2020-01-20 53 浏览
-放工心血來潮想食pancake 🥞去咗公司附近嘅Green Waffle Diner 食dinner🍽🐷焗美國豬斧頭扒 set $218個斧頭扒煎得幾好食❤️都幾大塊好惹味❤️😋佢嘅set dinner 除咗有頭盤、side dish 同main course 之外,最重要就係佢個甜品🍨可以選鮮果waffle🧇或者熱香餅🥞🤩🤩🤩伴自選雪糕🍨今次我無試到佢嘅waffle 🧇反而試下佢個熱香餅🥞❤️❤️❤️仲陪左🍫朱古力雪糕🍦仲同d 新鮮生果一齊食好正🤩我呢個甜品控勁滿足😚最衰今次我係自已毒毒食😔又唔係星期三佢有個優惠係逢星期三有BBQ Ribs Night 叫半份就有一份🐷🐷搵日下次星期三同男朋友去食先👩‍❤️‍👨
放工心血來潮想食pancake 🥞

最衰今次我係自已毒毒食😔
又唔係星期三
搵日下次星期三同男朋友去食先👩‍❤️‍👨
2020-01-16 59 浏览
朋友因為這家的窩夫慕名而來正擔心能否果腹之際還好店員遞上晚餐的餐牌想吃到主食又想試一下這裡的signature 還是選了個dinner set綿密的菇湯 口感豐富菇類沒打至細滑但很有口感低卡之選:淡淡的比目魚油香配米形意粉沙律芒果粒十分醒胃套餐+$20有羊膝作主菜啖啖肉之選肉質稔滑唔肥膩薯蓉creamy之餘仍有少量粒狀令口感層次提升加上黑椒百吃不厭配菜另外上薯粒的份量可不少Pumpkin spice latte 加薑味的咖啡飲完很是溫暖🥰在吃甜品之前其實我和朋友已經很飽了!雖然跟餐的甜品份量沒有單點那麼多但還是有種早知道配菜不要點澱粉質的感覺😂要留意的地方是Set dinner飲品中的「茶或咖啡」並不等如drink menu的茶或咖啡Set dinner所包的飲品只是普通的奶茶咖啡檸茶之類的還好有買一杯正價買第二杯有半價的優惠都抵飲既

朋友因為這家的窩夫慕名而來

薯粒的份量可不少

Pumpkin spice latte
加薑味的咖啡飲完很是溫暖🥰

在吃甜品之前
其實我和朋友已經很飽了!
雖然跟餐的甜品份量沒有單點那麼多
但還是有種早知道配菜不要點澱粉質的感覺😂

要留意的地方是
Set dinner飲品中的「茶或咖啡」
並不等如drink menu的茶或咖啡
Set dinner所包的飲品只是普通的奶茶咖啡檸茶之類的

還好有買一杯正價買第二杯有半價的優惠
都抵飲既
2020-01-14 68 浏览
今天決定試試美國傳統waffle。除了waffle,還點了個晚餐, 有豬有羊揀,我就揀左羊膝,以為佢甜品鋪d 咸食會唔好食,點知個羊膝出乎意料咁好食! 肉煮得十分林,醬汁又十分濃郁,比得上西餐廳質素。椰菜花餐湯都不錯,但都係羊膝正d甜品當然是waffle, 質感鬆軟, 充滿蛋味。既然咁好食,忍唔住叫多份班蘭班戟。一黎到,就比表面ge棉花糖吸引住,大大舊綠色棉花糖,睇到就想食!食落班蘭咪足,又軟又綿,十分好食。雖然當日有優惠,咖啡可以第二杯半價,但係被餐牌的oreo奶昔吸引,所以點了奶昔。真係無揀錯,十分足料,oreo和奶味都濃,如果奶昔都有第二杯半價就一定叫!

