2018-07-10 686 浏览
同朋友兩個第一次黎食飯,食完已經話: 下次一定再黎!點解咁講...因為食物又正,服務員又夠細心,真係令人想再去光顧多次!我地就叫左個二人套餐,再另加個法式芝士蒜蓉包!上菜次序安排得宜,服務員非常細心留意你差不多食完一款菜式先會上另一款,先上沙律,小食,主菜,飯,最後甜品 (由淡至濃再到淡),真係要大讚!因為個豬手搞到勁飽,雖然好食,份量對兩個女仔黎講有點多!當中有款真係要極力推介,就係個法式芝士蒜蓉包,琴晚食完到今日都心思思🤤記得如果去食,一定要叫依款!真心推介,會再光顧!😍😍😍😍😍😍😍

我地就叫左個二人套餐,再另加個法式芝士蒜蓉包!

真心推介,會再光顧!😍😍😍😍😍😍😍
二人套餐中的新鮮水果沙律
法式芝士蒜蓉包
二人套餐中的招牌德國咸豬手拼德國腸
二人套餐中的黑松露意大利飯配大啡菇
2018-06-30 624 浏览
因為一致好評,見到團購優惠可以半價食到德國🔥焰鹹豬手,所以決定今晚去試一試!一上電梯已經到達門口,由於我在非繁忙時段食晚餐,所以可以隨意坐下,地方雖小,但坐位很舒服!由於已經買了二人套餐,再order一個意粉,已足夠三個人食!湯:每碗也有🦀肉,味道鮮美沙律:黑醋汁配沙律🥗,有不同的生果切成小塊,食後增加食慾!主菜:侍應先送上🔥焰鹹鹹豬手供我們拍照,然後再交由廚房起皮切骨(不用我們花氣力及時間),可以慢慢品嚐美食!我十分欣賞這樣的服務態度👍意粉及天使麵,無論賣相及品感也十分好!我比較喜歡大🦐炒意粉,蝦肉彈牙,又有翠肉瓜粒!甜品的賣相十分吸引而且甜度適中,份量剛剛好👍

湯:每碗也有🦀肉,味道鮮美
沙律:黑醋汁配沙律🥗,有不同的生果切成小塊,食後增加食慾!

甜品的賣相十分吸引而且甜度適中,份量剛剛好👍
德國火焰鹹豬手
蟹粉大蝦炒意粉
蟹肉天使麵
德國火焰鹹豬手
蟹粉大蝦炒意粉
蟹肉天使麵
2018-06-15 523 浏览
平日成日為了keep fit 要少油少鹽~ 但間吾中都要滿足下自己ga ma😂 所以破戒ge時候~我就一定簡去食D自己最想食~最中意食ge野~今次呢間餐廳個火焰咸豬手真的一定要介紹比大家~佢係我暫時食過最好食ge豬手❤️ 外超脆~內超軟😍😍😍 又有火又幫我切好埋~救命丫~好好食❤️❤️ 我K.O左全隻Lol 同埋好鬼低食~ 1個2人餐都係5百几。已經有豬手 湯 前菜 飯麵 飮品 甜品。 1人2百幾蚊ja晚餐❤️ 我真係每次去觀塘都要去食丫😂
火焰豬手
火焰豬手
去開觀塘做野,之後順便食晚飯,睇openrice搵西餐,見到呢間「February」,所以試下。好鍾意佢地裝修歐陸風格,見餐牌都好多酒,所以好多人黎happy hour。餐牌個二人餐好吸引,內容好豐富。蘑菇忌廉湯好香濃,而且夠creamy。沙律個presentation有心機,色彩繽紛,d菜同生果除左食落夠fresh。西班牙黑毛豬拼羊架,真豐富,大大件,啖啖肉,肉質軟硬適中,煮得好入味,推介!!最後當然唔少得甜品,個甜品拼盤竟然有咁多樣野,apple pie,雪米糍,啱哂我,非常之滿足!!

餐牌個二人餐好吸引,內容好豐富。

蘑菇忌廉湯好香濃,而且夠creamy。

2018-02-08
Gastropub with beautiful mosaic chandelier@Kung Tong觀塘美麗馬賽克水晶燈美食酒吧My friend and I went to a gastropub called "February" located Shop A, 2/F, COS Centre, 56 Tsun Yip Street, Kwun Tong觀塘駿業街56號中海日升中心2樓A號舖.The entire restaurant is decorated with colourful mosaic glass chandeliers.There is a well equipped bar just next to the entrance of the restaurant."Erdinger Weiss Dunkel"HKD$42/ 250 mlA classic black beer from Germany"Scallops Porcine risotto"帶子牛肝菌意大利飯HKD$158..The risotto is creamy, rich and flav
觀塘美麗馬賽克水晶燈美食酒吧

觀塘駿業街56號中海日升中心2樓A號舖.

