2020-10-12 21 浏览
日本過江龍 🇯🇵終於黎到朝聖🥰地理位置優越環境好大自然 周圍都有假樹/草🌿🌴Premium Smile Pancake 🥞 $138推薦✅賣相好吸引😍好歡樂既一個pancake😙而食法都好得意 要由底層開始食起🍴底-流心蛋🥚、中-朱古力🍫、頂-水果🥭底層既流心蛋 咸咸地🤣 但又會食得岀好香既蜂蜜味🧈🤤而中、頂層既pancake 就可以點埋d cream甜甜地 好鬆軟 好好食😋Tiramisu pancake 🥞 $118好足料既pancake🥰食落去口感好豐富有成3層既pancake夾雜住 cream😆甜度偏低✨ 如果想食冇甘甜而又中意咖啡味既朋友 建議可以試下食呢個👍🏻😏
日本過江龍 🇯🇵
終於黎到朝聖🥰地理位置優越
環境好大自然 周圍都有假樹/草🌿🌴

Premium Smile Pancake 🥞 $138
推薦✅賣相好吸引😍
好歡樂既一個pancake😙
而食法都好得意 要由底層開始食起🍴
底-流心蛋🥚、中-朱古力🍫、頂-水果🥭

底層既流心蛋 咸咸地🤣
但又會食得岀好香既蜂蜜味🧈🤤
而中、頂層既pancake 就可以點埋d cream
甜甜地 好鬆軟 好好食😋

Tiramisu pancake 🥞 $118
好足料既pancake🥰食落去口感好豐富
有成3層既pancake夾雜住 cream😆

• Premium smile pancake
2020-10-11 23 浏览
再次黎食gram pancake記得佢開張個陣黎過一次,覺得質素唔穩定今次再同朋友黎食,就睇下有無改善覺得呢個位好靚見到有呢個紫薯火山流漿班㦸好厚既紫薯漿(淺紫色)顏色好靚呀頂層係厚班㦸中層係紫薯蓉底層係pancake左手邊既係cream, 合桃、士多啤梨同燈籠果一拉起膠膜,就好似火山爆發咁啦全部紫薯漿流哂落去,好有視覺效果紫薯醬出奇地幼滑,幾樣野加埋一齊食,口感幾鬆軟而且味道唔死甜好怕死甜既甜品🍮呢個岩岩好啦呢款係石板街班㦸係朱古力🍫味既班㦸夾層之間有忌廉同吉士灑上果仁、士多啤梨,棉花糖、酒浸士多啤梨、朱古力粉、朱古力醬同糖粉口感比較紮實

再次黎食gram pancake
記得佢開張個陣黎過一次,覺得質素唔穩定
今次再同朋友黎食,就睇下有無改善

覺得呢個位好靚

見到有呢個紫薯火山流漿班㦸

好厚既紫薯漿(淺紫色)
顏色好靚呀
頂層係厚班㦸
中層係紫薯蓉
底層係pancake
左手邊既係cream, 合桃、士多啤梨同燈籠果

一拉起膠膜,就好似火山爆發咁啦
全部紫薯漿流哂落去,好有視覺效果
紫薯醬出奇地幼滑,幾樣野加埋一齊食,口感幾鬆軟
而且味道唔死甜
好怕死甜既甜品🍮
呢個岩岩好啦

呢款係石板街班㦸
係朱古力🍫味既班㦸
夾層之間有忌廉同吉士
口感比較紮實
放工路過The One,諗起朋友話呢度有間甜品店,幾有特式,我就上來睇下。餐廳門口好吸引佢d餐牌吸引到爆炸,原來呢間店唔係非一般甜pancake,係會有其他鹹味嘅材料配合,好特別。由於時間關係,要趕返屋企食飯,咁又想食,點算好呢?!起初諗,pancake要堂食,無可能外賣啦。俾我望到,原來都有d迷你版俾人外賣,model 做得好吸引。當然忍唔手,買左兩個款試下。雜果味,上面既生果好新鮮,呢款cream係有d salty既,如果喜歡食既朋友,就掂晒。我就喜歡pancake 同cream 一半半佢上面仲有一粒心型布甸仔,小朋友至愛另外叫左個石板街,呢個就大人食為主。我勁愛食朱古力,呢個無令我失望佢上面有棉花糖果仁生果朱古力碎,配搭得好好。整體來說,好味,細細個,唔會好飽,外賣都好方便

