2020-02-23 68 浏览
每次經過HeSheEat都被門口滿滿排隊嘅人潮嚇到😂今次避過繁忙時間過黎終於可以食得到!餐廳佈置粉粉嫩嫩 環境好靚好舒服 啱曬三五知己黎飲杯野 食個tea 聚埋打卡傾下計🤗我地叫左牛油果蟹肉凱撒沙律蟹肉份量比我想像中大方好多🤭夾雜住牛油果嘅Caesar Salad食落好fresh 牛油果迷必試🎖我私心推薦龍蝦仔黑魚子牛角包我係龍蝦包嘅超級fans 無論係邊度 只要有我都會點嚟食今次仲配上我心愛嘅酥脆牛角包🤤每一啖都有滿滿嘅龍蝦肉  加上黑魚子帶出爽脆口感呢個真心超正!佢絲毫冇令我失望♥另外我地仲叫左紅花海鮮燴意大利飯同埋包含朱古力慕斯雪糕,朱古力心太軟同凍朱古力特飲在內嘅朱古力3種奏簡直係為我呢種朱古力控嘅一餐作完美嘅結尾呀☺~
餐廳佈置粉粉嫩嫩 環境好靚好舒服

今次仲配上我心愛嘅酥脆牛角包🤤
每一啖都有滿滿嘅龍蝦肉  加上黑魚子帶出爽脆口感
呢個真心超正!佢絲毫冇令我失望♥

另外我地仲叫左紅花海鮮燴意大利飯
同埋包含朱古力慕斯雪糕,朱古力心太軟
同凍朱古力特飲在內嘅朱古力3種奏
簡直係為我呢種朱古力控嘅一餐作完美嘅結尾呀☺~
牛油果凱撒沙律
龍蝦仔黑魚子牛角包
朱古力鮮奶
朱古力3重奏
2020-02-19
  • 龍蝦仔黑魚子牛角包
2020-02-22 58 浏览
荃灣站有間充滿少女味裝潢既Cafe, 每次經過都比佢吸引到,今晚放工特登過嚟感受下先❤️仲好好彩被安排到心心雅座,無人打擾區域,好開心呀😚😚我地點左個香辣柚子大蝦沙律,好大盤呀🤣🤣唔算好辣,食完非常開胃。小食就點左單骨蜜糖芥末雞翼,好好味呀👍頭盤點了一個燒豬排骨🐷,肉質好軟滑,輕輕一切就開,而且醬汁非常入味,我覺得好美味。飲品就點了抹茶牛奶和咖啡牛奶,好似唔夠凍,如果多點冰粒可能更出色😜Cafe仲有其他好靚好吸引既甜品,今次太飽了,下次一定要試埋😍😍

1K
同姊妹行街shopping 🛒 剛好要搵地方食晚餐,決定黎呢間久仰大名嘅HESHEAT,其鄰近地鐵站🚉,遠望綠揚坊會見到一個大紅唇👄LOGO ,好易搵到。HESHEAT裝潢一直以粉紅色做主調,配上粉紅色沙發🛋️同椅子🪑,啱曬姊妹們打卡影相📸️,而且荃灣分店環境舒適闊落,當日有幸被安排到闊落沙發位,可以一邊照鏡子一邊食飯,啱曬我呢啲自戀狂。單骨蜜糖芥末雞翼(HKD 55):因為係單骨,炸得特別脆身,炸粉吾厚,大約有十舊,姐係有五隻雞翼😍份量多,加上蜜糖芥末,甜甜地,外脆內軟,仲鎖緊到雞肉肉汁,BABY FAVOUR 咁。脆薯格配酸忌廉,泰式辣醬(HKD 48):嘩,一上菜,有一大堆薯格,炸到好香脆可口,食泰式辣醬食到厭又可以蘸下酸忌廉,淡淡檸檬汁乳酪味,好清新,非常佐酒。魷魚🦑火辣墨魚汁意大利粉🍝 (HKD 88): 魷魚🦑新鮮彈牙,意大利粉好夠蒜味,但唯獨不夠辣。墨魚汁食到我滿嘴黑孖孖,但真係炒得好香好蒜。黑松露雜菌春雞燴意大利飯(HKD 98):黑松露味好出,春雞竟然係兩隻大雞髀🍗,香草🌿雞髀🍗美味無比,雞皮肉嫩,肉汁豐富,意大利飯粒粒分明,帶點煙韌,配上拉絲芝士,同大量雜菌,推介👍🏽日

