難得約了舊同事吃飯我們真的好久不見 有段時間了約好在舊公司附近吃飯D2 Place有不少餐廳在裡頭 不少風格餐廳這次選了這家偏西式的餐廳餐廳裝潢有用心 不會很密集桌子之間距離挺闊的 我們3人吃的過程 聊挺多 服務員的服務不錯 是有心的黑松露野菌忌廉汁長通粉野菌有不少在裡面 不會太過於單寡醬汁煮得濃稠 長通粉每條都能有醬汁吃起來的時候就不會太清淡 加上有點黑松露的香味 層次感提升份量對於女生來講比較夠 有少許膩口肉醬意粉肉醬比例正常 酸甜口味 挺開胃的每條意粉都能沾到肉醬 煮得剛剛好不過不失的餐點水牛城雞翼一客有五隻雞翼 醬汁很誘人雞翼醃漬的挺入味 不會只有表面的醬汁而己酸甜中帶點辣味 挺開胃炸的很香口 旁邊還有配上沙拉醬在餐點中吃到這個雞翼 可以解膩美國牛肩肉 七成熟這次配合朋友的口味 點了七成熟外表有稍微煎過 裡面粉嫩的口感裡面粉嫩 肉質會軟軟的 偏結實沒有血水的情況出現牛肉的厚度很厚幫大家切成一口的尺寸 方便入口還有店家調配的醬汁旁邊還有少量蔬菜作伴

難得約了舊同事吃飯

黑松露野菌忌廉汁意粉
美國牛肩肉
黑松露野菌忌廉汁意粉
2021-08-24 50 浏览
好耐冇黎D2 place行下~一於支持下呢間💛店✨Flat Iron Steak 8oz $288我最鍾意厚身既扒☺️牛肩肉嗌左medium, 厚得黎都好軟腍又夠juicy😆雖然得8oz唔夠喉😛😛沙律菜都夠fresh 醋唔會過酸👍🏻✨Truffle, Mixed Mushroom, Cheese Pizza $128菇味濃郁 芝士都好夠多!可能冇肉我覺得爭左少少鹹味 我加左牛肩肉啲鹽落去😂😋整體唔錯係略嫌太油🙈✨Truffle French Fries $58份量算多 松露味幾香😊本身以為係松露蛋黃醬個種 原來係黑松露加芝士碎~如果係粗薯條就更正😆
好耐冇黎D2 place行下~一於支持下呢間💛店

✨Flat Iron Steak 8oz $288

✨Truffle French Fries $58
2021-08-24 76 浏览
D2PLACE 呢間黃店之前黎過一次,覺得唔錯所以就再ENCORE,呢度食物質素算係唔錯嘅,之不過可能人手真係唔係好夠所以通常比較難搵到侍應招呼,呢個係少少扣分位。講返食物先,呢度嘅Pizza係用上薄身嘅餅底,咬落非常香脆,成個pizza用料都好足,有大量嘅菠蘿芝士同火腿。香蒜蜆肉意粉有別於平時食開嘅,通常蜆肉都會夾雜喺意粉中間,但呢度係蜆肉放晒喺意粉嘅下面,令蜆肉唔會咁易乾,而且蜆肉份量係出奇地多又大隻,味道新鮮同時肉質仲幾爽口。香酥翠瓜茄子條炸得香脆。之前食唔到嘅炸魷魚圈今次終於食到外酥內脆好juicy,比起翠瓜茄子條更好食。

