2022-11-22 27 浏览
今日繼續喺元朗搵食,經過依間小店,都幾多人,有比較少有嘅orzo又想食,所以就試吓🥰🥰。雖然第一次嚟但感覺間餐廳人情味頗濃⚛️聽到老闆娘同兩枱熟客傾計,推介佢地食咩好。我就點左個唔常有嘅orzo 米型意粉(烤蒜香牛油帆立貝配龍蝦汁米型意粉)。佢地個orzo 整得好岩香港人食,唔硬,但又唔會好林,整得岩岩好,好juicy ,好食💕💕然後午市套餐跟一個餐湯同埋嘢飲。今日依個湯係黑松露忌廉蘑菇湯,飲落去係新鮮打嘅蘑菇湯,真材實料,啖啖蘑菇蓉🍄,好creamy同有黑松露嘅味道😋😋餐飲我點咗即磨咖啡☕️,欣賞佢哋配嘅係打左有奶泡嘅熱牛奶🥛而且咖啡係我喜歡偏苦,nutty 口味,而唔係偏酸嘅咖啡。

雖然第一次嚟但感覺間餐廳人情味頗濃⚛️
聽到老闆娘同兩枱熟客傾計,推介佢地食咩好。

烤蒜香牛油帆立貝配龍蝦汁米型意粉Grilled Scallop with Garlic Butter and Lobster Sauce Orzo

然後午市套餐跟一個餐湯同埋嘢飲。

2022-11-22
  • Grilled Scallop with Garlic Butter and Lobster Sauce Orzo
  • 烤蒜香牛油帆立貝配龍蝦汁米型意粉
2022-11-18 35 浏览
雞地多野食就係人都知早排經過見到依間新西餐餐牌價錢都合理,百幾蚊有個set dinner 包湯同沙律坐得都幾闊落餐湯係粟米濃湯粟米味好濃! 食到粟米粒粒明顯用粟米粒打蓉所以口感比較濃厚蒜蓉包好脆~~蒜蓉味岩岩好,唔會好鹹點埋湯更加正柚子提子乾雜菜沙律柚子好甜,配埋沙律菜更加開胃面頭仲有d 芝士碎多種味道層次摩洛哥辣茄醬烤焗雞腿上碟真係比佢嚇親每隻雞脾都勁大舊表皮勁脆口,面頭辣醬偏辣食得好惹味慢烤美國榖飼豬斧頭扒(蜜桃芥籽醬)斧頭扒份量好足,好厚身面頭係蜜桃醬,甜甜地,好夾豬味唔算濃,外皮都算脆全部配菜都食得~焗薯岩岩好~ 加埋sour cream 就唔怕滯
雞地多野食就係人都知

早排經過見到依間新西餐

餐牌價錢都合理,百幾蚊有個set dinner 包湯同沙律

坐得都幾闊落

餐湯係粟米濃湯

粟米味好濃! 食到粟米粒粒
明顯用粟米粒打蓉
所以口感比較濃厚

蒜蓉包好脆~~
蒜蓉味岩岩好,唔會好鹹
點埋湯更加正

柚子提子乾雜菜沙律
柚子好甜,配埋沙律菜更加開胃

面頭仲有d 芝士碎多種味道層次

摩洛哥辣茄醬烤焗雞腿
上碟真係比佢嚇親
每隻雞脾都勁大舊
表皮勁脆口,面頭辣醬偏辣
食得好惹味

慢烤美國榖飼豬斧頭扒(蜜桃芥籽醬)

