2021-11-07 87 浏览
早前同朋友去咗呢間將軍澳海濱附近嘅餐廳食生日飯,深刻嘅係除咗我哋隔離枱係生煎包夫婦之外,我哋坐嗰張靠牆嘅長凳有三隻蟲,一隻死咗,兩隻爬行中。雖然店員有幫幾粒蟲仔執屍,但係就無喺客人面前立即清潔張凳面,略為扣分🥴🍄 White truffle oil wild mushroom orecchiette $98原來orecchiette 係解作貓耳朵👂🏻啲貓耳朵好掛汁,另外有好多菇菌,好香蒜味但唔會over,會食到停唔到口🤤🦀 Kerala crab curry with french rolls $288Extra full portion garlic french rolls $62定價好貴,但真材實料超級多蟹肉👍🏻朋友就話個法包好好食,但咖喱太辣;另一朋友就話覺得咖喱配印度薄餅襯啲。另外啲法包得十塊 ,所以食完都仲有好多咖喱剩,到我生啪完啲咖喱先知原來可以另加法包。建議店員喺客人order呢個咖喱嘅時候可以提一提⚠️🥞 Soufflé pancake with purple sweet potato cream and taro balls $98真係睇得又食得!喺OpenRice

真係睇得又食得!喺OpenRice 訂座嘅時候寫咗邊個生日,到你哋order甜品嘅時候,店方就會自動波識寫生日字樣比你哋。知寫得靚,公仔又畫得正,pancake 帶蛋香,fluffy得嚟唔會食完好似冇嘢落過肚,紫薯味cream夠濃,芋圓好QQ,值得一試🥰

🧇 Ginger moffles with red bean paste and green tea ice cream $68
呢款甜品都好出色,結合咗Mochi同waffle,質感更好咬,而且個薑味恰到好處🤗紅豆夠大堆,綠茶雪糕略嫌冰感;仲有個小碟裝著嘅應該係柚子寒天,味道清新。如果要雞蛋裏挑骨頭嘅話,擺盤可以做得更好🤔
2021-10-26
庆祝纪念
生日
2021-11-06 758 浏览
上年三月我曾經光顧過位於「土瓜灣」「北帝街」,當時還未有「港鐵」「屯馬綫」列車服務,需要在「樂富」港鐵站出發途經「九龍城」前往「土瓜灣」,又或者乘搭巴士前往光顧的咖啡甜品店。後來我知道那間「土瓜灣」咖啡甜品店,最近在最近新開發的地區「將軍澳南」私人屋苑「藍塘傲」商場「格林威治村」地下,開設一間主打西餐、咖啡、甜品跟啤酒飲品的餐廳,餐廳名稱叫做「GoNuts.」。我後來先在「新蒲崗」享用「牛腩飯」,然後徒步前往「鑽石山站」,乘搭港鐵前往「將軍澳站」,在港鐵站出口前往「唐賢街」,沿着「唐賢街」,途經我曾經辦理申請智能身份證「入境處」部門的商場,終於到了「格林威治村」。但是我又發現「格林威治村」作為一個購物商場,其實「格林威治村」商場內部還未完全落成啟用,商場裡面暫時未有商店運作。結果我回到「格林威治村」外面行人路,再在商場外圍舖位搜索,終於看見「GoNuts.」蘆山真面目。後來我進入「GoNuts」餐廳內部,填寫完個人資料登記之後,卻在座位上望着「GoNuts」店舖裡面的樓面跟裝修之後,終於知道「GoNuts」這個食店店名的實際意思。原來「GoNuts」這間食店的真正全名,是解作「HeyS

原來「GoNuts」這間食店的真正全名,是解作「HeySoNuts Once You Go Craft.」,然後取食店「HeySoNuts」和「Once You Go Craft.」的縮寫,「Go」和「Nuts」合併變成新店名「GoNut.」。

「GoNuts.」裡面的侍應反應頗為快捷,一見我進入食店店門不久,很快就已經上前招呼,和登記個人資料之後,短時間就安排到接近店門的座位給我。雖然「GoNuts.」沒有店門,但是食店沒有要求食客先付款購票。

