2021-01-27 248 浏览
嗰日去開呢到 順便黎呢間新cafeCafe位置好近地鐵站 尚算方便舖面算大 藍色牆好靚!好多打卡位星期2下午3點黎都幾多人 唔算餓既我地分別嗌左兩杯野飲 兩個scones1.焙茶latte $44拉丁好靚 茶味香 奶同茶比例啱啱好! 推介2.Earl grey latte $44對比焙茶 呢杯會較遜色 飲品面有啲薰衣草如果唔鐘意薰衣草既朋友 order其他飲品會較好3.班蘭scones 原味sconesJam嗰啲要另加12蚊原味scones好重牛油味 好鬆脆 !班蘭道帶有甜味 但食唔出班蘭味 口感都好鬆脆
嗰日去開呢到 順便黎呢間新cafe

對比焙茶 呢杯會較遜色 飲品面有啲薰衣草
如果唔鐘意薰衣草既朋友 order其他飲品會較好

3.班蘭scones 原味scones
Jam嗰啲要另加12蚊
原味scones好重牛油味 好鬆脆 !
班蘭道帶有甜味 但食唔出班蘭味 口感都好鬆脆
2021-01-25 1528 浏览
Grotto, a small cave or an artificial structure that is like a cave. 由於它藍色的外牆,令人聯想起那些神秘的藍洞。Grotto由開張後一直是我最最最想去的cafe!因為這間cafe的外觀實在太不一樣,太吸引了!由於他們早上11時前只提供咖啡及包點外帶,所以一直找不到時間來🙈  Grotto坐落於一條較為寧靜闊落的街道,沒有市區繁囂的感覺👍🏾 除了門面位置漂亮外,內裡的裝潢也十分豪華有格調,可見非常用心。 ✦ 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $118很豐富的一份all day breakfast!牛油果🥑toast🍞大啡菇🍄大量沙律菜🥗流心蛋🥚及param ham🥓牛油果軟熟,多士烘得香口配上沙沙醬感覺新鮮清新啡菇炒得合到好處不會油膩流心蛋雖然沒有特別調味卻已經好足夠🤩 ✦ Dirty光是dirty已經有幾個選擇我選的是regelar fruity用oat milk沖的dirty是我的至愛基本上只要有oat milk有dirty我就會點它了這次沒等太久就馬上喝一口放太久啡奶融合了就沒意思嘛是會回頭的一杯dirty🥃 ✦ Ho

✦ 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $118
很豐富的一份all day breakfast!
牛油果軟熟,多士烘得香口
配上沙沙醬感覺新鮮清新

✦ Home made ice tea
賣相很像fruit punch
有茶香及果香
但不知為何總覺得這杯茶應該要是甜的😂 lol

整體感覺都很不錯,是一家回頭率很高的高質cafe,如果不是有點趕時間,真的想慢慢chill下

注意:其實好像有限用餐時間
2021-01-24 164 浏览
行山日.由金鐘開始行小馬山,終於係鰂魚涌~因為朋友仔話要帶我去一間鰂魚涌新開cafe😍冇諗到喺鰂魚涌都會靚cafee去🤣仲要星期日都咁多日添~不過排左一陣就有位😜我覺得佢哋件t shirt好型🤣想喺度part time😂等位嘅期間,可以喺度打卡~好有feel☺️Menu有中文同英文version😝有得揀nutty/fruity😝個人中意Nutty Flatwhite😍咖啡味好香~奶泡打得幾好最重點!好大杯!因為食左個teaaa,所以就叫左amber( butter scone)試下~外脆內軟,牛油味幾香~本身想試焙茶麻薯scone...但賣晒!🥲環境都幾舒服😌服務態度唔錯~下次可以行完山,去飲返杯咖啡,或者食個brunch😛
行山日.由金鐘開始行小馬山,終於係鰂魚涌~
因為朋友仔話要帶我去一間鰂魚涌新開cafe😍

冇諗到喺鰂魚涌都會靚cafee去🤣
仲要星期日都咁多日添~
不過排左一陣就有位😜

我覺得佢哋件t shirt好型🤣想喺度part time😂

等位嘅期間,可以喺度打卡~好有feel☺️

Menu有中文同英文version😝
Flat  white

有得揀nutty/fruity😝
個人中意Nutty Flatwhite😍
咖啡味好香~奶泡打得幾好
Flat  White

最重點!好大杯!