香蒜蜆肉意粉

香酥翠瓜茄子條炸得香脆。

唐楊魷魚圈
2021-08-17
香蒜蜆肉意粉
唐楊魷魚圈
2021-08-23 128 浏览
22.08.2021D2 Place Food Garden Etc今日去茘枝角探朋友,上網介紹D2 Place,工廈活化的創意文化產業商場,所以特意在Food Garden ETC訂位食午飯。因為比約定早到很多,被安排在一張八人大枱裡一的旁側兩人座位;位置實在不太理想,因旁邊兩位男女,只跟自己隔一塊膠板,傾談內容幾乎全在耳內。餐廳外牆和餐廳內大牆畫上了彩色的花草圖案,其他地方就沒甚特別。午餐套餐選擇豐富,九個款式包括牛、豬、魚、雞/ 意粉、通粉、漢堡,應該總有一款啱食,由$88至最貴的西冷$288,豐儉由人。招牌美國牛肩配田園蔬菜落單選擇五成,但明顯已有七、八成,但肉質還可以,面層有些煎得脆口,口感不錯,叧有醬汁、鹽跟上,配上多款雜菜。田園沙律、鮮果冰茶套餐可選擇沙律或湯、沙律雖然份量不太多,但味道和賣相也不俗。冰茶叫了少甜少冰,果然照做,真的不太甜。要特別稱讚一個男職員,很有禮貌,而且都是表現很樂意為客人服務,這樣的熱誠的態度實在不可多得。
22.08.2021

D2 Place Food Garden Etc

午市套餐

田園沙律、鮮果冰茶
冰茶叫了少甜少冰,果然照做,真的不太甜。

2021-08-22
午市套餐
2021-08-22 1768 浏览
小弟細個嘅年代,上「花園餐廳」食豉油西餐,算喺高級架喇,但時代變遷,我見「花園餐廳」仲健在,亦有好幾家分店,不過,對好多人嚟講,尤其年輕一輩,都唔喺咩特別嘢,當佢喺高級少少嘅茶記。今晚又過嚟潮店集中地嘅D2 Place搵食,不過,呢一家「花園」餐廳就絕唔喺講緊上述嗰間,而喺環境裝潢得仿如小花園嘅「Food Garden ETC 」,賣嘅食物亦高一個層次。由門面到室內,都用上富叢林氣息嘅牆紙,餐廳內亦放有不少盆栽,都頗有晌個小「花園」用餐嘅感覺。如果,天花再掛啲盆栽,或砌啲假花、假草,就更富大自然感。整體環境都幾闊落,配以木枱皮椅,加上柔和嘅燈效,讓人心情輕易放鬆。再者,我哋被安排坐近靠商場通道嘅一排位,而餐廳位處通道尾,行過嘅人極少,但感覺就比坐入面啲位開揚,側邊又擺咗好多盆栽,感覺喺寫意好多。餐牌好簡約,打開為一大版,一面喺食物,另一面就喺飲品。食物方面,有共享(小食)、沙律、湯品、意粉、主菜、手工薄餅及甜品。飲品呢?都多選擇,咖啡、茶品、梳打特飲、汽水、手工啤、餐酒、烈酒。叫做麻雀雖小,五臟俱全。唯可惜只有散點,無啲套餐組合。煎銀雪魚柳配海鹽焗雜椒 $268老婆非常喜歡食銀雪魚,尤
煎銀雪魚柳配海鹽焗雜椒 $268

老婆非常喜歡食銀雪魚,尤其喺日式嘅西京燒,簡直喺鐵粉,反而,西式煮法佢就少食,今次見到主菜類中有銀雪魚,當然被「欽點」咗啦。件銀雪魚厚切大大件,再加上鹽焗荷蘭彩椒,色彩斑斕好睇
煎銀雪魚柳配海鹽焗雜椒
啲銀雪魚好嫩滑,極富油香,外皮又非常脆口,沾上自家製嘅他他醬,魚味更鮮、更突出。而啲彩椒口感較本地嘅腍身、多汁、清甜
,此外,仲有啲秋葵、扒蕃茄、沙律菜,淋上濃厚嘅黑醋,真喺用料無欺場。
松露醬雜菌芝士手工薄餅 $128

餐牌標示為手工薄餅,喺我哋揀嚟試試嘅原因之一,約10吋大細,都幾大份吓。睇餅面,鋪滿好多雜菌,而且擺得平均,唔會聚埋一邊,而且,芝士亦落得無手緊,所以焗到個面面金黃,睇到點點黑點,就知松露醬亦落得夠狼,其實,送到嚟都聞到陣陣松露香
松露醬雜菌芝士手工薄餅
拎起一件,即時拉起絲絲芝士,喺誘惑嘅表徵,餅底屬薄批,但口感又未到「餅乾底」,不過,都帶少少脆口,批身軟熟;芝士軟綿綿又香,配合埋啲松露醬,真喺無加雜菌,就咁淨食都覺得正呀!兩個人食一份薄餅,都可講啱啱好。
精選蛋糕 $38