餐廳門口好吸引

當然忍唔手,買左兩個款試下。

佢上面仲有一粒心型布甸仔,小朋友至愛

佢上面有棉花糖果仁生果朱古力碎,配搭得好好。

整體來說,好味,細細個,唔會好飽,外賣都好方便
外卖自取
2020-10-11 30 浏览
呢間pancake店名氣十足,以為會有好多人食,但星期六中午經過發現都唔係好多人,所以就入去試試。Pancake有甜食有咸食,我地叫左一甜一咸,無加錢叫湯同飲品。食物製作時間需時,都等左15-20分鐘先有得食。士多啤梨流心pancake,將圍住pancake既紙拉開,面頭既士多啤梨漿就會流曬落去,打咭影相一流!但味道就偏甜同膩,因為pancake中間會有好多吉士醬,自己一個食有點吃不消。咸既我地叫左個有長通粉、肉醬、煙三文魚既pancake,長通粉好creamy,但雞肉煎到燶左,pancake亦太細小。總結,食物味道Ok,但不是食過最好食既pancake。

總結,食物味道Ok,但不是食過最好食既pancake。
午餐
2020-10-11 20 浏览
開心唔開心都需要一點甜🍯女孩子更甚 晚飯後都會想食個甜品🍮依家疫情更會外賣多個甜品返屋企慢慢嘆Mini pancake較輕盈 正合我心意💓·🍎烤蘋果配紅茶忌廉班戟三層原味班戟表面皆怖滿清甜既烤蘋果🍎 而且散發住濃郁肉桂香氣,吉士醬配搭紅茶忌廉茶有意想不到既化學作用🤩 忌廉既細滑配上淡淡紅茶香,整體味道十分夾配呢!·🍫石板街班戟朱古力迷一定會愛上這款,味蕾感覺🍫朱古力滿滿圍繞口腔每一處。朱古力班戟上鋪滿朱古力醬、朱古力碎、可可粉、棉花糖、草莓,色彩繽紛😻 起初以為會好甜,但估不到可可粉令整體甜度降低不少,因此味道甜而不膩😋 加上奶油、吉士醬及果仁,令口感更加豐富~

開心唔開心都需要一點甜🍯

外卖自取
其他
  • 烤蘋果配紅茶忌廉班戟
2020-10-09 841 浏览
在我心目中,有三大人氣soufflé pancake店是必吃的,其中一間就是Gram。之前在Flippers 一試之後終身難忘,所以下定決心要完成目標。在新店開張初期已是大排長龍,我當然沒有這麼多時間或耐心去排隊。終於在疫情期間,我可以一試,而且不用排隊了。環境比銅鑼灣Flippers 分店大,主要用綠色作為餐廳主打顏色,有不同的小盆栽裝飾,其中一張大桌的中間是一棵假樹,感覺清新自然,在大自然的氛圍下進食。服務:上菜速度快,店員主動解釋吃法。Premium Smile Pancake$138我們點了數量限定的微笑班戟,不但可以試到招牌premium pancake,還可以品嘗新口味!這款班戟真是令我大開眼界,完全想不到第三層班戟可以放置一個溫泉蛋,而且味道跟班戟很配合,只可惜一切時,蛋黃流出來,沒有小匙可以挖出來吃,所以吃得有點麻煩!如果有適當的工具配合,會更好!第二層是比利時朱古力脆片和軟綿忌廉,我反而感覺這一層沒什麼特別,我覺得第一層的鮮果忌廉更好吃,因為鮮果可以解了忌廉的膩感,畢竟是吃了三層班戟和忌廉!忌廉的軟滑跟Flippers 沒什麼分別,但明顯Gram的班戟缺乏空氣感,沒有

服務:上菜速度快,店員主動解釋吃法。

Premium Smile Pancake$138

忌廉的軟滑跟Flippers 沒什麼分別,但明顯Gram的班戟缺乏空氣感,沒有Flippers‘ pancake那麼軟滑,充滿蛋香。不過比創意,Gran更勝一籌!