單骨蜜糖芥末雞翼(HKD 55):

脆薯格配酸忌廉,泰式辣醬(HKD 48):

黑松露雜菌春雞燴意大利飯(HKD 98):

日本🇯🇵牛乳刨冰🍧(朱古力🍫) (HKD 52): 雖然話係牛乳刨冰🍧,但吾夠牛乳味。朱古力🍫可以自行淋上朱古力醬,底部又有OREA碎及朱古力慕絲,朱古力🍫味濃。

檸檬忌廉班戟卷(HKD 58): 每次食都會嗌呢個,由內到外都充滿檸檬🍋香氣,班戟填滿了檸檬忌廉,點點酸味,配上旁邊伴碟既焦糖脆脆,中和曬,加堆檸檬味雪糕🍦,不得輸。

總結:
員工服務態度好 坐得舒服😌
打卡位多📍📸️ 是情侶💑朋友聚會的不錯選擇

話說荃灣都開咗HeSheEat啦🤗 哩間仲要係以粉紅色做主題😍😍 成間鋪頭都係粉紅色 ,牆身、坐位、碗,碟以至menu都係粉紅色㗎,真係少女心大爆發💕 住荃灣既我真係要成日嚟先得啦😚😚·☆ 辣肉腸火辣墨魚汁意粉 HKD$78我總係有一鋪癮好鍾意食墨魚汁意粉😆 就算食到成個嘴唇定棚牙都係黑色都要食😂 意粉口感彈牙,墨魚味係有嘅,但味道就略為鹹左少少,唔知係咪師傅太開心深重手左呢😂·☆ 三重芝士大蘑菇黑松露漢堡配田園沙律 HKD$95🍔漢堡份量非常大件,又係擺唔哂落成個口系列😆 溶化既三重芝士實在非常吸引😍 芝士控表示十分滿意💕 當中既黑松露醬香氣四溢,令成個漢堡都充滿黑松露味,個人十分喜歡👍·☆ 燒烤雞肉沙律 HKD$70哩個絕對係健康之選👍 食咗啲咁邪惡既意粉同埋漢堡,梗係要食返個沙律中和返🙈 新鮮既沙律菜配上橄欖油,感覺十分清新健康😊·☆ 宇治金時厚焗鬆餅 HKD$58HeSheEat既甜品一向有信心保證,即焗鬆餅整得十分鬆軟可口,熱辣辣既鬆餅配上冰凍既款茶雪糕,一冷一熱既衝擊,口感滿分👍