斧頭扒份量好足,好厚身
面頭係蜜桃醬,甜甜地,好夾

豬味唔算濃,外皮都算脆
全部配菜都食得~

焗薯岩岩好~ 加埋sour cream 就唔怕滯

2022-11-17
難得嘅放假日~ 帶埋媽媽去撐枱腳😋 經過元朗雞地呢邊,見到有間靚靚裝修嘅西餐廳 即刻入去試下( ´ ▽ ` )ノ 最滿意嘅係服務🥰老闆娘超nice 由掃針卡開始到坐低serve斟水都超有禮貌❤️ 食物都好驚喜 媽咪大讚🫶🏻餐湯有:紫薯忌廉湯 🍠💜生平第一次飲紫薯湯🤣好好味!紫薯味超級濃 又好creamy,係想再encore嘅餐湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🦐 鮮蝦自菌黑松露沙律醬薄餅配雜菜沙律 💰$88媽咪俾menu上面嘅圖吸引到 見到好多沙律菜係面😝即刻就揀左呢個!結果真係無失望~ Pizza中間開二 放滿新鮮嘅沙律菜 搭配黑醋汁同百香果醬 好fresh 一啲都唔油膩💖 pizza唔乾身 皮脆內軟( ̀⌄ ́) 後尾放到凍左都無變到硬骨骨👍🏻 (嘴刁嘅媽咪好滿意🤭)🍅蕃茄檸檬文里汁焗鯛魚柳配南瓜薯蓉 💰$98鯛魚柳都好滿意 一大舊魚 但一啲雪藏味都無!配埋個汁食好夾☺️ 本身見無配意粉/薯菜/白飯 都怕唔夠飽,結果飽到上心口🤣 啲南瓜薯蓉同雜菜都好飽肚~ 大滿足😚餐飲揀左:百香果薄荷梳打🌱玫瑰蘋果梳打🌹兩杯飲品都鍾意~ 就算係餐飲都唔求其呀!裝飾得好靚 襯埋個景 打卡一流( ´ ▽ ` )ノ💗* 午餐免收

餐湯有:紫薯忌廉湯 🍠💜

🦐 鮮蝦自菌黑松露沙律醬薄餅配雜菜沙律 💰$88

🍅蕃茄檸檬文里汁焗鯛魚柳配南瓜薯蓉 💰$98

餐飲揀左:
百香果薄荷梳打🌱
玫瑰蘋果梳打🌹

* 午餐免收10%服務費
2022-11-12 35 浏览
難得一人的Lunch, 又可以有me time 去放空了。找間優雅又可以坐得舒服的餐廳坐坐,享受一下;餐廳以綠白為主,佈置上用了很多绿色植物(當然是假的),牆身及檯則是白色系列,感覺非常舒服、文青!先來一個黑松露野菌湯,好creamy ,好香,入口有質感,不會稀了了😅虎蝦蜜桃忌廉蝴蝶粉:第一次食蝴蝶粉,這個蝴蝶粉做得相當好,夠熟之餘也保持煙韌口感,以蜜桃作配搭,有甜甜地的味道,有別於以往食的意粉,是個頗新鮮的配搭,味道很易入口,最值得一讃的還是這個粉的醬汁,creamy 得來一啲都吾「漏」,濃淡適中,由頭食至尾,啲汁都保持得很creamy👍!餐茶叫了蘋果玫瑰紅茶,是一個熱飲,食西餐叫這個好似不太夾,但感覺很健康,哈哈!茶香帶甜,飲完一壼還可以再加水,非常抵飲👍
難得一人的Lunch, 又可以有me time 去放空了。

