2023-02-03 189 浏览
Cafe 以美式街頭風為主題Ghetto 意思係貧民窟 有Graffiti 、Hip hop 、踩板元素彩色塗鴉牆  滑板斜台 加上橙白色嘅色調好多打卡位 📷🍔貧民窟大魔王漢堡漢堡包表皮香脆 口感鬆軟 牛油味香手打漢堡用美國牛肩押肉及牛腩的油脂位混合手打而成牛味好濃 又有油香 中間有塊脆薯餅、洋蔥、芝士、蕃茄 加咗大啡菇食到漢堡包更Juicy 🍄🦐 滋味粒粒巨蝦堡漢堡包用上竹炭包 蝦滑扒口感好彈牙有咬口 蝦味好香好多蝦肉同樣加咗大啡菇食到漢堡包更Juicy 🍄🦑 吉列魷魚圈魷魚好彈牙 炸粉好薄脆 ✨套餐揀咗粗薯條🍟 / 芝士墨西哥粟米片食Burger唔一定飲汽水☀️日間模式會提供咖啡🍵 套餐飲品轉咗 Latte / Matcha Latte另外仲加咗杯Cappuccino 拉花好靚 入口好香滑 ☕️🌙 夜間模式  夜晚以橙色霓虹燈為主 配上牆身夜光塗鴉更有美式街頭氣氛 亦有特色cocktail提供遲啲夜晚可以去chill下 🍹🍺
Cafe 以美式街頭風為主題
彩色塗鴉牆  滑板斜台 加上橙白色嘅色調
好多打卡位 📷
貧民窟大魔王漢堡

🍔貧民窟大魔王漢堡
漢堡包表皮香脆 口感鬆軟 牛油味香
手打漢堡用美國牛肩押肉及牛腩的油脂位混合手打而成
牛味好濃 又有油香
中間有塊脆薯餅、洋蔥、芝士、蕃茄
加咗大啡菇食到漢堡包更Juicy 🍄

遲啲夜晚可以去chill下 🍹🍺
  • 貧民窟大魔王漢堡
  • 滋味粒粒巨蝦堡
2023-02-01 34 浏览
早幾日係旺角行完街想搵野食,見到呢間burger 店有咖啡飲幾得意,就入左去試下啦。店舖裝修係以塗鴉為主,好有美國街頭風,店入面會播廣東話既Hip Hop 歌,好型格。單買包加$18就可以有薯條同指定飲品。------------------------------🔵大啡菇芝踩牛肉漢堡$80小編好鍾意食菇,所以揀左呢個包,一送上黎估落到個size 都幾大!個包好香,因為佢個包係焗過架,加分!牛肉好juicy,入面仲有芝士,蕃茄同生菜,口感豐富。. 🟢粗薯條(套餐+$18 辣粉+$5 黑松露醬+$20)食burger 梗係要加埋薯條,平時都鍾意食shake shake 粉,所以今次加咗辣粉,一拎上嚟已經聞到辣椒嘅香味啦!薯條熱辣辣,非常脆,好好食。小編仲加咗黑松露醬,極邪惡😆. 🟣Iced Mocha +$35平時食漢堡包都係飲汽水,第一次試吓飲咖啡。估唔到呢間漢堡包店嘅咖啡都幾好飲,幾有水準。

🔵大啡菇芝踩牛肉漢堡$80

🟢粗薯條(套餐+$18 辣粉+$5 黑松露醬+$20)