椰菜花餐湯都不錯,但都係羊膝正d

甜品當然是waffle, 質感鬆軟, 充滿蛋味。

2020-01-10
2020-01-11 1878 浏览
之前經過銅鑼灣都已經見過呢間食waffle既鋪頭今日經過中環見到有分店所以走入黎食下因為我係好鍾意食waffle我哋六點入到黎啱啱好轉左晚餐餐牌見到佢都好豐富所以就叫咗兩個set dinner不過大家唔好比張餐牌誤導左頭盤係精選沙律或是日餐湯並唔係兩樣都有伴碟都只係揀其中一款我一開頭睇仲以為全部都有是日餐湯,精選沙律🥗今日嘅餐湯係蘑菇湯蘑菇嘅份量都好多所以蘑菇味好濃郁沙律係煙三文魚沙律加埋黑醋酸酸甜甜幾開胃香煎比目魚伴芒果米粒麵沙律紅黃綠三隻色都齊晒淨係睇顏色都已經好吸引米粒面其實即係米形意粉加咗蕃茄粒,芒果粒,同埋紫蘇葉因為係沙律所以食落係凍嘅比目魚魚皮煎得好脆因為冇額外加任何醬汁所以好食得出佢嘅原味道紅酒燴羊膝車厘茄好大粒薯蓉同埋個醬汁都好好味呢度嘅醬汁全部都係自家製羊膝嘅肉質非常淋可以話入口即溶有淡淡的紅酒味蕃薯條,薯粒伴碟嘅份量相當驚人其實食完個主菜已經好飽不過見到即叫即炸嘅蕃薯條同薯粒有邊度忍到口呢鮮果窩夫伴自選雪糕🍦有青蘋果🍏香蕉🍌士多啤梨🍓呢度嘅窩夫都係自家製外層鬆脆內層鬆軟唯一美中不足嘅係只有主餐單入面嘅自選窩夫先可以揀movenpick雪糕熱香餅伴自選雪糕雪糕其實只有
之前經過銅鑼灣

頭盤係精選沙律或是日餐湯
並唔係兩樣都有
伴碟都只係揀其中一款
我一開頭睇仲以為全部都有

是日餐湯,精選沙律🥗
今日嘅餐湯係蘑菇湯

香煎比目魚伴芒果米粒麵沙律
紅黃綠三隻色都齊晒
淨係睇顏色都已經好吸引
米粒面其實即係米形意粉
加咗蕃茄粒,芒果粒,同埋紫蘇葉
因為係沙律所以食落係凍嘅

不過呢度正價嘢飲半價
所以試吓都無妨嘅

2020-01-10
2020-01-10 35 浏览
傳聞是美國傳統recipe 創作既窩夫, 當然要試試! 新手太太決定不煮飯, 今晚和愛人二人世界在上環! 老公點了個晚餐, 係香濃又鬆軟既羊膝, 每啖肉都很入味, 近骨的筋位食到我黏黏舌! 它的薯蓉滿有牛油香, 又有原粒薯仔, 個人認為不錯, 老公就較喜歡完全100% 薯蓉。它有連多配菜提供選擇, 我們要菌類, 香蒜牛油煮, 簡單好吃! 餐本身已跟一份窩夫, 質感算鬆化, 吃到蛋香味, 配既水果有藍莓, 士多啤梨, 香蕉和青蘋果, 的確能中和番個味道, 舒服。我的主菜來了, 班蘭班戟, 一上碟, 一嗅嗅, 班蘭味走唔甩, 班戟行實在路線, 香而棉, 又有口感! 配上糖絲及焦糖脆脆百同進食, 頗有層次感! 要讚的是飲品, 老公點既oreo milkshake 超棒的, 很濃郁, 很像飲icecream, 曲奇味重, 又吃到粒粒曲奇! 而我點既甜酒朱古力同樣不錯, 陣陣甜, 陣陣香, 陣陣濃, 再熱多點我俾滿分! 有咸又有甜, 選擇豐富, 而且現範飲原價coffe, 同一位客人可享第二杯半價, 實在是一個take a rest 又try some best 既good choice.

