鏗鏗!𝐇𝐚𝐬𝐡𝐭𝐚𝐠 𝐁的拿破崙千層蛋撻有幾出名唔洗多講🌟花花狀的𝐍𝐚𝐩𝐨𝐥𝐞́𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭除了原味 亦有抹茶味🍵喜歡千層酥皮的 推介要試新登場的酥皮系列🍞脆到爆炸!!!( *’ω’* ).① 拿破崙焦糖千層撻💛 ($18)// 號稱成為旅客手信新歡的蛋撻!花花狀千層拿破崙酥皮外貌真的很可愛🥰酥皮薄薄一層,但是脆度很厲害,咬下去咔嚓咔嚓的✨中間焦糖蛋心烤至微焦🔥中間滑嫩 味道偏甜但蛋香很重(((不過$18真的不會經常買🥲 //🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 歐陸煙肉酥🥓 ($28)③ 韓式部隊酥🇰🇷 ($25)④ 和風蟹柳棒酥 ($28)// 最近麵包店亦推出了丹麥酥,酥皮同樣做到多層酥脆的酥皮,層次很多而且酥皮與酥皮之間有著空氣感,食起來很舒服!//如果買回家食的話,建議160度焗5分鐘會更好食(๑✧∀✧๑).𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
鏗鏗!𝐇𝐚𝐬𝐡𝐭𝐚𝐠 𝐁的拿破崙千層蛋撻有幾出名唔洗多講🌟
花花狀的𝐍𝐚𝐩𝐨𝐥𝐞́𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭除了原味 亦有抹茶味🍵
喜歡千層酥皮的 推介要試新登場的酥皮系列🍞
脆到爆炸!!!( *’ω’* )
① 拿破崙焦糖千層撻💛 ($18)
🌕🌕🌕🌕🌕🌗

② 歐陸煙肉酥🥓 ($28)

③ 韓式部隊酥🇰🇷 ($25)

④ 和風蟹柳棒酥 ($28)

𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
  • 拿破崙焦糖千層撻
2023-12-01 292 浏览
Ig近期都有比依間主打嘅花花酥皮蛋撻洗版🌼我係去咗銅鑼灣店,覺得人流相對會少人啲,經過尖沙咀新店條人龍係會長到唔敢去排🙈今次試咗佢哋四款嘢,不得不說酥皮係好食鬆脆嘅,但始終我唔係一出爐就即食,所以一定要自己再焗一焗先會食到佢嘅酥皮口感🥰🥧拿破崙焦糖千層撻 $18Size係比一般蛋撻再大啲,而蛋漿部分係比蛋撻軟身香濃😉 蛋漿底部仲會有層焦糖🍯朋友室溫食會覺得好甜,而我焗熱咗先食就會冇室溫咁甜喇😌🥓歐陸煙肉丹麥酥 $28個酥皮幾特別,橫切面係圖3咁💁🏻‍♀️如果係想飽肚啲,或好似我咁鐘意麵團部分多過配料嘅話,會推薦依款😚面頭有焗芝士,內餡係煙肉同蕃茄仔乾,味道酸酸鹹鹹的😋🇯🇵和風蟹柳棒丹麥酥 $28🇰🇷韓式部隊丹麥酥 $28蟹柳嗰款係有紫菜同芥末醬喺面,而部隊嗰款係午餐肉配韓式辣醬,依兩款就會係相對配料同醬汁搶fo啲惹味啲🤤