🟣Iced Mocha +$35

早前到旺角黑布街覓食,發現了一家很型格的漢堡快餐店,默默地book mark了,今天有機會可以一嘗。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我們點了:🍔甜橙醬吉列豬漢堡 $55 轉暗黑竹炭包 +$10 轉套餐 +$18竹炭包烘得外脆內軟,吉列豬的外型好像吉列魚柳,有一刻出現錯覺,以為自己叫了魚柳包😂吃起上來相當有驚喜! 吉列豬外脆內鬆軟,好可惜當天的甜橙將已售罄!所以轉了用沙律醬😆配上生菜、蕃茄,味道清新! 套餐附送粗薯條,但是最近吃太多薯條了,看到可以選芝士墨西哥粟米片,便毫不猶豫轉了(+$10)~送可樂或汽水都是一流的選擇!🍔貧民窟大魔王漢堡 $110麵包鬆軟,漢堡10分巨型!是不能夠一口吃完的size (。ì _ í。)半溶的芝士味道香濃,10分邪惡!漢堡扒Juice有肉汁!肉味濃~不愧為大魔王漢堡,材料非常豐富!薯餅炸得香脆,蘑菇入味,如果一個人來,或是兩個女孩子,可以只吃一個漢堡,不用兩個包都轉套餐,已經吃得10分飽! 🫐藍莓奶昔 $48 (跟餐可以額外減$10)外形吸引,味道香濃軟滑,不是假的藥水味道~推介一試!🐃水牛雞翼 $78酸酸辣辣, 10分開胃!讓人一口接一口,吃一口雞翼,再配一口冰涼的可

我們點了:

🍔貧民窟大魔王漢堡 $110

🫐藍莓奶昔 $48 (跟餐可以額外減$10)
外形吸引,味道香濃軟滑,不是假的藥水味道~推介一試!

🐃水牛雞翼 $78
酸酸辣辣, 10分開胃!讓人一口接一口,吃一口雞翼,再配一口冰涼的可樂,簡直是人生一大樂事!份量多,足足有七隻!

整體而言,餐廳裝修型格,是個打卡的好地方!牆壁上的塗鴉色彩鮮明,很有個性!漢堡種類多元化,味道可口!除了漢堡,還有all day Breakfast、啤酒、汽酒、紅白酒、咖啡等提供,非常多元化,值得一試。
Ghetto Cafe💚1. 美式經典芝味牛肉漢堡 $882. 美式芝味魚柳漢堡 $983. 新鮮粒粒蝦滑漢堡 $985. 煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡x3 $108x3朱古力牛奶沙冰 $58香蕉朱古力牛奶沙冰 $58芒果牛奶沙冰 $58GHETTO BEER (GALAXY 60.5果香啤酒) 330mL $55另收+1服務費人均消費: $153.5 (6人) -🦊:1. 美式經典芝味牛肉漢堡🐮個包整得幾脆👍🏻芝士味唔係咁重🧀個牛肉都幾厚整體嚟講 唔錯🤤·2. 美式芝味魚柳漢堡🐟麵包外脆內軟🥯拮住牙籤面頭中間嗰個位係脆卜卜入面嘅配料都好多👻有生菜 蕃茄 同白黃雙芝士🧀所以要擘到個口勁大 先食到全部料啲蔬菜好新鮮🥬個魚柳炸到好香口 大大塊魚柳😝仲有好多嘅沙律醬令到成個包唔會咁dry🤤🌝:雖然配料豐富😚但係味道單一🥺並不係太過特別吸引·3. 新鮮粒粒蝦滑漢堡🦐個包好特別 係暗黑竹炭包個包都係烘到外脆內軟🤤相比魚柳包 配料就冇咁多 簡單啲 就咁有生菜同蕃茄🍅同埋 用蝦滑而成嘅蝦扒食到一粒粒蝦嘅感覺😚🌝:雖然配料唔多但係食物味道的層次豐富😝蝦嘅味道很濃郁🦐·5. 煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡🥓🐮😎:算足料👻
Ghetto Cafe💚