2022-10-26
午餐
2022-11-12 44 浏览
一向都喜歡尋找香港小店去搵食,今天有機會同家人到位於元朗,一間以白色做主調,主打意式fusion菜的餐廳dinner,開月只有兩月,但眼見都有不少捧場客。先講裝修,很舒適,而且很有浪漫感,或者是被那個餐廳招牌影響吧!員工不多,但非常誠懇,令食客有賓至如歸的感覺。食物質數呢,我比至少80分。當晚,我點了半打生蠔,正!私心,我係生蠔控。另外,點了個set dinner,有餐湯-意大利雜菜湯,前菜-柚子葡提子乾沙律,主菜-牛面頰肉配中東小米。餐湯我尤其喜歡 ,加入紅腰豆令整個湯更濃郁美味,而主菜的牛面頰肉,嫰口鬆軟,近乎零脂肪,但肉味香濃,配已小米,出其地合襯,即做使正在on diet 都可盡情享用。當然,配紅酒更是不易之選啦!🍷整體來說,我很推介大家來試試這浪漫小屋🤗
員工不多,但非常誠懇,令食客有賓至如歸的感覺。
當然,配紅酒更是不易之選啦!🍷
整體來說,我很推介大家來試試這浪漫小屋🤗
2022-11-11 30 浏览
今晚經過元朗,見到一間叫K&Ldream cafe, 正因為這間餐廳的名字對我地黎講特別有親切感,我們開開心心地進內。🌿環境:綠色後花園,的確說得不錯,這間餐廳給人芯人肺腑,很清新治癒的感覺 。晚上更 會被門口一閃一閃的燈飾吸引着。店內掛了六盞小小的水晶裝飾燈,兩盞彷古五扇頁的吊扇,厨房外掛着一排水晶燈飾, 整間餐廳很有格調。🌿生半打$266(四隻法國聖馬天尼 +兩隻西班牙銀堡壘)個人口味較喜歡西班牙銀堡壘,海水味較重。🌿set dinner$208(雜菜湯+ 柚子提子乾沙律菜+ 紅酒燉牛頰肉配中東小米)好欣賞它的意大利雜菜湯,材料包括包括洋蔥、西芹、紅蘿蔔、豆類、番茄和香草熬煮而成,味道相當濃郁及鮮甜。佢嘅紅酒燉牛頰肉頰肉,纖維較細,油脂不多,但口感軟嫩,肉質味道濃郁。配上有麥香的中東小米,令到此美食更健康。🌿最後order了一個自家製的士多啤梨梳乎厘$68 ,質感輕而缝鬆,咬下去有着很香的蛋香味,又夾雜着士多啤梨味,為此餐美食劃上一個完美的句號。Hoegarrden$68/pint all day
🌿生半打$266(四隻法國聖馬天尼 +兩隻西班牙銀堡壘)
個人口味較喜歡西班牙銀堡壘,海水味較重。
🌿set dinner$208
(雜菜湯+ 柚子提子乾沙律菜+ 紅酒燉牛頰肉配中東小米)
Hoegarrden$68/pint all day
元朗有好多唔同嘅特色餐廳今次特登嚟到雞地搵吓有咩好嘢食😍喺雞地見到呢一間Cafe外觀好吸引👍🏻平時經過都係夜晚好爆場。成間舖頭白雪雪俾人一種好舒服嘅感覺😁因為今日係平日時間所以唔太多人入到去個環境好靜好relax!同朋友傾心事打卡一流🥰同朋友兩個人叫咗兩個set lunch是日餐湯,湯嘅料都好足有好多薯仔蓉👍🏻朋友叫左鮮蝦白菌黑松露沙律醬薄餅配雜菜沙律🥗$88Pizza中間夾住salad擺盤好靚Pizza份量都幾足料,啖啖肉!我叫左慢烤加拿大保濕豬肉眼配金巴利櫻桃沙律醬😽$108擺盤賣相好吸引忍唔住相機食先📷📸個汁好特別甜甜地,另外入邊有啲南瓜蓉好特別!餐飲方面因為我同我朋友都好鍾意飲玫瑰。所以分別叫咗以下兩杯賣相好靚仲有拉花同朋友坐低傾吓心事,呢間舖頭都係唔錯嘅選擇。總括來講其實午餐價錢都幾抵食。野食除咗好食仲好好睇😆😆下次想試吓佢個afternoon tea😍😍😍
元朗有好多唔同嘅特色餐廳
今次特登嚟到雞地搵吓有咩好嘢食😍

喺雞地見到呢一間Cafe外觀好吸引👍🏻
平時經過都係夜晚好爆場。

成間舖頭白雪雪俾人一種好舒服嘅感覺😁
因為今日係平日時間所以唔太多人

入到去個環境好靜好relax!
同朋友傾心事打卡一流🥰

同朋友兩個人叫咗兩個set lunch

是日餐湯,湯嘅料都好足有好多薯仔蓉👍🏻

朋友叫左
鮮蝦白菌黑松露沙律醬薄餅配雜菜沙律🥗

Pizza中間夾住salad擺盤好靚

Pizza份量都幾足料,啖啖肉!

