Flames (鴻圖道)

小吃貨今次又黎到觀塘吃好西😋平時比較少入去工廠區呢頭覓食,見到鴻圖道Flames 呢間澳洲式西餐廳,平日晚上都幾Full ,門面又闊又有植物,仲有開放式酒吧,好似幾寫意咁喎!一於入去Chill Chill 先😬🔹葡式香辣燒雞 配 烤蔬菜 $248 ⭐️⭐️⭐️⭐️燒雞大大隻🐥係招牌菜之一,春雞經過醃製和燒烤,外皮微焦,內裡嫩滑多汁,帶有一股香辣的味道,配上秘製醬汁,很惹味😀😀烤蔬菜包括了薯仔、紅蘿蔔、玉米和西蘭花、椰菜花,都烤得很香,配合雞肉,很有飽足感😚😚🔹燒大蝦🦐三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️扁意粉煮得剛好,不會過軟 或 過硬,龍蝦汁很濃郁,有點甜,很配意粉🍝 大蝦很新鮮,肉質彈牙,上面還釀了一些三文魚籽,增加了口感和色彩,好美味❤️意粉控一定唔會失望👍🏻餐廳的位置鄰近港鐵站和商場,Happy Hour 很受歡迎,星期一至五下午 3 點至晚上 8 點,飲品半價,吸引了不少上班族和朋友放工黎Relex 😍😍我都點左杯Mocktail - Tropical Punch🍹由百香果汁、橙汁、菠蘿汁、蘭姆酒和藍柑橘酒混合而成,顏色鮮艷,味道清爽,有點酸甜,啱哂我口味☺️☺️小吃貨對Flames
小吃貨今次又黎到觀塘吃好西😋

🔹葡式香辣燒雞 配 烤蔬菜 $248 ⭐️⭐️⭐️⭐️
帶有一股香辣的味道,配上秘製醬汁,很惹味😀😀

意粉控一定唔會失望👍🏻

小吃貨對Flames 的食物和服務都感滿意,我特別喜歡餐廳的氛圍,臨走前聽到餐廳播生日歌,原來有客人生日🎂🥳
呢度係一個很適合聚會的好地方呢😊

如果你喜歡食多國菜和Happy Hour ,不妨一試🫶🏻

📍 Flames (觀塘鴻圖道)
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-02-22
用餐时段
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 葡式香辣燒春雞
Flames有多間分店,包括鰂魚涌、黃埔、同觀塘🧡 最近weekend去咗坐落於觀塘海濱匯嘅分店,餐廳空間感大,以木系+米白色作主調好舒服🎐 Weekend menu選擇多,有brunch例如egg benedict、沙律、意粉、pizza、fish & chips、burger等🥪🍕🍝🍔🐟𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁•紅酒燴牛面肉草菇扁意粉• $𝟭𝟰𝟴🐮紅酒燴牛面味道香醇濃郁,肉質軟腍,帶有骨膠原嘅部分仲入口即溶☺️ 而且份量十足,有四大件😚 扁意粉質感未去到𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗻𝘁𝗲但都可以👌🏻 整體唔錯🧡•新鮮黑松露蘑菇薄餅• $𝟭𝟲𝟴除咗有蘑菇,仲有新鮮黑松露片✨ 加上意大利奶酪芝士忌廉同馬蘇里拉芝士,好香口🧀🍄 另外要讚下個薄餅底,外脆而內層柔軟濕潤,並帶有炭香及麵粉香氣,有正宗拿坡里披薩嘅感覺🤤另外可以加是日餐湯或沙律(+$𝟭𝟱),當日係蘑菇湯🍄,味道正常。再可以加意式咖啡或果汁(+$𝟭𝟴)𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮拉花好靚,味道帶微甜☕️🍫整體覺得食物水準達中上水平,環境舒服,價錢合理,推介👍🏻⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 8/

•紅酒燴牛面肉草菇扁意粉• $𝟭𝟰𝟴

•新鮮黑松露蘑菇薄餅• $𝟭𝟲𝟴

再可以加意式咖啡或果汁(+$𝟭𝟴)
𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮拉花好靚,味道帶微甜☕️🍫