「GoNuts.」侍應處理我的點餐實際速度感覺頗為快捷,我向侍應表示稍為看一下餐牌,然後才開始點餐,結果「GoNuts.」侍應果然能夠一叫即到,很快就跟我開始處理點餐的工作。

由於我之前晚餐已經在「新蒲崗」享用完「牛腩飯」,所以我在「GoNuts.」店舖裡面,主要選擇享用「GoNuts.」裡面的「雞肉」小食食品、飲品,還有可以用「叫起」方式處理的西式「梳乎厘班㦸」甜品

不過我發現「GoNuts.」裡面的餐牌,都是被安排以「英文」,作為餐牌價目表所使用的文字,幸好我的英文水平尚可,總算是容易看明白攪清楚「GoNuts」食品、飲品、甜品的實際內容和售價。

結果我點了一款名稱叫做「Deep Fried Chicken Thigh With Sichuan Sauce」的「四川」辣味炸雞食品、一杯白桃冰茶飲品「White Peach Ice Tea」,還有一客梳乎厘班㦸甜品「Souffle Pancake With Handmade Mixed Berries Jam」。

結果我在跟侍應點餐時,安排「GoNuts.」侍應先把「白桃冰茶」跟「四川炸雞」送上,至於食店的「雜莓醬梳乎厘班㦸」甜品,則以「叫起」的方式,留到最後才送到上檯。

「GoNuts.」製造的冰凍手調「白桃冰茶」飲品「White Peach Ice Tea」很快完成,侍應把「白桃冰茶」率先送到。「白桃冰茶」表面的確冒了一層綿密泡沫,看似已經攪拌搖勻後才送到。

可惜「White Peach Ice Tea」飲品裡面的「白桃」甜味感覺很淡,就連飲品的「紅茶」茶味和濃度,也因為飲品糖漿甜味感覺不多而受到影響,變得難以直接感覺到「白桃」裡面的甜味。

至於「GoNuts.」裡面的「炸雞」小食食品「Deep Fried Chicken Thigh With Sichuan Sauce」,味道來自調味醬汁裡面的「四川醬」辣味,還有「無骨炸雞」裡面的鹹味為主。

「GoNuts.」廚房最後在無骨「炸雞」的表面上,灑了少許類似「香蔥」的綠色調味粉,讓「炸雞」未點醬之前食到「炸雞」鹹味,點醬之後就食到來自調味醬汁「四川醬」裡面的辣味。

而且「炸雞」裡面的鹹味,跟調味料「四川醬」裡面的辣味,最後都因為手調飲品「White Peach Iced Tea」裡面喝不到太多「白桃」甜味,「炸雞」裡面的辣味在味覺強烈對比情況下,辣味感覺變得更加容易感覺到。
White Peach Iced Tea

至於「GoNuts.」「Deep Fried Chicken
Thigh With Sichuan Sauce」實際製成品外層炸漿的口感感覺,被「Go Nuts.」廚房炸到變得十分香脆,即使再大力點一下「四川辣椒醬」,也沒有令「炸雞」表面粉漿炸皮口感變腍。

而且「GoNuts.」製造「炸雞」外層的炸漿,遲遲還未有軟化和變腍的跡象,令我全程享用「炸雞」的實際過程期間,都能夠食到每一件「炸雞」表面的香脆炸漿,還有灑在炸漿表面的「香蔥」鹹香味道。

至於「Deep Fried Chicken Thighs With Sichuan Sauce」「炸雞」雞肉的實際味道,則因為「GoNuts.」為「炸雞」附上的辣椒醬,辣椒醬實際味道名副其實地富有「四川」麻辣辣味,令「炸雞」實際製成品變得名副其實。

食完「GoNuts.」的「四川」風味辣椒醬炸雞食品之後,是時候通知「GoNuts.」侍應是時候可以上菜,把預先「叫起」的「梳乎厘班㦸」甜品「Souffle Pancake With Handmaded Berries Jam」送過來。
Deep Fries Chicken Thigh With Sichuan Sauce

