斑的味道, 令我想起久違了的雀目牌魚手指, 魚肉味道偏淡, 不過煎後味道也

頭盤有三個:

主菜:
安格斯牛扒配芝士焗龍蝦
龍蝦頗大隻, 足足有半隻大小, 不過可惜龍蝦沒甚味道.
香煎石斑配鵝肝意大利飯: 石斑的味道, 令我想起久違了的雀目牌魚手指, 魚肉味道偏淡, 不過煎後味道也算香口; 意大利飯很腍身, 芝士味很濃, 吃起來比較滯.
餐酒可轉果茶/咖啡/茶, 點了sparkling wine. 酒的香味一般, 頗易入口.

甜品:
北海道牛乳千層蛋糕: 蛋糕牛奶味ok, 不過較硬身, 如果鬆一點會更好吃.
件碟的雪糕球, 味道似cookies n cream, 奶味不重.
2016-01-26
  • 牛扒
2016-02-03 243 浏览
聽朋友介紹,得悉太子新開了一間西餐廳,食物質和店員服務相當不錯,今晚一於來一探究竟。餐廳環境不算太大,座位卻寬敞足夠,燈光暗暗顯得浪漫。 飯前先吃一個沙律。醬汁不多,加上適量芝士粉。沙律菜爽脆,伴以煙肉、麵包粒。選配煙鴨胸,煎得香口不會太乾身,帶出咸香味道。 黑松露帶子伴南瓜蓉,帶子煎至半熟保持鮮嫩口感,吃出微微雪藏味道,但被松露的濃香蓋過了,味道也不錯。南瓜蓉香滑,香甜而幼滑,伴上帶子味道卻出奇地配合。 芝士蟹肉的份量剛剛好,滿滿的填滿了薯皮。即叫即焗,薯皮香脆而散發出濃香的薯香,配上酸忌廉味道惹味突出。 鴨胸切碎放在意大利飯中,每一口吃出鴨胸咸香味道,口感豐富。飯粒軟腍,忌廉和芝士包著每一顆飯粒,味道惹味香濃。帶子煎得爽口嫩滑,吃出鮮甜的味道。 餐廳的特飲選擇不多,喜歡粉紅色的我點上一杯粉紅情人。當中有牛奶、草莓汁、橙汁、蜜糖,味道酸酸甜甜,相當開胃,中和咸食的膩感。 巧克力也有可愛版。當中加上忌廉和巧克力餅碎,味道濃郁香甜。巧克力幼滑,略微甜度較高,溫度也不夠熱。 太子地段來說,這間是一間相當出色的西餐廳,食物選擇多而質素中上,

餐廳環境不算太大,座位卻寬敞足夠,燈光暗暗顯得浪漫。
飯前先吃一個沙律。

巧克力也有可愛版。

太子地段來說,這間是一間相當出色的西餐廳,食物選擇多而質素中上,環境和服務也很貼心。
2016-02-02
  • 黑松露牛油燒帶子
  • 粉紅情人
  • 芝士蟹肉焗薯皮
  • 黑松露帶子鴨胸意大利飯
2016-02-02 202 浏览
I said before I will be back and yes I am back for tea! I ordered a thick toast covered with baked egg white and an runny egg yolk on top. I was surprised that the taste was actually bland. I supposed they didn't season the egg white correctly. Other than that, the thick toast wasn't too crispy too. I honestly forgot how much it exactly costs, yes I do, it's $52. No matter what, you should order something else than this if you are coming here for tea.
Egg white thick toast
Egg white thick toast

2016-01-28
2016-02-01 250 浏览
Very rarely I would stopped by Prince Edward for food but today I was starving when I arrived. Luckily there are lunch set available from 12pm until 4.30pm! Daily soup was included in the set and we had cream soup today. It was just like any other HK style western resto, nothing special nor worth praising. I have ordered New Zealand sirloin steak (medium rare) ($78) The steak was surprisingly good with real steak texture instead of the chemical softened meat parties. My medium rare was also cook
My medium rare was also cooked nicely with a pink centre even though it was still a little bit too cooked to my liking. Yes, I my meat very rare. Size was very generous serving with rice or veggie. Definitely a cheap eat in Prince Edward area.

