✨人氣長龍打卡cafe 分店不用排隊✨.星期日接近1時去到香港大學站附近的fineprint吃午餐,相比長期都是人龍的大坑店,這間面積更大且人流相對少,雖然只是坐高櫈位置,當日也不用等待就能入座🤍餐廳設計以水泥灰色調為主卻不從現代感,而且樓底頗高又有落地玻璃,採光道高也很開揚✨.▫️Ricotta Toast $95 (7.5/10)店內的必點招牌菜~酸種包外脆內軟,組織密度中等,酸味頗出;在酸種包上有fineprint ricotta、藍莓、蜜糖、百里香,雖然在家也做得到類似的,但不得不說他們的自家ricotta cheese 口感十分細緻順滑,而且充滿奶香😋藍莓也頗鮮甜,再配上蜜糖及百里香點綴,實在很美味( •̤ᴗ•̤ )♡.▫️Smoked Salmon Avocado toast $115 (8/10)由於是簡單的配搭因此食材的質素是味道的關鍵,食材都很新鮮美味絕非廉價貨色❤️酸種包上的牛油果熟度剛好亦肉質細緻,煙三文魚新鮮並帶煙燻香氣,最面層鋪滿大量哈里薩果仁醉,實在很美味♡ ̖́-.如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
✨人氣長龍打卡cafe 分店不用排隊✨
▫️Ricotta Toast $95 (7.5/10)

午餐
Fineprint咁多間分店到訪過唔少次🤣 咖啡同埋食物雖然配搭簡單但係始終味道不錯水準幾穩定❤️ 私心推薦呢間比較新開既分店🤫 樓底高而且座位比較開揚☀️🇹🇼而且有落地玻璃既自然陽光 感覺比起其他分店舒適🤭⭐️ Ricotta Toast 🫐雖然用料簡單但係自己Replicate唔到呢種口味🤣 蜜糖同藍莓既口味甜得黎好Refreshing🍯同Ricotta Cheese 好夾 弱弱講句有時藍莓既數量好唔平均呢😥⭐️ Summer Breakfast Bowl 🏝️一句講曬真係好有夏天既感覺🧡 Presentation好繽紛🌈 Coconut Chia Pudding 本身甜度唔高🥥而水果既甜就比較自然⭐️ Gouda Cheese Pretzel 🧀芝士味比我想像中唔夠濃😅 但係Pretzel鬆軟程度不錯🥨⭐️ Latte ☕️符合一貫嘅標準🖤奶同啡嘅比例不錯🍼

⭐️ Ricotta Toast 🫐
符合一貫嘅標準🖤奶同啡嘅比例不錯🍼
Summer Breakfast Bowl
Gouda Cheese Pretzel
Latte
Fineprint相信大家都一定聽過,最出名就係佢哋嘅toast真係好好食!小編們其實都食過好幾次,真係不會厭🤪今次嚟到香港大學站呢邊嘅fineprint,小編覺得係咁多間入面最舒服同最大的。加上佢有室外提供比客人,所以好啱有寵物嘅朋友去chill下都無問題🥰

🧀Ricotta toast $65  &  🥑Smoked  salmon  avocado  toast  $75
☕️Iced Mocha
☕️Dirty
下午茶
2023-03-30 919 浏览
💁🏻‍♀️話說小編每逢星期五,都會同閨蜜👭一齊出去搵食,而大部份嘅時間都係我會搵吓有冇啲文青Cafe。咁啱今轉就食開呢一間,呢一間主要推介酸包sourdough, 而小編本身都係好鍾意食麵包,冇嘢係比好飽肚嘅carb 落肚嗰一個好滿足嘅感受更加幸福🤪🤪小編叫咗呢一個叫做客服half and half , 有一半就係芝士蕃茄,另一半就係牛油果食完都夠晒飽肚🤰🏻,再加埋杯咖啡☕️真係一流 🏠 fine printing 📍Sai Ying Pun味道: ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:🤑🤑🤑

🏠 fine printing
📍Sai Ying Pun

味道: ⭐️⭐️
打卡位: ⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑🤑🤑
2023-02-06 871 浏览
➲堅尼地城 Fineprint 現代摩登深木色裝修,座位闊落舒適,無用餐時間限制,Ricotta Toast 一試驚人,鍾意食奶製品同yogurt嘅朋友一定要試,好食到要二訪!!!每次去都好舒服,適合溫下書,用陣電腦hea足1個下晝。 ➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾Fineprint 自家製 ricotta 奶味唔會好蘇,配埋honey&blueberry,Jeng~ ➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾底層薄薄ricotta,granola topping 同 士多啤梨香蕉藍莓,加埋蜜糖。 ➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。 ➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。 ➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。 ➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾朱古力味唔係好濃。 ➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑳𝒊𝒎𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾ ⤵ 西環南