「GoNuts.」「梳乎厘班㦸」甜品「Souffle Pancake With Mixed Berries Jam」實際製成品的調味料「雜莓果醬」雖然實際份量不多,但是「梳乎厘班㦸」表面還有甜味奶油忌廉補救,所以「梳乎厘班㦸」味道實際問題不大。

由於「GoNuts.」「梳乎厘班㦸」甜品「Souffle Pancake With Mixed Berries Jam」兩款醬汁「忌廉」跟「雜莓醬」實際質地比較竭和稠密,令「梳乎厘班㦸」酸甜味道變得十分濃厚,沒有再加其他調味料的必要。

而且「GoNuts.」廚房裡面的師傅,還在兩件「梳乎厘班㦸」表面上,鋪上一層甜味糖霜以奶油「忌廉」,令「梳乎厘班㦸」一早已經在擁有濃厚甜味之前,已經以甜味「糖霜」印在「梳乎厘班㦸」和裝飾味道。

所以後來餐廳為「Souffle Pancake With Mixed Berries Jam」實際製成品而附上的甜酸味道「雜莓」果醬,令「梳乎厘班㦸」被層層甜味調味料完全包圍覆蓋,夾雜「忌廉」和「雜莓」兩種不同的甜味。
Souffle Pancake with homemade mixed Berries Jam

「GoNuts.」為「Souffle Pancake With Handmade Berries Jam」而製造的調味醬汁「雜莓醬」,「雜莓醬」實際製成品質地十分之竭身,「藍莓醬」倒在兩件「梳乎厘班㦸」表面上,還未能夠造到完全覆蓋。

結果「GoNuts.」味道酸酸甜甜的「藍莓醬」,加上味道偏向純粹甜味的「忌廉」泡沫,兩者合而為一之後,才能夠造到完全覆蓋兩件「梳乎厘班㦸」的效果。

所以實際上享用「GoNuts.」製造的「Souffle Pancake With Handmade Berries Jam」,醬汁份量雖少,但是醬汁實際「雜莓」甜味和酸味程度卻非常濃厚,加上甜味忌廉足以令每一啖「梳乎厘班㦸」實際味道,都有濃厚酸甜味道感覺。

我發現我在「GoNuts.」點的兩款食品甜品實際甜味和辣味味道濃厚之餘,兩款食品味道之間也沒有明顯違和,沒有互相搶走對方味道,食完辣味四川炸雞之後,還可以享用甜酸「梳乎厘班㦸」中和辣味。

唯一可惜的只是「GoNuts.」製造的「白桃冰茶」飲品實際甜味感覺偏向比較淡薄,我攪拌飲品後,仍然未能夠飲到本來的「白桃」甜味,令「GoNuts.」性價比稍為受影響,可以光顧或許要改選其他飲品了。
2021-11-03
$253 (宵夜)
  • SoufflePancakewithhomemademixedBerriesJam
  • DeepFriesChickenThighWithSichuanSauce
2021-11-04 103 浏览
GonutsBlack garlic tiger prawns spaghettiTiramisu cream souffle pancakeFlat White價錢💲: $148/ $104/ $45好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/4環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 4/5-一路而來都未試土瓜灣好出名的Heysonut,不過我就試左佢地位於將軍澳的姐妹店Gonuts! 成間鋪頭用左好搶眼的大紅色做主調,配合大量鋼鐵的元素,帶出型格的味道👍🏻 入面做有排啤酒牆,夜晚來飲返杯都唔錯。-✅Black garlic tiger prawns spaghetti. 係一個好食的意粉!炒得好香有鑊氣,亦唔會乾身🤤 意粉軟硬適中,配料有大量的洋蔥、彩椒粒令到成碟意粉好香😬 虎蝦有5隻到,每隻都大大隻又彈牙🥰 最好食係佢個味道甜甜地,好重黑蒜味。-✅Tiramisu cream souffle pancake. 係佢地的signature呀!😆 兩大舊souffle pancake,空氣感十足,勉強可以動L下😂 口感比較軟綿同空氣,一啲都唔實在。pancake如果淨食會
Gonuts
Flat White
價錢💲: $148/ $104/ $45
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/4
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 4/5

