/ /假日到咖啡店Chill一Chill( ´▽`)見到佐敦新開左間咖啡店☕️仲有生酮餐單添啊🤩🤩𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥超豐富呀!!大滿足!🥰有三文魚、香腸、黑松露炒蛋、沙律、薯餅超鐘意個黑松露炒蛋,好香好濃郁!成個感覺都好清新!牛油果蟹肉意粉🍝呢個超級清新!!食落唔會好鹹牛油果已經切成粒咁!仲配有蟹肉同扁青豆,真係好夾!𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 咖啡拉花超靚🥰揀咗fruity豆𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪呢杯就揀左nutty豆,飲落少少burnt仲見到有優惠添啊😚😚✨晚市外賣優惠:🤍主餐牌所有食品一律8折🤍晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)🤍餅櫃內蛋糕75折📍 Heart Coffee (佐敦)佐敦廟街285號地舖#HeartJordan #Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop #healthynewyear #heartc
/ /
假日到咖啡店Chill一Chill( ´▽`)
見到佐敦新開左間咖啡店☕️
仲有生酮餐單添啊🤩🤩

𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥
超豐富呀!!大滿足!🥰
有三文魚、香腸、黑松露炒蛋、沙律、薯餅
超鐘意個黑松露炒蛋,好香好濃郁!
成個感覺都好清新!

牛油果蟹肉意粉🍝
呢個超級清新!!食落唔會好鹹
牛油果已經切成粒咁!
仲配有蟹肉同扁青豆,真係好夾!

𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖
咖啡拉花超靚🥰揀咗fruity豆
𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪
呢杯就揀左nutty豆,飲落少少burnt

仲見到有優惠添啊😚😚
✨晚市外賣優惠:
🤍主餐牌所有食品一律8折
🤍晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)
🤍餅櫃內蛋糕75折

📍 Heart Coffee (佐敦)
佐敦廟街285號地舖

#HeartJordan #Heartfromhome #HeartC #Heartattention #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop #healthynewyear #heartcoffeehk #佐敦 #佐敦咖啡 #好有heart
  • Latte
  • 全日早餐
最近放假想約下朋友搵間Cafe chill下,朋友話佐敦有間Cafe唔錯約我去試試,到步後發現呢間cafe果然幾chill,純白裝修之如仲有部分戶外座位😝唔經唔覺我地坐係到邊食邊傾左好耐😂而佢既食物質素十分之高,決定介紹比大家😋 ◦ 手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋 ($88)見好多枱客都叫左sourdough,我地又黎試試🤪麵包帶少少酸味,同時烘得比較脆,口感,上面既配料除左吸睛既流心蛋之外,仲有唔少鴨腿肉絲、紫椰菜同埋沙律菜😋當中我尤其鍾意鴨腿肉絲,佢完全冇騷味,而且煮得好淋,配上椰菜雞蛋同麵包一啖食落去真係口感勁豐富而且大滿足🤩🤩🤩◦ 意大利煙肉雜菌卡邦尼意粉 ($88)呢份意粉份量都幾大,上面同樣有隻流心蛋🥚,煙肉同埋菇都份量多同埋炒得幾香;卡邦尼醬汁蛋味偏重,濃稠度適中,整體黎講都幾好食😝◦ 焦糖香蕉朱古力窩夫 ($72)呢份食物既賣相好靚!首先佢有一大球雲呢拿雪糕,下面有兩個Croffle🥐,旁邊仲有焦糖香蕉🍌同埋士多啤梨🍓 Croffle既牛油味好香,而且焗到好脆口,幾樣食物一齊食真係Perfect💯◦ Carrot Cake ($55)係落單位置附近有一個蛋糕櫃,店員介紹話大部分

◦ 手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋 ($88)

◦ 意大利煙肉雜菌卡邦尼意粉 ($88)

◦ 焦糖香蕉朱古力窩夫 ($72)

◦ Carrot Cake ($55)
係落單位置附近有一個蛋糕櫃,店員介紹話大部分都係佢地自己整既cake,例如有芝士杏仁豆腐餅、Tiramisu、Carrot Cake等,難得有Carrot Cake我同朋友就揀左呢款🤣雖我覺得佢既核桃份量都幾足料,食落去口感唔錯;同時佢用左蔓越莓乾,真係食得出個種酸甜味,cream亦唔會好油膩,呢份Carrot Cake真心高質推介‼️

