現代感十足,裝潢簡約而不失雅致,搭配開放式的空間設計。今天我選擇了燒紐西蘭肉眼扒配蔬菜、卡邦尼扁意粉及澳式鹽燒薯條,再加上凍檸茶和凍奶茶。燒紐西蘭肉眼扒❤️❤️❤️肉質鮮嫩多汁,外焦內嫩,搭配的蔬菜與烤薯仔更增添了一絲清新。每一口都能感受到肉的香氣,配上特製的醬汁,味道層次分明。卡邦尼扁意粉😋😋😋醬汁濃郁,搭配的煙肉與香菇恰到好處,讓整體風味更加豐富。意粉的口感滑順,與醬汁的結合令人滿意。每一口都能感受到香濃的芝士,令人心情愉悅。澳式鹽燒薯條❤️❤️❤️外皮酥脆,內裡則是鬆軟,搭配鹽巴的調味,簡單卻讓人欲罷不能。它是餐桌上不可或缺的配角,為整體用餐增添了不少樂趣。飲品😍😍😍凍檸茶與凍奶茶的搭配使得整餐更加清爽。凍檸茶的酸甜平衡非常出色,凍奶茶則帶有濃郁的茶香,兩者都是夏日用餐的最佳選擇。無論是肉類、意粉還是薯條,每一道都展現了廚師的用心與創意,絕對是個不容錯過的選擇!

燒紐西蘭肉眼扒❤️❤️❤️

卡邦尼扁意粉😋😋😋

澳式鹽燒薯條❤️❤️❤️

飲品😍😍😍

2025-06-11 0 浏览
首先來說說那香草蒜蓉包,外皮酥脆,內裡柔軟,香草和蒜蓉的香氣混合在一起,讓人忍不住一口接一口。特別是那份蒜蓉的濃郁,與香草的清雅互相烘託。再來說說避風塘雞翼,這絕對是個下酒好菜。雞翼的表面炸得金黃酥脆,內裡的肉質則是多汁鮮嫩,搭配上避風塘的獨特調料,那鹹辣的味道讓人越吃越想吃。特別是那顆顆分明的蒜末,嚼起來的香氣四溢,令人回味無窮。夏威夷薄餅也是讓人驚喜的選擇。薄餅的餅皮做得恰到好處,薄而不破,上面的配料豐富,特別是那新鮮的火腿和菠蘿,火腿的鹹香與菠蘿的甜酸相互映襯,讓整個薄餅的味道變得非常豐富多彩,吃起來非常過癮。最後來到黑松露蘑菇扁意粉,這道菜真是把意粉的美味推向了高峰。意粉煮得恰到好處,既不過硬也不過軟,配上新鮮的蘑菇和黑松露,那濃郁的松露香氣真的是讓人難忘。蘑菇的口感豐富,與意粉的結合,讓整道菜的口感層次豐富,吃起來非常享受。總的來說,這次的餐點選擇真是超級棒,每一道菜都讓人吃得很滿足,真的很推薦大家去試試看!

2025-06-04
觀塘啲工廈改晒頭換晒面,環境變得好chill。呢到嘅落地玻璃同燈光設計好有格調,終於有機會嚟感受吓! 😍✨10安士肉眼扒炭火味香濃,肉汁鎖得好正配忌廉薯蓉滑溜濃郁,食落滿足! 🥩🍽️ 慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉,雞肉嫩滑香濃,車厘茄酸甜同香草醬好夾! 🍝🌿 巴馬臣芝士香烤粟米,栗米烘到金黃,味道香甜,同芝士香氣融為一體,超級開胃! 🌽🧀 VIRGIN SANGRIA用咗熱帶水果同薄荷,酸甜清新,飲落醒胃又有啖啖果味! 🍹🥝