☆ 辣肉腸火辣墨魚汁意粉 HKD$78

☆ 三重芝士大蘑菇黑松露漢堡配田園沙律 HKD$95

☆ 燒烤雞肉沙律 HKD$70

☆ 宇治金時厚焗鬆餅 HKD$58

2020-01-16
  • 宇治金時焗厚鬆餅
  • 單骨蜜糖芥末雞翼
係社交平台見到佢荃灣分店有甜品放題,每人消費一個食物或餐飲就可以加98蚊任食佢餐牌上9成的甜品,有些甜品是不能叫的,例如朱古力三重奏。但是都足夠我們食甜品食飽佢我們叫左個牛扒還有小食水牛城炸雞翼,兩個都好吃,但是不得不提的是雞翼,又脆口味道又好,一點點辣,口味十分好,同場見到不少人都有點雞翼,牛扒方面有一點點紅,不至於全熟,但是軟滑入口,也是很推薦的。重頭戲來了,甜品我們點了8個,可惜的是實在沒辦法吃完,浪費了一點,pancake十分扎實口感,吃一個也很容易飽,宇治金時有配抹茶雪糕,丸子,蕨餅。檸檬雪糕忌廉pancake內裡的牛油味很好吃,雪糕比較酸一點,不過佐以焦糖塊一起吃比較好。心太軟很好吃,內裡熱呼呼的抹茶流心,外面軟軟的。不過甜品放題就只限荃灣店,以及到2月尾就完結,2月每個星期一二,晚上7點半後才有提供,(本來好像是8點15分後,後來社交平台提早了時間)總括而言還是很好吃的,希望有更多甜品放題的時段,下次再跟朋友去吃,吃甜品吃都飽到要回家站著。

• 單骨水牛城雞翼
  • 宇治金時心太軟
2020-02-17 32 浏览
這間餐廳環境唔錯!打咭好地方!環境真係好正影相位置好特別!效果好特別!食物方面ok!款式好多!都好很創意,是一間好好甜品西餐廳,至於食品方面好特别!賣相好吸引!睇見樣樣都想食!至於最喜歡邊一款食物!法式香橙班㦸配雲呢拿雪糕,味道好特別!食落口班戟口感唔同一般的班㦸的感覺!總言之一句我想全部都想食!😋😋😋蜜糖芥末雞翼 55蚊巴馬臣火腿意粉 78蚊牛油果蛋沙律煙三文魚牛角包配田園沙律 78蚊法式香橙班戟配雲呢拿雪糕 58蚊宇治今時心太軟配豆腐雪糕 62蚊

蜜糖芥末雞翼 55蚊
巴馬臣火腿意粉 78蚊
牛油果蛋沙律煙三文魚牛角包配田園沙律 78蚊
法式香橙班戟配雲呢拿雪糕 58蚊
宇治今時心太軟配豆腐雪糕 62蚊

2020-01-30
2020-02-16 42 浏览
少女心爆發💕🍨-🍝#CARBONARA🐟#燒鰻魚滑蛋蓋意式紅飯🥔#脆薯格配酸忌廉泰式辣醬🥞#朱古力花生醬焦糖香蕉厚焗鬆餅配杏仁雪糕🥛#OREO奶昔/無錯啦又係荃灣又係冒完險食好西嘅時間😋聽過HeSheEat都好耐時間但依家先第一次食 原來荃灣都開咗初初認識佢只係知食甜品原來依家已經係好完善嘅西餐廳由小食主菜飲品甜品都有好多選擇🤩講到西餐當然要食我最鍾意嘅CARBONARA🍝好鍾意佢煮得好濃芝士+蛋香味😍而且係較幼硬嘅意粉🙆🏻‍♀️ 唔會太軟身~建議盡快食 因為擺凍咗會開始竭身同較漏🧀-第二個主食叫咗燒鰻魚滑蛋蓋意式紅飯呢個飯我都好欣賞👍🏻除左原條鰻魚燒 仲因為個蛋真係好滑🐣而且重點蛋下面唔係配白飯而係紅飯 立即昇華咗😋甜品時間🥞🍨鬆餅配上兩款醬🍯😍啱晒我同 @cissyerror 一人一半配一隻醬😂而且啲醬好夠👍🏻 平時最驚唔夠點哂成個鬆餅搞到乾爭爭咁食😐-仲有我好鐘意杯#OREO奶昔 🙌🏻因為佢係白色嘅😍而唔係朱古力奶昔加塊Oreo🙅🏻‍♀️-💓值得一提嘅係店舖環境真係好靚啊😍同其他餐桌之間唔會太近夠哂寬敞坐得舒服我地仲坐到一張L型嘅粉紅色梳化位好似獨立房間嘅感覺💖
少女心爆發💕🍨
原來依家已經係好完善嘅西餐廳
由小食主菜飲品甜品都有好多選擇🤩