本身想試焙茶麻薯scone...但賣晒!🥲

環境都幾舒服😌
服務態度唔錯~
下次可以行完山,去飲返杯咖啡,或者食個brunch😛
2021-01-22 199 浏览
吃完午餐,有時候需要一杯飲品,才有足夠的精神應付工作的下半場。平時都係飲咖啡,反而想試試其他嘢,所以三個人叫哂三款飲品。London Fog $44即係伯爵茶拿鐵,咖啡面灑上食用花增加味感。聞起來已經有茶香,牛奶都好厚好香,奶泡都有伯爵茶香。Matcha Latte $44宇治抹茶拿鐵,店員特別溫提沒有奶,可能驚我們會叉唔夠電 XD 抹茶味好濃,同牛奶真係好夾。Flat White $40由於本身呢度嘅咖啡好飲,所以無失望,加上順口的牛奶,整體好圓潤。

London Fog

London Fog $44

Matcha

Matcha Latte $44

Flat White $40
10 分钟 (外卖自取)
London Fog
Matcha
  • Matcha Latte
藍色門面真係好靚又好好影💙📸63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $𝟷𝟷𝟾(轉牛角包窩夫 + $𝟷𝟻)流心蛋包左喺𝚙𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖入面~係半流心嘅狀態!𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎很好吃 外脆內軟的 牛油味也很充足😍面頭的牛油果也很新鮮 沙律菜份量也很多~啡菇味道很香 熟得剛好!.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 💛.千層麵(素) $𝟷𝟶𝟾食落去個醬係幾香的~不過就稍為黏口左啲 特別係底果幾層應該係唔夠醬 所以麵粉感很重~有進步空間喔🍝𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 (跟餐 +$𝟸𝟶)朋友說𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘好好喝呢~𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟼入口濃滑 焙茶味香濃而不會過甜!店員都很有禮貌~有點小失望係當日係衝住鬆餅同甜品去😭但去到話鬆餅得外賣甜品要𝟸點半後先提供🥶🥶結果兩樣都試唔倒😫
藍色門面真係好靚又好好影💙📸

63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $𝟷𝟷𝟾
(轉牛角包窩夫 + $𝟷𝟻)
流心蛋包左喺𝚙𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖入面~
係半流心嘅狀態!

𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎很好吃 外脆內軟的 牛油味也很充足😍
面頭的牛油果也很新鮮 沙律菜份量也很多~
啡菇味道很香 熟得剛好!
63度蛋巴馬火腿牛油果牛角包窩夫

千層麵(素) $𝟷𝟶𝟾
食落去個醬係幾香的~
不過就稍為黏口左啲 特別係底果幾層
應該係唔夠醬 所以麵粉感很重~
有進步空間喔🍝
千層麵(素)

𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 (跟餐 +$𝟸𝟶)
朋友說𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘好好喝呢~

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟼
入口濃滑 焙茶味香濃而不會過甜!
Hojicha  latte

店員都很有禮貌~
有點小失望係當日係衝住鬆餅同甜品去😭
但去到話鬆餅得外賣
甜品要𝟸點半後先提供🥶🥶
結果兩樣都試唔倒😫
63度蛋巴馬火腿牛油果牛角包窩夫
Hojicha  latte
2021-01-19 245 浏览
成間野都好靚打卡一流 staff都好溫柔有禮貌咖啡又好飲 唔係得個樣嘅打卡coffee shop 坐得幾舒服食物飲品都高質唯一缺點係廁所非常非常之細😅 點左杯肉桂味Dirty 同classic cold brew 兩杯都好正 dirty 有幾款味揀好特別!classic cold brew都好飲食物正點左個焦糖香蕉朱古力牛角包窩夫 好足料 好好味好有驚喜!好鬆脆 外脆內軟但伴碟嘅咖喱味香蕉有啲怪😂 下午食完仲心掛掛 一定會再食😜
成間野都好靚
打卡一流 staff都好溫柔有禮貌

