2022-11-12 58 浏览
呢間西餐Cafe裝修光猛闊落,好有空間感,偏黃嘅色調,感覺好溫馨!主打東南亞fusion菜,日、泰、港式嘅fusion菜都有,有好多好新奇嘅配搭!------------------------------◖Gruyere芝士青蘋果紅桑子田園沙律◗ $78用咗蜜糖油醋做dressing,甜甜酸酸咁,好開胃。有啲沙律菜、青蘋果片、紅桑子同埋蕃茄仔,清新又refresh!另外加咗$28要煙三文魚,煙三文魚好厚肉,煙熏味濃,但得兩塊,份量有啲少~◖意式風味pizza◗ $88佢呢度嘅pizza幾特別,係細細個薄脆pizza,pizza中間煙韌有口感,批邊就好薄脆!一個分到五塊,面頭都好足料,每一塊上面都一定有一片parma ham同pepperoni,而且仲要有拉絲嘅效果,可能個批偏薄,會偏鹹咗啲!◖冬陰功海鮮忌廉長通粉◗ $98呢個fusion菜式真係必試!佢個醬好香冬陰功味,食落甜甜地帶微辣,超級惹味!面頭有幾粒海鮮,青口、蝦肉嗰啲食落都幾鮮甜,唔會梅肉!佢個長通粉比較厚身,煮得啱啱好,口感煙韌有咬口,而且好掛汁,真係會食唔停!◖藻藍蛋白椰香鮮奶特飲◗ $42杯嘢飲超級靚!淡淡的
◖Gruyere芝士青蘋果紅桑子田園沙律◗ $78

◖意式風味pizza◗ $88

◖冬陰功海鮮忌廉長通粉◗ $98

◖藻藍蛋白椰香鮮奶特飲◗ $42
杯嘢飲超級靚!淡淡的藍色上面仲有羽毛嘅拉花,打卡真係一流!飲落都幾好飲,微甜,好重椰香,口感濃厚順喉!

◖白桃乳酸特飲◗ $48
呢個相對上普通咗少少,似市面上買到嘅白桃乳酸,偏甜~

🌟Encore指數:9/10
2022-11-11 49 浏览
食物精緻,味道也很好。我揀左海南雞飯,平時食海南雞飯多數關注隻雞。但今次一食,個油飯真係有驚喜。香而不膩,一粒粒爽身,好味。朋友叫左燒汁牛柳粒,味道唔會太鹹,牛柳粒有咬感,炒得頗香。所有食物嘅擺盤都幾精緻,座位都坐得舒服。
2022-11-10
1K
2022-11-10 123 浏览
約朋友去上環食野,見到呢間西餐位置好方便,而且座位都多又坐得舒適,就入去食下!呢到的確係性價比幾高嘅地方,食物水準不錯,價錢又合理。特別欣賞他們的飲品,好有心思!💕cold brew- 真係好少係街飲到滿意,正宗真係一滴一滴滴出來嘅cold brew!飲落去好清香,然後散發果香、花香,正!😋🍹火龍果荔枝特飲-賣相超吸引,而且上面係粒粒火龍果肉,果香味濃。🍝蒜香大蝦意大利麵-意粉幾有水準,上面配了蒜脆片、紅黃椒、新鮮蒜,意粉texture軟硬適中,啖啖蒜香,好香口惹味!😋😋😋-蝦大大隻,好彈口,是非一般蝦仁。而且煎到好香,配rosemary更香口。🍱荷香鰻魚蒸珍珠米- 粒粒珍珠米軟香,水準不錯,配上底下荷葉香味,幾特別。另外鰻魚多肉,醬料濃香。有機會真係可以再來!

