2012-01-06 40 浏览
行到支力支力地朋友話想飲杯coffee,食件cake,睇吓個水牌就無意選擇咗試呢間。不過d cake款式好少,coffee 種類就好多,所以有D失望。但如果想傾吓計hea吓嘅話呢到都不失係一個好地方,因為夠開陽又對住溜冰場,有D位仲可以望到外面海景。
2012-01-05
超正心太軟,必食,$52
店舖裝潢精美, 面向門外有一雪櫃放了色彩鮮艷的蛋糕, 十分吸引等了一會, 由服務員guide 我們到近圍欄面向溜冰場的位置, 走廊比較狹窄, 座位亦覺擠迫, 但景觀開揚, 可以欣賞人地溜冰點了2杯 HOT CHOCOLATE ($38一杯), Carbonara ($88) & The Csar’s Choice ($98)HOT CHOCOLATE 一上枱, 嘩, 簡直係驚喜!!!!! 個花紋既有美感又仔細, 好似圖畫一樣, 好有藝術感, 整得好有心機, 令我唔捨得飲; 入口朱古力香濃而唔太甜, 唔會太”漏”, 暖在心 Carbonara 香氣四溢, 意粉彈牙而且沾滿芝士粉, 配上煙肉, 咸咸地但又唔會 too much, 粉量亦都好夠The Csar’s Choice 賣相好 colourful, 下面係面包, 鋪上煙三文魚, 再鋪上半生熟蛋, 上面再有幾粒魚子醬, 仲有生菜, 炒薯仔粒同磨姑伴碟; 三文魚嫰滑, 隻蛋整穿左, 等d蛋汁滲入面包到, 令面包索晒蛋汁味, 好juicy; 磨姑好厚身, 味道鮮甜埋單時, 服務員拎本法文書黎, 我地唔知咩事, 點知佢一打開, 原來係我地

埋單時, 服務員拎本法文書黎, 我地唔知咩事, 點知佢一打開, 原來係我地張單, 個方法好待別!

唯一要彈既, 就係服務問題; 服務員個個都好有禮貌, 但間鋪完全唔夠人做野, 門口 reception 一個人, 樓面只有3個, 成間餐廳我估計當時 full house 有70-80人, 見班服務員行黎行去好唔得閒, 每次揮手都揮3-4分鐘, 就算佢地見到都唔得閒應, 落 order 係咁,叫埋單都係咁; 最忟係, 我要2隻碟仔分個碟 Carbonara, 同過3個唔同既人講, 但3個都冇左件事, 我同第4個人講, 講到我發火, 佢先識驚, 即刻拎比我, 呢度一定要請多幾個人!
2011-12-26
  • The Csar’s Choice
2011-12-22 38 浏览
喜歡Elements其中一邊向窗的座位, 唯一美中不足乃窗外有大型工程進行中, 破壞了景致。週六的下午時分, 顧客不多, 選好了座位後, 即點了以下美點:俄羅斯沙皇之選班尼迪蛋:半生熟蛋, 感覺不太滯, 配以煙三文魚及魚子醬, 配搭清新, 口感豐富白酒野菌意粉:色香味俱全的意粉, 熱騰騰上碟, 尤喜歡野菌的新鮮, 野味Caffe Latte:奶滑香濃, 正!

俄羅斯沙皇之選班尼迪蛋:

白酒野菌意粉:
色香味俱全的意粉, 熱騰騰上碟, 尤喜歡野菌的新鮮, 野味

Caffe Latte:
奶滑香濃, 正!
2011-12-03
2011-11-26 27 浏览
已經很久未去過Caffe Habitu了,今天再到Elements,肚餓之下,決定到Habitu午餐。原來先購票的方式已改變,換了serve形式收加一服務費,但卻不覺得服務比以前多了!點了一客Habitu salad, egg Benedict and cafe.Latte. Cafe.Latte 不錯!Salad 菜算不上太新鮮,但還可以。Egg Benedict 就完全不合格了,蛋面皺皮,蛋黃全熟透,就連墊底的muffin也烘得乾乾太硬!希望質素有所改善!

