2024-03-25 83 浏览
🌸櫻花伯爵茶蛋卷 ($68)期間限定🌟人氣網店果然有保證平日下午人流都算多蛋卷厚厚的,夠份量不論蛋糕定cream,伯爵茶味都好出戚風蛋糕軟綿綿🙌🏻 Cream好滑👍🏻 低糖低卡感覺輕盈,食完唔覺內疚☺️ 仲有細心店員親自講解櫻花係鹽漬,少少鹹味,食落都幾夾㗎!☕️ Latte 鮮奶咖啡加$5 可以轉SOE,當然轉啦!細細品嚐下,會感受到淡淡嘅花香味及黑加侖子味🫶🏻 咖啡入口舒服!配蛋卷一流呀👏🏻
🌸櫻花伯爵茶蛋卷 ($68)期間限定🌟

人氣網店果然有保證
平日下午人流都算多
蛋卷厚厚的,夠份量
不論蛋糕定cream,伯爵茶味都好出
戚風蛋糕軟綿綿🙌🏻 Cream好滑👍🏻
低糖低卡感覺輕盈,食完唔覺內疚☺️
仲有細心店員親自講解櫻花係鹽漬,少少鹹味,食落都幾夾㗎!

☕️ Latte 鮮奶咖啡
加$5 可以轉SOE,當然轉啦!

配蛋卷一流呀👏🏻
2024-03-25
🌟「一期一會」每一次的相遇、相聚都是獨一無二的。人生的每一個瞬間,都不能重來。🌟Jen Cafe最出名嘅話係卷蛋呀!由網店巳經開始幫襯啦,到依家有實體店點可以唔去試吓呀😝身為抹茶控嘅我,今次主要食抹茶系列嘅甜品🍵🍽️情迷抹茶Tiramisu 個賣相好吸引,浸咗咖啡嘅手指餅同抹茶又幾夾喎!而且仲好creamy同入口即融添😋🍽️宇治濃小山園抹茶卷蛋卷蛋口感好軟熟,抹茶cream好濃郁同唔算話好甜,味道口感平均,而且卷蛋有好多唔同特別味道,值得一試😋🍵丸茶小山園 - 青嵐 抹茶Latte飲第一啖抹茶味,覺得奶香低調且無粉沫感,同埋唔會搶咗抹茶個種香味,茶味回甘😋仲有其他抹茶嘅口味,例如丸久小山園 - 又玄、山政小山園 - 松風等等。落單嘅時候可以問返店員揀返啱自己口味嘅抹茶!☕️可可樂園(72%可可使用)中意飲朱古力但又唔中意飲太甜嘅大家話岩哂啦,朱古力味唔會好澀,甜度適中。而且個拉花仲好特別同用心添,barista咗個好靚嘅拉花出嚟,個拉花仲好精緻添😝𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
🌟「一期一會」
每一次的相遇、相聚都是獨一無二的。
人生的每一個瞬間,都不能重來。

🍽️情迷抹茶Tiramisu

🍽️宇治濃小山園抹茶卷蛋

🍵丸茶小山園 - 青嵐 抹茶Latte

☕️可可樂園(72%可可使用)

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-03-23 85 浏览
今日食既係季節限定香印提子冧酒蛋糕🍇🍷。個蛋糕酒味幾重,食完兩個鐘到宜家個口仲有嗰陣味(所以食完要番工建議選擇其他口味)。個蛋糕苦苦哋👅,我唸佢真係倒咗冧酒落去,不過件事唔係好夾……提子係甜既不過似乎同舊蛋糕冇乜關係。蛋糕比較硬,佢係類似瑞士卷既蛋糕,所以我以為佢會鬆軟。以呢個質素$66有d貴(除非堂食,可以享受埋環境)。打卡一流📸(可惜我比較注重味道口感,所以冇影)。另一個好處係佢整體唔算太甜🧁。
2024-03-22
外卖自取
2024-03-21 110 浏览
人氣烘焙網店「Jen Jen烘焙實驗室」於太子開設咖啡店,位置在「一草一木」舊址非常易搵!裝修偏向木系簡約,空間感夠闊落坐得幾舒服❣️食物方面,主打當然有卷蛋同蛋糕,款式有6款選擇,當中大甲芋泥卷蛋係星期六日限定,芋泥控唔好錯過!除左蛋糕以外,佢地嘅主食都好有創意,例如片皮鴨、叉燒滑蛋酸種包、豬柳包、咸蛋黃意粉等等。飲品方面除了機啡以外,相信茶類都係佢地主推,鐘意茗茶有大紅袍、碧螺春、烏龍茶等,日本茶有抹茶及焙茶,單單抹茶已有5款選擇,絕對滿足到各位愛茶人士❣️- 鹹蛋黃大蝦意粉- 豬柳bell- 宇治濃小山園抹茶卷蛋- 台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕- 肉桂可可- 焙茶latte- Espresso Tonic

