2016-08-12 199 浏览
同朋友去銅鑼灣食完串燒,行吓街買吓野,行到攰攰地,去咗食甜品,呢度用咗電影「甜心先生」個名呢度應該開咗冇幾耐,好新淨高枱高櫈嘅設計,好啱同朋友飲野傾計甜品餐牌唔記得個名,好似係雜莓茶,唔會太甜,茶味較淡,我唔鍾意飲濃茶,所以呢個都幾啱我士多啤梨棉花糖泡沫,上面係蘋果薑沙冰,泡沫輕盈,淡淡士多啤梨味,同蘋果沙冰好夾法式燉蛋撻配柚子雪芭,燉蛋實咗少少,味道唔太甜,配埋個柚子雪芭同莓果好好味地方新淨清潔,侍應友善講解甜品內容,甜品味道配撘有心思,下次再去試埋其他甜品先得
呢度應該開咗冇幾耐,好新淨
高枱高櫈嘅設計,好啱同朋友飲野傾計
甜品餐牌
Mixed  berry  tea
Sour  Apple
Cream  brûlée  tart

Mixed  berry  tea
Sour  Apple
Cream  brûlée  tart
2016-08-10 147 浏览
晚上行得有點累,在旺中帶靜的銅鑼灣內街,跟朋友找到此餐廳,進去歇歇點了杯Cocktail - 個名好靚,叫Before Sunset第一口喝下去其實有好重既茶味,係伯爵茶 - 我一直都好鐘意飲伯爵茶,覺得佢茶味唔會太濃過苦,而且仲帶檸檬香,用伯爵茶來做Cocktail,味道都幾討好!飲到小小橙味甜酒既酒味,是帶有小小澀,但茶香可以蓋得住,除左茶味仲有小小蘋果清新,聞上去仲帶小小桂花香,聽說是他們自己調教的香氣! 其實我最忍受唔住桂花誘惑!突然覺得,呢杯Before Sunset確實係我杯茶 .. oh! No.. It's my cup of Cocktail. Purple Haze - 藍莓芝士蛋糕cheesecake口感都好柔滑 ,芝士味道不算太重,一點都不膩,配上旁邊的雪糕,有點甜但非常creamy。 喝杯cocktail吃件cheesecake,一坐2個多小時。 本身餐廳不算太多人,環境也不吵,感覺都好舒服!

Before Sunset
Purple Haze - 藍莓芝士蛋糕

本身餐廳不算太多人,環境也不吵,感覺都好舒服!

$256 (其他)
Before Sunset
2016-08-10 1394 浏览
星期五放假,心情實在大好~朋友之前睇雜誌介紹Jerry Maguire的甜品雞尾酒及甜品畫,老早已經想去食~剛巧今天齊齊在銅鑼灣蒸完腳,午飯未食的情況下朋友建議以JM下午茶作為我們的第一餐~環境寬敞舒適,有吧枱、室內室外位置選擇~日間的光線充足,想必晚上氣氛一定會更好!下午茶有分兩款 - 傳統下午茶,有一人 & 兩人份量及鬆餅下午茶選擇~以木板形式上,賣相不錯~份量的的骰骰,與閨密好友慢慢食,慢慢傾計,一個下午就是這樣悠悠閒地渡過。首先鬆餅焗得外脆內軟~有常見的無核提子乾作點綴,食落既鬆化又不甜。搽上忌廉及果Jam後味道更突出。醃酸青瓜薄薄一片,酸酸味味很解滯。雖然甜品甜度不算高,不過可以清清咀巴的味蕾~蘑菇酥皮撻 - 酥皮夠鬆脆,放的時間久了但依然保持脆身~蘑菇味道濃郁厚身,有少少黑松露醬,食落不會太鹹~黑松露薯蓉炸波 - 炸得脆身不油膩,薯蓉食落不會太滯,與黑松露醬亦很夾,所以很美味!朱古力吉士泡芙 - 面層朱古力甜度適中,吉士味道不算濃。橙味迷你朱古力撻 - 橙味濃郁可以中和朱古力的漏感~西班牙油炸鬼 - 很酥脆,即使有砂糖但食落不算甜~點上濃而杰身的朱古力醬,別有一番風味!蕃茄
星期五放假,心情實在大好~

朱古力吉士泡芙 - 面層朱古力甜度適中,吉士味道不算濃。
橙味迷你朱古力撻 - 橙味濃郁可以中和朱古力的漏感~
蕃茄多士 - 多士烘得合時,脆卜卜得來不算韌,洋蔥粒與蕃茄粒,酸酸味味食落很Fresh!