Cafe.Latte 不錯!

Salad 菜算不上太新鮮,但還可以。

希望質素有所改善!
salad
Benedict
benedict egg yolk over done
2011-11-19
salad
2011-11-24 23 浏览
十月中旬‧晴來這裡多數喝咖啡,但是日要找個地方工作又來,見這裡的好幾款咖啡都已飲勻,又對新出的松露系列沒有什麼興趣,就來一杯杏仁奶茶。杏仁味道來自另加的杏粒,杏仁一粒粒都幾大粒,浸了茶之後不脆,腍腍的很怪。茶不濃,浸浸下撈到個沒線的茶包,更怪。甜甜的,下次還是喝回咖啡,或是索性跟朱古力好了。
十月中旬‧晴

甜甜的,下次還是喝回咖啡,或是索性跟朱古力好了。
好大粒杏仁,不過都浸腍了
撈到野
下午茶
2011-11-07 31 浏览
至上次到今也有大半年冇到訪呢間caffè HABITŪ分店,今日特意前來...原來已經改變上次先購票的方式已改變了,同美麗華地庫一様(請先入座),變相加一服務(加價)椅子看上好像換過(原來羊毛出自羊身上)亦冇套餐,只好散叫了一個雜菌意粉/同Earl grey tea latteEarl grey tea latte,都幾有茶味,打得亦唔錯夠滑至於Funghi spaghetti 就退步咗,整個意粉汁味,淡而薄,亦唔多夠味(可能厨師轉咗)如果單價$88.未計加一,我決不在此(分店)食,不值得服務倒是有,但...主角未能配合、便已令我扣下分數,我想我下次未必遠道探訪!連加一$140.
椅子看上好像換過(原來羊毛出自羊身上)

如果單價$88.未計加一,我決不在此(分店)食,不值得

連加一$140.
2011-11-06
2011-10-29 35 浏览
由晚上七時入座,我們花了兩小時吃畢晚餐,實在漫長。我們並非想賴着不走,而是上菜速度非常慢,等了近十五分鐘才吃Starter,接下來每吃一碟又等數分鐘,最後的甜品又等了約十分鐘,結果一頓晚飯便變成「慢食」了。幸好我們近十時才看電影,時間極充裕,正好可以慢慢嘆。兩個大胃人吃了~香烤墨西哥雞肉薄餅($78):薄餅香脆,包着不太多的雞肉,加上酸忌廉和莎莎醬,很開胃,好味道。濃香煙肉忌廉意粉($88):非常喜歡這碟意粉,煙肉頗多亦不會很乾很硬,意粉的質感很好。至尊牛肉漢堡($120):薯條很幼,不太油膩,味道尚可。用的麵包很美味,有點實,烤至微溫。牛肉較散,一咬便碎成粒狀。香梨朱古力心太軟($52):製作需時,要耐心等侯。冰凍的雲尼拿雪糕和溫熱的朱古力蛋糕永遠都可令人心軟,心太軟實在是偉大的甜品!今次的心太軟內除了有香濃的朱古力醬,還有一個梨,很特別,不過我還是喜歡普通的心太軟。士多啤梨檸檬茶($35):燈光影響,本來我以為顏色與平時的檸檬茶一樣,用閃光燈影相後才知道是紅色的,果真是士多啤梨味呀!味道方面又甜又酸,感覺有點怪。總結而言,caffè HABITŪ 適合悠閒地享受。
由晚上七時入座,我們花了兩小時吃畢晚餐,實在漫長。

