2022-06-01 1239 浏览
Welp, there's not much to say as Elephant Grounds has now become a staple in many regions in Hong Kong. Coffee as always is good. Yeah, ayt. Ok, and...? Yeah good. OK. As for the food, the muesli bowl with yoghurt. Could you make this at home yourself and save 10 times the price? Of course! Would you want to? No. This dish is always great, especially when you are in a coffee shop with such an aesthetically pleasing environment and want to add some colour to your dish. Also, when you take photos,

This dish is always great, especially when you are in a coffee shop with such an aesthetically pleasing environment and want to add some colour to your dish. Also, when you take photos, you look healthy!
As for the pancakes, there are great. There are not fluffy at all and I could say almost excellent. However, they are packed with flavour and Elephant Grounds does not skimp on cream or syrup. I would definitely order this again, especially if I feel hungry but want something savoury.

WARNING: It is very, very, very hot if you sit outside. The sun-rays strike you like a radiator on your face, your photos really become blown-out, and the fans around the area, although a greatly appreciated effort, don't seem to do so much. If you don't mind feeling as if you are lying down on a beach in Thailand or you insist on taking some extremely Kong-girl photos, outdoors will be the perfect option for you.
2022-05-28
2022-05-23 1281 浏览
同朋友食lunch原本想chill下坐outdoor當時得一張矮枱available 要彎住腰食野唔舒服,最後都係坐indoor🍴EG Smashed burger🍔 ($185)wagyu petties🐮煎得好香好juicy👍🏻份量唔算大,好彩加埋薯條都夠飽🍴Fish Fillet Sando🥪 ($110)mix左furikake mayo嘅cabbage同炸魚柳好夾,食落口感好清新👍🏻啱哂咁熱嘅天氣食🍦Black sesame ice cream filled with mochi, matcha cookies and toped with candied peanuts🥜 ($68)Mochi比想像中細好多,佔成個雪糕三分之一都無😭有啲失望價錢都唔平,可以skip☕️Flat white ($40)個拉花歪咗扣咗少少分🥲咖啡豆唔算好香,正常發揮
同朋友食lunch原本想chill下坐outdoor
當時得一張矮枱available
要彎住腰食野唔舒服,最後都係坐indoor

🍴EG Smashed burger🍔 ($185)
wagyu petties🐮煎得好香好juicy👍🏻
份量唔算大,好彩加埋薯條都夠飽

🍴Fish Fillet Sando🥪 ($110)
啱哂咁熱嘅天氣食

Mochi比想像中細好多,佔成個雪糕三分之一都無😭有啲失望
價錢都唔平,可以skip

☕️Flat white ($40)
個拉花歪咗扣咗少少分🥲
咖啡豆唔算好香,正常發揮
ღ ᴄᴀʟʟɪɴɢ +81 🇯🇵 ღ⠀𝚃𝚛𝚊𝚗𝚜𝚙𝚘𝚛𝚝𝚒𝚗𝚐 𝚝𝚑𝚎 𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎 𝚋𝚞𝚍𝚜 𝚝𝚘 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗 🇯🇵 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚝𝚑𝚒𝚜 𝚜𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ɪᴄᴇ-cream sandwich 𝚏𝚛𝚘𝚖 @elephantgrounds 🍪⠀❝ ɪʀᴀssʜᴀɪᴍᴀsᴇ ! ❞⠀• • • ✎ • • •⠀*:..。 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓈒 ˲𖦹 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎-𝙸𝚌𝚎-𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 ($𝟼𝟾)𝙱𝚞𝚗 ☁︎︎ 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎𝚜 🍵𝙵𝚒𝚕𝚕𝚒𝚗𝚐 ☁︎︎ 𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚂𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎 𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚏𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚒 🍨𝚃𝚘𝚙𝚙𝚎𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚊𝚗𝚍𝚒𝚎𝚍 𝙿𝚎𝚊𝚗𝚞𝚝𝚜 🥜...📍 ᴇʟᴇᴘʜᴀɴᴛ ɢʀᴏᴜɴᴅs @elephantgrounds.ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 ☞︎ #thefchk_cafes𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 ☞︎ #thefchk_tst.#elephantgrounds #icecreamsandwich
ღ ᴄᴀʟʟɪɴɢ +81 🇯🇵 ღ