整體覺得食物水準達中上水平,環境舒服,價錢合理,推介👍🏻

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10
🐽 Revisit : Yes
用餐时段
3天前 0 浏览
🔅今日同朋友再嚟到觀塘Flames,餐廳環境好舒服,啱晒同朋友嚟坐低享受一餐。***** ***** ***** ***** ***** 🍕🍕巴馬火腿火箭菜pizza差不多每台客人都會叫Pizza ,所以我哋都叫試試。香口Mozzarella芝士🧀伴有新鮮火箭菜,感覺係會健康啲,而且好好味。🥓Flames all day breakfast包括煎雙蛋、德國腸,大蕃茄、蘑菇、煙肉、火腿、麵包份量好大,營養豐富食材夠新鮮。最後嘆番杯☕️☕️凍咖啡。🔅整體嚟講, 你過幾次覺得呢間餐廳食物水準高,價錢公道環境又好。

***** ***** ***** ***** *****

🍕🍕巴馬火腿火箭菜pizza

🥓Flames all day breakfast

最後嘆番杯☕️☕️凍咖啡。

Chill Time Again禮拜日上完畫畫班就到附近嘅餐廳Lunch​價錢唔貴而且環境非常舒適 係我喜歡嘅Chillax類型Weekend Meun (附送汽水或茶)🍽️Parma Pizza ($168)🍹Ice Lemon Tea🍽️Chicken Salt Fries (+$48)🍽️King Prawn Linguine ($158)🍹Ice Lemon Tea🍽️Kids Set Carbonara ($78)🧃Apple Juice第一次食呢度嘅Pizza 好驚艷顏色豐富 皮薄餡靚 而且非常大份而且呢度有兒童餐真係非常貼心大份又食唔曬 唔洗嘥
Chill Time Again

禮拜日上完畫畫班就到附近嘅餐廳Lunch
​價錢唔貴而且環境非常舒適 係我喜歡嘅Chillax類型

Weekend Meun (附送汽水或茶)

🍽️Parma Pizza ($168)
🍹Ice Lemon Tea
🍽️Chicken Salt Fries (+$48)

🍽️King Prawn Linguine ($158)
🍹Ice Lemon Tea

🍽️Kids Set Carbonara ($78)
🧃Apple Juice

第一次食呢度嘅Pizza 好驚艷
顏色豐富 皮薄餡靚 而且非常大份
而且呢度有兒童餐真係非常貼心
大份又食唔曬 唔洗嘥
4天前 24 浏览
食西餐慶祝520~❤️餐廳真係超級靚,喺餐廳嘅門口外邊望入去可以見到去咗度假風格嘅餐廳裝修,餐廳嘅正門仲有一棵好休閒嘅樹~即刻令人放鬆!成個餐廳設計得好舒服,簡潔優雅令人望入去就係心靈舒適!我哋叫咗夏威夷pizza !Pizza係用新鮮嘅菠蘿一片一片咁樣切完放喺手工制嘅Pizza上面!配埋巴拿馬火腿一齊食,真係超級美味!手工仔嘅Pizza係特別之鬆軟!咬落去好香口真係成見都係非常之好食厚薄分明!我哋仲叫咗紅酒汁牛臉肉配薯蓉~非常之鍾意食呢個牛臉肉,因為覺得牛面嘅部份好多骨膠原好滑!一咬落去好大牙就係成個嘴入邊都係滿滿嘅骨膠原咁好食!紅酒汁同薯蓉真係超級夾,所有蔬菜都係新鮮焗嘅!食完應該會對皮膚更加好,因為多咗骨膠原喺入邊!喺餐廳用餐真係非常之舒服~職員都好友善!
食西餐慶祝520~❤️
成個餐廳設計得好舒服,簡潔優雅令人望入去就係心靈舒適!

食完應該會對皮膚更加好,因為多咗骨膠原喺入邊!