🥧拿破崙焦糖千層撻 $18

🥓歐陸煙肉丹麥酥 $28

🇯🇵和風蟹柳棒丹麥酥 $28
🇰🇷韓式部隊丹麥酥 $28
2023-11-30 136 浏览
好多人都讚Hashtag b嘅”拿破崙焦糖千層撻 “好食,我自己就覺得⋯⋯佢嘅外皮真係好鬆脆,最勁係凍咗都係脆,但係我自己就覺得如果佢嘅蛋漿再多啲就會好食好多,因為有時有啲角度咬落去之後個蛋漿唔夠多,好似齋食酥皮嘅感覺會有啲乾,同埋我始終太鍾意食bakehouse既蛋撻,雖然係唔同嘅食物,但係我會自自然然作比較,bakehouse 嘅餡比較啱我口味,如果個蛋撻凍咗,bakehouse蛋撻個皮就會輸俾Hashtag b,但係喺我心目中都係鍾意食bakehouse 多啲。
之前每次去都係預先攞籌.不過最近人龍減少.加上尖沙咀新分店開張貨源都比之前穩定.預啱時間甚至唔需要排隊.最近推出士多啤梨Puff.出爐時間係1:45同3:45pm 即叫即做確保新新鮮鬆脆➿鮮雲昵拿士多啤梨泡芙🍓去到都差唔多出爐.價錢比想像中易接受.以手打新鮮雲呢拿忌廉同自家製士多啤梨果肉醬🍓做Puff嘅餡料.Puff口感鬆脆.忌廉輕柔.軟綿.士多啤梨醬唔係死甜嘅味道➿拿破崙焦糖干層撻拿破崙千層撻聽個名好期待.以前要派籌不過當日去到非出爐時間都有足夠嘅貨量🤓食落似葡撻不過撻底好鬆脆.利用焦糖脆脆底做撻底就唔會咁快淋. 而且多咗一層次口感.配咖啡又唔錯😝有唔少人會同Bakedhouse相比.但唔係酸種麵團.價錢.大小都有唔同其實就好難比較.真係視乎當日想食甜一啲定係輕巧一啲既甜食😆.➿極濃蛋撻聽到唔少人對極濃蛋撻失望.的確無令人失望🥲..以”極濃”字眼令人期望係用蛋味濃郁既材料.但都係用普通既雞蛋.曲奇皮都比較薄好易碎.不過口感都幾嫩滑.不過價錢相比普通蛋撻就比較進取..➿鮮雲昵拿士多啤梨泡芙 ʜᴋᴅ 𝟸𝟺➿拿破崙焦糖干層撻 ʜᴋᴅ 𝟷𝟾➿極濃蛋撻 ʜᴋᴅ 𝟷𝟸--(.❛ ᴗ ❛.) fo

➿鮮雲昵拿士多啤梨泡芙🍓

午餐
  • 拿破崙千層撻
  • Puff
2023-11-26 116 浏览
-𝙃𝙖𝙨𝙝𝙩𝙖𝙜 𝘽 🥐位於銅鑼灣 主打創意港式麵包同拿破崙焦糖千層撻之前係經過門口已經聞到香噴噴 加上有台灣youtuber 大推 話係香港近期最好味既蛋撻 就心郁郁好想試下 品牌設計都加入左好多香港元素 另外店內光猛企理麵包 / 蛋糕 / 曲奇 無論係種類 定係 口味都選擇非常多睇得出係想用新方法口味去演繹返傳統港式麵包~🥐招牌拿破崙焦糖千層撻呢個賣相相當誘人 同平時既蛋撻唔同 更偏向花形聽講呢個係足足有27層既千層酥 完全係心機之作同埋都食得到每層帶出黎既酥脆口感 中間層層蛋漿 咬開後先聞到好香既蛋香味 食到最底層仲有濃濃的焦糖味🥐牛角酥用上自家低溫配方長時間發酵麵糰 充分吸收水份就算過左大半日先食都仲係外酥脆、內濕潤既口感牛油味仲好香濃添 再自己配個熱朱古力飲都好正🥐朱古力丹麥酥聽講係用左甜度較低嘅48%法國黑朱古力條整成除左食到濃濃朱古力味之外 仲平衡番丹麥酥既牛油味 🥐韓式部隊丹麥酥部隊鍋就食得多 估唔到仲可以係食丹麥酥時食到上面鋪有香腸同韓式辣醬 咬開就有泡菜 辣辣地 幾有驚喜🥐歐陸煙肉丹麥酥用上巴馬臣芝士 爆餡煙肉 2種鹹香加埋一齊都好夾再加上有乾蕃茄 令丹麥酥食落都唔
𝙃𝙖𝙨𝙝𝙩𝙖𝙜 𝘽 🥐

位於銅鑼灣 主打創意港式麵包同拿破崙焦糖千層撻
之前係經過門口已經聞到香噴噴 加上有台灣youtuber
大推 話係香港近期最好味既蛋撻 就心郁郁好想試下

品牌設計都加入左好多香港元素 另外店內光猛企理
睇得出係想用新方法口味去演繹返傳統港式麵包~

🥐招牌拿破崙焦糖千層撻
呢個賣相相當誘人 同平時既蛋撻唔同 更偏向花形
聽講呢個係足足有27層既千層酥 完全係心機之作
同埋都食得到每層帶出黎既酥脆口感 中間層層蛋漿
咬開後先聞到好香既蛋香味 食到最底層仲有濃濃的焦糖味