兩個大胃人吃了~
香烤墨西哥雞肉薄餅
濃香煙肉忌廉意粉
至尊牛肉漢堡
香梨朱古力心太軟
味道方面又甜又酸,感覺有點怪。
士多啤梨檸檬茶
總結而言,caffè HABITŪ 適合悠閒地享受。
2011-10-27
香烤墨西哥雞肉薄餅
濃香煙肉忌廉意粉
至尊牛肉漢堡
香梨朱古力心太軟
  • 香烤墨西哥雞肉薄餅,濃香煙肉忌廉意粉,香梨朱古力心太軟
2011-08-16 20 浏览
係Element睇完戲,係時候要去醫下肚。。一出cinema就了見到對面個間Habitu.....聞到好香咖啡味,即刻咖啡癮起~見有位坐又唔多人.....就決定去個到食~仲有卡位坐tim, 對住個溜冰場....靜靜地,幾好!!!睇完個menu....發覺原來都有好多野食揀...Salad, pasta, risotto, dessert, sandwiches....都好全面喎~兩個人唔叫得好多...ordered a smoked salmon pizza & carbonara...仲有....去habitu一定要叫既hot Cappuccino (w/ skim milk)個pizza係我至鍾意既crispy薄脆底.....可以食到toppings既味道 正~因為最怕食個D成寸厚既麵粉底, 見到都飽晒....the smoked salmon was not too salty match perfectly with the melted cheese on topCarbonara既汁做得唔錯...唔會多到成碟水汪汪咁,份量啱啱好.....意粉頗有口感, 但就未係正宗al d
係Element睇完戲,係時候要去醫下肚。。
見有位坐又唔多人.....就決定去個到食~

仲有卡位坐tim, 對住個溜冰場....靜靜地,幾好!!!
睇完個menu....發覺原來都有好多野食揀...
正~
因為最怕食個D成寸厚既麵粉底, 見到都飽晒....

意粉頗有口感, 但就未係正宗al dente咁!! 不過都算above average架啦...
Cappuccino真係好鬼香....又夠濃, 飲完杯large size都唔夠喉

睇下magazine, 傾下計....好似消化左D咁~
哈哈.....dessert time..... <3
Apple crumble -- 會加熱埋俾你...yummy, 不過食到大半個時真係有D溜.....因為都好鬼甜!!2個人share會好D~
Lemon tart -- 個味幾refreshing, 唔會好似apple crumble咁甜!! 賣相仲好靚tim
  • Pizza
  • Cappuccino
2011-08-01 330 浏览
自從做了「九龍人」之後,便喜歡到圓方消閒,愛它地方大,買的,吃的,也有質數,尤其戲院更是一流!之前已經留意到這間Habitu了,一向喜歡咖啡茶室格調的感覺,就趁今晚來一頓悠閒的晚餐吧!這裡是開放形式的設計,有高枱,有小圓枱,有梳化卡坐,坐在不同的位置也有會不同的感覺,我們選了可以看到溜冰場的梳化卡座享用晚餐。我們點了 Grilled Chicken Caesar Salad $48原來是預先弄好一份份已經入盒的沙拉菜配雞肉,羅馬生菜有些發黃,雞肉很乾,吃得一口冷冰冰,個人不推介他們的沙拉!Suprema pizza $88這個即叫即做的pizza,配料有莎樂美腸,紅黃綠椒粒,磨菇粒,Mozzarella滿滿的鋪在餅上,還有一些火箭菜在它之上,加上薄脆餅底,不會吃得飽飽膩膩,最好的還是熱呼呼上桌啊!Spaghetti Carbonara $75餐廳星星推介,簡單的蛋黃醬,煙肉,意粉就是Carbonara,這邊做得挺乾身的,而且每一口都充滿很濃郁的蛋黃味,意粉亦有咬口,星星推介當之無愧呢!不過,一個人吃會很膩,要分享才滋味啊!Rose Latte $40我玫瑰情意結發作,點了 rose l
黑金色的餐牌,感覺型格
冷冰冰的沙拉菜盒
不夠新鮮
香脆的至尊薄餅,讚!
看!芝士絲長長的呀~
Suprema pizza $88
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara $75
Rose Latte $40
我玫瑰情意結發作,點了 rose latte來止止引,兩片花辨散落在心心拉花上,雖然這個心有點散開,但我收貨啦!可是喝下去,泡沫不夠細滑,玫瑰味又有點假,破壞了整體味道,不如我想要的
有點失望!
透心涼指數高企
Habiccino mixed berry $38
豬仔點的雜莓沙冰反而味道清新,有好香的莓味又帶點檸檬酸,非常適合這種悶熱的天氣