✅Tiramisu cream souffle pancake. 係佢地的signature呀!😆 兩大舊souffle pancake,空氣感十足,勉強可以動L下😂 口感比較軟綿同空氣,一啲都唔實在。pancake如果淨食會微微食到蛋香,但加埋啲tiramisu cream就會被蓋過🥺 但tiramisu cream好軟滑,倒埋d咖啡酒落去就更加似tiramisu😎 中意濕啲可以倒多啲,就會比較重咖啡酒味。

今次試的呢2樣都唔錯,意粉好味,而pancake都有水準之上,雖然蛋香有啲欠奉🤭 咖啡拉花當日都幾靚。下次一定回頭試佢地更多的甜品!好想食waffle/ 千層酥阿😌

/ ɢᴏ ɴᴜᴛs ɢᴏ ᴡɪᴛʜ ᴜʀ ɢᴜᴛ /꧁𝗚𝗼𝗡𝘂𝘁𝘀.💛꧂ #黃店推介黃店𝙝𝙚𝙮𝙨𝙤𝙣𝙪𝙩𝙨 𝙭 𝙤𝙣𝙘𝙚𝙮𝙤𝙪𝙜𝙤𝙘𝙧𝙖𝙛𝙩 的聯乘新店有啡有酒 主食甜點一應俱全 而且質素都幾好現在大部分cafe都走minimalistic 無印風路線樂見其他比較破格的設計 𝙂𝙤𝙉𝙪𝙩𝙨.以鮮橙色作主調 混合金屬元素 帶點未來感 雖然在將軍澳南較僻的位置 不過仍然非常eye catching ☘︎︎ ℎ𝑒𝑦𝑠𝑜𝑛𝑢𝑡𝑠 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 $𝟙𝟚𝟡比一般的ADB健康好多 有沙律有生果仲有quinoa (不過無調味lol)啡菇大大個勁juicy 最欣賞的是那塊煙薰豬腩 帶smoky香氣而且肥瘦適中又不會乾韌 誠意加分♥︎♥︎Sourdough 感覺都是自家製作 有微微花香沙律已經預先用柚子醋撈好 確保每塊菜都裹上調物之餘又不會水汪汪 細心♥︎♥︎整個ADB分量頗大 不過因為要留肚吃moffle 所以實在吃不完☘︎︎ 𝐷𝑒𝑒𝑝 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑖𝑐ℎ𝑢𝑎𝑛 𝑐ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑏𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 𝑤/ 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑠 $𝟙𝟛𝟠ummm說好的炸雞?🤣上菜時還以爲是自己記錯了可能是天的意旨要我們減肥🤡anyways雖然不是炸
/ ɢᴏ ɴᴜᴛs ɢᴏ ᴡɪᴛʜ ᴜʀ ɢᴜᴛ /

可能是天的意旨要我們減肥🤡
anyways雖然不是炸不過都好味
麻辣醬確實有四川風味 好惹味
再配厚切薯條 正呀𓃟𓃟𓃟

☘︎︎ 𝑃𝑢𝑟𝑝𝑙𝑒 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑝𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑚𝑜𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑤/ 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑖𝑐𝑒𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 $𝟞𝟠

𝑚𝑜𝑐ℎ𝑖 𝑥 𝑤𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 有不試的理由嗎? 煙韌控召喚📣
口感做得不錯 不過好飽肚😀
老實說紫薯味不太出 嗜甜的🦦說𝑚𝑜𝑓𝑓𝑙𝑒甜度不夠😅
配旁邊的柚子啫喱吃反而更佳 可以平衡一下甜味又解膩

☘︎︎ 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑡𝑜𝑛𝑖𝑐 𝑤/ 𝑐𝑜𝑖𝑛𝑡𝑒𝑎𝑢 $𝟝𝟘
Coffee  tonic  with  cointeau

外邊的cafe都常將橘子類elements mix coffee tonic
不過用橙酒就比較少見
濃度不高易入口 其實都不太覺得有酒精成份
但橙香就加添多個味道的層次

☘︎︎ 𝑀𝑖𝑙𝑘 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $𝟜𝟝

💬 食物種類頗廣 質素很可以 感覺有用心鑽研過餐牌 回頭率高 大班朋友聚會仲可以啤啤佢🍻 dun miss it if you love craft beer!