🥐牛角酥
用上自家低溫配方長時間發酵麵糰 充分吸收水份
就算過左大半日先食都仲係外酥脆、內濕潤既口感
牛油味仲好香濃添 再自己配個熱朱古力飲都好正

部隊鍋就食得多 估唔到仲可以係食丹麥酥時食到
上面鋪有香腸同韓式辣醬 咬開就有泡菜 辣辣地 幾有驚喜

🥐歐陸煙肉丹麥酥
用上巴馬臣芝士 爆餡煙肉 2種鹹香加埋一齊都好夾
再加上有乾蕃茄 令丹麥酥食落都唔會好膩 唔錯呢~
2023-11-19
下午茶
2023-11-20 420 浏览
之前去過人氣好高嘅烘焙店Hashtag B買過佢哋嘅招牌拿破崙千層蛋撻,覺得幾出色🤩見到其他色彩繽紛又有特色嘅麵包都想試吓。佢哋最近就新推出咗幾款鹹甜口味嘅丹麥酥🥐同樣係酥皮類所以都有一定期待值。另外招牌嘅拿破崙千層蛋撻都要encore,而家係keep住新鮮出爐,可以隨時去買都得🫶🏼拿破崙焦糖千層撻第二次食都覺得正😋😋鬆脆酥香又夠薄嘅千層酥皮拎上手毫不油膩,內裡滿滿滑溜嘅蛋漿富蛋香,充滿焦糖香氣。睇佢IG好似會推出新口味嘅蛋撻,可以期待一下🤪🤪歐陸煙肉丹麥酥丹麥酥搣開即見倒一層層有空氣感嘅內層,口感鬆化酥香,有小麥香之餘仲有啲好似酸種麵包嘅微酸,夾有煙肉🥓好香口。日式蟹柳丹麥酥比較特別,蟹柳塗上芥末醬,食落幾刺激,鍾意wasabi嘅人可以一試😏😏朱古力丹麥酥經典口味嘅甜丹麥酥,夾有一層朱古力,唔會太甜😗人均消費:$30推介指數(10分為滿分):7.5分

歐陸煙肉丹麥酥

日式蟹柳丹麥酥

朱古力丹麥酥
經典口味嘅甜丹麥酥,夾有一層朱古力,唔會太甜😗

人均消費:$30
推介指數(10分為滿分):7.5分
2023-11-19
2023-10-31 333 浏览
让我看看是不是这么个事儿本来是想吃拿破仑酥皮蛋挞的,但是每天限时限量供应,来晚了就没了😿 极浓蛋挞 外面的酥皮是曲奇饼干那种🥧,吃着很疏松焦香,重点是里面的蛋液特别的细腻滑嫩,在唇齿间呲溜地轻盈流淌💦,而且个头还很大,我觉得确实比bakehouse值📌建议想吃拿破仑酥皮蛋挞的友友们,还是稍微早点来
让我看看是不是这么个事儿
📌建议想吃拿破仑酥皮蛋挞的友友们,还是稍微早点来
2023-10-28 226 浏览
🔸拿破崙焦糖千層撻係呢間餅店嘅招牌撻Weekend有幾十個人排緊隊不過職員做嘢好快手,所以都係大概等咗10幾分鐘到等緊嘅途中,一路都聞到好香嘅酥皮味🤤好多人成盒買,見到好多人買完即刻打卡拿破崙焦糖千層撻外觀吸引😍金黃酥脆,每一層都清楚可見,散發出焦糖香氣撻餡部分又軟又滑,餅店控制焗爐既火力岩岩好👍🏻散發出濃郁既蛋香同焦糖香😋每一口都帶來濃郁既焦糖風味,但不過分甜膩呢個撻作為飯後甜品或者下午茶真係好正下次會買一盒帶返屋企同屋企人分享☺️
🔸拿破崙焦糖千層撻係呢間餅店嘅招牌撻
Weekend有幾十個人排緊隊
不過職員做嘢好快手,所以都係大概等咗10幾分鐘到
等緊嘅途中,一路都聞到好香嘅酥皮味🤤
好多人成盒買,見到好多人買完即刻打卡