觀塘啲工廈改晒頭換晒面,環境變得好chill。

10安士肉眼扒炭火味香濃,肉汁鎖得好正

配忌廉薯蓉滑溜濃郁,食落滿足! 🥩🍽️

2025-06-08 0 浏览
The pasta is quite nice and tasty but not in a big portion, one pasta will not be enough for one person. The service is really fair, one of the female staff was so rude when we asked her to help cut and distribute the cake. And can see they are not quite experienced in celebrating birthday. They gave it the plates for the cake first, and after a super long embarrassing time, the cake finally came. So if you are planing a surprise, make sure you ask them to give you the cake first before giving any dessert plate.
  • 新鮮黑松露蘑菇扁意粉
2025-06-07 770 浏览
今次去咗觀塘工廈區呢間「Flames」,晚市套餐$228有齊前菜主菜甜品,性價比高到嚇親人😍🍕 意式辣肉腸薄餅 $158用上聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士做底,辣肉腸醬夠晒惹味,俄勒岡葉香氣突出,餅底薄脆得嚟有咬口,辣沙樂美腸份量慷慨! 🍝 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158忌廉汁creamy得嚟唔膩,蟹肉鮮甜,巴馬臣芝士鹹香提味,通粉煮得al dente,掛汁能力一流~ 🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158大蝦燒到啱啱好,龍蝦汁濃郁鮮味,三文魚籽爆開嘅鹹鮮同扁意粉超夾,海鮮控必點! 🍗 避風塘雞翼 $78港式fusion玩得出色!雞翼外皮炸到脆卜卜,蒜香辣椒炒到乾身惹味,食到舔舔脷~ 🍟 黑松露薯條 $58粗身薯條炸得金黃,黑松露醬香氣撲鼻,邪惡度爆燈! $228晚餐set包: 🥗 Small bite-凱撒沙律🍖 Big bite-脆皮燒豬腩(皮脆肉嫩)配蜜糖紅菜頭菠蘿沙律(清新解膩) 🍫 +$38升級Sweet bite-朱古力布朗尼配雪糕

🍕 意式辣肉腸薄餅 $158

🍝 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

🍗 避風塘雞翼 $78

🍟 黑松露薯條 $58
粗身薯條炸得金黃,黑松露醬香氣撲鼻,邪惡度爆燈!

$228晚餐set包:
🥗 Small bite-凱撒沙律
🍫 +$38升級Sweet bite-朱古力布朗尼配雪糕
2025-05-07
Flames 係我近期飯堂no.1!** 半份 **Peri Chicken Rice** 直頭係打工仔救星🐔!秘製醬汁醃到入骨,雞皮燒到脆卜卜,啖啖肉都juicy到爆!重點係個香料飯🍛,吸晒雞油精華,撈辣醬食真係停唔到口~ **Aloha Pizza (8吋)** 驚喜度滿分🍍!薄餅底脆到「咔嚓」聲,菠蘿+火腿+超~~長芝士拉絲🧀,鹹甜交織仲有焦香邊!邪惡但值得encore! 壓軸 **FFC招牌炸雞** 脆到犯規🤯!外皮金黃似蜂巢,咬落「咔」一聲仲噴肉汁!配埋他他醬,食完手指都啜埋👌 📍 **Flames** @觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖 (鴻圖道公園對面,落地玻璃門面超易搵!) #觀塘美食 #工廈食堂 #薄餅控必收 #爆汁炸雞 #邪惡芝士拉絲 #flameshk #相機食先 #香港美食 #吃貨日常 #打工仔午餐
Flames 係我近期飯堂no.1!**

(鴻圖道公園對面,落地玻璃門面超易搵!)

2025-05-29 524 浏览
一間喺鴻圖道嘅西餐廳「Flames」,每道菜都睇得出廚師心思,絕對係觀塘區打工仔嘅福音!晚市燈光有情調,飲埋酒就更chill~蒜蓉包一上枱就聞到超香蒜蓉牛油味!🤤外皮焗到金黃脆口,內裡鬆軟,蒜蓉醬份量啱啱好,好香口香煎照燒汁橙鯛魚柳健康之選🥰魚皮煎到脆卜卜,魚肉結實鮮嫩,完全無腥味,配搭照燒汁甜度適中,配菜有烤蔬菜同烤粟米,好味😋慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉雞胸好嫩滑!慢煮技術真係無得輸☺️ 自家製香草醬好清新,車厘茄嘅酸甜味同橄欖油好夾!避風塘雞翼雞翼炸皮薄脆,內裡嫩滑多汁,面頭灑滿脆蒜粒,好惹味🔥

