今次食唔到好出名嘅蛋撻雖然好失望但橫掂都嚟到就買咗個焦糖麵包點知發現原來佢嘅麵包都好好食焦糖嘅甜味同麵包本身微甜嘅味道相互襯托酥脆嘅外殼同鬆軟嘅內裡焦糖嘅味道均勻而唔過甜如果平時買唔到蛋撻不妨試吓焦糖麵包
今次食唔到好出名嘅蛋撻
不妨試吓焦糖麵包
焦糖麵包
焦糖麵包
2024-02-29 316 浏览
近期大熱,打卡店舖 : hashtag B 拿破崙千層焦糖撻路過銅鑼灣店唔使點排隊,可能過咗出爐時間,行入去就咁都買到🤟🏻🤟🏻🤟🏻基本上入得去嘅人十個有九個都係為咗呢個撻而嚟。職員話買三個以上就可以有盒同埋紙袋我買咗四個味道唔差,千層皮我都幾鍾意食嘅,好脆好乾身,不過佢整體甜過另一間人氣撻店 (bakexxxxx) , 但佢嘅甜唔係因為蛋香蛋甜,而係因為佢底層係有焦糖,我就覺得over咗。我都係鍾意bakexxxxx多d 😬
近期大熱,打卡店舖 : hashtag B

拿破崙千層焦糖撻

職員話買三個以上就可以有盒同埋紙袋
我買咗四個

我都係鍾意bakexxxxx多d 😬
2024-02-14
2024-02-16 680 浏览
Hashtag B 最著名的餐點,定必是其拿破崙焦糖千層撻 - 一款結合了拿破崙酥皮和焦糖布甸的甜品。猶如一朵花的造型,酥皮鬆脆而不油膩,夾著濃郁的焦糖蛋漿,滑溜且鬆脆,難怪每逢出爐都會被搶購一空。Hashtag B‘s iconic Napoleon Caramel Mille-Feuille Tart is a combination of Napoleon and caramel custard, with layers of flower-shaped flaky pastry that is both photogenic and yummy.
2024-02-15 575 浏览
拿破崙焦糖千層撻賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧千層撻比一般蛋撻要大,原個可覆蓋整個掌心,外層酥皮層次豐富,咬落香脆又鬆化,牛油味極濃,內裡蛋心除了蘊含濃濃的蛋香,還帶有焦糖的甘甜滋味,口感又滑又嫩,無論凍食還是熱食都非常出色👍🐧❣️千層撻由早上9點半開始陸續出爐,售完即止❣️檸檬茶菠蘿包、奶茶墨西哥包賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧店舖將茶餐廳經典的茶飲味道融入到地道港式麵包之中,配搭極具創意,令人眼前一亮。菠蘿包脆卜卜的菠蘿外皮,散發著淡淡的檸檬香氣,食落帶有紅茶的醇香,與菠蘿脆皮平身的甜美十分合襯,非常不錯。墨西哥包帶有的奶茶香味濃度剛好,不會蓋過原本的蛋香滋味,食落甜絲絲軟熟又鬆化,高質必試。蘋果金寶酥賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧酥包外層充滿著焦糖香氣,內裡軟腍綿密,中間填滿酸香甜美的蘋果蓉、檸檬漿以及金寶脆脆,一啖入口,果香滿溢非常清新,開胃之選。🐧❤️結語:千層撻甜美又香口,出色誠意推薦👍

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️千層撻由早上9點半開始陸續出爐,售完即止❣️

檸檬茶菠蘿包
奶茶墨西哥包
檸檬茶菠蘿包、奶茶墨西哥包

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:千層撻甜美又香口,出色誠意推薦👍

檸檬茶菠蘿包
奶茶墨西哥包
2024-02-12 410 浏览
朋友由台灣訪港未落機已經指定要嚟最近大熱嘅麵包店入到店舖已經聞到陣陣香味見到限定嘅千層撻新鮮出爐忍唔住要試試✨拿破崙焦糖千層撻每間分店每日新鮮製作9:30am開始就熱辣辣準時出爐仲有抺茶味千層撻,下次可以試試原來仲有新出品麵包✨奶茶墨西哥包充滿奶茶味道嘅麵包面層配上甜帽子嘅墨西哥脆皮味道出奇地夾✨檸檬茶菠蘿包創新嘅菠蘿包加入自家調配嘅紅茶滲出啖啖檸檬茶香味食起來味道清新.麵包質感鬆軟✨牛角包選用法國麵粉 同 高質牛油製作而成嘅牛角包香濃嘅牛油味口感特別酥脆.一試愛上
朋友由台灣訪港
未落機已經指定要嚟最近大熱嘅麵包店