朱古力牛奶沙冰🍫
🦊:
呢個價錢同我想像中嘅份量唔同😂
比較細杯 所以覺得唔係幾抵🥺
同平時飲嘅朱古力差唔多味~
🐱:
芒果牛奶沙冰🥭
偏貴而細杯🥺
味道普通
飲到最後 發現有大塊冰殘留喺杯度🧊
GHETTO BEER (GALAXY 60.5果香啤酒)🍺
以份量同CP值嚟講
樽裝啤酒330mL 絕對係抵飲過沙冰🤣
(初步 我估計咋👷🏽)
香港製造🇭🇰
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-01-18
2022-12-07 108 浏览
心煩而孤獨的一個月份,原本光明一片的天空變得昏暗,看不到曙光。今天晚上又是孤家寡人一個食晚飯。行經黑布街,見到昏昏暗暗的Ghetto,好像會「劏死牛」的樣子。不過記得這餐廳好像在某YouTuber 的channel介紹過,加上在門口的侍應小姐熱情招待,便走了進去。店內昏昏暗暗,播着hip hop 風格的歌,倒是令人放鬆了不少。牆上的graffiti,與餐廳名字互相呼應。晚上人流不多,不用等位,在侍應小姐帶位下,來到近門口的位置坐下來。裝修和氣氛是好,但那唱片風格的menu上那細小的字在微弱的燈光下,對開始老花的筆者是一大挑戰。當年輕的侍應小姐上前殷切地問我想order 什麼時,如果我除下眼鏡把menu放到眼前,未免有失霸氣吧?點了最基本的經典美式芝士漢堡,炸雞件。美式漢堡的外型公整,吸引,大小剛剛好。一口咬下去,輕易由頂咬到底,麵包,生菜,蕃茄,芝士,漢堡扒同時嘗到,可謂人生一大樂事。第一個驚喜位是麵包,口感似是brioche 的麵包,實在是非常鬆軟,還有淡淡的牛油香,好吃;生菜翠綠,新鮮爽口;上面的手打漢堡,肉質鬆化,多汁,香濃,佐以芝士,加上蕃茄平衡油膩感,太優雅了吧?炸雞件(應該

經典美式芝士漢堡

炸雞件(應該叫炸雞粒)調味偏淡,連鹽味都不大吃得出,不過幸好雞肉不老,仍算香滑多汁,挽回不少分數。
炸雞件

觀乎餐廳的裝潢別樹一格,食物有質素,不難想像老闆本身是一個「姿整」,有要求的人。今餐連飲品要近$200,說便宜肯定不算,但食物水準絕對值回票價。加上環境和理想的用餐氣氛,可謂旺角鬧市內的hidden gem。
2022-12-07
經典美式芝士漢堡
炸雞件
成間店鋪用左鮮艷奪目的橙色🧡再加上銀金屬既元素,超級有美國感同埋小小𝚌𝚢𝚋𝚎𝚛風格💿店內兩邊都有街頭藝術風的塗鴉牆🎨仲有兩個打卡位📷岩曬過黎食野順便影下相🥰餐廳售賣多款漢堡,仲有𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝,冇霖到漢堡包點仲會有多款咖啡選擇🤩真係既特別👍🏻🍔美式經典芝味牛肉漢堡$𝟾𝟾🍔煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡$𝟷𝟶𝟾兩款都幾出色✨牛肉有肉汁,調味有帶到牛味,醬汁吾會好濃,生菜都幾新鮮👍🏻煙肉蘑菇個款就更加多層次✨跟餐會附送粗薯條🍟大家都可以加錢轉其他小食同埋優惠價加配飲品🧃☕️𝙸𝚌𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟶(套餐-$𝟷𝟶)🥤雪碧+$𝟷𝟶哩度既𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎都幾濃下🫢咖啡配漢堡算係既新奇既搭配🤣咖啡都吾錯既~佢另外𝚍咖啡選擇多到同咖啡店一樣大家都可以試下👍🏻即刻Follow @kirakira_foodie留意最新推介cafe💖

🍔美式經典芝味牛肉漢堡$𝟾𝟾
🍔煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡$𝟷𝟶𝟾

☕️𝙸𝚌𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟶(套餐-$𝟷𝟶)
🥤雪碧+$𝟷𝟶

2022-11-07 152 浏览
Situated in the infamous Hak Po Street, Ghetto stands out with their orange signs. The disc menu is certainly retro and is extensive in drink options. I got a nutty flat white which was foamed just right and perfect for this weather outdoors. The roast is darker and better than a lot of try blends I’ve tried. other nuService is super nice, the staff who took my order was super helpful in introducing the beans and variations I could pick from. Might try their tap next time as the interior also lo

