2021-10-05 39 浏览
與家人在尖沙嘴吃晚飯後,還意猶未盡的想吃點甜品🍮,便去了The One的 Gram吃pancake 😋.果然好吃的餐廳都多人排隊,所以我們果斷買外賣回家吃🏠。有點驚喜就是沒想過這家的pancake外賣🥡做到這麼高保護度,有個別的高身外賣盒包著,餐具🍴也在盒子裡面,完全不用擔心破壞整個pancake。🍰.石板街pancake $118,Gram的pancake不是souffle的空氣感pancake,而是很實在又柔軟的口感,有點像認識芝士蛋糕🎂。這個口味巧克力🍫味濃,芝士味跟濃,看起來小小的,但吃起來好飽。.烤蘋果🍎配紅茶☕️忌廉pancake $118,三層高,pancake有濃烈茶香,味道挺特別的,蘋果酸酸的為整個甜品解膩,這甜品🍮吃起來還是挺新穎的🤪🧁.下一次再去的話,我會花點時間排隊堂食,希望看一下有沒有不同的口感😝🍧.⭐️性價比:4/5星💰人均:$120港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$120港元
2021-10-02 64 浏览
平日午飯時間,朋友想食班戟,我們剛剛好經過,決定食這間,我選了個午餐朋友選了個班戟,叫了premium smile pancake $138,一次過試晒佢三個味,但上到枱我們先知道原來係迷你版😂,食得有啲到喉唔到肺,上層係水果,中間係朱古力,最底係蛋,就這三層味道而言,蛋最有驚喜,流心蛋,少少䶢味,蛋黃鮮色,成件事幾夾,午餐叫的卡邦尼意粉幾好味,唔會過分creamy,個餐仲要包餐湯、飲品及甜品$58加一服務費,都真係幾抵,味道仲要不錯.
  • Premium smile pancake
  • 卡邦尼意粉配日式溫泉蛋
2021-09-29 25 浏览
💛紫薯流漿班戟 Purple Potato Pancake 一抽起個保護膠,啲紫薯即刻好似瀑布咁流曬落黎🤩🤩pancake中間夾住粒粒紫薯,Mix埋啲紫薯醬真喺好正😭😭不過唔好嚐試挑戰就咁食隔離啲苺,唔點醬食認真酸到喊💩就咁睇啲汁好似好多咁,不過食到後尾啲醬要慳住食😭😭熱愛食汁人士😭😭😭好想可以瘋狂加汁就咁飲😭😭😭💛日本和牛漢堡班戟 Japanese Wagyu Burger 和牛有啲普通🥩不過Pancake 喺唔錯🥰🥰平時食開甜Pancake🥞而家變左加肉醬又真喺幾夾喎🤩🤩呢到嘅Pancake有陣特別嘅味道🤔有種上癮的感覺🥰🥰💛抹茶沙冰 Matcha Smoothie 好飲🥰抹茶點會難飲🥰🥰🥰其實唔記得左隻味🤣🤣平時飲開都喺呢隻抹茶味🍵加左cream只喺比平時嘅甜多少少🤪🤪同肥多少少💩💛特濃朱古力沙冰 Dark Chocolate Smoothie 試左一啖🤣🤣好重朱古力味🍫廢comment 系列😂😂📜Cream+朱古力醬+朱古力沙冰📜標準配置黎🔆咁當然就唔好expect好似Godiva 飲嘅朱古力沙冰咁滑🤪🤪
💛紫薯流漿班戟 Purple Potato Pancake
一抽起個保護膠,啲紫薯即刻好似瀑布咁流曬落黎🤩🤩
不過唔好嚐試挑戰就咁食隔離啲苺,唔點醬食認真酸到喊💩
好想可以瘋狂加汁就咁飲😭😭😭