- 鹹蛋黃大蝦意粉

- 豬柳bell

- 宇治濃小山園抹茶卷蛋

- 台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕

- 肉桂可可
- 焙茶latte

- Espresso Tonic

-天氣終於沒那麼冷啦 春天要開始來了吧 今天也是能見到太陽的舒服溫度 就出去耍咯來了一家收藏蠻久的咖啡店-Jen.Cafe.不知不覺點了一桌子綠色 看起來就好春天哈哈飲品比較推薦開心果奶奶!首先顏值就好看上面鋪滿一層開心果醬 喝的第一口就好濃郁接著攪拌之後再品嘗 口感又是不太一樣蛋糕我和朋友也一致喜歡那個宇治濃抹茶卷真的糕如其名 很正宗很香的抹茶味 可以給五星.有點遺憾是沒吃到它的春天限定抹茶提拉米蘇店家說因為有些原材料缺失 所以今天沒得出但沒關係!是我還會再來一次的小店!下次見!
天氣終於沒那麼冷啦 春天要開始來了吧
蛋糕我和朋友也一致喜歡那個宇治濃抹茶卷
真的糕如其名 很正宗很香的抹茶味 可以給五星
有點遺憾是沒吃到它的春天限定抹茶提拉米蘇
店家說因為有些原材料缺失 所以今天沒得出
但沒關係!是我還會再來一次的小店!下次見!
深水埗開咗間人氣𝗖𝗮𝗳𝗲 當日去到好多人排緊隊,人流證明真係有質素 鹹甜點都真心好食,絕對唔係𝗳𝗼𝗿打卡𝗼𝗻𝗹𝘆🤟🏻😆 .📍叉燒滑蛋配蔥花甜豉油酸種麵包($108) 📍章魚燒𝗯𝗲𝗹𝗹($108) 2個賣相都好吸引😍 好似瀑布咁嘅滑蛋口感嫩滑🍳 加上半肥瘦嘅叉燒同蜜糖汁超級好食🐖 另一款麵包鬆軟🍞配上柔軟𝗤彈嘅章魚粒🐙同埋大阪燒醬同樣好好食😋 .📍招牌京都焙茶芝士奶蓋卷蛋($65) 卷蛋係𝗝𝗲𝗻𝗝𝗲𝗻嘅王牌甜品❤️‍🔥 蛋糕濕潤,配上香濃嘅焙茶忌廉🤎同鹹香嘅芝士奶蓋,好正! 不愧係用實力說話嘅𝗖𝗮𝗳𝗲 😍 .📍清香豆乳巴斯克蛋糕($65) 巴斯克蛋糕中間流心真係超吸引💛口感又滑勁𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,有濃厚豆乳味🤍 .📍濃開心果𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($78) 開心果𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺濃厚又夠香,加埋開心果粒好突出💚 同時手指餅浸透咖啡,再灑上可可粉🤎好好食! .📍八女 八女の華($68) 超多抹茶選擇💚今次試咗比較特別嘅八女の華 回甘同香氣都好突出,清新冇澀味🍵 個拉花仲要超級靚😍 .📍豆の物語(豆花豆乳奶蓋飲)($62) 豆乳奶蓋加上果仁,好香𝗡𝘂𝘁𝘁𝘆味🤤 入口順滑,底層仲有豆腐花,推介!.
深水埗開咗間人氣𝗖𝗮𝗳𝗲
當日去到好多人排緊隊,人流證明真係有質素
鹹甜點都真心好食,絕對唔係𝗳𝗼𝗿打卡𝗼𝗻𝗹𝘆🤟🏻😆

📍叉燒滑蛋配蔥花甜豉油酸種麵包($108)
📍章魚燒𝗯𝗲𝗹𝗹($108)
2個賣相都好吸引😍
好似瀑布咁嘅滑蛋口感嫩滑🍳
加上半肥瘦嘅叉燒同蜜糖汁超級好食🐖
另一款麵包鬆軟🍞配上柔軟𝗤彈嘅章魚粒🐙
同埋大阪燒醬同樣好好食😋

📍招牌京都焙茶芝士奶蓋卷蛋($65)
卷蛋係𝗝𝗲𝗻𝗝𝗲𝗻嘅王牌甜品❤️‍🔥
蛋糕濕潤,配上香濃嘅焙茶忌廉🤎同鹹香嘅芝士奶蓋,好正!
不愧係用實力說話嘅𝗖𝗮𝗳𝗲 😍

📍清香豆乳巴斯克蛋糕($65)
巴斯克蛋糕中間流心真係超吸引💛
口感又滑勁𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,有濃厚豆乳味🤍

📍濃開心果𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($78)
開心果𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺濃厚又夠香,加埋開心果粒好突出💚
同時手指餅浸透咖啡,再灑上可可粉🤎好好食!

