2022-11-04 1284 浏览
🍽 灣仔型格半自助午餐✨ 難得外出到灣仔工作,早一晚搜尋了幾間灣仔區的餐廳,最後決定一試Fini's的Semi buffet。由於是一人光顧,餐廳職員安排了筆者到靠窗位置, BAR檯可望著街景進食,感覺特別 Chill,但久坐高椅,還是會有點累。客人可自行scan QR code點餐,餐廳職員十分友善,入座不久主動詢問筆者 “Any idea for order? “ 擔心筆者第一次光顧毫無頭緒。此時筆者已下單,開心的向店員表示自己要出動取食物了。Antipasti Buffet $139Chicken Parm +$40Coke Zero +$10如只吃自助區食物只需 $139,自助區有兩款Salami 和一款Parma Ham,另外有沙律菜、芝士,洋蔥,甜薯、南瓜、西蘭花,及沙律配料,有車厘茄,橄欖,麵包粒等。最讓人感到開心的甜品是大片狀的朱古力曲奇和西瓜。個人比較喜歡朱古力曲奇,內藏軟心朱古力醬,香甜美味,是必試單品。擔心不夠飽的還可以選擇加購主菜肉類或意粉。筆者加了一款主菜Chicken Parm,帕瑪森雞排是意大利一道經典菜式,雞胸混入麵包糠和帕瑪森芝士,再配意式茄醬。雞排上
🍽 灣仔型格半自助午餐

Antipasti Buffet $139
Chicken Parm +$40
Coke Zero +$10

擔心不夠飽的還可以選擇加購主菜肉類或意粉。筆者加了一款主菜Chicken Parm,帕瑪森雞排是意大利一道經典菜式,雞胸混入麵包糠和帕瑪森芝士,再配意式茄醬。雞排上桌時,面層鋪上熱得仍在冒泡的芝士,雞排大得比筆者的臉還要大。內心暗喜立即切一塊雞肉試試,「渣渣」聲從餐刀觸踫時傳出,外層香脆,內裡充滿肉汁 ;再來一個拉絲芝士把雞肉卷上,配上茄醬同吃,美味豐腴,叫人歡喜。哈哈…大家謹記要襯熱進食,否則還是會有一點膩喔!

🔸小總結:
餐廳距離灣仔/會展港鐵站有一段距離,大概需要5-10分鐘。午餐自助的款式頗豐富,而且味道都不錯。裝修帶型格的中西合壁風格,且紅白藍色調充滿視覺效果。性價比方面則算一般,午餐連加一後$208埋單,如細食的女生可能會感到不太划算,但以食物質素及服務來說,總體算值回票價。

👅味道:4.6/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:4.8/5
🔰餐廳環境:4.8/5
🍽 餐廳:Fini's
🌐地址:灣仔駱克道33號美國萬通大廈地舖
🐮 #cowing吃在灣仔

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #灣仔美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #finis
2022-11-04
2022-11-04 668 浏览
😍返工成日經過都冇機會食,上星期見少人即興去左 好有驚喜🥳❤️‍🔥 好特別好有氣氛Typhoon Shelter Crab Linguini 🦀🧄 $155好推薦‼️‼️避風塘的風味少少辣🌶,很惹味,好特別,好耐冇食過咁好食嘅意粉🍝,超級彈牙,熟度剛剛好🫶🏻🥹,蟹肉加埋黑椒同炸蒜嘅香味,好想再encore‼️😋🦀🧄Buffalo Chicken Deluxe $195嗌左個小size都好巨型🤩餅底超薄又脆身,食到烘烤味,不過個底就燶咗少少好耐,冇食過咁好食嘅🍕醬汁好足料又唔會話太多,芝士腔嘅朋友可能會覺得芝士味唔夠,雞肉好滑唔乾身,好出色😋Ovaltine Tiramisu $60阿華田Tiramisu🙈好特別配搭,蛋糕偏濕潤,有阿華田味所以偏甜左少少,冇乜酒味不過味道都幾夾,唔太heavy,都值得一試Orion 生啤& Pilsner Urquell 🍺$60Orion 原來係採用Ella, Enigma 啤酒花及來自沖繩大麥‼️唔太鍾意有氣嘅朋友,飲呢個就好適合🙈呢兩款啤酒都同pizza好夾,值得一試