焦糖香蕉班戟$98

這個是用來填肚子,表現不過不失。這款班戟口感較實,亦較扁身,有進步的空間!香蕉切開一半,在半片的面上有薄薄的焦糖,甜度剛好。旁邊有豐富的忌廉,硬身的pancake 配上,更添層次。
2020-10-08
  • Premium smile pancake
2020-10-09 99 浏览
日本舒芙蕾厚鬆餅🥞超厚鬆餅有3層高 每層鬆餅都是不同口味🥰🥰 第一層是 水果鮮奶油味道第二層是 鮮奶油巧克力碎片夾心第三層是流心蛋 一切開蛋黃醬緩緩流出 加上糖漿 味道更不錯 每日限量舒芙蕾厚鬆餅❣️❣️比較扎實 淡淡的雞蛋香氣 Tiramisu Pancakes有三層沾了濃縮咖啡的鬆餅組成🤤中間夾心是馬茲卡邦乳酪 起司內餡而且灑滿厚厚可可粉😜😜提拉米蘇鬆餅義大利馬茲卡邦乳酪、濃縮咖啡、咖啡酒 Tiramisu PancakesSmile Souffle Pancakes ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ gram cafe & pancakes˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

日本舒芙蕾厚鬆餅🥞

Tiramisu Pancakes
有三層沾了濃縮咖啡的鬆餅組成🤤
中間夾心是馬茲卡邦乳酪 起司內餡
而且灑滿厚厚可可粉😜😜
提拉米蘇鬆餅義大利馬茲卡邦乳酪、濃縮咖啡、咖啡酒

Tiramisu Pancakes
Smile Souffle Pancakes
✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻

☞ ☞ gram cafe & pancakes

呢間一直人氣高企嘅日本過江龍pancake 係下午茶首選🥳其實作為飯後甜品都唔錯😋口感鬆軟嘅pancake食左會有幸福嘅感覺🤩而招牌梳乎厘pancake每日得3個時段限量供應架咋!想試嘅過就mark定個時間黎喇😜.◾️紫薯火山流漿班戟 • $108呢款pancake 比較特別,芝士漿要向上拉先會流落pancake 道,好似岩漿咁視覺十分澎湃🤩粉紫色亦令人食慾大增!兩層pancake中間香甜嘅紫薯蓉,pancake鬆軟得來又唔會都係空氣感,加上濕潤creamy嘅芝士流漿,口感層次豐富💜◾️石板街班戟 • $118 呢款朱古力味嘅pancake口感較厚實,同傳統嘅pancake質感差唔多,食完會有飽足感,配料有果仁,棉花糖,粟子,pancake中間有軟滑嘅吉士夾層,朱古力味突出!🤤
◾️紫薯火山流漿班戟 • $108

◾️石板街班戟 • $118

• 紫薯火山流漿班戟
2020-10-08 45 浏览
睇飲食節目就睇得多,今次到自己試下流漿班㦸。紫薯火山流漿班㦸:侍應送上碟班㦸來時已經見到賣相十分之吸引,仲有介紹下個班㦸點樣食法,隻手一拿起包住班㦸個膠片d漿就爆曬出嚟,兩件厚厚班㦸中間仲有好多紫薯蓉,班㦸整得好鬆軟入口即溶,成碟野滿滿充滿着紫薯好滿足。雜果朱古力班㦸:有三塊班㦸上面鋪滿雜果,色彩繽紛加上小小朱古力醬唔太甜好好味,最重要係佢成個雪糕球嘅忌廉真心好味,唔甜入口即化食多多都得😋😋😋
睇飲食節目就睇得多,今次到自己試下流漿班㦸。

紫薯火山流漿班㦸
雜果朱古力班㦸
2020-10-08
午餐
  • 紫薯火山流漿班戟
2020-10-07 19 浏览
之前經過次次都排長龍今日平日終於無咁多人 可以一試了.- Premium Smile Pancake店員介紹呢個係凍食有3層最高係面層鋪左啲水果粒中層pancake入面有啲季古力碎碎底層最特別 中間夾左隻流心蛋一切開 蛋汁都湧出來了用來沾pancake都幾好味個pancake雖然睇落好似梳乎厘但食落一啲都唔空氣😋😋同時亦好夠鬆軟碟旁的一粒笑笑曲奇 味道都唔錯.- Tiramisu Pancake充滿咖啡味個人認為吉士醬可以少一點但又不能全去掉因為單吃pancake的話 味道會比較鹹
之前經過次次都排長龍