其實食完個薄餅都幾包吓,不過,有少少意猶未盡,追加多一客甜品,最平喺精選蛋糕,有美國芝士餅或意大利芝士餅可揀,揀咗後者睇睇師傅手勢。單睇外表似模似樣,餅面灑滿唂咕粉,入口陣朱古力味好濃,帶點甘苦,下面嘅馬卡風芝士打得柔滑,但有別傳統,無用手指餅之餘,只以薄薄一層海綿蛋糕做底,更喺無酒味版本,小弟就較喜歡有酒嘅版本啫
意大利芝士餅
意大利芝士餅
雖然只喺試咗店家兩個主食及一客甜品,幾樣嘢都甚有質素,服務又幾熨貼,兩位較年輕嘅侍應,亦好有禮貌,食完又唔會催你走,所以,用餐都好寫意。
1K
前排在D2 Place 行市集,行完市集就同朋友在D2搵食,在3樓美食區見到一間Food Garden,餐廳設計的風格是森林系的, 四處都是花同葉的圖案,而且燈光柔和, 帶給人一種很relax的感覺。第一時間想吃一個「夏威夷薄餅」, 皮底是薄身的,脆口像餅乾口感, 菠蘿清甜配埋應有的芝士及火腿餡料,口味不錯。「黑松露薯條」我是個黑松露及薯條控,看到有這款小食,想也不用想,必定會點來吃。薯條炸的乾身不油,加上黑松露醬,可以吃不停口。「慢煮西班牙脆乳豬」這隻豬比較沒太多肥膏,豬皮超脆卜卜,豬肉腍嫩,肥膏入口即溶,勁邪惡的一道菜,哈哈哈哈。

2021-08-17 5180 浏览
冇諗過假期嘅荔枝角都會多人成咁,可能有市集又有戲院啦,就連上次晚市去過唔太多人嘅餐廳,下午茶時段居然會爆場嗌佢地嘅lunch set就知點解咁多人,性價比真係超值大大舊豬鞍,外面閒閒地兩舊樓上,但呢度只係百幾蚊,就食到出乎意料咁嫩口嘅豬鞍架仲有好甜嘅芒果粒莎莎醬,以及豐富嘅菜蔬𠻹加$50整舊鵝肝究竟抵唔抵?真係食過先知,見佢上碟個size都有返咁上下,食落油香滿溢,好味到胃弟面容扭曲嗌龍蝦龍粉,以為係用龍蝦醬撈意粉就算,點知真係有大大隻龍蝦鉗,起埋肉畀你,仲有幾舊肉喺意粉度,完全符合商品說明條例,蒜香同龍蝦味互相balance到大胃上次食過呢間嘅焦糖燉蛋,不能忘懷,今次一人一碗食個滿足,焦糖嘅脆熱,燉蛋嘅冰綿,胃部戀愛了大胃見在場嘅人,幾乎檯檯都要鮮果冰茶,原來真係好好飲,茶有甜有澀,仲有好出嘅西柚味𠻹餐湯係蕃茄忌廉湯,湯渣打得勁細滑香濃麵包好香迷迭香味,而且烘得夠脆,牛油一搽即溶沙律爽脆酸甜,仲有鴨胸肉喺入面,夠晒驚喜