另外,加了$80轉飲兩款Mocktail.....
Osmanthus Fizz - 飲落不甜~青瓜味道濃,底下有桂花感覺清新!
梳打夠爽,飲完很舒服~
Raspberry Tea Party - 莓味十足的Mocktail!
有橙酒、莓茶的成份~飲落消滯清新,與夏日很配襯~

下次,會在晚上品味Pavlova及Alice in Wonderland。因為賣相實在太吸引我~
2016-08-05
2016-08-06 166 浏览
我經常都提醒身邊的姊妹,家庭多忙,工作多忙亦不要忽略另一半,坦白講男人多成熟也是小朋友,所以伴侶,夫婦間必要經常保持新鮮感才能幸福的行完人生啊~這夜我哋兩個吃完餐美味的法國菜後便到Jerry Maguire 飲标杯酒談情說愛一番,而且店內還有很精美好吃的甜品供應呢啱晒我喔^0^在衆多選擇中終於揀好對象,像在人海找對的人般困難,可幸我找到更找對了~我選了{Before Sunset}$128用伯爵茶,Gin酒蘋果汁及蜜糖調成,幽幽的茶味加上柔和的甜度很易入口,而且酒味不重很適合女仕們飲呢~車爸爸的{Alice The Wonderland}$198好夢幻耶,這杯用Rum酒,接骨木花糖漿,薄荷葉和菠蘿汁,浮在杯上還有顆可愛的蛋白蘑餅菇棉和縱橫交錯的拉糖絲,整杯賣相別緻非常喔!!唔好以為好睇唔好飲呀,味道清香迷人,飲得滿咀香甜我十分好喜愛它啊^0^車爸爸又發揮他無窮創意,將一杯仙境般的雞尾酒變作地獄般詭祕haha~甜品中我很喜歡{Pavlove}$98,蛋白脆餅質感很不俗鬆,甜度適中,用上新鮮什雜莓陪伴色彩鮮明又好吃^0^{

{Jerry Maguire Cheesecake Crunch}$268這個如詩如畫的甜品基本係Tiramisu的變奏版,放滿榛子脆脆和冷凍朱古力脆脆口感勁豐,連同香滑忌廉真的十分好睇頭架!!而味道亦不錯呀甜度恰好慢慢逐步去吃其實都挺浪漫呢~
2016-07-25
2016-08-05 122 浏览
同幾個女仔朋友食完飯後, 有人建議轉下場, 於是我地一班女仔就選擇去嘆個甜品, 飲杯COCKTAIL 放鬆一下.Sour Apple ($88)個人非常喜歡吃 “酸”, 所以呢款沙冰甚得我喜愛. 細小結晶的冰沙食落口感好細緻好棉,入口即溶, 唔會咬到一粒粒的小冰粒, 聽講係加入左溶化的棉花糖一齊整的關係. 味道酸酸甜甜略帶有淡淡的薑味, 在炎熱的夏天令人精神為之一振. 配上紅卜卜的士多啤梨, 更為吸引. RASPCHOCO MARTINI ($148)淺紅色的一杯COCKTAIL, 面層灑上可可粉&椰絲(好估係)作裝飾, 再配搭心型的竹籤拮住粒紅莓, 整體的顏色和配搭都十分吸引和浪漫, 一睇就知呢杯COCKTAIL係專為女士而設. 主要由RaspberryVodka, Cointreau, Mint Liqueur 和 Coco Liqueur所調制, 再加Cranberry& Pineapple Juice. 入口味道相比較甜而且有非常濃郁的莓果香味, 較易入口, 都幾啱女士的口味.
Sour Apple ($88)
RASPCHOCO MARTINI ($148)

宵夜
  • Sour Apple
2016-08-03 134 浏览
星期日銅鑼灣如此多人(可能捉精靈)天氣咁熱最好搵個地方慢慢坐hea下依日特登黎依間網上幾hit 既cafe 估唔到希慎附近都有間幾好環境既cafe環境寬敞,而且唔算多人又有afternoon tea食岩晒優閒既星期日佢個Afternoon tea set $358/2個人賣相好靚,當然相機食先佢有分鹹點甜點平時食開tea既小妹都知道梗係食左scone先佢有cream cheese同果醬比我地搽個scone 仲係暖暖既難怪店員叫我地食左依個先Scone整得幾好,食落一啲都唔黏口好鬆軟,好好味輪到鹹點啦好少食tea地方食到青瓜好似日式果啲青瓜浸過醋咁食落好開胃旁邊的雜菌焗酥皮撻都係暖暖的要襯熱食,酥皮好鬆脆,而且唔厚身一口食成個,岩岩好個士多上面放左拌左橄欖油既蕃茄再放芝士粉上去,脆脆既多士伴多汁蕃茄多重口感特別欣賞就係個松露芝士球食落好似薯蓉球,芝士味唔算濃但食到松露既香甜點方面佢有個好似油條咁既東西應該係西班牙版油條不過佢係黏滿糖,再蘸朱古力醬食真係不得了其實甜點甜度都適中,都不會太甜即使食晒成個一人份量也不覺得膩飲品我同朋友點左「Just Yours 」(Red apple,peac
星期日銅鑼灣如此多人(可能捉精靈)
天氣咁熱最好搵個地方慢慢坐hea下
依日特登黎依間網上幾hit 既cafe
估唔到希慎附近都有間幾好環境既cafe
環境寬敞,而且唔算多人
又有afternoon tea食
岩晒優閒既星期日
佢個Afternoon tea set $358/2個人
賣相好靚,當然相機食先
佢有分鹹點甜點
平時食開tea既小妹都知道梗係食左scone先
佢有cream cheese同果醬比我地搽
個scone 仲係暖暖既
難怪店員叫我地食左依個先
Scone整得幾好,食落一啲都唔黏口
好鬆軟,好好味

