2024-06-06 38 浏览
今日同男朋友咁岩係觀塘,所以搵左間cafe🤓 見佢環境幾有feel😍蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個通粉我自己真係好推介,未食過蟹味咁濃既通粉,而且佢個蕃茄味酸酸甜甜好開胃😂真係估唔到呢個好有驚喜👍🏻👍🏻連男朋友都話好好食!黑松露薯條 ❤️❤️❤️❤️唔知有無人同我一樣都中意黑松露🤓不過佢黑松露唔係太多,但唔會食到好漏👍🏻香辣炸雞 ❤️❤️❤️❤️炸雞整到好juicy裡面啲肉汁😋皮夠脆,不過佢個醬對我黎講好辣😂😂我點左少少🤏 我食落似係甜椒粉整既他他醬,中意食辣一定覺得好野味👍🏻我男朋友食得辣話幾過癮😂😂10安士肉眼扒配忌廉薯蓉❤️❤️❤️❤️❤️我同男朋友都幾中意呢個,因為佢個扒既炭燒味燒得好香,又夠火候 ,我地叫7成熟岩岩好,入口仲好juicy,佢有個燒汁調味,又唔會太搶左牛扒本身個味,另外佢個薯蓉真係幾滑👍🏻同埋食落唔會太漏🤓整體黎講都幾好同埋幾有驚喜,佢仲可以join會員散叫有8折優惠,幾抵👍🏻同埋啲職員都好nice,問佢問題都好熱情🤓五個心心為最高分Flames (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

黑松露薯條 ❤️❤️❤️❤️

香辣炸雞 ❤️❤️❤️❤️

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉❤️❤️❤️❤️❤️

五個心心為最高分
Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
  • 香辣炸雞
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 黑松露薯條
2024-06-04 39 浏览
呢日約咗朋友出嚟觀塘嘅工業大廈買d野,買完之後經過開鴻圖道嘅Flames,見環境好似幾舒服咁就同朋友入去食啦☺️🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 $158內有牛肉漢堡扒,蘑菇,蕃茄,生菜,酸瓜等牛肉漢堡扒煎得啱啱好,咬落好juicy啖啖肉汁😍而黑松露醬唔係淨係得少少,係底同頂嗰塊包都有搽😍😍所以食落係充滿黑松露味😏薯條炸得金黃酥脆👍🏻🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158龍蝦汁係用新鮮龍蝦殼煮成😍醬汁濃杰度啱啱好,扁意粉輕易能夠掛汁👍🏻大蝦咬落彈牙,配合埋三文魚子味道好match🍰自家制甜品 +$35Cheese Cake 質感好輕盈唔太甜,食晒成件都唔覺得好漏🥤🍹跟餐凍檸茶, Coke Zero

🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 $158
內有牛肉漢堡扒,蘑菇,蕃茄,生菜,酸瓜等

薯條炸得金黃酥脆👍🏻

🍝燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

🍰自家制甜品 +$35

🥤🍹跟餐凍檸茶, Coke Zero
2024-06-04 43 浏览
路過觀塘陪人買衫,夜晚試吓鴻圖道嘅”Flames”。現場氣氛良好,晚市燈光會昏暗一些,座位分隔合理,無論是一班人party還是二人浪漫都兼顧到,隔籬枱有人生日仲會播生日歌😂。首先我哋叫咗signature嘅”蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉”。Sauce和蟹肉都非常多,好creamy,通粉有咬口。接着叫了”避風塘雞翼”,雞翼夠熱,以個人口味可以再辣少少,不過餐廳可能要兼顧不吃辣的人吧。主菜還叫了”香煎照燒汁橙鯛魚柳”,魚煎得香口亦唔會乾,但最令人記得係個燒汁,同個魚好夾之餘,亦都大幅提升佢隔離堆蔬菜。對了,堆蔬菜份量好多,感覺健康啲😅。最後飲品叫了凍Cappuccino,連凍咖啡都拉花,又唔會好甜,咖啡味充足還有些朱古力味,真是誠意滿滿。整體氣氛唔錯,下次可以試其他分店。
路過觀塘陪人買衫,夜晚試吓鴻圖道嘅”Flames”。

