2019-08-26 223 浏览
攞外賣時,老闆主動同我吹水,問我,"你鍾意食生菜包咩?"" 係呀! "" 我嘅生菜包係最好食架!一定唔會令你失望!" 之後自信咁奸笑左一下我心諗, ' 呀~~ 咁寸咁有性格嘅厨師煮嘅野應該唔會差 '返到樓我即食個生菜包,果然好好食!估唔到富康有咁好食嘅泰國野!肉新鮮、大大粒、唔散,微辣啱啱好,有香茅,菜新鮮又足夠,正!好夠味好正宗!札肉河好似泰國look, 扎肉似自己做,good海南雞就雞好滑,不過我濃味人覺唔夠重味 我住係富康,但一直都冇為意有間imm阿來…(後來先知原來開左快一年). 係尋晚落大雨行商場出去食飯先第一次發現佢。今日咁啱諗唔到食乜咪收工行過去叫個外賣返去試下羅。海南雞飯、扎肉河、生菜包!落完order, 老細叫我等廿分鐘後返黎攞,佢話佢即叫即做架,咁我咪上惠康行廿分鐘羅。返落去,佢仲未整好,我笑笑口話 "唔緊要~" 心諗,咁耐架… 終於差唔多30分鐘先有得攞,不過係值得
攞外賣時,老闆主動同我吹水,問我,
"你鍾意食生菜包咩?"
" 係呀! "

返到樓我即食個生菜包,
果然好好食!估唔到富康有咁好食嘅泰國野!

札肉河好似泰國look, 扎肉似自己做,good

海南雞就雞好滑,不過我濃味人覺唔夠重味

[前話] 我住係富康,但一直都冇為意有間imm阿來…(後來先知原來開左快一年). 係尋晚落大雨行商場出去食飯先第一次發現佢。今日咁啱諗唔到食乜咪收工行過去叫個外賣返去試下羅。海南雞飯、扎肉河、生菜包!落完order, 老細叫我等廿分鐘後返黎攞,佢話佢即叫即做架,咁我咪上惠康行廿分鐘羅。返落去,佢仲未整好,我笑笑口話 "唔緊要~" 心諗,咁耐架… 終於差唔多30分鐘先有得攞,不過係值得
2019-08-26
  • 生菜包
晚餐隨便選了這間 叫了一個海南雞飯和肉碎飯 飯也多 細食的話吃一半就飽 不話飯很油 家中的老人家吃不來 味道還好 送貨時間也快👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-04-07 338 浏览
拜完山唔想煮,已經知道富康開左間食海南雞飯一段時間,今晚有機黎試下!可能我對依間野太大期望,豬手飯/海南雞飯好難煮到好難食!點知真係俾我遇到一間可以整到唔好食嘅鋪頭!想食海南雞飯就冇海南雞,為有叫豬手飯同豬頸肉飯試下,再叫左青檸梳打、龍眼冰、三串串燒(豬、雞、雞腎)、白灼牛柏葉拼魷魚、泰式船河!豬手飯 — 豬手味道都可以,但係D飯真係超級唔好食,太乾太硬,如果佢真係有心繼續做第一時間應該要換吓啲米!青檸梳打 — 太甜,叉叉地應該都切一片青檸做下裝飾囉!龍眼冰 — 龍眼肉唔甜有啲酸,成杯嘢飲都酸酸地怪怪地唔似出面飲開嘅龍眼冰白灼牛柏葉拼魷魚 — 其實依味好難整得唔好食,牛柏葉烚過時太硬,魷魚食落好大陣魚腥味,仲要食到有條魷魚骨!串燒 — 雞腎太硬,唯一最好食就係串燒豬肉本人好少有咁衝動食飽即刻寫食評!

可能我對依間野太大期望,豬手飯/海南雞飯好難煮到好難食!
點知真係俾我遇到一間可以整到唔好食嘅鋪頭!
想食海南雞飯就冇海南雞

青檸梳打 — 太甜,叉叉地應該都切一片青檸做下裝飾囉!