輪到鹹點啦
好少食tea地方食到青瓜
好似日式果啲青瓜浸過醋咁
食落好開胃

旁邊的雜菌焗酥皮撻都係暖暖的
要襯熱食,酥皮好鬆脆,而且唔厚身
一口食成個,岩岩好
個士多上面放左拌左橄欖油既蕃茄
再放芝士粉上去,脆脆既多士伴多汁蕃茄
多重口感

特別欣賞就係個松露芝士球
食落好似薯蓉球,芝士味唔算濃
但食到松露既香
甜點方面
佢有個好似油條咁既東西
應該係西班牙版油條
不過佢係黏滿糖,再蘸朱古力醬食
真係不得了

其實甜點甜度都適中,都不會太甜
即使食晒成個一人份量
也不覺得膩
飲品我同朋友點左
「Just Yours 」
(Red apple,peach,elderflower syrup and Sprite)
蘋果加桃既汁再加埋elderflower
淡淡既香味,帶出蘋果汁的甜

「Sour Pie」
(Green apple sorbet, ginger ale and elderflower syrup)
依個比Just Yours 帶點酸
青蘋果的關係吧
不過飲落感覺都好清新
適合依個天氣飲

整體黎講,我同朋友坐左兩個鐘度
期間不斷有人入坐
但因為環境寬敞,所以唔會覺得好迫同嘈
同朋友傾計hea下一個下午都唔錯

2016-07-31
2016-08-02 128 浏览
放假食tea是常識吧!近月放工時間經過蘭芳道都會被這間小店吸引,除了門面型格,亦因為該店用了西片「甜心先生」男主角的英文名字Jerry Maguire作店名, 哈哈! 眼見放工後都有不少男女入進享受happy hour, 於是便走跟門口看看餐牌。噢!原來有afternoon tea set!! 內心根直急不及待要在weekend試試!安排好星期六中午於銅鑼灣看戲後 2時多去品嚐一下甜心先生的下午茶作品。到達時間剛店內還未爆滿。一步進餐廳第一個感覺是光線充足、空間足夠、音樂輕鬆及環境乾淨整潔。坐下立即點到一個tea set for 2 $358/2ppl (一人份 $188)這餐廳的tea set有別於一般以高架或櫃櫥的型式送上,而是把食物放在長木板上,一人一份,感覺細緻優雅。Tea set 上分別有鹹甜之分,本人喜歡先食鹹點。Cucumber with tomato 青瓜切得薄,不會過酸。食餐前先吃酸青瓜開開胃真是最好不過。Bruschetta蕃茄粒配百吉包是第二種開胃小食,蕃茄粒、紫洋蔥粒、芝士碎灑在麵包糠上一併進食口感不錯。Mushroom Tartletmini蘑菇盒,酥皮做盒子
放假食tea是常識吧!

Tea set 上分別有鹹甜之分,本人喜歡先食鹹點。

Cucumber with tomato
青瓜切得薄,不會過酸。食餐前先吃酸青瓜開開胃真是最好不過。

Mushroom Tartlet
mini蘑菇盒,酥皮做盒子,焗得鬆脆,內裡放滿了蘑菇做餡。入口香脆可口蘑味濃。
Truffle Croquette
松露薯波大小有如乒乓球,色澤金黃,炸度適中。咬開裡面是薯蓉及薯粒,黑色粒粒是松露,但松露味道不強,反而薯香更濃。
Churros in chocolate
即是西班牙油條。跟傳統一樣,炸過後點上朱古力,使其混合了肉桂味及沙糖的甜度,令味道更佳。
Jerry Selection Macaroon
今日的selection是抹茶味的馬卡龍。這個甜度剛好,沒有我抗拒的超甜夾心。