羊滕
班蘭班戟
甜酒朱古力
oreo  milkshake
2020-01-09 41 浏览
係對面大廈做完運動,又係我食嘢既時刻😂😂😂唸住買D生果🍎🥭食下,點知又行下行下又見到好嘢食👏👏👍👍👍👍係斜路上面咁隱蔽既😂😂望入面環境唔錯,舒適,決定食完先去買水果🥭🍎🍍🍉🍅🍑🥭🍈🍋🥑😛😛焗肉醬鑊仔扁意大利🍝粉——-第一啖落口,好味到👍👍👍👍😋😋😋😋😋自家製秘製肉醬🍝味道濃郁好味,仲有濃濃既厚厚車打芝士🧀,用鑊仔焗熟,拎出嚟個刻已經香氣四溢撲鼻,未食👃聞到已經流晒口水飲品Mood Maker—-用新鮮生果泡製,入面有藍莓,芒果🥭、菠蘿🍍⋯⋯味道天然鮮甜又fresh的飄飄然感覺😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂好似好誇張,但事實又真係非常之好飲😋😋😋😋😋😋👍👍👍甜品pandan pancake——-新鮮斑蘭汁打製,味道清香,軟熟無比,又比到我越食越開心的感覺😇😇😇😇😇我下次一定要試吓呢度D咖啡,因為原價咖啡第二杯係半價咁抵,我今日食得好飽,要下次專試再來飲咖啡☕️☕️⋯⋯😂😂😂😂😂😂😂原來星期三仲抵食 BBQ Ribs night叫半份有一份😛😛😛😛餐廳既特式仲係加拿大土生土長美式既自家傳統recipe,全部醬汁、果醬、窩夫都是自家制,怪不之咁好味,食得天然,食得營養價值,食得更合式的我👍👍👍✌️✌️✌️✌️💯
係對面大廈做完運動,又係我食嘢既時刻😂😂😂
係斜路上面咁隱蔽既😂😂

好似好誇張,但事實又真係非常之好飲😋😋😋😋😋😋👍👍👍

原來星期三仲抵食 BBQ Ribs night叫半份有一份

之前曾經都去過呢間食lunch,今次見有團購78折買100蚊coupon,就唸住再去食下啦, 點知就中哂伏喇! 首先團購是不能用於午餐的,亦不能用於作加一服務費付款的, 呢兩點我地食之前已經明白! 當天訂座是1:15pm, 我地最早去到等安排入座,但當時未夠1:15pm, 到接近訂座時間時,門口已出現一條好長的人龍,全部都是已訂座的客人,等待安排入座的,到餐廳客人陸續離開時,亦開始叫人入座,眼見一個一個party入左去,但我們雖然排第一,一直都未被安排座位,直至成條人龍都已入座,我們依然未有座位,詢問店員時,佢話我地要坐果張枱的客人仲未肯走,果張枱原來就係門口果張,我地一直企喺隔離,時間一分一分咁過,我地見唔對路,叫店員同客人講交枱,佢竟然話叫左,但我地一直企喺度無見過佢叫過囉.....實在太大話了!後來,我地接近1:35pm先有坐位, 差不多2點正先有食物, 狼吞虎嚥咁食嘢, 未食完已急急埋單, 我地一行3人, 總共食左 $316, 扣埋coupon, 店員要我地補返 $81, 當時未有留意就比左錢, 後來離開後再計下, 覺得唔對路, 於是折返理論, 店員根本是重覆計算加一服務費,

後來,我地接近1:35pm先有坐位, 差不多2點正先有食物, 狼吞虎嚥咁食嘢, 未食完已急急埋單, 我地一行3人, 總共食左 $316, 扣埋coupon, 店員要我地補返 $81, 當時未有留意就比左錢, 後來離開後再計下, 覺得唔對路, 於是折返理論, 店員根本是重覆計算加一服務費, 其實總數 $316, 加一服務費應是 $31.6, 另外扣左coupon後的差額是 $16, 咁正常應是將 $31.6 + $16 = $47.6 才是應付的費用, 但店員在單上除了計到$47.6 外, 還額外加上coupon 300元的加一服務費, 即$30, 呢個實在是雙重計算, 可惜店員一直都扮聽唔明, 堅持唔肯退回那三十多元的費用, 經過差不多30分鐘的理論,才好不情願地掏出30元來,還說到是自己掏腰包拿出來的!

