2014-05-17 2131 浏览
近年不少餐廳都設有開放式廚房,概念與日式壽司吧頗類似,客人既可看到廚師一展身手,雙方更可互動交流,但如果講到可觀性,筆者一定會首推日式鐵板燒。坐在吧檯前,看著廚師在鐵板上舞刀弄鏟,接著傳來陣陣肉香,令人食慾大增,簡直是視覺和味覺上的享受。不過日式鐵板燒一向走高檔路線,價錢偏貴,一餐消費動輒上千元,實在令人難以親近。筆者早前就接獲食友相邀,來到荃灣一間以日式鐵板燒為主打的餐廳,品嚐了一頓既有水準,但價錢卻十分親民的鐵板燒,在此先要說聲多謝。座落於荃灣廣場的「IKI Teppanyaki」,裝潢以淺木色為主調,店裡除了設有不少適合情侶來撐檯腳的二人餐桌外,唔少得的,當然還有這張鐵板燒吧檯,客人可以透過 Open Kitchen,邊用餐邊欣賞大廚們的精彩廚藝。原來 IKI 在日文中是解作簡約、型格、時尚之意。人齊後先點餐飲,雖然選擇唔算好多,不過由 soft drink、beer、sake、coffee、tea、lemonade 都有,相信一定會揀到一款合心水嘅。而筆者就試了當中的鮮蘋果梳打 ($28) 及以薄荷葉作裝飾的茘枝梳打 ($28)。前者以新鮮蘋果調製,入口帶清新果味,而後者雖然並
鮮蘋果梳打
茘枝梳打
人齊後先點餐飲,雖然選擇唔算好多,不過由 soft drink、beer、sake、coffee、tea、lemonade 都有,相信一定會揀到一款合心水嘅。而筆者就試了當中的鮮蘋果梳打 ($28) 及以薄荷葉作裝飾的茘枝梳打 ($28)。前者以新鮮蘋果調製,入口帶清新果味,而後者雖然並非以新鮮茘枝製作,但酸味自然又富果香,用來配鐵板燒,可減低熱氣和油膩感。
由於這晚的點餐任務有食友代勞,所以趁空檔時間,先翻閱一吓餐牌。發現原來店裡的鐵板燒都是以定食為主,有每晚推出一款的晚市優惠套餐、鐵板套餐、特選鐵板定食等,全部都已經包埋香瓜菜、沙律、味噌湯及日本稻米飯,而人均消費都只是二百元左右,價錢十分相宜,難怪見剛進店的都是年輕食客喇!
開餐前先來品嚐一些前菜及鐵板小食,率先登場的茶碗蒸,以傳統日式陶瓷杯盛載,蒸蛋入口香滑細膩,蛋味濃郁,配上雞肉、冬菇和白果,充滿東洋風味。
鐵板燒牛舌
,據說食材選用了牛脷中心的鮮嫩部位,吃起來口感煙韌又略帶油甘,用來點香甜的照燒汁,開胃惹味,配上大蔥,更可平衡羶味。
至於這道鐵板生蠔,圓潤肥美的生蠔,據說是來自享有日本愛琴海美譽的瀨戶內海,蠔隻烤得香噴噴,入口肉質腍滑豐滿、蠔味濃郁,配墊底的牛油炒雜菌同吃,既鹹香又有咬口,味道不俗。
吃過兩款鐵板小食後,先來一客田園沙律,清新味蕾。House Salad 沒有用上甚麼矜貴的食材,只是生菜、番茄配粟米粒,不過原來個 salad dressing 是以蛋黃醬、芥末及蜜糖調製而成的,難怪入口 fresh 得來又帶微甜,美味其實就是這般簡單。
鐵板燒方面,先試這客集合了小龍蝦、大蝦和鮑魚的鐵板定食小龍蝦只簡單地以鹽及胡椒調味,入口爽彈味鮮、蝦香四溢;大蝦吃起來啖啖肉,肉質鮮甜帶爽;而鮑魚則 size 適中,燒香後已將多餘的水分收乾,所以入口煙韌甜美得來更帶點焦香,嚼勁十足。
原來餐廳方面為了配合不同的鐵板燒定食,特別調配了多款醬汁,包括最左邊那款以日本果醋、清酒和芫荽煮成海鮮酸汁,蘸些少已可提升海鮮的鮮味。至於中間自家製的 IKI 辣醬,以乾貝、蝦乾及辣椒炒製,入口香而不辣,屬驚喜之作;而店方特製的鐵板燒肉汁,據說是以蘋果、香蕉、蒜頭、清酒、洋蔥等多款食材熬製而成,要擺放一星期才可上檯,用來配肉類、炒飯或炒麵,有助去脂解膩。
