2022-02-09 26 浏览
📍 Gram cafe & pancakes雖然而家禁咗夜晚6點後堂食 都無阻小編熱愛甜品嘅心🤣呢間位於The One嘅甜品Pancake 店都可以外賣返屋企食✨-石板街Pancake Pancake嘅size唔係好大 大約二人份量左右😬飯後甜品就最適合不過😆 Pancake上面有棉花糖、堅果、櫻桃同朱古力碎等做裝飾😋Pancake 食落去鬆軟 朱古力味重😍 中間嘅cream都幾多 芝士味都重🧀 雜果Pancake Pancake 🥞係原味 中間都係夾住厚厚嘅cream 好香奶味😋 食落甜甜地 表面有好多雜果做裝飾✨Pancake 外賣盒包裝好細心 唔會容易變形👍🏻-大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ★回頭率:★ ★ ★ ★ ☆抵食指數:★ ★ ★ ★ ☆✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎想睇相關食物?!?😋可以參考🙊⇊ ⇊#loeyfoodies甜品想睇相關地區?!?🤤可以參考🙊⇊ ⇊#loeyfoodies尖沙咀-🔎: @grampancakeshongkong 地址:尖沙咀彌敦道100號The O
📍 Gram cafe & pancakes
雖然而家禁咗夜晚6點後堂食 都無阻小編熱愛甜品嘅心🤣
石板街Pancake
Pancake嘅size唔係好大 大約二人份量左右😬
飯後甜品就最適合不過😆
Pancake上面有棉花糖、堅果、櫻桃同朱古力碎等做裝飾😋

雜果Pancake

#loeyfoodies尖沙咀
🔎: @grampancakeshongkong
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2022-02-08 49 浏览
情人節快要到了,沒有晚市堂食又2人限聚令,外賣回家是個不錯的選擇🙈。這次去了一家Pancake專門店,吃過幾次也覺得味道可以的。店舖位於The One 4樓,環境以草系裝修,燈光柔和挺舒適的☺。-💥石板街班戟 HKD$68,材料有朱古力碎、棉花糖、杏仁碎、堅果及草莓。厚厚的一層忌廉,吃到芝士的香味,口感軟滑不甜膩😚。濃郁的朱古力味道,配著少少咸的班戟挺香口,班戟口感鬆軟。這個有杏仁碎及堅果,所以口感較豐富。-💥意大利芝士蛋糕班戟 HKD$68,材料有朱古力碎、咖啡粉、草莓及藍莓。這個味道挺香的,聞到咖啡香味😍。這個芝士味道較濃郁,忌廉口感軟滑。這款班戟也是帶少少咸味,整體口感鬆軟。-外賣甜品賣相也很吸引,是細份版本挺特別的,可以買不同口味跟親友分享🤩。-

2022-02-07
15 分钟 (外卖自取)
虎年第一餐班戟,去左呢一間位於The One 4樓既Gram cafe & pancakes,呢度主打日式班戟,有鹹班戟同甜班戟揀,選擇好多。呢度既班戟比較似熱香餅,唔係空氣感強嗰種,而係比較實在,味道方面係比較鹹。價錢方面以班戟店黎講相對唔算貴。經典口味甜班戟共5款,基本上我哋款款都食過,今日要食啲重口味啲嘅款式,所以揀左石板街班戟同意大利芝士蛋糕班戟,貪造型夠特別,將三塊班戟合體變成一個超大個既班戟蛋糕。石板街班戟 $118 另加一石板街班戟係3層咖啡色嘅朱古力味班戟下底包住一層黃色吉士醬同中間一層白色忌廉,上面再擠左白色忌廉,外面灑滿朱古力粉,頂頂放左一粒士多啤梨,再擠啲朱古力醬,灑上白色糖霜。伴碟有3粒去左核嘅車厘子,棉花糖同脆口鳥結糖粒。賣相真心靚,仲靚過意大利芝士蛋糕班戟,影相唔錯。食落主要係鹹鹹哋嘅班戟配朱古力粉同香滑吉士醬,其他伴碟野食都有加添口感同味道。每人食一半都唔覺太膩。意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一意大利芝士蛋糕班戟同石板街班戟造型差唔多,不過感覺簡單啲,因為伴碟只有香葉一片。其實就係由三塊啡色班戟夾住兩層厚厚既吉士醬,上面加吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同