嗌佢地嘅lunch set就知點解咁多人,性價比真係超值

加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬

仲有好甜嘅芒果粒莎莎醬,以及豐富嘅菜蔬𠻹

鵝肝

蒜香龍蝦意粉

焦糖燉蛋

鮮果冰茶

餐湯

餐湯係蕃茄忌廉湯,湯渣打得勁細滑香濃

麵包好香迷迭香味,而且烘得夠脆,牛油一搽即溶

田園沙律

沙律爽脆酸甜,仲有鴨胸肉喺入面,夠晒驚喜
2021-08-15
  • 是日餐湯
  • 龍蝦意粉
  • 加拿大豬鞍架
2021-08-11 106 浏览
D2 place 宜家多咗唔少餐廳,其中一間西餐廳Food Garden 名副其實係充滿美食同花園。復古風嘅沙發配合花草壁畫,令客人坐得舒服。🐽慢煮西班牙脆乳豬$338雖然價錢看似不便宜,但係質素同份量令人滿意,性價比中上。 經過慢煮後,乳豬水準有驚喜。外皮香脆肉質嫩滑,特別在以南瓜蓉伴碟,減少膩口感 。🍕夏威夷手工薄餅$108因為有唔少推介而嘗試下。上層芝士有輕微拉絲嘅效果,餡料係一般嘅火腿、菠蘿同番茄紅醬。味道係正常酸甜味, 餅底帶點薄脆。 🥃冷泡茶Cold Brew Tea Tonic 經過長時間浸泡,味道更甘香解膩。
復古風嘅沙發配合花草壁畫,令客人坐得舒服。

🐽慢煮西班牙脆乳豬$338

🍕夏威夷手工薄餅$108

🥃冷泡茶Cold Brew Tea Tonic
經過長時間浸泡,味道更甘香解膩。

2021-08-09 73 浏览
睇完戲,見到呢個餐廳咁多正評,所以一試。晚餐時間都好FULL 下。餐廳裝修走大自然田園風。原隻德國咸豬手($298)草子一心想吃烤得香脆,但肉質嫩滑的德國咸豬手,滿滿她在德國時的回憶。好失望! 明明上網睇食評都算外皮香脆,點知佢是走中式煮法,說好的德國咸豬手呢?只可以算肉質還算滑淋,但是外皮好淋,好失望!芝士焗椰菜花($68)份量幾多,味道正常,芝士份量都多,少許拉絲,不過不失松露野菌意粉($138)呢個都高質,松露creamy,好多菇菇,意粉有咬口,不錯。
睇完戲,見到呢個餐廳咁多正評,所以一試。
晚餐時間都好FULL 下。餐廳裝修走大自然田園風。

原隻德國咸豬手($298)
只可以算肉質還算滑淋,但是外皮好淋,好失望!

芝士焗椰菜花($68)
份量幾多,味道正常,芝士份量都多,少許拉絲,不過不失

松露野菌意粉($138)
呢個都高質,松露creamy,好多菇菇,意粉有咬口,不錯。
2021-08-07
2021-08-06 4283 浏览
當日相約了久未見面的朋友,來到他公司寫字樓所在的D2商場食晚飯,因此當然要由他來推薦去那間餐廳,而他便把我帶到他和同事常去食午餐的這間西餐廳位置(9/10):雖說D2商場位處工業區,但由港鐵荔枝角站其中一個出口過對面馬路就到,加上附近就有四小龍幾個大型屋苑,其實相當方便環境(8/10):餐廳用上淺色的牆身及黑色的天花、木製長枱及柔和的燈光,算是有情調,整體舒適而適合傾談服務(8/10):入座後侍應會奉上清水,全程都很有禮貌,下單及上菜都有效率,亦沒有催促客人埋單,服務算是不錯食物(8/10):餐廳偏向咖啡廳,主打咖啡,以及扒類、薄餅及意粉等,味道亦算不錯,但個人覺得奇怪的是竟然沒有飯類選擇卡邦尼意粉 ~ $138整碟份量不少,意粉偏軟身及香滑,芝士味濃重奶香,煙肉香而多松露醬野菌忌廉汁意粉 ~ $138松露味很香,忌廉汁濃郁,加入芝士所以較幼滑,蘑菇同樣多而香,雖是素食但味道比肉食更香夏威夷手工薄餅 ~ $128薄餅是脆薄的正宗意大利薄餅,但有菠蘿,芝士相當多而香濃,菠蘿及煙肉份量不少,所以很有口感,皮脆饀多,味道不錯凍薄荷朱古力 ~ $42薄荷味香而不會蓋過朱古力的甜,香甜可口凍檸檬