◦ 抹茶拿鐵 ($50→$25, 早午市跟餐半價)
睇食評已經知道佢地既拉花好靚,而且每杯既都唔同,好似抽獎咁👀 今日我得到既係一隻兔仔🐰,真係勁勁勁可愛!鍾意兔仔既朋友影左勁多相,一直表示因為太靚而唔捨得飲😂 抹茶同奶既比例似一半一半,份量都唔細,甜度適中,整體黎講好滿意😙

◦ 水 (免費)
呢到提供兩款水,分別係普通水同埋薄荷檸檬水,推薦大家飲下薄荷檸檬水,畢竟好少餐廳會有薄荷檸檬水提供🫶🏻我覺得薄荷味道唔會好濃,飲落幾清新適合大家食甜品前後飲一飲清下口腔😂

原來餐廳有一系列生酮飲品同食物,例如生酮All Day Breakfast ($120), 生酮巴斯克芝士蛋糕 ($65), 生酮抹茶配鮮忌廉 (熱飲$50),已經同朋友講好下次再黎試下佢個生酮menu🤤

最後留意到餐廳係恢復番晚市堂食之後,仲繼續有晚市外賣優惠,例如主餐牌所有食品一律8折,仲會送炸雞翼4隻或$40以下既飲品一杯,想單純買件Cake既都有75折,有興趣既朋友不妨過黎買番件試試😋

總括而言我感覺餐廳無論係食材、烹調、裝修、服務都幾用心,真心推介俾各位❤️

📍Heart Coffee
2022-04-27
  • 手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋
♡ Matcha Latte $26抹茶拿鐵入口順滑🍃 奶同茶既比例剛好 可以飲到茶香😆 宜家中午時段做緊跟餐飲品半價既優惠 非常抵食💫 The iced matcha latte was rich & smooth🍵, and the ratio of milk and matcha was just right👌🏻 It’s such a great deal for having a 50% discount on it🥳評分: 8.5/10🌟♡ Earl Grey Latte $26伯爵拿鐵飲落幾清新 但就唔夠順滑 有啲茶粉粒🥹 不過整體黎講都算唔錯😎Earl grey latte was fresh & not bad, but I just hope the texture could be more smooth😌評分: 7/10🌟 ♡ Chicken Creamy Penne $78雞肉蘑菇忌廉長通粉份量十足 細食既女仔share食就啱哂🤣 雞肉肉質夠淋 同濃郁帶淡淡芝士香既忌廉汁好夾🧀 值得一試🤩The portion size was quite huge and
♡ Matcha Latte $26
評分: 8.5/10🌟

♡ Earl Grey Latte $26
評分: 7/10🌟

♡ Chicken Creamy Penne $78
The portion size was quite huge and goes well with the healthy mushroom🍄 Chickens was soft and flavourful🍗, and I loved the rich, creamy & cheesy sauce the most!😋
評分: 8.5/10🌟

♡ Homemade Carrot Cake $55
甜品絕對係成餐飯非常完滿象徵😛 自家製蘿蔔蛋糕食落夠濕潤同鬆軟🥕 仲有提子乾既天然甜味🍇 值得一試🧡
A meal is never complete without dessert, and it’s the reason why I ordered the carrot cake🍰 It’s surprisingly soft & fluffy, with the right amount of sweetness, nice!🤍
評分: 9/10🌟

♡ Caramel Banana Waffle Chocolate Sauce $72
焦糖香蕉朱古力窩夫食落好鬆脆🧇 香甜既草莓🍓、藍莓🫐同焦糖香蕉🍌夾埋雲尼拿雪糕🍨真係令人滿足😋
Caramelized banana with crispy waffle & sweet chocolate sauce was so satisfying🥰 Both blueberry and strawberry was fruity, and the vanilla ice cream definitely enlightened the whole dish✨
評分: 8/10🌟

餐廳因應政策 宜家回復返晚市供應🤞🏻另外晚市外賣享有餐牌所有食品8折、送炸雞翼或飲品一杯同蛋糕75折既優惠🌟 照顧埋唔想堂食既朋友🫶🏻
—————————————————————————————
Heart Coffee (佐敦)

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff佐敦

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #heartcoffee #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #網店美食 #打卡cafe #打卡餐廳 #雞肉蘑菇忌廉長通粉 #焦糖香蕉朱古力窩夫 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생