The disc menu is certainly retro and is extensive in drink options. I got a nutty flat white which was foamed just right and perfect for this weather outdoors. The roast is darker and better than a lot of try blends I’ve tried. other nuService is super nice, the staff who took my order was super helpful in introducing the beans and variations I could pick from. Might try their tap next time as the interior also looks quite cool!
以型格橙色同不銹鋼為主調, 將美國同香港街頭文化混合嘅漢堡咖啡廳, 主要賣漢堡包、咖啡同啤酒, 店舖兩邊牆身有夜光塗鴉, 播放廣東話HIP HOP歌美式經典芝味牛肉漢堡 - 加咗煙肉, 跟餐會有粗薯條, 另外升級加10蚊飲Coffee Tonic, 麵包軟熟, 手打牛肉juicy肉味濃郁, 咬落仲有陣蒜香, 估內裡應該有加蒜粉; 薯條都香脆全日早餐 - 熱香餅、薯餅、紐倫堡腸、太陽蛋、煙肉、沙律菜、唔包飲品,  衝著熱香餅而叫, 但2塊熱香餅都係有半邊係燶, 係燶到苦果種, 唔知係爐嘅火力問題定真係煮過火, 但咁都可以放牛油上去畀客就有點那個, 好似客唔投訴就算; 薯餅係超.級.油, 鬆散而且滿口都係油; 用海量沙律菜攝滿個碟係OK, 不過落咗太多醬汁, 下面塊熱香餅索哂好奇怪 Menu造型參考黑膠唱片, 玩味十足不過以貧民窟嚟命名, 價錢就唔算貧民, 而且冷氣大音樂嘈嘅非一般咖啡廳, 雖則味道尚可, 但好似同鋪名無乜關係
Coffee Tonic
全日早餐
全日早餐

Menu造型參考黑膠唱片, 玩味十足

美式經典芝味牛肉漢堡
營業時間好奇怪,一時1800一時2300。佢哋亦冇聯絡電話,想打去問開到幾點都唔得。好似尋晚橫風橫雨,去到點知摸門釘 佢哋ig個營業時間通告亦唔係每日更新。不過見到二號之後會正常營業。
營業時間好奇怪,一時1800一時2300。
佢哋亦冇聯絡電話,想打去問開到幾點都唔得。
好似尋晚橫風橫雨,去到點知摸門釘

佢哋ig個營業時間通告亦唔係每日更新。

不過見到二號之後會正常營業。

又一段時間沒去追新店 終於再來久違的cafe tour٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 今次這間cafe不是典型的文青主題 而是以型格橙色為主調 美國街頭風感覺的貧民窟咖啡店〰️🔸◾️-門面運用了鮮艷奪目的橙色 再加上銀金屬元素 是超適合打卡的storefront📸 走進裡面就會看到兩邊街頭藝術風的塗鴉牆 枱櫈同樣都用了橙色和金屬元素 玩味感極重又型格🧡 至於餐廳主要售賣漢堡和小食 還有多款咖啡種類選擇 打造成一個別具特色的咖啡店☕️🔻🔻🔻🔻🔻✨ 黑松露芝味牛肉漢堡 ($138)漢堡包用上竹炭麵包 口感非常鬆軟~ 手打牛肉香味十足🥩🍔 非常juicy 肉汁多到漏出來呢(๑´ڡ`๑) 漢堡加了黑松露和白黃雙芝士 還夾雜著新鮮生菜和蕃茄 整個配搭很不錯 唯一是價錢較為進取了些~-✨ 爆芝脆脆雞漢堡 ($118)推介!!🌟 相比起牛肉漢堡 個人更喜歡這款雞漢堡呢( σ՞ਊ ՞)σ 炸雞外層超香脆🍗 意想不到地真的有脆卜卜效果 原以為爆芝只不過是雞扒上多放了片芝士 誰不知是餐廳特製的雞扒 中間有夾心芝士🥹🧀 只要輕輕按就會有流心芝士效果 (感覺就像是台灣夜市的特色芝士雞扒!) 超邪惡但很滿足啊♪(´ε` ) 麵包則用

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 黑松露芝味牛肉漢堡 ($138)

✨ 爆芝脆脆雞漢堡 ($118)
推介!!🌟 相比起牛肉漢堡 個人更喜歡這款雞漢堡呢( σ՞ਊ ՞)σ 炸雞外層超香脆🍗 意想不到地真的有脆卜卜效果 原以為爆芝只不過是雞扒上多放了片芝士 誰不知是餐廳特製的雞扒 中間有夾心芝士🥹🧀 只要輕輕按就會有流心芝士效果 (感覺就像是台灣夜市的特色芝士雞扒!) 超邪惡但很滿足啊♪(´ε` ) 麵包則用了牛油漢堡包 同樣加了新鮮生菜和蕃茄 去掉雞扒的油膩感~