💕cold brew
Cold Brew

🍹火龍果荔枝特飲
火龍果荔枝特飲
-賣相超吸引,而且上面係粒粒火龍果肉,果香味濃。

🍝蒜香大蝦意大利麵

🍱荷香鰻魚蒸珍珠米
荷香鰻魚蒸珍珠米

有機會真係可以再來!
Cold Brew
火龍果荔枝特飲
荷香鰻魚蒸珍珠米
  • cold  brew
2022-11-09 41 浏览
2022.11.05星期六晚係上環區見到呢間新餐廳🍴個名簡單得黎幾窩心🥰而且裝修得好舒緩✨所以就入左去食晚餐🍽荷香蒜蓉🧄大蝦🍤球蒸珍珠米 $98色香味俱全🫶🏻大蝦新鮮彈牙🦷加上吸收左荷葉香氣配上香蔥、蒜蓉、豉油的珍珠米,令人食唔停口😋韓式泡菜🇰🇷芝士🧀牛肉漢堡包🍔配薯條🍟沙律菜🥗 $158鍾意食辣同漢堡既朋友一定會愛上❤️因為配搭新奇得黎好夾!泡菜辣得黎好惹味!芝士牛肉好香濃!漢堡包好鬆軟🍔薯條好香脆🍟加上新鮮沙律菜可以中和一下👍🏻沖繩🇯🇵黑糖鮮奶茶布丁🍮 $52甜蜜蜜既黑糖任食客隨意添加!一次過倒曬又得,分開連每一啖香濃滑溜既布丁逐啖逐啖落又得!火龍果荔枝特飲🍹 $48杯面上放左一串新鮮火龍果肉,飲落清新可口,唔會過甜✌🏻Sunset HomeADay🥃 $88係由gin,tonic,grapefruit juice,cold brew 而成既cocktail 🥃賣相真係好似日落咁🌄而且味覺多層次有驚喜🤩
2022.11.05

荷香蒜蓉🧄大蝦🍤球蒸珍珠米 $98

韓式泡菜🇰🇷芝士🧀牛肉漢堡包🍔配薯條🍟沙律菜🥗 $158

沖繩🇯🇵黑糖鮮奶茶布丁🍮 $52

火龍果荔枝特飲🍹 $48
杯面上放左一串新鮮火龍果肉,飲落清新可口,唔會過甜✌🏻

Sunset HomeADay🥃 $88

2022-11-09 49 浏览
意外發現一家粉色格調、環境舒服,適合打卡閒聊的多國菜Cafe!餐廳食物類型較多元化,包括薄餅、意粉、吉列咖喱飯/烏冬、荷葉飯等,還有不同咖啡和手工啤酒可以選擇。🔺 荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米 ($118)荷香飯頂部蒜蓉味濃,底部米飯貼近荷葉,有陣陣荷香,海鮮為珊瑚蚌、鮮蝦、薄切帶子各3件,與珍珠米比例相稱。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 冬陰功海鮮忌廉長通粉 ($98)冬陰功味道很香,海鮮有青口、鮮蝦、帶子,可以份量較少,太概八分飽,但味道是不錯的。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗🔺 拉絲芝士薯條 ($68)薯條是幼幼的那種,像麥當勞的薯條,跟芝士挺搭配。回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
🔺 荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米 ($118)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

🔺 冬陰功海鮮忌廉長通粉 ($98)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

🔺 拉絲芝士薯條 ($68)
薯條是幼幼的那種,像麥當勞的薯條,跟芝士挺搭配。
回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
2022-10-24
  • 荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米
  • 冬陰功海鮮忌廉長通粉
2022-11-09 90 浏览
餐廳:Home A Day地區:上環地址:上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖日期:4/11/2022時間:20:00人數:2人 等位: 0 min🌟🌟韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉🌟🌟$98份炒意粉真係色香味俱全!齋聞都聞到勁香😌食落鑊氣十足!調味做得好好👍🏻又有泡菜一齊炒,食落勁開胃😋大推👍🏻👍🏻👍🏻🌟🌟吉列咖喱厚豬柳配白飯🌟🌟$98食吉列豬扒最著重佢嘅肉質同炸衣,依份兩者都做得非常出色👍🏻炸衣唔會太厚,又炸得香脆!而厚切肉質亦唔會太乾,食落都幾爽口😌搭配其特製咖喱食真係正!🤤🌟冬陰功單骨雞中翼🌟$68單骨雞炸得香脆,加上陣陣冬陰功味,食落又幾過癮😝唔錯唔錯!🌟Aloha Day🌟$52依杯菠蘿特飲幾fresh又唔會太甜😌而且賣相幾得意🤣打卡一流😎🌟Berry Frosty Day🌟$52士多啤梨鮮奶沙冰都唔錯👍🏻做到綿綿沙冰嘅效果,入口順滑😌值得一試!
餐廳:Home A Day

韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉

🌟🌟吉列咖喱厚豬柳配白飯🌟🌟$98
吉列咖喱厚豬柳配白飯

🌟冬陰功單骨雞中翼🌟$68
單骨雞炸得香脆,加上陣陣冬陰功味,食落又幾過癮😝唔錯唔錯!
冬陰功單骨雞中翼

Aloha Day
Berry Frosty Day
  • 吉列咖喱厚豬柳
2022-11-08 39 浏览
Home a day 位於上環 café 內裏靚靚的 打打卡 而且面積寬闊 職員細心櫻花蝦海鮮喇沙上枱時已經清楚聞到湯底濃郁香料味 入口椰奶味重 配菜豐富 有爽口蝦 青口 滑魚蛋 吸汁豆卜蛋 當然仲有櫻花蝦 芽菜 米線非常掛湯汁 有誠意叉燒蛋香脆薄餅友人堅持要試 本以為叉燒薄餅?怪怪的Nonono 首先 薄餅熱辣辣上枱 切開薄餅 蛋黃流心 半肥瘦叉燒加芝士同紫洋蔥 入口豐富 叉燒一啲都唔粗糙 拉絲芝士 有點點油份 又唔會太乾爭爭 正Aloha Day 甜心鮮菠蘿特飲飲品裝飾用心 菠蘿沙冰混綠茶 淡淡甜味 fresh 非常解渴Hanami Day 粉粉櫻花椰香鮮奶特飲好靚 粉紅粉紅的 非常有少女心 入口非常順滑 淡淡椰香味 仲有淡淡花香 飲多啖都唔會覺得好易肥😂
Home a day 位於上環

Hanami Day 粉粉櫻花椰香鮮奶特飲
好靚 粉紅粉紅的 非常有少女心 入口非常順滑
淡淡椰香味 仲有淡淡花香 飲多啖都唔會覺得好易肥😂

2022-11-08 46 浏览
呢間餐廳環境好舒服 有小清新的感覺🫶 食物質素都不錯架👍蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 $108推薦大家食呢個炒飯 好食啊😋飯粒粒分明 而且好有鑊氣!除咗櫻花蝦仲有超級多元貝粒!仲有雞蛋同蘆筍粒啊~我真係好鍾意食炒飯 哈哈😆黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵 $108有四粒大帶子🫶整體好Creamy!而且好飽肚👍玫瑰鮮奶特飲 $42淡淡玫瑰花香 而且甜味更濃藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $42呢個除咗打卡超靚!淺藍色🥰有淡淡椰奶香味 重點係一啲都唔會好甜!加一服務費Home A Day (上環)上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
呢間餐廳環境好舒服 有小清新的感覺🫶 食物質素都不錯架👍

蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 $108
推薦大家食呢個炒飯 好食啊😋
飯粒粒分明 而且好有鑊氣!
除咗櫻花蝦仲有超級多元貝粒!
仲有雞蛋同蘆筍粒啊~
我真係好鍾意食炒飯 哈哈😆

黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵 $108
有四粒大帶子🫶整體好Creamy!而且好飽肚👍

玫瑰鮮奶特飲 $42
淡淡玫瑰花香 而且甜味更濃

藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $42
呢個除咗打卡超靚!淺藍色🥰
有淡淡椰奶香味 重點係一啲都唔會好甜!

