2019-06-07 415 浏览
1030入坐,職員話已經冇早餐,咁其實都冇所謂因爲只係想醫肚。坐咗幾分鐘,餐牌餐具水杯全部都冇比,成個樓面得一男一女兩個人做緊野。好唔容易1040左右終於有人落單,叫咗一碗粉,一個米紙卷,一個pasta同一杯咖啡。碗粉同米紙卷幾分鐘就到,然後杯咖啡用咗20分鐘先到,pasta就三催四問都未到,最後等足35分鐘都冇,唔想再等,取消paste order埋單走人。如果唔趕時間同埋唔太肚餓,其實都還可以接受,可惜我唔係。同埋公平啲講,職員已忙到甩碌,態度亦好好,問題係人手真係唔夠,可能冇預到隔離餐廳執咗會多咗人幫襯。

2019-06-07 296 浏览
朋友很喜歡食泰國菜就等我收工,去左中環搵我食飯去左ifc食泰國菜🇹🇭環境舒服又寧靜!不錯的選擇👍🏻👍🏻👍🏻坐下來就點左杯泰式檸檬茶,帶甜味的檸檬茶,茶的味道很清新可口😋😋冬蔭功配意大利雲吞 冬蔭功湯底很濃香,令雲吞都吸收了冬蔭功湯的味道,美味可口。😋😋脆炸豬手配糯米飯 見到脆炸豬手就好想食,上到枱睇就睇到賣相好靚,炸得十分香脆美味,口感很好配上糯米飯更加滋味!😋😋😋椰子紅寶石好特別的椰子冰,店員說這是泰國傳統的甜品,很特別所以點左黎食,十分美滿的晚餐。

冬蔭功配意大利雲吞

脆炸豬手配糯米飯

椰子紅寶石
2019-06-06 240 浏览
Extremely bad service!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Have they even ever trained before? 服務態度超差勁👎當天我們點了甜品和飲料,坐了一段時間之後發現我們這桌沒有給我們水喝,跟店員要了誰,結果沒給水給我們菜單要我們再點東西,點了第二round後再要了一次水,結果一直到結帳都沒有來,而且態度宇宙無敵差,彷彿我們欠店員錢,抱歉我這輩子再也不去中環店了!!!!!!!

2019-05-31
等候时间
30 分钟 (堂食)
2019-05-31 370 浏览
跟巴打的不時好聚,著實令人開懷。話說巴打先前在此處吃過下午茶的雞翼,大力推舉,故此今次的泰菜午餐由他拍板。😁魚餅蝦餅俱是泰菜常見的菜式,這裡稍有不同的地方是以洋蔥墊底,吃時蘸些甜酸醬再加上洋蔥一道吃,香氣直升了幾層樓!蟹肉炒飯是很乾身的;卻吃不了多少蟹肉。最記得的是綠色的類似青豆的物體,奇辣無比;而魚露激鹹,可能調一調淡味會好些。炒通菜有點點馬拉盞的鹹香,炒得通透,爽香有致,不辣而到味。期待著下次與好巴打的相聚!😁