"Erdinger Weiss Dunkel"
HKD$42/ 250 ml

"Scallops Porcine risotto"
帶子牛肝菌意大利飯
HKD$158

The risotto is creamy, rich and flavourful.Yummm

Wish the scallops are larger in size.

"Prime US Angus rib eye" (10 oz)
優等美國安格斯肉眼扒 (十安士)
HKD$198

The rib eye is nicely seared.

Served with potato mash.

"Blueberry cheese cake"
藍苺芝士餅
HKD$58

Served in nice delicate pattern porcelain plate

The male manager and a young waitress are nice and friendly. Great service

If you looking for a romantic restaurant and having a drink. This gastropub maybe one of your options!
2018-04-20 461 浏览
上次經過觀塘海日升,發覺開了不少的餐廳,一心打算有時間去試晒佢哋,今日選擇了February“二月餐廳”。水牛城雞翼,雞翼彷彿是小吃的不二之選,二選其一,我們選擇了水牛城雞翼,為的就是其酸酸辣辣的味道,幫我們未開餐前先醒一配胃。一碟雞翼有八隻,份量真的很十足,而且味道很香濃,一人四隻都覺得不足夠。黑松露薯條,有雞翼,當然要配埋薯條,薯條熱辣辣脆扑扑,配上黑松露醬,一個字“正”!!德國火焰咸豬手配酸菜、薯仔沙律,今晚的主角終於出場喇。店員上枱時,先用酒倒在豬手上,再……點火,上鏡的時間到喇!!之後店員可安排代切豬手,省下了不少的手力。豬手外皮的脆,連不常吃皮的人,也吃了兩大塊,而不是兩小口。肉質不會韌,而且咸味控制得宜,絕對是。Naughty Monkey,在朱古力中加上香蕉和野莓,味道很好。
,上鏡的時間到喇!!

2018-03-14
  • 德國火焰咸豬手
2018-04-14 521 浏览
是日星期五,約了朋友lunch ,朋友特意來觀塘同我食lunch,揾左幾間餐廳揀,她選擇了February :)去到餐廳,裝修幾特別,帶有一點點情調。 佢哋嘅午餐每日有一個精選(每日一特),非常之抵食平日要$138以上,如果你啱食的話只要$100加一👍🏻包餐湯蜆肉番茄湯都幾有味道,有多深, 好飲是日一特—— 香草忌廉三文魚分量都唔錯,肉質好juicy 👍🏻,係薯條方面有一啲炸得太油就食唔到,希望下次有改進.
去到餐廳,裝修幾特別,帶有一點點情調。

蜆肉番茄湯都幾有味道,有多深, 好飲

是日一特—— 香草忌廉三文魚

2018-04-13
2018-04-14 392 浏览
今日同朋友去左觀塘,朋友話想食西餐,見到呢間February 環境氣氛唔錯,所以就去試吓啦! 餐廳觀塘工業區,地點都算方便,APM行去都係幾分鐘,有酒吧的式設計,天花燈飾幾特別,有不同風調。美國安格斯牛排配薯角牛扒幾大塊,而且有既濃牛肉味濃;雖然有D薄身,我地叫咗7成熟,伴菜配有清甜薯蓉,配搭不錯欖油蒜片蟹肉炒天使麵呢個味道不錯,份量尚口,天使麵爽身,每條麵都有欖油蒜片香味,蟹肉少一D朱古力咖啡甜品餐廳環境幾靜,可以一邊睇波同飲野,好適合上班一族放工後鬆一鬆 ~~

