其實聽過唔少朋友推薦HeySoNuts力讚佢地既甜品好食今次黎土瓜灣終於終於可以食到裝潢行工業風餐桌分隔開有不同部份、不同風格對著街景的位置適合一人行喝著咖啡、看著街外的光景甜品確實是沒有令人失望再點了個漢堡及沙律, 甚為滋味快樂的一晚~➽慢煮三文魚牛油果醬沙律 Guacamole Salad $124三文魚的量不少, 味道帶咸配合牛油果很夾尤其加了爽口的青蘋果, 整體清新、脆口!推薦!➽手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 Mac Nuts $156超厚身的burger而牛扒很厚, 但不會做到乾身估唔到加左大蘑菇係畫龍點睛它的汁豐富了整個口感而店家配塔的薯條超多夠新鮮熱辣最重要並且加了些碎芝士,基本就咁食味道都夠➽開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅 Souffle Pancake (Pistachio) $104睇menu 本想試店家的dirty cookies waffle可惜布甸賣晒轉陣試下Pancake, 味道揀左新出既開心果味Pancake入口微熱、口感好鬆化而且蛋香味幾濃豐富的開心果的醬蓋滿整個pancake 一定要沾些碟旁的茉莉花醬一起食因為它的甜味濃郁與前者的清甜品夾埋一齊食,
其實聽過唔少朋友推薦HeySoNuts
力讚佢地既甜品好食
今次黎土瓜灣終於終於可以食到

裝潢行工業風
餐桌分隔開有不同部份、不同風格
對著街景的位置適合一人行
喝著咖啡、看著街外的光景

甜品確實是沒有令人失望
再點了個漢堡及沙律, 甚為滋味
快樂的一晚~

三文魚的量不少, 味道帶咸
配合牛油果很夾
尤其加了爽口的青蘋果, 整體清新、脆口!
推薦!
超厚身的burger
而牛扒很厚, 但不會做到乾身
估唔到加左大蘑菇係畫龍點睛
它的汁豐富了整個口感

而店家配塔的薯條超多
夠新鮮熱辣最重要
並且加了些碎芝士,基本就咁食味道都夠

可惜布甸賣晒
轉陣試下Pancake, 味道揀左新出既開心果味

Pancake入口微熱、口感好鬆化
而且蛋香味幾濃
豐富的開心果的醬蓋滿整個pancake
一定要沾些碟旁的茉莉花醬一起食
因為它的甜味濃郁與前者的清甜品夾埋一齊食, 岩岩好!
2024-01-14
  • 開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅
  • 慢煮三文魚牛油果醬沙律
2024-01-16 33 浏览
以前我係住土瓜灣的,今日返來呢區回味吓,揀了裝修雅致的「HEYSONUTS」嘆美食,我們點了:~薯仔湯薯仔湯中融合了香草和蒜片,一上枱就能感受到薯仔、香草和蒜片的絕妙配合。簡單嚟講,即係真材實料,香氣四溢,熱辣辣的口感令人陶醉,這碗味道濃郁的湯好好味,下次來都一定要encore👍~黑蒜醬炸薯條份量超足夠,四個人食就啱啱好,所以我要打包一半🤣另外,唔好以為啲薯條炸燶咗,其實係黑蒜醬來的,非常惹味😋~自家製喇沙汁海鮮扁意粉喇沙汁一啲都唔辣,充满椰奶的香甜,配上扁意粉的煙韌口感,十分匹配。海鲜有鮮蝦、魷魚,還有最特別的秋葵片。因為所有海鮮配料都夠新鮮,肉質十分軟嫩,加上有媽媽至愛的秋葵片,這道菜她真是讚口不絕❤️~白酒煮活蜆配蒜蓉包蜆肉大隻兼鲜嫩,散發着蜆肉獨特的鮮味,而白酒的加入更增添了一份醇香。蒜蓉包則是一道完美的搭配,外脆内軟,蒜香四溢,好味😁~開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅餅皮鬆軟卻帶有微微的韌勁,入口即化。開心果碎粒能增添口感的層次感,而開心果茉莉花醬香氣瀰漫,散發出迷人的花香,令疏乎厘的味道獨特而富有創意,每一口都吃出開心的感覺,絕對是個不容錯過的美食!