講到西餐當然要食我最鍾意嘅CARBONARA🍝
好鍾意佢煮得好濃芝士+蛋香味😍
而且係較幼硬嘅意粉🙆🏻‍♀️ 唔會太軟身~
建議盡快食 因為擺凍咗會開始竭身同較漏🧀

2020-02-06
Carbonara
朱古力花生焦糖香蕉厚焗鬆餅
2020-02-15 35 浏览
好耐冇黎食既少女系餐廳❤️HeSheEat開左都有一段時間,應該好多朋友仔都食過,我仲記得幾年前係幾好食😋🍴食物🍴1️⃣北海道帶子蟹肉南瓜意大利飯$108: 帶子輕輕煎過已經好好味😋蟹肉唔多但味道好濃郁,個人覺得有少少膩💦如果鍾意食濃味嘅朋友可以試吓✨2️⃣香煎鵝肝忌廉燴闊條麵$148: 這款麵味道不錯,不太膩😋鍾意食鵝肝嘅朋友就要試吓啦!3️⃣法式香橙班戟(追加$45):橙味唔算突出,配上班戟很普通,可不試😅 💥環境💥粉紅色做主題,少女系感覺✨座位唔逼,坐得幾舒服😌💥服務💥員工不算主動,但有禮貌。 (5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️
🍴食物🍴
💥環境💥
粉紅色做主題,少女系感覺✨座位唔逼,坐得幾舒服😌
💥服務💥
員工不算主動,但有禮貌。
(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️
2020-02-15 35 浏览
情人節前夕同老公去左間出名浪漫又抵食嘅餐廳 @hesheeatcafe 甜蜜一下先😍❤ ·銅鑼灣同埋旺角分店就去得多,呢間荃灣分店都係第一次黎!·嘩!好粉紅呀!好鍾意呀❤❤❤!粉紅色的布置溫馨甜美, 好岩打卡,而且樓底都高,坐得好舒服啊!❤😍·試下d野食先 😋頭盤:🥑牛油果蟹肉凱撒沙律 🥗 ($78) 大大份好足料,有大量嘅 🦀蟹肉舖面,賣相好靚!😍 食落口仲啖啖肉. 沙律菜新鮮爽脆!·主菜:龍蝦汁芝士焗雜菌海鮮燴飯🥘($88)海鮮焗飯配料好豐富,有帶子、青口、魷魚, 鋪滿面頭既芝, 龍蝦汁非常濃郁, 食到唔停口! 😍·小食:炸珍寶蟹棒 🦀芝士年糕配日式蛋黃醬 ($48)蟹棒炸得金香脆口唔油膩, 球狀的年糕,脆脆的外皮,年糕煙煙韌, 內裡有香濃芝士餡! 好好味! 😋·甜品: 香橙班戟配雲呢嗱雪糕 🍰($52)煮過的法式薄餅軟軟嫩嫩的,薄餅吸飽了清香而甜美的橙酒汁,吃起來口感很美妙!😋·食物份量又大價錢又唔貴, 下次一定要再黎!👍·HeSheEat荃灣蕙荃路22-26號綠楊坊地下G15-16舗2793 1688
銅鑼灣同埋旺角分店就去得多,呢間荃灣分店都係第一次黎!
嘩!好粉紅呀!好鍾意呀❤❤❤!
試下d野食先 😋
頭盤:
🥑牛油果蟹肉凱撒沙律 🥗
($78)
主菜:
龍蝦汁芝士焗雜菌海鮮燴飯🥘
($88)
小食:
炸珍寶蟹棒 🦀芝士年糕配日式蛋黃醬 ($48)
蟹棒炸得金香脆口唔油膩,
球狀的年糕,脆脆的外皮,
年糕煙煙韌, 內裡有香濃芝士餡! 好好味! 😋
甜品:
香橙班戟配雲呢嗱雪糕 🍰($52)
煮過的法式薄餅軟軟嫩嫩的,
薄餅吸飽了清香而甜美的橙酒汁,
吃起來口感很美妙!😋
食物份量又大價錢又唔貴, 下次一定要再黎!👍
HeSheEat
荃灣蕙荃路22-26號綠楊坊地下G15-16舗
2793 1688
好耐之前食過銅鑼灣分店,印象唔錯,今次專程提早預訂,預祝情人節!位於綠楊坊,地鐵一出就見到呢!比預期時間早到左,又開始肚餓,於是問一問職員可唔可以提早入坐啦,好好采可以呀!超級超級靚既corner位!心心眼x100000 忍唔住影左勁多相,個設計超特別,空間感十足!花牆 粉紅色 心形霓虹燈 全部我喜愛既元素呀!野食選擇都非常多,先睇晚餐menu , 另外仲有lunch and tea set !下次又可以黎食!豬牛羊飯意粉 咩都有。仲可以加錢配湯/麵包、小食、甜品香口小食 超邪惡呀健康之選既沙律都好吸引呢個大堆頭brunch 不得了!先黎一杯iced mocha餐湯跟麵包Set dinner 烤牛板腱最中意配薯條 仲好窩心跟埋少量沙律🥗菜罪惡感即時減低!牛既生熟度剛剛好 仲有少少血絲得黎 亦唔會太生!牛油果蟹肉凱撒沙律 好好味呢 呢個配搭未試過呀 海量蟹肉 $78咁既價錢超值!單骨雞翼 愛好雞翼者必點呀!一口一條 炸得香口 加埋蜜糖芥茉醬 好惹味!最後係鵝肝忌廉闊條麵Set dinner 價錢食到鵝肝!不錯!