整體來說,即點即做的熱食真的值得一試,但沙拉菜就免了,而咖啡下次我會試原味呢!悠悠閒閒的吃飽飽,再去看場午夜場,這就是我的 happy sat night

2011-07-30
黑金色的餐牌,感覺型格
透心涼指數高企
Spaghetti Carbonara
香脆的至尊薄餅,讚!
看!芝士絲長長的呀~
  • Suprema pizza
  • Spaghetti carbonara
2011-07-25 19 浏览
Afternoon Tea Set for 2 ==== $128蛋糕、Cup Cake、Muffin各一 (無得自己揀款)Bagel、Pie各一 (可以二揀一)3件Cake都麻麻地尤其是Cup Cake, 上面的糖霜同溶左既綠箭係一樣味...Iced Mocha & 烏龍茶Latte不錯 蘑菇批懷疑是壞了的貨, 一切開就聞到陣陣的酸臭味, 食落咀更是苦的!告知員工後換左另一隻腸卷比我地結果個腸卷有陣中藥味...三文魚Begal都是一般般環境不錯餐具衛生情況有待改善, 無論是刀或叉的表面都有水漬(有可能是污漬...)服務方面大部份員工是不錯的幫我地換Pie的哥仔很搞笑, 話有菠菜Pie or 腸卷可以換, 之後佢加多句腸卷應該安全D, 講完佢自己都笑但有一位女員工就有點不禮貌, 我們落單後拎左牌仔番位等, 等左30分鐘都未有食物送到就追下啦5分鐘內就有一位女員工把蛋糕送到, 放低後突然把牌子放到桌邊, 說: 擺出D啦唔該!言下之意即係我地等左30分鐘都無野食係因為我地個牌放得太入令到佢睇唔到所以先送唔到食物比我地咁!其實個牌已經擺得好前, 而且故意放歪一點方便員工們可以容易D見到, 我

蛋糕、Cup Cake、Muffin各一 (無得自己揀款)
Bagel、Pie各一 (可以二揀一)

3件Cake都麻麻地

Iced Mocha & 烏龍茶Latte不錯

告知員工後換左另一隻腸卷比我地
結果個腸卷有陣中藥味...

三文魚Begal都是一般般
普普通通
環境不錯

服務方面大部份員工是不錯的

其實個牌已經擺得好前, 而且故意放歪一點方便員工們可以容易D見到, 我自己出入幾次番埋位時都可以好清楚見到個牌
係呢點上面係要扣少少分, 而且食物質素也不是太好, 應該無下次了
2011-07-23
2011-07-01 47 浏览
Went to Caffe Habitu to get a free drink from the coupon in the newspaper. There wasn't a long wait at all but once our drink was ready, the baristas didn't even call me over to get the drink or anything; they just left the drink there to start melting. Not a huge deal, but that doesn't indicate great service either. Bailey's Irish Cream HabbicinoFirst sip and I could already tell it wasn't very good. Really watery, only a very slight Bailey's taste and absolutely NO COFFEE TASTE AT ALL despite

First sip and I could already tell it wasn't very good. Really watery, only a very slight Bailey's taste and absolutely [I]NO COFFEE TASTE AT ALL despite asking for coffee in it. I even went back and told them they had the order wrong because I ordered one with coffee - was so surprised when they said it already had coffee in it.