~薯仔湯

~黑蒜醬炸薯條

~自家製喇沙汁海鮮扁意粉

~白酒煮活蜆配蒜蓉包

~開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅
2024-01-11 42 浏览
🧇當麻糬遇上窩夫🧇-Cafe開到成行成市 而HeySoNuts長期喺我嘅repeat list 係因為甜品‼️ 今晚再去 自然要由咖啡到主食再直落甜品 先可以收口😉-☕️Piccolo latte $40一向飲flat white 喺呢度我會改飲piccolo 小小奶嘅柔順 咖啡芳醇更為明顯😌-🍹Guava iced tea $48-🍔MAC nuts $156薯條🍟外脆內軟 醬汁用生菜墊底 麵包唔會濕立立 大啡菇上面嘅shaved cheese 鹹香好味又邪惡😈 稍為將麵包烘暖會更好-🍝Sichuan garlic spaghetti $138蝦仁🍤厚身彈牙 自家調製川式醬汁少少辣 意粉al dente 沾滿微辣醬汁紫洋蔥絲白芝蔴 有口感 味道夠-🧇Ginger moffle with chestnut cream $72我唔係麻糬控 一樣好like呢度嘅moffle😚 麻糬餡Q彈黏糯再cross-over我大愛嘅栗子蓉🌰 口感細滑 白色嗰兩啦薑味jello配搭柚子汁🍊 亦係亮點 味道好清新🤩 其實薑味moffle喺其他cafe絕少見到 價錢合理味道正分量又足 推薦‼️-📍HeySoNut
🧇當麻糬遇上窩夫🧇
☕️Piccolo latte $40

🍹Guava iced tea $48

🍔MAC nuts $156

鹹香好味又邪惡😈 稍為將麵包烘暖會更好

沾滿微辣醬汁紫洋蔥絲白芝蔴 有口感 味道夠

📍HeySoNuts
土瓜灣北帝街147號地下3號舖
呢間Cafe 小店位於土瓜灣!兩隻字:好食!舖頭小文青風格,玩味Fusion西餐店員嘅服務好好,食物價錢都好貼地!🤭 𝐌𝐚𝐢𝐧 🍔手撕豬漢堡配薯條 $𝟏𝟑𝟐 推薦!首先好欣賞burger 係烤過嘅皮有別於出面豬肉牛肉,佢係真手撕嘅餡有中菜嘅錯覺🤣鹹點配芝士蕃茄食落好juicy但食嘅時候要拎得小心啲🤣小心餡料跌出黎🥘羊肉醬炒貓耳朵意粉 $𝟏𝟒𝟖羊肉醬係刻意調過味😙唔食羊嘅朋友都唔覺「蘇」💛上面加左少少芝士碎&薄荷葉羊肉醬同芝士係意外地夾🤩貓耳朵意粉口感煙韌掛汁!粒粒分明 軟硬適中!🥘黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯$𝟏𝟑𝟖呢款Risotto 超特別‼️無諗過食落係中式蠟味味配西式risotto 豬腩肉有油香!飯面頭仲有瓜!🤣衝擊想像,但味道係出奇地夾!Risotto濃稠度岩岩好!------------------------------𝐍𝐮𝐭𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥🐤脆炸雞軟骨配四川醬 $𝟗𝟖雞軟骨比想像中大粒好多!似係雞粒🤣外皮係KFC 有麵包糠嘅外皮!咬落香脆 四川醬係非常夾!怕熱氣可以夾住沙律菜食惹味又唔會太辣,岩曬送啤酒!🍻------------------------------𝐒𝐨𝐮
呢間Cafe 小店位於土瓜灣!
兩隻字:好食!
舖頭小文青風格,玩味Fusion西餐
店員嘅服務好好,食物價錢都好貼地!🤭

𝐌𝐚𝐢𝐧
🍔手撕豬漢堡配薯條 $𝟏𝟑𝟐
推薦!首先好欣賞burger 係烤過嘅皮
有別於出面豬肉牛肉,佢係真手撕嘅餡
有中菜嘅錯覺🤣鹹點配芝士蕃茄食落好juicy
但食嘅時候要拎得小心啲🤣
小心餡料跌出黎

🥘羊肉醬炒貓耳朵意粉 $𝟏𝟒𝟖
羊肉醬係刻意調過味😙
唔食羊嘅朋友都唔覺「蘇」💛
上面加左少少芝士碎&薄荷葉
羊肉醬同芝士係意外地夾🤩
貓耳朵意粉口感煙韌掛汁!
粒粒分明 軟硬適中!

🥘黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯$𝟏𝟑𝟖
呢款Risotto 超特別‼️
無諗過食落係中式蠟味味配西式risotto
豬腩肉有油香!飯面頭仲有瓜!🤣
衝擊想像,但味道係出奇地夾!
Risotto濃稠度岩岩好!