Fish Cake Balls & Prawn Cake Balls
Crab Meat Fried Rice
炒通菜有點點馬拉盞的鹹香,炒得通透,爽香有致,不辣而到味。
Fried Morning Glory
期待著下次與好巴打的相聚!😁
用餐时段
Fried Morning Glory
  • CrabMeatFriedRice
  • FriedMorningGlory
  • FishCakeBalls&PrawnCakeBalls
2019-05-26 334 浏览
坐低後侍應畀咗每人一份餐牌,點單後要求留低其中一份餐牌畀其中一位仲糾結緊食咩嘅朋友再睇睇,侍應卻隨即收走,話"你有需要餐牌,到時我再畀你。"食物到咗之後,見到嗰賣相後即決定唔會繼續加單了。沙律同menu相差很多。湯河就還好。咖喱蝦賣相還好,咖喱味道偏甜,點咖喱汁嘅薄餅大失所望。準備起筷之時,發現支叉仲殘留上一手顧客幫襯嘅飯粒。。。。遞畀侍應去換,對方好淡定係隔離檯攞咗支叉過嚟。一句"唔好意思"都冇吖!!用餐期間上菜d動作亦較為粗魯。餐廳冷氣麻麻。明白嘅,餐廳地處黃金地段,租金貴。顧客唔介意食一個百幾蚊沙律和湯河,但係,你哋嘅服務發生咩事呢?
用餐期間上菜d動作亦較為粗魯。餐廳冷氣麻麻。
2019-05-22 316 浏览
今晚出左中環等朋友放工,約左在中環ifc等,想食泰國菜就去了Greyhound dinner😋😋我地點左個set share食👍🏻👍🏻點左杯泰色奶茶,夠凍又唔會太甜,有泰國風味之餘都很岩香港人的口味呢😋😋越式鮮蝦雞肉米紙卷 前菜選擇喜歡的米紙卷,蝦肉很新鮮彈牙配上雞肉絲很有口感😋💕啖啖蟹肉黃咖哩飯 咖喱味很濃郁配啖啖蟹肉十分足料,滋味可口👍🏻👍🏻最後唔少得甜品我們就選了千層蛋糕泰式咖啡,賣相好靚,蛋糕很有咖啡的味道,質感軟熟美味可口。

我地點左個set share食👍🏻👍🏻

越式鮮蝦雞肉米紙卷
前菜選擇喜歡的米紙卷,蝦肉很新鮮彈牙配上雞肉絲很有口感😋💕

啖啖蟹肉黃咖哩飯
咖喱味很濃郁配啖啖蟹肉十分足料,滋味可口👍🏻👍🏻

用餐时段
2019-05-16 529 浏览
啖啖鮮蟹肉炒飯($188)通常餐廳講話啖啖蟹肉 實際只會得幾啖蟹肉😂但係greyhound ge啖啖蟹肉 係真係由食第一啖飯開始 去到最後一啖 每一啖都充滿蟹肉😨蟹肉味道好鮮 毫無腥味 雖然好多蟹肉 但食曬成碟飯都無食到蟹殼 證明廚師拆肉過程幾細心 值得一讚~唯一可以雞蛋裡挑骨頭ge係蟹膏份量略嫌不足 整體成個飯味道偏清淡 雖然已經好高質 但如果蟹膏再多d 相信會更惹味更完美😝-泰式鹵水鴨湯河粉($98)鴨髀滷得非常入味 質感軟腍 輕輕用筷子一夾 鴨肉就可以脫骨 好方便 完全唔需要切 好適合B仔呢d懶人食 河粉條條晶瑩通透 索曬濃郁美味但毫無油膩感ge鴨湯🤤令人一食難忘 每次黎greyhound都必定要叫返碗~-----👶🏻B仔整體評價:8.5//10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:9/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowcwb

-----
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcwb
2019-05-14 976 浏览
呢日約咗男朋友食飯,收工過海去IFC食飯所以遲咗少少😜七點半左右去到,眼見餐廳幾乎滿座,門外已經要排隊,好彩男朋友一早拎咗位等我😅餐廳環境唔錯,燈光暗暗地,每枱均放有蠟燭,我地仲坐咗喺窗邊卡位,望到海景,氣氛浪漫🌹侍應嘅服務態度都好好,笑容充足又細心,加水加得好快手,上菜速度係會配合返客人嘅進食速度安排。⭐️秘制辣肉醬手包粉卷Complicated Noodle ($108)自己動手包嘅粉卷💪🏻玻璃生菜新鮮爽脆,煙煙韌韌嘅粉皮,再加上辣肉醬同秘制蒜辣汁,好滋味,酸酸辣辣好清新。⭐️泰式海鮮沙律Thai Spicy Seafood Salad ($158)海鮮十分足料,有juicy惹味燒帶子,彈牙虎蝦球,煎得香脆嘅鱸魚,鮮味魷魚/三文魚/吞拿魚,新鮮沙律菜,再加上酸酸辣辣嘅泰式沙律汁,好開胃,食到停唔到😋⭐️啖啖蟹肉黃咖哩飯Well-known yellow curry crab on rice ($198)入口甜甜地嘅黃咖喱,甜得嚟唔會好奶或好椰,保持濃郁咖哩香氣,而且唔咸,可以就咁食都得,但如果個人口味唔鍾意偏甜都唔緊要,隨碟附上咗魚露可以增添咸鮮。鮮蟹肉一梳梳大大舊,好鮮甜。⭐️龍蝦炒金邊
⭐️龍蝦炒金邊粉Lobster Phad Thai ($298)
泰式炒河粉,味道以甜為主。
有氣勢嘅龍蝦🦞顏色鮮豔奪目,睇到都已經流哂口水🤤新鮮龍蝦起肉炒球,啖啖肉鮮甜彈牙!金邊粉煙韌,炒得有鑊氣,以甜味為主,未加伴碟已經好好食,伴碟調味有辣椒粉,碎花生,同新鮮青檸。
⭐️Fruity Shaky Yogurt ($62)
有橙,香蕉,菠蘿,蘋果,乳酪,味道以香蕉果味最為特出,而且口感豐盈好creamy,同時飲到蘋果嘅清甜,橙同菠蘿嘅清新酸甜😋
⭐️Passion Fashion ($62)
試咗一啖,感覺同我杯yogurt完全唔同,入口清爽,熱情果味出眾,菠蘿酸甜,淡淡嘅薄荷,好清新。
⭐️斑蘭千層蛋糕Thai Pandan Crepe Cake ($78)
千層蛋糕做得層層分明,間距平均,每層皮都好薄,入面嘅忌廉香濃軟滑,斑蘭味香濃,甜而不膩。
⭐️椰子雪葩Coconut Sherbet ($38)
好清香嘅椰子水味,當中仲食到有椰子肉,正👍🏻
2019-05-14 337 浏览
女朋友係一個比較為食嘅女仔🙊仲成日會突然話想食乜突然又想食乜😂呢次佢話想食啲唔係好熱氣,唔係好炸嘅泰國菜,又想坐得舒服可以傾下計🤔好彩我醒起IFC嘅Greyhound Cafe,呢到環境靚,食物又係泰西fusion,啱哂佢今次嘅要求。是晚我七點未夠就嚟拎位,門外已經有好幾個人喺到等位,由於我一早book咗枱,所以都唔係等咗好耐就可以入座👍🏻餐廳嘅入座率已達九成以上,咁早就已經咁full,果然好受歡迎!呢到裝修型格別緻,枱面仲有一點燭光,氣氛浪漫。✨Passion Fashion HKD$62香甜嘅熱情果味,仲有菠蘿汁同少少薄荷,入口清爽,甜度適中,味道好清新。✨Fruity Shaky Yogurt HKD$62Yogurt我試咗啖,比較creamy,好順滑👍🏻✨Spicy Seafood Salad 泰式海鮮沙律 HKD$158呢個辣海鮮沙律,味道酸酸甜甜,仲帶香辣,海鮮款式多而且足料,好正!✨Complicated Noodle 秘制辣肉醬手包粉卷 HKD$108秘制辣肉醬同酸辣蒜汁絕對係呢個菜嘅靈魂,配埋爽脆生菜同煙韌粉皮,多種口感,食落好開胃👍🏻✨Lobster Phad Th

✨Passion Fashion HKD$62

✨Fruity Shaky Yogurt HKD$62
Yogurt我試咗啖,比較creamy,好順滑👍🏻

✨Lobster Phad Thai 龍蝦炒金邊粉 HKD$298
賣相吸引👍🏻簡直係色香味俱全!
phad thai酸酸甜甜,開胃惹味,伴碟嘅芽菜,青檸,炸蒜,乾辣招碎都係自行加配調味用👍🏻龍蝦身已起肉,啖啖鮮味!

✨Yellow Curry Carb Rice 啖啖蟹肉黃咖哩飯 HKD$198
呢到嘅黄咖喱係唔辣嘅,香濃嘅咖喱帶甜味,而且蟹肉份量多👍🏻餸飯一流!

