2018-10-25
好朋友生日,因為呢個月佢要搬office,日忙夜忙,唯有到佢公司附近同佢吃午餐慶祝生日。因為要就佢嘅午飯時間,所以未到十二點我就到餐廳攞位,可能時間尚早,餐廳冇乜人,大把座位任我揀,我揀咗近落地玻璃嘅座位,視野非常開闊,食都食得開心啲。老友最鍾意食海鮮,同海鮮控慶祝生日,當然要揀佢最鍾意嘅海鮮喇!所以我哋就揀咗意大利水煮海鮮同鮮帶子伴羽衣甘藍意粉作主食,另加一個巴馬火腿片和兩個湯就夠喇!特濃南瓜粟米忌廉湯南瓜粟米湯好creamy,除咗南瓜的香味,湯內仲有青豆、紅腰豆同埋鷹嘴豆,有得飲有得食,冇話淨係飲湯咁單調。磨菇忌廉湯呢個湯好香滑,湯內亦都有好多雜菇,夠曬飽肚。巴馬火腿少少鹹香,油份雖然不是很充足,但是以$48 一個小食價錢計算,性價比高。意大利水煮海鮮材料好豐富,有龍蝦、魚,、青口、魷魚、蜆…… 等。雖說是水煮海鮮,但其實海鲜是以蕃茄濃湯浸著,湯底用蕃茄加蒜片和香料煮成,海鮮沾滿蕃茄濃湯,非常滋味。日本產鮮帶子伴羽衣甘藍意粉賣相好靚,羽衣甘藍切碎炒香,可以除去一般羽衣甘藍帶來的青澀味,意粉加上大量蒜蓉和雜菇,帶濃香蒜味,感覺好健康。帶子亦煎得好香,入口啖啖鮮味。雖然只能和老友吃午餐
特濃南瓜粟米忌廉湯
磨菇忌廉湯
呢個湯好香滑,湯內亦都有好多雜菇,夠曬飽肚。
巴馬火腿
意大利水煮海鮮
日本產鮮帶子伴羽衣甘藍意粉
雖然只能和老友吃午餐慶祝生日,但可以吃到她喜歡的好味海鮮,也算圓滿過生日。