𝐍𝐮𝐭𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥
🐤脆炸雞軟骨配四川醬 $𝟗𝟖
雞軟骨比想像中大粒好多!似係雞粒🤣
外皮係KFC 有麵包糠嘅外皮!
咬落香脆 四川醬係非常夾!
怕熱氣可以夾住沙律菜食
惹味又唔會太辣,岩曬送啤酒!🍻

𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 (𝟐𝐩𝐜𝐬)
呢度嘅Souffe 同窩夫最出名
飯後甜品係絕不可少‼️

🥞馬沙拿茶日式梳乎里班㦸 $𝟗𝟒
日式梳乎里做到空氣fluffy口感!
軟綿綿+重蛋香!🍳
馬沙拿茶味道唔會太甜!
無罪惡感☺️
𝐂𝐫𝐚𝐟𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐫
試左兩款本地手工啤
🍻 𝐒𝐎𝐍 𝐎𝐅 𝐓𝐇𝐄 𝐁𝐄𝐀𝐂𝐇 - 𝐃𝐄𝐀𝐃𝐌𝐀𝐍 $𝟕𝟐
𝐀𝐁𝐕: 𝟔%

🍻 𝐊𝐔𝐒𝐇 𝐈𝐏𝐀 𝟐.𝟎 - 𝐎𝐇! $𝟕𝟐
𝐀𝐁𝐕:𝟔.𝟓%
味道好Fresh 有淡淡木味同草味
唔會係假花香酒精味
個人幾鐘意呢款IPA!

☕️𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟒
濃厚Hazelnut 味道
Latte 奶打得岩岩好
飲落香醇順滑🩷

地址:土瓜灣北帝街147號地下3號舖
2024-01-09 47 浏览
HeySoNuts今次介紹土瓜灣一間高質Cafe,佢哋柔合精品咖啡、西餐餐飲及新派法式甜品於一身,以傳統烹調技巧注入創新元素,主菜同甜品都有驚喜,大家如果經開土瓜灣不妨入去試下啦!輪椅人士都方便入去呢間Cafe,呢間cafe整咗斜路,完全啱哂我哋入去食。Cafe裝修簡單舒服, 好鍾意佢哋吊燈附近用植物圍住,仲有牆上放咗少少小朋友嘅畫作,下午時間都幾多人嚟食,包括有返工人士同學生等!1.手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡配薯條$156(10/10)呢個漢堡非常大份,配菜又多,包括有手打西冷牛肉、原隻大蘑菇、芝士、生菜同千島醬,食起上嚟都要諗諗辦法,最後要分幾層食, 手打西冷牛肉 牛味好重,大蘑菇彈牙好有菇味,漢堡個包皮好脆,脆到好似食緊薯片咁,店員話個漢堡包係拎入去焗爐焗咗一陣先會咁脆,整體嚟講呢個漢堡包 超好食,再配埋粗長脆身薯條,簡直一流!2.自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138(8.5/10)呢碟扁意粉海鮮超足料,扁意粉彈牙,如果可以淋多少少就更好,佢哋加入自家製喇沙汁,喇沙汁如果濃味多少少會更好,其他仲有包括有4隻蝦仁、3隻蜆、秋葵、5舊墨魚同洋蔥等,份量超多,足夠兩個人食!3.開心果茉莉花
HeySoNuts

1.手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡配薯條$156(10/10)

2.自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138(8.5/10)

3.開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅$104(10/10)
最吸引我就係呢個梳乎厘鬆餅,呢個開心果茉莉花醬係新出,梳乎厘蛋味好出,開心果味好香濃,仲有好多一粒粒開心果咬下,食到底仲會見到茉莉花瓣,不過茉莉花味唔係好出,旁邊仲放咗八粒半個嘅士多啤梨,整體呢個梳乎厘我非常鍾意食,簡直係必食之選!

4.Cappuccino泡沫鮮奶咖啡$42(9/10)
呢杯Cappuccino咖啡好香濃,又滑,好飲!

5.Mocaccion朱古力鮮奶咖啡$22(下午茶叫甜品有半價優惠)(10/10)
呢杯Mocaccion朱古力同咖啡都好香濃,仲有淡淡奶味,埋單時先知有半價,勁抵飲!
**熱美式咖啡或熱伯爵紅茶或果汁(轉其他飲品一律半價,精品咖啡及特飲系列除外)**