My friend ordered the homemade cheese burger ($68) which looked good for Hong Kong style western restaurant standard.
The presentation was great with the open face burger. The size was again very generous serving with some thick cut chips. My gal pal couldnt finish the dish at the end.

Overall, it was a great place to have a quick above average affordable lunch. Staff were friendly and helpful. I may come back again!
2016-01-29
  • homemade cheese burger
2016-01-27 269 浏览
平日好少去大南街, 入夜後深水埗段更加水靜鵝飛, 姊妹介紹話太子段近年開咗唔少新食店, 距離地鐵站好近, 可以試吓.呢間酒吧餐廳入到去播緊抒情英文歌, 時間尚早唔係好多人, 坐得幾舒服, 可以happy hour吓.每張卡位旁都有一個插座, 方便同手機或平板叉電, 餐廳都諗得幾周到.餐廳介紹我地試新推出嘅廚師推介二人套餐, 既然冇突別心水就試吓.餐湯係忌廉西蘭花湯, 入口有細碎西蘭花.頭盤有三個好豐富, 笫一個係芝士火腿凍盤, 芝士同火腿各有兩款, 每款都咸香味濃, 作為開胃菜洽如其份.笫二個黑松露牛油燒帶子, 黑松露獨特香味帶出帶子海鮮味. 帶子燒得半生熟, 入口比較滑溜.煙三文魚凱撒沙律佢用類似白沙律汁調味, 加上芝士煙肉碎, 再加上煙三文魚, 羅馬生菜好夠味.主菜安格斯牛排配芝士焗龍蝦, 龍蝦比較削, 配上芝士比較好.安格斯牛排足十二安士好大件, 足夠兩個人分享, 安格斯牛排入口牛味十足又軟硬適中, 兩個女仔唔係好喜歡紅肉都食得好滿足.另一個主菜香煎石班配鵝肝意大利飯, 石班魚肉有少少雪味, 不過煎總好過炸, 冇咁熱氣. 鵝肝意大利飯食到粒粒鵝肝, 鵝肝粒冇煎過, 唔會好重味.

餐湯係忌廉西蘭花湯, 入口有細碎西蘭花.
忌廉西蘭花湯
芝士火腿凍盤
黑松露牛油燒帶子
煙三文魚凱撒沙律
安格斯牛排(12oz)配芝士焗龍蝦

另一個主菜香煎石班配鵝肝意大利飯, 石班魚肉有少少雪味, 不過煎總好過炸, 冇咁熱氣. 鵝肝意大利飯食到粒粒鵝肝, 鵝肝粒冇煎過, 唔會好重味. Risotto芝士落得好足, 唔可以食太多.
香煎石班配鵝肝意大利飯
甜品北海道牛乳千層蛋糕, 忌廉幾香濃滑溜, 配上cookies & cream雪糕都幾match.
北海道牛乳千層蛋糕
餐茶柑桔果茶飲到好香紅茶同新鮮橙粒味, 佢冇落糖飲落唔會好似飲糖水咁.
柑桔果茶
估唔到大南街都有咁上下水準餐廳, 下次可以試吓大南街其他食店.
2016-01-26
黑松露牛油燒帶子
安格斯牛排(12oz)配芝士焗龍蝦
2016-01-25 194 浏览
不在香港住的姨仔難得來我家住幾天,但無奈天氣太嚴寒,我倆根本不願到遠點的地方去吃飯去,於是我們貪近就腳,就下樓在樓下吃算了,反正她又沒吃過,而且食物倒也不錯,餐廳的環境又有格調,新開無耐裝修又新,不二之選吧!鮮鴨胸凱撒沙律88沙律菜出奇的新鮮好吃,爽脆有菜甜呀!而且芝士刨得的份量亦是剛剛好,沙律醬和少少的芥辣味下得亦剛好,不會太濃厚,沒有喧賓奪主。重點的鴨胸是好奇,亦是很久沒吃下點上的,平常小妹我就一定是點三文配沙律的了。鴨胸量雖如期般的不多,但顏色ok,不是薄切下,有咬口同時,肉質帶點咸香味,嫩嫩的,而肥皮基本上亦已去除。少量的香脆多士粒粒亦沒來得好熱氣,溏心旦size小巧,但卻十分軟滑細緻,入口具旦香,令沙律整体更顯完整美滿了。黑松露牛油燒帶子88點了我的大愛有帶子的菜式,這個前菜好誘惑人,先是大大粒的帶子十分厚身,而且經徹底的煎封成金黃美麗的顏色,做得甘香可口,賣相吸引!外層微微的脆,入面軟軟帶汁,有著鮮味真不俗!劃龍點睛的是帶子舖上了味道濃郁的黑松露醬,獨特的香味,份外口齒留香,配上底部的南瓜蓉亦軟綿清香,教人一試難忘!唯一不足是帶子的熱度不足,上桌時只是暖,而不是熱!煙三文魚
鮮鴨胸凱撒沙律88
黑松露牛油燒帶子88
煙三文魚卡邦尼意粉108
咸香色澤均佳的salmon魚柳,屹立在漂亮的意粉面條上,每根粉條得均勻的掛上卡邦尼醬汁,厚薄平衡得很好,軟香的煙肉在意粉上更顯香濃滋味,而意粉煮得有彈性,是即叫即煮才會有的風味囉,確實可取,面附上的開邊一隻溏心旦,相當軟滑,口感極佳,在這有格調的酒吧餐廳來說,價位定得也合理,而意粉也有這質素,確是有點驚喜!