卡邦尼意粉 ~ $138
整碟份量不少,意粉偏軟身及香滑,芝士味濃重奶香,煙肉香而多

松露醬野菌忌廉汁意粉 ~ $138

夏威夷手工薄餅 ~ $128

凍薄荷朱古力及凍檸檬蜜
凍薄荷朱古力 ~ $42
薄荷味香而不會蓋過朱古力的甜,香甜可口

凍檸檬蜜 ~ $38
檸檬有四片,蜜糖不算甜,味道清甜

整體來說,這間西餐廳地點方便,服務及環境很不錯,而味道亦不錯,所以當日雖然是周四也一直滿座呢

🌺Food Garden ETC
🌺地址:荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖
2021-07-30
凍薄荷朱古力及凍檸檬蜜
2021-08-01 114 浏览
去左d2 place行完街揾晚餐既時候見到呢個food garden好似唔錯,就入左去食飯😋😋  😍夏威夷薄餅😍 呢個Pizza係薄餅底脆身既,賣相好令加左菠蘿令整體食落juicy唔會口乾,好食😚😚  😋芝士蛋糕😋 芝士蛋糕食落口感綿密,芝士味香濃仲淋左d醬,賣相更吸引😆😆😆 😀牛肩肉扒😀 呢個牛扒煎得都幾令,切開都有少少粉紅色配左個汁,整體食落都唔會太乾,另外仲跟左d沙律菜😀😀  埋單人均$250,呢度環境都幾令,坐得舒服,食物都唔差,去開d2 place可以一試😆😆

😍夏威夷薄餅😍

呢個Pizza係薄餅底脆身既,賣相好令
夏威夷薄餅
加左菠蘿令整體食落juicy唔會口乾,好食😚😚

😋芝士蛋糕😋

芝士蛋糕食落口感綿密,芝士味香濃
芝士蛋糕
仲淋左d醬,賣相更吸引😆😆😆
芝士蛋糕

😀牛肩肉扒😀

呢個牛扒煎得都幾令,切開都有少少粉紅色
牛肩肉扒
配左個汁,整體食落都唔會太乾,另外仲跟左d沙律菜😀😀
牛肩肉扒

2021-07-30 95 浏览
Tonight, we come to D2 place for dinner. There are many restaurants in D2 place, finally, we choose Food Garden. We ordered Buffalo Chicken wings (Regular), Hawaiian Pizza, and German Crispy Pork Knuckle. The Buffalo Chicken wings are surprising. The fried chicken wings are seasoned with homemade sauce. Sweet and sour with a slightly spicy flavor. The skin of the chicken wings is crispy. The meat is still juicy, not too dry. For Hawaiian Pizza, it is normal as expected. German Crispy Pork Knuckle is a big portion. And taste like eating in a German restaurant. Super match with beer! What a nice dinner!
2021-07-19
2021-07-29 3738 浏览
D2 place  是西九龍區潮人潮店集中地, 當中亦有不少特色餐廳。來到商場 (D2 Place一期)三樓, 有各式各樣餐廳, 在其中一端盡頭, 找到這間有叢林 feel 的 「 Food Garden ETC 」, 充滿大自然氣息, 令人感到悠閒,放鬆。餐牌以各款意粉, pizza ,西式小食為主。松露醬雜菌芝士手工薄餅$128🍕餅底夠脆夠薄, 熱辣辣香噴噴出爐, 表面嘅芝士溶化並結合惹味嘅松露醬和各款雜菌, 雖然係素但味道豐富, 值得一試。👍😋卡邦尼意粉$138傳統嘅卡邦尼意粉做法, 煙肉煎得香脆帶點鹹味 ,醬汁又滑又creamy但又不會糊口, 加上流心半熟蛋, 蛋汁令意粉更煙韌彈牙!😍🍝冬陰功汁海鮮意粉$158🍝濃郁的冬陰功味道, 包著每條意粉, 辣度直衝喉嚨, 刺激萬分。 鮮蝦,帆立貝也非常鮮甜。很有東南亞風味的一道意粉。凍朱古力$40唔算濃郁,還好不太甜。餐廳越夜越多人, 絕對係一個唔錯嘅晚飯聚腳點!