📍八女 八女の華($68)
超多抹茶選擇💚今次試咗比較特別嘅八女の華
回甘同香氣都好突出,清新冇澀味🍵
個拉花仲要超級靚😍

📍豆の物語(豆花豆乳奶蓋飲)($62)
豆乳奶蓋加上果仁,好香𝗡𝘂𝘁𝘁𝘆味🤤
入口順滑,底層仲有豆腐花,推介!

2024-03-06 143 浏览
曾經吃過JenJen抹茶草莓卷蛋的我,知道最近於深水埗開設了門市Cafe,便抽空和姊妹們試試看😍上星期日大約四點左右到達的我們,不用一會便有位置了(✌︎˙˘˙✌︎)⭐️開心果蝶豆花草莓卷蛋 $68卷蛋一如既往濕潤軟綿,質感很不錯;濃郁的開心果是走鹹香路線,似乎不是大家期待的開心果味(*/ω\*)🌟大甲芋泥卷蛋 $65 星期六、日限定的關係立刻狗衝!芋泥入口軟熟、清香,十分天然無添加的味道,整體就是很清新的感覺💜💜💜🌟烏龍珍珠奶蓋卷蛋 $68 這款是眾多口味之中甜味最明顯的,卷蛋充滿茶香,配軟Q香甜的珍珠、順滑奶蓋,確實很有珍奶風味,令人眼前一亮.ᐟ.ᐟ⭐️台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕 $68 有比較有傷害之因為剛吃完Hemma,更深明為何前者被譽為世一!這裡的巴斯克相對地結實,帶少許顆粒感,質感上相對地不夠軟心細滑;不過味道方面十分濃茶,帶茶澀味,其實也不差的☺️/⭐️Matcha Latte 丸久小山園 若竹 $52抹茶拿鐵選擇非常之多,我選了最基本的若竹🍵味道甘苦,入口奶滑,飲完當晚差不多零晨四、五點才瞌眼瞓σ(・ ・`*)/四人平均消費$115.7,整體味道的確十分低糖、健康,很適合想吃甜食又怕
⭐️開心果蝶豆花草莓卷蛋 $68
🌟大甲芋泥卷蛋 $65
🌟烏龍珍珠奶蓋卷蛋 $68
⭐️台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕 $68
⭐️Matcha Latte 丸久小山園 若竹 $52
四人平均消費$115.7,整體味道的確十分低糖、健康,很適合想吃甜食又怕糖份的女士!不過螞蟻人表示食甜野唔甜唔夠開心🙈
對於想嘗試Jen Jen不同口味的卷蛋,又搶不到google form的人來說,直接來cafe是個好選擇呢!而且地點也相對地方便,等侯取蛋糕也沒那麼辛苦😗
2024-02-28 104 浏览
Jen Jen本身係網店,主打唔同口味嘅卷蛋,12月頭係深水埗開埋cafe,仲有港日fusion菜❗️卷蛋我早喺佢哋仲係網店嗰陣就已經試過,今次就主要試吓鹹食😬▫️叉燒滑蛋酸種麵包 ($108)叉燒有4大舊,舊舊都好厚身但就偏瘦,食落唔太軟腍,滑蛋叉燒再淋上甜豉油同酸種麵包個味亦唔太夾🙉▫️鹹蛋黃大蝦扁意粉 ($128)鹹蛋黃味好濃郁夠曬惹味❣️每條意粉都沾滿鹹蛋黃醬,唯獨份量比較小。▫️Matcha Latte ($52)拉花靚到唔捨得飲💚 Matcha Latte使用丸久 小山園 若竹,抹茶味香濃,飲落香滑帶微微回甘🍵餐廳仲有唔少其他日本茶葉品牌,抹茶控可以試試。

▫️叉燒滑蛋酸種麵包 ($108)

▫️鹹蛋黃大蝦扁意粉 ($128)