#HeartC #HeartJordan #Heartattention #Heartfromhome #heartcoffeehk #jordancoffee #heartcoffee #brunch #coffeetime #coffeehk #ketomenu #ketocoffee #hongkongcoffeeshop #healthynewyear #heartcoffeehk #佐敦 #佐敦咖啡 #好有heart
Matcha Latte
Earl  Grey  Latte
Matcha Latte
  • 雞肉蘑菇忌廉長通粉
2022-04-22 44 浏览
難得放假要去下cafe,平日人少d感覺舒服d。朋友話呢間睇落性價比幾高,所以就過黎試下~~牛油果🥑煙三文魚酸種麵包真心好食,煙三文魚一啲都唔hea!份量多而且好新鮮既感覺,又夠厚身,兩個人share又幾岩。牛肝菌黑松露雞柳意大利飯呢個飯嘅軟硬度適中👍🏼呢點已經覺得值得欣賞,味道唔會太濃。兩杯飲品可以半價,味道正常呢個窩夫好有趣係酥皮feel,有驚喜,但一定要share先得😂唔係嘅話實在太邪惡整體而言值得一試,cp值幾高

牛肝菌黑松露雞柳意大利飯
呢個飯嘅軟硬度適中👍🏼呢點已經覺得值得欣賞,味道唔會太濃。

兩杯飲品可以半價,味道正常

整體而言值得一試,cp值幾高
2022-04-20 40 浏览
我可能有10年以上冇去過廟街😂我對廟街嘅印象依然停留喺好熱鬧,好多檔仔,一間間懷舊商鋪同餐廳嘅階段。今日因為有事情要做,同朋友經過廟街。原來廟街已經轉換咗一個新面貌,有唔少佈置新穎嘅餐廳。我哋行咗一陣,俾Heart Coffee 嘅簡潔明亮裝修吸引,於是決定入去試吓。Heart Coffee 嘅室內設計俾我有一種溫馨小花園嘅感覺。食物、飲品同甜品嘅選擇都唔少。我哋心大心細,樣樣都想試。最終揀咗一款主食,兩杯飲品同一客甜品。-深海比目魚柳炸薯條($148)賣相精緻,有一張仿報紙印花嘅隔油紙墊住魚柳同薯條,而且薯條上面亦有新鮮嘅沙律菜作點綴。金黃色嘅脆漿唔會太厚,剛剛好包住比目魚柳。-沖繩黑糖泡沫咖啡(凍)($56)甜度適中,咖啡味香濃,並冇酸味。雖然加左冰,不過飲到尾依然夠味。-泰茶鴛鴦(凍)($56)用泰式奶茶整嘅鴛鴦好特別,我真係第一次飲!我本身都好鍾意泰式奶茶嘅香味,加上咖啡,分量調教得啱啱好,兩種味道都可以同時品嚐到。真心推介呢杯咁有Heart嘅鴛鴦!-芝士杏仁豆腐餅 ($55)呢款cheesecake有清香嘅杏仁味,亦有淡淡嘅豆腐香。蛋糕上面嘅杏仁新鮮脆口,食起上嚟多重層次,食

-芝士杏仁豆腐餅 ($55)呢款cheesecake有清香嘅杏仁味,亦有淡淡嘅豆腐香。蛋糕上面嘅杏仁新鮮脆口,食起上嚟多重層次,食晒成件蛋糕都唔會覺得漏。

最近Keto Diet咁流行,餐廳都特別有一個生酮餐牌,主食、飲品同甜品通通都有!(連芝士杏仁豆腐餅都有Keto version!) 生酮飲食嘅人都可以同唔係diet緊嘅朋友一齊出街食飯,大家都選擇到自己喜愛嘅食物。

4月21號之後恢復返有晚市供應 ,我下次可以再去試吓食晚餐,同朋友慢慢傾慢慢食啦!不過店員好細心咁同我講話晚市外賣都好多優惠: 主餐牌所有食品一律8折、晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下),餅櫃內蛋糕更有75折。
2022-04-20
下午茶
  • 泰茶鴛鴦
  • 芝士杏仁豆腐餅
2022-04-20 35 浏览
平日lunch time過咗嚟呢間cafe食個 light meal~ 呢度嘅環境簡約舒適, 係佐敦一帶可以稱得上為高質Cafe! 食物方面選擇多, 午市指定飲品仲有半價優惠呢! 𓌈˒˒ 酸種麵包 ➕ 牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋酸種麵包係店家自家製的, 麵包外層硬脆, 有咬口, 內裏鬆軟, 包體帶少少酸味。多士上放上牛油果蓉🥑、煙三文魚、水煮蛋。煙三文魚份量好多, 帶鹹香; 一切開水波蛋, 蛋黃漿就即刻流出嚟! 蛋黃漿沾滿麵包, 加上香滑creamy嘅荷蘭醬, 增添濕潤度, 整個味道層次更豐富ꕀ🍵 Matcha latte 入口有濃厚抹茶味, 口感順滑, 唔會比奶味蓋過, 我呢個抹茶控表示係一杯相當出色嘅 matcha latteꕀ