緊接出場的這客三文魚扒併比目魚柳魚扒燒好後呈金黃色,望落去油脂豐富,賣相吸引,不過未知是否廚子燒得有點過火,魚扒吃起來質感厚實,既乾身又嚡口;反而另一件比目魚柳,邊皮燒至香脆,魚肉滑嫩,味道細緻,加上比目魚含 Omega-3 脂肪酸,是一道能保護心臟健康的菜式,當然要多吃兩口喇。
西冷牛扒併牛肉薄燒
炒野菜
壓軸的美國安格斯西冷牛扒併牛肉薄燒,4 安士西冷牛扒燒至五成熟,牛肉入口味道濃郁帶嚼勁,肉味豐盛,肉汁充沛,用來配搭香甜洋蔥,更可中和牛肉的油膩感,令人吃得開懷又滿足。至於牛肉薄燒,以牛肉片捲著香蒜,面層烤至剛熟,而內裡入口嫩腍更半帶肉汁,是地道的鐵板燒食法,用來配香口又不油膩的足料炒野菜,清香又好吃。
日式炒麵
日式炒飯
至於日式炒麵炒飯,講真由於當晚吃了多款定食,已經飽得不能動彈,所以兩款都只是輕輕淺嚐。前者麵條炒得乾身不油,配上香菇肉絲,入味好吃;而後者炒飯,飯粒分明,口感更帶點煙韌,只可惜筆者胃納實在有限,沒法多吃幾口,還是留肚喝這碗湯底清甜的味噌湯吧!
味噌湯
回家後發現自己完全沒帶著一身油煙味,看來餐廳在抽風系統上確實下了一番功夫,十分抵讚。
2014-05-15
用餐时段
2014-05-16 1025 浏览
剛坐下的時候, 感覺冷氣有點凍, 向侍應要求換位, 立刻換了較好的位置, 服務不錯!說回食物, 點了三文魚頭蔬菜鍋定食 ($98) 及漢堡牛肉定食 ($78)。三文魚頭蔬菜鍋定食- 魚頭份量ok, 蔬菜有一隻冬菇, 一些金菇, 其餘都是黃芽白; 主角魚頭較腥, 食食下都吾想食 (最後, 為了不浪費食物, 所以食埋), 好彩d湯及菜都幾好味, 可以給我"湯撈飯"。如果魚頭不腥, 就perfect!漢堡牛肉定食 - 肉質較"散", 味道ok"。如果肉質結實d, 就perfect! (想起吉x島的漢堡牛肉$100有4個, 肉質比這個結實得多, 不過要自己煮呢)差d忘了它的沙律 (跟餐), 蕃茄&生菜口感清爽, 味道可口! 白飯都不錯

三文魚頭蔬菜鍋定食
漢堡牛肉定食
沙律
2014-05-15
2014-05-09 846 浏览
同男朋友行街行到咁上下 就諗住搵間野坐低食飯 結果就入左去坐低入到去就坐吧枱位 望到啲師傅整野食 未食先興奮炸蝦天婦羅 外脆內軟牛舌 因為我吾食牛舌 男朋友話好霖三文魚配香菇飯荔枝沙冰又唔似其他負評咁講話唔好食 實際又幾好食 加上地方舒服 又唔污糟 我會再去食架

入到去就坐吧枱位 望到啲師傅整野食 未食先興奮

纪念日
天婦羅
牛舌
2014-05-07 697 浏览
今日同媽媽去荃灣買完野,行過再食一次 。嗌左一人一份鐵板餐,一份係雞扒配比目魚,一份係黑豚肉配三文魚,再嗌多個天婦羅。有樣估唔到,上次食都無,無啦啦有好大份沙律 ,問番d 職員先知原來係嗌餐包埋,鐵板餐D 魚同上次一樣非常好食,d 肉好滑,又唔會太腥,再加上d 醬汁真係食到停唔到 。埋單都係一人兩百蚊多d, 非常抵食。
今日同媽媽去荃灣買完野,行過再食一次
。埋單都係一人兩百蚊多d, 非常抵食。
2014-04-27 1008 浏览