拿破崙焦糖千層撻外觀吸引😍
金黃酥脆,每一層都清楚可見,散發出焦糖香氣

撻餡部分又軟又滑,餅店控制焗爐既火力岩岩好👍🏻
散發出濃郁既蛋香同焦糖香😋
每一口都帶來濃郁既焦糖風味,但不過分甜膩

呢個撻作為飯後甜品或者下午茶真係好正
下次會買一盒帶返屋企同屋企人分享☺️
2023-10-17 342 浏览
話說之前,我去呢間Hashtag B嘅尖沙咀分店,兩次都買唔到👇🏻👇🏻拿破崙焦糖千層撻(Napoléon Tart)因為兩次都錯過咗佢嘅出爐時間………🥹🥹已經好灰心🩶🩶🩶都冇諗過會再食得到!今次咁啱去銅鑼灣嗰邊,就同朋友即管試吓碰碰運氣🫣抱住又買唔到嘅心態架啦⋯⋯點知~~一行入去,見到竟然仲有😯😮我問職員👩🏻‍💼仲有冇多幾件?因為朋友都想買 ,職員話:「有呀,我哋呢間全日供應,keep 住有 ,但尖沙咀就有限。」哦,原來係咁🤫想食呢個👇🏻拿破崙焦糖千層撻嘅朋友仔們記得去CWB店買啦🤗🤗😋😋講返個味道先,蛋漿好濃郁,好似用咗好多好多隻蛋黃加糖一齊整咁🧡🧡🧡而個外皮方面,通常蛋撻出面都係酥皮或者曲奇底,我就真係未食過呢一隻感覺😝個皮咬落去好脆口,每一層都造到好薄,而且形狀好討好🌼唔怪之得咁多人去專登買嚟食🌟⭐️真心唔錯👍
話說之前,
我去呢間Hashtag B嘅尖沙咀分店,
兩次都買唔到👇🏻👇🏻
拿破崙焦糖千層撻
(Napoléon Tart)
因為兩次都錯過咗佢嘅出爐時間………🥹🥹
已經好灰心🩶🩶🩶
都冇諗過會再食得到!
今次咁啱去銅鑼灣嗰邊,
就同朋友即管試吓碰碰運氣🫣
抱住又買唔到嘅心態架啦⋯⋯
點知~~
一行入去,
見到竟然仲有😯😮
我問職員👩🏻‍💼
仲有冇多幾件?
因為朋友都想買 ,
職員話:「有呀,我哋呢間全日供應,
keep 住有 ,但尖沙咀就有限。」
哦,原來係咁🤫
想食呢個👇🏻
嘅朋友仔們
記得去CWB店買啦🤗🤗
😋😋講返個味道先,
蛋漿好濃郁,
好似用咗好多好多隻蛋黃加糖一齊整咁🧡🧡🧡
而個外皮方面,
通常蛋撻出面都係酥皮或者曲奇底,
我就真係未食過呢一隻感覺😝
真心唔錯👍

拿破崙焦糖千層撻 Napoléon Tart
拿破崙焦糖千層撻 Napoléon Tart
2023-10-12 227 浏览
我愿称为全港最好吃的蛋挞~💝推荐「拿破仑焦糖千层挞」⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️剛出爐就一掃而空,店員會提醒你下一波該什麼時候來買。起酥优秀又不会油膩,值得表揚的是 我放雪櫃隔夜起來吃,撻皮依舊鬆脆。内陷非常清新,蛋香味和甜味稍淡,靠流心焦糖提味。这个应该也算是flan吧?「伯爵茶凤梨包」⭐️⭐️我还买了咖啡味的,麵包體太干不喜欢。「韓國部隊丹麥酥」⭐️⭐️起酥一如既往地優秀,可惜餡料太普了🥹根本吃不出泡菜特色嘞!小店裝修非常用心,買了四個tarts的包裝非常Q喔!!📍铜锣湾利园山道73号宝荣大厦地下F号铺
我愿称为全港最好吃的蛋挞~

💝推荐

「拿破仑焦糖千层挞」
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

剛出爐就一掃而空,店員會提醒你下一波該什麼時候來買。
这个应该也算是flan吧?

「伯爵茶凤梨包」
⭐️⭐️

我还买了咖啡味的,麵包體太干不喜欢。

「韓國部隊丹麥酥」
⭐️⭐️

起酥一如既往地優秀,可惜餡料太普了🥹根本吃不出泡菜特色嘞!

小店裝修非常用心,買了四個tarts的包裝非常Q喔!!