✨ 甜薯條 (+$28)
作為甜薯控 看到有甜番薯又忍不住了~🤣 味道甘香酥脆的甜番薯條 新鮮即炸 夠熱夠新鮮呢!🍠

✨ Coffee Tonic (+$20) & Matcha Latte (+$20)
吃漢堡包不一定只喝汽水 我們便選擇了咖啡和抹茶拿鐵~ Coffee Tonic咖啡味香濃☕️ 苦澀味被Tonic的甜味中和~ 至於抹茶拿鐵茶味都算濃 不帶甜味 挺不錯🍵~

🔺🔺🔺🔺
📍 Ghetto Cafe
🗺 旺角黑布街13號地舖
最近旺角新開咗呢間型格CAFÉ,佢嘅裝修非常有藝術感,大膽用色嘅塗鴉作為主調,配以唔同年代嘅HIPHOP作品做背景音樂,入到去成個人即刻變到好ROCK咁🫣🥰 入夜嘅時間去呢間CAFÉ食野仲可以見到佢牆上某啲塗鴉發光,皆因有啲作品注入左夜光技術,簡直有另一番體會呀!🤘🏻而佢個名都十分型格,以貧戶窟嘅英文命名,同HIPHOP嘅發源地緊緊相連住~咁特別主題嘅餐廳,係香港又咁少有,呢排都吸引咗唔少人去朝聖,咁我當然都要去打個卡試吓佢哋啲野食啦~🤭📸✎ 煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡 個包表皮十分鬆軟,入面有煙肉、蘑菇、芝士,三樣重口味嘅食材加埋,味道濃郁,但又唔會太鹹,只係蓋過左牛肉嘅味😗不過依然好好味,直情想叫多個食😋另外個醬都多,成個包都幾濕潤,易入口。✎ 黑松露芝味牛肉漢堡 入面有芝士片、蕃茄片、牛肉、生菜同黑松露醬。個包充滿黑松露味,未咬就強烈聞到,完全蓋過咗牛肉味,而入面又有好多黑松露醬,所以鍾意黑松露嘅朋友仔好啱叫呢碟☺️✎ 幼薯條 x 芝士粉 灑咗芝士同紫菜粉係面,仲有都幾夠酸嘅蕃茄醬。薯條好濃薯仔味,再加埋芝士同紫菜粉嘅味,惹味👍🏻如果唔係冇哂粗薯條,淨番幼薯條嘅話,我諗仲正🤤✎ Ghet

✎ 煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡

✎ 黑松露芝味牛肉漢堡

✎ 幼薯條 x 芝士粉

✎ Ghetto Beer
手作啤酒😍淡淡果香,第一啖都幾重啤酒味,但係飲耐咗積累咗果香係口腔,反而慣咗,唔覺好重啤酒味😚

✎ Mango Lassi
淡淡芒果香,飲落口啤酒味重。
黑松露芝味牛肉漢堡
幼薯條 x 芝士粉
2022-08-18
$233.2 (晚餐)
幼薯條 x 芝士粉
2022-08-08 286 浏览
一間在繁華鬧市中少有的Cafe. ☕️裝修的設計感很重,門面也很容易認出,風格突出。要打卡拍照📷的話,環境算幾特別。跟朋友中午去吃,只有我們,應該晚上才比較多人。每人都叫了一個漢堡,需要自行到收銀位置點餐。我點的是煙肉蘑菇牛肉漢堡🍔,等的時間不會很久,算快。但服務差了點,問他要杯水遲遲未有,叫兩次了。而且食物價錢有點偏貴,CP值不高,就是吃環境。而且也沒有太 多的服務,這價錢還是有其他選擇,主要是看裝修和拍照所以選擇他。
2022-08-03
2022-08-07 215 浏览
餐境環境裝潢色彩斑斕,牆壁佈滿塗鴉拼湊金屬質感的餐桌,整體玩味十足。座位之間距離適中,繁忙時間應該會稍為逼夾。食物以漢堡為主,配上咖啡或酒精飲品。新鮮粒粒蝦滑漢堡 ($98)• 配料有煎蝦滑、生菜、蕃茄和黑色漢堡。• 漢堡應該是竹炭,口感一貫軟熟、帶點空氣感。• 蝦滑雙面煎得香脆但不會過於油膩,口感較一般彈牙,充滿蝦肉的咸香同時有泰式辣醬的味道,只是整體略嫌單薄了點。• 生菜和蕃茄新鮮脆嫩,非常爽口。MATCHA LATTE (+$20)• 抹菜味道偏向清淡,奶的味道和口感亦不算突出。