整體氣氛唔錯,下次可以試其他分店。

2024-06-02
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
今日經過觀塘,工廈林立,都比我搵到間裝修唔錯,空間大坐得舒服 既餐廳。 觀塘要搵泊車位都幾難, 好彩係呢間餐廳出面就有電單車位,連個天都幫埋我地~! 😂我對All Day Breakfast (ADB) 係有種偏愛,見餐牌有就諗都唔諗叫咗一份。 🍳特盛早餐 個蘑菇炒得幾好味 ,蕃茄煎到軟硬適中,可惜我唔係酸種麵包嘅fan 🍝大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉芝士很濃,意粉韌度恰到好處,廚師落咗魚籽加蕃茄,將個鮮味提高咗,唔錯。個龍蝦汁可以再濃厚啲。 ☕️ 榛子牛奶咖啡 (本身榛子都自帶甜味,唔使落糖)八八卦望下粒啡糖產地🤭 原來係法國進口。

🍳特盛早餐
🍝大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2024-06-02
午餐
2024-06-04 42 浏览
Weekend就係要chill chill地嘆個brunch,俾自己休息吓。近近地搵左呢間望落唔錯嘅餐廳。 餐廳燈光柔和,佈置舒適,連Menu都做到簡單俐落,一目了然。輕輕鬆鬆就揀好meal set。沙律、主食、甜品,豐富午餐加上舒適嘅環境,要讚自己無揀錯餐廳。沙律:沙律菜、雞肉配上芝麻醬,微酸作為開胃前菜,真係好正!主食:新鮮黑松露磨菇扁意粉除左松露醬之外,意外地看見一片片嘅黑松露片,即心心眼了。雖然松露片入口不及松露醬嘅濃郁,但卻食到松露嘅獨有清香。扁意粉煮得軟硬度適中,每條都掛滿汁入口味道濃郁。 輕食:澳式雞鹽薯條 無知嘅我初初仲以為有雞食……原來係用左高質嘅調味鹽。查吓資料先知這款雞鹽調味料係用高品質成分製成,不含麩質,不含添加味精。配上香脆嘅薯條,確實增添左非常濃郁嘅鹹味,相比一般鹽,味道更香更濃。隱藏食法,將松露片搭上薯條,既有松露香,又帶濃郁鹹味,味道勁有層次。最後食埋甜品熱情果朱古力慕絲蛋糕。配搭突破想像,原來朱古力嘅甜配上熱情果嘅酸味可以係咁好食,酸味中和了甜味嘅膩,而甜味又突出了酸味嘅清新。鍾意食mousse嘅,真係一定要試吓。週六餐廳唔算太繁忙,可以慢慢坐,食得非

沙律:沙律菜、雞肉配上芝麻醬,微酸作為開胃前菜,真係好正!

主食:新鮮黑松露磨菇扁意粉

輕食:澳式雞鹽薯條
無知嘅我初初仲以為有雞食

週六餐廳唔算太繁忙,可以慢慢坐,食得非常舒服,侍應服務又好,絕對可以再嚟。
2024-06-01
午餐
2024-06-03 82 浏览
約咗朋友去觀塘嗰邊試吓澳洲style嘅餐廳裝修有格調,有好多植物,好relax嘅感覺餐廳出邊亦有座位餐牌有扒類、意粉、pizza、沙律同埋小食我哋點咗:🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268肉眼扒有炭燒嘅味道、外層香口好有牛味,唔韌肉汁夠juicy,配菜有香滑嘅忌廉薯蓉🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158大蝦好鮮味,肉質彈牙廚師比龍蝦汁一點也不手軟意粉索咗龍蝦汁好好味🍹 凍檸茶 $28夠冰凍嘅凍檸茶,西餐廳自己加糖漿包保啱口味
約咗朋友去觀塘嗰邊試吓澳洲style嘅餐廳

裝修有格調,有好多植物,好relax嘅感覺
餐廳出邊亦有座位

餐牌有扒類、意粉、pizza、沙律同埋小食

我哋點咗:

🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268
肉眼扒有炭燒嘅味道、外層香口
好有牛味,唔韌肉汁夠juicy,配菜有香滑嘅忌廉薯蓉

🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158
大蝦好鮮味,肉質彈牙
廚師比龍蝦汁一點也不手軟
意粉索咗龍蝦汁好好味