2人總共價錢$508,有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@heysonuts

地址:土瓜灣北帝街147號地下3號舖

#HeySoNuts #土瓜灣 #土瓜灣好去處 #土瓜灣 美食 #cafe #宋皇臺站 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅
  • 自家製喇沙汁海鮮扁意粉
  • 手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條
2024-01-04 45 浏览
Heysonut價錢💲: $138/ $138/ $104/ $94好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-呢間人氣cafe位於土瓜灣好多年,一路以來都見到唔少人介紹,今次終於試到。比起主食前菜,個人覺得佢哋的甜品最吸引,好多選擇又多口味。窩夫仲可以選擇半份,人少來都可以試多幾樣👍🏻 -✅白酒煮活蜆配蒜蓉包。新鮮蜆算大隻,唔腥,用白酒煮過的汁好鮮甜,仲帶啲parsley味道,要來沾蒜蓉包真係最好不過。蒜蓉包非常香脆,偏硬,沾汁食就match晒🥳-✅自家製喇沙汁海鮮扁意粉。呢個意粉的喇沙味唔重,反而係偏creamy,重椰奶味加d香料的感覺🤔汁的份量好多,足夠掛曬落意粉到。鍾意佢的秋葵索晒汁同冇平時滑潺潺的感覺!海鮮都係用上蜆、蝦、魷魚🦑等。-✅開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅。呢個鬆餅🥞好動L,質地比較削,真係啱啱熟咁,入面仲係偏流心的,視付個人口味中唔中意呢隻咁軟的質地😳 有蛋香。開心果醬食到開心果味道,但未算好濃,同埋茉莉花味被開心果蓋過,叫開心果醬會適合d!但有開心果粒粒都加分geh!-✅窩夫配雜莓醬+士多啤梨雪糕。5大舊的
Heysonut
價錢💲: $138/ $138/ $104/ $94
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅窩夫配雜莓醬+士多啤梨雪糕。5大舊的窩夫因為質地比較薄,食落唔會好負擔。窩夫外層夠脆,入面軟熟,有微微蛋香,略嫌口感有啲單薄,唔夠厚實🫣雜莓醬真材實料好多莓酸酸的好開胃😬 士多啤梨吉士沾上窩夫就最好食😋 但球雪糕竟然好大奶騷味…

兩款甜品真係唔錯,睇得又食得。而主食都覺得ok,鍾意舒芙蕾/窩夫的朋友可以一試!甜品的價錢幾平,有d記憶點😜

2024-01-03 2385 浏览
好一段時間無過嚟土瓜灣,感覺又有啲唔同,今晚同老婆嚟到土瓜灣「北帝街 」搵食,其實就喺提早食小弟餐生日飯,呢條可以講喺新興嘅食街,沿途好多有心嘅小店,最後揀咗近「宋皇臺」嘅「HeySoNuts」,主要風評不俗,有靚咖啡飲啱我,有梳乎厘班戟就啱佢。俗語話有麝自然香,有質素嘅餐廳自不然有客路,今晚嚟到確喺有幾多人,全場爆滿。一室長形,鋪位入到好深,裝修帶點工業風,配以昏暗而柔和燈光,確喺幾有氣氛;而近門口有啲吧枱位,可以睇到鋪外街景。此外,最特別,又吸晴喺餐枱面嘅花磚,好有啲葡國風嘅設計。而店員睇起嚟都好後生,好好招呼,又有禮貌。餐牌得好精美,黑底白字,加上啲食物相。咁作為咖啡店,咖啡梗喺主打啦,一起首就介紹飲品先,除多款意式咖啡之外,就仲有多款咖啡特飲、精品咖啡、熱果乾茶、手搖冰茶、果汁及其他飲品。 再加多一張額外飲品餐牌:啤酒、雞尾酒、餐酒。食物方面,類別就分為沙律、主菜、嘻蘇甩精選、湯品、意大利麵、意大利飯、漢堡……等等。配搭都幾新派、幾有創意,所以,都話依家唔好睇少啲咖啡店,供應嘅食物非常之多元化。 甜品款式亦好有驚喜,因為款式以咖啡店以言,的確真喺多,包括梳乎厘班戟、窩夫、法式千
甜品款式亦好有驚喜,因為款式以咖啡店以言,的確真喺多
,包括梳乎厘班戟、窩夫、法式千層酥及幾款特色甜點。
揭到主餐牌最尾,原來餐廳仲有做到會套餐服務,分咗6-8、10-12、20人以上,啱晒搞派對時之用。
焦糖鮮奶咖啡 $44

唔使講,嚟到咖啡店就梗喺揀飲鮮奶咖啡啦,今次揀杯焦糖口味。個拉花非常之靚,心形圖案拉到好多層,線紋極為細緻,又好對稱,賣相就無乜挑剔位喇,而咖啡味道醇和,有果仁香氣,再滲出陣陣焦糖香味,完全無攪過,飲落每一口都好均勻,沖泡手勢一流。
焦糖鮮奶咖啡
70%比利時鮮奶朱古力 $46

老婆本身幾鍾意飲啲濃厚嘅朱古力,晌茶記佢就有時會點唂咕(同朱古力唔同架),所以,晌餐牌見到呢一款既有70%,又用上比利時朱古力,自然要試試。入口果然朱古力味香醇濃厚,而且,口感好細滑,只恨份量偏少唔夠喉,哈哈!
70%比利時鮮奶朱古力
自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138