新鮮粒粒蝦滑漢堡
新鮮粒粒蝦滑漢堡

新鮮粒粒蝦滑漢堡 ($98)

• 配料有煎蝦滑、生菜、蕃茄和黑色漢堡。

• 漢堡應該是竹炭,口感一貫軟熟、帶點空氣感。

• 生菜和蕃茄新鮮脆嫩,非常爽口。

MATCHA  LATTE

MATCHA LATTE (+$20)

• 抹菜味道偏向清淡,奶的味道和口感亦不算突出。

🤘🏻 旺角潮爆HIPHOP貧民窟咖啡店⚡️ 旺角又多了一個新蒲點,一間以美式街頭風格為主的餐廳,用上鮮明橙白配色,充分體現活力一面。餐廳設日間模式和晚間模式,日間客人可以在透光度充足的環境下享受咖啡、漢堡包、小食、手工啤 ; 晚間餐廳會搖身一變,在橙色的霓虹燈光氛圍下,配上獨特的夜光塗鴉牆身,把美國貧民窟的街頭景象呈現,並提供特式調酒,非常適合和朋友下班後來Chill一下。☀️ 日間模式 11:00 - 19:00 ☕️🍺🌙 夜間模式 19:00 - 00:00 🍺🍻🥂🍷🥃🍸🍹本店主要播放不同年代的 HIPHOP 音樂,筆者正好也是熱愛舞蹈的人士,在率性的環境配合律動的音樂下享受美食,心情頓時放鬆不少。餐廳主打手工漢堡,全部選用新鮮食材即點即製,保證客人享用到最佳滋味。這次和朋友點選了2款牛肉漢堡、薯條和手工啤酒。 ⚫️🍔 黑松露芝味牛肉漢堡 🐮暗黑漢堡包 • 手打牛肉100g • 生菜 • 蕃茄 • 黑松露醬 • 白黃雙芝士這款是店中推薦的款式, 喜歡暗黑料理的朋友萬勿錯過。黑,紅,黃,綠的配搭視覺效果超突出,手打牛肉的香味隨隨散發,未嚐已感受到色、香、味俱全。牛肉漢堡充滿肉汁,配以黑松露醬
🤘🏻 旺角潮爆HIPHOP貧民窟咖啡店

☀️ 日間模式 11:00 - 19:00 ☕️🍺
🌙 夜間模式 19:00 - 00:00 🍺🍻🥂🍷🥃🍸🍹

⚫️🍔 黑松露芝味牛肉漢堡 🐮
這款是店中推薦的款式, 喜歡暗黑料理的朋友萬勿錯過。黑,紅,黃,綠的配搭視覺效果超突出,手打牛肉的香味隨隨散發,未嚐已感受到色、香、味俱全。牛肉漢堡充滿肉汁,配以黑松露醬的加持,滋味度滿分。

🟠 🍔 大啡菇芝味牛肉漢堡 🐮🍄
牛油漢堡包 • 手打牛肉100g • 大啡菇 • 生菜 • 蕃茄 • 白黃雙芝士
這款選用牛油漢堡包,麵包更鬆軟,牛油味突出。配搭大啡菇可平衡漢堡手打牛肉的油脂,大啡菇本身獨特的香味和水份令整個漢堡吃落更juicy美味,均衡配搭,吃後讓人充滿元氣。

🍟薯條 + 芝士粉 +紫菜粉
小食方面,餐廳有甜薯條、粗薯條、炸雞塊和雞軟骨供應,薯條可加芝士粉和紫菜粉。個人比較喜歡粗薯條+紫菜粉,香脆又美味,最適合和朋友分享。

