今日同朋友嚟到位於銅鑼灣嘅西餐廳靜靜地最啱同朋友伴侶嚟chill 下。一坐低就梗係嗌杯嘢飲先啦~坐邊係sidecar,酒味好重因為用咗白蘭地。而右邊嘅係sea breeze,偏甜似菠蘿汁。見到佢哋個dinner set都唔錯,有三道菜:先來餐湯同餐包,麵包熱辣辣不再講;番茄湯有驚喜,好Creamy同我番茄味濃郁。頭盤嗌咗北海道帶子刺身薄切配黃金意大利飯。賣相夠曬精緻,意大利飯煮到煙韌,而上面放上四塊薄切帶子,夠晒鮮甜肥美。香港都唔係有好多地方有威靈頓牛食,見佢Main course 有就嗌咗澳洲M6威靈頓牛柳。我特登揀咗五成熟,肉質軟淋入味。而外面嘅酥皮焗度香脆鬆軟同牛扒一齊食個口感一流。伴碟仲有roasted tomato 同薯仔。

見到佢哋個dinner set都唔錯,有三道菜:

2021-06-16 37 浏览
今日同男朋友嚟到銅鑼灣經理一間酒吧食我哋見到有dinner set都幾吸引 所以就每人叫咗一個set咁首先餐湯我哋選擇咗龍蝦湯充滿着鮮味之後前菜就揀咗香煎鵝肝鵝肝入口即溶超級正男朋友就選擇咗伊比利亞黑毛豬火腿配蜜瓜個火腿同埋蜜瓜非常之夾 一個鹹一個甜非常之唔錯之後主菜我就叫咗個威靈頓牛柳然男朋友就叫咗個美國熟成肉眼扒威蘭頓牛柳嘅酥皮都仲係好脆配埋個牛柳真係非常之正你男朋友選擇嘅熟成肉眼扒食得出比平時嘅牛扒更加有肉味
今日同男朋友嚟到銅鑼灣經理一間酒吧食

威蘭頓牛柳嘅酥皮都仲係好脆
配埋個牛柳真係非常之正

你男朋友選擇嘅熟成肉眼扒食得出比平時嘅牛扒更加有肉味
2021-06-15 975 浏览
平日的晚上,我跟朋友2人大約8點多到達。餐廳都幾寬躺,帶點時尚型格路線。套餐包括湯、前菜、主菜和甜品4款(套餐以主菜的價錢而定,最便宜的有$208,到最貴的是$358)。主菜的選擇挺多,幾款意大利麵和意大利飯,還有各款的肉類都有齊,豬、雞、牛、魚和羊,完全不怕沒選擇。我們都一樣要了干邑龍蝦湯,配自家手造麵包。湯中有一塊龍蝦肉,第一口喝下去忍不住說聲「好濃喎!」真意想不到味道那麼突出!另外麵包暖暖的而且也很香。前菜就要了法國鵝肝配焦糖蘋果加雜莓黑醋和蒜片欖油辣椒煎虎蝦。前者,鵝肝與多士中間夾住一片焦糖蘋果,3層一次過放入口中品嘗,蘋果的酸甜化解了鵝肝的膩。後者的蒜片欖油辣椒煎虎蝦一上枱香氣撲鼻,熱油還在沸騰,未吃先興奮!我霸佔了全部的蒜片,集於蝦肉一身,一口而下,蝦肉爽脆,蒜味爆滿,惹味!這時我們的雞尾酒也到了,我的是Old Fashioned,通常有威士忌的都不會有錯,對於威士忌是愛好者的我來說,這杯味道不錯,濃度適中!朋友的是Side Car,同樣也是橙味做主,味道甜甜的,適合女生。主菜要來了,要了一款肉類和飯。香煎海鱸魚柳配海膽汁意大利飯($238),本以為意大利飯會是黃黃啡啡的顏

干邑龍蝦湯

法國鵝肝配焦糖蘋果加雜莓黑醋

蒜片欖油辣椒煎虎蝦

Old Fashioned

Side  Car

主菜要來了,要了一款肉類和飯。
香煎海鱸魚柳配海膽汁意大利飯($238),本以為意大利飯會是黃黃啡啡的顏色,因為是海膽汁嘛..
香煎海鱸魚柳配海膽汁意大利飯
我想他們的用意該是想讓客人看到大大塊的海膽本身,然後客人可以選擇把它整個吃掉或是與飯一起拌勻食掉。海鱸魚柳煎至表面金黃且薄脆,份量也很大方。
香煎海鱸魚柳配海膽汁意大利飯