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.1/10 👱🏻‍♀️8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 GoNuts. (將軍澳)
#cty_黃店
#cty_將軍澳
#cty_cafehopping

• Heysonuts  breakfast
  • Deep  fried  Sichuan  chicken  burger  with  fries
2021-10-19 149 浏览
GoNuts.將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下4A號舖Waffles with mixed berries jam and strawberry ice cream $88 (7/10)窩夫外脆內軟,具蛋香,表面的水果大顆又完整,店家提供了吉士醬、Cream、草莓雪糕同藍莓果醬供客人自行搭配👍其中以藍莓果醬同窩夫最夾,酸甜可口,清新開胃,如果店家願意比多少少果醬就好,完全唔夠喉🤤🤤小小缺點是店家似乎預測了會有不少客人叫窩夫所以預先整定係到,所以上枱時窩夫只係微熱既狀態,就係要熱辣辣先好食架嘛😿😿
GoNuts.

2021-10-09 155 浏览
將 軍 澳 高 水 準 梳 乎 厘 班 戟 🥞🌟Earl grey cream soufflé pancakes $88梳乎厘班戟有蛋香之餘唔會太空氣 質感剛剛好 而且都幾大舊 (〃∀〃) Earl grey cream好有驚喜! 本身見到佢個顏色咁白雪雪 仲驚會唔會中伏 點知啲cream係輕盈有奶香 仲好足伯爵茶味 完全唔會膩!! 推!▒▓█▇▅▂ ฅ( ^・ω・^ )ฅ ▂▅▇█▓▒▒
將 軍 澳 高 水 準 梳 乎 厘 班 戟 🥞

▒▓█▇▅▂ ฅ( ^・ω・^ )ฅ ▂▅▇█▓▒▒
今日晏晝行海邊,喺附近揀間近近地嘅餐廳,呢間顏色搶眼,Hermes橙😍Mains +$25 soup/salad & drinks 椰菜花湯有creamy口感,帶點薯仔味道沙律菜新鮮乾淨,可以放心食☺️Deep fried chicken cartilage with homemade aioli sauce $98炸粉包住雞軟骨有外脆口感,調味剛好,就咁食巳經夠惹味👍🏻👍🏻👍🏻Kerala crab curry with French rolls $288蟹肉配黃咖喱夾住包食口感豐富,辣度適中,帶點鮮味😋Black garlic tiger prawns spaghetti $148醬油十分惹味,黑蒜味好濃,帶點點酸,食完一啖意粉好想繼續😂虎蝦肉彈鲜甜,不得了🤩🤩🤩🤩👍🏻Flat white $45 果香味重,出面好少飲到,有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻75% cocoa belbean milk chocolate $50濃郁香滑,兩杯下次一定會再嗌😋😋😋

椰菜花湯有creamy口感,帶點薯仔味道
沙律菜新鮮乾淨,可以放心食☺️
蟹肉配黃咖喱夾住包食口感豐富,辣度適中,帶點鮮味😋
醬油十分惹味,黑蒜味好濃,帶點點酸,食完一啖意粉好想繼續😂
虎蝦肉彈鲜甜,不得了🤩🤩🤩🤩👍🏻
Flat white $45
果香味重,出面好少飲到,有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻
濃郁香滑,兩杯下次一定會再嗌😋😋😋
GoNuts. 既裝潢好型格,全間都係橙色,夠曬sharp🤩 仲係寵物友善餐廳,食物都好高質,介紹下食左咩先😎Double Cheese & Ham Croffle with Green Salad $82Croffle = Croissant + Waffle 🧇 韓國Café創出既「 牛角包窩夫」😋 顧名思義係將一個卷好既牛角包麵團放入窩夫機,將佢壓制成窩夫的形狀🤓 口感好chewy,比起waffle口感更實在😉 再加上Double Cheese & Ham!! 依個早餐即使有沙律🥗但都會唔會太邪惡呢😈White Truffle Oil Wild Mushroom Linguine $98白松露油真係好香噴噴😍 一拎上枱已經聞到好濃烈既松露香味!! 配上海量野菌、洋蔥、松子,真係好足料😁 扁意粉軟硬適中,好煙韌!! 個汁都勁creamy,依個時候有麵包俾我點汁食就正😎Dark Lager Pancetta Risotto $138依個risotto啱曬鐘意飲啤酒既朋友仔🍺仲要係鍾情Dark Lager既人😏 用黎煮risotto真好有啤酒花香、焦糖香氣😍 Pancetta只係用鹽