美國安格斯牛排配薯角

欖油蒜片蟹肉炒天使麵

朱古力咖啡

甜品

2018-03-27
2018-04-13 343 浏览
收工同事食飯,佢帶左我地黎觀塘Feburary呢度食,雖然地點唔算方便,地鐵站行都有一段距離,但係食物質素真係有驚喜。Feburary有happy hour時間,任飲加自費叫小食,不過我地今日黎到都係食野冇飲野。我地四個人叫左個招牌火焰鹹豬手四人套餐,我地今次冇訂到位冇酒送。首先先黎一個新鮮水果青芥末沙律,沙律最緊要係新鮮同沙律醬,沙律醬酸酸地青芥末又有少少攻鼻,配合埋番茄同火龍果非常開胃。是日精選餐湯係蘑菇湯,蘑菇味濃郁,而且啖啖都咬到蘑菇碎,足料。之後就到主菜!招牌德國火焰咸豬手,一大隻足料豬手加上德國式pickle,侍應會係上枱既時候先到d冧酒上去再點火,可以令到豬皮更加脆。打完卡之後餐廳仲會幫我地切埋,食豬手最煩就係要切,依家可以直接食好爽。豬手皮脆肉嫩,個皮有d甜味,點埋honey mustard食,一流。豬手份量十足,食完已經有d飽。另一個主菜係美國頂級安格斯牛小排,我地叫左五成熟,牛排中間仲係好粉嫩。牛排好腍,唔洗點咬,牛肉味都好濃。最後仲有欖油蒜片蟹肉天使麵同黑松露意大利飯配大啡姑。個天使麵蒜香味四溢,夾埋d蟹肉一齊食,食唔停口。意大利飯軟硬適中,岩我口味,唔會太濕。最

最後食埋個甜品法式覆盤莓蛋白撻,完美結束呢一餐。夠飽又好味抵食,絕對會再黎幫襯。
2018-04-09 230 浏览
是晚又同老公黎到觀塘搵食,黎到日升中心嘅February店內多款任飲啤酒餐可以選擇而且價錢優惠。但老公要揸車所以今次散叫。店內也有吧枱和電視,十分適合喜歡睇波人士!老公點了蘋果汁($42)蘋果汁是新鮮即搾,絕對不是普通的蘋果汁!而沒車揸的我點了Merlot($82)小食方面點了美式炸魷魚圈($62)魷魚圈好大份! 而且一上便香噴噴,配上青醬更是一流!美國頂級黑毛西冷扒($188)西冷扒油脂濃郁,肉質穩定,而且脂肪入口即溶!強烈推薦!另外也點了牛肝菌汁意大利飯拌香蒜帶子($158)意大利飯除了滿滿菇粒外還有翠肉瓜,令risotto不會太漏而且增加咬感!帶子也是十分大粒和香口!是日晚餐二人五百多,價錢也算是口理,值得再次光顧!
是晚又同老公黎到觀塘搵食,黎到日升中心嘅February

店內也有吧枱和電視,十分適合喜歡睇波人士!
老公點了蘋果汁($42)

蘋果汁是新鮮即搾,絕對不是普通的蘋果汁!
而沒車揸的我點了Merlot($82)

小食方面點了美式炸魷魚圈($62)

魷魚圈好大份! 而且一上便香噴噴,配上青醬更是一流!

美國頂級黑毛西冷扒($188)

西冷扒油脂濃郁,肉質穩定,而且脂肪入口即溶!強烈推薦!

另外也點了牛肝菌汁意大利飯拌香蒜帶子($158)

是日晚餐二人五百多,價錢也算是口理,值得再次光顧!
2018-04-06 185 浏览
又係觀塘搵食記,呢邊唔多人流,但唯獨呢間餐廳居然人頭湧湧,所以話,先天不足並唔一定扼殺有心嘅餐廳。價錢都幾reasonable,至於set餐就非常大件夾抵食。白松露忌廉野菌湯 - 非常大碗,飲落香滑,內裡有一粒粒爽脆嘅野菌,非常美味。龍蝦汁海鮮意大利飯 - 龍蝦味出,食落鮮甜,飯比較濕,但又唔會痴到一舊舊,另外仲有幾隻彈牙嘅鮮蝦,我地每個人都幾滿意,很快就清碟。美國頂級安格斯牛小排 - 肉質很嫩滑,牛味濃郁,亦保持到肉汁,不會太乾,幾好食。

2018-03-29
2018-04-06 190 浏览
今晚係觀塘收工,同事帶左我來食德國豬手,飲大啤。我地叫左個二人餐。例牌有蘑菇忌廉湯,同水果沙律做頭盤。主菜有火焰德國豬手配德國腸。食鹹豬手第一緊要係咩,就係肉要有味,鬆軟唔dry,個皮就梗係好似薯片咁,又香又脆。呢度完全做到丫…仲好窩心,話豬手大件,上臺加taquila點完火就再幫你入廚房切好,等你慢慢enjoy,一塊豬皮一塊肉,夾埋食酸菜絲,絕配,飲啖stella~係口入面撞出火花~ wa正~無得輸!
今晚係觀塘收工,同事帶左我來食德國豬手,飲大啤。
我地叫左個二人餐。
例牌有蘑菇忌廉湯,同水果沙律做頭盤。