➲堅尼地城 Fineprint

➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕

➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾

𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾
外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。

➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾
如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。

𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆  & 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊

➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾
三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。

𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾
朱古力味唔係好濃。

➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾

√ Walk-in
𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍
𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍
𖦹 Iced Black Coffee $35Fineprint出名在自家炒既咖啡豆🫘 凍齋啡飲落好香濃🧊 入口比較nutty 之會會有陣陣苦澀既後調😚 層次感十足✨Coffee Beans were roasted by the owner locally🤩 Iced Black Coffee was really fragrant, and it’s more on nutty side than turned into a bitter aftertaste☕️ 評分: 8/10🌟𖦹 Strawberry Milkshake $50士多啤梨奶昔用上新鮮士多啤梨同雲尼拿雪糕整成🥛 個人期望既係入口順滑濃郁既奶昔😆 點知黎到既係又稀又淡同賣相非常普通既奶昔opps🫢Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Q
𖦹 Iced Black Coffee $35
評分: 8/10🌟

𖦹 Strawberry Milkshake $50
Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Quite disappointing to its taste and presentation💔
評分: 0/10🌟

𖦹 Breakfast Bowl $85
呢碗咁健康既生果加穀物真係好適合早餐食🥰 水果好香甜同夠哂健康🍌 蜜糖既甜味增添滿足感🤣 唔錯喔🤍
Breakfast Bowl included fineprint granola, seasonal fruit🫐 It’s fruity and healthy, with a hint of sweetness from the honey🍯 Quite good🤎
評分: 8.5/10🌟

𖦹 Free Range Eggs $60 Smoked Salmon +$30
酸種多士烘得剛好 食落外脆內軟😋 配上帶牛油香既嫩滑炒蛋加煙三文魚真係無得輸🥳 可惜煙三文魚份量太少😟 唔夠喉呀!😪
Sourdough was toasted perfectly and it’s crispy and soft inside🍞 Scrambled egg was buttery and creamy while the portion of smoked salmon was quite tiny🥹 More and more please!!!🤤
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————————
Fineprint (西環)
西環南里8-12號地下

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff西環

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #fineprint #saiwan #香港美食 #香港cafe #cafe推介 #美食推介 #美食攝影 #西環美食 #西環cafe #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Breakfast Bowl
Free Range Eggs + Smoked Salmon
Iced Black Coffee
Strawberry Milkshake
Iced Black Coffee
HKU附近最多cafe🤣今次呢間近香港大學站B2出口嘅FINEPRINT 環境好舒服🥰室內外都有好啲綠色植物🌿好啱同朋友chill下傾下計 再食個tea☕️❤️食物 8.5/10🫐Ricotta Toast $85有藍莓、蜜糖、百里香&ricotta cheese 嘅酸種麵包🍯呢個配搭真係實冇死!小知識~Ricotta cheese係用製作乳酪用淨嘅乳清製成🥛但㗎‼️質地比乳酪綿同creamy 味道唔會搶左主菜 但包邊就硬左啲🥹🥑Smoke Salmon Avo Toast $105又係三文魚同牛油果🥑嘅組合 永遠唔會令我失望 同樣係酸種麵包 再配埋檸檬🍋落埋感覺更fresh 💛飲品 8/10☕️Masala Chai Soy Latte $35 第一次試印度奶茶 都冇諗過呢間cafe會賣印度嘢haha🫣加左唔同嘅印度香料 所以比平時飲開嘅奶茶更多層次 茶味好濃🤤🤎服務 7/10 石塘咀分店係半自助式🤍環境 9/10

❤️食物 8.5/10
🫐Ricotta Toast $85

🥑Smoke Salmon Avo Toast $105

💛飲品 8/10
☕️Masala Chai Soy Latte $35

🤎服務 7/10
石塘咀分店係半自助式

🤍環境 9/10
FINEPRINT其實有好多分店,本身以為質素實冇死,點知竟然都伏伏地😐而且性價比低-入到café 有位就自己揾位坐,唔會有入座安排😶雖然店內職員多,但除咗收銀同送餐,其他職員都唔會執枱抹枱😥枱上仲見到垃圾碎碎😶‍🌫️印象已經麻麻-🥪ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ & ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀꜱᴛ $105牛油果、煙三文魚和杏仁份量充足,不過酸種多士烘得較焦,偏硬,沒什麼驚喜🥗ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ʙᴏᴡʟ ᴡɪᴛʜ ɢʀᴀɴᴏʟᴀ $85新鮮嘅水果加上燕麥、蜂蜜同埋招牌嘅ricotta,整體輕盈冇負擔,芝士有奶香,不過燕麥要花啲時間咀嚼就是了🥓ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴏᴀꜱᴛɪᴇ $75呢份多士烘烤得比較好,中間嘅烤芝士仲會拉絲🧀不過牛肉就偏厚身同鹹☕️ ʟᴀᴛᴛᴇ $30咖啡冇得揀nutty 定fruity,味道係厚身嘅黑朱古力味,拉花有啲hea ,而且好短時間就消晒泡👉🏻👈🏻-🥪FINEPRINT🏡地址:石塘咀南里8號☎️電話: 從缺🕙營業時間: 06:00-20:00 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請