𓌈˒˒ 酸種麵包 ➕ 牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋

🍵 Matcha latte
2022-04-20
① 牛油果蟹肉意粉🥑 ($108)// 依款整體嘅顏色配搭偏淡色,俾到人錯覺係健康嘅感覺哈哈😆~牛油果切成粒粒唔好太融同時帶咬口😚而且仲有股檸檬清香🍋不過有少少唔夾同埋整體偏淡~唔太啱重口味人士啦😌//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌗🌑🌑② 牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 ($88)// 依款意大利飯好多料!有好多雞柳同埋菇🥰美中不足係飯偏硬身有少少生🙈不過好彩醬汁唔會好膩所以食完都唔會好濟🤰🏻//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑③ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($46)④ 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 ($40) // 咖啡都唔錯!香濃同埋帶咖啡豆香🤎以主食為主嘅𝙘𝙖𝙛𝙚嚟講真係唔錯的~//.嚟緊放寬堂食限制仲會有晚市堂食提供🤩而且仲有晚市外賣自取8折優惠✨仲會送雞翼同埋飲品都幾抵😻餅櫃蛋糕仲會有75折🍰!
① 牛油果蟹肉意粉🥑 ($108)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌗🌑🌑
牛油果蟹肉意粉

② 牛肝菌黑松露雞柳意大利飯 ($88)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
牛肝菌黑松露雞柳意大利飯

③ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ($46)
④ 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 ($40)
Flat  white
Iced  latte

Flat  white
Iced  latte
  • 牛油果蟹肉意粉
  • 牛肝菌黑松露意大利飯
☕️☕️☕️今日要介紹一間非常用心製作、經營同待客嘅咖啡店 Heart coffee裝修以純白色為主 俾人一種舒適慢活嘅感覺🥰餐廳喺食物方面嘅選擇好多特別提供keto 生酮飲食餐單 啱晒減緊肥嘅朋友🥓ALL DAY BREAKFAST ($118)係好豐富嘅全日早餐😍 炒蛋、德國香腸、雜菌、煙肉、煙三文魚、薯餅、sourdough、沙律 應有盡有😌特別欣賞佢哋嘅炒蛋加入左黑松露「菌」味超級香 🍄 🍝意大利煙肉雜菌卡邦尼意粉($88)意粉中間配以一隻流心嘅溫泉蛋 篤穿佢再撈混令到成碟意粉嘅蛋香味好出好重🧇焦糖香蕉朱古力窩夫($72)呢個甜品係最有驚喜😍♥️賣相非常花心思👍🏻仔細一睇 發現餅底非常特別與其話係一個窩夫 不如話係千層酥皮🤤雲呢拿雪糕配埋香脆可口嘅酥皮夾住黎食 味道一流😋⭐️識食Tips: 雖然係Cafe但餐廳開到夜晚 有晚市供應㗎疫情關係 晚市外賣仲有好抵嘅優惠:1️⃣ 主餐牌所有食品一律8折2️⃣ 晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)3️⃣ 餅櫃蛋糕75折
☕️☕️☕️
裝修以純白色為主 俾人一種舒適慢活嘅感覺🥰
餐廳喺食物方面嘅選擇好多
特別提供keto 生酮飲食餐單 啱晒減緊肥嘅朋友