石板街班戟 $118 另加一

意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一

意大利芝士蛋糕班戟

意大利芝士蛋糕班戟同石板街班戟造型差唔多,不過感覺簡單啲,因為伴碟只有香葉一片。其實就係由三塊啡色班戟夾住兩層厚厚既吉士醬,上面加吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同朱古力粉,最後加上一塊朱古力薄片係上面!呢款意大利芝士蛋糕班戟嘅班戟似係原味,只係外面灑滿咖啡粉同朱古力粉所以看似咖啡色。食落咖啡味適中,唔會太苦或太甜,鍾意咖啡人仕可以一試。
意大利芝士蛋糕班戟

餐牌寫明用餐時間75分鐘,繁忙時間就60分鐘,最低消費每人1份食品或飲品。呢兩款班戟如果點黎作爲一個慶祝蛋糕都唔算貴呀。
2022-02-07
2022-02-04 44 浏览
每次食pancake都係會叫梳乎厘pancake, 今次就試下叫啲傳統pancake😌。Pancake 🥞 係有三層,每層之間都夾住吉士,同埋每一塊pancake上面都灑滿tiramisu 粉🤤。食落口感好有層次,味道就少少偏甜。賣相都好吸引😍😍PS:我同friend諗住一人一份pancake當飯食🙈🙈,點知原來超飽肚,飽左成個下奏😂😂。🍽意大利芝士蛋糕班戟: HKD $118好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
🍽意大利芝士蛋糕班戟: HKD $118
好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
2022-01-28 797 浏览
我好鐘意食Gram嘅pancakes, 原來佢出咗散水餅,仲要買4送1,$175/Box(5 pcs), 我接受到個價錢喎,真係好心動嘅,咁就買番公司同同事分享。包裝唔錯呀,我想環保啲所以唔要紙袋帶返公司,服務員話Pancakes可以keep到一小時,我都唔敢怠慢盡快返去請同事食。一打開超開心呀,有士多啤梨、原味、抹茶同朱古力4種口味。士多啤梨味係限定版所以貴啲要$38。我最鍾意士多啤梨味,雖然係凍食的pancakes, 但皮仲係好軟身,多cream, 士多啤梨又新鮮,食落好有口感好好味😋,下次我都會再買呀。

2022-01-21
15 分钟 (外卖自取)
2022-01-28 84 浏览
回味一下那些年係大阪食Gram, 想搵返日本食pancake 既感覺,去日式pancake 店就最直接!❤️焦糖香蕉班戟 呢款 Pancake唔係梳乎里pancake 果種鬆軟,質地比較厚實,香蕉上面有一層脆脆焦糖 + nuts 碎碎 + cream + pancake,一啖入面有唔同口感~3塊pancake 睇落唔係超大份,但因為係好實在既質地,食落好飽!🧡雜果朱古力班戟 有好多款唔同水果,士多啤利+奇異果+橙+藍莓,再加朱古力醬,睇落色彩繽紛,賣相好吸引!食完更加掛住日本的味道🥺

食完更加掛住日本的味道🥺
2022-01-28 52 浏览
Gram係去過日本既朋友都應該食過佢既招牌疏乎厘班戟。同日本一樣,都會分咗幾個時段!今日約朋友食brunch!裝修環境以綠色森林風格為主,另外配上木枱木凳!餐廳有一張大圓枱咁樣大家圍住棵樹食飯,啱一家人or一班朋友嚟食!就算為咗透明版,都可以輕鬆傾到計!焦糖香蕉班戟 Caramelize banana $98一隻香蕉一開二,再燒滿滿焦糖,甜度剛好。香蕉成熟度夠香!合桃滿滿配cream同楓糖係班戟上,班戟厚度如1/4menu。班戟上外加一層糖霜,甜度十足!加cream食有陣牛奶香,濕潤一下班戟!雜果朱古力班戟 Mixed fruit & chocolate $108水果種類有士多啤梨、藍妹、奇異果同香橙。依款無焦糖香蕉班戟咁甜,健康感多少少,源於水果多,哈哈!雖然佢都有堂相,但係佢主打係係朱古力同埋少少煉奶上面,個甜度係結實啲既甜。

就算為咗透明版,都可以輕鬆傾到計!

焦糖香蕉班戟 Caramelize banana $98

一隻香蕉一開二,再燒滿滿焦糖,甜度剛好。香蕉成熟度夠香!

午餐
2022-01-27 27 浏览
Bookmark左呢間好耐,晏就同友人經過竟然無咩人,好開心!環境好舒服,播住日文歌,好relax!👉🏻焦糖香蕉班戟 $98賣相好吸引!香蕉生熟度剛剛好,配合脆脆嘅薄片焦糖又唔會過甜!pancake蛋味香濃,好鬆軟,大大份嘅奶油cream太正!!👉🏻雜果朱古力班戟 $108有四款生果,分別係士多啤梨,橙,奇異果同藍莓!色彩繽紛,望見都開心!軟綿綿嘅pancake再加朱古力醬等於perfect match!