烤焗西班牙有機豬鞍架($238),伴碟有油封番茄和烤菠蘿,被大塊的豬鞍架覆蓋了..
烤焗西班牙有機豬鞍架

豬鞍架份量足,熟成剛好。底下的薯蓉是紫薯蓉來的
烤焗西班牙有機豬鞍架

最後的甜品是一小杯的開心果雪糕,吃到一粒粒的開心果粒很突出,味道真實。
開心果雪糕
干邑龍蝦湯
法國鵝肝配焦糖蘋果加雜莓黑醋
蒜片欖油辣椒煎虎蝦
Old Fashioned
Side  Car
開心果雪糕
2021-06-12 59 浏览
有時喺銅鑼灣行完街都會過黎呢度食飯貪佢呢邊靜靜地仲有機會會遇上live band 添今晚試左個3-course dinner前菜選擇好多唔止得沙律可以揀我地揀左兩個意粉試下本來想試帶子薄切㗎,可惜賣晒下次唔可以太遲黎😂餐湯係椰菜花忌廉湯湯比較稠杰食到有少少薯仔粒連唔食椰菜花嘅朋友都讚好味前菜分量唔會太多味道有驚喜青口好滑,無overcook藍芝士醬好輕盈蕃茄忌廉貝殼粉有蕃茄鮮味大蝦蝦肉彈牙,好新鮮!主食大家都揀左牛扒😂肉眼五成熟,剛剛好勁大塊肉眼扒,肉質軟淋有少少焦香佢跟左黑椒汁但我覺得就咁用鹽同黑椒已經夠好味!配菜有香烤薯仔,薯仔面焦內軟,好食!櫻桃茄都好甜好好味!第一次試威靈頓牛扒感覺好驚喜朋友仲俾我做落刀儀式😂面層酥皮金黃酥脆牛扒生熟度剛好牛扒面有薄薄一層磨菇醬食落去會有鵝肝嘅豐腴油膩感佢呢度嘅威靈頓牛扒另一片鹹香火腿為牛扒更添滋味呢道菜果然神奇,好食到唔停得口!
有時喺銅鑼灣行完街都會過黎呢度食飯
貪佢呢邊靜靜地
仲有機會會遇上live band 添

今晚試左個3-course dinner
前菜選擇好多
唔止得沙律可以揀
我地揀左兩個意粉試下
本來想試帶子薄切㗎,可惜賣晒
下次唔可以太遲黎😂

餐湯係椰菜花忌廉湯
湯比較稠杰
食到有少少薯仔粒
連唔食椰菜花嘅朋友都讚好味

前菜分量唔會太多
味道有驚喜
青口好滑,無overcook
藍芝士醬好輕盈

蕃茄忌廉貝殼粉
有蕃茄鮮味
大蝦蝦肉彈牙,好新鮮!

主食大家都揀左牛扒😂
肉眼五成熟,剛剛好
勁大塊肉眼扒,肉質軟淋
有少少焦香
佢跟左黑椒汁
但我覺得就咁用鹽同黑椒已經夠好味!
配菜有香烤薯仔,薯仔面焦內軟,好食!
櫻桃茄都好甜好好味!