Buffalo Chicken Deluxe $195

Ovaltine Tiramisu $60

📍地址: 灣仔駱克道33號美國萬通大廈地舖✿😋味道😋:2/5✿👀賣相👀:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段:18:00 ↞ ❀❀🍕❝Pepperoni❞ $280❀ Mozzarella, Red Sauce, Oregano☞ 如果係香港以手工pizza餐廳嚟講,我覺得其他Pizza店好食啲,呢間嘅pizza餅邊小小脆,pizza都比較濃味,但餅底比較薄。

📍地址: 灣仔駱克道33號美國萬通大廈地舖

🍕❝Pepperoni❞ $280

Pepperoni

用餐时段
2022-10-18 365 浏览
|✏️環境: 8/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 8/10|✏️選擇性: 7/10|✏️價錢: Around $300/person|✏️Prefert: walk in|✏️特別留意: 無特別要留意,留意下自已想食咩。|✏️推介: 簡單食👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :在灣仔工作過後,在附近搵野食,佢外面有一排半個鐘錶位 (仲有殘仔位),通常都搵唔到位,見佢無咩人又可以坐開窗位,所以就坐底左食。7:30 左右,今日閒日,灣仔呢個位置都真係無咩人既,所以得一枱,任你坐,但係又秋風起好涼,本來想坐外面個位,但係凍凍地都係坐返室內 *btw, 佢有一張圓枱仔係對街架, 幾好坐架。我地2個人食又唔太餓,叫左個pizza同意粉,er..唔記得叫左咩啦,pizza係basic既 margherita,但係我覺得一般,出黎果時係熱既,讚,但係個皮同D料就mama地,70/100分啦。粉意唔記得,但係有點油膩,都係70/100分。但係呢! 個女服務員係十分十分好態度架! 我個Pizza足足等左半個鐘有多,係懷疑佢無落到單,得2枱人之嘛,不過我地唔急,所以無催過,但係佢就擔心過我地,不停地過黎同

|✏️Prefert: walk in
|✏️特別留意: 無特別要留意,留意下自已想食咩。
|✏️推介: 簡單食

👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :

但係呢! 個女服務員係十分十分好態度架! 我個Pizza足足等左半個鐘有多,係懷疑佢無落到單,得2枱人之嘛,不過我地唔急,所以無催過,但係佢就擔心過我地,不停地過黎同我地講,比多15分鐘好嗎? 好快到架啦! 我地叫左一杯遲到既happy hour house wine,佢地岩岩完我地岩岩叫,佢都比左我地,仲因為Pizza等得耐又倒多半杯黎,每次過黎都係笑臉迎人,所以佢真係幾好。
2022-10-13
2022-10-11 392 浏览
裝修幾特別及新派,有鬼佬feel,在公司附近,又知道有Semi buffet lunch,今日再嚟試,可惜有點失望。之前光顧,記得semi salad buffet 的選擇種類頗多,有cold cut 之餘,亦都有其他肉類,可惜今次並不多。只有salami 及ham, 勉強仲有鹹魚仔,其他並不是肉。有一碟芝士,煮洋蔥,煮南瓜及生菜,其餘是沙律配料,如車厘茄,欖,麵包碎等。甜品只有朱古力曲奇,及菠蘿水果片。不是太吸引的選擇。主菜有四款意粉揀,我們選擇避風台蟹肉意粉,可惜沒有避風塘的風味,跟上次食的,水準很不一樣。上次有避風塘的風味,還有少少辣,很惹味。但今次卻沒有那種風味。另外叫一個Fini Pizza。此終因為熱辣辣,都尚算好味,可惜餅底不及現時其他Pizza專門店的麵團煙靭,這個有點兒乾身,鞋口。注意:不同意粉,有機會,不同份量。注意到隔離的兩款意粉,份量都比我們的蟹肉意粉都很多,一問之下,店員話原來不同意粉,有機會有不同的份量。可能餸菜配料唔同價錢吧。結論:未必再來。性價比一般。