✨Thai Pandan Crepe Cake 斑蘭千層蛋糕 HKD$78
斑蘭味濃,好清香。
✨Coconut Sherbet 椰子雪葩 HKD$38
好香濃嘅椰青味👍🏻
🔎
最後值得一提嘅係,呢到除咗環境好,食物好,服務態度都好好,店員主動又親切👍🏻👍🏻
2019-05-08 1906 浏览
泰國的著名Greyhound Café不用多介紹了吧?餐廳的食物記錄著主腦人Bhanu Inkawat的成長及旅行體驗與味覺回憶。正如餐牌上寫着:「Life is a journey, full of pictures, places, stories & good tasting receipes.」所以菜式都是將各國與泰國風味Crossover之作。Starter 前菜《招牌脆炸單骨雞翼》 (Greyhound Famous Fried Chicken Wings)在餐單中你會找到他的童年或旅遊味道,像招牌脆炸單骨雞翼,是他兒時同學仔媽媽的拿手菜,將雞翼斬半成單骨,吃起來方便之餘啖啖肉;雞翼以魚露和辣椒醃過夜,入味濃惹,每枱必點。《冬蔭功配意大利雲吞》 Light Tom Yum Soup龍蝦大隻厚肉,肉質爽彈新鮮;冬蔭功湯酸比辣多是筆者杯茶,容易入口又惹味,龍蝦掛上冬蔭功更是美味。主食Main Dishes《啖啖蟹肉黃咖哩飯》Well-known yellow curry crab on rice第一次點這個飯,很有驚喜!蟹肉份量多,入口量是蟹肉,拌有黃咖哩更加惹味。黃咖哩味道甜

Starter 前菜

主食Main Dishes
第一次點這個飯,很有驚喜!
蟹肉份量多,入口量是蟹肉,拌有黃咖哩更加惹味。黃咖哩味道甜帶椰香,十分香口又無熱氣感,下飯吃味道更減膩,令人一口一口接著滔。
飯配有酸菜湯,很開胃亦平衡蟹肉的膩感。

《脆炸豬手配糯米飯》Crispy pork knuckle with chili paste
配有兩款醬油,一款是泰式酸辣醬、另一款是泰式甜酸醬,亦有一小碟泰國酸菜小食。脆炸豬手炸後有點太乾硬,很費牙力,而糯米飯很快又會放涼變硬,所以對此菜式有點失望。

Desserts甜品
千層蛋糕(Crepe Cake)亦是Greyhound的招牌之一,甜品Crepe Cake足有20層,每層夾有忌廉。我們雖然已經很撐,但還是每人點了一件千層蛋糕。

《Fresh Coconut 招牌椰子》
是餐廳的Signature Dessert
非一般的千層蛋糕,這款是當中夾了鮮椰肉的款式,十分特別兼有口感。

《Thai Pandan Custard 斑蘭》
這款就有香甜的斑蘭味,是馬拉風味吧,都不錯。

Drinks:

《Thai ice coffee》
偏向巧克力的味道,平時喜歡喝mocha的朋友必點。

《Fruity shaky yoghurt》
味道似雜莓芒果奶昔,增添了泰風味。

2019-05-06
2019-04-27 476 浏览
坐摩天輪之前,餓餓哋打算求其喺IFC揀間餐廳食,見到個景唔錯,menu都無睇就入咗去啦。本身都唔係抱好大期望,諗住都係食景多,食物選擇都幾多,點知一上個柚子沙律係超驚喜,個汁酸酸甜甜好開胃,柚子又唔酸,即刻心心眼咗!叫咗杯叫Green Mellow嘅青蘋果飲品,好fresh一啲都唔酸,鍾意飲青蘋果嘅一定要試啊!見到隔離枱叫個甜品幾靚,哈哈咁又試吓啦,大大件幾重斑蘭味都幾好味!又估唔到真係幾好味啊!下次會再去試埋其他嘢

又估唔到真係幾好味啊!下次會再去試埋其他嘢
2019-04-21 427 浏览
炸脆單骨雞翼一定要點,我見每檯客人都有點,點知一食好有驚喜,好脆但一d都唔乾身,又唔會好油粟米蟹肉都好正,配搭粟米成個蟹餅會有返d口感,蟹肉唔算話好多,不過勝在好味道個意粉普通正常食到咁上下男朋友話未係好飽,再睇menu見到有鵝肝,即刻食指大動叫左,估唔到都好味,粒士多啤梨點啜減左唔少油膩感食飽飽去左ifc歎住靚影再飲返杯🍻