環境好舒服,播住日文歌,好relax!

👉🏻焦糖香蕉班戟 $98

👉🏻雜果朱古力班戟 $108
今日同Fd行開尖嘴,好掛住去日本食pancake嘅感覺,加上攰攰地,所以去咗Gram。環境唔錯,開放式嘅Cafe,感覺很休閒,同friend吹水嘅好去處。嗌咗個焦糖香蕉pancake,香蕉切開一半,面頭有香脆嘅焦糖,為香蕉嘅美國增添了層次, pancake有三塊,味道是有一點鹹度,但表面鋪滿了糖粉,加上楓葉蜜糖和碎合桃,豐富了pancake的味覺,雖然有糖粉和楓葉蜜糖漿,但這種甜度是自然不是死甜,另外加上了很Creamy的忌廉,增加了pancake的濕潤度。

焦糖香蕉班戟
焦糖香蕉班戟
2022-01-23 46 浏览
依家無得去旅行,夜晚又無得堂食,經過gram見到有甜品外賣就唯有買番屋企慢慢嘆!😭今次買左兩款Mini Pancake, 味道分別係石板街同意大利芝士蛋糕😋Pancake Size大概係二人份量,細細個,啱哂食完飯做飯後甜品!石板街Pancake 最頂層有棉花糖,朱古力碎!入口啖啖香濃朱古力味,而且層次仲好豐富, 真係幾正!Tiramisu嘅芝士味同咖啡味都好香濃,忌廉口感好軟滑,強力推介比鍾意食tiramisu嘅朋友仔!

石板街Pancake

2022-01-23 81 浏览
日本過江龍Gram 嘅pancakes一直好出名. 招牌嘅疏乎厘pancake真係望到都想食但佢每日嘅出爐時間都有限. 同埋只限5份🥲所以果日我就無緣份食到佢啦店內嘅佈置充滿日本氣息. 打卡位亦都好多咁我就叫咗份雜果朱古力pancake試試. Pancake 上面充滿唔同生果好色彩繽紛🍊忌廉係日式忌廉. 充滿奶香但不會甜膩🤤Pancake偏向濕潤帶點點咸味. 夾埋忌廉同水果食好特別自私食完成份都好飽😂😂

店內嘅佈置充滿日本氣息. 打卡位亦都好多

忌廉係日式忌廉. 充滿奶香但不會甜膩🤤
Pancake偏向濕潤帶點點咸味. 夾埋忌廉同水果食好特別
自私食完成份都好飽😂😂
2022-01-21 1362 浏览
由以前見到長長人龍唔想排;到遇唔啱佢出爐時間唔想等;終於嚟到六點禁堂食嘅最後黃金半小時🤩冇咩人又有得食!帶住多年來想一嚐日本過江龍心態去試…點知換嚟係…幾失望…係咪我嗌錯嘢呢?!🤔<<紫薯火山流漿班戟>>($108)唔係好似menu咁粉紫咁靚!係似芋泥咁~灰灰紫紫嘅😳店員上檯時仲教我哋兩隻手垂直拎起膠套再垂直收走就會有火山流漿效果🤔佢嘅賣相並不是想像中討好😗多謝我個手模處變不驚地將兩層班戟”順利”跌番落隻碟度~但我望住灰灰紫紫嘅流漿流落嚟…完全冇一種要bling bling眼嘅感覺🤷🏻‍♀️內裡嘅紫薯仲要苦澀嘅so sad!!🤮班戟口感係似軟綿綿芝士蛋糕~唔係一陣風嗰種😮‍💨整體甜度唔高,亦都冇驚喜😐<<法式多士>>賣相雖然普通,但咁樣對比下…唔花巧反而更美🤎而且我鍾意佢有種似千層酥嘅口感!口感鬆脆仲可以自己點cream/syrup🥳要幾邪惡有幾邪惡😈不過真係唔值$78咁貴!
由以前見到長長人龍唔想排;
到遇唔啱佢出爐時間唔想等;
終於嚟到六點禁堂食嘅最後黃金半小時🤩
冇咩人又有得食!
帶住多年來想一嚐日本過江龍心態去試…
點知換嚟係…幾失望…
係咪我嗌錯嘢呢?!🤔