加一服務費

Home A Day (上環)
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
2022-11-07 127 浏览
朋友喺上環收工,呢日接佢收工順便食飯,佢話有同事推介佢呢間好靚嘅餐廳,上網睇相已經好吸引,所以一早打算喺度食。餐廳座位闊落,而且感覺好舒服,裝修好靚,我地一人點左一個主食。吉列咖哩魚柳配白飯($88):平常可能吃吉列咖哩豬扒比較多,這裡有吉列魚柳覺得很特別,所以決定試一試。吉列魚柳有4條,大大條炸到脆卜卜又鬆化,魚柳好滑咖哩汁好香濃,帶有甜味,配白飯一流薯仔有3件,煎得香口,薯味豐富配上中華沙律,非常清新All Day Breakfast ($118):賣相真係好靚,顏色配搭極佳滑蛋份量多,亦很香香腸夠大條,有芝士味煙肉咸味適中,脆口之餘不會乾身煙三文魚很鮮味,捲成花很吸睛麵包皮脆包很軟熟蔬菜清新,配上微酸的沙律醋很開胃牛油果切成片,圍成圓形,廚師的心思值得一讚,而且牛油果熟度和柔軟度剛好,口感細膩凍香濃朱古力($48):朱古力味非常香濃,而且飲落有朱古力碎咬真材實料火龍果荔枝特飲($48):紅肉火龍果有一串放喺杯面,設計精緻飲品偏重荔枝味荔枝味好清新,真材實料,唔會溝左水沖淡呢間餐廳環境靚,食物又靚又好味,而且環境好適合同朋友來聚會。餐廳仲有其他菜式,連海南雞飯都有。

吉列咖哩魚柳配白飯($88):

吉列魚柳有4條,大大條
炸到脆卜卜又鬆化,魚柳好滑
咖哩汁好香濃,帶有甜味,配白飯一流
薯仔有3件,煎得香口,薯味豐富
配上中華沙律,非常清新

All Day Breakfast ($118):

賣相真係好靚,顏色配搭極佳
滑蛋份量多,亦很香
香腸夠大條,有芝士味
煙肉咸味適中,脆口之餘不會乾身
煙三文魚很鮮味,捲成花很吸睛
麵包皮脆包很軟熟
蔬菜清新,配上微酸的沙律醋很開胃

凍香濃朱古力($48):

朱古力味非常香濃,而且飲落有朱古力碎咬
真材實料

火龍果荔枝特飲($48):

紅肉火龍果有一串放喺杯面,設計精緻
飲品偏重荔枝味
荔枝味好清新,真材實料,唔會溝左水沖淡

2022-11-06
朋友推介這間在上環的小品café,趁週五晚上happy Friday約朋友來relax一下,享受美食。日本紫薯栗子薯餅$58紫薯餅炸得很鬆化,內裡紫薯蓉中夾雜著粒粒甜栗子,口感豐富。冬陰功海鮮忌廉長通粉$98冬陰功配長通粉的fusion菜式,蠻有新鮮感,creamy的醬汁,濃郁的包著每條長通粉,配上青口、帶子、蝦、菇等,值得一試。荷香蒜茸海鮮蒸珍珠米$118用荷葉包著飯蒸出來的飯帶著荷香,而入口有非常濃的蒜香,個人很喜歡,而海鮮有帶子、蝦、珊瑚蚌等,鮮度也不錯。藻藍蛋白椰香鮮奶特飲$48一眼愛上粉藍色夢幻的飲品,加上一些白色cream,少女心爆發,而且它內外兼備,好看又好喝,味道滿有椰香,易入口。火龍果荔枝特飲$48朋友選火龍果荔枝特飲,好fruity清新的飲品,荔枝味比紅肉火龍果味突出。