喺餐廳用餐真係非常之舒服~職員都好友善!
今日約左位由小學識到而家既朋友係官塘聚聚,我地以前都係官塘友,大個先搬離官塘,官觀重建真係唔同再左好多。今次去工廈果邊覓食,見到間西餐廳- Flames 好寬敞好靚啱靜靜地傾計,就揀左佢。我地2個人嗌左2樣野開心share,每款野食都包汽水或茶,如果想要埋湯或者沙律就加15蚊,加35 蚊仲有甜品啱晒女士們,豐儉由人都幾好。🍕Seafood Pizza - $188 (Starter + $15)有煙三文魚、魷魚& 鮮蝦,3款海鮮大大件,每件切開既 Pizza 都有一份海鮮,隻蝦大隻彈牙,魷魚唔會硬好Q弹。個餅底好鬆脆唔過硬,而且厚薄適中,推介大家試。另外,跟野食加左個湯,果日個湯係黑松露蘑菇湯(唔知係咪日日一樣),好香好濃郁,好重黑松露味,好飲!建議加15蚊要個湯。🥚Smoked Salmon Eggs Benedict- $118 (Starter +$15)Eggs Benedict 個底係多士,所以係脆身既口感,煙三文魚大大塊,2隻蛋煮剛剛好,有蛋黃汁& 醬汁加持,立即同多士好夾。食食下餐廳音樂轉左生日歌(本身有拍片,但影片影到其他食客個樣所以就唔放上黎),原來生日再係餐廳嗌甜品

食食下餐廳音樂轉左生日歌(本身有拍片,但影片影到其他食客個樣所以就唔放上黎),原來生日再係餐廳嗌甜品會播生日歌慶祝,餐廳職員又會埋去同壽星仔/女送上祝福,好有氣氛。同朋友/家人慶祝生日,大家都可以考慮下尼間餐廳噃,睇返 Openrice,Flames都有好幾間分店,要就腳應該都唔難。

📍 Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
6天前 0 浏览
✨Flames✨想食呢間好耐🥹員工主要講英文 open kitchen裝修好chill的bar & restaurant 好似去左外國的餐廳☺️🔻Seared Tuna ($138)Tuna沙律比較少見個人都幾中意食呢類西式Tuna steak☺️醬汁係青檸青瓜薄荷汁 很清新配呑拿魚好夾哦😳🔻Beef Cheek Mushroom Linguine ($148)睇落唔多 但分量很多牛頰肉都有很多 好林好軟滑😍性質比高🔻澳式雞鹽薯條🍟 ($48)想像唔到咩味 所以點左黎試😝有啲似shake shake 薯條🤣熱辣辣的薯條+雞粉咁中意食咸啲可以試下🔻Lychee Lemonade ($68)甜甜的Lychee唔會輸😂呢個配搭有驚喜喎!適合想飲lemonade 又怕酸的人🔻Dragon’s Blood ($68)Longan blend 係一種水果味道幾特別 小小酸小小甜又試到新野☺️開心
✨Flames✨
想食呢間好耐🥹
員工主要講英文 open kitchen
裝修好chill的bar & restaurant
好似去左外國的餐廳☺️