🍹 凍檸茶 $28
夠冰凍嘅凍檸茶,西餐廳自己加糖漿包保啱口味
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
2024-06-03 38 浏览
又再N訪呢間位於觀塘嘅澳洲風情西餐廳✨餐廳空間感好大,以木系米色為主色環境氛圍都好舒適♥️Crab Meat Penne:小編推薦✨蟹肉意大利通粉以新鮮蟹肉為主料,蟹肉汁好好食,好creamy蟹肉好多好鮮甜,面頭仲灑上好多芝士粉食落口感豐富🌟Seafood Pizza:呢款海鮮pizza將各種新鮮海鮮配料搭配喺pizza上烤製出嚟後香氣撲鼻👍🏻Earl Grey:伯爵茶香氣濃郁,帶有淡淡的柑橘味,酒香和茶食完pizza啱曬用嚟解膩☕Flames (鴻圖道)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
又再N訪呢間位於觀塘嘅澳洲風情西餐廳✨
餐廳空間感好大,以木系米色為主色
環境氛圍都好舒適♥️

Crab Meat Penne:
小編推薦✨
蟹肉意大利通粉以新鮮蟹肉為主料,
蟹肉汁好好食,好creamy
蟹肉好多好鮮甜,面頭仲灑上好多芝士粉
食落口感豐富🌟

Seafood Pizza:
呢款海鮮pizza將各種新鮮海鮮
配料搭配喺pizza上
烤製出嚟後香氣撲鼻👍🏻

Earl Grey:
伯爵茶香氣濃郁,帶有淡淡的柑橘味,酒香和茶
食完pizza啱曬用嚟解膩☕

Flames (鴻圖道)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

2024-06-03 12 浏览
Flames 一直都係我最愛的西餐廳之一,它們的手工pizza ,意粉, 牛排都相當有水準。我最喜歡它們的意粉, 任何一款都好好食。 每逢假日、週末都會同朋友來聚餐,今個週末同朋友來試它們的Branch,一個餐都係一百左右,已經有餐飲,加多$15可以多一個湯/ 沙律,真係好抵食!🔶Beef Burger & Fries黑松露牛肉漢堡,牛肉烤得剛好,松露醬略嫌不夠濃,但勝在有蔬菜中和牛肉的飽膩,加上配粗薯條!炸得好脆,又咸香! 好食🔶King Prawn Linguine扁意粉配上香濃的龍蝦汁,龍蝦汁經過烹煮加蒜同洋蔥,每口意粉除了鮮濃的蝦湯味還有蒜同洋蔥的香濃。 而且虎蝦超彈牙! 好好食。🔶Soup蘑菇忌廉湯很有心意,蘑菇經過炒焗後,再打蓉,所以每一口湯都有很香濃的菇香,同啖啖都食到菇, 加$15真是很值得。🔶Salad 簡單的沙律菜上又有火腿、巴馬臣芝士、酸甜開胃的沙律汁,加起來都不簡單。味道都不錯。🔶Crispy Pork Belly經過烤的豬腩肉,烤得勁香脆,油脂都被烤走,食上去一點都不脆膩,不過烤得有點乾,配上椰菜沙律可以中和。 整體都好食。,

🔶Beef Burger & Fries

🔶King Prawn Linguine

🔶Soup

🔶Salad

🔶Crispy Pork Belly
2024-06-03 17 浏览
難得放假唔使湊小朋友😙 同朋友去開觀塘買嘢,見到呢間餐廳環境幾吸引,就同朋友一齊入去食咗個Lunch,估唔到性價比幾高☺️ 餐廳喺食澳洲菜,裝修好靚,以食物質素同環境嚟講,都可以話喺呢區高質嘅西式午餐之選👍Weekend Menu (附送汽水或茶)🔶是日餐湯或沙律 (+$15)🔷升級意式咖啡或果汁 (+$18)🔶自家製甜品 (+$35)今次選擇咗2個主菜🥘+是日餐湯🥣🌟KING PRAWN LINGUINElobster bisque, salmon roe 賣相好吸引,三文魚籽配搭出鮮味,同龍蝦湯汁好夾,而且蝦好彈牙,食落口啖啖肉🌟PERI PERI SPRING CHICKEN 原隻燒雞已有調味,做到皮脆同多肉汁,就連雞胸都做到咁多汁,非常推薦👍*無限添加澳式雞鹽薯條/黑松露薯條

Weekend Menu (附送汽水或茶)
🔶是日餐湯或沙律 (+$15)
🔷升級意式咖啡或果汁 (+$18)
🔶自家製甜品 (+$35)