  今日同男朋友在荃灣看完電影後,兩個人膽粗粗來到依間餐廳食日本鐵板燒。一踏入門口,即有侍應走到面前熱情招待帶我們入坐。餐廳環境很好,坐位好大、好舒適。我叫了一個龍蝦鐵板燒套餐,有龍蝦、鵝肝、大蝦、三文魚、牛柳粒 份量合理,另加套餐小食鳥冬及一個大蕃茄。  鐵板燒的鵝肝好好食,同我在日本食的鵝肝味道相同,正!蝦好大隻食落去幾爽同幾彈牙,三文魚的熱度剛好,唔會太油,都唔錯,龍蝦一般般可以接受,唯獨是牛柳粒煮得太熟,唔夠軟身。  大蕃茄是這餐的焦點,好有驚喜,相貌不錯,而且好好食,蕃茄甜甜地,豉油汁的味道亦不會蓋過蕃茄味,味道配合得很好。我同男友對今餐都很滿意會再來。

鐵板、蕃茄
2014-04-25
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 蕃茄
  • 鵝肝
  • 大蝦
2014-04-16 711 浏览
黎呢間餐廳食野之前上黎睇過食評,個個都話唔好。但係最終都係決定試下,但係又冇想像中咁差喎。一入門口覺得個環境好靚,侍應招乎我地去座卡位,座位都好舒適,我地睇左陣餐牌,叫左個大蝦帶子三文魚牛扒餐,加多個雞翼。落左單之後就有人即刻拎d沙律同味噌湯黎,唔洗10分鐘,個湯都未飲完就上雞翼同牛扒,賣相好靚。雞翼皮脆肉嫩,鐵板上面有牛扒,三文魚扒,帶子同大蝦,全部都係我至愛!牛扒好juice,d蝦好彈牙,三文魚煎到好脆,特別係層魚皮,脆卜卜,帶子都算大粒。

2014-04-10 1648 浏览
 初次黎到荃灣廣場,諗住睇下呢度有D乜嘢食,行過4樓見到有間鐵板燒嘅食肆,心諗好耐都無食過鐵板燒,加上佢門口員工又落力推介,姑且入去一試!坐低之後,望落都幾舒適下,而且入面仲有卡位!係出面門口望入去仲以為好細間舖添!餐牌都幾多嘢食選擇,而且每晚都有一款特價套餐,今日就做緊大蝦三文魚帶子牛扒定食,望到價錢幾抵,而且材料又幾吸引,就同老公叫咗呢個套餐試下先!好快有員工比咗D沙律同湯比我哋,都幾有效率!食完無幾耐個套餐就送到黎,賣相都算唔錯,食落D牛肉同出面D平價貨係唔同D!員工重推介配返燒肉汁同埋一款好似茄汁嘅海鮮汁,好好味,好夾!D蝦同帶子都幾鮮味,比想像中好!成餐飯都係三佰幾元,價錢合理!見到其他食評寫得唔係咁好,其實都唔係太差啫!正如我個topic , 喜出望外!

2014-04-08 513 浏览
簡直不知所謂,味道唔好不特只,鐵板白汁海鮮,啲所謂海鮮,比雪藏海鮮什更差,鐵板用錫紙包住焗,可以用不可思議時間出,落 order到岀菜不到兩分鐘,神呼奇技,鐵漢堡扒,好大塊, 好抵食,如果鐘意食麵粉嘅話,基本上係漢堡粉扒,無肉味,價錢不合理,去大X活好過,基本上我從不寫食評,今次都忍唔住,信不信由妳,價錢白汁海鮮$98漢堡扒$78重未計加一
2014-04-08 462 浏览
諗住難得同老公二人世界,去食上次情人節爆場的iki . 點知有種後悔莫及的感覺。我們點了安格斯牛肉漢堡及白汁海鮮包定食。那個海鮮包味道比在大xx叫白汁海鮮焗飯都不如,那個牛肉漢堡更難食,感覺自己在食生粉混有肉粒一樣。我想這一回二百元的晚餐去那裡都比這好,今回被坑了
2014-04-08
2014-04-04 582 浏览
首次在lkl食午餐,懷念在日本超市買的和牛已經非常美味, 所以叫了個和牛set lunch, 真是想的美,和期望的落差太大了。前菜是酸黃蘿蔔,味道還好,不過上鉄板和牛粒配白飯,和牛粒完全無肉味,而且有點overdone,燒老了。和牛應入口即溶口感,不過這個都吾開,劲難食。地方環境亦極唔衛生……午餐加一要近百元,激死人!
真是想的美,和期望的落差太大了。

地方環境亦極唔衛生……午餐加一要近百元,激死人!