日本紫薯栗子薯餅$58
紫薯餅炸得很鬆化,內裡紫薯蓉中夾雜著粒粒甜栗子,口感豐富。

冬陰功海鮮忌廉長通粉$98

荷香蒜茸海鮮蒸珍珠米$118

藻藍蛋白椰香鮮奶特飲$48

火龍果荔枝特飲$48
2K
2022-11-06 45 浏览
週末朋友👫約我喺中上環食飯,佢話知道有一間開咗冇幾耐嘅餐廳🍴,食物美味😋,要帶我去試吓,有好朋友👫帶我去食好西,咁我就梗係開心樂意奉陪啦😆$128 嘅「金不換日式🇯🇵燒汁煎牛柳粒配白飯🍚、濃雞湯、中華沙律」:牛柳粒煎得香口又有牛味,仲有濃郁嘅金不換香味😋;日式🇯🇵燒汁撈白飯🍚幾正😆;濃雞湯 真係濃郁有雞味🐓😋$98 嘅「冬陰功海鮮忌廉長通粉 Tom Yum Kung Seafood Penne Pasta」:用咗我鍾意嘅 penne 仲煮得 al dente, 啱我胃口😆;個冬陰功忌廉 sauce 煮得 creamy 又輕身,出奇地好味😋$48 嘅「(凍)藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 Sunny Day」:粉藍色賣相好靚🤩,上邊仲放咗啲小花花😊;有椰香有奶香仲好滑😋,少少甜好清新🤩$42 嘅「(熱)藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 Sunny Day」:一樣係粉藍色賣相靚靚🤩,叫咗少甜味道subtle 得嚟幾 elegant 😆

2022-11-06 32 浏览
上環德輔道 地鐵站附近一間西餐廳 ,HOME A DAY cafe and bristo 內裏寧靜優雅, 是和朋友聊天,放鬆,減壓的好地方, 今天我只是一個人恰巧來到這個地方,order了一個價錢一點都不貴而且 食物質素極高 的下午茶。無骨海南雞飯......HK$88( 送鮮雪耳濃雞湯)無骨海南雞 皮爽肉滑, 雞味鮮甜可口 ,配以胭脂紅蘿蔔, 是餐廳 特製的特色配菜,酸酸甜甜 爽口好味, 仲有一碗鮮味椰汁雞油飯,好味道。鮮雪耳濃雞湯( 餐湯)雪耳香滑爽口,濃濃的雞湯鮮甜美味, 質素極高, 想不到下午茶有濃雞湯飲, 微涼的天氣真是暖胃又暖心,極佳。藻藍蛋白椰香鮮奶特飲( 原價減10蚊優惠跟餐) 非常漂亮的一杯飲品, 香香甜甜又creamy, 真是想再order 多一杯。下午茶包咖啡或茶, 轉其他特飲可享折扣10元

無骨海南雞飯......HK$88( 送鮮雪耳濃雞湯)

鮮雪耳濃雞湯( 餐湯)

下午茶包咖啡或茶, 轉其他特飲可享折扣10元
1K
Home a Day上環新開cafe, 上星期去臨近Halloween 仲有好多decoration 幾cute.叉燒蛋香脆薄餅 $78叉燒蛋聽落好港式,估唔到Fusion pizza 又幾夾. 🍕餅底薄脆, 中間一隻溫泉蛋, 篤穿後蛋汁湧出好吸引🍳, 加埋甜甜哋嘅叉燒、cheese同洋蔥, 幾惹味, 有點驚喜特式素三文治 Avocado 砌成花狀好岩打卡, 仲加左homemade avocado yogurt spread, rocket leaves 同cherry tomatoes. 好fresh 同健康味道. 包唔會好乾, 本身已經切開2份,都岩同人sharedBerry Frosty Day $52 士多啤梨沙冰特飲strawberry smoothie, 即製帶strawberry 香 又唔會太甜 Sunny Day $48藻藍蛋白椰香鮮奶特飲加左蝶豆花所以成杯飲品都係好夢幻淺藍色, 帶椰香味🥥又幾好飲
Home a Day

