2018-04-13 57 浏览
天氣回暖,嘆雪糕是時候... 今日美女聚頭,食啲甜品,開開心心,gossip一吓,一樂也...~竟然有下午茶set添,正滿足我多心又想嘆啡,又想食雪糕,又想食芝士蛋糕嘅欲望...拎個牌埋去坐梳化,一陣就有個美少女將我嘅下午茶set送到我面前~抹茶雪糕超香濃,夾上北海道牛奶雪糕,滑一滑,食一啖溶入心嘅感覺~芝士蛋糕保留咗芝士蛋糕嘅質感,但濃濃嘅抹茶味,淡淡嘅滲出嚟,即時gossip緊,都要停一停🤫,舉起手指公👍🏻,舔舔脷~😋坐響市中心,有咁靚嘅美景,同好友一齊,嘆一個悠閑下午茶... ~
2018-04-12 76 浏览
常常經過朗豪坊這間甜品店都好想試吓因為地方好雅緻😊Menu亦都勁吸引👏🏻👏🏻👏🏻今次叫咗個Tea set一次過食六款甜品賣相真係無得輸😜分別有日本蜜瓜、抹茶芝士蛋糕、抹茶雪糕、茶大福、雜菜芝士三文治、紅豆丸子樣樣都好好味😙我最鍾意抹茶夠濃食完甜品之後再食蜜瓜特別覺得爽😂冇咁滯Tea set 配一杯野飲我揀咗抹茶latte 抹茶味夠濃,同埋最好就係唔太甜有時要獎勵下自己,食個靚靚tea set 先開心😍😍😍餐廳仲有其他蛋糕下次一定會再試😉
常常經過朗豪坊這間甜品

食完甜品之後再食蜜瓜特別覺得爽😂
冇咁滯

Tea set 配一杯野飲
我揀咗抹茶latte
抹茶味夠濃,同埋最好就係唔太甜

有時要獎勵下自己,食個靚靚tea set 先開心😍😍😍

餐廳仲有其他蛋糕
下次一定會再試😉
2018-04-10
  • 日本時令水果輕食
  • 抹茶雪糕
上星期去旺角行街睇衫, 睇到差唔多下午四點左右, 女生二人組覺得肚子有啲餓 但又唔想食茶記啲肥膩野 於是就提議去食甜品雪糕 靈機一觸見到有I Cremeria Cafe 於是就立馬去了XD I Cremeria Cafe 相信大家都不會陌生 平時見到IG都有大量打咭 靚靚們拿住金箔雪糕和原個蜜瓜雪糕 早就上去試試了! 不過朗豪坊這裡座位說實不多 都要等一陣才可以等到位呢~ 終於排到位了! 立即飛去買野食先~~~ 甜品櫃放滿左各種靚靚既甜品 除左雪糕外, 我都同士多啤梨疍糕同埋抺茶甜品好有興趣喔!!! 想來想去下, 終於我揀左TEA SET - 日本宇治抺茶輕食 包括有抺茶海綿卷/抺茶芝士疍糕, 紅豆, 白玉丸子,蜜餞粟子配自選雪糕 另外仲可以係drink list 度揀飲品 我揀左最愛既涷紅豆抺茶飲 以百幾蚊來講都幾抵吖~ 好快地服務員就上左我地既野食來了~ 日本宇治抺茶輕食 - 賣相好靚呀!!! 傳來一陣淡淡既抺茶味, 好香喔~ 就好似係日本食咁樣, 每樣野都做得好仔細, 就連餐具和盤子都係銀色架~ 涷紅豆抺茶飲 -抺茶味好突出! 奶味醇和, 飲落去又唔會太甜,再

上星期去旺角行街睇衫, 睇到差唔多下午四點左右,
女生二人組覺得肚子有啲餓
但又唔想食茶記啲肥膩野
於是就提議去食甜品雪糕
靈機一觸見到有I Cremeria Cafe
於是就立馬去了XD

I Cremeria Cafe 相信大家都不會陌生
平時見到IG都有大量打咭
靚靚們拿住金箔雪糕和原個蜜瓜雪糕
早就上去試試了!
不過朗豪坊這裡座位說實不多
都要等一陣才可以等到位呢~

終於排到位了! 立即飛去買野食先~~~
甜品櫃放滿左各種靚靚既甜品
另外仲可以係drink list 度揀飲品
我揀左最愛既涷紅豆抺茶飲
以百幾蚊來講都幾抵吖~

好快地服務員就上左我地既野食來了~

涷紅豆抺茶飲 -抺茶味好突出! 奶味醇和, 飲落去又唔會太甜,再加上底部有甜甜地又粒粒飽滿既紅豆, 加上冰粒, 解渴又清涼!