係似芋泥咁~
灰灰紫紫嘅😳

佢嘅賣相並不是想像中討好😗
多謝我個手模處變不驚地將兩層班戟”順利”跌番落隻碟度~
但我望住灰灰紫紫嘅流漿流落嚟…
完全冇一種要bling bling眼嘅感覺🤷🏻‍♀️

內裡嘅紫薯仲要苦澀嘅so sad!!🤮
班戟口感係似軟綿綿芝士蛋糕~
唔係一陣風嗰種😮‍💨
整體甜度唔高,亦都冇驚喜😐
法式多士

而且我鍾意佢有種似千層酥嘅口感!
口感鬆脆仲可以自己點cream/syrup🥳
要幾邪惡有幾邪惡😈
不過真係唔值$78咁貴!
法式多士
2022-01-08
  • 法式多士
同朋友係尖沙咀shopping, 行行下想坐低回下氣, 最好就係搵間餐廳, 食個靚靚甜品下午茶喇!依間café係商場入面, 望入店內有好多綠色, 簡直就係紅中一點綠! 坐低放鬆下就最適合不過喇!😋 雜果🍊🍌🍇🍓🫐朱古力班戟 $ $108有好多唔同種類嘅水果, 有橙、奇異果、士多啤梨同藍莓全部都係開胃解滯嘅水果,可以中和晒pancake嘅飽滯感, 仲令賣相好多色彩添!Pancake唔算好厚, 但勝在質地軟綿, 而且有少少黏, 口感相當唔錯而且Pancake面層都有煎香咗嘅蛋香味, 好食好食!!!‼️好食指數8/10‼️推介指數8/10😋 石板街班戟 $118依個pancake個賣相就同一般嘅好唔同, 佢係疊住3層, 而且灑上好多朱古力粉, 賣相好有冬日浪漫feel朱古力pancake相對厚身而軟、加上香滑嘅cream同乳酪, 出奇嘅係一點都唔會覺得甜到膩, 味道相當豐富!有個小彩蛋係脆香堅果, 甜甜脆脆, 好好食!‼️好食指數9/10‼️推介指數9/10🍽️ Gram cafe & pancakes📌 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖☎️ 23684588⏰ 星期一至日 11:00

😋 雜果🍊🍌🍇🍓🫐朱古力班戟 $ $108

有好多唔同種類嘅水果, 有橙、奇異果、士多啤梨同藍莓

而且Pancake面層都有煎香咗嘅蛋香味, 好食好食!!!

‼️好食指數8/10
‼️推介指數8/10

😋 石板街班戟 $118

有個小彩蛋係脆香堅果, 甜甜脆脆, 好好食!

‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10

🍽️ Gram cafe & pancakes
📌 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
☎️ 23684588
⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00
2022-01-20 40 浏览
今天在尖沙咀shopping,少不了一定在The One閒逛,行得攰了在4樓看見這間Gram十分舒適,坐下來吃了一個下午的甜品餐。一共叫了兩份pancake,送上来的時候覺得十分精緻,顯出廚師對這份甜品的誠意。就是看着也覺得十分好吃。一份香蕉Pancake、另一份雜果pancake。香蕉pancake上面的焦糖做得十分脆口。pancake本身柔軟嫩滑、灑上糖粉再另加一瓶蜜糖,甜入心。而且配上合挑果仁,吃着覺得鲜味非常。雜果pancake上的士多啤梨、藍莓、香橙都配合得十分之好。再加上配上的忌廉,軟滑可口。在shopping完之後能夠有一間這麼貼心的甜品店,真是享受了差不多半個小時。當然再行吓啦。

一份香蕉Pancake、另一份雜果pancake。

2022-01-13 72 浏览
🫐雜莓法式吐司 $128法式吐司外層酥脆帶甜甜嘅蜜糖味包體頗鬆軟 蛋味突出雜莓係藍莓混合草莓酸酸甜甜有助解膩雲尼拿雪糕有冰粒感而且奶味唔出算係近期食過比較遜色嘅一個。
雜莓法式吐司
🫐雜莓法式吐司 $128
法式吐司外層酥脆帶甜甜嘅蜜糖味
包體頗鬆軟 蛋味突出
雜莓係藍莓混合草莓
酸酸甜甜有助解膩
雲尼拿雪糕有冰粒感而且奶味唔出
算係近期食過比較遜色嘅一個。
题外话/补充资料: 等咗超過35分鐘 價錢唔平味道亦不過不失 *呢度最低消費係每人點一樣食品/飲品 如果想同朋友食完飯嚟坐坐就唔太適合啦😓