第一次試威靈頓牛扒
牛扒面有薄薄一層磨菇醬
食落去會有鵝肝嘅豐腴油膩感
佢呢度嘅威靈頓牛扒另一片鹹香火腿
為牛扒更添滋味
呢道菜果然神奇,好食到唔停得口!
2021-06-10
2021-06-11 904 浏览
今日帶左朋友去CWB一間餐廳開餐,就選些有心思一點的餐廳吧,選了間叫EMBER的西餐廳,CWB站行5分鐘,都算就腳,店內的佈置行好CHILL的情調氛圍,燈光溫和很有空間感同格調,總體環境不錯~.*烤美國熟成肉眼牛排 10oz牛味道濃郁,這熟成肉眼牛排食落肉質幼嫩,而且脂肪比例平均,口感細緻香口,肉汁豐富,加上香濃牛肉燒汁,不錯.*澳洲M6威靈頓牛柳配燒汁威靈頓牛柳這道傳統英國菜,製造過程層層繁複的工法幾考工夫,但這裡食物質素幾有驚喜~🙊酥皮香脆鬆化,十分喜愛~澳洲M6牛柳由內而外呈誘人粉嫩感,入面肉質夠juicy唔韌,牛肉味道濃郁配汁好像是牛柳汁的濃縮版,酥皮同牛柳一起放入口中,格外滋味而且夾層加入了煙肉,味道更具層次呢~.*北海道刺身帶子薄切黃金意大利飯帶子充滿甘甜、鮮香,肉質極鮮嫩,是海洋的鮮味呢~愈吃愈愛~份量也多,啖啖帶子呢,伴菜清新開胃而且味道新鮮美味黃金意大利飯嗰種半生熟的咬口感又同時吸收了忌廉汁的味道,實在真是讓人無法抗拒.*鮮青口意大利粉藍芝士忌廉汁青口肉厚新鮮,味道鮮甜,忌廉十分CREAMY,使意大利粉道層次升級,整碟義大利麵香氣四溢.*餐前麵包同椰菜花湯湯身濃郁的椰
*烤美國熟成肉眼牛排 10oz
牛味道濃郁,這熟成肉眼牛排食落肉質幼嫩,
*澳洲M6威靈頓牛柳配燒汁
配汁好像是牛柳汁的濃縮版,酥皮同牛柳一起放入口中,格外滋味
而且夾層加入了煙肉,味道更具層次呢~
*北海道刺身帶子薄切黃金意大利飯
帶子充滿甘甜、鮮香,肉質極鮮嫩,是海洋的鮮味呢~愈吃愈愛~
份量也多,啖啖帶子呢,伴菜清新開胃而且味道新鮮美味
*鮮青口意大利粉藍芝士忌廉汁
*餐前麵包同椰菜花湯
湯身濃郁的椰菜花味道暖在心頭,餐包飯前點綴~
*mojito
朗姆酒混以薄荷葉和青檸片,清新好味醒神~
*Old Fashioned
威士忌加上橙皮,經典的味道😬
  • 北海道刺身帶子薄切黃金意大利飯
  • 澳洲M6威靈頓牛柳配燒汁
  • 烤美國熟成肉眼牛排 10oz
  • Mojito
今日自己走咗嚟銅鑼灣度食嘢咁就試一試呢一間Ember, 咁其實入面啲裝修都幾靚,都有個大電視播住足球賽,坐得都算幾舒服,咁我自己就叫咗個 dinner set有以下: 南瓜湯: 個南瓜湯都冇得幾歲都幾好飲,不過就細咗少少, 入面有啲粟米粒 ,個餐包我覺得都ok好食。鮮青口意大利粉: 個青口意大利粉都可以的, 個意粉就比較creamy所以都幾好,我都幾鍾意,個青口亦都幾大隻有三隻,不過就好似生生地,但overall嚟講都不差。鹹蛋黃烤龍蝦尾龍蝦汁扁意粉: 咁其實呢一個意粉味道,我覺得是可以啲,但係佢個龍蝦其實我覺得幾好,幾有鹹蛋黃味,而且亦都有一啲類似什菜嘅嘢喺意粉到。視覺效果不錯,對我嚟講哩個龍蝦係主角,意粉當然係配角,但整體黎講味道喺ok的但就細碟左D。最後飲埋杯Mojito就閃人, Overall嚟講呢間餐廳都ok,行過嘅朋友可以試下。 不過從地鐵站行到嚟都一段時間。

疫情底下 好耐都未試過去酒吧 chill 下今次同老婆去左灣仔一日幾好feel 嘅酒吧試下佢地啲野食 入到去 揀左兩個set dinner 就serve 左我地呢個自家制嘅餐包 餐包好熱 好香麵粉味 但係偏輕身 唔會影下到前菜/主菜首先前菜揀左一個龍蝦湯同一個白酒煮蜆龍蝦好濃郁 應該有落到龍蝦殼落去煮 質地幾creamy 另外嘅蜆有驚喜 酒味唔太濃 但個汁清甜 飲哂Cocktail 叫左杯 grasshoper酒味偏重 薄荷同朱古力都好夾 幾好飲終於到main, 叫左一份Beef Wellington, 雖然賣相唔係傳統嘅長條形 但餡料十足 有炒過嘅磨菇 有輕微嘅芥辣 外層好脆 而且切起上黎唔會變成穌皮還穌皮 肉還肉咁另一個係ribeye , 呢個嘅油香比較重 肉質偏嫩 medium 岩岩好雪糕係最驚喜嘅 有著一粒一粒嘅開心果 每粒大小相若 而且雪糕好濃開心果味 簡直係 開心果版嘅 double chocolate.
疫情底下 好耐都未試過去酒吧 chill 下
今次同老婆去左灣仔一日幾好feel 嘅酒吧試下佢地啲野食