依個risotto啱曬鐘意飲啤酒既朋友仔🍺仲要係鍾情Dark Lager既人😏 用黎煮risotto真好有啤酒花香、焦糖香氣😍 Pancetta只係用鹽同香料醃製,更加食得出豬腩肉既鮮味😋 表面煎到微微焦燶,勁香😀 Risotto都煮得恰到好處,係我最鍾意既軟硬度👍

Deep Fried Chicken Thigh with Homemade Sichuan Sauce $98

Soufflé Pancakes with Honeycomb Butter Maple Syrup $88
空氣感💯既疏乎厘pancake!! 出色既pancake除左要充滿蛋香,又點少得牛油🧈呢?依個Honeycomb Butter有蜜糖既香甜,微微燒焦仲帶點焦香,配上入口即化既疏乎厘pancake,超級正呀😍 望落啲cream好似有點多,不過我鐘意呀😎

Ginger Moffles with Red Bean Paste and Green Tea Ice-cream $68
結合左Mochi同Waffle既Moffle絕對係無敵組合👯‍♂️ 店主無介紹錯,薑味真係好特別👍 我本身都唔太鍾意食薑,但加左薑汁整既Moffle完全無辣味,反而幾清新😻 加埋清甜既紅豆蓉同綠茶雪糕,點解可以咁好食🤩
2021-09-17 134 浏览
將軍澳海濱新開以橙黑為主調既cafe,位置同地鐵站都有啲距離,但鋪頭幾靚,食物唔錯,staff仲好nice。啲menu幾特別,都係橙黑主調,好似excel表甘因為佢呢到係手工啤,有8款,但美中不足冇麥味重既酒,大部分都係帶花香味或果味,幾岩女仔飲,岩哂閨密聚,最正係佢會俾試左酒先再點,可能因為新開。最後我哋都點左7號,第二次去同第二班fds都係點7號。叫左個小食,炸雞加四川醬,超有驚喜,啲雞炸到岩岩好,好脆口又唔乾,仲有肉汁,唔點醬就甘食都會辣辣地,果醬真心正,岩哂中意食辣既人,佢幾辣下,而且係辣得比較耐果種,係食落唔辣,但後勁好勁果隻,所以唔食得辣既人要留意番。然之後到主菜點左個mixed seafood risotto,老實講呢個就冇咩特別啦,啲海鮮唔係好鮮但又未至於唔好食,果飯正常味,飯粒唔會過冧或過硬,岩亞洲人口味,不過不失冇太大驚喜。最後,一定要食佢果梳乎厘pancake,超好食,空氣感好足,食完冇咩負擔甘,果berries醬好好味唔會太甜,果cream都係唔會太甜,一個字:正!總括嚟講,呢到環境靚,氣氛好,岩哂一班人黎chill,一條龍由飲酒吹水到食埋甜品,一野搞掂哂!啲s