抺茶海綿卷 - 好柔軟呀!!! 成個海綿卷都好滑,充滿綠茶香呢~,中間塗滿抺茶味十足既cream,夾雜着紅豆,唔會太甜太油膩,食落去一啲都唔滯,呷一口茶再吃一口疍糕,雙重享受呢~

紅豆, 白玉丸子,蜜餞粟子配自選雪糕, 我當然係揀抺茶啦~~~

白玉丸子和蜜餞粟子都好彈好QQ, 好吃! 紅豆唔會太甜,配合抺茶雪糕實在係絕配!

至於抺茶雪糕, 餐廳貼心用左杯子盛着, 就算溶左都唔怕啦, 讚! 抺茶雪糕一啲茶既苦澀味都冇, 就後有淡淡回甘既味道, 再加上雪糕真係好滑好軟綿綿, 同我係日本食到既其實差唔多,
以後就可以來呢度解一解相思了~~

I Cremeria Cafe
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖
T: 28973908
2018-04-08
蛋糕品質很差,太失望。除了蛋糕外形靚和精緻外,沒有可取之處。首先忌廉硬、蛋糕鬆散,用叉子拮便散開。蛋糕內的蜜瓜沒有甜味和味道苦澀,最好味是蛋糕上用來襯托的兩粒蜜瓜球😣😖😭😤用$160元買一個好似件裝蛋糕般的size和比美心更差的味道,太嬲了。
外卖自取
約咗朋友喺旺角,因為佢話想食蛋糕,自然去咗朗豪坊,呢間野嘅蛋糕佢聽聞好食(我聽都未聽過),但真心覺得貴,不過佢請我食,so money is not a problem la.呢個蛋糕 $68。唔知你覺得如何? “好食咪得囉,有幾何啊,又唔係餐餐食!咪咁孤寒喇” 恭喜你,你好切合香港呢個高度崇尚消費主義嘅社會。其實我打咁多嘮叨字都只係為咗湊夠 200 字可以加笑臉。冇錯,係笑臉。呢個蛋糕係放喺一個硬咭紙盒內,有別於一般餅店嘅軟咭紙盒,分別在於。。 精美高貴d,無咁容易壓爛入面件餅囉。仲有一個靚靚嘅紙袋載住,朋友話包裝都值 1 蚊,我話 10 蚊都喺包裝上。冇喺餅舖範圍內食,走咗去以前MOS burger 嘅室外空間,舒適自在。打開包裝:放入口,好味。特別好嘅地方:表面同內裡包住嘅忌廉鮮美,呢個應該係呢間餅舖嘅賣點(?),表面嘅薄脆口感唔錯。其他例如蛋糕本身或者上面粒士多啤梨就普通貨色。整體好味。同場加影同係朗豪坊而且係同一層嘅 Italian Tomato 🍅 買返黎價值 40 蚊嘅士多啤梨蛋糕(唔打算為佢另寫食評),確係明顯被比下去。結論:貴。好食程度不致於我會花68蚊嚟再食一次。當

其實我打咁多嘮叨字都只係為咗湊夠 200 字可以加笑臉。

冇錯,係笑臉。

打開包裝:

正式名冇記低,基本上係忌廉為主嘅士多啤梨瑞士卷

放入口,好味。

整體好味。

隔離舖位 Italian Tomato 買嘅 士多啤梨忌廉蛋糕

結論:貴。好食程度不致於我會花68蚊嚟再食一次。當然,個個人嘅喜好都唔同。
2018-04-09
午餐
正式名冇記低,基本上係忌廉為主嘅士多啤梨瑞士卷
2018-04-07 108 浏览
適逢星期三假期又就到另一伴放假日子一於就帶佢去呢間佢想食好耐既Cafe Hi下Tea啦!呢間位於朗豪坊4樓既熱鬧位置開放式Cafe同埋採用雲石枱而環境滿佈綠葉做裝飾幾有歐陸風格下午茶都有幾多特式甜品野食我地兩個最後叫左個日式雜錦輕食另加抹茶拿鐵同埋日本玄米茶日式雜錦輕食採用左6格小方木盒感覺幾精緻而個Tea Set有時令水果、茶大福、什菜芝士三文治、抹茶芝士蛋糕、自選雪糕、紅豆、白玉丸子同埋蜜餞栗子都有唔少野食幾多款式時令水果有草莓同哈蜜瓜香甜食落唔會好酸茶大福口感似和果子煙煙韌韌的好香抹茶味什菜芝士三文治裡面有我至愛既牛油果🥑採用左麥包製成感覺幾健康抹茶芝士蛋糕抹茶味好濃而芝士蛋糕同抹茶亦係唔錯配搭自選雪糕揀左雲呢拿Mix抹茶奶味重之餘抹茶味亦好香配合埋紅豆一齊食亦係絕配凍抹茶拿鐵香滑之餘抹茶味夠香濃而個底既紅豆亦滿滿的飲落幾有層次日本玄米茶有淡香玄米香如果有多一包茶包濃味啲會更好
適逢星期三假期
又就到另一伴放假日子
一於就帶佢去呢間佢想食好耐既Cafe Hi下Tea啦!

呢間位於朗豪坊4樓既熱鬧位置

有淡香玄米香
如果有多一包茶包濃味啲會更好
2018-04-04
2018-04-06 309 浏览
成日經過朗豪坊都想食好耐 因為啲野食真係好吸引🤤 雖然喺咁熱鬧既商場既一角 但環境感覺好舒適 所以今日決定同朋友喺度享受下午後小時光女人對於甜品真係無法抵抗🤭咁多選擇 樣樣都想食啊真係!呢個蜜瓜芭菲望落勁吸引 所以忍唔住嗌咗個雪糕我地揀咗兩溝 一半牛乳一半抹茶 一次過滿足晒兩個願望😌 雪糕真係冇得彈🤤 係勁滑 同埋好濃好濃既牛乳味同抹茶味 而蜜瓜果然係日本直送 同平時食開既唔同 非常香甜!我同朋友都係抹茶控 梗係要嗌返個日本宇治抹茶輕食有雪糕,抹茶海綿卷,紅豆,白玉丸子同埋蜜餞栗子 勁豐富海綿卷入面仲有紅豆蓉令到成個海綿卷大加分啊跟set仲有杯飲品添!一邊喺度high tea一邊同朋友傾計 簡直係人生一大享受啊同埋好滿意呢度既服務 店員見我拎住好多野 主動問我洗唔洗幫手 之後幫我拎咗個蜜瓜芭菲埋位 太貼心啦🙈

女人對於甜品真係無法抵抗🤭咁多選擇 樣樣都想食啊真係!