位於綠楊坊,地鐵一出就見到呢!

超級超級靚既corner位!心心眼x100000
忍唔住影左勁多相,個設計超特別,空間感十足!
花牆 粉紅色 心形霓虹燈 全部我喜愛既元素呀!

野食選擇都非常多,
豬牛羊飯意粉 咩都有。
仲可以加錢配湯/麵包、小食、甜品

香口小食 超邪惡呀

健康之選既沙律都好吸引

呢個大堆頭brunch 不得了!

先黎一杯iced mocha

餐湯跟麵包

Set dinner 烤牛板腱
最中意配薯條 仲好窩心跟埋少量沙律🥗菜
罪惡感即時減低!
牛既生熟度剛剛好 仲有少少血絲得黎 亦唔會太生!

牛油果蟹肉凱撒沙律
好好味呢 呢個配搭未試過呀
海量蟹肉 $78咁既價錢超值!

單骨雞翼
愛好雞翼者必點呀!
一口一條 炸得香口 加埋蜜糖芥茉醬 好惹味!

最後係鵝肝忌廉闊條麵
Set dinner 價錢食到鵝肝!不錯!
2020-02-13
庆祝纪念
情人节
  • 牛油果蟹肉凱撒沙律
2020-02-02 66 浏览
之前在旺角店食過這家店舖 看到荃灣也有分店決定進去食東西才行 坐小房子位置打卡一流😍上面有個心型被鏡射出來❤ 很好拍照片的位置整間店舖也是粉紅色🤭 很喜歡這個色調的裝修耶·單骨蜜糖芥末雞翼 HKD$55·巴馬臣火腿意粉 HKD$78 ·牛油果蛋沙律煙三文魚牛角包配田園沙律 HKD$78 ·法式香橙班戟配雲呢拿雪糕(含橙酒) HKD$58 · 宇治金時心太軟配豆腐雪糕 HKD$62 我們點很多食物😆 雞翼很脆口味道酸酸甜甜很開胃意粉點了喜歡的味道 蕃茄做出來的食物難以抗拒😉飯後再來甜品大滿足😍 這次的法式香橙班戟很喜歡面頭有幾片帶點酸的橙🍊 可以消除一點膩的口感😗再配帶橙酒的醬汁來食味道不錯 而且挻香的味道😋
之前在旺角店食過這家店舖 看到荃灣也有分店

