2018-04-14 833 浏览
向來係食肉獸既我,俾女朋友引導完之後,今次去左嘗試灣仔新開既Green Common食綠色素食。我地叫左未來漢堡 (HKD 78) ,另加左牛油果 (HKD 18)。我地亦都叫左七色藜麥超級碗 (HKD 88)。因為我地消費夠,Green Common免費送我地有機奶,而我地就選擇左有機杏仁味。個未來漢堡賣相好靚,有蕃茄汁,新鮮蔬菜。至於塊漢堡,我知雖然係素食,但真係整到好似牛肉漢堡咁既味,令到我非常驚歎。味道真係好好味。我地另外既牛油果,分量大又好味。至於個藜麥碗,顏色非常鮮豔,成份有藜麥,牛油果,藍莓,栗米,蕃茄,紅腰豆。樣樣都係健康既素食。味道唔錯,口感非常豐富。另外,佢仲有個柚子醬,味道都非常好。至於個有機奶,味道非常清甜,正。

。我地另外既牛油果,分量大又好味

未來漢堡

七色藜麥超級碗

至於個有機奶,味道非常清甜,正

有機杏仁奶

2018-04-07
未來漢堡
七色藜麥超級碗
2018-03-06 1192 浏览
每次去#greencommon都總有意外,上次唔齊早餐,今次唔收卡,淨收cash (因為收銀哥哥未返?!?!為何沒有backup,邊有餐廳因為一個人無返就唔收卡架。。)其實黎咁多次我都真係真愛粉,寫咁多野都係因為#恨鐵不成鋼,d野食真係好食,價錢又抵,但總有野美中不足,好似總體準備得麻麻咁,繼上次話收錢哥哥好嚴肅唔識笑之後,今次佢直情早上唔返工啦,好啦我繼續講佢,d人會以為我人身攻擊佢。我會繼續去,所以請你好起來!(我真係搏俾人係野食吐口水,成日去成日講人🤣🤣)個紅蘿蔔漢堡超好食呀!如果素食全部d野都有呢個水平就好(真心讚返先)egg breakfast係vegan 個蛋同truffle都超好食,灣仔brunch性價比no.1! (堅)咖啡可以揀核仁奶呀超正!
(我真係搏俾人係野食吐口水,成日去成日講人🤣🤣)

• All -day  vegan  egg  breakfast
2018-02-23 450 浏览
#wanchai #cantryAfter exploring around wanchai for its breakfast option, I found out Green Common is actually open really early! (8am!) And their breakfast option is not half bad, ranging from avocado toast (~$40) to full English breakfast with vegan egg (~$62), also comes with a coffee (can pair with almond milk or full/ skim milk) really great deal if you are comparing it with #thecuppingroom or #coffeeacademics.I have gone a couple times after New Year, and the only thing that bugs me is that
#wanchai #cantry

I have gone a couple times after New Year, and the only thing that bugs me is that the cashier seems really really stressed. I'm not sure-- maybe it's too early in the morning? Anyways when I forgot to bring the wooden plague (the thing they give u to locate your order), he seemed to be really quite pissed off. Please, there is me, and one another customer in the store, pretty sure my food will find me. Chill, seriously, please! I felt like I was in some sort of big trouble!
2018-02-22 907 浏览
去green common 隊個期間限定既黑松露未來漢堡🍔$98(星期一至五11:30-6:30前減$10),夾住beyond meat+好香既蘑菇松露醬+鮮茄醬+羽衣甘藍,成個組合感覺好健康,眼見好似好細,其實食完都好飽,再加個炸薯條$15,Yaya,熱辣辣既粗薯呢,賣飛佛❤️海南雞$78(星期一至五11:30-6:30減$10),雞係用腐皮做,都幾似雞肉,可惜飯係無味飯,無左個靈魂❓❗️ 配菜蘿蔔同青瓜係無醃過既,唔好幻想佢係酸菜。加$18 有雜菌湯,超級足料,睇圖都知杰撻撻,點知......成碗瀝味.....足足幾個鐘陣味都唔走😱黑椒牛柳串🍢$10,最唔似肉的一款,微辣,麵筋既朋友。食green common真係要識揀,好西定伏只差一線🤣
(星期一至五11:30-6:30前減$10),
眼見好似好細,其實食完都好飽,
再加個炸薯條$15,
Yaya,熱辣辣既粗薯呢,賣飛佛❤️

海南雞$78(星期一至五11:30-6:30減$10),
雞係用腐皮做,都幾似雞肉,
可惜飯係無味飯,無左個靈魂❓❗️
配菜蘿蔔同青瓜係無醃過既,
唔好幻想佢係酸菜。

加$18 有雜菌湯,
超級足料,睇圖都知杰撻撻,
點知......成碗瀝味.....
足足幾個鐘陣味都唔走😱

黑椒牛柳串🍢$10,
最唔似肉的一款,
微辣,麵筋既朋友。

食green common真係要識揀,
好西定伏只差一線🤣
2018-01-18 1138 浏览
Vege Dinner at #GreenCommon 黑松露味black truffle Beyond Burger Deluxe $98、炸魚薯條 $45 (但滿$100免費送)、海葡萄藜麥沙律(超正!)、素牛柳粒(軟腍腍$10有6粒如果全單夠$100)!全素宴 好飽
2018-01-15 1024 浏览
本人一直奉行地中海飲食文化,既係食海鮮素,因為覺得咁樣對自己身體好。不過,對於一個非宗教信仰因素而唔食肉既人來講,海鮮素料理有時會變得無咩選擇。有時同朋友出街都想可以食好d,所以,有時同朋友出街,真係覺得好頭痕。今日,lunch time覓食途中經過QRE, 發現Green common開左餐廳。本人一直都有幫襯開green common 買organic既較健康零食,但從來未試過佢既餐飲。驚喜之下,發現原來有好多lunch set選擇,立即選擇就坐。太興奮,唔記得影相原來由職員安排就坐後,就要自己去Casier買野食,我同朋友一齊,一個選擇左Berger,一個選擇左「扒」。店員係我地落單後話:「加$18蚊有杯野飲,買夠$100有咖哩蘿蔔魚蛋豬皮送。」當期我好大反應,「我唔食肉啊」店員回答「我地係全素餐廳,連魚蛋都唔係魚肉整」我先放心曬,拎住號碼牌坐返埋位等送餐。終於等到啦,個漢堡一上台我已經迫不及待地咬落去,「真係好似肉啊」,我同朋友都不約而同地表示。「好似食緊M記」我不停重複,朋友都一直點頭表示認同,因為我已經好耐無食過咁似肉既野食,我簡直有一刻覺得好感動。之後我個「扒餐」來左,「

太興奮,唔記得影相

當期我好大反應,「我唔食肉啊」

店員回答「我地係全素餐廳,連魚蛋都唔係魚肉整」

我先放心曬,拎住號碼牌坐返埋位等送餐。

之後我個「扒餐」來左,「呢個埋牛扒,呢個係豬扒,呢個係麥樂雞⋯⋯佢哋真係素食來?」我一邊切,一邊驚呼,連店員經過都聽到。

「係啊,我地餐廳真係整得好真啊,我自己唔食素,都會食呢d扒架」店員回答我

食落真係好真,賣相,口感同質地同真既肉完全無分別,簡直難以置信⋯⋯

如果,你係同我一樣食素既朋友,真係非常推薦呢間餐廳呢!

2018-01-15