蜜瓜芭菲

呢個蜜瓜芭菲望落勁吸引 所以忍唔住嗌咗個

日本宇治抹茶輕食

我同朋友都係抹茶控 梗係要嗌返個日本宇治抹茶輕食

有雪糕,抹茶海綿卷,紅豆,白玉丸子同埋蜜餞栗子 勁豐富

海綿卷入面仲有紅豆蓉
令到成個海綿卷大加分啊

跟set仲有杯飲品添!
蜜瓜芭菲
日本宇治抹茶輕食
2018-04-05 80 浏览
經常係朗豪坊行街,都見到好多人排隊買雪糕,今日終於有機會去嘆翻個high tea。本身諗住一路行,一路食,但見咁岩有位坐,tea set又好吸引,所以搵位堂食。一開始見到餐牌真係嘩一聲,好多甜品呀!!!樣樣都好想叫但吾可以太放縱,所以就同朋友各叫一樣黎share。我係抹茶控,所以叫左個日本宇治抹茶輕食,有抹茶海棉卷、紅豆、白玉丸子、蜜餞栗子、mix京都宇治抹茶牛奶雪糕同檸檬紅茶。成個set好多野食,好elegant,最岩一邊打卡,一邊嘆。個人口味黎講,最驚抹茶雪糕太甜,搶走抹茶香味,好彩呢個吾係,令我食到好滿足,而牛奶雪糕亦好香濃。食埋抹茶海棉卷都吾會膩,反而想繼續食。呢個環境,嘆翻個high tea真係一流。而朋友就點名要叫蜜瓜芭菲,係日本溫室蜜瓜呀!非常香甜,又有濃濃既香味,令隔離枱既人都忍吾住,跟我地叫。
一開始見到餐牌真係嘩一聲,好多甜品呀!!!樣樣都好想叫
但吾可以太放縱,所以就同朋友各叫一樣黎share。
呢個環境,嘆翻個high tea真係一流。
2018-04-04
2018-04-05 245 浏览
今日係二表姐生日嘅大日子,我們當然要一齊慶祝啦!問到二表姐最想食咩嗰陣,佢就話好想再去食我們之前都一齊去食過,喺旺角朗豪坊嘅「i CREMERiA Cafe」,所以我們就一齊去咗食雪糕慶祝!我們叫咗幾款唔同嘅一齊share嚟食,分別係海鹽焦糖脆脆雪糕係有一大塊相當香甜嘅焦糖脆片,而雪糕就除咗有香甜濃郁嘅焦糖味之外,仲有海鹽嘅鹹香味,兩樣夾埋就可以中和咗個味道,唔會太過甜,係我們其中一款最鍾意嘅雪糕味道!宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯首先我們就食咗個銅鑼燒,質感好鬆軟,唔會好乾同好硬,中間嘅抹茶夾心亦好香濃,再夾埋啲冰凍嘅抹茶雪糕一齊食,真係好正呀!柚子抹茶餡蜜芭菲嘅白玉係我們覺得喺所有食材入面嘅主角,因質感非常煙煙韌韌,柚子嘅味道相當香甜清新!香醇咖啡Affogato因為係冷熱交融,怕雪糕會溶晒,所以喺指定動作,即影完相之後就要即刻食,頂層係軟滑嘅雪糕加埋啲灑喺面嘅脆片一齊食,令到口感更加豐富,而底層就係熱辣辣嘅香濃咖啡,一冷一熱,真係好特別呀!純金北海道牛奶雪糕嘅外層係用原片金箔包著,令到賣相感覺非常華麗,入面就係相當軟滑濃郁嘅牛奶味雪糕,真係好好味呀!
今日係二表姐生日嘅大日子,我們當然要一齊慶祝啦!
係我們其中一款最鍾意嘅雪糕味道!
再夾埋啲冰凍嘅抹茶雪糕一齊食,真係好正呀!
柚子嘅味道相當香甜清新!
而底層就係熱辣辣嘅香濃咖啡,一冷一熱,真係好特別呀!
純金北海道牛奶雪糕嘅外層係用原片金箔包著,
令到賣相感覺非常華麗,
入面就係相當軟滑濃郁嘅牛奶味雪糕,
真係好好味呀!
柚子抹茶餡蜜芭菲
香醇咖啡Affogato
純金北海道牛奶雪糕
2018-04-04 38 浏览
ICREMERIA最近又推出新雪糕啦💕,是少女最愛的粉紅色 法國薔薇雪糕法國薔薇雪糕$53👍👍👍(5分滿分)向來很怕花味雪糕,因為怕會很假,怕像吃精油的感覺😂,第一口品嚐,超濃烈的玫瑰味沖擊味蕾吃著吃著,反而味道不假😎,有股天然花香,整體的奶味也是頗重的哦,雪糕筒又脆又香,提提大家,花瓣是不能吃的阿……………………👧 銅鑼灣Fashion Walk記利佐治街11-19號1樓F-9號舖👧 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT-G03A號舖👧 旺角亞皆老街8號朗豪坊4 樓13號舖👧 銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖👧 銅鑼灣告士打道280號世貿中心1樓P125號舖……………

法國薔薇雪糕$53👍👍👍(5分滿分)