我叫左
慢烤加拿大保濕豬肉眼配金巴利櫻桃沙律醬😽

擺盤賣相好吸引忍唔住相機食先📷📸
個汁好特別甜甜地,另外入邊有啲南瓜蓉好特別!

餐飲方面

因為我同我朋友都好鍾意飲玫瑰。
所以分別叫咗以下兩杯

賣相好靚仲有拉花

同朋友坐低傾吓心事,呢間舖頭都係唔錯嘅選擇。

總括來講其實午餐價錢都幾抵食。
野食除咗好食仲好好睇😆😆

下次想試吓佢個afternoon tea😍😍😍
2022-11-04 33 浏览
今日在Yoho Mall行完街後,決定去雞地搵野食。由Yoho行過去5分鐘左右,見到開咗間新cafe,以白色和灰色為主調,裝修高雅時尚,座位寬闊舒適。見到有set lunch($88-$168,免加一),決定試吓。點了🐱鮮蝦白菌黑松露沙律薄餅配雜菜沙律$88份量挺大!蝦算大隻,而且爽口,黑松露沙律醬味挺香,薄批記得襯熱食,脆脆的。配搭雜菜沙律清新健康。🐱蕃茄檸檬文里汁焗鯛魚柳配南瓜薯蓉 $98鯛魚柳很大條,而且煎得很香!魚肉堅實有彈性,蕃茄檸檬文里醬很能帶出鯛魚特有的甘香。南瓜薯蓉甜甜的好creamy,而且好有飽足感。🐱餐湯(跟餐)濃稠的粟米湯,能吃到一粒粒粟米。🐱凍檸茶(+$3)大大杯,味道正常。

點了

🐱鮮蝦白菌黑松露沙律薄餅配雜菜沙律$88

🐱蕃茄檸檬文里汁焗鯛魚柳配南瓜薯蓉 $98

🐱餐湯(跟餐)

濃稠的粟米湯,能吃到一粒粒粟米。

🐱凍檸茶(+$3)

大大杯,味道正常。
元朗嘅Cafe都唔少,今日行經鳳攸南街,見到純白田園風門面嘅Cafe,望吓個Menu,環境同食物都唔錯,入去試左個lunch✨裏面嘅裝修好舒服,座位又唔會好迫,燈飾同牆上嘅裝飾都有心思,襯托出氣氛。我點了set lunch: 蕃茄檸檬文里汁焗鯛魚柳配南瓜薯蓉$98 (配是日餐湯及餐飲)魚柳好大一塊,男士食都一定夠飽!外皮焗得香脆同迫出油香。魚肉夠鮮味,配上香料蕃茄同檸檬煮成嘅醬汁,味道更豐富。底下墊有南瓜薯蓉,打得非常幼細香甜,仲有紅蘿蔔、粟米同豆。餐湯由西蘭花同海鮮打成,忌廉份量點到即止,口味清新又唔鹹,反而試到食材鮮味,真係幾好飲☺️

2022-11-03 20 浏览
元朗”雞地”,見到好多新開既店舖,行下行下,見到間幾有歐陸色彩既店鋪-K&L DREAM CAFÉ.忍不住係門口望下有什麼好東西吃, 見有ALL DAY BREAKFAST, 又有SET LUNCH,, 又有小食. 即刻推門入去搵個靚位坐下.叫左兩個SET LUNCH, “菠菜忌廉汁野菌雞肉意粉”, “阿拉斯加蟹肉紫薯意大利飯”,追加埋兩杯得飲,”玫瑰咖啡”同”凍焦糖鮮奶咖啡”.碗碟都印有餐店既符號,好靚既餐具.好快就上了是日例湯,好好飲,D蓉做得好滑,湯夠甜,係好用既出品.一見我地差不多飲完例湯,即刻就上埋兩份午餐. “菠菜忌廉汁野菌雞肉意粉” 同“阿拉斯加蟹肉紫薯意大利飯” 都好靚.先睇下“菠菜忌廉汁野菌雞肉意粉”, 菠菜忌廉同意粉融為一體,意粉有口感, 再加埋片片雞肉,色香味存.至於“阿拉斯加蟹肉紫薯意大利飯”,紫色既米飯, 外軟內韌,妙不可言,連埋蟹肉,係一份很好的享受.”玫瑰咖啡”同”凍焦糖鮮奶咖啡”都好到位, 玫瑰放在杯上就更加增加視覺享受.一句到底,好食.