🥓ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴏᴀꜱᴛɪᴇ $75

☕️ ʟᴀᴛᴛᴇ $30

🥪FINEPRINT
🏡地址:石塘咀南里8號
☎️電話: 從缺
🕙營業時間: 06:00-20:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️
午餐
2022-10-04 339 浏览
▫️充滿外國風情既餐廳🌴 無論裝修定客人都走外國路線👱🏻‍♂️ 未有機會去旅行前,都可以黎呢到叫做感受一下異國風情😆▫️餐廳可以揀indoor/ outdoor,當日indoor full晒,喔噢無冷氣嘆🥹 唯有坐出面啦,btw,點解10月仲係咁熱屎辣辣🔥🥵🧁 Raspberry muffin $30▫️見呢款賣剩一件,我估好受歡迎就揀左佢🤪 muffin好濕潤,幾鐘意呢種texture🥰 中間夾住紅莓粒同朱古力粒,唔會太甜又同muffin好夾🍫 我果然無揀錯😎✌🏻☕️ Cappuccino $30 / Black $25▫️咖啡幾好飲,拎黎配muffin一流呀🤭▫️環境好chill,都見到好多人會帶埋部電腦,嘆住咖啡做野💻 不過建議最好有得揀就坐返indoor,事關今次俾蚊咬左幾啖🥹

🧁 Raspberry muffin $30

☕️ Cappuccino $30 / Black $25
▫️咖啡幾好飲,拎黎配muffin一流呀🤭

一直是Fine Print的Fans,見證了他們從一家分店一直開到這麼多家,以前經常去Fine Print中環店,雖然地方很小,但是每一個員工服務都非常熱情,不管有多少order和排隊總是耐心聽每一個客人的要求。這次看到Fine Print西環剛開業,很興奮準備來試試。但是沒想到從進店的第一刻起,所有員工的接待都是極差。不僅沒有人say hi, 甚至全部員工都黑面表現的很不耐煩。沒有人告訴我們應該自己找位置還是等待他們安排,到點餐的時候一位女員工開始對我們不停反白眼,我們對餐牌有一些疑問甚至表示很不屑,非常不願意解答。真的非常生氣,坐下後我們想找分店經理投訴,沒想到投訴後經理只表示會record down,並沒有表達任何歉意及任何解決方法,最尾Fine Print一直的支持者,真的非常失望,以後不會再來這家分店。希望Fine Print Management能重視擴張後的管理問題。
2022-09-11
这次来的是位于HKU附近的新店,Fineprint不变的水泥色系工业风,不过空间比其他几家都要开扬,终于不用坐在台阶上啃面包了。·起了个大早(睡不着),步行两站过来吃早餐,也许真的是太早了,Fineprint是那种开到哪里生意好到哪里的店,今天来的时候难得只有一桌客人,之后才慢慢热闹起来。·【Half&Half】,菜单上默认的Half&Half是牛油果toast拼番茄菲达芝士toast,不过作为Fineprint老粉,我负责任地告诉大家,其实还有进阶级别的点单方式。·告诉店员你要Ricotta toast和Tomato feta cheese toast的双拼,我心目中的王炸组合。要知道,Fineprint的乳清芝士就是香港brunch店里最强(我说的)!·像一朵打发后轻盈不腻的奶油云,看似厚实,可舌尖轻轻一顶,就乖巧地融化了。汹涌霸道的奶香随即旋风而至,味蕾沉溺其中,所有的不美好都可以暂时忘记。·水灵灵的小番茄裹上绵密的菲达芝士也好吃,唯一缺点就是蜂蜜淋得太凶残了,甜得有些受不了。·Sourdough已经夸到词穷了,抹上少许橄榄油后烘烤,完美解决水分流失,口感湿润,又有逆天的韧性。份
Sourdough已经夸到词穷了,抹上少许橄榄油后烘烤,完美解决水分流失,口感湿润,又有逆天的韧性。份量极大,吃前很饿,吃完巨撑,幸好是早上。
【Soymilk Flat White】,分店越来越多,希望咖啡品质可以稳住,今天这杯澳白就不太好喝。
2022-08-21
早餐
✨😋𝑆𝑢𝑟𝑝𝑟𝑖𝑠𝑖𝑛𝑔 𝑔𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑖𝑐𝑜𝑡𝑡𝑎 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 西環南里最近開左幾間新café/餐廳其中一間係有幾間分店嘅Fineprint餐廳嘢食嘅選擇唔多 主要都係輕食我就揀咗Smoke salmon avo toast & Ricotta toast 個包係酸種麵包但係焗得有啲硬 煙三文魚同牛油果就正正常常 Ricotta cheese果個我就好鐘意😍忌廉質地嘅ricotta cheese 配上蜜糖同藍莓 甜甜哋🤤Any肥。店舖好闊落坐得幾舒服😌完。 #飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白
西環南里最近開左幾間新café/餐廳
其中一間係有幾間分店嘅Fineprint
餐廳嘢食嘅選擇唔多 主要都係輕食