……………………
👧 旺角亞皆老街8號朗豪坊4 樓13號舖
👧 銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓15號舖
👧 銅鑼灣告士打道280號世貿中心1樓P125號舖
……………
2018-04-01
2018-04-04 61 浏览
女生High tea, 當然就選美味又美觀的甜品.而相機食先都係常識吧,所以i CREMERiA就係我地首選.今次我就係為著人氣Tea set而來, Teaset內的甜品係全日供應, 當中呢款HK$188 (WITH 2 DRINKS)的set餐最多人選擇.有齊雪糕、三文治、甜品同2杯飲品, 份量剛剛好.濃郁的抹茶雪糕,甜度適中,加配紅豆, 白玉是常識吧白玉口感好煙韌, 紅豆不會太過甜另外日本直送水果、抹茶cheese cake、三文治都很不錯.女生High tea口水多過茶, 呢個set餐有2杯自選飲品就最適合我.朋友點左個HK$108的輕食餐主要有雪糕、蛋卷同飲品雙色雪糕有抹茶跟牛奶味,牛奶味相對比較突出,對於綠茶控的我來說, 不夠喉.雪糕質感軟滑, 口感極之滑溜, 比較易溶, 所以TEA SET一到就要盡快食啦.同場加映最細女生一齊TEA TIME.
女生High tea, 當然就選美味又美觀的甜品.
今次我就係為著人氣Tea set而來, Tea
有齊雪糕、三文治、甜品同2杯飲品, 份量剛剛好.
濃郁的抹茶雪糕,甜度適中,加配紅豆, 白玉是常識吧
白玉口感好煙韌, 紅豆不會太過甜
朋友點左個HK$108的輕食餐主要有雪糕、蛋卷同飲品
同場加映最細女生一齊TEA TIME.
2018-03-24
下午茶
-復活節假期開始,當然要盡情放肆,吃喝玩樂,與好友吃過午餐後,我就獨自一人來到朗豪坊進行醫美療程,不過由於時間尚早,所以,打算隨便找間餐廳坐坐。說實,i CREMERIA 已經開了好一段時間,但每次我都只是幫襯最新推出的Classico Crema,再開開心心的拿著雪筒行街街,沒有真真正正的停下來,入店好好享受美食,難得這天有機會,就試試慢活一下吧。店內推出的雪糕及蛋糕款式挺多,而當中最吸引我的,相信是Tea set,下午茶套裝共有4款,每一款都非常吸引,對於有選擇困難症的我,實在有點傷腦筋,最後,我點了Premium Japanese Fruits Tea set。這個下午茶套裝內,包括有日本溫室蜜瓜、時令水果、配自選雪糕及飲品。雪糕有3款口味,分別是宇治抺茶、北海道牛奶及宇治抺茶mix。這款的宇治抺茶雪糕真的非常好吃,軟雪糕口感柔滑,甜度適中,雪糕入口既有濃郁的抺茶味道,但又不失奶香,而且雪糕在咀裏溶化後,抺茶味道會變得更濃更醇。而隨著有時令水果 - 士多啤梨及金奇偉果,由於抺茶雪糕的味道較士多啤梨甜,所以士多啤梨入口時,味道就相對變淡了,不過,隨著咀裏的抺茶味道慢慢消失,金奇偉果

而隨著有時令水果 - 士多啤梨及金奇偉果,由於抺茶雪糕的味道較士多啤梨甜,所以士多啤梨入口時,味道就相對變淡了,不過,隨著咀裏的抺茶味道慢慢消失,金奇偉果的甜味就湧出來了。另一主角日本溫室蜜瓜的味道超級甜美,果肉入口即滆,香甜又多汁,超級美味。