2014-03-31
等候时间
5 分钟 (堂食)
2014-03-29 466 浏览
我認我有點衝動 由踏入呢間鋪前應該要睇一下食評先。否則後果真係不堪設想。由係門口睇餐牌果一刻都有點疑惑,見未到食飯時間 唔使排隊就姑且一試,一來就點左個安格斯牛 同另一個雙拼set ,因為二人套餐一d都唔抵食。原諒我唔記得影相 因為真係見到都冇咩心機 牛肉開頭要五成 黎到就"un"過香口膠!毫無牛味三文魚煎到乾晒,豚肉亦是!檯面上有三種醬料 但的侍應們完全無介紹過點用法! 基本上本人都甚少上來寫食評 但如果貴店服務加食物水準持續 我相信不出三個月應該可以同佢講bye bye !

用餐时段
2014-03-06 1652 浏览
記得去年到過一間鐵板燒餐廳, 叫了一個二人份的 ..有蝦 帶子同牛扒印象最深刻的是蝦 梅的 帶子過熟 牛一般, 同自已講冇下次,點知今天在荃灣廣場經過一間鐵板燒餐廳,見到唔使等位,於是入去坐下, 再望餐牌才記起之前去過沙田果間唔掂。算了唔坐都坐低左,為有避開那些東西,點了一個安格斯牛菜鍋, 鐵板雜扒等 前菜到沙律已經出晒水, 其他的醬菜都ok , 主菜來了冇特別 但有驚起 很驚呢幾樣都唔掂,鐵板餐牛扒算可以 雞扒鞋口 迷你羊架等,菜鍋普通不過牛肉太熟,加一堆菜湯底有澀味,最好味的竟然是個白飯有飯味 有口感,不過咁既質素收咁既價錢就不值得一試, 如果七折或以下我會推介 . 真係荃灣廣場有咁多選擇,可以慢慢睇 慢慢等 .
  • 白飯
2014-02-17 647 浏览
睇見門面的確不錯,門口餐牌相片及價格的確吸引(但又不便宜!)所以我地上當了!!!兩個人叫左兩份不同食材,有鮑魚,蝦,帶子,蠔...等等,但大家同様有牛扒,當侍應落單時已經叫50%熟...可惜到時已經超過80%熟...!!!口感當然差左la!但所謂美國安格斯牛,sorry完全冇牛味道!可以用差劣去形容!份量同相有點不相符,要注意點餐牌份量為二人份量!當食物送上時的確有點"呆"!!!正常一個大人一定唔夠飽!我形容一下應該只有小朋友份量吧...!其他的食材除左鮑魚有點似様外,連本人最愛煎蝦都處理不好來到時有點凍!可能要等全部食材煮好才上菜吧,但總算新鮮吧!(本身蝦細隻外起碼冇淋肉)!服務的確係"差"!!!我兩人坐吧檯,可以清楚見廚房運作,廚師外表起碼要整潔吧!頭髮好油,可以用作煎蛋!白色的廚師袍可以係黃色!(可能生意忙碌吧!)經常講XYZ...雙耳受到嚴重折磨!!!但有樣比較好的就一出一入廚房都有用水清洗雙手10秒...算有點安心吧!希望以上感覺能夠幫助iki改善公司品牌...更希望將來可以成香港Top1食店再次光臨!謝謝大家
服務的確係"差"!!!
