2017-06-08 125 浏览
夏天一出街,就感覺在火爐似的,想消消暑,除了到商場嘆強大冷氣,不如再食返杯雪糕,同喉嚨降降溫大部份女孩子都愛好花,新出的富良野薰衣草雪糕($48),望見當堂心心眼,無理由不試吧!雪糕有分威化筒和有機玄米杯裝,我選擇了前者。先說賣相,顏色是粉紫色,再插上一小支薰衣草,莫名有種很優雅和放鬆的感覺~立即拍多幾張相留念<3雪糕非常軟滑,甜度剛好,每一口都充滿薰衣草花香,就像真的把薰衣草都吞進肚,如果威化筒身更脆口整個會更加分。同日再吃多個白玉餡蜜芭菲($58)🙈,宇治抹茶微苦而不澀且回甘的味道,實在令人難以抗拒!雪糕質感同樣香滑,再配上煙韌丸子,脆口玄米粒,QQ啫喱,甜甜的紅豆等,口感十分豐富,吃到底簡直覺得很有幸福感,很滿足!

富良野薰衣草雪糕

白玉餡蜜芭菲
外卖自取
2017-06-07 38 浏览
小編都係第一次試呢間雪糕專門店,早前都聽過佢的牛奶,抹茶雪糕非常出名,所以就去試一試。當下比佢新推出的薰衣草雪糕的圖片吸引住旁邊仲有一支小小薰衣草但一試後就發現出伏了,小編覺得薰衣草森林的味道太重了,令牛奶的香濃奶味及甜味都遮蓋,只餘下薰衣草的草青味所以小編都係勸大家食返最普通的味道好了

旁邊仲有一支小小薰衣草
所以小編都係勸大家食返最普通的味道好了
2017-06-06 35 浏览
夏日熱辣辣🌞🌞🌞🌞🌞🌞梗係要食下雪糕啦!🤤🤤🤤🤤🤤🍦🍦🍦呢到有好多款揀!🤦🏻‍♀️款款都好正呀😛😛最後都揀試下新野!🍦☺️😘😘呢個係最新出既薰衣草味😍😋😍就咁睇已經好令啦🤤😋😋仲有淡淡薰衣草香味🤓令人好放鬆🤤☺️🍦😋😋🍦雪糕好幼滑👍🏻🍦🍦薰衣草亦很濃郁👍🏻加埋底下加日本玄米 好正呀🤤🤤😘🍦🍦🍦🤓😎😋😋😋😋

夏日熱辣辣🌞🌞🌞🌞🌞🌞梗係要食下雪糕啦!🤤🤤🤤🤤🤤🍦🍦🍦

2017-06-05
2017-06-06 29 浏览
To be honest, you either love it or hate it.It had a really strong smell of lavender and an intense lavender taste.The colour is lilac garnished with a twig of lavender and it melts rather quickly so you have to eat it quickly before it melts.

用餐优惠
試食活動
香港人總是喜愛『相機食先』的風氣, 人唔食相機都要食, 有理冇理都要影左相先而且Facebook又係港人熱門瀏覽器既主要渠道之一, 唔少人都中意去試新野繼早前既櫻花熱之後, 最近I CREMERiA新推出左既薰衣草雪糕, 又被人瘋狂洗版..今日難得黎開銅鑼灣, 而且呢幾日天氣實在太熱了! 所以過左黎食返杯雪糕消暑之外順便可以試下新野, 真係太多都好想試喇! 最後一口氣叫左幾個雪糕同屋企人一齊分享! 呢間分店相對比較靜, 而且店外有十多個座位比客人坐低, 可以比人舒舒服服咁食下雪糕傾下偈之前知道日本有個好出名又貴既金箔雪糕, 估唔原來香港都有, 當然要食返一下充當一下貴婦! 😆😆😆職員好小心咁幫我將金箔放上抺茶雪糕上, 媽媽同爸爸一見到黃金包滿成個雪糕面都表現得特別雀躍! 我咁大個女真係未食過金箔雪糕, 估唔到今次可以滿足晒我幾個願望!!!呢個就係近期熱門既薰衣草雪糕, 粉紫色既薰衣草雪糕真係殺死不少少女們! 😍唔好睇佢咁淺色, 其實呢個薰衣草雪糕用上新鮮薰衣草黎提取其味, 每一啖都係濃濃既薰衣草味! 味道一d都唔假而且好香濃, 中意薰衣草既人一定唔可以錯過!!! 因為薰衣草既成份比奶多

最後一口氣叫左幾個雪糕同屋企人一齊分享!