入到店舖已經聞到陣陣香味

見到限定嘅千層撻新鮮出爐
忍唔住要試試

✨拿破崙焦糖千層撻

每間分店每日新鮮製作
9:30am開始就熱辣辣準時出爐

仲有抺茶味千層撻,下次可以試試

原來仲有新出品麵包

香濃嘅牛油味

口感特別酥脆.一試愛上
下午茶
2024-02-08 318 浏览
相信大家對呢間都唔陌生,主打多款創意又特色嘅麵包款,更以27層千層拿破崙蛋撻聞名,經過門口已經聞到香噴噴嘅味道,雖然要排隊,但店員夠快手,另外見大家都一盒一盒買,癲!拿破崙焦糖千層撻上午九點半就出爐,賣曬就無,想食嘅記得要早啲去買,撻皮鬆脆,有層次感,蛋嫩口,下面帶啖啖焦糖香氣,可以凍食或熱食,前者似燉蛋,後者會有流心效果~ 檸檬茶菠蘿包係近期嘅新品,採用自家嘅調配紅茶加入100%日本麵粉製作而成,外帶點微脆,內裏鬆軟,獨特香氣,將兩樣經典又懷舊嘅港式料理為一體,超有feel,會話值得一試!奶茶墨西哥包帶淡淡奶茶香,唔會蓋過原有嘅蛋香氣,軟軟麵包上覆蓋一層脆皮,建議可以整返熱嚟食、蘋果金寶酥同樣酥脆可口,裡面包住香甜嘅蘋果蓉、檸檬漿、粒粒crumble,正😍

2024-02-04 344 浏览
一早出銅鑼灣 咁梗係要去hashtagb 睇下~ 朝早10:30 到 見到舖頭仲有好多個千層撻 出爐左無耐 而其他麵包款都好齊全😍 不過我就冇再細睇啦 因為今次目標只有一個! 就係千層撻~ ✎拿破崙焦糖千層撻 hk$18係大個既 外表有好多層但美中不足既係焦糖面有裂紋 至於味道呢 就普普通通 蛋略嫌唔夠焦糖味 同出面食開嘅蛋撻冇咩分別相比之下 我更中意食bakehouse 既葡撻 (因為比較香濃同埋size細細粒 另外因為佢要keep到個形狀似朵花 所以外皮 絕對唔算鬆脆 唔係入口即碎個種 就唔係太岩我個人既口味仲有 令我有d既失望既一個位係 明明問左店員 佢話d撻岩爐無耐 可以即食 點知我一擺落口只係微暖⋋_⋌講緊我只係轉過路口已經開袋即食(⊙0⊙) ♥ 有d吹大左既網紅店 $18一個撻唔太值 如果係咁岩經過 而佢又有 就可以一戰 但係要做好期望管理值 唔好expect 太多
不過我就冇再細睇啦 因為今次目標只有一個! 就係千層撻~

✎拿破崙焦糖千層撻 hk$18
係大個既 外表有好多層
但美中不足既係焦糖面有裂紋
講緊我只係轉過路口已經開袋即食(⊙0⊙)

♥ 有d吹大左既網紅店 $18一個撻唔太值
2024-02-04
早餐
2024-01-27 300 浏览
近期大熱千層蛋撻究竟同bakehouse有咩唔同🧐趁着放風 放低Isaac bb比家人睇陣 去搵hashtagb 買番兩件試試🤣買咗焦糖原味同抹茶千層撻🍵🥚焦糖味蛋漿由於無加上其他配搭蛋漿較濃 蛋味較出 酥皮香脆 重牛油味 甜度可以接受 蛋撻皮呈花花形狀 有別於萬年圓形⭕️ 有啲新鮮感🤞🏻打卡加分 顏值 🆙但就有個取捨 可能摺花花形狀令到感覺撻皮較bakehouse既薄抹茶控既我 好期待抹茶tart不過抹茶tart既漿唔夠濃 味道唔夠出 總結 偏向焦糖千層撻😚😚而撻皮喜好見仁見智 兩者並不能取代😆
近期大熱千層蛋撻究竟同bakehouse有咩唔同🧐