個包係酸種麵包但係焗得有啲硬
煙三文魚同牛油果就正正常常
Ricotta cheese果個我就好鐘意😍

Any肥。店舖好闊落坐得幾舒服😌

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
2022-08-14 367 浏览
沒有定下目的地就是隨緣遇上了!走到大學站南里轉角就發現這家麵包咖啡店,整體以白色為主調,放上盆栽植物感覺環境舒服清新,就決定進去扮文青。😂☕️拉花咖啡總覺得是一種藝術品,這裡的拉花還可以啦!奶比咖啡分量多了點點,幸好還有咖啡香。🍴牛油果煙三文魚酸種包,這家餐廳做得最出色的地方,是加添了香脆杏仁加分不少,在口感上多了一重咬口豐富咀嚼食杏香撲鼻。混和牛油果煙三文魚同食有與別不同感覺。😘🥄軟心朱古力蛋糕朱古力沒有想像中甜,卻有濃濃朱古力香,很喜歡蛋糕濕潤口感值得一讚。👍👏
沒有定下目的地就是隨緣遇上了!

🥄軟心朱古力蛋糕
2022-08-13
2022-07-25 381 浏览
偶然在Instagram上發現的咖啡店,原來這個品牌在香港已經有5間店(這家好像是第四間分店)。上星期和朋友相約在好天氣的日子到咖啡店chill一chill☺️就選定了這家。店舖離地鐵站只需步行幾分鐘。當天人客不多,可以自己自行找合適的位置。店內環境非常舒服,採光度很好,樓底也很高,空間感十足。餐廳有室外用餐區,餐區有太陽傘遮陰,有養狗狗的朋友可以帶同寵物坐在室外,也不怕人狗曬黑。點餐需自行到收銀處點單,然後店員會給你號碼牌,再把食物送到你的桌上。食物方面,我們點了Nude Bowl和Smoke Salmon Avo Toast。Smoke Salmon Avo Toast 是用了酸種麵包,增加了口感和飽腹感。牛油果上加了杏仁裝飾,意外地很好吃😋Nude Bowl 裡有煙三文魚、牛油果、雞蛋(有點溏心蛋的感覺)、車厘茄和菜(可以說是沙律吧)。對在減肥的朋友來說非常友好😏和朋友吃著聊著都吃得很飽,完全沒有「食咗陣風」的感覺。飲品就點了Oat Milk Latte和Flat White。咖啡味道偏向Nutty味道。(對咖啡的鑽研不深,請見諒。)就是我比較喜歡的咖啡感覺🙈價格方面和一般的咖啡廳

店舖離地鐵站只需步行幾分鐘。

當天人客不多,可以自己自行找合適的位置。

店內環境非常舒服,採光度很好,樓底也很高,空間感十足。

Smoke  Salmon  Avo  Toast|  Nude  Bowl

Flat  White| Oat  milk  Latte

咖啡味道偏向Nutty味道。
(對咖啡的鑽研不深,請見諒。)
就是我比較喜歡的咖啡感覺🙈

價格方面和一般的咖啡廳差不多。

再度光顧的機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
Flat  White| Oat  milk  Latte
  • Smoke  Salmon  Avo  Toast
  • Flat  White
2022-07-24 234 浏览
炎熱天氣之下晨早外出散步避開個大太陽,心血來潮想食 pretzel bread,諗起呢度開咗一間Fineprint,一於嚟幫襯下。之前都有去中環嗰間飲咖啡覺得啲咖啡好正而且價錢合理,不過今日係專程買吃的。見佢有個款式with Gouda cheese , 即管試一次,不過其實呢個麵包我有啲失望,我係想食正宗嘅pretzel bread, 但係佢呢個唔夠chewy, 質感唔ok。正宗嘅德國pretzel 應該係食到牙都軟,而且喊都要飲好多水,明顯這一個是改良版,想搵正宗嘅佢就唔啱口味囉。一場來到試埋佢double chocolate muffin,呢個得呀!好正!強力推介!無論係佢個texture、味道、甜度,完全啱啱好。好滿意下次要再食。
Pretzel Bread  With  Gouda

Double  chocolate  muffins
2022-07-24
外卖自取
$60 (早餐)
Double  chocolate  muffins
  • Double chocolate muffin