🔻Seared Tuna ($138)
Tuna沙律比較少見
個人都幾中意食呢類西式Tuna steak☺️
醬汁係青檸青瓜薄荷汁 很清新
配呑拿魚好夾哦😳

睇落唔多 但分量很多
牛頰肉都有很多 好林好軟滑😍
性質比高

🔻澳式雞鹽薯條🍟 ($48)
想像唔到咩味 所以點左黎試😝
有啲似shake shake 薯條🤣
熱辣辣的薯條+雞粉咁
中意食咸啲可以試下

🔻Lychee Lemonade ($68)
甜甜的Lychee唔會輸😂
呢個配搭有驚喜喎!
適合想飲lemonade 又怕酸的人

🔻Dragon’s Blood ($68)
Longan blend 係一種水果
味道幾特別 小小酸小小甜
又試到新野☺️開心
  • 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
这家餐厅的装修,我真的很爱❤️有一点点工业风又有一点性冷淡风,整一个灰白色系,配上少许绿植,真的是简单又酷餐厅。 食物价格实惠,很多一百出头的套餐。食物的选择很多,有很多沙拉以及牛排,我们点了一个夏威夷披萨和虎虾意粉,味道都很不错,意粉奶香奶香的,配上三文鱼籽和虾,完全!18块加了一杯果汁和36块加了甜品,这个甜品是热情果巧克力蛋糕真的很好吃,浓郁的巧克力,配上酸酸的热情果,这个搭配在香港也是第一次见!
2024-05-23 0 浏览
週末帶Lisboy上完playgroup必備節目係要食Lunch~我哋就去咗附近呢間出名Babyfriebdly嘅西餐廳用膳🤤下午兩點去到已經見到好多小朋友嘅家庭!🍽️ 葡式香辣燒春雞配薯條食肉獸媽媽立即叫咗呢個燒春雞比自己🤤有半隻燒春雞,啲皮燒到脆卜卜好入味,雞肉燒完仲保持肉汁,Lisboy食咗舔舔脷🤤薯條唔係平時見開嗰隻,係原隻炸薯,夠晒煙靭!🍽️ 夏威夷pizza知道呢度嘅Pizza係手工pizza,我哋叫咗呢個意大利人好唔鍾意嘅夏威夷pizza🤣因為有菠蘿🍍呢個Pizza即叫即整,上枱時熱辣辣,Lisboy好開心,最愛就係佢嘅菠蘿同包皮🤤🍽️ 自家製甜品女人有第二個胃食甜品🤤明明已經飽到上心口,就到老公叫咗兩個甜品是甜蜜蜜咁完成成個午餐💕個百香果朱古力慕絲蛋糕好正,百香果醬配百香果,中和返朱古力嘅甘味~好match☺️

🍽️ 葡式香辣燒春雞配薯條

🍽️ 夏威夷pizza

🍽️ 自家製甜品

• 夏威夷薄餅
  • 1/2葡式香辣燒春雞配薯條
2024-05-22 0 浏览
餐廳很有寬敞感 氣息悠閑假日有brunch set 很適合假日來吃個brunch 我就來邊吃邊工作😆煙三文魚班尼迪蛋🍳 想起澳洲cafe 自然就想起Egg Benedict很欣賞sourdough超脆的 切開還有卡卡的聲音大量的荷蘭醬 配上水波蛋👍🏻Iced cappuccino☕️ 咖啡很好喝 5粒星👍🏻Salad 🥗 另加了沙律沙律菜新鮮爽脆火腿煙肉粒鹹香十足旁桌慶祝生日還會播放生日假看來也是不錯的慶生餐廳呢
餐廳很有寬敞感 氣息悠閑

沙律菜新鮮爽脆
火腿煙肉粒鹹香十足

旁桌慶祝生日還會播放生日假
看來也是不錯的慶生餐廳呢
之前聽瑜伽同學食過好幾次, 上星期到我上完堂同男朋友去食👀King Prawn Linguine($158)麵身偏硬身,係我鍾意既口感~ 蝦上面佈滿三文魚籽~好驚喜!!Beef Burger& Fries ($158)牛肉層有D厚度同黑松露醬,麵包稍微烘過~配一堆粗薯條!!!夠晒熱氣😎😎Lunch Set 基本包左沙津或餐湯~當日餐湯就蘑菇湯,都幾細滑👍食既當日係下晝....雖然紅雨狀態,但都仲有好多客人👍
之前聽瑜伽同學食過好幾次, 上星期到我上完堂同男朋友去食👀

King Prawn Linguine($158)

Beef Burger& Fries ($158)

今次嚟到觀塘,見到呢間西餐廳門口有唔少人等緊位,就吸引咗我去試下.🟣蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉蟹肉份量夠晒多,仲有濃濃嘅蕃茄芝士醬汁,配上長通粉一齊食,感覺好滿足!👍🏻🟢海鮮香草茄醬薄餅餐廳嘅Pizza係即叫即整,批邊比較香脆,材料幾豐富,除咗有魷魚、三文魚仲有蝦,如果再乾身少少更加吸引。🟡避風塘雞翼雞翼肉質鮮嫩,都幾juicy,而避風塘嘅口味都好惹味,雞翼皮炸到脆脆地,有少少辣,好惹味!😍