餐牌以各款意粉, pizza ,西式小食為主。

松露醬雜菌芝士手工薄餅$128🍕

卡邦尼意粉$138

冬陰功汁海鮮意粉$158🍝

很有東南亞風味的一道意粉。

凍朱古力$40
唔算濃郁,還好不太甜。

餐廳越夜越多人, 絕對係一個唔錯嘅晚飯聚腳點!

2021-07-28 254 浏览
星期五晚上約咗朋友係荔枝角見面,揀呢間舖頭都係俾佢啲相吸引,感覺環境應該幾舒服,而且仲見有唔少正評,就提前預訂試下。去到餐廳門口,就發現同想像中都幾大出入,成個環境好吵,枱與枱之間距離都好近,而且仲冇乜冷氣。落完單後,店員先會擺放餐具係枱面。佢擺放個陣係直接揸住裝嘢食嘅位,雖然我都會再抹,但感覺始終唔太好。收盤個時係將一堆餐具掉落瓷碟上,啲聲係大聲到會嚇一嚇。冬陰功汁海鮮意粉 $158食物賣相都幾吸引,而意粉比較幼同質地偏軟,同埋好碎。冬陰功味道有啲辣但就冇酸味,裡面會有埋蝦、帶子同茄子。夏威夷手工薄餅 $128薄餅係蕃茄底,餡料就有火腿同菠蘿。餅底係韌嘅,而個邊就係好硬,質地更似係急涷薄餅。水牛城雞翼 $68 (REG)雞翼味道都幾濃郁,食到中間就見到紅色嘅肉,好明顯地睇得出雞翼炸前未有處理好。總括嚟講,唔推薦大家嚟呢間餐廳食,環境吵到傾唔到計,食完真係即刻走。食物質素都算差,呢個價錢我相信可以有更好嘅選擇。

冬陰功汁海鮮意粉 $158

夏威夷手工薄餅 $128
夏威夷手工薄餅

水牛城雞翼 $68 (REG)
2021-07-23
2021-07-28 99 浏览
呢間田園風既良心餐廳位於D2行完D2想搵好西食?黎呢到就岩晒牛肉漢堡配薯條首先係我每次食西餐都必點既漢堡呢個漢堡用料都幾足,有勁厚既漢堡扒,仲有芝士、煙肉同新鮮生菜漢堡火候唔錯外層煎到好香之餘,入面唔會過熟,依然粉嫩,令佢勁多肉汁勁JUICY薯條亦炸得金黃香脆夏威夷手工薄餅呢到既PIZZA都係手工製作,夠晒誠意而呢個夏威夷PIZZA擁有邪惡既拉絲芝士更有香甜不酸既菠蘿同咸香既火腿手工PIZZA底則比起一般PIZZA更薄更脆水牛城雞翼香濃既醬汁辣辣地好惹味而且雞翼都幾嫩滑配菜既甘荀條同西芹條好爽口點埋個千島醬一流Tiramisu食完晚餐梗係要以甜品作完美句號呢個Tiramisu咖啡味香濃得黎唔會苦入口甘香好令人回味香蕉班戟朱古力雪糕薄薄既班戟包住香濃既香蕉,再加埋朱古力味雪糕,好令人享受既一道甜品
呢間田園風既良心餐廳位於D2
行完D2想搵好西食?黎呢到就岩晒

牛肉漢堡配薯條
首先係我每次食西餐都必點既漢堡
漢堡火候唔錯

薯條亦炸得金黃香脆

夏威夷手工薄餅
呢到既PIZZA都係手工製作,夠晒誠意
而呢個夏威夷PIZZA擁有邪惡既拉絲芝士
更有香甜不酸既菠蘿同咸香既火腿