Cappuccino
吃了甜品後,喝一杯泡沬咖啡,感覺超級滿足,咖啡的甜度剛好,口感香滑,咖啡味濃郁,超讚。
2018-04-01
2018-03-27 52 浏览
今晚係知己好友既生辰,一年一度既慶祝活動當然不能馬虎啦,朋友要求食韓燒當然無問題,係附近食完韓燒好似有啲熱氣,天氣又有啲熱所以帶朋友來食返個蜜瓜芭菲清潤下喉嚨又消暑(雖然未真正到夏季),呢個日本直送deluxe蜜瓜芭菲雖然已推出左一段日子,但今次都係第一次試咋,因為價錢都唔平,而且有成半個蜜瓜配軟雪糕真係好難一個人獨享,同朋友share就份量剛好勒,蜜瓜真係好清甜多汁,好香蜜瓜味日本直送簡直係品質既保正,軟雪糕選擇了牛奶及抹茶味兩溝,口感非常軟滑味道濃郁,好味到停唔到口
宵夜
  • 蜜瓜芭菲
2018-03-25 2703 浏览
今曰天氣有點熱,胃口麻麻,想食D輕食作午餐。這open cafe 有各款旦糕、三文治、飲品和甜點供應,還有人氣Tea set 全日供應。Tea set 有五款可以選擇,價錢由 $108-$188, 包飲品,不用加一。我選了個比較light 的水果輕食Tea set.曰本時令水果輕食$128這Tea set包括有曰本溫室蜜瓜、水果、雪糕同自選飲品。Tea set 賣相精美,用銀色的托盤、白色瓦瓷和銀色餐具,貴氣十足。進餐的區域十分開揚,旁邊落地玻璃透著自然光,獨個兒享受一下一個人的時光,感覺寫意。曰本溫室蜜瓜果然十分香甜多汁,瓜肉軟熟,入口即化。這蜜瓜天然的淸甜,叫人拍案叫絕,味道高貴而唔係一般的死甜。怪不得價格如此高昂,真是物有所值;士多埤梨味道酸酸甜甜的,果肉爽爽的,可能食完蜜瓜才食士多埤梨影響左味道。奇異果果味十足,酸酸地,幾fresh, 但若是換成巨峰提子,應該會更稱心滿意。軟雪糕有三圈半,牛奶雪糕奶味香濃,味道十分香甜,有水感質地,口感極之滑溜,令人吃過不停;而綠茶雪糕的味道真十分討好,平易近人。雪糕的綠茶味十足,極之奶滑,仲有少少綠茶的回甘味,但又不會帶有茶的澀味。最正的是扭

曰本時令水果輕食$128

曰本溫室蜜瓜果然十分香甜多汁,瓜肉軟熟,入口即化。

奇異果果味十足,酸酸地,幾fresh,

但若是換成巨峰提子,應該會更稱心滿意。

而綠茶雪糕的味道真十分討好,平易近人。雪糕的綠茶味十足,極之奶滑,仲有少少綠茶的回甘味,但又不會帶有茶的澀味。最正的是扭紋可以一次過同時享受兩種口味,真心覺得兩種味道各有千秋,一樣咁好吃。本來怕肥想只食一半,如今因為好味卻把所有雪糕吃光光。

綠茶latte:
泡沫細緻,滿有綠茶味道,而甜度剛剛好,牛奶同綠茶比例得宜。既有綠茶香又有牛奶的味道,細味之下,仲帶點香甜同回甘味道,這綠茶牛奶實在簡單而味美,甜而不膩。

簡單的水果餐令人腸胃少一點負擔,身心舒暢,尤其那曰本蜜瓜實在令人難以忘懷。不用花費太多,又可以享受一下悠遊下午,同感受一些近似high tea 的感覺,我相信我好快會encore.
2018-03-25
  • 日本時令水果輕食
2018-03-25 49 浏览
好耐冇去朗豪坊原來舊時haagen dazs個位開咗間洋食甜品玻璃幕牆 出面露天平台 餐廳花卉裝飾 幾有weekend歐陸feel 少女心洋溢 好啱girl gathering嗌咗個matcha tea set一百蚊鬆啲 有雪糕有蛋糕有杯matcha latte好豐富首先就食咗個雪糕先啦 兩溝北海道牛奶同宇治抹茶 好滑 真係似喺宇治時食嘅雪糕latte就稍稍重茶多過奶味 咁樣一路食甜品一路飲就唔會太滯太甜蛋糕好鬆軟 中間有抹茶cream雖然每樣嘢都唔會飽 但加加埋埋就好飽肚星期六瞓得晏起身食 過一個舒服悠悠閒嘅weekend Perfect
好耐冇去朗豪坊
原來舊時haagen dazs個位開咗間洋食甜品