Ice cream  Sandwixh

❝ ɪʀᴀssʜᴀɪᴍᴀsᴇ ! ❞

• • • ✎ • • •

*:..。 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓈒 ˲
𝙱𝚞𝚗 ☁︎︎ 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎𝚜 🍵
𝚃𝚘𝚙𝚙𝚎𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚊𝚗𝚍𝚒𝚎𝚍 𝙿𝚎𝚊𝚗𝚞𝚝𝚜 🥜
ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 ☞︎ #thefchk_cafes
𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 ☞︎ #thefchk_tst
2022-05-10
Ice cream  Sandwixh
  • Ice  cream  sandwich
2022-05-01 824 浏览
K11 係pet friendly 所以耐唔耐都會帶狗仔過嚟行下街因為而家出邊天氣開始熱 係街太耐佢哋真係會中暑🥵雖然依家開咗好多分店但一直都冇試過朋友都介紹過我去幾次 但weekend通常都要排隊今次weekday終於試到啦‼️K11店嘅裝修休閒舒服 有種大自然嘅感覺👍🏼加上因為weekday 人流相對比較少所以都可以靜靜地飲杯咖啡 享受一下🤎店舖外邊仲有一排梳化椅 好適合兩個人傾吓計坐下而且店舖入邊都好闊落出面仲有好大個outdoor 嘅位置☺️
因為而家出邊天氣開始熱 係街太耐佢哋真係會中暑🥵

店舖外邊仲有一排梳化椅 好適合兩個人傾吓計坐下
而且店舖入邊都好闊落
出面仲有好大個outdoor 嘅位置☺️
2022-04-18 834 浏览
今日叫左一個fish fillet sando, d魚炸到好似豬扒咁,賣相晤錯,薯條就炸得几好,外脆內軟另外叫左一個crab cake benedict, d蟹蓉麻麻地,賣相就唔錯,重有兩杯valrhona Mocha,味道一般亦唔夠熱,坐位太低,食得唔舒服
最近天氣好涼爽坐室外岩哂可惜餐廳防蚊做得麻麻都有嘢飛來飛去今日叫左5樣野食,全部都ok!最好食係魚柳三文治!好驚艷!其中沙律可以不叫,但叫嚟影吓相都幾靚🤣漢堡算中上但未到最好因肉汁不多
最近天氣好涼爽
坐室外岩哂可惜餐廳防蚊做得麻麻都有嘢飛來飛去

今日叫左5樣野食,全部都ok!最好食係魚柳三文治!好驚艷!

其中沙律可以不叫,但叫嚟影吓相都幾靚🤣

漢堡算中上但未到最好因肉汁不多

星期日下午1:00過到黎,好多人等緊四位帶住一隻細狗加一個bb,加上二人限聚令,都預左要啲時間等,最後等左around 45分鐘,好好彩安排到三張連枱首先覺得安排合理,因為岀面好多餐廳中意攝哂d二人枱比後面既人先,而佢都算好好,安排到幾張連枱比我地食物方面,選擇方面真係少左啲geOnly light meal/ toast No main meal 不過質素又幾好wo 樣樣都有d驚喜我自己最中意d dish !! 好好食WAFFLE AMBER (MANGO)我地因為有個小朋友+ BB  有d雞手鴨腳入去前scan code都搞左好耐  又用左好多地方放車staff都好nice 又無black face我地又主動offer BB chair 幫我地影相都無唔耐煩d staff都好dog friendly  唯一覺得Weekend ( Sat/ Sun/ Public Holiday) 應該set返用餐時間Esp K11 Musea呢d 多人既地方等大家都fair d 有得食
星期日下午1:00過到黎,好多人等緊
四位帶住一隻細狗加一個bb,
加上二人限聚令,都預左要啲時間等,
最後等左around 45分鐘,好好彩安排到三張連枱

食物方面,選擇方面真係少左啲ge
Only light meal/ toast
No main meal
不過質素又幾好wo 樣樣都有d驚喜
Waffle Amber
我自己最中意d dish !! 好好食
WAFFLE AMBER (MANGO)