廢comment 系列😂😂
📜Cream+朱古力醬+朱古力沙冰📜
標準配置黎🔆
2021-09-29 51 浏览
無得去旅行 成日心掛掛日本既甜品同pancake尋晚終於去咗The One食一直想食好耐 傳說中既Gram pancake,專登揀左早d既時間去 不過都等咗一陣位今次叫咗兩個pancake,分別係焦糖香蕉班戟同雜果朱古力班㦸🥞條焦糖香蕉超級好味,脆脆地好似食緊薯片咁,個班戟同出面都有啲唔同 咸咸地幾特別,加埋個醬都幾香口另外叫咗一個雜果朱古力班㦸,上面鋪滿生果,有我最愛嘅藍苺/士多啤梨/橙/奇異果,全部生果都好新鮮,想打卡必叫,個班㦸就同之前嗰個差唔多
無得去旅行 成日心掛掛日本既甜品同pancake

2021-09-29 106 浏览
餐廳:Gram cafe & pancakes 地區:尖沙咀地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖日期:23/9/2021時間:20:30人數:2人 等位:0 mins 價錢: $238食完晚飯後去左The one行下見到當年同舊同事排隊食班戟嘅甜品鋪☺️,見唔算多人就坐低再回味下😋之前食過超人氣招牌梳乎厘班戟超好食好值得排隊,由於錯過咗梳乎厘班戟出爐時間😢,所以就嗌左其他甜品試下🙈我哋一人嗌左一個甜品,分別係焦糖香蕉班戟($98)同意大利芝士蛋糕班戟($118),加一後總共$238。焦糖香蕉班戟🍌$98 🥞班戟有三舊,班戟類似熱香餅的質感,外觀相像,但吃起比較腍和鬆散,配上濃郁奶香嘅忌廉同埋香蕉,香蕉表面加上一層甜脆可口嘅焦糖,脆脆地,yummy!🤤再配上香氣四溢嘅糖漿🍯 糖漿同班戟好夾,而糖漿食落帶有花香味😍 意大利芝士蛋糕班戟($118)班戟外層灑滿了咖啡粉,底部亦有不少煉奶和巧克力碎🍫賣相超邪惡!軟綿綿的班戟帶有香濃的意大利軟乳酪芝士香味,加上濃濃的咖啡味,而味道不會太甜,仍然可以嚐到陣陣蛋香❣️中間夾層的忌廉幼滑而不膩🌟
餐廳:Gram cafe & pancakes
等位:0 mins
價錢: $238

焦糖香蕉班戟🍌$98
焦糖香蕉班戟

意大利芝士蛋糕班戟($118)
意大利芝士蛋糕班戟
2021-09-23
$119 (宵夜)
意大利芝士蛋糕班戟
2021-09-28 38 浏览
同朋友係the one食完飯走個陣聞到陣陣香味,原來係pancake嘅味道,諗都唔諗就打包2個番屋企嘆。番到屋企打開包裝原來好貼心,pancake固定左唔會東歪西倒。烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118烤蘋果清甜,紅茶都幾香濃,加上滑嫩嘅cream,好多層面,班戟鬆軟無比。上面有隻心形嘅東西,開頭以為佢係朱古力,但口感似奶凍咁,幾好味。意大利芝士蛋糕班㦸 $118濃郁嘅朱古力味,中間一層係忌廉芝士,一層係吉士醬,面頭好多朱古力碎,唔太甜好好食。

烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118

意大利芝士蛋糕班㦸 $118
📍Gram Cafe & Pancake📍💡尖沙咀🐥提拉米蘇pancake 賣相好靚,表面鋪滿可可粉同咖啡粉,中間有一層厚既忌廉吉士醬,忌廉軟滑, pancake都厚,食落有口感。咖啡既苦同吉士既甜係好夾😋🐥招牌疏乎厘pancake 呢個梳乎厘係限時發售,每日得三個時間出爐,個日5點幾經過等到6點即刻叫返個黎試下。一黎到係咁影相,震下震下好cuteee, 上枱已經聞到震震蛋香,口感鬆軟,加埋牛油同蜂蜜都幾邪惡😆🐥蜜瓜雪花冰蜜瓜入面滿滿雪花冰,忌廉,表面滿滿蜜瓜球,好好味🐥紫薯沙冰 好水冇乜紫薯味,唔得
📍Gram Cafe & Pancake📍
💡尖沙咀