串燒 — 雞腎太硬,唯一最好食就係串燒豬肉

本人好少有咁衝動食飽即刻寫食評!
2019-04-07
  • 串燒豬肉
2019-01-21 555 浏览
晚上做完運動,來這裡吃晚餐。餐廳主要做串燒,但肚餓的話同樣可以叫海南雞飯、豬手飯和船河。串燒選擇不算多,基本的雞牛豬、海鮮、蔬菜和丸類都有。一般肉類串燒的價錢在$20內。因為即叫即燒,所以都需要點時間,適合一邊吹水一邊食串燒,慢慢嘆。眼見多數都是外賣客為主,也有少量客人會堂食,而堂食其實只是打開幾張摺檯和凳,頗有一番街頭風味。這晚叫了一碗泰式船粉、雞肉串燒、雞翼串燒和 豬頸肉串燒,承惠76個大洋泰式船河$32配料有肉片、肉丸、蘿蔔、芽菜等。蘿蔔是精髓所在,入味,甜而沒渣!湯底重口味,一口接一口停不了。略嫌麵底太腍,少了咬口。一碗麵份量也不少,吃完這碗船河也差不多飽了。雞中翼串燒$15雞翼外脆內嫩,外皮燒得脆卜卜,雞肉入味嫩滑,超級推薦!雞肉串燒$14雞肉嫩口,配合沙嗲醬夠惹味。豬頸肉串燒$15豬肉不韌,外面燒得同樣惹味,但相比另外兩款,豬頸肉串就沒那麼亮眼。值得一提的是,串燒使用的沙嗲醬是直接淋在串燒上,而不是讓客人自己蘸醬,所以吃到最後味覺會有點疲憊,感覺吃起來都差不多。不管怎樣,將軍澳區夜媽媽真的「無啖好食」,這裡開到凌晨兩三點,無論晚餐還是宵夜來幫襯,都不失為一個好選擇!

泰式船河

泰式船河$32
雞中翼串燒

雞中翼串燒$15
雞翼外脆內嫩,外皮燒得脆卜卜,雞肉入味嫩滑,超級推薦!
雞肉串燒

雞肉串燒$14
雞肉嫩口,配合沙嗲醬夠惹味。

豬頸肉串燒

豬頸肉串燒$15

泰式船河
雞中翼串燒
雞肉串燒
# 將軍澳食物沙漠搵食篇之前富康花園唔知發生咩事所有串燒舖頭冇曬富康花園開左間新既泰式串燒忍唔住立即試下驚喜十足雖然頗為要等一段時間~泰式沙爹串- 沙嗲汁花生味香濃~ 醃料味鹹淡適中~師傅好有心燒~焦香平均~ 保留到入面夠juicy~哈哈~唔記得影個泰式船河!!!泰式船河保留到七成泰國風味有機會嚟食嘅朋友必食!!!泰式奶茶- 茶味香濃~幼滑~ 甜度適中~保留到泰式風味 因相機問題顏色有偏差, 實物顏色會偏紅一點加油努力希望你哋可以保持水準服務態度親切友善~ 光頭師傅風趣幽默~
# 將軍澳食物沙漠搵食篇
之前富康花園唔知發生咩事所有串燒舖頭冇曬
富康花園開左間新既泰式串燒忍唔住立即試下

正宗泰式串燒

驚喜十足
雖然頗為要等一段時間~
泰式沙爹串- 沙嗲汁花生味香濃~
醃料味鹹淡適中~
師傅好有心燒~焦香平均~ 保留到入面夠juicy~

哈哈~唔記得影個泰式船河!!!
泰式船河保留到七成泰國風味

有機會嚟食嘅朋友必食!!!

泰式奶茶

泰式奶茶- 茶味香濃~幼滑~ 甜度適中~
保留到泰式風味

因相機問題顏色有偏差, 實物顏色會偏紅一點

加油努力希望你哋可以保持水準
服務態度親切友善~ 光頭師傅風趣幽默~

2019-01-15
$100 (宵夜)
正宗泰式串燒
泰式奶茶