Classic eclair with chocolate
經典長條形窩夫內含吉士醬再配上朱古力面層。對吉士醬沒興趣的我竟然把這整個吞掉,我想是因為窩夫鬆軟而吉士醬沒有過甜的原因吧~
Scone
Scone 是英式下午餐/早餐必備之選,亦是我的favourite. 隨餐另上一個scone, 士多啤梨醬及忌廉。 把Scone一分為二搽上果醬及忌廉,味道很棒。Scone通常比較乾身味淡,但這個做得濕度適中,不會令人只覺得把一團麵包放入口中的感覺。Scone做得好,真希望一set能有兩個,那就不會浪費餘下的果醬和忌廉~

Waffle
這個驚喜不太,就是在一小格窩夫上放上紅豆蓉。
隨餐+$40/杯 便可以點Jerry原價$78 的dessert mocktails, 十分吸引呢!
我點了Raspberry Tea Party :
(Raspberry infused earl grey tea with pineapple and cranberry juice). 紅色賣相搶眼,味道就是帶點茶味的果汁,口感清新,沖淡了比較會甜的果汁,而且茶跟果汁味道很夾。灑上了玫瑰花瓣於面層令賣相更佳,而且飲用時很嗅到玫瑰香味,女士們必定喜歡。

另一杯是 Sour Pie :
(Green apple sorbet , ginger ale and elderflower syrup) 聽到有糖醬都會覺得甜,但當中的青蘋果酸味已經把甜度中和,令整杯帶酸及微甜,口感過癮 青綠色撞上鮮桃紅的馬卡龍,再放上兩片青蘋果片,賣相很sharp!
下次還要試試他們的lunch set及night time dessert配cocktails!
2016-07-31
2016-07-30 112 浏览
位於銅鑼灣附近的Jerry Maguire,是一間以甜品和cocktail為主的餐廳我很喜歡hightea,今天不用番兼職吃完韓國午餐,帶媽媽一同來吃下午茶銅鑼灣蘭芳道23號地舖Afternoon tea set$358 for two媽媽身體不適,點選茉莉花茶。我點選Raspberry mocktail,貌相漂亮的飲品以花瓣為裝飾。呷一口,玫瑰花味頗重Raspberry味也不輕,甜而不苦。以長木板呈上tea set,貌相不錯一人一份,可以獨自吃光光哦。Scone鬆餅配以的鮮忌廉,是整個tea set中我最有驚喜的濕潤滑身而不膩,連媽媽的那一份也吃光了。鬆餅微暖,帶有濕潤感,並不乾身。Cucumber with Tomato醃製的青瓜,原本是我最不感興趣的一道小吃想不到醃製味道不錯。微酸爽口,清新醒胃哦。Truffle Croquette炸黑松露薯波,聞起來沒有撲鼻的松露香但吃下口,松露味特出,薯溶軟綿綿。Churros in Chocolate西班牙油炸鬼,可惜媽媽不適,因此我吃了兩條朱古力醬香濃幼滑唯Churros炸得太過乾身,咬下勒身,建議沾醬。Jerry Maguire Sel

我很喜歡hightea,今天不用番兼職

吃完韓國午餐,帶媽媽一同來吃下午茶
銅鑼灣蘭芳道23號地舖
Afternoon tea set$358 for two
媽媽身體不適,點選茉莉花茶。
我點選Raspberry mocktail,貌相漂亮的飲品