🐥提拉米蘇pancake

🐥招牌疏乎厘pancake

🐥蜜瓜雪花冰
蜜瓜入面滿滿雪花冰,忌廉,表面滿滿蜜瓜球,好好味

🐥紫薯沙冰
好水冇乜紫薯味,唔得
2021-08-11
午餐
2021-09-24 63 浏览
公司樓下曾經開過一間Gram,我都去過幾次仲好鍾意個三層pancake,不過唔知幾時執左之後好耐無食了,自己又整唔到,今日去The One,見到有Gram,梗係要pancake一下!時間關係無得坐定定慢慢食,唯有買外賣,佢個外賣盒都應該係tailor made,所以尺寸剛剛好!今日食既係石板街pancake同烤蘋果配紅茶忌廉($118/個),pancake已經叫厚,嗰層cream和吉士醬仲厚😂。石板街由三層pancake而成,中間嗰啡色應該是咖啡味?有點淡淡的香氣。面頭加左朱古力碎,仲加左士多啤梨和藍苺,也插入一小塊朱古力片。pancake本身不是甜味,所以襯上甜甜的吉士醬就剛好!另一個蘋果紅茶,最頂嗰層有好多烤過既蘋果粒粒,仲有兩粒藍苺和一個粉紅色心型彈彈布甸!pancake味道跟石板街那個相近,可能我拎到返屋企已經一段時間,所以質重相對濕和重一點,不過連埋cream食都可以的。底層既cream混合紅茶所以啡色,食既時候都聞到茶香。

外卖自取
2021-09-24 33 浏览
早排開學日, 特登早啲收工, 諗住準備個小驚喜俾小朋友, 好好鼓勵下佢於是喺公司附近嘅商場行下, 見到Gram 可以外賣pancake, 即刻二話不說就入去落order。因為我同小朋友都鍾意朱古力, 而且小朋友鍾意食棉花糖, 所以就揀咗石板街Rocky Road 由The One返到屋企都有差唔多30分鐘車程, 都好驚個班戟會變型, 立即放入雪櫃, 等食完晚飯至享受呢份甜品。點知打開個盒, 發覺非常安全, 班戟仍然企得好靚仔, 要讚包裝做得好好, 下次都可以好放心咁買返屋企嘆三層高嘅班戟, 面層有吉士、朱古力碎、大大粒士多啤梨、合桃, 其餘兩層夾了滿滿嘅cream cheese 同吉士, 好甜美, 班戟嘅質感都實在, 配上吉士好夾。我同屋企人每人食一層, 非常滿足最近喺Sogo 地庫B2 都見到 Gram 有推出外賣一層嘅班戟, 一件$30幾, 都幾抵

外卖自取
2021-09-23 42 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽焦糖香蕉班戟 $108雜果朱古力班戟 $108🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽入到坐底上openrice 望下有咩好食,見到多人推介焦糖香蕉班戟同雜果朱古力班戟,我同朋友都叫嚟試下🔼 香蕉班戟有兩條新鮮香蕉鋪面,蕉上係一層香甜脆口焦糖,碟旁有楓糖漿,可以因應口味,淋上自己鐘意嘅甜度係班戟上面,班戟入口鬆軟,捲上香蕉一齊食不錯🔼 雜果朱古力班戟係朱古力控人士最愛,面頭淋滿咗朱古力漿,配上藍莓、橙、奇異果等有少少酸味嘅雜果同班戟一齊食,酸甜交融唔膩口🔼環境裝飾日系路線,簡約但放滿好多可愛小擺設,我食野張枱前面有棵樹,排滿咗班戟飾物同貓頭鷹擺設
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
焦糖香蕉班戟 $108
雜果朱古力班戟 $108
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