唯一缺點係廁所非常非常之細😅

食物正

點左個焦糖香蕉朱古力牛角包窩夫 好足料 好好味
好有驚喜!好鬆脆 外脆內軟
但伴碟嘅咖喱味香蕉有啲怪😂 下午食完仲心掛掛 一定會再食😜
焦糖香蕉朱古力牛角包窩夫
Classic  cold  brew
2021-01-18
焦糖香蕉朱古力牛角包窩夫
Classic  cold  brew
  • 肉桂Dirty
2021-01-18 537 浏览
上次經過飲咗杯好好飲的咖啡,今次就決定坐低食Lunch。午餐有飯、千層麵、All day breakfast揀,款式唔算多不過肉食人士或走肉人士都有得揀。63度蛋巴馬火腿牛油果吐司有大啡菇、和式特調醬及特製莎莎醬,顏色相當豐富,大啡菇好juicy,巴馬火腿包住隻蛋,有賣相又好味,牛油果質地軟滑,想食light啲可以揀呢個。黑啤朱古力燉牛肉配珍珠米及63度蛋 $128牛肉煮到好軟腍,而且牛肉味濃,而個醬都食得出有朱古力味,味道比想像中夾,而且食完都唔會覺得膩,加埋個蛋味濃的雞蛋,正!千層麵(素)$108為素食人士而設,用新豬肉、芝士、茄醬及純素香醬炮製,食落都好香口,芝士味又重。當然,始終係用素嘅新豬肉關係,所以同平時嘅千層麵味道都係有少少唔同。凍/熱果茶 跟餐唔駛加錢凍同熱味道唔係爭好遠,都係有滿滿果香,不過凍飲睇落靚啲。Flat white 配餐加$20入口香滑,仲有咖啡香,好飲。expresso tonic $48咖啡的濃香配清新的tonic,視覺已經好靚,飲落味道平衡,夏天飲真係一流。

黑啤朱古力燉牛肉配珍珠米及63度蛋 $128

千層麵(素)$108
凍果茶
熱果茶

凍/熱果茶 跟餐唔駛加錢
凍同熱味道唔係爭好遠,都係有滿滿果香,不過凍飲睇落靚啲。

Flat white 配餐加$20
入口香滑,仲有咖啡香,好飲。
espresso tonic

expresso tonic $48
2021-01-11
凍果茶
espresso tonic
  • expresso tonic
📍特別嘅配搭 · 消失嘅焙茶味 --Grotto☕️‼️•============================鰂魚涌近排新開咗間cafe,上星期去開嗰頭就一於試下~店舖裝修精緻,店員主動有禮🙈餐牌有意粉、scone等食物,不過小編去之前已經食咗嘢,所以就只係叫咗杯咖啡~------------------------------⭐️Hojicha Dirty ($50)平時喺其他cafe無見過呢個配搭,好奇心之下就order咗呢杯🤣賣相頗精緻,飲落咖啡香滑濃郁,偏nutty正合小編口味😆後勁仲有微微嘅奶香~可惜本身幾期待嘅焙茶味卻失蹤了,飲唔出嚟...🥺🥺------------------------------整體來講係杯唔錯嘅dirty👍但係飲唔到焙茶味就有啲失望了🥺不過依家店舖仲處於初開業嘅階段,希望可以繼續加油‼️有機會會再試下主食同scone!🙈------------------------------賣相:7/10味道:5/10性價比:6/10回頭度:5/10------------------------------店舖資料名稱:Grotto地址:鰂魚涌海澤街17號海暉大
📍特別嘅配搭 · 消失嘅焙茶味 --Grotto☕️‼️

============================
⭐️Hojicha Dirty ($50)

賣相:7/10
名稱:Grotto
地址:鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪
前往方法:鰂魚涌站A出口
2021-01-06 589 浏览
路過的時候被一幅藍色的牆吸引,繼而再聞到咖啡味,就決定買杯咖啡試下。咖啡店位置少少有趣,因為之前都係唔係做食肆,但係又係一條上班族會經過嘅路,相信之後都會有唔少人要嚟買咖啡因走。認真講,呢排試過幾間咖啡,有好飲但亦都有好伏,完全打擊我試新咖啡嘅欲望,但係呢間咖啡試過後確實令人眼前一亮,可以講得上係附近咖啡店中嘅前列位置。Tropical Mango Infusior $58聞落已經有水果香氣,入口都真係有果味,相比下果味會出過咖啡,但咖啡又同時好好飲,如果鍾意果味嘅可以試試,After taste仲keep到個果香味,有驚喜!Dirty Hojicha $45估唔到Dirty都有得揀味,見到有焙茶味就即遢。入口已經有好濃嘅焙茶味,同時飲到奶香同咖啡,估唔到呢三樣加埋係咁夾。🔅 Kazan Seki 火山石 $30份量比想像中大個,總共有4款,今次揀焙茶麻糬scone,咬一口有滿滿嘅焙茶味,不過就有少少乾,可能加埋果醬同奶油會再好食啲,麻糬煙韌,一齊食口感都幾得意。

Tropical Mango Infusior

Tropical Mango Infusior $58
Dirty Hojicha

Dirty Hojicha $45
Kazan Seki 火山石

🔅 Kazan Seki 火山石 $30
Kazan Seki 火山石
2021-01-06
10 分钟 (外卖自取)
Dirty Hojicha
  • Tropical Mango Infusior