以花瓣為裝飾。呷一口,玫瑰花味頗重

Raspberry味也不輕,甜而不苦。
以長木板呈上tea set,貌相不錯

一人一份,可以獨自吃光光哦。

鬆餅配以的鮮忌廉
,是整個tea set中我最有驚喜的
濕潤滑身而不膩,連媽媽的那一份也吃光了。

鬆餅微暖,帶有濕潤感,並不乾身。
Cucumber with Tomato

醃製的青瓜,原本是我最不感興趣的一道小吃

想不到醃製味道不錯。微酸爽口,清新醒胃哦。
Truffle Croquette

炸黑松露薯波,聞起來沒有撲鼻的松露香

但吃下口,松露味特出,薯溶軟綿綿。
Churros in Chocolate

西班牙油炸鬼,可惜媽媽不適,因此我吃了兩條

朱古力醬香濃幼滑

唯Churros炸得太過乾身,咬下勒身
,建議沾醬。
Jerry Maguire Selection Maccaron

當天是抹茶馬卡龍,抹茶味不太重也不太甜哦。

2016-07-30
2016-07-30 1591 浏览
印象中大概兩三年前左右,香港開咗首間甜品吧Dessert Bar之後,開始坊間都多咗唔少依一類店,普遍都做得有聲有色,偶然從雜誌睇到有一間新店,喺甜品吧 + 酒吧嘅混合,因為對酒嘅興趣着實唔大,不過,見佢哋有推出下午茶,卻相當吸引 ,所以,趁着要過嚟梨園二期辦點私事,就順便拉埋同樣喺甜品死粉嘅親友一齊去試。晌門口望兩望,已覺得餐廳幾型格,入到裡邊感覺唔喺好大,全部都喺高腳枱櫈,門口左邊更大大個酒櫃,放滿各種烈酒,絕對喺一派酒吧格局。事後先知入少少仲有個細房,後邊更有個天井位,不過,天熱成咁就算開放都唔多會有人有興趣坐出去,所以,餐廳話索性暫時唔開放。上文都講明嚟食下午茶,所以,目標早已放晌店家嘅Jerry Maguire Afternoon Tea Set(一位用$188 + 10%,兩位用$358 + 10%),一共9樣鹹甜點(其實,應該喺有10樣),再包一杯啡茶。 Latte 咖啡可以揀鮮奶咖啡、意大利泡沫咖啡之類,小弟一向喺鮮奶咖啡迷,所以二話不說就要一杯。睇杯身「Lavazza」字樣,就理解到餐廳用上意大利咖啡豆品牌Lavazza,喺信心嘅演繹,咖啡味的確醇香,拉花亦都
Latte

咖啡可以揀鮮奶咖啡、意大利泡沫咖啡之類,小弟一向喺鮮奶咖啡迷,所以二話不說就要一杯。睇杯身「Lavazza」字樣,就理解到餐廳用上意大利咖啡豆品牌Lavazza,喺信心嘅演繹,咖啡味的確醇香,拉花亦都細膩,可以講質量俱佳
Latte
Earl Grey

以Twinings品牌嘅茶包沖泡,雖然無認真去試,但之所以能夠成為一個品牌,某程度喺質素嘅保證。反而,值得一提喺茶壺與茶杯,帶點和風嘅味道,卻無半點唔和諧嘅感覺。
Earl Grey
當呷完一啖咖啡,兩人份嘅「下午茶」隨即登場,鹹甜點全放晒晌一隻長木板之上,井然整齊咁排列,每樣食物都做得的的骰骰。因為兩人份只喺擺上兩份一模一樣嘅下午茶,所以,可以各有各食,小弟就偏向先鹹後甜。
Cucumber with Tomato

常理話我知,先食依小碗酸青瓜開開胃喺最佳方案。啲青瓜刨得好薄,以酸醋醃過,酸香醒神卻無嗆喉感,而蕃茄唔喺普通蕃茄或車厘茄,而喺意大利乾蕃茄,油潤卻煙韌咬口,讓今餐下午茶有個好開始。
Truffle Croquette

炸薯波波,不過就加大兼貴氣版,因為尺寸有成個乒乓球咁大粒,炸得外層幾鬆化,咬落又唔會好油膩,而且,裡面喺薯蓉加埋薯粒,口感上有多少少層次;講到喺貴氣,皆因混入松露,不過,嫌佢松露下得少,所以,香氣有限,似有還無。
Mushroom Tartlet

迷你蘑菇撻,細小的骰,酥皮做得幾鬆脆,內裡填滿蘑菇餡,算喺不俗,當然,始終唔及焗起無耐趁熱食咁滋味啦。
Bruschetta

意式蕃茄粒百吉包喺幾常見嘅開胃小食,將蕃茄、紫洋蔥、巴馬臣芝士碎放上百吉包,入口輕盈清爽,包身烘得香脆,好適合夏天依個季節食。
Churros in Chocolate

唔使多介紹依家都好多人知西班牙油條喺乜,傳統而言,都喺灑上沙糖、玉桂,再沾朱古力醬食,晌度都無例外。條「油炸鬼」頗香脆,好有玉桂香,沾滿朱古力醬確喺味美,唔知喺唔喺店方自家製,只喺覺得入口稍為乾咗啲。
Churros in Chocolate
Jerry Maguire Selection Cut Cake

是日所見嘅切餅喺班尼士蛋糕,栽成細細件就肯定唔夠喉喇,只好少食多滋味。件蛋糕充滿濃郁朱古力香,質感挺實無欺場,不過,就無加入合桃碎。

青綠色嘅馬卡龍晌整個下午茶套餐中,顯得份外搶眼,綠茶味,味道不俗,口感亦能帶出外脆而內層微微濕潤感,算得上有水準嘅出品。
Classic éclair with Chocolate

經典嘅法式長形泡芙都算歷久不衰嘅法式甜點之一,而且,見外間有啲已做到賣相變化多端、味道層出不窮,對比起,眼前嘅éclair賣相就樸素得多,只喺外層沾上朱古力,內層加入吉士餡,猶幸泡芙餅身鬆軟,亦無過甜嘅問題,當然,賣相加點功夫就更吸引啦!
Scone