面頭有幾片帶點酸的橙🍊 可以消除一點膩的口感😗
再配帶橙酒的醬汁來食味道不錯 而且挻香的味道😋
2020-01-30
2020-02-02 157 浏览
新年前朋友坐東鐵時巧遇另一位朋友,她們說很久沒見,不如找天一吃東西聚一聚,於是我們約了年初五去荃灣HeSheEat吃下午茶,大家都想念這裡的甜品嘛。黑松露薯條除了富有黑松露的香氣外,薯條的香味跟口感值得表揚,薯條使用新鮮薯仔油炸,炸得金黃香脆,毫不油膩,配上黑松露後薯條滋味大爆發。這裡的單骨水牛城雞翼推薦大家必點,水牛城雞翼帶有高度的酸與微微的辣,非常的開胃且不膩味,重點是單骨水牛城雞翼好啃食,醬汁完美包覆雞翼裡頭。朋友念念不忘法式香橙班戟配雲尼拿雪糕,班戟上的雲呢拿雪糕濃香細滑,一旁被甜美的香橙醬和鮮橙肉包圍,與班戟非常相襯,朋友讚賞有加。宇治金時抹茶心太軟配豆腐雪糕又是一道驚喜,配角白玉軟糯,抹茶蕨餅甘香彈牙,絕不輸給主角心太軟。抹茶心太軟上頭紅豆香甜綿密,心太軟切開後緩緩流出濃稠的抹茶流心,抹茶味濃厚,甘香無比,心太軟搭配紅豆或豆腐雪糕品嚐一樣好吃。檸檬控的朋友一眼看上檸檬忌廉班戟卷,班戟卷厚薄適中,包裹著酸香甜滑的檸檬忌廉,清新怡人。伴隨班戟的牛油拖肥脆粒鹹香微甜,脆不可擋,可口極了。燕麥乳酪奶昔看似普通,如白雪般,奶昔採用乳酪和燕麥打成,乳酪味酸酸甜甜不錯的喝,燕麥令奶昔口感
黑松露薯條

單骨水牛城雞翼

燕麥乳酪奶昔

燕麥乳酪奶昔看似普通,如白雪般,奶昔採用乳酪和燕麥打成,乳酪味酸酸甜甜不錯的喝,燕麥令奶昔口感更細緻,奶昔冰冰涼涼很解渴。
茉莉花茶

朋友們均選擇喝熱茶,她們說天冷還是喝熱茶好。茉莉花茶有著清澈的茶色,喝前聞到其清香,喝一口回甘順口頗止渴,朋友十分享受這茉莉花茶。
伯爵茶

伯爵茶茶色與茉莉花茶相反,伯爵茶色澤紅韻,茶味濃醇厚實,有另一種茶風味,亦能一解飽膩,伯爵茶絕對是很棒的熱茶之一。
黑松露薯條
單骨水牛城雞翼
燕麥乳酪奶昔
茉莉花茶
伯爵茶
2020-01-29 56 浏览
一直都好想試呢間荃灣綠楊既餐廳,仲成日聽朋友講話佢甜品🍮唔錯!終於一試!😋 龍蝦汁芝士焗雜錦海鮮燴飯: 有大蝦🍤、帶子、蜆、魷魚等、上層鋪左龍蝦汁焗到微微焦,飯也焗得好乾身香口~搞勻食非常香!香辣柚子大蝦沙律:由於小妹都幾嗜辣,柚子既酸帶點甜、襯埋少少香辣,真係胃口大開!沙律菜好新鮮、蝦🦐都好大隻!有營得黎又滋味~單骨蜜糖芥末雞翼:整隻雞翼切半成單骨、更入味又易進食,好貼心。炸雞翼配密糖芥少了陣熱氣,又多左份滋味,食到停唔到口。壓軸甜品!朱古力花生醬焦糖香蕉配杏仁雪糕鬆餅 :呢款甜品好精緻,焦糖香蕉🍌~香蕉上面鋪左層焦糖甜脆香軟,鬆餅🥞鬆鬆軟軟,口感非常好!嗜甜既朋友可淋上朱古力醬,更香濃~士多啤梨奶昔: 賣相好靚🥰、打卡必備~