🥓ALL DAY BREAKFAST ($118)
係好豐富嘅全日早餐😍
特別欣賞佢哋嘅炒蛋加入左黑松露
「菌」味超級香 🍄

🍝意大利煙肉雜菌卡邦尼意粉($88)
意粉中間配以一隻流心嘅溫泉蛋 篤穿佢再撈混
令到成碟意粉嘅蛋香味好出好重

🧇焦糖香蕉朱古力窩夫($72)
呢個甜品係最有驚喜😍♥️

⭐️識食Tips:
雖然係Cafe但餐廳開到夜晚 有晚市供應㗎
疫情關係 晚市外賣仲有好抵嘅優惠:
1️⃣ 主餐牌所有食品一律8折
2️⃣ 晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)
3️⃣ 餅櫃蛋糕75折
2022-04-13 38 浏览
🍽Big Breakfast $108🍽Homemade Tiramisu $68🍽Almond Tofu Cheese Cake $55☕️Flat White $40☕️Yuzu Orange Espresso Soda $56餐點種類都有幾多選擇 你睇完成個餐牌都需要啲時間不論主食 飲品 甜品都有好多款可以揀Big Breakfast既份量真係好鬼Big一個女仔應該唔會食得晒建議兩個人share食 先食得落甜品Tiramisu用高杯裝得靚靚咁不只係打咭食物 食落甜而不膩 十分順口豆腐芝士蛋糕唔會太重芝士味反而食到豆腐味多啲 冇咁重負擔既甜品而且坐得舒服 枱與枱之間唔算迫適合朋友聚會

🍽Big Breakfast $108

豆腐芝士蛋糕唔會太重芝士味
反而食到豆腐味多啲 冇咁重負擔既甜品
而且坐得舒服 枱與枱之間唔算迫
適合朋友聚會
餐廳:Heart Coffee (佐敦)地址:佐敦廟街285號地舖每次經過佐敦都會有個目標想去晒每一間嘅Cafe,今次去咗呢間開咗1年多啲嘅Heart Coffee @heartcoffee.hk 食tea🍰,下晝4點幾嚟到坐滿7-8成人。有人喺到嘆杯啡做吓嘢,有人喺到開紅酒傾偈,有人帶埋小朋友嚟打卡食cake,成個畫面就好似形成咗一幅生動有趣嘅畫咁🖼✝️酸種麵包+牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋 $88喺外層香脆可口、內層鬆軟嘅酸種麵包上放咗牛油果蓉、煙三文魚同半熟水煮蛋,再加埋五大法式醬料之一嘅荷蘭醬,為成個麵包增加咗creamy嘅口感😋。切開水煮蛋蛋黃湧流而出相當吸引😍,另外有啲沙律菜做配搭食落就更加fresh🌿✝️健康果昔碗 $68將巴西莓混合埋藍莓🫐、士多啤梨🍓、紅莓乾等水果,加入南瓜籽、燕麥等有營養而豐富咗smoothies口感嘅食材,唔少得排得好整齊襯色好靚嘅青蘋果🍏,整成呢個介乎於smoothies和雪糕之間質感嘅果昔碗,啱晒鍾意健康或者輕食嘅人💪,打卡仲一流添✝️芝士杏仁豆腐餅 $55佢哋所有蛋糕都喺Cafe廚師自己Homemade,夠晒用心💕,每日嘅蛋糕款都唔同,今次就試咗佢哋嘅
餐廳:Heart Coffee (佐敦)
地址:佐敦廟街285號地舖

每次經過佐敦都會有個目標想去晒每一間嘅Cafe,

✝️酸種麵包+牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋 $88

✝️健康果昔碗 $68
將巴西莓混合埋藍莓🫐、士多啤梨🍓、紅莓乾等水果,

✝️芝士杏仁豆腐餅 $55
每日嘅蛋糕款都唔同,今次就試咗佢哋嘅芝士杏仁豆腐餅,聽講有時仲會有Keto版本😍,啱晒On緊Keto-Diet嘅人。
面頭有滿滿嘅杏仁碎,豆腐濃香之間帶有陣陣杏仁霜嘅味道,鍾意杏仁霜同豆腐嘅人要試吓喇😌

✝️鴨腳木蜜黑咖啡 $46
鴨腳木蜜又叫冬蜜,平時飲「廿四味」涼茶喺其中一隻主要材料,有豐富嘅營養成份同功效,估唔到咖啡都見到佢嘅出現🤪,飲落味甘而帶有獨特嘅苦香,唔洗加糖或奶因為都幾甜,以試新嘢同創意嚟講真喺幾特別,就好似翻版「鬼佬涼茶」咁🤣