雜果朱古力班戟
雜果朱古力班戟

2021-09-23 43 浏览
早排清假,同男朋友夾咗放平日去尖沙咀行吓😌 lunch time去左the one,偶然發現有超平午餐食🙂Set lunch有3款選擇,男朋友就揀咗:1️⃣ 意式卡邦尼意粉配日本溫泉蛋 ($58)呢個價錢仲包埋餐湯、甜品、熱飲,會唔會太平🙀 卡邦尼意粉嘅質素同其他餐廳賣$100以上嘅質素無分別,甚至因為呢個價錢…我覺得呢度煮得更好👍🏻 男朋友超識嘆,熱飲加咗$20轉要玫瑰茉莉花茶🌹 2️⃣ 石板街班戟($118)初頭侍應上枱嘅時候,我仲覺得點解個pancake可以咁細,擔心自己淨係食呢一個會唔會唔夠飽🤐 但點知最後我都係食唔晒lol 味道係唔錯嘅,可惜夾埋啲cream一齊食實在太濟💩

Set lunch有3款選擇,男朋友就揀咗:

1️⃣ 意式卡邦尼意粉配日本溫泉蛋 ($58)

男朋友超識嘆,熱飲加咗$20轉要玫瑰茉莉花茶🌹

2️⃣ 石板街班戟($118)

2021-08-03
午餐
  • 意式卡邦尼意粉配日本溫泉蛋
2021-09-22 26 浏览
同同事聚舊搵地方坐下傾下計,揀左食pancake😋之前係日本食過最經典款,今次就試下新野啦。🔸焦糖香蕉班戟🍌🥞呢到既班戟唔係疏乎厘個種,無個種空氣感食完好似無食既感覺,比較厚實啲,都幾有蛋香味。配上焦糖香蕉,層焦糖好脆,甜甜地配班戟食好夾,仲有啲蜜糖可以淋上面。🔸雜果朱古力班戟🥝🍓🍊🫐🥞呢個賣相好吸引,色彩繽紛咁有多款生果,配上朱古力醬同好香滑嘅忌廉,水果酸酸甜甜,有清新開胃嘅感覺!

🔸焦糖香蕉班戟🍌🥞

🔸雜果朱古力班戟🥝🍓🍊🫐🥞
  • 雜果朱古力班戟
  • 焦糖香蕉班戟
2021-09-20 21 浏览
今日同友人去咗尖沙咀行街見到Gram cafe & pancakes,友人話想食甜品,於是就入咗去食個下午茶。見到個meun有好多款選擇,花多眼亂。我就叫咗雜果朱古力班戟($108),黎到一共有三塊,上面就鋪滿左生果同淋上咗小量朱古力醬,旁邊仲有忌廉,賣相十分吸引,但個人覺得生果配朱古力唔多夾,因為生果就咁食就已經很不錯。友人叫咗焦糖香蕉班戟($98),香蕉上面有焦糖燒過,食落脆口,而且充滿焦糖味,呢款班戟仲配咗忌廉同蜜糖,可以自己控制甜度,唔太鍾意食甜嘅朋友可以落少啲糖漿。

見到個meun有好多款選擇,花多眼亂。

2021-09-20 29 浏览
一試過江龍本人不太好pancake特別係fluffy pancake,但友人話想去食就去試一試,大阪名店gram到港已有3年,今日先第一次去試,唔需要等位lunch time直入便可。雜果朱古力班戟 - 雜果份量適中,比我想像中多,而且都焦新鮮生果kiwi berries 橙,連cream都係好好食 (fatfat)焦糖香蕉班戟 - 香蕉整條切半再有一層薄薄焦糖係面,令口感層次豐富至於班戟,如果喜歡厚實既,你應該會喜歡。—————————————————Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoo感dporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #
一試過江龍

至於班戟,如果喜歡厚實既,你應該會喜歡。

—————————————————

Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoo感dporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #灣仔美食
___
#eathkgirls
#食港女
2021-09-20
2021-09-20 12 浏览
上星期同阿囡去藝術館,行完攰攰地去食返個pancake下午茶❤️暑假好去處!見到呢間都好多人食,仲有未D特別款的pancake,今次同阿囡叫左香蕉🍌pancake同什果pancake,pancake有香蛋味,配上有焦糖面的香蕉特別好味,我通常都係一啖cream+pancake+生果,感覺好豐富!平時唔多好食野嘅阿囡都讚不絕口👍🏻另外一款我叫嘅什果pancake不同款式水果舖落pancake上非常精美,見到都吾捨得食 😃食飽飽再叫一杯特濃朱古力沙冰,做一個完美的總結。