📍铜锣湾利园山道73号宝荣大厦地下F号铺
  • 拿破仑焦糖千层挞
2023-10-06 207 浏览
星期五下午,一條長隊排千層蛋撻,我就買一個芋泥麻薯包.第一啖咬落去冇話特別鬆軟,正常麵包,沒有咩麵包香味.之後就食到芋泥同麻薯.芋泥偏淡,食唔到芋泥味,但唔甜;麻薯係咁做係我鍾意嗰種. 但總體來講,麵包正正常常,但唔會令我記得,下次經過都唔會特別買個種.
星期五下午,一條長隊排千層蛋撻,我就買一個芋泥麻薯包.
2023-10-06
2023-09-12 306 浏览
係銅鑼灣嘅新式麵包店Hashtag B推出咗首創嘅拿破崙千層撻🥧之後旋即風靡一眾麵包控,每次係出爐時間都係大排長龍,我經過好幾次都冇辦法買到🙈而家佢哋嘅千層撻產量終於增加,唔駛等特定時間都可以walk in買到😻😻除咗招牌千層撻之外,佢哋嘅彩色菠蘿包、雲尼拿草莓泡芙、扭紋包等賣相都幾吸引,下次有機會再試下😛拿破崙焦糖千層撻雪凍嚟食都食到好香濃嘅蛋味🥚加焦糖香🍮注滿撻皮嘅蛋漿非常香滑😋😋撻皮頗為酥化帶些微牛油香,相信焗熱食嘅話會更香脆😆人均消費:$20推介指數(10分為滿分):8分

人均消費:$20
推介指數(10分為滿分):8分
2023-09-12
2023-09-10 287 浏览
知道佢特定時間先出呢個千層酥皮焦糖蛋撻 ,上次黎話要等20mins先出爐,趕住走無等,只係買左個都係限定嘅士多啤梨buff,我自己覺得好一般,唔差,但唔覺得好好食,所以無特別寫食評。今次再去買,咁啱仲有幾個,咁買左2個黎試,我同朋友一人一個試下。我返到屋企先食嘅,雖然凍左,但絕無影響質地,個酥皮好脆,一咬落去酥皮脆得黎唔散,好香牛油味,跟再咬佢蛋,好滑,下面夾著焦糖味,可以想像到脆身嘢同焦糖基本上都好夾,而今次酥皮,一定香甜脆回香牛油味,成件事好配合,個蛋漿我覺得可以再滑少少,但而家蛋味濃再滑又可能淡左,有D矛盾。食完一個好後悔,$18一個,以現家巿道,計埋佢嘅質素,算合理價。今次真係唔夠喉,早知買晒佢個幾個。下次吧

Hashtag B新品士多啤梨鮮雲呢拿泡芙🌀 🍓士多啤梨鮮雲呢拿泡芙($21)及拖肥鮮雲呢拿泡芙($24) 冰涼口感啱晒夏天食🌞,酸甜滋味夠晒開胃 店鋪招牌人氣: 拿破崙焦糖千層撻($18)🌟鬆脆嘅外皮 推薦「丹麥酥」系列: 牛角酥🥐($21)朱古力丹麥酥🍫($25)🇰🇷韓式部隊丹麥酥($28)🇯🇵日風蟹柳棒丹麥酥($28)及歐陸煙肉丹麥酥($28)全部都超特別😍 而家仲開咗新分店🪄
Hashtag B新品士多啤梨鮮雲呢拿泡芙🌀
冰涼口感啱晒夏天食🌞,酸甜滋味夠晒開胃
店鋪招牌人氣: 拿破崙焦糖千層撻($18)🌟鬆脆嘅外皮
而家仲開咗新分店🪄
2023-08-30 220 浏览
BB開始大啦,最近想比啲麵包佢食吓,自己整邊有咁多時間?但出面麵包舖啲麵包好多都有添加劑或高糖,真係唔敢買比BB食!見到呢間主打健康麵包,就買個無蛋無奶嘅原味bagel比BB試吓啦!試咗一啖,真係唔太甜同食落幾軟熟,過咗媽媽我呢關先👍🏻👍🏻到BB食,見到佢都食唔停口,做媽媽見到就最開心,BB大晒結果隔兩日又再嚟買過 😂不過兩次嚟都同佢哋最出名嘅27層拿破崙焦糖千層撻無緣,原來有幾個時間出爐嘅!希望下次買到啦!
BB開始大啦,最近想比啲麵包佢食吓,
自己整邊有咁多時間?

試咗一啖,真係唔太甜同食落幾軟熟,
過咗媽媽我呢關先👍🏻👍🏻
到BB食,見到佢都食唔停口,做媽媽見到就最開心,BB大晒
結果隔兩日又再嚟買過 😂