明明是他們計錯數,害我地浪費左咁多時間去同佢解釋佢錯乜,仲要唔肯認錯! 當天的用餐經驗實在好唔開心, 浪費金錢之餘,更浪費好多時間, 等待入座,等待食物到來, 再等待店員退款, 以後都唔會再去呢間餐廳, 希望大家都不要中伏!
题外话/补充资料: 已經與團購公司反映這商家的奸詐行為, 團購公司答應會向其他已購買coupon的客人退回之前餐廳多收的費用, 雖然係浪費左好多時間,但起碼唔會比呢間奸商得逞, 為廣大購買了該團購的人爭取到公道, 都算值得!
2020-01-07
等候时间
45 分钟 (堂食)
2020-01-02 73 浏览
最近節日多,出街食飯機會多咗,下定決心今日開始要食輕量級的午餐。路過嘉咸街見有一間專門窩夫店,翻看餐牌,原來不吃窩夫也有不同款式的沙律,鑊仔薯條....大多數以健康為主。榖物鮮什莓沙律有穀物,士多啤梨,藍莓,香蕉,什菜,醬汁清清地不膩喉,健康之選。香脆雞翼隨了吃沙律外,點了一客香脆雞翼,雞翼做到外脆內軟,香口多汁。伴以蜜糖蒜茸醬,蒜味特顯,夠惹味。火龍果汁即叫即炸果汁非常新鮮,清甜可口,有天然糖份,正!

榖物鮮什莓沙律

香脆雞翼

火龍果汁
即叫即炸果汁非常新鮮,清甜可口,有天然糖份,正!

2020-01-02
2019-12-23 64 浏览
sis 之前呢掛番工食過呢度lunch 話好得, 今次同佢出呢頭就過黎重溫下淨係All Day breakfast 都有5個opt, 其中一個仲係自選mix n match.選左個sunshine breakfast, 選左scrambled egg, smoked salmon. 加$10轉左waffle.scrambled egg 炒得香滑, smoked salmon 咸香唔錯. waffle 可以塗上strawberry jam, sis recommend 倒上一邊maple syrup. 果然增添甜蜜風味, 更加好食另一道steak n egg hash skillet $103選左 baby size 份量都唔少,牛肉薯粒獲仔, 中間仲有粒poached egg. 切開見到半凝固蛋黃下面薯粒同牛肉粒加上cheese 同牛油烹煮, 畢上一口薯仔都可見牽絲cheese邪惡味道唔會輸, 不過會有點油同膩,而如果薯粒可以煎到一邊帶點金黃香脆會更好食. sis 見到班蘭 Pancake 話好吸引,所以雖然大半飽都追加左個pancake 試下上黎同menu 相幾有出入,不過聞落係幾香

上黎同menu 相幾有出入,不過聞落係幾香班蘭味
食落pancake 反而無咩味,口感似平時家中煮pancake, 軟綿實在,班蘭香味應該主要黎自上層綠色綿花糖. 中間夾有cream ,唔係whipped cream 輕盈個種. 而係企身d, 中間再夾有青蘋果. 不過cream 唔夠滑同香. 一邊仲有d crumbles n berries 豐富味道口感

2019-12-12 102 浏览
聽人講中環呢間既窩夫好好食,食物質素亦唔錯,今晚一於同朋友黎食晚餐聚舊下。我地決定叫一個晚市套餐,另外叫一款窩夫同smoothies bowl.晚市套餐包餐湯或者沙律,我地揀左沙律,伴碟揀左薯粒,主食要藍青口辣肉腸意式雲吞,有杯餐飲,我地加左錢要伯爵茶,仲要係有機茶葉。主菜有8隻青口,毫不吝嗇,雲吞份量都好多,芝士加左唔少係面。薯粒亦都炸到岩岩好,調味得好好食Smoothies bowl揀左butterfly pea配有機杏仁奶,食落涼浸浸,唔會好甜,好清新。窩夫揀左鮮芒果士多啤梨窩夫,窩夫好好食,充滿蛋香味,唔會淋晒,有一球雪糕仲有水果伴碟。跟餐有甜品送,我地要pancake,都唔錯架,亦都有一球雪糕同水果伴碟。食完好滿足,誠意推介