個意粉普通正常

食飽飽去左ifc歎住靚影再飲返杯🍻
2019-01-21
等候时间
45 分钟 (堂食)
個沙嗲雞肉串燒重點居多係個包 超鬆軟 點埋個醬完全係人間美味 完全滿足到小編呢個麵包控🥰👌🏻個雞肉就正常 不過個醬係做得幾出色 第二張相係個啖啖鮮蟹肉炒飯($188) 超多蟹肉🙀完全見唔到飯 蟹肉鮮甜 配上粒粒炒飯 jeng🤤至於個紙米卷 個sauce幾開胃幾fresh 個越式鮮蝦雞肉紙米卷($88)好有彈性同黏度 好難分開佢同隔離個舊 個生菜好似個盤栽🥬超難蚊出黎 所以呢個餸好「難」食😂-The chicken skewers are tasty as expected, especially the sauce, but I think the focus should be the bread. It is spongy and soft! It makes breadholic me satisfied😍. The crab meat fried rice with a twist ($188) is delicious. There are plenty amount of crab meat. It entirely covers the 🍚! The fresh Viet
The chicken skewers are tasty as expected, especially the sauce, but I think the focus should be the bread. It is spongy and soft! It makes breadholic me satisfied😍. The crab meat fried rice with a twist ($188) is delicious. There are plenty amount of crab meat. It entirely covers the 🍚! The fresh Vietnamese spring rolls ($88) are elastic and sticky. It is hard to separate the rolls and pull out the lettuce from the cups🥬 Eating this dish is challenging😂.
性價比:🤤🤤⚪️⚪️⚪️
飽肚:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:88/100
2019-03-27 562 浏览
如果你有選擇困難症的話就不要來這家餐廳了Hahahahaha🤣 整個menu都想吃所以每次去都會選不同的、未吃過的😍 #奇趣三文治碗🍞內有麵包同沙律菜,非常健康#鮮蝦辣椒膏炒飯佢個湯好咸,但個飯好食#泰式辣炸雞配蛋黃醬炸得好好食,吾太油,仲有個鹽可以點👍🏼Yeah💋
如果你有選擇困難症的話
就不要來這家餐廳了
Hahahahaha🤣
整個menu都想吃
所以每次去都會選不同的、未吃過的😍
#奇趣三文治碗🍞
內有麵包同沙律菜,非常健康
#鮮蝦辣椒膏炒飯
佢個湯好咸,但個飯好食
#泰式辣炸雞配蛋黃醬
炸得好好食,吾太油,仲有個鹽可以點👍🏼
Yeah💋
奇趣三文治碗
鮮蝦辣椒膏炒飯
泰式辣炸雞配蛋黃醬
奇趣三文治碗
泰式辣炸雞配蛋黃醬
幾位同事話要去IFC食貴野其實我作為對性價比都幾有要求既人都幾抗拒去啲又貴又少份量既地方IFC 既greyhound 算係性價比低啦同事叫左周街都食到既pad Thai, etc我因為呢次應該係最後一次食greyhound我叫左complicated noodles 因為夠晒特別Complicated noodles包括五塊生菜一碗仔肉碎五塊noodles- 每塊好似餛吞皮既面一開始唔知點食好麻煩食呢個好唔衛生 一定要用手先食到不過味道正常同埋體驗下係IFC呢啲高檔地方用手食野都係幾好既體驗其實餐廳應該就呢個菜 提供消毒紙巾咁先有人會叫架嘛另外我地叫左兩個crepe cake5x一個 算正常價錢 同埋味道正常我都係靠食cake呢餐先飽咋
幾位同事話要去IFC食貴野
其實我作為對性價比都幾有要求既人
都幾抗拒去啲又貴又少份量既地方
IFC 既greyhound 算係性價比低啦
同事叫左周街都食到既pad Thai, etc
我因為呢次應該係最後一次食greyhound
我叫左complicated noodles