謝謝大家
题外话/补充资料: 食材品質與價格一點都不相符
2014-02-16
2014-01-03 295 浏览
這一次是因為團購而來,因為這間店在荃灣,近我上學地點才團購的,團體了$178西冷牛排挪威三文魚二人套餐,有前菜,天婦羅做小食,有味增湯,和二碗白飯,但今次真的中伏了。首先,有前菜,是酸酸地的開胃小菜,天婦羅後面的那一碟就是,可以見到真的少得可憐。然後,小食有蝦,茄子,南瓜天婦羅,天婦羅全部都很油。加了$88,叫了燒鮑魚。兩隻鮑魚的size相差好大,鮑魚好靱,好難咬,而且燒得不夠耐。 燒牛舌,係全部最好食的一碟。但我還是覺得燒得不夠耐。西冷牛排挪威三文魚二人定食,我點了西冷要七成熟,點之來到了竟然是全熟全熟的西冷牛排是一點都不好吃,好靱,好難咬,而且好乾身,沒有肉汁。三文魚有兩塊,但都是很難吃,三文魚好“鞋“,又乾身。只有旁邊的炒菜可以入得口,但很油膩。只能說師傅不懂得撐握時間,浪費了好食材,令食物變得難吃。
然後,小食有蝦,茄子,南瓜天婦羅,天婦羅全部都很油。
 燒牛舌,係全部最好食的一碟。但我還是覺得燒得不夠耐。
只能說師傅不懂得撐握時間,浪費了好食材,令食物變得難吃。
2013-12-04
用餐优惠
團購
2013-11-02 231 浏览
這晚終於揀了一間比港式鐵板扒餐還差的食店;事源太座與肥妹行街,經過見到呢間店,菜牌上寫有鮑魚有蠔的"鐵板"燒餐,每位都係大約百多元,好低食,就訂定位。我去到門口見星期日晚七點幾,竟然有不少空位,心中已暗叫不妙,但已來到,也試—試。坐低先叫飲品,她們各叫一杯凍飲,我原本想叫紅酒,但見菜牌只有日本酒就想遷就下叫日本酒,但待應說未有酒賣,我問佢可否自已買入來,佢又話不可以,索性飲茶算數。到點餐,原本想要龍蝦餐和鮑魚虎蝦牛扒餐,點知又話龍蝦賣晒,結果叫咗二人前的鮑魚虎蝦牛扒定食,再加一份鵝肝,一份蠔,一份鮑魚和—個雞肉炒飯。點完餐後,很快就送上沙律,味噌湯和香菜,沙律是食過咁多間日式店中最求其的一間,味噌湯完全似水,香菜就是這晚除了炒飯外最美味的食物,清新爽口。先送上鵝肝,我和太座都不敢食太多高膽固醇的食品,只想分甘同味,所以只叫一份,要求待應給我刀(因為他們擺位是筷子,無刀叉,這點也夠奇怪),他就只給刀,完全是踢一下動一下,沒有為顧客切想一下。唯有用手拿著麵包切,分成三份,麵包差就預咗,但件鵝肝根本不似樣,入口有點腥,外表不脆,成件都很削,懷疑極有可能係鴨肝充當。定食未到,卻一次過另外用碟送
先送上鵝肝,
鵝肝
定食未到,卻一次過另外用碟送上另加的蠔和鮑魚,而不是與定食套餐一齊上,而兩者外表都可以過關,蠔
看上去似乎煎得幾香,誰知夾起一看,只有向上的一面有煎過,而向底一面完全無煎過,入口竟是微暖,絕無熱的感覺,味道略帶咸和腥,口感淋軟得來削;而鮑魚
鮑魚
也好不了多少,起走殼後內臟卻起不清,入口一樣是'溫暖'牌,好彩的是肉地都算爽口,咬得開幾彈牙。
到定食鮑魚虎蝦牛扒定食套餐上檯
鮑魚虎蝦牛扒定食
,我見佢用一個在茶餐廳食港式鐵板餐慣常用的鐵板盛載上檯,但全無熱氣,我斗膽地用手指試摸鐵板邊,發覺原來可用手拿著鐵板也不會燙,簡直是有型無實,浪費食材,定食餐內的材料質素與另加的材料有分別,但不大,四隻蠔有兩隻(相內右邊)特別細,最右邊一隻更是爛蓉蓉的,味道與另加的一樣差;鮑魚比另加的略小,味道卻算可以,入口也彈牙;牛扒算是夠厚身,但可能再用了過量鬆肉粉醃制,完全無牛味,但入口真是很淋,完全不韌,因為無晒肉的質地,又是浪費了食材;蝦的質素也可以,入口略為彈牙,醃味也不過重。但始終成個餐都只是給你一個"溫暖"感,真要食快點,再慢些就全部變涼菜。最慘定跟定食的香菇飯
香菇飯
和烏冬
烏冬
都是'溫暖牌',香菇飯有點糊口感覺,個烏冬還可以,不算太淋。另加的野菜
野菜
其實只是一碟非常普通的椰菜,上檯時一樣不熱。
最後要催單才上的雞炒飯
雞炒飯
可能就真是即做,上檯時熱騰騰,但做法就似乎有些問題,明顯是炒好個飯後,再將一件雞件切粒再加入飯內;而個飯入口尚算夠味,但又不會過濃,不過那些雞粒就完全食不到雞味了。
離開時經過鐵板檯見鐵板師取些已做好的蝦在鐵板上翻熱,所以給我的感覺是全部出品的制作都是廚房預制,鐵板只是表面煙幕,實有被騙感覺,所以話食鐵板燒一定要坐在鐵板檯前食,否則不如食一品料理好了。
2013-10-20