今次選擇咗2個主菜🥘+是日餐湯🥣
🌟KING PRAWN LINGUINE
lobster bisque, salmon roe

🌟PERI PERI SPRING CHICKEN
*無限添加澳式雞鹽薯條/黑松露薯條
2024-05-26
  • 香辣炸雞
見𝘖𝘱𝘦𝘯𝘙𝘪𝘤𝘦訂位有折,食物份量足價錢又唔貴,兩個女仔嗌咗三樣嘢食唔晒要打包。卡邦尼薄餅$168同朋友都一致想試吓卡邦尼口味薄餅。我哋都未食過。餅皮薄得黎脆邊!醬汁濃得來又帶點蕃茄醬提味。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉 $158龍蝦汁個醬汁同大大粒嘅三文魚籽勁夾!燒大蝦夠新鮮彈牙,喺海鮮味十足嘅意粉。炸魚薯條 $158炸魚真材實料!炸皮勁薄,魚肉勁厚身仲有肉汁同帶魚嘅鮮味。加少少鹽食已經好食,薯條帶皮炸夠香脆!

卡邦尼薄餅$168

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉 $158

炸魚薯條 $158
2024-06-02 7 浏览
星期日想同朋友去食個靚lunch,享受下快樂既假期,就搵到呢間位於觀塘既西餐廳,裝修環境都有格調,可以同朋友坐低慢慢傾計💬🩵主食:意式辣肉腸薄餅$168知道呢間餐廳最出名係手工Pizza,我同朋友就揀左意式辣肉腸薄餅,Pizza係啱啱焗好,上枱果時仲係熱辣辣,食落批邊比較香脆,配上有小小辣既Naduja意大利辣肉醬,加上邪惡芝士拉絲,好滿足啊😌🩵主食:燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158龍蝦汁扁意粉勁多汁,龍蝦汁香濃,每條意粉都掛哂汁,扁意粉咬落挺身好有口感,大蝦新鮮爽口,加埋三文魚籽,鮮味十足,食得好滋味😋🩵飲品:Cappuccino +$18我地都好中意飲咖啡,所以叫左2杯Cappuccino,跟餐每杯+$18,咖啡味濃郁,灑上可可粉係奶泡上提味,飲落口感層次十分豐富😎

🩵主食:意式辣肉腸薄餅$168

🩵主食:燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158

🩵飲品:Cappuccino +$18
2024-06-01 27 浏览
❤️‍🔥Flames❤️‍🔥放工之後去咗觀塘行街~flames唔係間間分店都好食(*≧ω≦)而鴻圖道呢間係我暫時食過覺得最好食🤤蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🍝呢個忌廉汁通粉係我嘅最愛🥰🥰🥰蟹肉份量足~幾樣食材嘅味道係非常非常之夾!!完全融為一體!!😋長通可以將啲汁掛起😚🩷🩷10安士肉眼扒配忌廉薯蓉🥩牛扒我地都係叫5成熟~火喉好夠,外層烤得好上色🎨肉眼大致都好淋,好有肉味,不過有少一部分新西冷就un 啲啲!薯蓉好滑~芝士蛋糕🍰呢個芝士蛋糕有兩層,下層係海綿蛋糕,上層係cream cheese~食落有兩個層次~
❤️‍🔥Flames❤️‍🔥

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🍝
呢個忌廉汁通粉係我嘅最愛🥰🥰🥰
長通可以將啲汁掛起😚🩷🩷

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉🥩
薯蓉好滑~

芝士蛋糕🍰
2024-06-01 26 浏览
週末Family Day 帶齊大細寶去觀塘玩玩兼搵好嘢食有住細路最緊要係要坐得舒服、環境乾淨好彩呢間餐廳環境好舒適侍應見到兩位小朋友好快就主動問要唔要小朋友餐具👍🏻讚週末嘅餐牌選擇都好多搞到我都心大心細咗一段時間🍝🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉滿滿嘅蕃茄忌廉汁好開胃配上蟹肉碎同巴馬臣芝士嘅味道好夾令人想大口大口咁食🥪🥓巴馬火腿斑尼迪蛋斑尼迪蛋係我嘅最愛香滑嘅荷蘭醬加埋濃香嘅巴馬火腿舖面真係好一流❗️🍕夏威夷薄餅係細寶最喜歡嘅薄餅餐廳選用鮮菠蘿片,特別清甜🍟澳式雞鹽薯條必選嘅小食雞鹽香味炸薯條又香口又惹味好快就被KO了餐廳地方闊落好啱一家大小就算有BB車都絕對唔會覺得狹窄好推介比親子一家大小嚟享受週末美食🫶🏻
週末Family Day 帶齊大細寶去觀塘玩玩兼搵好嘢食
有住細路
最緊要係要坐得舒服、環境乾淨