食完好滿足,誠意推介

番茄沙律
藍青口辣肉腸意式雲吞伴薯粒
butterfly pea smoothies bowl
鮮芒果士多啤梨窩夫
2019-12-11 32 浏览
係港島放工,可以揀平啲野食既地方唔多,所以見到有呢間,環境又幾舒服咁,所以都想試下,餐廳好貼心,有dinner set,咁就可以唔洗絞盡腦汁,諗下要食咩啦,我地兩個人,因為唔係好肚餓既關係就叫左一個人既dinner set plus軟殼蟹牛油果沙律,個沙律既配搭幾好,軟殼蟹炸到啱啱好,個沙律汁同牛油果又好夾,dinner set入面前菜就揀左個雞翼配水牛汁,店員好窩心咁提醒要幾辣,因為朋友只能食到少少少辣,主菜就揀左安格斯牛扒,牛味好濃,配合埋少少既脂肪,味道啱啱好,餐飲加左錢要紅酒🍷,配紅酒簡直一流🥰甜品當然係叫左佢呢度出名既窩夫啦,配埋vanilla ice cream,生果可以中和到個甜味,所以好食❤️
2019-12-11
2019-12-11 39 浏览
呢間餐廳位於中間扶手電梯下面,好有隱世餐廳嘅感覺😙我覺得係一間環境唔錯嘅餐廳,氣氛好好,好適合情侶嚟拍拖談心😋食物方便相當有質責,用料都好足,份量都好夠🤪不過因為我地係嚟食Dinner所以就冇叫到佢最出名嘅Waffle,下次再嚟嘅話一定會試😎地址:中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
呢間餐廳位於中間扶手電梯下面,好有隱世餐廳嘅感覺😙
食物方便相當有質責,用料都好足,份量都好夠🤪
地址:中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
2019-12-01
2019-12-10 43 浏览
工作繁忙,難得有時間可以偷懶一下,約了朋友在中環閒聚聊天。坐在餐廳裏,有一種心靈休閒的自在。班蘭窩夫伴蘋果第一次嘗試班蘭窩夫伴蘋果,跟原味一樣窩夫外層極香脆,窩夫裏面軟綿潤口,還滲出淡淡的斑蘭香氣。吃的時候把窩夫切小塊,伴上一片香蕉,口感更潤滑。炸魚手指伴薯條最喜歡吃肥嘟嘟的薯條,薯條當然比窩夫更脆口感軟綿。魚手指炸得亦非常到位,外面沒有半點油膩感,魚肉濕潤有魚味,配上蛋黃醬,一口薯條一口炸魚,很有罪惡感,但口停不下來。煙肉薯粒鑊仔我最愛的薯粒,是必點的,烤好的薯粒,芝士,香草與半熟蛋液混合一起吃,完全失控地吃,吃飽才有力氣減肥🤣