啲menu幾特別,都係橙黑主調,好似excel表甘

No.  7

Deep  fried  chicken  with  homemade  Sichuan  sauce

Mixed  seafood  risotto

Homemade  mixed  berries  jam soufflé  pancakes

總括嚟講,呢到環境靚,氣氛好,岩哂一班人黎chill,一條龍由飲酒吹水到食埋甜品,一野搞掂哂!啲staff仲好nice,試酒同介紹酒都解釋詳盡,野食都會講解下,第二次去食試左過用黑啤煮既飯就係staff介紹,都好好食👍🏻
2021-09-03
$291.5 (晚餐)
2021-09-14 150 浏览
A new cafe in O’South Coast Tseung Kwan O, which is attracted by its bright orange-red decoration. The breakfast focuses on light meals. The special is that several breakfasts are also served with croffle. Croffle is just right for the crispness, with a little salty but not sweet.For the coffee, there is no slimmed milk choice but have oat milk.The coffee taste is not so strong and personally I think that it is nutty on taste with nice latte art. It is very peaceful having breakfast in here on

It is very peaceful having breakfast in here on early morning. There are not many customers. However, there is only one employee, you have to wait longer time for your meal.
2021-09-07
$100 (早餐)
將軍澳南嘅cafe真係去極都去唔完,而開心嘅係個邊都越嚟越多dog friendly嘅cafe🐶。今次就帶咗狗狗嚟依間橙色為主調嘅cafe,無論係食物,環境同dog friendly程度都好好😋👍🏻! ⠀⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣1. Deep Fried Sichuan Chicken Burger with Chips ($138) ❤️有名你叫四川雞扒,真係有小小辣,但個辣係可接受程度嘅,亦都好惹味🍔🌶。而薯條都炸得好香口,正呀🤤🤤⁣2. Dark Lager Pancetta Risotto($138) ⁣Risotto加入咗黑啤而且用上較厚身嘅煙肉,相對味道會鹹啲同口感豐富啲,不過我覺得鹹咗小小,個risotto口感係唔錯的🙂3. Caesar Salad ($98) ⁣Caesar Salad就唔多講了,因為都係個啲味😂,份量都幾足~4. White Peach Iced Tea & Coffee Tonic with Contreau ($44 & $50) ⁣White Peach Iced Tea係清涼之選,唔會太甜🍑,Coffee Tonic加上咗橙酒,感覺份外

⠀⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣

3. Caesar Salad ($98) ⁣

White Peach Iced Tea係清涼之選,唔會太甜🍑,Coffee Tonic加上咗橙酒,感覺份外fresh~

5. Tiramisu Cream Souffle Pancakes ($104) ⁣❤️

一睇menu最想食就係依個甜品😍!首先梳乎厘班戟質感好鬆軟同綿滑🥞,而Tiramisu味道上都做得好好,食完唔會覺得膩😋

6. Waffles with Red Bean Paste & Green Tea Icecream - Half ($66) ⁣❤️

好小會點waffles但依個真係要試吓!佢嘅waffles整得幾香脆,唔會太稔亦唔會太硬!再配埋綠茶雪糕同紅豆蓉,冇得輸😌
.⠀⁣
📍 GoNuts.
將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下4A號舖
  • Tiramisu Cream Souffle Pancakes
  • Deep Fried Sichuan Chicken Burger with Chips
  • Waffles with Red Bean Paste & Green Tea Icecream
•𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚌𝚊𝚕𝚊𝚖𝚊𝚛𝚒 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚠𝚊𝚜𝚊𝚋𝚒 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 $𝟷𝟷𝟸 炸醬非常之香脆 和 薄,令魷魚非常是脆口 和 不油膩,而𝚆𝚊𝚜𝚊𝚋𝚒醬也非常夠味,更加減低炸物的油膩感,增加一份清新。 •𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚐𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚝𝚒𝚐𝚎𝚛 𝚙𝚛𝚊𝚠𝚗𝚜 𝚜𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 $𝟿𝟾 會用有鑊氣形容的一道 哈哈。 意粉超級香,有鐵板燒的感覺,醬汁非常之惹味,淡淡的帶有黑蒜味,超級惹味的一道,蝦也大大隻,很彈牙新鮮,是在𝚌𝚊𝚏𝚎內一道特別的菜式。 •𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎𝚜 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚊𝚛𝚖𝚎𝚕 𝚋𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚊𝚗𝚍 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 (𝚑𝚊𝚕𝚏) $𝟼𝟼 有驚喜到的一道。 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎𝚜外表非常酥脆,內裡蛋糕質感,有強烈對比感,微微蛋香。 配上吉士醬 和 冰凍雪糕,很不錯。 •𝚂𝚘𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎́ 𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 $𝟷𝟶𝟺 因為梳乎厘𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎缺乏蛋香,所以像在吃一團清淡的空氣,唯有靠𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖,冰凍的𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 踫上微溫的𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎。 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞味略淡,就算加重咖啡液,也會略為不夠𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒

因為梳乎厘𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎缺乏蛋香,所以像在吃一團清淡的空氣,唯有靠𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖,冰凍的𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 踫上微溫的𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎。 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞味略淡,就算加重咖啡液,也會略為不夠𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞,整體略為遜色。

•𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
奶味重,啡味淡,跟同行朋友都認為咖啡普通,不算出色。

2021-09-08 100 浏览
將軍澳,澳南近海皮嘅位置,陸續都開咗好多個新嘅Cafe同餐廳👏🏻Go nuts呢間裝修非常之搶眼型格!勁fresh嘅橙色,帶少少美式嘅摩登風👍🏻除咗有甜品之外,主菜都好多選擇😌叫咗小食炸雞軟骨配aioli 醬(蒜香蛋黃醬)💕雞軟骨炸得香脆,唔乾,好惹味!美中不足嘅係aioli醬好似普通沙律醬咁,無咩蒜味🥲如果蒜蓉味道可以再濃啲就好了🙈Latte同朋友點嘅凍朱古力都係正常發揮😎甜品就反而一般般,香蕉朱古力疏乎厘pancake 😛朱古力粉落得太多,成口粉同好苦🙈Pancake都有蛋香夠濕潤,加番啲醬汁,口感就會更好!坐得都幾舒服,裝修設計都好適合打卡😆鹹點會比較出色!

Latte同朋友點嘅凍朱古力都係正常發揮😎

坐得都幾舒服,裝修設計都好適合打卡😆鹹點會比較出色!
2021-08-17 223 浏览
將軍澳新開餐廳Gonuts結合咗heysonuts同once you go craft食物有質素仲有手工啤酒如果你都係麻糬控建議你試吓佢個moffle即係mochi waffle 紫薯麻薯窩夫配雲尼拿雪糕同柚子蒟蒻 ($68)Mochi份量比例好多每一啖都食到mochi唯一美中不足係蛋味唔夠不過因為麻糬份量多所以蛋漿少d都理解紫薯cream紫薯味濃雲尼拿雪糕真係食到雲尼拿籽柚子蒟蒻雖然同成個甜品有d違和但係獨立地講係幾好味既
將軍澳新開餐廳Gonuts
食物有質素仲有手工啤酒
如果你都係麻糬控建議你試吓佢個moffle
即係mochi waffle
紫薯麻薯窩夫配雲尼拿雪糕同柚子蒟蒻 ($68)
Mochi份量比例好多
紫薯cream紫薯味濃
雲尼拿雪糕真係食到雲尼拿籽
柚子蒟蒻雖然同成個甜品有d違和
但係獨立地講係幾好味既
本身諗住星期日興致勃勃去將軍澳試呢間新cafe,叫左個朱古力雪糕waffles,上到來都無為意係換左味,因為佢用好多朱古力粉遮住左個雪糕一食先發現係Cookies & Cream雪糕,一問佢佢先話因為朱古力雪糕冇哂自己幫我換左Cookies & Cream雪糕(我唔食cookies & cream雪糕⋯)無事先問客人不特只,仲無道歉⋯永久blacklist另外有個小小嘅位,同行朋友杯咖啡未飲哂,staff就放左紙巾落杯咖啡先問「先生,仲要唔要?」⋯真係有啲冇禮貌 完全Shocked左食物來講,窩夫食得出蛋味、口感唔會好粉感,但覺得窩夫可以加多啲醬/汁類,令佢無咁乾~因為食完第一舊已經食哂d朱古力醬(從圖可見,4塊窩夫來講,醬真係少左啲)。

完全Shocked左