不過抹茶tart既漿唔夠濃 味道唔夠出
總結 偏向焦糖千層撻😚😚
而撻皮喜好見仁見智 兩者並不能取代😆

2024-01-22 361 浏览
今次我的目標是Hashtag b x Matchali 期間限定的千層蛋撻,平日中午來到,見到不用等,立刻掃了三個。因為買的時候不是剛出爐,覺得還是拿回家後烘熱比較好吃,抹茶味和蛋味都平衡得不錯,(不算濃厚抹茶味)不過我覺得甜味可以再減一點,讓抹茶味更突出,撻皮還是香脆的,比較薄一點,個人還是比較喜歡bakehouse的撻皮。因為我是超級抹茶控,所以還是不試到不心息的心態😝建議大家可以一試。(拿破崙抹茶千層撻$22/個 )
平日中午來到,
見到不用等,
立刻掃了三個。
拿破崙抹茶千層撻

因為買的時候不是剛出爐,
覺得還是拿回家後烘熱比較好吃,
抹茶味和蛋味都平衡得不錯,
(不算濃厚抹茶味)
不過我覺得甜味可以再減一點,
讓抹茶味更突出,
撻皮還是香脆的,
比較薄一點,
個人還是比較喜歡bakehouse的撻皮。
因為我是超級抹茶控,
所以還是不試到不心息的心態😝
建議大家可以一試。

(拿破崙抹茶千層撻$22/個 )
2024-01-16 211 浏览
呢間烘焙店啲麵包新鮮到你唔信,我嘗過啲特濃朱古力雲朵,朱古力味勁夠響,焗出嚟啲流心真係令人心都融咗。而家啲芋泥麻糬包真係又靚又正,入口芋泥滑溜溜,麻糬Q彈彈,味道就好似食緊糕點界嘅小清新。至於咸蛋黃肉鬆卷,呢個就真係得意,一啖啖嘅肉鬆咸香,撈埋啲咸蛋黃碎,咬落去感覺好有層次,真係一試難忘。松露薯仔沙律包呢個,軟熟麵包加上綿滑薯蓉,係人間美味啦,一啖嗰個松露香氣直沖鼻梁,啖啖都好過癮。拎嚟D小食唔單止靚,味道都好撩人,無論係早餐定係下午茶,都啱哂😋。下次行過呢度,我一定仲會入黎掃多輪㗎!🥐🍞🥖

最近好多人推呢間嘅蛋撻決定經過去買個試下好彩當日冇咩人唔洗排隊就可以買到而且仲有好多件蛋漿好香滑底部焦糖味濃郁又唔會太甜皮身都好脆真係難怪咁多人買呀不過作為一個蛋撻要$18真係小貴
最近好多人推呢間嘅蛋撻

皮身都好脆
真係難怪咁多人買呀
不過作為一個蛋撻要$18真係小貴
2023-12-24 268 浏览
😍一直好想試呢間人氣花花酥皮千層撻,成日都撞唔啱出爐時間,今次啱啱好,買到特別口味綠茶口味,食落去又真係頂呱呱,幾好味喎😋😋😋花花外型好啱打卡啊😍😍其實一件見到花花造型,少女心就爆發,好想打卡比親戚朋友睇,靚靚呀,開心開心。下次希望有機會試埋本身最出名嘅原味拿破崙千層蛋撻♥️♥️ 聽聞原味嘅蛋味會比較重,真係十分之期待呀。呢間人氣烘焙店其實仲有好多其他麵包選擇,真係要好好買來試吓。 😋😋😋😋😋

烘焙
烘焙
2023-12-20 260 浏览
Hashtag B開咗之後,人氣真係高得好誇張🔥連台灣網路紅人嚟香港一日遊都專程嚟食,甚至乎好多人都話佢好食過Bakehouse😲前排我地就去咗一試究竟🤔──────────🍽開餐🍽─────────✅皮超脆,蘇皮仲要好多層😆✅賣相都好正,似朵花🌼❌無咩葡撻嘅吉士味,食落似蛋撻🥹❌綠茶味無咩茶味,可skip😆Hashtag B無論價位定賣相其實同Bakehouse有8成似。可能因為咁,所以我地食嘅時候都抱住Bakehouse/葡撻嚟做standard🤣(個撻名都係千層撻唔係葡撻🤣)個撻其實好有特色,都好甜,最重要係皮好脆。但如果大家想食葡撻我諗呢個撻就比唔到呢個感覺你啦😫