▫️Matcha Latte ($52)
2024-02-28 78 浏览
食物組合幾新穎,用心製作,水準幾高。Impressive 既拉花。可能就嚟新年,barista 拉咗個超靚啲🐉 Matcha latte。見過嘅拉花最精緻嘅一個。💚🥯豬柳bell (玉子、豬柳、雙重芝士): 超足料份量,豬柳鬆軟,配埋厚厚既玉子同半溶化嘅芝士,💯🥪叉燒滑蛋配蔥花甜豉油酸種麵包:叉燒半肥瘦,煮得好好食,配埋自家製甜豉油簡直冇得頂🍵Matcha Latte: 💚🐉🍵☕️Flat White : nutty flavour, 夠熱,個拉花都👍🏻

🍵Matcha Latte: 💚🐉🍵
📍Jen Cafe ▪深水埗人氣網店 @jenjen.bakerylove 開設主打卷蛋甜品 亦有意粉、酸種包、🥯貝高等鹹食店內以木系為主 加添乾花裝飾🌾保留舊址一草一木嘅戶外座位門口附近設沙發及籐椅兩個打卡座位食物質素不錯 但個環境就…(見後記♡季節限定香印提子冧酒卷蛋 $68蛋糕質感軟熟 冧酒香味濃烈🥃但又不會過苦 意外地同清甜嘅提子幾夾 配搭輕盈幼滑忌廉 味道口感平衡剛好 卷蛋口味多又獨特 值得一試✨♡台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕 $68鐵觀音甘醇濃郁微微回甘味減少芝士帶來嘅膩感缺點係質地較實淨 欠缺幼滑及中層流心感而且呢個價錢略嫌細舊咗少少😅♡開心果奶奶 $62必試🤍最令我驚喜嘅竟然係飲品牛奶面上鋪滿厚厚開心果奶蓋奶蓋開心果味超超超突出💚直頭似質地更濃稠の開心果糊😂甜度適中 口感滑順👍🏻♡柚香金萱茶 $55擺盤用心✿味道中等 但好適合配甜品反而更推薦咖啡飲品(見到隔離枱杯拉花靚到🥹後記:店面不大 當日剛開幕個個慕名而來週末時間需要等超過20分鐘先入場而且需要搭枱 同陌生人近距離撐枱腳雖然樓底較高 但店面峽窄座位周圍頗逼夾又嘈吵呢個價錢但比呢個環境你…環境因素有點扣分建議熱潮過後先去
📍Jen Cafe ▪深水埗
人氣網店 @jenjen.bakerylove 開設
主打卷蛋甜品 亦有意粉、酸種包、🥯貝高等鹹食
店內以木系為主 加添乾花裝飾🌾

而且需要搭枱 同陌生人近距離撐枱腳
雖然樓底較高 但店面峽窄
座位周圍頗逼夾又嘈吵
呢個價錢但比呢個環境你…環境因素有點扣分
建議熱潮過後先去喇~

2024-02-21 80 浏览
深水埗早年開了很多特色咖啡店,水準參差,有些實在令人非常失望,所以試新店的興趣也漸漸冷卻下來!😅早前偶然聽到有人推介這間咖啡店,看食評還以為只是普通一間咖啡甜品店,原來還配有貝果、沙律及意粉供應。😊中午到來,叫了豬柳Bell、鹹蛋黃大蝦扁意粉、季節限定日本香印提子冧酒卷蛋、大甲芋泥卷蛋 及 Americano。😚豬柳肉質鮮嫩又多汁,加上厚厚的玉子及雙重芝士配搭,更覺滋味,比想像中還要好食。😋蝦肉爽彈,扁意粉煙韌有咬口,配上香濃又惹味的鹹蛋黃醬汁,邪惡又好吃。😋兩款甜品及咖啡雖然不錯,但不會太驚艷,自己反而比較喜歡這裏的食物!下次來要再試吓其它食品。🤔#豬柳Bell#鹹蛋黃大蝦扁意粉#季節限定日本香印提子冧酒卷蛋#大甲芋泥卷蛋#Americano#JenCafe地址: 深水埗基隆街102號地舖

#豬柳Bell

地址: 深水埗基隆街102號地舖
2024-01-28
  • 鹹蛋黃大蝦扁意粉
  • 豬柳Bell
◤ᴊᴇɴ ᴄᴀғᴇ◢❥ 開心果蝶豆花草莓卷蛋 $𝟼𝟾蛋糕濕潤軟熟中間的部分 開心果味濃郁得超乎想像.ᐟ.ᐟ.ᐟ非常有驚喜  ‘٩꒰。•◡•。꒱۶’ 配搭上清新微酸的草莓忌廉整體都好好味♥︎❥ 台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕 $𝟼𝟾這款同樣是味道十分濃郁不過一開頭已被開心果驚艷了這款相對驚艷程度就沒那麼高~~❥ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟻𝟼❥ ᴅɪʀᴛʏ $𝟺𝟸🜚 蛋糕價錢有點略貴 但質素相當不錯值得一試❣︎更想提一下 這間是近期去過的ᴄᴀғᴇ服務最好最友善的一間♡︎♡︎♡︎⚘•⚘ // ⚘•⚘
◤ᴊᴇɴ ᴄᴀғᴇ◢