🍺 貧民啤 GHETTO BEER (手工啤)
看到餐廳內客人點的樽裝GHETTO BEER十分搶眼,得知手工啤酒有樽裝和杯裝供應,建議喜愛打卡的朋友點樽裝。鮮明的橙白配色格外顯得活力隨性,原來餐廳的手工啤由香港歷史悠久的手工啤酒廠 HONGKONG BEER聯合製作。啤酒每周新鮮釀製,有淡淡的麥香餘韻,容易入口,值得一試。

💽 小總結:
店中充分展現美式HIPHOP 街頭文化,除了店內多幅 GRAFFITI 作品,全部由香港塗鴉藝術家 @uncle852 以不同主題創作,當中更以繁體字融入塗鴉創作,提供多個富特色而具態度的打卡位。提提大家,咖啡只在日間模式供應,晚間模式則供應手工啤和特式調酒,日與夜呈現出兩種不同的風格,是香港首個充滿 HIPHOP的特式主題餐廳,客人吃飽更不用轉場,直接飲酒 Chill 一Chill,潮味十足。

🌟📸 最後,總括一下不可或缺的打卡位給大家參考 :
1. 大型塗鴉牆 ( 大型漢堡、櫻木花道、超級撤亞人、態度位)
2. 大門位及橙白啤酒箱
3. 仿滑板道
4. 黑膠碟餐牌
喜歡設計,舞蹈和音樂的筆者感到餐廳真的相當有範。無論你是板仔、HIPHOP音樂愛好者、熱愛街舞的舞者、塗雅創作達人或熱愛美食的吃貨們,趕快潮聖吧 !

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:5 /5
🔰餐廳環境:5/5
🍽 餐廳:GHETTO CAFE
🌐地址旺角黑布街 13 號 (旺角站E2出口步行3分鐘)

🐮 #cowing吃在旺角

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #旺角美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #GHETTOCAFE #貧民窟咖啡店
2022-08-03
  • 黑松露芝味牛肉漢堡
  • 貧民啤 GHETTO BEER (手工啤)
前幾天恰巧約了朋友去旺角購物,就看看這區有什麼新餐廳🙈發現了這家👀餐廳位置距離地鐵站大概10-15分鐘步程(從旺角站或旺角東站)從店外裝修,顏色和招牌的霓虹燈都十分搶眼👀既然是嘻哈風格,餐廳內都有塗鴉襯托環境😯餐牌是以黑膠唱片般設計,玩味感十足!食物方面,我和朋友各自點了漢堡🤤漢堡可以以$28/48加購小食,飲品都有優惠加購。分別點了美式經典芝味牛肉漢堡配雞軟骨,煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡配甜薯條🤤❁美式經典芝味牛肉漢堡麵包牛油感好重🍔漢堡扒的調味,也沒有煎到乾柴的感覺。漢堡的份量也很大,飽足感強!❁煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡比起經典漢堡蛋了煙肉蘑菇,漢堡份量十足,蘑菇的份量也很多🙊漢堡包上的牙籤裝飾也玩味十足😂‘Eat to live but not live to eat!’♡小食方面,我們加購了雞軟骨和甜薯條🍟雞軟骨炸的不錯,很惹味🤤甜薯條,也就是炸蕃薯條。不知道是蕃薯的顏色問題,還是過度烹調的問題,甜薯條的顏色好深心,不過味道都不錯。飲品方面,點了Iced Americano和Coffee Tonic咖啡味道偏酸,個人來說還好😶再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸(5分為滿分)下次會選擇晚上到訪,應該會

從店外裝修,顏色和招牌的霓虹燈都十分搶眼👀

既然是嘻哈風格,餐廳內都有塗鴉襯托環境😯

餐牌是以黑膠唱片般設計,玩味感十足!

❁美式經典芝味牛肉漢堡

麵包牛油感好重🍔漢堡扒的調味,也沒有煎到乾柴的感覺。

美式經典芝味牛肉漢堡

漢堡的份量也很大,飽足感強!

❁煙肉蘑菇芝味牛肉漢堡

比起經典漢堡蛋了煙肉蘑菇,漢堡份量十足,蘑菇的份量也很多🙊

漢堡包上的牙籤裝飾也玩味十足😂

小食方面,我們加購了雞軟骨和甜薯條🍟

雞軟骨炸的不錯,很惹味🤤

Iced Americano

咖啡味道偏酸,個人來說還好😶

再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)

下次會選擇晚上到訪,應該會有另一種感覺👀