餐包好熱 好香麵粉味 但係偏輕身 唔會影下到前菜/主菜

首先前菜揀左一個龍蝦湯同一個白酒煮蜆

龍蝦好濃郁 應該有落到龍蝦殼落去煮 質地幾creamy

另外嘅蜆有驚喜 酒味唔太濃 但個汁清甜 飲哂

Cocktail 叫左杯 grasshoper

酒味偏重 薄荷同朱古力都好夾 幾好飲

簡直係 開心果版嘅 double chocolate.
2021-06-10 412 浏览
同男朋友兩個人好耐冇約會❤️見到灣仔呢一間勁適合情侶約會嘅晚餐西餐廳就即刻來試試🙈最正嘅係佢哋夜晚嘅set dinner一啲都唔貴已經有晒餐湯前菜麵包甜品同埋main course ❤️自己今次就要咗一個龍蝦湯好surprise嘅係佢哋嘅龍蝦湯未入口已經聞到好香味😍😍佢哋用咗好多龍蝦嘅食材去淆呢一個湯所以感覺特別rich 今日佢哋自家製嘅麵包咁個配搭上面都好match 之後我嘅前菜要咗一個煎法國鵝肝佢哋嘅油脂好豐富煎香之後嘅油沈左落去佢嘅麵包入邊😍😍雖然有少少邪惡咁但係絕對好好食入口即溶....另外我哋要咗一個grilled美國熟成肉眼扒5成即係啱啱好油香好豐富 而且食落去唔多根 肉味香濃❤️👍高級作品黎而且佢仲加咗少少芥末伴碟好好食!!!呢個價錢來講真係好吸引到最後我哋就有一個自家製嘅夏威夷果仁雪糕夏威夷果仁味好突出.而且入邊又真係有粒粒嘅果仁嘢飲方面我自己要咗一杯side car 嘅cocktail因為可以增加我哋嘅氣氛入口清新❤️好啱我哋嘅set dinner雖然我都見隔離好多情侶❤️🙈
同男朋友兩個人好耐冇約會❤️

之後我嘅前菜要咗一個煎法國鵝肝
佢哋嘅油脂好豐富
煎香之後嘅油沈左落去佢嘅麵包入邊😍😍
雖然有少少邪惡咁但係絕對好好食
入口即溶....

另外我哋要咗一個grilled美國熟成肉眼扒
5成即係啱啱好
油香好豐富 而且食落去唔多根 肉味香濃❤️👍
高級作品黎
而且佢仲加咗少少芥末伴碟
好好食!!!
呢個價錢來講真係好吸引

到最後我哋就有一個自家製嘅夏威夷果仁雪糕
夏威夷果仁味好突出.
而且入邊又真係有粒粒嘅果仁

嘢飲方面我自己要咗一杯side car 嘅cocktail
因為可以增加我哋嘅氣氛
入口清新❤️
好啱我哋嘅set dinner

雖然我都見隔離好多情侶❤️🙈
  • 龍蝦湯
2021-06-08 69 浏览
同朋友仔見到酒吧餐廳環境幾靚,又無乜人,來坐低傾下計。我們叫左南瓜湯,幾重南瓜味,有d粟米粒。青口意粉配忌廉汁,是用新鮮青口,好大隻,忌廉汁好creamy.澳洲M6威靈頓牛柳,牛味好濃郁,皮都幾酥脆,之前試過其他餐廳的威靈頓牛柳太濃味,不合口味,但呢間整得幾好食。另外叫左小食炸雞,脆而不油膩,有兩款醬汁沙律醬同燒汁,兩款都幾好味。跟住見到差不多每枱客都有叫薯條,所以叫左芝士薯條試試,薯條炸得幾乾身,不油膩,伴上黑松露醬,好食。幾好食的一餐
同朋友仔見到酒吧餐廳環境幾靚,又無乜人,來坐低傾下計。