壓軸甜品

士多啤梨奶昔: 賣相好靚🥰、打卡必備~
2020-01-13
2020-01-22 61 浏览
臨近新年,約埋d朋友一齊團聚下,第一次嚟依間餐廳,裝修好靚,粉紅色做主題,啱曬女仔嚟影下相打咭❤️餐牌好多選擇,推介虎蝦鮮蛋意大利麵,麵質彈牙,充滿蛋香!值得一試燒春雞,即叫即燒,要等20分鐘左右,皮脆肉嫩又有肉汁,千祈唔好忘記個醬汁,一定要試!好味到不得了牛油果蟹肉凱撒沙律,好新鮮,感覺食咗落肚之後身體會又健康🥰🥰不得不提嘅係,店員都好親切有禮,對我嘅提問都好熱衷咁解答,而且所有食物嘅賣相都好靚,可以影好多相呃like😂😂😂

2020-01-18 3315 浏览
小弟生日,老婆話請食飯,加上呢個月幫襯啲「亞洲萬里通」嘅餐廳,會有額外生日獎勵300里數,所以,就搵咗儲到里數,價位屬中低檔嘅「HeSheEat」,既儲到里數,又唔使佢太破費嘛。我哋揀咗荃灣店,兼避人潮專登食早啲,所以,嚟到餐廳,座位任坐。一室粉紅少女系,樓底又唔矮,睇落亦好似好闊落,但若坐滿客,其實有點逼,尤其中央張共用大餐枱,坐咗人之後,會同兩旁嘅位剩下唔多空間作通道。 雖然我貼咗個晚餐餐牌出嚟,但我哋就唔喺點晚餐,喺「被」散叫。事緣我哋大概5:50pm入座,侍應A放低個主餐牌(即喺散點餐牌),大概10分鐘後,落單點餐,之後才見到隔離枱有張晚餐餐牌。晚餐嘅食物當然比散點嘅平少少,亦有唔少加配嘅優惠。當我哋向侍應B查詢,只喺查詢啫,佢已經即時強調要6:00pm先可以擺晚餐餐牌出嚟,因為落咗單喺唔可以改(就算未出食物)。我嚟食生日飯,唔想被啲咁嘅服務影響自己心情,只喺覺得啲管理可以好啲囉,你落茶記,去快餐店,阿姐未夠鐘都換定啲下午茶餐牌出嚟啦。再者,我落單時喺5:59pm,因為佢有張落單紙俾番個客,有常理嘅侍應都會提一提啲客。炸珍寶蟹棒&芝士年糕配日式蛋黃醬 $48賣得48蚊,你就唔好
炸珍寶蟹棒&芝士年糕配日式蛋黃醬 $48

賣得48蚊,你就唔好諗裡面喺有真蟹肉啦,唔喺嗰啲好粉嘅劣貨蟹棒我都OK架喇,再者,炸得金香脆口,又唔喺好油;之但喺,啲日式蛋黃醬絕對喺就咁唧出嚟嘅沙律醬,無搵蛋黃搓碎混合過,唔收貨啦。而芝士年糕嘅芝士部份好綿密,但年糕部份唔知何解好似未夠煙糯。
扒虎蝦芝士汁鮮蛋意大利麵 $95