Sunny Day $48
藻藍蛋白椰香鮮奶特飲

• 叉燒蛋香脆薄餅
2022-11-03 34 浏览
萬聖節個陣去左港島一帶,見到上環地鐵站出口附近有一間裝修得好靚嘅餐廳,有種小清新嘅感覺🥰🥰同埋因為萬聖節🎃餐廳都有唔少halloween嘅裝飾,好有氣氛😈😈菜單嘅食品種類繁多,將多國菜雲集哂成個menu到🥺🥺泰國、韓國、日本、西餐等等都有得食👍🏻👍🏻🥢無骨海南雞飯 $88呢個海南雞飯仲配有鮮雪耳濃雞湯同埋胭脂蘿蔔,蘿蔔仲係經自家醃製🥺而雞湯真係有好鮮甜濃郁嘅雞味,入面仲有大大舊嘅雪耳係底😚真係好足料呀😜至於主角海南雞,成個賣相都好吸引,側邊仲有3款啲醬汁,可以按自己口味選擇😙😙而雞肉真係嫩滑無比🥰🥰冇骨食起上黎都好方便😜🥢韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉 $98牛肉份量都唔少😌食落好口有咬口😜泡菜炒埋係意粉到,微微嘅辣味真係刺激到我嘅味蕾😝😝少少嘅辛辣咁幾過癮😚意粉炒得好有鑊氣😝😝軟硬岩岩好👍🏻👍🏻🍵白桃乳酸特飲 $48紫紫地色好吸睛🙌🏻飲落口酸酸甜甜好開胃😻😼解渴一流🍵Iced RosAday $48濃郁嘅玫瑰花香,溝埋濃厚嘅鮮奶😽簡直係我嘅至愛
泰國、韓國、日本、西餐等等都有得食👍🏻👍🏻

🥢無骨海南雞飯 $88

🥢韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉 $98

🍵白桃乳酸特飲 $48
紫紫地色好吸睛🙌🏻飲落口酸酸甜甜好開胃😻😼解渴一流

🍵Iced RosAday $48
濃郁嘅玫瑰花香,溝埋濃厚嘅鮮奶😽簡直係我嘅至愛
2022-11-02 35 浏览
朋友喺上環收工,本身我哋book咗間遠d嘅餐廳食飯,但咁啱撞正打風前夕,又落雨又凍於是我哋就決定喺港鐵站附近食就算,點知比我哋誤打誤撞入咗呢間咁靚嘅cafe環境Home A Day 環境非常舒適,佢嘅裝修以粉紅色、灰色同大理石為主,而且空間感十足💕我同朋友都坐得好舒服食物我哋叫咗兩杯嘢飲,同埋兩個主菜🤤特別一講,如果以同朋友share嘢食嚟講,價錢都ok wor,比出面嘅cafe平少少🤏吉列咖喱豬扒配稻庭烏冬 $98佢嘅咖喱汁唔係普通日式嗰隻,而係比較似葡式嘅,甜甜地,椰汁味比較重另外個豬扒都炸到真係好吉列🤣重要成個set到超級大份,食到我哋好飽蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 $108呢個飯我同朋友都一致覺得好好食,個師傅炒得好有鑊氣好似出面大排檔炒嘅飯咁🤤而且d帶子重都好多tim Chill Day白桃乳酸特飲 $48杯乳酸特飲都整得好好飲,個乳酸味好夠,而且唔會過甜,最重要係個顏色好靚🤣Sunny Day 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $42 推介呢個味好特別喎♥️♥️我喺其他地方都未飲過。杯嘢飲有濃濃嘅椰香味,同埋淡淡嘅蛋白味,整得好有心思👍🏾值得推介去試吓好難得喺上環都有間咁靚嘅Cafe喺附近收工

食物

吉列咖喱豬扒配稻庭烏冬 $98
吉列咖喱豬扒配稻庭烏冬

蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 $108
蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯

呢個飯我同朋友都一致覺得好好食,個師傅炒得好有鑊氣
好似出面大排檔炒嘅飯咁🤤而且d帶子重都好多tim

Chill Day白桃乳酸特飲 $48
Chill  day

Sunny Day 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $42
推介
Sunny  Day

好難得喺上環都有間咁靚嘅Cafe
喺附近收工嘅朋友,可以試吓嚟呢間新開嘅cafe食嘢同嘆番杯嘢飲🍃

吉列咖喱豬扒配稻庭烏冬
蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