開心果蝶豆花草莓卷蛋

❥ 台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕 $𝟼𝟾
這款同樣是味道十分濃郁
不過一開頭已被開心果驚艷了
這款相對驚艷程度就沒那麼高~~
台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕

開心果蝶豆花草莓卷蛋
台灣木柵鐵觀音巴斯克蛋糕
Matcha  Latte
2024-02-16 2565 浏览
終於唔洗較定鬧鐘鬥手速搶佢地嘅卷蛋!新店位於深水埗 (太子地鐵站岀較近),走簡約柔和木色調,店面頗大頗闊落舒適,近門口嘅兩張枱都好岩打卡!除左JenJen signature蛋糕,仲有叉燒滑蛋酸種麵包、豬柳貝果、焙茶奶奶配栗子蓉、開心果奶奶等特色鹹食及飲品。可以一次過滿足茶控、酒控、開心果控!抹茶控必訪!足足六款抹茶粉供選擇,今日竟然有Jenjen親自解釋其分別。今次就揀左【京都一保堂 幾世之昔$72】具回甘淡雅茶澀,順口無粉末感,奶香低調不搶風頭。偏好澀味嘅都有【丸久小山園 若竹 $52】可選,大家不妨問返店員 揀返款岩自己口味嘅抹茶卷蛋絕對係必點!【京都焙茶芝士奶蓋卷蛋 $65】蛋糕體軟熟濕潤,滿滿香濃甜度低嘅焙茶忌廉,配上厚滑鹹香芝士奶蓋,茶香更為突岀,亦可一添甜味。【季節限定香印提子冧酒卷蛋 $68】忌廉相當輕盈,酒香意外地突岀同香甜多汁嘅香印提子幾夾~ 開心果控一見到【開心果奶奶 $62】雙眼發光!厚厚一層香濃軟滑開心果醬,仲有開心果碎增添口感。唯獨底下嘅奶味道較淡,勝在與開心果醬伴匀後,開心果香氣依然突岀。⚠️每人最低消費一杯飲品 (食物不計算在內喔!)

今次就揀左【京都一保堂 幾世之昔$72】
京都一保堂 幾世之昔

京都焙茶芝士奶蓋卷蛋

季節限定香印提子冧酒卷蛋

開心果奶奶

⚠️每人最低消費一杯飲品 (食物不計算在內喔!)

京都一保堂 幾世之昔
京都焙茶芝士奶蓋卷蛋
季節限定香印提子冧酒卷蛋
印象中以前叫一草一木,鋪中間有棵大樹🌳用星座/塔羅做theme很iconic再次到訪甜品舖,搖身一變,賣埋正餐,比到surprise我🫨🫨食物組合幾新穎,用心製作,水準幾高。Impressive 既拉花。可能就嚟新年,barista 拉咗個超靚啲🐉 Matcha latte。見過嘅拉花最精緻嘅一個。💚🥯豬柳bell (玉子、豬柳、雙重芝士)🥪叉燒滑蛋配蔥花甜豉油酸種麵包🍵Matcha Latte☕️Flat White

🥯豬柳bell (玉子、豬柳、雙重芝士)
🥪叉燒滑蛋配蔥花甜豉油酸種麵包
🍵Matcha Latte
☕️Flat White
🍽️食物方面:開心果蝶豆花草莓卷蛋💲68難食 實淨 開心果好漏唔夠🍓味煙鴨胸青瓜京蔥酸種麵包💲118包太硬 個盤唔夠大 切到跌晒落枱面煙三文魚牛油果水波蛋貝果💲98 普通ℹ️低消每人1杯嘢飲 就算叫左兩個main course + 甜品都一定要嗌嘢飲開心果奶奶💲62濃味好滯 飲唔晒Matcha latte💲52好似牛奶溝水加綠茶粉📷打卡方面:木系裝修 有月球燈🔈環境方面:幾難搵 8達通聲好嘈💬其他資訊:Jen Cafe 📍深水埗深水埗基隆街102號地舖
🍽️食物方面:
開心果蝶豆花草莓卷蛋💲68