馬來西亞嘅喇沙不時都有食,小弟本身都幾鍾意,所以,睇見呢款扁意粉,就已經覺得好對胃口。成品嚟到,外觀睇落好對辦,海鮮有鮮蝦、魷魚、大蜆,再伴啲秋葵,啲海鮮食得出喺新鮮貨,夠晒鮮甜;扁意粉煮得夠咬口,咬落有韌勁,掛滿喇沙汁,惹味又帶有微辣,汁量又啱啱好,唔會太少,亦唔會過量。
手打雞肉蝦堡漢堡 $138

難得見有款素漢堡,本打算嗌俾老婆食,點知佢就揀咗另一款,就喺「手打雞肉蝦」,咁咩漢堡我都OK嘅。將漢堡切開,就睇到厚厚嘅手打雞肉蝦,再夾有生菜、蕃茄、青瓜。先講個包身,烘得外脆內軟,件雞肉蝦食落幾有彈牙感,外層酥脆,加上自家製嘅醬汁,醒胃而滲出陣陣辣勁。伴以大量炸脆條,香脆可口唔油,整體嚟講幾唔錯。
手打雞肉蝦堡漢堡
手打雞肉蝦堡漢堡
開心果茉莉花醬日式梳乎厘班戟 $104

我哋就揀咗其中一款新品梳乎厘班戟作為飯後甜點,開心果喺老婆好喜歡作為零食類嘅果仁,所以,對個梳乎厘班戟好有期待。嚟到個班戟真喺震騰騰咁,淋滿晒開心果醬,灑咗唔少開心果碎碎,再伴以士多啤梨粒,賣相吸晴。啲梳乎厘班戟做得好軟綿綿,空氣感強,微微濕潤,極有蛋香,襯上開心果醬的確好味,不過,我哋大家異口同聲均覺得茉莉花味就比較隱若啲。
開心果茉莉花醬日式梳乎厘班戟
食完之後就明白點解間餐廳咁旺,唔止食品質素高,而且服務又好,環境又好有風格,坐得舒適,真喺值得支持嘅小店,翻兜率極高嘅餐廳。
焦糖鮮奶咖啡
70%比利時鮮奶朱古力
2024-01-02 35 浏览
🉐超人氣窩夫店🉐特色自家製菜式脆炸雞軟骨配四川醬🐣🦴呢度嘅雞軟骨小食一啲都唔普通,每一粒都大大粒,重點係配上外面極少見嘅四川醬,估唔到係咁惹味,比起出邊常見嘅沙律醬,四川醬為呢道小食加咗超多分,仲有旁邊嘅沙律菜絕對可以解膩。自家製喇沙汁海鮮扁意粉🍝欣賞呢度會用上特別嘅醬汁去煮意粉,見到幾乎每一枱都有嗌呢款自家製喇沙汁意粉,喇沙香味超濃郁,辣度唔算超明顯,但係非常creamy,海鮮份量亦都好多,有魷魚、蜆、蝦,係值得再回頭嘅意粉。手打雞肉蝦漢堡配薯條🍔🍟漢堡揀咗手打嘅雞肉同蝦混合嘅漢堡扒,足足有一節手指咁厚,咬落啖啖肉,充滿雞肉嘅香味同埋蝦肉嘅彈牙口感,醬汁辣辣地,配埋清新嘅蔬菜,越食越開胃。薯條炸得好乾身,唔會油冧冧,係好食嘅一款薯條。薑味麻糬窩夫🧇配黑芝麻蓉及香草雪糕🍦呢度嘅窩夫一向都好出名,我一心就想食佢嘅麻糬窩夫,貪佢口感煙煙韌韌,仲有微微嘅薑味,而黑芝麻蓉係新出嘅口味,濃郁得來又唔會太甜,香草雪糕同柚子啫喱亦都為呢道甜品再加咗啲分😆
🉐超人氣窩夫店
🉐特色自家製菜式

炸雞軟骨配四川醬🐣🦴

自家製喇沙汁海鮮扁意粉🍝

手打雞肉蝦漢堡配薯條🍔🍟

薑味麻糬窩夫🧇配黑芝麻蓉及香草雪糕🍦
2023-12-30 133 浏览
呢間土瓜灣出名嘅文青小店,我之前都嚟過一次😋~今次又嚟除咗係掛住佢哋嘅梳扶厘班㦸🥞~仲係帶母親大人嚟試下佢哋啲咖啡~上次食過佢哋嘅貓耳朵😽,今次試下呢個自家製喇沙汁海鮮扁意粉🍝~啲海鮮都幾足料,有好多魷魚圈🦑,大蝦🦐~啲蜆仲好新鮮而且煮得個生熟度剛好~喇沙汁好香椰汁味🥥,唔算辣,加埋少少檸檬草好香好醒胃~呢個黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯就係encore嘅👍~因為個豬腩肉好香,啲飯吸收晒豬油香🐷~佢一上檯時有啤酒味🍻,但食落就唔覺得好濃~而我嘅目標當然係梳乎里班㦸🥞🥞!雖然佢嘅千層酥同窩夫都好吸引🧇~但今次梳乎里有髒髒朱古力口味,實在好吸引🍫~個梳乎里班㦸保持到水準,仍然好香蛋味好鬆軟~加埋焦糖香蕉超邪惡但勁好食🍌!母親大人都好滿意佢杯榛子鮮奶咖啡☕~係咁話好香好香又唔苦~我唔識欣賞咖啡,只知道拉花好靚😂~呢間店真係值得一再encore,尤其是佢嘅梳乎里班㦸😋😋~
呢間土瓜灣出名嘅文青小店,我之前都嚟過一次😋~
今次又嚟除咗係掛住佢哋嘅梳扶厘班㦸🥞~
仲係帶母親大人嚟試下佢哋啲咖啡~