──────────🍽開餐🍽─────────
✅皮超脆,蘇皮仲要好多層😆
✅賣相都好正,似朵花🌼

❌無咩葡撻嘅吉士味,食落似蛋撻🥹
❌綠茶味無咩茶味,可skip😆

綠茶千層撻
拿破崙千層撻
2023-12-16
綠茶千層撻
拿破崙千層撻
2023-12-10 173 浏览
第二次光顧人氣麵包店,今次見到佢新出左綠茶味嘅千層撻,當然要買黎試試。外表幾好,酥皮依然夠乾夠脆。但可惜……蛋的部分,綠茶味不及原味滑,而且比較乾身。綠茶味確實可以再多一點。
  • 紫薯雞尾包
2023-12-07 6702 浏览
/𝑯𝒂𝒔𝒉𝒕𝒂𝒈 𝑩 🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa尖沙咀篇 #sa鰂魚涌篇 ➖➖➖<人氣本土烘焙麵包店🥖🍞🥯🥐>➖➖➖相信麵包控對呢間麵包店唔陌生😆🫶🏻本店位於銅鑼灣近利園山道 早排亦係尖沙咀同鰂魚涌開左分店! 店舖除咗出名千層酥皮蛋撻之外都有其他唔同種類嘅麵包例如菠蘿包、吐司等最近都多咗幾款酥皮類🫶🏻口味頗特別仲見到有同matchali 聯乘推出嘅抹茶千層撻當日去到唔算好多人 不過就冇晒抹茶味所以就揀咗其中幾款同朋友share🤤有機會再食抹茶味嘅tart ➖➖➖1️⃣拿破崙焦糖千層撻 $18/1pc 個人覺得酥皮唔錯👍🏻 整體可以一試酥脆之餘食得出有層次感 幾豐富 唔係即食關係 再翻熱應該會更加酥脆中間蛋漿較結實~ 微微蛋香底部仲有一層焦糖 會食到甘苦嘅味道🫶🏻➖➖➖2️⃣和風蟹柳棒酥 $28 充滿日式風味🎌去到嘅時候已經所剩無幾🤣有原條蟹柳同埋日式芥末醬會食到芥末醬微辣 唔會太嗆鼻相反覺得係幾惹味🫶🏻三款酥皮之中最鍾意係呢一款嘅口味建議如果唔係即刻食 同樣最好焗番熱再食會更加好~➖➖➖3️⃣韓式部隊酥 $25 賣相形狀幾特別 幾靚呢個就似食緊韓式嘅部隊鍋🤤入面有午餐肉同埋韓式辣
/𝑯𝒂𝒔𝒉𝒕𝒂𝒈 𝑩 🇭🇰/
#sa銅鑼灣篇 #sa尖沙咀篇 #sa鰂魚涌篇
<人氣本土烘焙麵包店🥖🍞🥯🥐>
相信麵包控對呢間麵包店唔陌生😆🫶🏻
本店位於銅鑼灣近利園山道
早排亦係尖沙咀同鰂魚涌開左分店!
店舖除咗出名千層酥皮蛋撻之外

會食到芥末醬微辣 唔會太嗆鼻
相反覺得係幾惹味🫶🏻
三款酥皮之中最鍾意係呢一款嘅口味
建議如果唔係即刻食
同樣最好焗番熱再食會更加好~
和風蟹柳棒酥

3️⃣韓式部隊酥 $25
賣相形狀幾特別 幾靚
呢個就似食緊韓式嘅部隊鍋🤤
入面有午餐肉同埋韓式辣醬
酸酸辣辣 都幾惹味!
午餐肉粒都幾厚切
韓式部隊酥

4️⃣歐陸煙肉丹麥酥 $28
配料主要有煙肉、巴馬臣芝士
同埋馬蘇里拉芝士
賣相有啲似平時食緊嘅肉桂卷
因為有芝士嘅關係 所以味道鹹香👌🏻🧀
個人覺得可以再多啲芝士!
歐陸煙肉丹麥酥

📍Hashtag B @hashtagbhk