🟣蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

🟢海鮮香草茄醬薄餅

🟡避風塘雞翼
2024-05-17 0 浏览
Flames 📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖好喜歡呢間澳洲菜餐廳🍴環境氛圍舒適食物質素好💖抵食又高質😆份量仲好多添今晚又來食👏🏻👏🏻叫左炸雞、薯條、沙律、薄餅真係款款都好好味🤤👍🏻即叫即製上碟夠熱🔥🌟香辣炸雞 $88酥脆肉嫩炸雞配上特製醬料入口微辣惹味🌟慢煮雞胸凱撒沙律 $118沙律菜非常新鮮入口係脆身嘅配埋慢煮雞胸、麵包碎、煙肉碎喺個非常清新又口感豐富嘅沙律🌟意式辣肉腸薄餅 $158每次來都必叫pizza👏🏻特別喜歡佢哋個餅底呢係自家發酵烘焙~餅底入口回彈配上意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉你芝士香辣惹味~一定要趁熱食超級正🌟飲品叫左杯Cold Mocha ~
Flames
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

好喜歡呢間澳洲菜餐廳🍴環境氛圍舒適
食物質素好💖抵食又高質😆份量仲好多添

今晚又來食👏🏻👏🏻叫左炸雞、薯條、沙律、薄餅

真係款款都好好味🤤👍🏻即叫即製上碟夠熱🔥

🌟香辣炸雞 $88

酥脆肉嫩炸雞配上特製醬料入口微辣惹味

🌟慢煮雞胸凱撒沙律 $118

沙律菜非常新鮮入口係脆身嘅
配埋慢煮雞胸、麵包碎、煙肉碎
喺個非常清新又口感豐富嘅沙律

🌟意式辣肉腸薄餅 $158

每次來都必叫pizza👏🏻
特別喜歡佢哋個餅底呢係自家發酵烘焙~
香辣惹味~一定要趁熱食超級正

🌟飲品叫左杯Cold Mocha ~

2024-05-16 0 浏览
🔥🍕 觀塘Flames必食之選! 🍝😋💙忌廉湯啖啖蘑菇香味撲鼻👍🏻黑松露薯條🍟gas味好正🙌一定要再叫🍕 這次我嘗了他們家的卡邦尼pizza,餅底酥脆,餡料豐富,尤其是那濃郁的芝士和蛋汁,每一口都是滿滿的幸福感啊!🤤💕🍝 蟹肉巴馬哈芝士意粉也是必點之選!意粉煮得恰到好處,蟹肉的鮮美與巴馬哈芝士的濃郁完美結合呀😋👌💙Happy hour 一定要叫白酒啦#美食推薦 #卡邦尼pizza
🔥🍕 觀塘Flames必食之選! 🍝😋

💙忌廉湯啖啖蘑菇香味撲鼻👍🏻

黑松露薯條🍟gas味好正🙌一定要再叫

🍕 這次我嘗了他們家的卡邦尼pizza,
餅底酥脆,餡料豐富,尤其是那濃郁的芝士和蛋汁,
每一口都是滿滿的幸福感啊!🤤💕

🍝 蟹肉巴馬哈芝士意粉也是必點之選!

💙Happy hour 一定要叫白酒啦

#美食推薦 #卡邦尼pizza
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 黑松露薯條
  • 卡邦尼薄餅
  • 是日餐湯
2024-05-16 0 浏览
上一次去左海賓濱匯,環境舒適,不過今天落大雨只好去鴻圖道再食brunch!紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148扁意粉份量較多,牛面肉很淋身,不過汁比多無咁濃度。海鮮香草茄醬薄餅 $188裏面有鮮蝦,魷魚,煙三文魚,蒜,意大利蕃茜忌廉,聖馬札諾番茄,馬蘇里拉芝士吃下去很新鮮,有啖啖的海鮮味道,薄餅是厚批,再加入香草茄醬,味道更加豐富!黑松露薯條$58滿滿的黑松露粉,吃下每一口的薯條都有黑松露味的!Flames 的咖啡每一間都是keep到水準,這一次叫了Latte 同Mocha ,都只是加$18一杯!同樣加湯或沙律都是$15一款,沙律好新鮮!湯喝下去很滑!📍地址:Flames (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日记 #美食日常 #美食探店 #探店 #人气打卡餐厅 #香港美食推荐 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘探店 #拉麵

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148

扁意粉份量較多,牛面肉很淋身,不過汁比多無咁濃度。

海鮮香草茄醬薄餅 $188

黑松露薯條$58

滿滿的黑松露粉,吃下每一口的薯條都有黑松露味的!

📍地址:

Flames (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