士乾配上士多啤梨果醬及鮮打忌廉,不過,得一個有啲少,嘥咗啲果醬同忌廉,俾多個就好喇,哈哈。士乾本身喺乾身,口感比較實,以前喺唔多鍾意食,塗上果醬、忌廉,食食吓其實又別有一番風味。
Waffle

晌餐牌無出現嘅紅豆窩夫,雖然只喺得一小粒,就當喺額外獎勵。講真,食味就唔好抱有太多期望,都喺不過不失嘅貨色而已。
Waffle
除咗以上嘅下午茶套餐外,仲有另一款只食士乾嘅Afternoon Tea Scones Set($98),不過,一客有幾多件就不得而知喇。無論邊一款下午茶套餐,餐飲都可以加$40轉為店中名物JM Dessert Mocktail,但我都喺鍾情咖啡,親友較喜愛熱茶,未有太大興趣一試
甚少星期六走訪銅鑼灣,人多到不得了,但遠離電車路,嚟到只隔幾條橫街嘅蘭芳道,感覺可以好不一樣,心情亦可以變得輕省悠閒。
2016-07-28 114 浏览
食完晚飯,仲想同朋友去食甜品加chill下?黎Jerry maguire🙂飲酒又得,吾飲酒亦得~仲有甜品食添!Jerry Maguire Cheesecake Crunch好靚❤️上枱個下仲會冒煙嫁,好夢幻🌬成幅畫咁仼你食,好過癮☺️忌廉芝士夠creamy,好似食緊moose咁~而且加左baileys,口感幼滑...仲有淡淡嘅咖啡香☕️焦糖餅碎好脆身,同忌廉芝士味道好夾~加上雜莓等做裝飾,食起黎整個甜品就吾會咁膩啦!跟返呢個咁靚靚嘅藝術品~店員細心咁推薦左兩杯飲品比我地😊Osmanthus Fizz,桂花粒加左雪碧😌所以飄飄下咁好得意😂味道比較清甜並散發桂花香,好清新🌾sour pie..聽個名都知係酸酸地咁😀因為有青蘋果🍏所以食完甜野飲,可以balance返🤓
我去開既 hair salon 就於蘭芳道好姊妹話想轉髪型咁就一於相約 係 CWB high tea 先然後一齊剪頭髮我地兩個成日周圍食好嘢難得就得到時間佢話請食 tea 喎一向 good taste 嘅佢揀了銅鑼灣 呢期好hit嘅Jerry Maguire有dessert cocktailsSaturday 有 tea set餐廳內裝潢型格而且仲有落地大玻璃窗非常開揚Mocktails 又特別如果鐘意mint味重呢杯♥Alice the wonderland♥就無得頂JM Mushroom感覺精緻主要係薄荷 mix菠蘿汁飲得到勁清新~~好香~~好味之前睇過雜誌一篇訪問話餐廳老闆好鍾意Jerry Maguire呢套戲所以直接 命名個 tea set 好抵食$358 for 2 persons二人份量當中包括鹹點、甜點、兩個鬆餅上到枱真係花多眼亂♥♥♥我最喜歡西班牙油炸鬼♥♥脆口又鬆化酸咪咪嘅青瓜~~~超醒神朱古力脆餅有非常濃郁嘅朱古力味法式甜點馬卡龍很幸福的味道甜度也控制得很好是我非常欣賞的一個甜點蕃茄非常開胃鬆餅熱辣辣♥♥軟熟而且好香牛油味配上忌廉果醬一齊食~~very nice♥♥
我去開既 hair salon 就於蘭芳道
話餐廳老闆好鍾意Jerry Maguire呢套戲
所以直接 命名
個 tea set 好抵食
$358 for 2 persons
二人份量當中包括鹹點、甜點、兩個鬆餅
上到枱真係花多眼亂♥♥♥
蕃茄非常開胃
鬆餅熱辣辣♥♥
軟熟而且好香牛油味
配上忌廉果醬一齊食~~very nice♥♥
如果唔鐘意薄荷~~
可以試下杯Sour Pie
Green apples sorbet + Ginger ale + Elderflower syrup
酸甜醒神 係一杯好有心思嘅Mocktail
味道比較香甜 就像為我們女生調配的
呢間新餐廳~~~坐得舒服
  • Alice the wonderland
  • Sour Pie
2016-07-26 323 浏览
星期天最舒服當然是瞓到自然醒, 之後食個靚TEA 再睇返套戲, 這就真是很輕鬆, 好讓身心休息一下。看來這個月的"食神"還是不錯, 讓我們又發掘到一間新開又好味的餐廳。以tom cruise 主演的美國電影"甜心先生" 作招牌, 相信名主應該很喜歡這套電影。店內雖然有點裝修有頗像酒吧, 但這兒的"燈火通明"得多。顏色亦較和暖, 是間主打甜品和飲品的新式餐廳。既然我們還未吃午飯, 就點了一個2 人份的AFTERNOON TEA SET, 來個悠閒的下午時光。先送上的MOCKTAIL 真的很漂亮, 忍不住相機食先去呃LIKE。ALICE IN THE WONDERLAND, 剛好是近日大熱的主題, 也是這杯綠色可愛的特飲名字。主調是帶點薄荷和蜜瓜汁, 再加了點青檸汁, 感覺清涼, 甜中帶微酸, 十分適合夏天飲用。加上那個以蛋白脆糖造型的可愛小磨菇, 輕易地把童心都引發來。而這特飲也更是店中的SIGNATURE DRINK。這一個晶瑩剔透的特飲也很適合夏天飲用, 更是中西合碧。 桂花一向都以為只可以放在桂花糕之類的中式甜品, 但原來加在梳打水中不但味道十分夾味, 而且更是像金的小花在杯中飛舞