Consensus
Not coming here again. It was free this time, so fine. But I won't be getting my coffee here again.
5 分钟 (外卖自取)
2011-05-31 24 浏览
今日去elements行街,原因要買禮物,當我行到攰又肚餓嘅時候,想揾間好味+坐得舒服餐廳醫肚,心想去Caffé Vergnano 1882 但知道有caffè HABITŪ 就揀咗(失望嘅開始)....... 餐廳門外擺放了吸引嘅menu 餐廳地方頗大位置算多,但客人較少(1~2枱),餐廳形式係自助,我買完monca coffee extra chotolate+雞肉芝士包取單等DRINK.....FOOD 就給牌後上然後自己塭位坐! 當我坐上沙發位座位置中間位皮破裂附近位已很殘舊想轉位其他沙發位都一樣枱亦一樣 裝修美麗傢俬殘舊??呢刻心情開始擔心coffee is good~~more more chocolate taste~~好香心情又好咗味道一般,bread質感唔新鮮,咬落去外層淋,內裡乾而且雞肉太少,cheese唔夠多無香濃cheese味@@呢刻我無哂心情!我嘅『沒有下次』××
今日去elements行街,原因要買禮物
就揀咗

附近位已很殘舊
想轉位
其他沙發位都一樣
枱亦一樣
裝修美麗傢俬殘舊??
呢刻心情
開始擔心

心情又好咗
monca + double chocolate~
味道一般,bread質感唔新鮮,咬落去外層淋,內裡乾
chicken cheese~~
我嘅『沒有下次』××
2011-04-19
monca + double chocolate~
門口
2011-05-11 48 浏览
Café Habitu算是一間有水準的Café, 對於分店選址特別重視.各分店在環境配搭上一點也不馬虎.有Wifi和電源供應,厚厚大大的Sofa,優閒舒適,置身在內,令人有被幸福包圍的感覺,確是一個享受咖啡的好地方. 我與男友看電影的地方不作他選,Elements的電影院,除了可享受到較好的音響效果外,座位也比一般的電影院寬闊舒適. 我們每次到Elements看電影,進場前都遙望到Café Habitu, 多次提及要找機會嘗試.但一直都被我們遺忘.可能由於這店遠離Mall其他食肆的原因吧.今天和女友特意來到位於Elements的Café Habitu午膳.先到counter點了一客Suprema Pizza, 一份跟餐的Green Salad和一份三文魚Salad, 另外兩杯飲品. 之後入內等候,隨即看到餐廳內慘不入目的一切,店內所有梳化殘舊破爛不堪, 空置的檯面都遺留著上一檯客的食物沒人清理. 而counter內的四名年輕工作人員,有工作在身的邊做邊與同伴聊天, 沒工作在身的也靠在一旁參予聊天,無視於餐廳內的一切! 四週觀察之下,沒看到一位有掌管份量的話事人,難怪如此放肆…! 我們挑
今天和女友特意來到位於Elements的Café Habitu午膳.先到counter點了一客Suprema Pizza, 一份跟餐的Green Salad和一份三文魚Salad, 另外兩杯飲品. 之後入內等候,隨即看到餐廳內慘不入目的一切,店內所有梳化殘舊破爛不堪, 空置的檯面都遺留著上一檯客的食物沒人清理. 而counter內的四名年輕工作人員,有工作在身的邊做邊與同伴聊天, 沒工作在身的也靠在一旁參予聊天,無視於餐廳內的一切! 四週觀察之下,沒看到一位有掌管份量的話事人,難怪如此放肆…! 我們挑選了一張較為清潔的檯坐下, 但卻面對著一排殘舊不堪的梳化和有食物殘餘的檯面,胃口頓時減少一半.可助愛美要節食的女士減肥來這用膳.必事半功倍,這點值得推介!
再有一女士入座, 不懼怕坐在殘舊的梳化上, 但卻介意檯面的食物殘渣, 到counter要求清潔檯面, 一位工作人員不情不願的清潔了她坐的一張檯, 其他的一於視而不見, 返回counter重新加入同伴的舌戰. 一間位於高檔地點, 想必租金也非平宜! 何解這公司管理層莫視這一切? 可惜….