班蘭窩夫伴蘋果
班蘭窩夫伴鮮果

炸魚手指伴薯條

煙肉薯粒鑊仔

班蘭窩夫伴鮮果
  • 煙肉薯粒鑊仔
  • green waffle
2019-12-09 34 浏览
女朋友今日約左閨蜜飯聚得番我一支公😂係中環買完聖誕禮物就輪到醫我個肚啦🤣行行下就見到呢間Green Waffle Diner跟住就被佢個文青氣息吸引左入去😂.🔸環境 打卡指數:🌕🌕🌕🌕位於小巷斜路之上比較隱蔽,但反而多左一分神秘同寧靜室內佈置得好溫馨牆上掛住各式各樣嘅翠綠植物,感覺清爽.🔸餐牌 多樣化指數:🌕🌕🌕🌕有All day bread-fast ,鑊仔薯仔,三文治沙律,意粉,窩夫每一類都有多種選擇👍.🔸 香辣蕃茄香腸薯粒鑊仔 $112美味指數:🌕🌕🌕🌕🌓呢個鑊仔薯粒真係正到無得彈👍薯仔切成方塊再炸至金黃色仲有香腸,尖椒,車厘茄同洋蔥做配料當然吾少得大量嘅車打芝士啦😍芝士焗至半溶狀態,輕輕一拉到拉到絲啦!表面仲放左兩粒Benedict Egg金黃色既蛋汁慢慢咁流出黎,真係勁邪惡😈薯粒外脆內軟沾一沾芝士同蛋汁一齊食,包你一食愛上😋.🔸焦糖鮮奶咖啡 $42美味指數:🌕🌕🌕🌕首先,講下拉花先天鵝形嘅拉花真係好靚!線條清晰而優美第二,咖啡味濃郁而吾苦澀除左有陣陣鮮奶香,仲有焦糖嘅甜香👍
女朋友今日約左閨蜜飯聚
跟住就被佢個文青氣息吸引左入去😂
🔸環境
打卡指數:🌕🌕🌕🌕
位於小巷斜路之上
比較隱蔽,但反而多左一分神秘同寧靜
室內佈置得好溫馨
牆上掛住各式各樣嘅翠綠植物,感覺清爽

🔸餐牌 多樣化指數:🌕🌕🌕🌕
有All day bread-fast ,鑊仔薯仔,三文治
沙律,意粉,窩夫
每一類都有多種選擇👍

🔸 香辣蕃茄香腸薯粒鑊仔 $112
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌓
呢個鑊仔薯粒真係正到無得彈👍
薯仔切成方塊再炸至金黃色
仲有香腸,尖椒,車厘茄同洋蔥做配料
當然吾少得大量嘅車打芝士啦😍
芝士焗至半溶狀態,輕輕一拉到拉到絲啦!
表面仲放左兩粒Benedict Egg
金黃色既蛋汁慢慢咁流出黎,真係勁邪惡😈
薯粒外脆內軟
沾一沾芝士同蛋汁一齊食,包你一食愛上😋

🔸焦糖鮮奶咖啡 $42
美味指數:🌕🌕🌕🌕
首先,講下拉花先
天鵝形嘅拉花真係好靚!
線條清晰而優美
第二,咖啡味濃郁而吾苦澀
除左有陣陣鮮奶香,仲有焦糖嘅甜香👍
2019-12-08
2019-12-09 40 浏览
約咗喺中環返工嘅朋友食lunch,上次同佢講食過第二間分店嘅waffle好好食中環有分店,一於同佢去試吓!🤤🤤lunch set $100內送餐飲同半份waffle,滿足我哋兩個願望😍意粉軟硬度適中,醬汁唔會過濃所以食晒成份都唔覺膩三文魚份量好多,仲有菇健康又美味!呢份egg benedict 雖然冇三文魚但一樣好好食,主要係麵包烤得香脆又夠鬆軟,非常加分。烤番薯粒一如既往地好味👍🏻加埋半份waffle 滿足晒💕💕繼續又上班😂😂😂
約咗喺中環返工嘅朋友食lunch,
上次同佢講食過第二間分店嘅waffle好好食
中環有分店,一於同佢去試吓!🤤🤤
lunch set $100內
送餐飲同半份waffle,滿足我哋兩個願望😍

意粉軟硬度適中,醬汁唔會過濃
所以食晒成份都唔覺膩
三文魚份量好多,仲有菇
健康又美味!

呢份egg benedict 雖然冇三文魚
但一樣好好食,主要係麵包烤得香脆
又夠鬆軟,非常加分。
烤番薯粒一如既往地好味👍🏻

加埋半份waffle 滿足晒💕💕