碗碟都印有餐店既符號,好靚既餐具.

2022-11-01
  • 阿拉斯加蟹肉紫薯意大利飯
  • 菠菜忌廉汁野菌雞肉意粉
  • 玫瑰咖啡
2022-10-27 52 浏览
K & L Dream Cafe成家前,貓太太有個生活習慣,就是一星期總會抽空用半日,找個寧靜舒服的地方獨處,從休息獲得力量。獨處的時光,就像一個空間,自己和自己約會,容許暫時放低生活雜務,遠離塵囂。有時可以沉思最近發生的事情;有時則放空什麼都不想;有時就發下白日夢,很自在。今日刻意騰空下午到 K & L Dream Cafe 。下午茶時間人流不算多,非常舒服。餐廳剛巧播著五月天的歌曲,好岩channel呀🤣Lunch Set✨餐湯:甘筍忌廉湯入口細滑,細嚼下可以咬到甘筍軟綿的顆粒。✨煙燻手撕黑毛豬雜菜漢堡配薯條漢堡比拳頭更大👊!麵包烤焗得外脆內軟。有別於一般漢堡排「實得得」的排肉,手撕黑毛豬肉絲軟嫩,更易掛上秘制的醬汁。底層配搭清爽的椰菜紅蘿蔔絲、蕃茄片、羅馬生菜,令漢堡不再單調。粗薯條新鮮香脆,入口小心燙嘴。沙律澆上波蘿油醋汁,小清新去油解膩。✨飲品:凍玫瑰朱古力好浪漫🌹好美🥰淡淡的朱古力味和陣陣玫瑰花味在味蕾漫延開去☺️🥰美好的下午
K & L Dream Cafe

Lunch Set
✨餐湯:甘筍忌廉湯
入口細滑,細嚼下可以咬到甘筍軟綿的顆粒。

✨煙燻手撕黑毛豬雜菜漢堡配薯條

粗薯條新鮮香脆,入口小心燙嘴。

沙律澆上波蘿油醋汁,小清新去油解膩。

✨飲品:凍玫瑰朱古力
好浪漫🌹好美🥰淡淡的朱古力味和陣陣玫瑰花味在味蕾漫延開去

☺️🥰美好的下午

2022-10-26 35 浏览
同屋企人去元朗行街,行行下見到條街好特別嘅西餐廳,有白色小屋feel,好似元朗後花園嘅感覺🤍🌿🌼所以就吸引咗我哋入去食lunch🌞🌟餐廳有lunch set🌟先有餐湯🍽好濃好香煙肉味我哋每人叫咗四個set🍽🍽🍽🍽一個all day breakfast 🥐🍳🥗超級豐富好足料個大啡菇超入味 👍🏻紅酒燴鴨髀配野菌意大利飯🍗個鴨髀好淋好香蒜香牛油焗鯛魚柳🐟外層好香脆 肉質新鮮紐西蘭西冷牛扒🥩肉質唔錯 口感豐富另外仲叫咗兩杯奶昔🥤味道都唔錯整體餐廳食物質素都唔錯,環境舒服,元朗西餐廳嚟講性價比都好高會再去幫襯