注意:不同意粉,有機會,不同份量。

結論:未必再來。性價比一般。

Fini  pizza
Typhoon  shelter  crab
Cookie  and    Fruits
Fini  pizza
2022-09-30 223 浏览
Fini's 好似幾出名, 仲越開越多間, 所以就突登搵個星期六同朋友黎試下仲驚lunch time會好多人要排隊, 所以預約左, 結果1pm黎到都無人等位我地叫住兩個意粉先, 睇下食得有幾飽再決定叫唔叫甜品/飲品食物Linguini Clams都幾多蜆, 但唔算好新鮮Typhoon Shelter Linguini總結兩碟意粉都比較失望意粉好「彈牙」, 但係以我地口味黎講就太硬除左質感太硬之外, 佢地意粉既通病就係唔掛汁, 所以好乾身, 食到好口渴另外, 呢兩碟意粉既調味好相似, 避風塘意粉唯一多少少椒鹽去模仿避風塘炒蟹既味道, 除此之外兩者無乜大分別由於對佢地食物同衛生環境太失望, 所以打消左叫tiramisu 同飲品既欲望,寧願去第二間cafe 飲算衛生入座既時候我地被帶到最入面近廚房果邊, 燈光比較昏暗張枱睇落都有抺過, 張沙發凳雖然係黑色, 但明顯見到某啲位係離奇地反光, 擺明係油跡坐落去仲摸到啲沙既物體一間餐廳咁污糟真係好倒吊胃口服務不過不失, 偶爾會過黎問下啲食物滿唔滿意
我地叫住兩個意粉先, 睇下食得有幾飽再決定叫唔叫甜品/飲品

食物
Linguini Clams
都幾多蜆, 但唔算好新鮮

總結兩碟意粉都比較失望
意粉好「彈牙」, 但係以我地口味黎講就太硬

入座既時候我地被帶到最入面近廚房果邊, 燈光比較昏暗
坐落去仲摸到啲沙既物體
一間餐廳咁污糟真係好倒吊胃口

不過不失, 偶爾會過黎問下啲食物滿唔滿意
2022-09-18
特別推薦大家✅Mac n’ Cheese✅Typhoon Shelter Linguini✅Ovaltine Tiramisu《Mac n’ Cheese》🧀🧀好好食😋,芝士味好濃,係好食嘅芝士,唔會覺得過膩食兩啖就飽,想再重芝士,可以叫waiter加😍通粉大大粒、有咬口、好彈牙🦷,撈埋d芝士➕蛋汁🥚➕葱,成個通粉好正😎💰$125《Typhoon Shelter Linguini》係避風塘風味嘅意粉🌊,好特別,意粉好彈牙,冇煮到過熟,蟹肉都幾多🦀,冇偷工減料,有黑椒嘅香味,加埋d炸蒜好香🧄😋💰$125《Ovaltine Tiramisu》係阿華田味嘅Tiramisu😂❗️蛋糕都好濕潤,食到有阿華田味,味道都幾夾不過加咗阿華田嘅關係🍫,食落比一般嘅Tiramisu heavy d、lup口d,味道亦會偏甜,不過我覺得值得一試😌💰$50
特別推薦大家

《Ovaltine Tiramisu》
💰$50
Mac n’ Cheese
Typhoon Shelter Linguini
發現灣仔新開出名手工意粉嘅Fini’s嘅分店👀所以就跑去試試餐廳距離地鐵站大概10分鐘步程店舖有一排落地玻璃窗,採光度十足♡但近窗的位置都是高桌子店內裝修加入了香港懷舊特色壁畫和在診所會看到的鏡面牌坊,蠻有特色👀今次兩個人點了4道菜🤤由前菜開始(。・ω・)ノ゙Fini’s Chopped Salad with chicken△ 雞肉比預期中的嫰滑😯Sweet & Savory Prosecco Fries△ 個人覺得是味道偏甜的薯條🍟當然要點他們出名的手工意粉🤤Mafaldine Bolognese△ 牛臉頰意大利肉醬醬汁偏酸,但手工波浪寬條麵意粉口感特別♡ 另外還點了Pizza🙊Bronx△ 因為當時所有食物差不多同一時間上菜,到吃pizza的時候已經不太熱🥲Pizza味道個人覺得還好飲品方面,咖啡味道沒什麼特別但看到Menu上酒類飲品有Happy Hour優惠,下次會嘗試😏總括來說,這家是和一大班朋友聚會之選🙈再次光顧機會:🔸🔸 🔸(5分為滿分)