因為薰衣草既成份比奶多, 所以雪糕都比一般既口味來得更易融, 食既速度就要比較快.
個人覺得薰衣草味比抺茶雪糕既味更香更濃, 所以建議如果係share食既要先食抺茶先再食薰衣草雪糕. 🙂🙂🙂

白玉餡蜜芭菲 $58
呢個小小芭菲賣相相當吸引! 😍
除左影相一流之前食材都好高級嫁!
呢度既雪糕貴在係所有食材都係用上日本材料, 抺茶雪糕口感好細膩, 濃濃抺茶味而且食落好滑身, 而日本既十勝紅豆出名甜而不膩, 配埋抺茶真係一個完美既配搭! 👍🏻👍🏻👍🏻

除左雪糕外下面仲配上抺茶啫喱&脆脆米, 真係無窮無盡既口感!
抺茶味既雪糕相比其他牛奶雪糕冇咁甜, 糖份比一般雪糕少而且食落仲唔會太膩, 一個人食一杯做飯後甜品真係一d都唔過份!!!!😂🙈🙈🙈

今日終於可以食到薰衣草雪糕了! 除此之外仲一次過滿足晒我3個願意~ 薰衣草雪糕, 金箔雪糕 & 抺茶雪糕. 款款都各有特色! 不過點都好, 最重要係屋企人都食得好開心, 咁就心滿意足了!❤️

2017-06-05
$50 (其他)
  • 白玉餡蜜芭菲
  • 金箔雪糕
2017-06-06 72 浏览
i Cremeria 唔再局限於牛奶雪糕同抹茶雪糕,出左由日本富良野產地種植既薰衣草製作既薰草雪糕,仲要係期間限定 😳——————————————————————#期間限定日本富良野薰衣草雪糕 $48有筒裝或杯裝揀,我自己就覺得杯裝靚啲 😂 而且杯裝個底有脆玄米,My 飛弗 🤤🤤🤤 如果你中意食威化餅底咁就冇辦法啦,鹹魚青菜各有所好 😂 而雪糕係全天然薰衣草花瓣提煉出黎,自然過全智賢呀!咁自不然個薰衣草個味真係極重花味,冇揸樓攤 😳 期間限定爭取時間喔!——————————————————————i CREMERiA銅鑼灣 Fashion Walk 1 樓 F-9 號舖尖沙咀廣東道 17 號海港城海運大廈 OT-G03A 號舖旺角亞皆老街 8 號朗豪坊 4 樓 13 號舖
——————————————————————
#期間限定日本富良野薰衣草雪糕 $48
——————————————————————
i CREMERiA
銅鑼灣 Fashion Walk 1 樓 F-9 號舖
尖沙咀廣東道 17 號海港城海運大廈 OT-G03A 號舖
旺角亞皆老街 8 號朗豪坊 4 樓 13 號舖
2017-06-06 45 浏览
對喜好甜品嘅女生黎講,任何季節都係食雪糕嘅好時機。不過有啲日子,例如大熱天時,係街上行到好熱,又有啲攰,係特別適合享受一杯凍冰冰嘅雪糕,下一下火。I creamia並唔係啲咩新嘅店舖,一直都以大大個蜜瓜配雪糕為命,不過個人都無試過,因為一直都覺得實在偏貴,反而,就試左佢嘅抹茶芭菲。炎炎夏日,食一杯雪糕,確實係透心涼。抺茶雪糕嘅茶味還好,不過唔算好濃。配料嘅紅豆同白玉都整得軟冧冧,唔會太甜,同抹茶係絕配。雪糕係好味嘅,但以味道同埋呢個價錢計,香港都有其他更不錯嘅選擇。

2017-06-05 47 浏览
天氣越來越熱,實在令人吃不消。與同事在銅鑼灣午飯完後,決定去消一消暑。來到i Cremeria 門口,被一個巨型的薰衣草雪糕餐牌所吸引,同事亦提到曾經在尖沙嘴分店也試過大福芭菲杯,非常美味,於是決定在這小店食雪糕。柚子抹茶餡蜜芭菲 - 宇治抹茶宇治綠茶的軟雪糕超吸睛,綠茶味香濃,配以抽子醬汁,酸甜混上些微苦澀味,兩者味道很夾。白玉丸子黏黏韌韌,咬落彈牙有嚼勁。富良野薰衣草雪糕 - 有機玄米杯裝由於實在太好味,我們決定加碼,試下期間限定的薰衣草軟雪糕。薰衣草產自富良野,北海道進口,質素有保證。雪糕很嫩滑,含香濃薰衣草味,底下更有一粒粒有機玄米,一硬一軟的感覺非常特別,很滋味。