🌟餐廳有lunch set🌟

紐西蘭西冷牛扒🥩肉質唔錯 口感豐富

另外仲叫咗兩杯奶昔🥤味道都唔錯

會再去幫襯
2022-10-26 40 浏览
地方闊落,寬敞又光猛,音樂好聽, 10分舒適,適合與情侶日常過來拍拖食飯。地點近雞地,附近也有停車場,近元朗站10分方便。我哋叫咗兩個lunch set想讚一讚佢嘅黑松露餐湯,好creamy好濃郁,有濃濃嘅黑松露味,而且有一粒粒配菜,很有口感,有驚喜。朋友也說好食。煙燻手撕黑毛豬肉雜菜絲漢堡配薯條手撕豬肉好足夠,唔係hea整, 煙得好香,再配合汁料同埋雜菜,口感味道好fusion,不會單一👍 薯條應該係新鮮炸嘅,好脆好香。慢烤加拿大保濕豬肉呢個豬扒都超級滿意,好柔軟,好多汁,不會烘到好乾,而且很容易入口。食豬有豬味 不算太油 但也香香的 😌 佢有兩個汁,我喜歡配合芥末醬食,很exotic 🥰 兩杯飲品正常 good good 👍

煙燻手撕黑毛豬肉雜菜絲漢堡配薯條

慢烤加拿大保濕豬肉

兩杯飲品正常 good good 👍
2022-10-26 23 浏览
👭倆人到雞地鳳攸南街食好西🍽餐廳裝橫以白色為主,簡潔優雅🌿🌿Set Lunch 雖然款式唔算多,但走精緻西餐路線😚是日例湯青豆忌廉湯熱上👍湯入面有青豆蓉和肉碎,唔錯👌#紅酒燴鴨肶配野菌忌廉汁意大利飯鴨🍗入味,肉質軟腍道就爭🤏🤏Risotto就 like 爆😍好 creamy 飯既熟度啱啱好,冇 over cooked,入面配料洋蔥、磨菇令個飯增色不少🤤#燒紐西蘭頂級西冷牛扒8安士配薯菜個🥩差唔多有手掌咁大,成吋厚五成熟啱啱好,中間靚靚粉紅色,加上牛味香濃😊食肉獸至愛😚#炸馬蘇里拉芝士條🧀味温和,拉絲拉得很長,就係要呢D😚新鮮爽脆🥗, 是日沙律醬係用🍍+醋調製而成,yummy yummy🎶🎶#美式咖啡啡味唔錯,啱我口味👍
👭倆人到雞地鳳攸南街食好西🍽
餐廳裝橫以白色為主,簡潔優雅🌿🌿

Set Lunch 雖然款式唔算多,但走精緻西餐路線😚

是日例湯青豆忌廉湯熱上👍湯入面有青豆蓉和肉碎,唔錯👌

#紅酒燴鴨肶配野菌忌廉汁意大利飯

#燒紐西蘭頂級西冷牛扒8安士配薯菜

#炸馬蘇里拉芝士條

#美式咖啡

啡味唔錯,啱我口味👍
2022-10-25
2022-10-25 32 浏览
做完gym同朋友周圍搵嘢食😎見到間餐廳lunch set唔貴,一於入去試吓,入面裝修好新淨,以白色為主,環境唔錯。佢哋lunch 幾十蚊都百幾蚊就會食得到,仲有埋餐湯。意大利巴馬火腿黑水欖薄餅配沙律 $78呢個真係勁抵食,勁鍾意佢係薄批,食落去成嗰邊仲係脆口好似餅乾咁,中間餅底軟熟。佢哋嘅賣相係好靚,Pizza切開咗,中間放咗啲沙律菜😋pizza熱辣辣上碟,芝士仲可以拉絲。紅酒燴鴨髀野菌忌廉汁意大利飯 88大食朋友仔可以叫呢個,意大利飯份量勁多,忌廉味香濃入面仲有少少菇、洋蔥🧅所以好有口感。鴨比煮得好夠淋,容易食,而且幾大隻。整體感覺都好抵食,一定會再嚟!蘋果玫瑰花茶非常唔錯嘅選擇,應該冇額外加糖,花茶輕輕滲出蘋果乾本身嘅甜味,所以飲落好清甜,而且仲可以加熱水,飲多幾杯😎青豆忌廉湯每個午餐都包餐湯,雖然一直唔鍾意食青豆,但係呢個湯又唔錯喎,完全冇嗰浸青草味,反而有香濃嘅忌廉味。

意大利巴馬火腿黑水欖薄餅配沙律 $78
意大利巴馬火腿黑水欖薄餅配沙律