因為疫情關係所以停咗晚市堂食,但其實佢哋一路都有晚市供應㗎,依家仲特別推出晚市外賣優惠🤑,主餐牌所有食物一律有8折,而晚市外賣仲送炸雞翼4隻或者$40以下飲品一杯🥤,餅櫃內嘅蛋糕亦有75折🍰,都咪話唔抵食🤩
2022-04-12
2022-04-11 37 浏览
煙三文魚蘆筍意大利飯味道較淡,只吃到三文魚的鹹味,飯的口感較硬,不過落料好大方All day breakfast 麵包和黑松露炒蛋很出色,蛋很滑,配香脆煙韌的酸種包很好食Fish and chip炸魚是鱈魚,薯條無鹽,所以整體味道亦是較淡Tiramisu Cream的部份有點太空氣感,不夠滑,芝士味較淡野莓金寶喜歡酸的朋友一定要試,配上香脆甜蜜的金寶和雪糕很好食,口感十足,好開胃香蕉窩夫原來窩夫是用牛角包烘的,有點驚喜,口感酥脆香橙咖啡梳打最有特色是這杯飲品,三種飲品的酸味混在一起,幾有層次感,像一杯燶了的橙汁,推介一試3人埋單共$724,價錢合理,坐得舒適

煙三文魚蘆筍意大利飯
味道較淡,只吃到三文魚的鹹味,飯的口感較硬,不過落料好大方

All day breakfast
麵包和黑松露炒蛋很出色,蛋很滑,配香脆煙韌的酸種包很好食

Fish and chip
炸魚是鱈魚,薯條無鹽,所以整體味道亦是較淡

Tiramisu
Cream的部份有點太空氣感,不夠滑,芝士味較淡

野莓金寶

香蕉窩夫
原來窩夫是用牛角包烘的,有點驚喜,口感酥脆

香橙咖啡梳打

3人埋單共$724,價錢合理,坐得舒適
  • 野莓金寶
2022-04-11 570 浏览
佐敦呢間咖啡店設戶外用餐區,到訪當日都有鍾意享受日光浴嘅朋友揀坐出面,室內就擺滿植物,感覺簡約舒適。呢度嘅食物選擇豐富,餅櫃放滿自家製凍餅同甜品,見隔離枱食芝士杏仁豆腐餅幾吸引,估唔到店員話仲有Keto版本,除左蛋糕外亦有Keto主食同飲品,適合on diet嘅朋友~🍽手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋酸種麵包 Pulled Duck Leg Poached Egg Sourdough ($88)食厭左牛油果多士嘅可以試下呢款慢煮鴨腿肉,鴨腿肉唔乾唔鞋,水波蛋時間控制得宜,酸種麵包係硬脆型,包身煙韌,酸味明顯,配蛋漿、荷蘭醬同大量紫椰菜食味夠晒滋味。餐牌列名酸種麵包全人手製作,天然發酵,包保顧客食得安心。🍽牛油果蟹肉意粉 Avocado Crab Meat Spaghetti ($108)牛油果熟透,醬汁creamy,蟹肉份量多,帶少許海水鹹鮮味,埋檸檬汁會清新啲。
☕️伯爵拿鐵 Early Grey Latte ($50 跟餐$25)平日午市指定飲品有半價優惠,試左朋友呢杯一啖,聞已經覺得伯爵茶味非常濃郁,味道亦然,非常出色。☕️水果茶 (菠蘿百香果) Iced Fruit Tea (Pineapp

手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋酸種麵包

伯爵拿鐵

☕️水果茶 (菠蘿百香果) Iced Fruit Tea (Pineapple Passionfruit) ($56)
呢杯係signature drink所以無半價優惠,落單時店員亦貼心提醒,不過當日天氣太熱想飲啲清涼啲嘅飲品就試左呢杯,酸酸甜甜幾順喉,仲有果肉喺底。
水果茶 (菠蘿百香果)

對佐敦呢間cafe有啲印象,除左因為純白設計喺廟街特別顯眼,亦因為好少cafe會開埋晚市(當然而家因疫情暫停),不過呢段期間推出左唔少晚市外賣優惠,包括主餐牌所有食品8折、餅櫃蛋糕75折,兼送4隻炸雞翼或$40以下飲品1杯,附近嘅朋友可以支持下~