我地因為有個小朋友+ BB  有d雞手鴨腳

2022-04-10
午餐
Waffle Amber
2022-04-05 539 浏览
排隊超過60分鐘想試下坐outside, 但原來無還台時間,啲人一個人霸一張台係度慢慢玩電腦,唔知以為呢度係Starbucks,店家根本無考慮過其他想係outside食嘢嘅排隊顧客感受,如果係inside食講真大把選擇好過你地啦,唔該改善下啦,疫情之下座位管理都唔識變通👎🏻十分憤怒!為左可以評分我點都要打夠200個字。星期日黎幫襯,個餐牌選擇仲少過麥當勞,嘢飲就幾十款又無圖無剩,主廚個位咁易做?唔洗諗菜單?推薦大家落去食5樓glasshouse greenery,有戶外戶內,食物款樣多,啲員工又唔係好似呢間咁,識得彈性安排位置俾顧客,係我食開長期飯堂。最後,難得試下新野都可以遇到呢啲伏店,幾好食都唔會俾高分👎🏻
為左可以評分我點都要打夠200個字。
2022-04-05
2022-02-16 700 浏览
對上一次來這處相隔已經數個月,由於K11 Musea 真是冇甚麼太早開的咖啡店,為佢獨尊,所以沒有選擇的情形下便在此開餐。。。由於身處高地,更有戶外區,兼且當日是早上10時半左右, 所以人流絕對不多,戶外區當日便只佔上三至四檯客,而我正正就是獨霸室內~揀選了Egg Benedict HK$110.雞蛋流心程度緊屬一般,中層夾雜着牛油果,當日的牛油果就不算太新鮮有黑點,底層的麵包亦不算有脆口之感~Flat white HK$40咖啡我覺得做得蠻不錯,入口味道層次豐富,而且份量很足,比上是平時我一定會坐大半小時,可惜由於疫情始終未能放心安安份份地嘆~★自己就覺得早餐來說算是偏貴,如果可以在早餐方面飲品減$10至$15自己就覺得更為花船更兼吸引,連加一要HK$165.對於早餐而言絕對是不化算。★

Flat white

$165 (早餐)
2022-02-10 423 浏览
#emily出街食👅👅 本身一早bookmark好呢間餐廳一直好想試吓佢個greek yogurt 😛點知去到一問原來Yogurt係星期六日先有嘅Menu🥲唯有下次搵星期六日再去多一次啦講返今次食呢餐先🤫我嗌份tacos 朋友嗌左份fried fish fillet sandwich 同埋漢堡扒咖喱飯😆我用一份tacos同朋友換左一份fish fillet sandwich其實個三文治都幾抵食 因為裏邊返預覽都幾大塊而且打得幾香脆😚👅而個tacos裏面有牛肉碎而且都幾多汁每食一啖 啲汁都好似要噴出嚟咁🤣今次冇咩機會試到個漢堡扒咖喱飯 但係朋友話都幾好食~~~
#emily出街食👅👅
講返今次食呢餐先🤫
今次冇咩機會試到個漢堡扒咖喱飯 但係朋友話都幾好食~~~
  • 香脆魚柳三文治
  • Beef  tacos
2022-02-03 518 浏览
打卡程度冇因爲開耐左而失色😌Jenny仍然覺得呢度幾靚,open roof top 嘅小花園feel特別有秋意🧡入冬仲會出埋暖爐塔,復古感濃重😚雖然坊間新開打咭cafe數唔完,但呢間好似啲classic手袋咁勝在襟睇😉𝙁𝙤𝙤𝙙🥑Avocado salad $108成舊牛油果擺喺面,底下有蕃茄洋蔥salsa砌成小塔的形狀😛最出眾嘅係蟹肉配wasabi mayo的配搭🤤fresh得嚟好襯,好有層次🥪Fish fillet sando $95三文治超級厚🤩原來厚度來自件魚柳😌飽晒飽肚🤰仲貼心跟埋薯條,夠邪惡𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍵Matcha latte $55奶泡都幾綿滑,味道就正常發揮啦喺正K11 Musea咁就腳,係holiday mood又唔洗出到郊區嘅懶人選擇🤗諗諗下都係出值得出個post 介紹返💁🏻‍♀️𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩花園位