餐廳距離地鐵站大概10分鐘步程

店舖有一排落地玻璃窗,採光度十足♡但近窗的位置都是高桌子

今次兩個人點了4道菜🤤

由前菜開始(。・ω・)ノ゙

Fini's 特製沙律配雞肉

Sweet & Savory Prosecco Fries

當然要點他們出名的手工意粉🤤

另外還點了Pizza🙊

紐約肉香薄餅

Pizza味道個人覺得還好

咖啡

飲品方面,咖啡味道沒什麼特別

總括來說,這家是和一大班朋友聚會之選🙈

再次光顧機會:🔸🔸 🔸
(5分為滿分)
Fini's 特製沙律配雞肉
紐約肉香薄餅
  • Mafaldine Bolognese
2022-07-27 746 浏览
喺灣仔一帶返工,最近見到呢間新開嘅餐廳,望落環境唔錯,就去左試試,點知就係中伏嘅開始。今次Lunch Time時段嚟食。首先食物唔衛生,佢有設餐廳沙律吧,但擺放嘅位置十分開揚,變相變左烏蠅嘅放題,攞野食間期都見到烏蠅到食物表面飛來飛去。而味道方面,平時都預左西餐嘅食物會比較濃味,但同行幾個朋友異口同聲都話野食太咸,飲品又太甜。叫左野食唔多但埋單每人$2xx,可以話係好睇唔好食,適合打卡,想令條脷受苦嘅話可以嚟一試。

今次Lunch Time時段嚟食。

2022-07-27
2022-06-14 1261 浏览
之前開左無耐既Moreish & Malt話咁快又執咗,轉個頭就開左Fini's,趁無咩人知黎試下先😱因為分店新開張,午市仲未提供Lunch Set,但落單同上菜大致暢順,侍應都幾友善,又會關心食物質素,整體體驗唔錯😛▪️辣肉腸披薩(7.5/10)💲130 (12")個12‘'披薩可以分到八塊出嚟,呢個價又幾抵食咁🫢個批邊脆身,但就唔係空氣感嗰種,底部較薄身,口感唔算好突出🤨但個人鍾意佢個味道夠惹味,芝士蕃茄底香濃,而且配料既辣肉腸富有鹹香,絕對係加分位🍕▪️芝士通心粉 (8/10)💲125呢碟係網絡爆光率都幾高,賣相雖則貌似普通,但係味道有驚喜😍面頭有流心蛋黃同埋蔥花,車打芝士索曬係滑身得黎Al Dente既通心粉入面,咬每一粒個心都爆汁有鹹香,感覺幾Creamy,可能因為份量唔多,同埋我地分黎食,所以都唔會話膩😂▪️手製肉丸義大利麵 (7.5/10)💲125面頭有粒實身手工肉丸,蕃茄底偏酸幾開胃,意粉掛汁力唔錯,質感係彈牙有咬口🍝▪️香港避風塘炒蟹扁意粉(6.5/10)💲125呢個唔記得影相🙈但係所謂既Signature款式,好似唔太啱我地口味咁🤥落左啲蟹肉碎同埋豆豉,入口帶微辣同油膩,會

▪️辣肉腸披薩(7.5/10)💲130 (12")

辣肉腸披薩

▪️芝士通心粉 (8/10)💲125

芝士通心粉

▪️手製肉丸義大利麵 (7.5/10)💲125
手製肉丸義大利麵

▪️香港避風塘炒蟹扁意粉(6.5/10)💲125

呢個唔記得影相🙈但係所謂既Signature款式,好似唔太啱我地口味咁🤥落左啲蟹肉碎同埋豆豉,入口帶微辣同油膩,會有東南亞風少少越式既感覺😅

🔎 整體評分(7.5/10)
辣肉腸披薩
芝士通心粉