這一個晶瑩剔透的特飲也很適合夏天飲用, 更是中西合碧。 桂花一向都以為只可以放在桂花糕之類的中式甜品, 但原來加在梳打水中不但味道十分夾味, 而且更是像金的小花在杯中飛舞, 十分漂亮。加上青瓜片的清新,真的有消暑的作用。這杯MOCKTAIL 真的幾驚喜。
不久, 我們的tea set 送來, 每款食品都十分精緻 很可愛呢~

平時有三層架的tea set 架的都會由下層鬆餅吃起, 今次雖然以木板碟上, 但我們也是沿着傳統。
scone 焗得剛好, 端過來時還是熱哄哄的, 外脆內鬆, 牛油味十足, 一點也不會有"漿口"的感覺。即使只配上cream chesse , 味道已經相當好, 絶對可以媲美五星級酒店那些。而加了士多啤梨果醬則加了水果的酸甜, 減去鬆餅的飽滯感。

之後我們就先吃咸點, 這個雜菌撻酥皮焗得很酥脆, 雜菌份量十足。咬下去除了亦不會整個tart 散晒, 磨菇和本菇等令整個酥更有口感, 而加了點香草一起焗就更香濃了。
將芝士粉洒上蕃茄茸多士, 令這個開胃的小吃更香口。新鮮又多汁的番茄加上橄欖油混起來, 放在法國麵包片上, 造法無疑十分簡單, 但卻十分好吃。
這個青瓜片是另一個叫人驚喜的小食, 漬了的薄薄青瓜片帶點和風, 清爽得很, 夏天吃最適合。
另外, 香口的炸松露芝士球也很有水準。 吃起來不會一口是油, 內裏的芝士帶着特別的松露香, 相信多一兩件我也可以吃得下去。
其他甜品的質素其實都很不錯, 甜度適中。但我個人就較喜歡法式閃電泡芙, 咬下去陣陣的吉士跑出來, 加上朱古力醬, 很滿足。
那個長型的迷你西班牙鬼佬油炸鬼在tea set 中真的很少見, 充滿肉桂香的炸面條配上朱古力醬, 又是一款既特別又令人忍不住口的甜食。
最後我以開心果味的macaron作完結。 蛋白脆餅加上開心果茸一點也不會過甜, 脆度適中,是個高分的馬卡龍。

百多元一位的tea set 當然不能說便宜, 但這兒的食物質素絶對能與酒店coffee shop 的媲美, 同樣精緻可口。環境亦很舒服, 很適合三五知己聊天聚會。

2016-07-25 93 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。Jerry Maguire.香甜可口。✰•*˚✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿❤餓底飯聚❤❤木盤甜品似珍饈,秀色可餐醉佳人Afternoon Tea當然要和佳人共晉由於同行美女嗜好甜品,自然必訪「新甜心」銅鑼灣的甜品店多不勝數,在小甜甜的引領下今次到了LEE GARDEN附近的小店Jerry Maguire尋訪「甜心」(注:Jerry Maguire是湯告魯斯主演的電影《甜心先生》的英文名字)$358 2人的份量看到成品上台就高興小巧可愛特飲MENU令女生一看就愛上點了一杯Raspberry Tea Partymocktail是夏日粉紅色調,味道清新而帶微酸是一種少女氣息另一杯是FOR YOU,外型獨特入口是混合了蘋果蓉與蘋果汁relaxing afternoon tea圓球狀的Truffle croqiette非常香口好吃清新的cucumber with tomato 是每個甜品之間的「小休位」Mushroom Tartlet 夠牛油香氣,蘑菇絕對是本小姐的最愛Bruschetta 真的很脆很脆很脆,可以再來一片Churros in Chocolat
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。Jerry Maguire.香甜可口。✰•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