我們叫左南瓜湯,幾重南瓜味,有d粟米粒。
幾好食的一餐

南瓜湯
青口意粉
炸雞
威靈頓牛柳
芝士薯條
因為咁岩喺附近做完嘢,見到有間西餐廳門面幾靚就行咗入去食🙂🙂🙂場內環境氣氛幾好,但係人客唔多,坐咗成晚都係得三四台客,唔知係咪因為我去嘅時候係閒日,所以比較少人叫咗個安格斯牛柳, 叫咗medium,上嚟都唔會太熟,啱啱好,肉質都幾嫩🙂🙂🙂🙂另外再嗌左個小食,芝士黑松露醬炸薯條,薯條炸得幾脆,黑松露醬都比得幾多,份量都算幾好成餐飯啲嘢食都覺得幾好,就係啲侍應嘅態度唔好好差,因為我諗住叫佢俾杯水我嘅時候,佢見到我揮手,擰轉面勁串咁同我講:點成個用餐體驗超差😡😡😡😡😡

成個用餐體驗超差😡😡😡😡😡
2021-06-05 43 浏览
餐廳前身係M1 酒吧,果時已經去過幾次,不過都只係飲酒,現場有live band,感覺唔錯!不過現在轉左做餐廳,野食質素一般,餐牌選擇不多,但收取中高檔價錢!其中一碟銀雪魚,整得太鹹,完全食唔到,有同侍應反映,但完全無反應!所以不會再幫襯!
2021-06-04 75 浏览
在繁忙的城市中的安靜角落,舒服享受1.黑松露薯條🍟點左個小食,原本以為只係普通黑松露薯條,點知上面仲有芝士好味道!2.黑毛豬唔好睇佢好似厚咁,但係肉感真係好嫩口,咬落去都好juicy,非常推介!3.三文魚子蟹肉意粉🍝意粉真係非常入味,好濃味之餘,個意粉本身都有味道,而且夾住d蟹肉,真係口感非常好👍🏻4.虎蝦🦐聞到個陣已經好香,好入味好香,蝦都好新鮮5.grasshopper呢杯cocktail真係好出色 exactly係薄荷朱古力味道嘅雞尾酒🍹,鍾意薄荷朱古力嘅真係一定要試下呢個!6.特色自製雪糕今日黎剩返雲呢拿味道,雖然佢地最特別係開心果味,但係雲呢拿味道都好好食,唔會話好甜,而且唔膩!真係好特別!下次黎一定要食開心果味
在繁忙的城市中的安靜角落,舒服享受

1.黑松露薯條🍟

點左個小食,原本以為只係普通黑松露薯條,點知上面仲有芝士
好味道!
2.黑毛豬

3.三文魚子蟹肉意粉🍝

4.虎蝦🦐

聞到個陣已經好香,好入味好香,蝦都好新鮮

5.grasshopper
呢杯cocktail真係好出色
6.特色自製雪糕

2021-06-03 598 浏览
黎到銅鑼灣鵝頸橋附近的#Ember工業風設計 金屬感 野食勁抵食3-courses lunch 有餐湯餐包前菜(+$38)主菜甜品餐飲人均$100-150有交易 前菜以刺身為主我地揀左天使紅蝦刺身配泰式酸辣汁同北海道帶子薄切配柚子醋汁兩款都鮮美 醬汁配搭佳宜特別抵讚係個碟凍冰冰 唔會影響刺身溫度🥰主菜有#Pizza #Pasta #Burger #Sourdough 同肉食選擇多又無國界 仲有印度燉羊肉配#Naan 添我地揀左澳洲#BeefCheek Ragu Rigatoni食#Rigatoni 梗係要食肉醬😍面頭仲有溫泉蛋啖啖肥仔滿足滋味 牛面頰好軟身濃郁入味另外叫左#lambchop 一客三件相當大份配低溫慢煮梅滿漬水蜜桃🍑同薯條🍟羊味唔算特別濃但肉質嫩滑啖啖肉最後店員奉上餐廳自家製的開心果雪糕第一眼睇無乜期待 點知好食到想Order多一客!超濃郁開心果味 食到果仁碎粒 而且相當幼滑🥰整體係性價比高質素好的西餐見到佢dinner 4-courses menu都只係$208up下次有機會黎試下!
黎到銅鑼灣鵝頸橋附近的#Ember