餐牌:
午餐
手撕慢煮鴨腿肉配水煮蛋酸種麵包
伯爵拿鐵
水果茶 (菠蘿百香果)
💎總評分:8.0/10-Cafe嘅全白嘅設計簡單樸素,綠色植物嘅點綴令環境感覺舒服🌱,特別鍾意佢地嘅玻璃儲水箱,中間放左水晶石好有靈氣🔮,設有吧台,高枱同沙發位,室外座位都算多,可以帶毛孩嚟嫁🐶!Cafe有Wi-Fi供應,見到一兩位食客喺度做野,的確係個WFH嘅好地方💻。🚗 舖頭喺地面,前面一排咪錶,不過好多時都full,揾個掛住泊留意住情況都OK。1️⃣ Sourdough with Pulled Duck Leg & Poached Egg $88本來想食最愛嘅scrambled egg,但係見到手撕慢煮鴨腿肉🦆好特別,水煮蛋非常成功,一拮就爆好治癒🤩。鴨腿肉亦好入味,夾埋用醋調味過嘅紫椰菜,同蛋黃嘅蛋香🥚,完對嘅配搭! 2️⃣ Black Truffle Risotto $88Risotto即叫即煮嚟到時仲冒住煙,食材嘅配搭豐富,除左牛肝菌味仲有雞肉🐓,肉質唔鞋而且份量好有良心!個人覺得黑松露味道可以更加突出🙈,但整體口感creamy味道不錯👌🏻。3️⃣ Homemade Carrot Cake $55Cashier隔離有個甜品櫃,係off menu嘅daily product,當日嘅alm
💎總評分:8.0/10

2️⃣ Black Truffle Risotto $88
Black Truffle Risotto

3️⃣ Homemade Carrot Cake $55
Cashier隔離有個甜品櫃,係off menu嘅daily product,當日嘅almond toffee cake同almond tofu cheesecake都相當吸引🤤,店員推介signature自家制carrot cake,完全勾起小編嘅回憶!話說細個時喺英國留學boarding school成日都有,但係喺香港好難揾到呢款咁傳統嘅英式蛋糕🇬🇧!雖然真係用蘿蔔整,但係無蘿蔔味🥕,以蔬菜自身嘅甜味取代白糖,相對高纖,而且口感比其它蛋糕濕潤。除左蘿蔔絲,仲有好多walbut碎同Cranberry,相當足料😋,面頭嘅應該係butter cream,食落仲有少少cheese味,作為飯後甜品兩個人share啱啱好💯。
Homemade Carrot Cake

4️⃣ Iced Mocha $56;Earl Grey Latte $50
飲品跟餐有半價優惠,不過signature drinks例外,畢竟定價不便宜,所以小編只要左D普通野😆,正常發揮,earl grey latte略嫌多渣。

Cafe嘅主菜水準達標,但甜品真係有heart!On menu嘅恆常野包括 apple crumble,creme brulee,tiramisu,見到其他食客order賣相都好吸引🥰,凍櫃入面嘅應該無日唔同,如果唔係怕肥真係想食晒🥺,有機會小編會再嚟坐底邊食野邊食cake🎂。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2022-03-28
Black Truffle Risotto
  • carrot cake
最近難得出街都會想喺附近慢慢地享受一餐,然後就會cafe hopping一下‍😛 今次被選中既Cafe係 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ☕️Keto menu佔一賴頁咁多,係少見既Cafe有咁多生酮飲食既選擇👍🏼 連甜品都有keto版本!講下食左咩💁🏽‍♀️➿ 手撕慢煮鴨腿肉酸種麵包 配水波蛋 ($88)酸種麵包係店家自家製既,標謗天然發酵既🍞 所以揀左款少見d既鴨腿肉試下~ 鴨腿肉撕成幼絲,入口軟冧😋 仲有熟既紫椰菜鋪喺肉與包之間,又有新鮮既沙律菜🥗 南瓜籽伴碟,整體口感豐富~ 鴨腿肉既醬汁、荷蘭汁,加上蛋汁令到塊sourdough濕潤度提高,而邊邊位保持硬脆~ ➿ 芫荽金不換帶子長通粉 ($98)綠油油既一碟意粉🍝 好香好重香料味道啊,金不換味道相比芫荽味道重一點點!帶子鮮嫩,長通粉就帶點咬口~➿ 𝑨𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝑻𝒐𝒇𝒖 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆 ($55)除左menu上既甜品choice,餅櫃都有幾款🤩 杏仁豆腐就見得多,用黎做chessecake既口味就第一次見~ 估計呢件蛋糕落左唔少既杏仁粉,因為啖啖都好有杏仁香,但有唔會完全蓋過豆腐既味道!➿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($50)

講下食左咩💁🏽‍♀️
➿ 手撕慢煮鴨腿肉酸種麵包 配水波蛋 ($88)