• 黑松露牛油燒帶子
2016-01-21 299 浏览
今次專程同朋友黎到位於太子的 K Square 5 大刷一餐。呢間餐廳環境昏暗得黎好有氣氛,而且坐位舒適,唔會迫迫切切,可以好好地享受今晚晚餐!講到食我地今次唔想諗咁多所以點了set dinner for 2,而且個 set 好多選擇,好容易選到想食的食物。 先有是日餐湯南瓜忌廉湯,好香又好濃的南瓜甜味,而且口感好滑又暖粒粒,真的好正!最重要的是個餐包係牛角包,好香口,點湯食好味! 之後有我最喜歡吃的頭盤三文魚他他千層。個賣相好靚好吸引人,份量十足,而且口感豐富。三文魚切碎再混合洋蔥粒,係嫩滑的魚肉之中帶有爽口。個沙律醬加埋桃肉,酸酸甜甜之餘帶桃香味,感覺好fresh!再配埋香脆可口的多士一齊食好正! 到左今晚的重頭戲火焰鐵板烤雞,隻雞坐定定係鐵板上,等waiter點火,火勢帶勁好有睇頭。一邊燒一邊有好香的燒雞味飄出來。燒完後waiter就會拎入去廚房切成幾小件,方便我們食用,好細心,完全唔駛自己動手。烤雞皮脆肉嫩,雞肉好juices又夠味,點埋個汁好好食。呢個主菜又有得睇又有得食正! 另外還叫了冬陰功蟹肉雞柳意粉,好強勁的冬陰功味,醬汁好濃好滑,而且入口酸酸辣辣的好惹

南瓜忌廉湯和牛角包

三文魚他他千層

之後有我最喜歡吃的頭盤三文魚他他千層。
火焰鐵板烤雞

到左今晚的重頭戲火焰鐵板烤雞
,隻雞坐定定係鐵板上,等waiter點火,火勢帶勁好有睇頭
冬陰功蟹肉雞柳意粉

另外還叫了冬陰功蟹肉雞柳意粉,好強勁的冬陰功味,醬汁好濃好滑,而且入口酸酸辣辣的好惹味,個感覺都幾特別,喜歡吃辣的朋友可以一試!

難得今次我們沒食餐牌上的是日甜品,反而另外加錢食了芝士千層蛋糕和鐵板冰火朱古力軟餅。
芝士千層蛋糕

芝士千層蛋糕味道唔係好甜,而且香甜蛋味中帶有少少芝士的咸味,所以感覺好清唔膩。而且口感好軟好滑,每一口我都好享受。
鐵板冰火朱古力軟餅

至於鐵板冰火朱古力軟餅係先將朱古力軟餅連雪糕同忌廉放在鐵板上,再淋上美味的朱古力醬,即時唦唦聲,好有趣又好吸睛。入口時感受到又熱又凍又軟又滑的感覺,口感相當精彩。而且滿口都係濃濃的朱古力味,好食!
凍蜜桃茶和熱蘋果茶

最後餐飲係水果茶,一杯係凍蜜桃茶,另一杯係熱蘋果茶。兩杯都有好濃好香的水果味,味道清新非常好飲!

呢餐真係大滿足了

2016-01-13