蒜蓉包

香煎照燒汁橙鯛魚柳

慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉

避風塘雞翼
雞翼炸皮薄脆,內裡嫩滑多汁,面頭灑滿脆蒜粒,好惹味🔥
🔥🌊觀塘海濱隱藏假日好去處!一家大細放假想搵個舒服又高質嘅餐廳?呢間喺工業大廈地下嘅西餐廳絕對係驚喜之選~👨👩👧👦🌴🍖【邪惡拉絲芝士焗豬扒飯】 厚切豬扒驚喜彈牙!表面烤到微焦脆口,底層茄汁炒飯粒粒分明,最正係半溶芝士像瀑布咁包住每啖飯🧀🔥 小朋友見到即刻眼仔發光,大人細路都搶住添飯!🥩【脆到犯規燒豬腩】 三層肉完美演繹✨ 玻璃紙咁脆嘅豬皮+肥膏+嫩肉,配紅菜頭汁意外解膩~旁邊烤菠蘿仲會爆汁🍍 記得相機食先,切開「咔嚓」聲真係ASMR級享受📸+$48追加嘅🍡【手工香草肉丸】 每日手打果然唔同!肉質扎實帶淡淡迷迭香,蕃茄醬汁酸甜開胃,最驚喜底層仲有綿密薯蓉🥔 細食嘅朋友可以share住試~🌅 餐廳最大賣點係超寬敞落地玻璃+戶外座位,望住海濱日落景吹水超chill~假日仲有特別兒童餐單,帶住BB車都唔會逼🛴📍 Flames (觀塘店) 鴻圖道51號保華中心1樓1號舖 (海濱長廊行過嚟5分鐘!) 💡假日建議訂位|人均$150-200|有BB櫈 #觀塘海濱美食 #熔岩芝士控 #脆皮燒腩仔 #親子友善餐廳 #假日brunch推薦

🍖【邪惡拉絲芝士焗豬扒飯】

🥩【脆到犯規燒豬腩】

+$48追加嘅🍡【手工香草肉丸】

📍 Flames (觀塘店)
鴻圖道51號保華中心1樓1號舖
(海濱長廊行過嚟5分鐘!)

💡假日建議訂位|人均$150-200|有BB櫈

2025-05-24 467 浏览
今日帶咗阿囡去觀塘行街同去playhouse 玩下放下電, 玩完好肚餓, 係附近見到呢間餐廳,入邊都幾多人食,所以入去試吓.見到d枱枱都有叫pizza ,我估應該幾出名,我都叫咗個😋餐廳環境舒服, 裝修靚靚,氣氛唔錯,地方乾淨衛生, 枱唔枱之間唔會好近, 傾計食嘢都唔會太嘈, 座位舒服.意式辣肉腸pizza:個pizza 面舖滿辣肉腸,pizza 底又唔算好厚, 咬落煙煙銀銀, 阿囡一路食, -路話我yummy , 最後竟然食咗兩塊, 食得出係人手整, 推介蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉: 足料, 好多蟹肉, 啖啖肉,忌廉汁唔好濃味芝士肉醬焗墨西哥脆片:個source 幾特別,加上肉醬和芝士,配埋一齊食, 好夾,食唔停

見到d枱枱都有叫pizza ,我估應該幾出名,我都叫咗個😋

2025-05-18
2025-05-21 415 浏览
位於觀塘嘅「Flames✨」無論餐廳位置、裝修及食物質素都非常出色,Flames係一間澳洲菜餐廳,意粉、炸魚薯條、pizza等等十分多選擇,豐富又美味。「意式辣肉腸薄餅🍕」薄餅底薄脆,烤得金黃酥脆,上面鋪滿咗辣肉腸,肉香味十足,加上新鮮香草和番茄醬,味道層次分明。每一口都好有滿足感,辣味適中,唔會太過辣,惹味又好味。🔥「新鮮黑松露蘑菇扁意粉🍝」意粉軟硬適中,滑溜又有嚼勁。一片片嘅黑松露,香氣撲鼻,搭配上新鮮蘑菇,口感豐富,忍唔住想再食多一碗!🍄「蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉」用新鮮蟹肉,肉質鮮甜,搭配濃郁嘅巴馬臣芝士同蕃茄忌廉醬,味道真係驚人!每一口都充滿咗濃厚嘅芝士香氣,唔會太膩,食過返尋味。🥰「Flames✨」絕對令人回味無窮,食物質素高、環境優雅,真係一個完美嘅用餐地點!下次再嚟!👍✨

「意式辣肉腸薄餅🍕」

2025-05-17 310 浏览
在觀塘逛完街在附近覓食,見到這間餐廳六點到場已經多人且有熱鬧氣氛🥳工業風裝潢搭配溫暖燈光,用還期間剛好遇到生日慶祝,店員主動調暗燈光且播放生日歌,服務貼心)👉🏻 香草白酒煮青口配黑松露薯條($268/半打)青口鮮甜,份量頗多👍白酒汁若能再濃郁些會更完美 黑松露薯條香脆可口,松露碎濃香,會令人不停吃😋👉🏻 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉($268)牛排肉質嫩口,忌廉薯蓉絕對是驚喜!牛油香濃郁,口感綿密滑順,最愛😍👉🏻 避風塘雞翼($78)外皮炸得金黃酥脆,肉質保持juicy😋同埋有6隻,抵食!