➿ 芫荽金不換帶子長通粉 ($98)

➿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($50)
係我見過最深色既Earl Grey Latte,一上台仲以為俾錯左咖啡俾我🤣 坊間既同款飲品大多數都會重奶,而呢度既相反,好重茶味(鐵飯腳問:係咪落左半壺茶去沖?🙊)any肥,呢杯Earl Grey Latte 係我飲過最重茶味,最唔覺得甜既一杯~

🌟
仲有外賣自取既優惠,選擇都幾吸引,路過呢頭就考慮下啦~
外賣自取dinner又有另外既優惠💁🏽‍♀️ 主餐牌食品8折,外賣仲會送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)餅櫃既蛋糕都會有75折👍🏼
2022-04-02 44 浏览
📍Heart Coffee - #YFF佐敦 💎-呢日同朋友經開廟街,見到呢間cafe有提供keto餐單,而且裝修同環境都睇落幾舒服,走簡約小清新風格,啱晒文青而又追求健康既朋友。而且店內不時傳來店家焗製蛋糕既陣陣香氣,非常誘人。💡手撕慢煮鴨腿肉 配 水煮蛋、酸種麵包($88)最鐘意食sourdough嘅我諗都冇諗就嗌咗呢個菜式,好好彩麵包既質地非常合我心意,手工製作既酸種麵包外帶硬脆內煙韌,好有咬口,而且包體帶啲酸味。配料亦相當特別,有別於常見既牛油果/煙三文魚,呢到仲提供咗手撕鴨肉既選擇,鴨肉調味得宜,juicy得黎非常香嫩,份量亦相當多,堆到成座山咁高。配以滑嫩既水波蛋汁以及以醋醃過既紫椰菜同食,味道清新得黎相當有層次,完全唔會有膩感。💡生酮草飼西冷牛扒 配 牛肝菌汁、沙律 ($138)進行緊生酮飲食既友人見到呢到嘅生酮餐單即刻雙眼發光🤩因為呢到既keto menu相當齊全,上至主食,下至甜品飲品都有唔少選擇。呢塊西冷既生熟程度控制得宜,肉質唔算好嫩,質地偏紥實但完全唔會有筋~ 配菜跟咗沙律,最驚喜既係呢個餐竟然仲配咗牛油果,所以食晒成碟就算冇澱粉質落肚都相當飽肚,用料絕對對得住
📍Heart Coffee - #YFF佐敦 💎

💡手撕慢煮鴨腿肉 配 水煮蛋、酸種麵包($88)

💡生酮草飼西冷牛扒 配 牛肝菌汁、沙律 ($138)
進行緊生酮飲食既友人見到呢到嘅生酮餐單即刻雙眼發光🤩因為呢到既keto menu相當齊全,上至主食,下至甜品飲品都有唔少選擇。呢塊西冷既生熟程度控制得宜,肉質唔算好嫩,質地偏紥實但完全唔會有筋~ 配菜跟咗沙律,最驚喜既係呢個餐竟然仲配咗牛油果,所以食晒成碟就算冇澱粉質落肚都相當飽肚,用料絕對對得住個價位。

💡抹茶飲品 配 鮮忌廉 (keto set半價加配生酮飲品👉🏻$28)
好surprised呢到居然仲有提供生酮飲品,全部都係無糖既,非常keto-friendly。呢杯抹茶飲品加入咗鮮忌廉,口感、風味及油脂量都相當豐富,飲落非常rich!

💡焦糖香蕉朱古力窩夫 ($72)
上菜後先發覺呢到既窩夫竟然係用croissant,即係以窩夫機壓制而成既croffle🤩仲要有三大舊!酥皮質地既窩夫新鮮製作,口感相當酥脆,熱辣辣既口感🧇同凍冰冰既雲尼拿雪糕🍦同食,簡直就係冇得輸既組合~

聽店員講,呢間cafe平時仲有晚市堂食供應,但依家因為疫情既原因被迫暫停,只做外賣,並提供以下晚市外賣優惠:
- 主餐牌所有食品一律8折
- 晚市外賣送炸雞翼4隻或飲品一杯($40以下)
- 餅櫃內蛋糕75折

疫情之下,各小店既營運都大受影響,係呢個時勢生存真係相當有困難,大家有能力既話記得要多多支持呢啲咁有heart既小店,要幫助良幣喺逆市之中生存啊💪🏻