❤餓底飯聚❤

木盤甜品似珍饈,秀色可餐醉佳人

Afternoon Tea當然要和佳人共晉

由於同行美女嗜好甜品,自然必訪「新甜心」

銅鑼灣的甜品店多不勝數,在小甜甜的引領下

$358 2人的份量

看到成品上台就高興

小巧可愛

特飲MENU令女生一看就愛上

點了一杯Raspberry Tea Party

mocktail是夏日粉紅色調,味道清新而帶微酸

是一種少女氣息

另一杯是FOR YOU,外型獨特

入口是混合了蘋果蓉與蘋果汁

relaxing afternoon tea
圓球狀的Truffle croqiette非常香口好吃

Bruschetta 真的很脆很脆很脆,可以再來一片

Churros in Chocolate 典型西班牙甜點,朋友將朱古力「鯨飲」了

香甜的朱古力配上香脆的西式「油條」XD

口感甜蜜,味覺完美
這裡的TEA SET價格相宜,

設計有心思,果真是甜心先生

值得一試XD
2016-07-15
2016-07-25 230 浏览
今天是星期六,我約了甜媽媽和甜宝宝到銅鑼灣豪歡下午茶,這間西餐廳真的很別緻也很優雅!我們點了兩個人份量的下午茶,也點了壺Jasmine Tea and Orange Juice to sweet  Heart Jacob !下午茶份量很足,也很別緻,全部都放在一塊木板上,真的賣相很漂亮!下午茶有香噴噴的黑松露野菌撻,口感一流!紅豆蓉撻又甜又香,我很喜歡!甜宝宝最喜歡朱古力醬的西班牙油炸鬼,又香又甜!妹妹喜歡精緻的蕃發撻和炸薯蓉撻,很香而且入口即溶!還有Scones 外脆內軟,加上jam 真有口感!朱古力泡芙Churro 和朱古力蛋糕濃情化不開!薯波有黑松露在,真的很入味,也很香脆!我多叫了一杯Raspberry Tea party, 這杯Pink Color 的mocktail 很有莓的清香和夏日的浪漫,真的是一杯既消暑又解喝的夏日戀曲飲品!看着甜宝宝充滿快樂地把甜品放入口中,我們真的大滿足!

下午茶有香噴噴的黑松露野菌撻,口感一流!
紅豆蓉撻又甜又香,我很喜歡!
甜宝宝最喜歡朱古力醬的西班牙油炸鬼,又香又甜!
妹妹喜歡精緻的蕃發撻和炸薯蓉撻,很香而且入口即溶!
還有Scones 外脆內軟,加上jam 真有口感!
朱古力泡芙Churro 和朱古力蛋糕濃情化不開!
薯波有黑松露在,真的很入味,也很香脆!

看着甜宝宝充滿快樂地把甜品放入口中,我們真的大滿足!
2016-07-23
2016-07-24 206 浏览
或許因為店的位置並不是在顯眼的大街大巷,但吃過這次下午茶後就感覺相逢恨晚。白天的店裏主要用上自然採光,有BAR的位置,想像晚上來這裏喝一杯COCKTAIL感覺應該不錯。和朋友不覺得餓.只點了一人份量的TEA SET整體甜點比咸點多,賣相精緻是女生會喜歡的,試了有蕃茄在上面的多士,十分香脆,蕃茄清新還有點芝士粉,這個配搭總不會錯的。青瓜比較酸,很適合作開胃菜。CHURROS是我很喜歡的甜點之一,這裏提供了一小杯朱古力醬,不會很甜,吃得很滿足,不過可能拍照花太多時間,如果能在剛炸起時吃應該更為香脆。朱古力撻,整個包括撻底都是朱古力做的,比較驚喜的是它甜度不會太高,吃完不會很口渴。泡芙的吉士很滑,鬆餅可配CREAM或士多啤梨JAM,尚算鬆化。整體TEA SET甜度比較低,適合想要吃TEA又怕肥的女士。另外還點了個pavlova,有熱潮果,雜莓,外觀漂亮,以為整個都是cream,沒想到底下是蛋白脆脆,比較甜,入口鬆脆繼而融化,配上比較酸的水果,感覺是味覺上的刺激。雖然說是下午,還是忍不住和朋友各來了一杯cocktail,before sunset,茶味出眾,然後帶少許甘苦,酒味不算是太濃。而我

和朋友不覺得餓.只點了一人份量的TEA SET

青瓜比較酸,很適合作開胃菜。

而我點了alice the wonderland,上面有糖絲和金箔,入口是重重的薄荷味,有點像mojito,但卻沒有酒的苦味。

就這樣一個悠閒的下午,環境舒適,單單是飲品和食物的賣相,就足夠你拍照一個下午了。