好彩呢間餐廳環境好舒適

香滑嘅荷蘭醬加埋濃香嘅巴馬火腿舖面
真係好一流❗️

🍕夏威夷薄餅
係細寶最喜歡嘅薄餅
餐廳選用鮮菠蘿片,特別清甜

🍟澳式雞鹽薯條

好啱一家大小就算有BB車
都絕對唔會覺得狹窄
好推介比親子一家大小嚟享受週末美食🫶🏻
2024-05-29 32 浏览
「有時食嘢,除左食物本身,餐廳氣氛好,亦然會加分,的確。」今次帶埋朋友黎二訪,依間裝潢充滿格調感既高質西餐廳 一 𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 @flames.hk 🌟海鮮香草醬薄餅 $188依度既薄餅系現場純手工製作,即叫即焗。餅底烤得香脆鬆軟之餘帶有口感,餅面塗滿香草醬搭配煙三文魚、魷魚圈、大蝦、蕃茄、馬蘇里拉芝士,咸香之餘帶海鮮既味道🤤👍🏻🌟燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158扁意粉口感吾錯,掛到汁,而燒大蝦啖啖肉,搭配味道濃厚既龍蝦汁,再以三文魚籽作點綴,好有心思🤤👍🏻🌟炸魚薯條配他他醬 $128一上檯真系「哇」一聲!炸魚超長超大份!佢既炸衣亦吾會好厚身,裡面既魚肉仍然保持嫩滑,而薯條同炸魚搭配酸甜既他他醬只可以講「讚!」🤤👍🏻🌟是日甜品熱情果慕斯朱古力蛋糕 $35朱古力蛋糕口感濕潤,亦吾會好甜,搭配熱情果慕絲,好清新🤤👍🏻📍𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 (鴻圖道)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖#觀塘 #薄餅 #覓食觀塘 #是日甜品 #手工意粉 #留港消費 #食在觀塘 #為食關注組 #手工薄餅 #觀塘食乜好 #香港美食地圖 #海鮮香草醬薄餅 #炸魚薯條配他他醬 #九十後行到邊食到邊
「有時食嘢,除左食物本身,餐廳氣氛好,亦然會加分,的確。」

🌟海鮮香草醬薄餅 $188
依度既薄餅系現場純手工製作,即叫即焗。

🌟燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

🌟炸魚薯條配他他醬 $128
一上檯真系「哇」一聲!炸魚超長超大份!

🌟是日甜品
熱情果慕斯朱古力蛋糕 $35

📍𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 (鴻圖道)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

#觀塘 #薄餅 #覓食觀塘 #是日甜品 #手工意粉 #留港消費 #食在觀塘 #為食關注組 #手工薄餅 #觀塘食乜好 #香港美食地圖 #海鮮香草醬薄餅 #炸魚薯條配他他醬 #九十後行到邊食到邊 #熱情果慕斯朱古力蛋糕 #燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
#HKIG #HKIGER #FLAMES #HONGKONGFOODIE
2024-05-28 34 浏览
我最近去了一家餐廳,但對於這次的用餐體驗感到相當失望。首先,餐廳的店員態度非常差勁,完全缺乏禮貌和專業態度。他們對待客人的態度十分冷漠,讓人感到不受歡迎。除了這個問題,餐廳的食物質量也相當令人失望。儘管我點了一些看起來不錯的菜餚,但它們的味道並不如預期。無論是口感還是風味,都無法滿足我的期望。這讓我感到非常沮喪,因為我原本對這家餐廳抱有很高的期待。此外,餐廳的計算能力也存在問題。他們明明計錯了帳單,卻不願意承認錯誤或作出補救。這種不負責任的態度讓我對他們的信譽感到質疑。總體而言,這次的用餐體驗讓我感到非常失望。餐廳的店員態度差勁,食物品質一般,而且連基本的計算能力都有問題。我不建議其他人去這家餐廳用餐,因為我相信有更好的選擇可以讓我們享受美味的食物和良好的服務。