晌餐牌中,有好多意大利麵款式,而其中有一系列嘅芝士汁鮮蛋意大利麵比較吸引到我,所以,當中就揀咗扒虎蝦。
賣相幾靚仔,仲刨咗啲巴馬臣芝士落去。咪睇佢樣好似好大碟,其實現場睇實物份量唔算多,女生無問題,男生可能唔喺太夠。
扒虎蝦芝士汁鮮蛋意大利麵
不過,啲鮮蛋意大利麵真喺好得,咬口而有蛋香,單喺睇色澤鮮黃有力已覺得好唔同。個汁又調得啱啱好,厚薄適中,唔會太黏、太杰,有芝士香
扒虎蝦芝士汁鮮蛋意大利麵
虎蝦唔喺話超大隻嗰啲,但煎得爽口、彈牙,又足蝦鮮味,用料着實不賴。不過,都喺覺得啲鮮蛋意大利麵至喺亮點
黑松露雜菌春雞燴意大利飯 $98

我不時都話,意大利飯喺最能試到個煮嘅手勢,因為要煮到啲飯粒有煙韌感,但又唔會有種好生嘅感覺,確實喺唔容易。故此,揀嚟呢一道燒春雞燴意大利飯,又可以試埋啲春雞得唔得。
春雞嘅外觀燒得極具吸引力,而且,相對碟意大利麵,個飯嘅份量就足啲。
黑松露雜菌春雞燴意大利飯
先試啲春雞,剛好半隻軋為兩件,老婆就醒我食隻脾位,食味的確一流,外皮焦脆唔油膩,雞肉滑嫩非常,夠入味
;不過,老婆所食嘅雞胸位,就明顯比下去,入口確喺有少少嚡。
黑松露雜菌春雞燴意大利飯
飯粒單講口感,煮得恰到好處,有煙韌感,又夠濕潤,既有松露嘅香氣,又有芝士嘅鹹香,啲雜菌亦食得出唔喺罐頭貨。之但喺,最敗筆喺個飯過鹹,小弟都算喺較為食得鹹嘅人,都覺得偏鹹
朱古力花生醬焦糖香蕉厚焗鬆餅配杏仁雪糕 $58

既然生日飯,當然要嗌埋道甜品先夠滿足啦,甜品選擇唔少,但厚焗鬆餅喺今次嘅心水。4款鬆餅中,焦糖香蕉較啱老婆口味,同埋做起嚟較花巧。
嚟到嘅成品,果然跟足餐牌個樣,以朱古力及花生醬晌碟面畫上粗線紋,好有美感;香蕉嘅焦糖化亦做得相當出色,薄脆焦香,整體嚟講,跟餐牌嘅賣相一樣。
朱古力花生醬焦糖香蕉厚焗鬆餅配杏仁雪糕
厚焗鬆餅嘅質感確喺唔錯,外層有點脆,餅心軟綿綿,最鍾意喺朱古力漿同糖漿都可以自主落幾多就淋幾多,再伴一小件焦糖香蕉同軟滑富奶香嘅杏仁雪糕,一啖放入口,滿足感爆燈
。不過,花生醬嘅元素就真喺丁「點」到即止!
鮮奶咖啡 $26

一早已諗定配甜點就要番鮮奶咖啡,但見佢一杯鮮奶咖啡只賣$26,都諗住可能喺全機沖嗰隻,但送上成品,真喺喜出望外。唔單拉花靚,花紋細膩,圖案對稱,入口更喺均勻柔滑,咖啡味醇香,真心抵飲
鮮奶咖啡
若非晚餐餐牌一事留下少少唔好印象,服務一環應該喺幾好;順帶講埋,落單前先問清楚喺咪喺可能儲里數,但個侍應A問過好幾個人先肯定可以儲,所以,可見管理方面仍有好多改善空間。而食物嘅綜合嘅打分,亦因為個炸嘢及意大利飯拉低咗分,否則,喺一頓完美嘅生日飯。故此,整體嚟講,仍有好多位要執一執漏。
庆祝纪念
生日