2018-04-05 168 浏览
4月4日兒童節,我們都重拾童真,交換禮物,今晚朋友就約我去February吃飯,昨天朋友跟同事吃過午餐不錯,所以今晚她建議來這來吃晚餐。朋友說這裡的芝士焗辣薯角不可錯過,昨天她的同事們吃完後都拍案叫絕。金黃焦脆的芝士聞起來還滿濃香的,每塊辣薯角都很大塊,脆不可擋,每口都吃到芝士,卻亳不膩味。我們常常吃牛扒,今晚轉轉口味吃香煎三文魚柳伴香檳牛油忌廉汁,薯蓉,青瓜,沙律相伴,三文魚柳看起來更開胃。先切一小口嚐味道,三文魚柳帶皮的部位滿是油花,特別鮮嫩,魚柳沒有魚刺的阻礙,肉質細嫩,香檳牛油忌廉汁滲入其中,風味在舌尖上綻放。意大利肉丸伴尖通粉的肉丸用了新鮮牛肉打制而成,略帶彈牙的口感及入味的蕃茄酸甜,不僅層次豐富迷人,而且香氣滿盈,更讓尖通粉風味十足,立刻就想挖上一大口品嚐。原本想喝蘋果汁,可是所有新鮮水果都剛好沒貨,只好跟朋友一樣喝青檸梳打。透明的梳打冒著泡泡,在燈光照射下青檸梳打如星空般美麗,青檸所帶出的酸酸香氣,清新無比,喝畢仍殘留青檸梳打冰涼感於口腔裡。

2018-04-04 250 浏览
今日和太太往觀塘February食晚餐, 我們點了諾曼第海鮮天使面, 德國腸拼盤、法式白酒蒸煮藍青口和忌廉龍蝦湯。諾曼第海鮮天使面賣相吸引, 海鮮好足料, 材有蝦, 青口和魚。蝦和青口食落鮮甜彈牙, 而魚則入口即熔,天使面爽口, 最後諾曼第海鮮天使面是配上提子乾, 車厘茄和黑醋汁, 食落開胃無比;德國腸拼盤份量十足, 香腸大大條, 闊度大過一根手指, 拼盤有法蘭克福腸, 芝士腸、香草腸、雞肉腸和芥茉香腸等, 法蘭克福腸, 芝士腸食落彈牙, 其腸衣比較厚, 有嚼勁, 口感十足;香草腸、雞肉腸和芥茉香腸食落好香滑, 肉味比較重, 佐酒一流;另外德國腸拼盤配上酸菜, 酸菜酸酸甜度適中, 食落開胃;法式白酒蒸煮藍青口白酒汁煮得香醇, 白酒汁加上什荳令白酒汁食落口感更有層次, 青口新鮮鮮甜彈牙, 惹味十足;最後忌廉龍蝦湯龍蝦食落鮮甜彈牙, 忌廉香滑, 湯味道香濃, 溫度適中;餐廳座位舒適, 食物美味, 份量十足, 而且餐廳有球賽直播, 適合三五知己睇球賽聚會好去處。
法式白酒蒸煮藍青口
德國腸拼盤
德國腸拼盤份量十足, 香腸大大條, 闊度大過一根手指
諾曼第海鮮天使面
2018-04-03
2018-04-04 3780 浏览
觀塘區近來多了不少美食中心,今天來到了位於駿業街的February。這店座位雖然不多,但氣氛不錯,看上去似一間酒吧。MEUN也很特別,很有心思,食物的選擇也很多。因為不想麻煩所以點了套餐來吃。入正題,先來了個黑松露濃湯,松露的味道不算太濃,不多不少。再來吃了頭盤的沙律,感覺蔬菜滿新鮮的,賣相也很有心思。再來就是主菜豬手了,聽說這裡的豬手滿特別的。侍應一上來給我們看看豬手,還叫我們準備相機,我還不以為意。在豬手旁放了一杯酒,待應把酒倒到豬手上點火,很有視覺效果。可能相機影出來效果不夠好,還是建議親身去感受一下。之後待應就幫我們把豬手取到廚房碎了。這裡的服務算是不錯的,侍都很有禮貌。豬手的味道也不錯的,不算太咸,這個剛剛好。份量也是十分足夠。P.S. 伴碟的肉腸味道也不錯哦。 之後再來了個蟹肉天使麵,這個麵的粗幼比平時吃的幼了一點,更加掛汁,蟹肉的味道還可以,個人喜歡加上芝粉或辣椒仔汁一起吃。最後來的甜品是蘋果撻、布甸和糯米糍,蘋果撻比平時吃的酸一點,吃下去很有消滯的感覺。總結這餐吃得很滿足。

入正題,先來了個黑松露濃湯,松露的味道不算太濃,不多不少。
再來吃了頭盤的沙律,感覺蔬菜滿新鮮的,賣相也很有心思。