柚子抹茶餡蜜芭菲 - 宇治抹茶

富良野薰衣草雪糕 - 有機玄米杯裝

2017-05-29
午餐
  • 薰衣草雪糕
2017-06-04 114 浏览
這天在銅鑼灣吃過晚飯後,見時間尚早,友人便提議到Fashion Walk i Cremeria 的吃抹茶雪糕,作為一個抹茶控,難道我會說不嗎?哈哈!🙈宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯 $58抹茶雪糕一如往常,奶香及茶香都很平均,抹茶味濃郁香醇,有陣陣抹茶的甘香味,雪糕細膩軟滑不易溶,質感挺身結實,配上鬆軟的抹茶銅鑼燒,糖漬栗子及粒粒分明的紅豆,充滿日本風味,感覺非常滿足!底下有抹茶寒天,口感爽嫩,很特別呢!順帶一提,店員非常有禮,值得一讚!------------------------------i CREMERiA (銅鑼灣)銅鑼灣Fashion Walk記利佐治街11-19號1樓F-9號舖
宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯 $58

順帶一提,店員非常有禮,值得一讚!
i CREMERiA (銅鑼灣)
2017-06-02
下午茶
2017-06-01 176 浏览
之前係旺角食過吾錯,見FB有寫佢有薰衣草就過左銅鑼灣試下,到附近已經見到一張好大杯的薰衣草雪糕海報十分吸引,我當然試食薰衣草味,而同事就試左抹茶雪糕。富良野薰衣草雪糕加有機玄米杯裝$48 : 完全因為見係新野就去試下,都冇咩期望,店員拿出來已覺得十分漂亮,有一小枝真薰衣草係度,影相勁靚。食落去味道有驚喜吾錯喎,薰衣草好香而食落去好濃郁但吾會個味道好假,雪糕都幾滑身甜度可接受,加上玄米脆脆一齊食增加不少口感,可以一試!~抹茶大褔芭菲杯$56 : 之前都食過這間抹茶都覺吾錯,今次試左佢比較多人叫的芭菲杯,大褔入面原來有茶葉和白豆蓉,食落去吾甜又軟熟少少茶葉香,而抹茶依然都好香濃,最底有些抹茶醬和抹茶jelly好好味,但都幾飽肚下!~其實佢仲有吾同熱飲選擇,但因為我同同事都太飽諗住下次再黎試!~

2017-06-01
儍媽很鍾意薰衣草的,除了因為是我至愛的紫色 也愛它清新的花香味,感覺很舒服,可以鎮靜和輕鬆心情 所以知道 iCREMERiaA 推出了新口味 ... 富良野薰衣草雪糕 在銅鑼灣逛完,就去附近的名店坊試下先 !!! 富良野薰衣草雪糕 HK$48 可選擇脆筒或者杯裝,杯裝的底部加入日本玄米脆粒 而我鍾意它又香又脆的脆筒,所以揀了筒裝 粉紫色的薰衣草雪糕 ... 顏色很靚 !!! 很浪漫呢 !!! 質感細滑的軟雪糕,有淡淡的薰衣草清香味 薰衣草味是全天然由花瓣提取而成,香味不會太濃郁,囝囝也愛呢 !!! 抺茶控囝囝點都要食番杯至愛的抹茶軟雪糕至滿足 !!! ** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
儍媽很鍾意薰衣草的,除了因為是我至愛的紫色
也愛它清新的花香味,感覺很舒服,可以鎮靜和輕鬆心情

在銅鑼灣逛完,就去附近的名店坊試下先 !!!

富良野薰衣草雪糕 HK$48
可選擇脆筒或者杯裝,杯裝的底部加入日本玄米脆粒
而我鍾意它又香又脆的脆筒,所以揀了筒裝

質感細滑的軟雪糕,有淡淡的薰衣草清香味

抺茶控囝囝點都要食番杯至愛的抹茶軟雪糕至滿足 !!!

2017-05-26
下午茶
  • 抹茶軟雪糕
  • 富良野薰衣草雪糕
行街見到呢度開左間新嘅雪糕店,同朋友行到攰攰地最好搵個地方食少少野,坐一坐先再繼續行街,可惜之前一直想試嘅蜜瓜系列呢間沒有供應,不過可以揀抹茶或者薰衣草味店外設有數個坐位同桌子,比客人坐底慢慢食。抹茶同薰衣草之間考慮了很久~! 最後都係參考鎮店 number 1 嘅高知沢渡大福抹茶芭菲杯,抹茶味好香濃,大福是豆沙餡,口感軟濡香甜,金時好大粒,好粉好香甜,非常正,底部有抹茶軟啫喱同透明正正方方嘅似大菜糕嘅方塊,帶出好豐富嘅層次,中和食雪糕嘅甜味同冷凍感。選擇困難症的解決方法就係2杯都食哂~!! 追加1個薰衣草cone ,薰衣草味好濃郁,彷彿帶左我去北海道嘅薰衣草園,個cone 好鬆脆,微甜有蛋香,食哂呢杯真正滿足,再次踏出銅鑼灣行街街~