啲海鮮都幾足料,有好多魷魚圈🦑,大蝦🦐~
啲蜆仲好新鮮而且煮得個生熟度剛好~
喇沙汁好香椰汁味🥥,唔算辣,加埋少少檸檬草好香好醒胃~
自家製喇沙汁海鮮扁意粉

呢個黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯就係encore嘅👍~
因為個豬腩肉好香,啲飯吸收晒豬油香🐷~
佢一上檯時有啤酒味🍻,但食落就唔覺得好濃~
黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯

而我嘅目標當然係梳乎里班㦸🥞🥞!
雖然佢嘅千層酥同窩夫都好吸引🧇~
但今次梳乎里有髒髒朱古力口味,實在好吸引🍫~
個梳乎里班㦸保持到水準,仍然好香蛋味好鬆軟~
加埋焦糖香蕉超邪惡但勁好食🍌!
70%比利時髒髒黑朱古力梳乎里班㦸

母親大人都好滿意佢杯榛子鮮奶咖啡☕~
係咁話好香好香又唔苦~
我唔識欣賞咖啡,只知道拉花好靚😂~
榛子鮮奶咖啡

呢間店真係值得一再encore,尤其是佢嘅梳乎里班㦸😋😋~
2023-12-28
黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯
70%比利時髒髒黑朱古力梳乎里班㦸
榛子鮮奶咖啡
  • 梳乎里班㦸
2023-12-29 72 浏览
Cafe相信係女孩子們常常會選擇嘅聚腳地方之一,勝在選擇多,既可以邊食邊飲,又可以閒聊吐苦水,一些特色小店更設有賣相吸引嘅甜點和打卡位,品嚐美味嘅食物之餘,同時又可以自拍打卡,難怪會成為人氣聚會嘅好地方🤭是日小妹就到訪了位於土瓜灣嘅一間cafe,餐廳以工業風設計,環境舒適,佢地有個人氣Souffle Pancake,作為甜品控嘅我當然也要試試看🤤自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138喇沙汁好惹味,意粉煮得剛剛好,配料豐富,有蝦、魷魚、蜆和秋葵,整體不錯香煎大蝦龍蝦濃湯(限量供應) $188份量超大,湯內有3隻大蝦,湯嘅味道濃郁,充滿龍蝦鮮味提拉米蘇日式梳乎厘班戟 $104 Tiramisu Cream Souffle Pancakes好鬆軟,震騰騰,富空氣感,內層cream少少凍,淋上咖啡酒,苦味中和了甜味,香軟鬆甜,入口即溶 💯💯💯餐廳仲有其他不同款式嘅美食、甜點和自家製梳乎厘班戟,例如70%比利士髒髒黑朱古力日式梳乎厘班戟同樣人氣高企,有興趣嘅朋友們、同小妹一樣係甜品控嘅朋友仔,有機會也要試試喔😚

自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138

香煎大蝦龍蝦濃湯(限量供應) $188
份量超大,湯內有3隻大蝦,湯嘅味道濃郁,充滿龍蝦鮮味

提拉米蘇日式梳乎厘班戟 $104

自家製喇沙汁海鮮扁意粉
香煎大蝦龍蝦濃湯(限量供應)
自家製喇沙汁海鮮扁意粉
香煎大蝦龍蝦濃湯(限量供應)
2023-12-26 22 浏览
這一間很久之前和朋友吃過,當時已經覺得很不錯,所以決定再去試其他甜品。手打雞肉蝦漢堡配薯條 138漢堡肉是由雞肉和蝦打成的,吃起來味道有點特別,而且外層不是炸得很脆的那種,口感相對比較彈牙,醬汁微辣,與肉很夾。而麵包本身有烘過,很脆,有牛油香。喇沙汁海鮮扁意粉 138一直很喜歡他們的意粉,因為他們的醬汁做得很好很creamy,而且意粉很掛汁。而且他們的海鮮也會煮到入味,喜歡意粉的朋友不能錯過。咖啡拖肥榛子朱古力千層酥配香草雪糕 88因為之前吃過疏乎厘,所以今次要試千層酥!相比起疏乎厘,我更加喜歡他的超鬆化的千層酥,中間的cream 口感細膩,朱古力味重,整體不會很甜,一個人吃一份也沒有問題。自家製提拉米蘇 68造型很可愛,入口先品嘗到咖啡味,然後酒味會湧上來,相對偏濃,但cream口感很滑,如果不喜歡太重酒味的朋友可能不太適合了。這次來發現menu 改了一點,看來也是會定期轉下menu,希望下次可以試到新的甜品。