另外叫左#lambchop 一客三件相當大份

配低溫慢煮梅滿漬水蜜桃🍑同薯條🍟
羊味唔算特別濃但肉質嫩滑啖啖肉
最後店員奉上餐廳自家製的開心果雪糕

第一眼睇無乜期待 點知好食到想Order多一客!
超濃郁開心果味 食到果仁碎粒 而且相當幼滑🥰
整體係性價比高質素好的西餐

下次有機會黎試下!
2021-06-03
2021-06-03 51 浏览
今日同妹妹去銅鑼灣行街,晚餐佢話想食西餐。上網搵到附近依間西餐廳,人氣不錯,性格比高,所以就一於黎試下。餐廳環境舒適,幾欣賞佢既bar 台設計;不同的幾何圖案拼湊,像蜂巢幾特別。 -我們點選了dinner set ,有四道菜餚❤️餐湯🦞干邑龍蝦湯橙紅色的龍蝦湯,賣相香味俱佳。 加入干邑,湯底份外濃稠鮮香,還有鮮甜彈牙的龍蝦肉。配上餐廳自家製的鬆軟麵包,細味之下,充滿幸福感。-❤️前菜🦐蒜片欖油辣椒煎虎蝦鐵板上的虎蝦香氣逼人;蝦肉新鮮,配上炸過的蒜片及多士,十分惹味。-❤️主菜🐟香煎海鱸魚柳 |海膽汁意大利飯妹妹一向很愛吃Risotto。這份risotto 十分有水準。 喜歡其略為creamy的質感,飯粒飽滿有咬口。 橘黃色的厚身海膽令人涶涎;味道相當濃郁甘甜香;海鱸魚柳煎得色澤金黃,但魚肉保持嫩口;中間加入嫩綠菠菜,中和油膩感,十分味美。-❤️甜品自家製🍦vanilla 香滑雪糕, 透心涼的消暑佳品。

我們點選了dinner set ,有四道菜餚
❤️餐湯
🦞干邑龍蝦湯

❤️前菜
🦐蒜片欖油辣椒煎虎蝦

❤️主菜
🐟香煎海鱸魚柳 |海膽汁意大利飯

❤️甜品
自家製🍦vanilla 香滑雪糕, 透心涼的消暑佳品。

2021-06-03 76 浏览
今晚慶祝老朋友轉工成功,悉心挑選左銅鑼灣「Ember」一間情調既西餐廳同佢慶祝。 餐廳環境亦很寬敞舒適,燈光偏暗,予人一種放鬆既感覺。加上職員友善招待,令人留下良好印象。 除了環境及服務,食物同樣很高質素。 -可以選擇Dinner set / A la Carte Dinner set 有4 道菜, 款式選擇都相當多,還有餐湯、前菜及甜品,相當抵食。-餐湯有四款,我選擇了「南瓜海鮮湯」。南瓜湯甘甜,質感特別順滑濃郁。 加了彈牙鮮蝦及煙韌魷魚片,增添鮮香。-前菜我選擇了「北海道刺身帶子薄片」。賣相精緻吸晴,刺身帶子滑嫩鮮甜爽脆;搭上酸甜果醋汁,份外醒胃。-主菜是「烤西班牙黑毛豬不見天」。一向很愛吃黑毛豬,愛其油潤甘香。 而餐廳很窩心地將黑毛豬切成片狀,方便進食。 黑毛豬脂肪分佈平均,入口油香在口腔回盪,極為滋味。配菜有炒波菜、甜蘿蔔、蕃薯及烤菠蘿🍍。-最後奉上「自家製雲呢拿雪糕」,加入雲呢拿籽,味道香滑,十分滿足。-同朋友暢談聚舊,當然要點番杯Cocktail 🍹先過癮。「Side car 及Around the world」, 兩者味道都不錯,分別是香橙🍊及菠蘿🍍味;又不會偏甜,酒精不

可以選擇Dinner set / A la Carte

餐湯有四款,我選擇了「南瓜海鮮湯」。

前菜我選擇了「北海道刺身帶子薄片」。

同朋友暢談聚舊,當然要點番杯Cocktail 🍹先過癮。「Side car 及Around the world」, 兩者味道都不錯,分別是香橙🍊及菠蘿🍍味;又不會偏甜,酒精不算太濃,相當易入口。