個人認為吉士醬可以少一點
但又不能全去掉
因為單吃pancake的話 味道會比較鹹
2020-10-07 17 浏览
同女朋友一齊咗咁耐,都未試過做節,慶中秋...,佢今年竟然話食飯,但帶咗我去食Pancake,哈哈 😂過時過節,果然好多人擁晒出嚟。去到間舖幾乎座無虛席,喺我哋未撳飛排隊之前,熱心嘅店員已經出嚟問先生幾多位,好快亦都安排咗我哋坐室外嘅位置。Menu 花多眼亂,最後我哋叫咗 Mixed Fruit and Chocolate、雜果朱古力班戟($108),同埋女友至愛嘅 Tiramisu、意大利芝士蛋糕班戟 ($118)。雜果朱古力班戟上面有繽紛色彩嘅雜果,包括有奇異果、士多啤梨等等;唔好睇少舊 cream,將佢 mix 埋一齊嚟食,綿綿嘅口感裏面帶點新鮮嘅果香味 🤤至於 Tiramisu 雖然唔係我哋食開嘅傳統意大利蛋糕,佢係用上三層 pancake 再夾上軟軟芝士,重點係佢有非常濃厚嘅朱古力味,我估應該用上 60% 以上嘅朱古力製作,香濃嘅可可苦味,但甜度相對較低;對於我呢個鍾意食黑朱古力嘅人嚟講,係非常之美味 😋總覺得女友喺度玩我,明明有 main dish 佢又唔叫,淨係叫咗兩個甜品,雖然都係好味,但唔可以當晚餐囉🤫

2020-09-30
2020-10-06 30 浏览
女神話要食pancake ,我唔係好鍾意甜品嘅都要陪食啦!😅點咗個雜果朱古力班㦸。個樣幾靚打卡一流,三片班戟上鋪咗生果粒。我食咗兩啖!唓,咪即係M記熱香餅,嗰啲芝士味cream都幾好味嘅!生果冇咩特別,就係個價錢嘛嘛唔值囉。
2020-10-05 39 浏览
9點嘅the one 好靜,skin care 嘅舖收晒,dazzling Cafe 都準備收,想食糖水嘅我地真係好無奈😰,原來想食個甜品唔容易,有開嘅 gram and pancake 變得好熱鬧,有部機自己攞飛排隊,不過部機係咁播音樂好嘈🙈, 人好多,侍應都好快手,咁等咗10mins 就有位。👍我地每人order 咗杯飲品另加一個pancake , 雖然呢度有日式嘅裝修同menu , 但抹茶沙冰就無日本高質抹茶味,流心士多啤梨pancake 娛樂性係高嘅,賣相都好靚,不過士多啤梨都唔甜,pancake 質地尚算可以,但價錢係HKD108, 就唔算好抵食, 而且10:30都收舖,我杯野都未飲完,難得假期其實想坐耐啲吹下水都唔得😭
期間限定士多啤梨流心pancake
2020-10-03
$80 (宵夜)
2020-10-05 104 浏览
每日限時限量發售的梳乎厘班戟我一直都沒有機會試,剛好跟朋友經過,店員竟然主動跟我們說,再過幾分鐘就出來了,我們當然二話不說狗衝入去,看到自己的號碼牌,知道自己拿了最後一份,感覺幸運🥞 招牌梳乎厘班戟 $138超香蛋味,鬆軟但口感實在,一個人會飽,兩個人share岩岩好,香濃牛油淡忌廉,加上花香蜂蜜,無得輸🥣 餐湯 $28今天的是日餐湯是忌廉雜菜湯,十分驚豔,我不確定是否即食湯,但雜菜湯很濃郁,加上忌廉的creamy,令人一啖接一啖

招牌梳乎厘班戟

下午茶
招牌梳乎厘班戟
餐湯
  • 梳乎厘班戟
請試Gram 嘅Pancake 好耐,之前去日本已經想試, 但次次都因為唔夠時間而去唔到,知道佢喺尖沙咀開舖,已經好想試,但係之前聽聞要等好耐,同埋食厚 pancake 計準時間, 所以遲遲試有個早星日去開The One,經過呢間鋪嘅時候, 見唔太多人等位,所以決定一試等咗大概半個鐘,已經可以入座,入座之後第一時間order厚身pancake,因為都要等多20至30分鐘, 同埋係限量嘅每人有最低消費,商場好凍,唔想order凍飲,所以order 咗法式多士法式多士order 咗一陣就到. 份量味道都唔錯厚身pancake 就真係要大概20分鐘後先到Pancake 真係幾鬆軟, cream 又夠滑, 空氣得來又唔只得陣風. 都飽肚. 整體覺得唔錯 ,下次經過, 唔駛等太耐, 都會再食

法式多士order 咗一陣就到. 份量味道都唔錯
厚身pancake 就真係要大概20分鐘後先到
整體覺得唔錯 ,下次經過, 唔駛等太耐, 都會再食
疏乎厘pancake
疏乎厘pancake