手打雞肉蝦漢堡配薯條 138

喇沙汁海鮮扁意粉 138

咖啡拖肥榛子朱古力千層酥配香草雪糕 88

自家製提拉米蘇 68

2023-12-25 375 浏览
土瓜灣必食Cafe - HeysonutsHeysonuts柔合精品咖啡、西式餐飲及新派法式甜品於一身,以傳統烹調技巧注入創新元素,令人耳目一新。最近餐廳更新了餐目,主食/甜品都有新驚喜,大家唔好錯過喇😋🖤Clams w/ White Wine Sauce & Garlic Bread白酒煮活蜆配蒜蓉包蜆肉大隻飽滿,非常多汁,以白酒、青椒、香蒜烹煮,將蒜蓉包沾上湯汁,清香惹味🖤Mixed Seafood Linguine w/ Homemade Laksa Sauce自家製喇沙汁海鮮扁意粉海鮮非常足料,有蜆肉、蝦仁、墨魚,扁意粉沾上自家製喇沙汁入口順滑美味,蝦仁肉質彈牙,墨魚爽甜,整體非常鮮味,大愛!🖤Tiramisu Cream Soufflé Pancakes提拉米蘇日式梳乎里班戟超軟熟既梳乎厘,必食推介!疏乎厘即叫即做,口感軟綿空氣感十足,並帶有蛋香,面層係口感順滑既Tiramisu Cream,可自由配搭淋上咖啡酒,整體甜度適中,不油不膩。🖤Ginger Moffle w/ Black Sesame Paste and Vanilla Ice-cream薑味麻糬窩夫加入薑製成薑
土瓜灣必食Cafe - Heysonuts

白酒煮活蜆配蒜蓉包

提拉米蘇日式梳乎里班戟

薑味麻糬窩夫加入薑製成薑味麻糬,窩夫外脆內軟糯伴隨著薑嘅辛辣香。薑味麻糬配搭黑芝麻蓉,感覺就像黑芝麻湯圓2.0,
與雲呢拿雪糕一起品嚐,冰火交融,中和了薑既辛辣感,屬別岀心裁既甜品

🖤Rose & Peach Tea(Hot)
玫瑰蜜桃茶
少女風系列❤️淡紅色果茶,香桃既幽香,感覺清新,令人心矌神怡,甜度剛好

HeySoNuts
📍土瓜灣北帝街147號地下3號舖

• 提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅
  • 自家製喇沙汁海鮮扁意粉
📍 HeySoNuts 🎗️📍 土瓜灣 𝗧𝗼 𝗞𝘄𝗮 𝗪𝗮𝗻 • 北帝街147號地下3號舖⁣-《HeySoNuts》由2014年起紥根土瓜灣,一直主打精品咖啡、新派西式餐點及甜品,由開業起已吸引不少食客特地到訪甜品控一定要試試他們的窩夫或梳乎厘pancake!團隊越做越有,甚至在各區開設姐妹店,如Black Coffee、窩子、GoNuts,可喜可賀💛-HeySoNuts逢星期二休息,千萬不要去碰門釘哦🔔-松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉 ($102)Cream wild mushroom orecchiette w/ truffle oil一上桌就聞到陣陣菇菌香氣🍄;入口則不算非常濃味貓耳朵意粉厚厚的,口感煙韌,滿掛汁配料除了菇菌外,還有核桃,增加口感層次•手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 ($156)Mac Nuts burger w/ French fries手打牛肉漢堡扒、大啡菇、番茄、生菜、芝士、千島醬,組合成好豐富、超厚的漢堡🍔,只能逐層進食!XD漢堡扒由餐廳採用西冷牛肉自家製作,一兩口吃到筋位 (?) / 比較硬的部份,是手打無誤~牛味香濃,肉汁豐富🐮配上原隻大啡菇,菇味超香~漢
📍 HeySoNuts 🎗️
甜品控一定要試試他們的窩夫或梳乎厘pancake
HeySoNuts逢星期二休息,千萬不要去碰門釘哦🔔
松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉 ($102)
一上桌就聞到陣陣菇菌香氣🍄;入口則不算非常濃味
貓耳朵意粉厚厚的,口感煙韌,滿掛汁
配料除了菇菌外,還有核桃,增加口感層次
松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉

手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 ($156)
配上原隻大啡菇,菇味超香~
漢堡包邊烘得外脆內軟,好加分!
手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條

70%比利時髒髒黑朱古力日式梳乎厘班戟 ($102)
Dirty soufflé pancakes w/ 70% Belgium dark chocolate
HeySoNuts的窩夫跟梳乎厘同樣有名氣,最後因怕太飽,點了梳乎厘班戟
肚子有空間的話,不妨也試試窩夫(每次窩夫出爐都香到不得了🔥
這份髒髒梳乎厘班戟黑朱古力味道超香濃🍫
(本來想點熱朱古力,幸好沒點!這道簡直就是半份熱朱古力😆
班戟空氣感好重,質感鬆軟、入口即溶,重點是雖然黑朱古力味道香濃,也掩蓋不住班戟的蛋香味!
還配搭了焦糖香蕉,加添甜味跟整體層次!
70%比利時髒髒黑朱古力日式梳乎厘班戟

Affogato 阿法奇朵 ($64)
既是飲品,亦是甜品
HeySoNuts的咖啡出品質素無容置疑,味道相當香濃;配上一大球雲呢拿雪糕,在苦澀中加入甜味
熱咖啡配上冷雪糕的冰火交融,實在太令人滿足🤎
更可配上脆脆,加添層次感
Affogato
手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條
Affogato
要講到土瓜灣第一間Cafe都應該係HeySoNuts,一路默默努力💪🏻最近update左Menu,以香料和Nuts為主題🧆新增幾款新菜式,又可以去試下新野喇,真係一間可以無限encore既小店😙🔸黑蒜醬炸薯條🖤🍟先叫左個小食,薯條新鮮炸起,個份量真係嚇親,兩條友食唔晒,黑蒜醬都幾特別,味道好香。🔸羊肉醬炒貓耳朵意粉🐑幾款意粉之中揀左貓耳朵意粉🐱羊肉醬用左新疆香料、薄荷葉,食落都幾有風味,似Fusion菜的感覺。🔸開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅HeySoNuts最signature的甜品係日式梳乎厘鬆餅,上次食完都念念不忘,今次新出開心果味💚正正係我鐘意的口味😍梳乎厘好香蛋味🥞開心果味夠香濃,仲有粒粒開心果碎咬下,不過茉莉花味就唔係好出喇🤔🔸肉桂蘋果金寶法式千層酥配以香草雪糕另外一個甜品要左千層酥,好酥脆!上面啲吉士醬唔算好甜,有粒粒蘋果和金寶脆脆🍎成個配搭都好正😋🔸Espresso Romano 西西里咖啡☕好耐無遇過西西里咖啡,難得呢到有,夜晚冒住訓唔萫的風險我都叫左杯黎飲。落左檸檬汁的Espresso飲落好清爽🍋仲會有微微氣泡的口感,整個配搭比例都好好。📍#HeySoNuts (#土

🔸黑蒜醬炸薯條🖤🍟

🔸羊肉醬炒貓耳朵意粉🐑

🔸開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅

🔸肉桂蘋果金寶法式千層酥配以香草雪糕

🔸Espresso Romano 西西里咖啡☕

📍#HeySoNuts (#土瓜灣美食)
#土瓜灣 北帝街147號地下3號舖
2023-12-22 21 浏览
等咗差唔多四個字左右紅酒燉牛面頰肉配薯蓉薯蓉好滑好creamy啲牛肉好嫩滑好淋佢另外再跟一煲有啲紅蘿蔔洋蔥嘅汁配料又開獎畢埋啲薯蓉嘅點啲汁好配下好好食好match好輕力已經切得開,已經燉到好冧好嫩滑而且好入味我哋兩個人食但係唔知點解淨係畀一把餐刀窩夫比較普通外面係脆嘅入面比較實配香蕉同吉士下午茶嗌甜品可以免費跟一杯嘢飲可以揀果汁或者咖啡或者伯爵茶本來仲想食多個梳乎厘pancake不過實在太飽喇食唔落佢有好多味可以選擇同埋有啲期間限定嘅味, 可以睇返餐牌不過兩樣嘢,加埋一已經400幾蚊

等咗差唔多四個字左右

紅酒燉牛面頰肉配薯蓉
薯蓉好滑好creamy
啲牛肉好嫩滑好淋
佢另外再跟一煲有啲紅蘿蔔洋蔥嘅汁配料
又開獎畢埋啲薯蓉嘅點啲汁好配下好好食好match

好輕力已經切得開,已經燉到好冧好嫩滑
而且好入味
我哋兩個人食但係唔知點解淨係畀一把餐刀