店外設有數個坐位同桌子,比客人坐底慢慢食。

選擇困難症的解決方法就係2杯都食哂~!!
~
  • 高知縣沢渡茶大福芭菲杯
2017-05-30 38 浏览
天氣咁熱,食番杯雪糕的確透心涼。一向喜歡食綠茶的我,之前响尖咀食過一次,真係令人難忘。返工食完午飯行一陣,原來銅鑼灣都有得食,確實沒有不食的理由。店員的設計一向高貴,好容易認同埋揾到,而店外有一個小小的空間,有幾張枱椅一邊坐低一邊食。既然咁愛綠茶味,怎可以唔點呢?於是便點了一個 白玉餡蜜巴菲。綠茶既香濃又唔太甜,配埋紅豆簡直係絶配,仲有白玉和栗子,口感非常豐富。食到中間有一層脆米,增强了口感的層次。原來今期做緊期間限定款式,就係 富良野薰衣草雪糕。响我一邊嘆緊綠茶之際,不論係學生們、情侶和喜愛自拍的少男少女,都紛紛對新口味很好奇,購買的人也不少,搞到我都要點一個試試。點了一個威化筒款,覺得杯雪糕真係好美觀,是粉紫色的軟雪糕插上一支薰衣草枝,極具心思。而口味方面,薰衣草味很香,食到整個口腔都係薰衣草味,加上雪糕本身很軟很滑,不經不覺已經食咗一大半,再過一會連個威化筒都在肚子裡了~
天氣咁熱,食番杯雪糕的確透心涼。
一向喜歡食綠茶的我,之前响尖咀食過一次,真係令人難忘。

食到中間有一層脆米,增强了口感的層次。

原來今期做緊期間限定款式,就係 富良野薰衣草雪糕。

2017-05-29
2017-05-29 63 浏览
兩口子,久不久一定要拍一拍拖的;在這個忙碌的五月天,上週四兩口子也抽空去了銅鑼灣一趟,先品嚐新出富良野薰衣草雪糕,再y享受一頓精緻法日創意晚餐,感覺甜蜜又滿足,充滿創意的大導還一晚拍了剪了兩段片呢! 先由 i Cremeria 講起:坦白說,個人對薰衣草味的甜品是存有恐懼,總覺得味道一濃就像在吃 Hand cream!不過 i Cremeria 薰衣草雪糕聞來很香,吃起來味道卻較清,真的挺像北海道富良野吃的薰衣草味雪糕,在這炎炎夏日不失為一涼透心選擇!不過只限旺角朗豪坊、銅鑼灣WTC 及名店坊供應~多得老公的創意魔幻影片,除了讓兩兄妹又笑又哭(哭是有人羨慕媽媽學會了魔法啦.... ),凡於以上商場購物滿$50,即可獲$10現金劵,於購買薰衣草口味雪糕使用,頗抵食呢!

2017-05-25
2017-05-29 48 浏览
位於銅鑼灣的 icremeria,是一間曰本風格雪糕店今早身體極度還適,由家中搭火車至九龍,慳妹的我實在頂不住要搭頭等,期間不斷嘔黃膽水嘔了,回到公司後即跑到洗手間,才好一點點。當時除求神打救我,保證自已永不亂吃東西,更不知道晚餐能否吃得成。想不到下午茶吃幾件蛋卷後,身體康復起來,又可以吃東西啦,更吃光一整個大雪糕呢。這大慨是吃貨的胃囗實力吧Delux蜜瓜芭菲$220價值$220的蜜瓜芭菲,小女子真的不會常常捨得吃呢。不過人一世物一世,難得今曰一家人在銅鑼灣,我就選一個來嚐嚐吧,雖然吃最多的是我啦。原本的蜜瓜芭菲是配以牛奶雪糕,但也可轉成我至愛抹茶雪糕。抹茶雪糕色澤嫩綠,聞起來有抹茶香氣,抹茶甘甘甜甜,屬清香甘苦選擇哦。配以曰本直送蜜瓜,兩者同食,減輕抹茶的苦,帶出蜜瓜的甜呢富良嘢薰衣草雪糕$48看到紫色就以為是紫薯嗎?那麽你就錯了哦。是薰衣草雪糕阿淺紫色的薰衣草雪糕,帶有非常優雅的感覺,好像是輕熟女的味道。曾經在北海道吃過薰衣草雪糕並不喜歡,這裡的又如何呢?薰衣草以全天然花瓣提取而成,有點像香薰精油的感覺阿,哈哈。
位於銅鑼灣的 icremeria,是一間曰本風格雪糕店

Delux蜜瓜芭菲$220

富良嘢薰衣草雪糕$48

看到紫色就以為是紫薯嗎?那麽你就錯了哦。是薰衣草雪糕阿

2017-05-26