👉🏻 香草白酒煮青口配黑松露薯條($268/半打)

青口鮮甜,份量頗多👍白酒汁若能再濃郁些會更完美
黑松露薯條香脆可口,松露碎濃香,會令人不停吃😋

👉🏻 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉($268)

👉🏻 避風塘雞翼($78)
外皮炸得金黃酥脆,肉質保持juicy😋同埋有6隻,抵食!
2025-05-15 237 浏览
今次去左觀塘一間設有落地大玻璃既西式餐廳叫Flames,餐廳設有室內和戶外露天花園座位,發現原來真係好多人係呢度慶祝生日,是一間舒服又高質嘅餐廳。 Crab Meat Penne 🦀🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉好喜歡蟹肉份量好多,醬汁比例剛好,配合着軟硬度適中的通粉 Braised Lamb Shank 🍗🥦🥕🥔香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜羊膝不羶嫩滑不乾身,香草蕃茄辣肉腸醬好配合更添了風味,十分好吃,烤蔬菜超多份量 Pineapple Juice 🍍🥤菠蘿汁酸酸甜甜的味道十分開胃 🍽️ - Flames (鴻圖道)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

Crab Meat Penne 🦀🍝
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
好喜歡蟹肉份量好多,醬汁比例剛好,配合着軟硬度適中的通粉

Braised Lamb Shank 🍗🥦🥕🥔
香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜

Pineapple Juice 🍍🥤
菠蘿汁
酸酸甜甜的味道十分開胃

🍽️ - Flames (鴻圖道)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2025-05-14
環境都幾舒服,但啲枱有啲窄,放埋啲菜已經覺得好擠迫,有啲唔方便。我嗌咗薯條同意粉,先講薯條啦,炸得幾脆口,鹹鹹地岩岩好,唔會過重味,食落幾滿意。至於意粉,醬汁夠濃,份量都唔錯,條粉唔會太腍,口感OK,但又唔係話驚喜到會想再嚟。總體嚟講,呢間餐廳啲嘢食唔錯,氣氛又幾Chill,但啲枱真係細到有啲扣分,如果多人一齊去可能會坐得唔太舒服

2025-05-09 126 浏览
朋友先到達餐廳, 因店員安排的座位背後很狹窄而且不斷傳菜, 朋友要求換座位, 店員安排另一個座位但提到會很大風, 之後朋友要求坐回第一次座位, 但重點係這位店員強調是最後一次換座位不能夠再換, 惡到呢!我到達之後, 眼見店內仲有其它座位, 就問另一店員可否換位? 可能第一位店員係老闆定高級店員? 所以佢要去問他意見, 我哋睇到佢搖頭說不能夠再換~作為服務性行業, 咁簡單嘅服務都做唔到, 語言又唔友善, 幾好食都冇用, 不過食物真係一般, 唔難怪咁多人要北上飲食~其實自己好鍾意嘗試新嘅餐廳, 就算住屯門都唔會介意遠, 如食得開心、滿意, 一定會再去和推介俾朋友, 可惜我和朋友對這次餐飲極之失望, 冇下一次☹️
2025-05-04
2025-05-06 258 浏览
每逢星期日或者假日呀,想同阿囡食個早午餐就第一時間諗起呢度,休閒放鬆嘅好地方,近地鐵站巴士站,之後去邊都就腳。上次黎食牛,今次食豬先,厚切啖啖肉喎,呢塊係豬梅肉嘅關係,就算切大舊啲食都好易咬,加埋啲燒烤醬,好有高質叉燒嘅感覺。兒童餐既長通粉係大筒型,食落去啲肉醬係曬入面,欣賞佢煮得乾身啲唔會有啲醬汁係咁滴到四週圍,小朋友自己可以處理得好好。薯條同set lunch嘅原來都有分別,無咁炸同唔辣,細心度十足。中午時間天氣好熱,追加埋個甜品雪糕食,好幸福呀,仲有唔同味可以揀,估唔到賣相仲好靚有花花,超值。