Suprema Pizza: 皮脆夠薄身, 材料, 味道尚算過得去.
Salad: 大部份菜邊已發黃, 可能人流不夠, 以致蔬果流量緩慢, 導致不新鮮.

ok!
2011-05-04
$80.00 (午餐)
ok!
2011-05-11 163 浏览
暨小兒到圓方溜冰,溜了兩小時後孩子嚷著說餓,要喝咖啡、吃蛋榚。沉思要到哪兒吃之際,與另一人撞個正著,摔了個兩腳朝天,剛巧跟樓上Caffe Habitu的招牌來個「四目交投」。好﹗就它了﹗早於仍在中環上班時已經聽過它,親友讚這兒的拉花美觀,網友說這兒咖啡出色,但我卻從沒到過。在一個望到溜冰場的位置坐下,撇下小兒獨個點餐。浪費到底,點了玫瑰奶咖啡和誘惑。首先送來的咖啡為什麼沒有玫瑰香,卻有烏龍茶味?原來店方搞錯了,後來換上一杯真正的玫瑰奶咖啡。拉花沒親友說的艷麗,勝在簡單,但玫瑰配蘋果圖案,又好像略略不太搭調…另因為氣泡的關係,使花式看起來都粗糙了。咖啡很香,玫瑰花的香氣和茶味剛好襯托咖啡的苦味。誘惑其實是一件巧克力慕絲蛋糕,面層再淋上榛子醬。慕絲較厚身,不是輕輕的那種。但我較喜歡這種,可以吃到很厚重的巧克力味。榛子醬的味道較甜,果仁味道也不突出,以致這件蛋糕不致誘惑我,但也不錯吃的了。無意間留意到這兒有一個咖啡體驗之旅 (其實是自己沖調四款不同的咖啡),頗感興趣,不過圓方只有閒日的,時間未入安排到了。
好﹗就它了﹗

在一個望到溜冰場的位置坐下,撇下小兒獨個點餐。
浪費到底,點了玫瑰奶咖啡誘惑
Rose Latte
首先送來的咖啡為什麼沒有玫瑰香,卻有烏龍茶味?
原來店方搞錯了,後來換上一杯真正的玫瑰奶咖啡。
另因為氣泡的關係,使花式看起來都粗糙了。
咖啡很香,玫瑰花的香氣和茶味剛好襯托咖啡的苦味。
Temptation
誘惑其實是一件巧克力慕絲蛋糕,面層再淋上榛子醬。
慕絲較厚身,不是輕輕的那種。
但我較喜歡這種,可以吃到很厚重的巧克力味。

2011-04-29
2011-03-26 24 浏览
中午時間入座,排隊買飛已開始多人...又係喜歡散叫、誰不知Cashier好細心,話飲品可轉為餐飲,如加多$10.更可升級分量Woo..Sure,全程$96.仲要冇加一,咁嘅價錢當然係超超超值!先嚟試試杯Cappuccino,比'S' Coffee,好! Skim milk打上也不會太稀...讚Spaghetti未食,'已在買飛時叫師夫手下留油,'上枱嘞...O喎,賣相係乾啲,'但係事主要求的' 撈好後口感正常,當然係冇Carbonara,咁Creamy但又係另一番芝士香味!坐得舒服,星期六都唔太FUll,其實同佢'地點'有關,'由巴士站步行到舖面,需時至15分鐘以上,仲到去到盡頭,肚餓者或已被其餘食店,吸引而停下!!好一間Coffee Shop,希望你哋開多啲分店,l'm will back~~
Funghi Spaghetti...
中午時間入座,排隊買飛已開始多人...

Spaghetti未食,'已在買飛時叫師夫手下留油,'
上枱嘞...O喎,賣相係乾啲,'但係事主要求的'

坐得舒服,星期六都唔太FUll,其實同佢'地點'有關,
'由巴士站步行到舖面,需時至15分鐘以上,仲到去到盡頭,
肚餓者或已被其餘食店,吸引而停下!!
好一間Coffee Shop,希望你哋開多啲分店,
l'm will back~~
2011-03-26
$96.
Funghi Spaghetti...