𝙁𝙤𝙤𝙙
🥑Avocado salad $108

🥪Fish fillet sando $95

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍵Matcha latte $55
奶泡都幾綿滑,味道就正常發揮啦

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
花園位
🥑Avocado salad
🥪Fish fillet sando
🍵Matcha latte
2022-02-01 902 浏览
自己平時幾鍾意去coffee shop坐下,今日嚟咗K11 musea嘅Elephant Grounds做嘢🙈平時都好鍾意佢哋嘅環境夠chill,食物質素都唔錯,今日係到仲嗌咗個tuna poke食真心好有驚喜🤩🤩吞拿魚係用麻油同豉油醃過,所以一上枱已經好香,食落去都覺得幾入味而且冇筋🤪撈埋溫泉蛋啲蛋汁超正Poke仲有好多牛油果,飯底係珍珠米真心粒粒都好飽滿食落特別滿足😍環境有啲日光曬落嚟真心好舒服,個人覺得戶外位更chill,不過就冇插頭呢個可能係相對地有咁worker-friendly嘅一點,不過都好多人係到做嘢/同朋友坐好耐咁傾偈🤤

Tuna  Poke

Tuna  Poke
  • Tuna  poke
2022-01-16 260 浏览
🥗Egg cob salad $98 呢個沙律有好多材料有番茄仔 玉米粒 青蘋果 雞胸肉 烚蛋 牛油果 煙肉碎同埋生菜絲 口感超豐富食完有飽肚感又無罪惡感 感覺清新🍚Yaki porky don $118 米飯比平時食開嘅泰國米圓成個丼係微溫嘅 唔凍唔熱。豬肉片鋪喺飯上面 面頭加咗啲子薑同蔥 中間擺咗粒好有動感嘅溫泉蛋豬肉片偏薄略乾😕 好彩上面嘅子薑幫佢挽翻啲分篤爆咗粒溫泉蛋之後令豬肉片無咁乾 更容易入口
Eg Cobb Salad

🥗Egg cob salad $98
呢個沙律有好多材料
口感超豐富
食完有飽肚感又無罪惡感 感覺清新

🍚Yaki porky don $118
米飯比平時食開嘅泰國米圓
成個丼係微溫嘅 唔凍唔熱。
豬肉片鋪喺飯上面 面頭加咗啲子薑同蔥
更容易入口
午餐
Eg Cobb Salad
2022-01-01 271 浏览
約咗朋友同埋佢隻狗狗見面,點左 avocado toast,分量適中剛剛好;唔會得個少少牛油果,合格。朋友點左Fish sando,佢話都合格嘅。另外再點兩杯咖啡。人狗都坐得好舒服,同隔離枱嘅距離唔近。唯一美中不足就係開始嘅時候發現我們座位旁邊有一隻雞翼骨,唔知係咪之前嗰個主人俾佢隻狗狗食! 不過職員好快幫我哋清潔左,下次可以再來。😄
2021-11-13 838 浏览
𝗘𝗹𝗲𝗽𝗵𝗮𝗻𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱𝘀 🐘⠀Had lunch at @elephantgrounds ‘ new location at @k11musea , they’ve got a 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘴𝘱𝘢𝘤𝘦 but sadly it was full during my visit🥲 personally think the 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴 > 𝘮𝘢𝘪𝘯𝘴 (didn’t try their dessert items tho) ; also their tables are a bit too tiny🤣 had to eat very carefully or else would’ve knocked everything to the ground🤭⠀𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘞𝘦 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥• 𝗩𝗮𝗹𝗿𝗼𝗵𝗻𝗮 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗮 ($𝟰𝟱) - this was very chocolatey & perfectly forthy😍• 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟱𝟱) - my friend was disappointed by this, the
𝗘𝗹𝗲𝗽𝗵𝗮𝗻𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱𝘀 🐘

𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘞𝘦 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥
Valrohna  mocha

• 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟱𝟱) - my friend was disappointed by this, the hojicha wasn’t well blended with the milk
• 𝗨𝗻𝗮𝗴𝗶 𝗼𝗺𝘂𝗿𝗶𝗰𝗲 ($𝟭𝟮𝟱)
Unagi  omurice

• 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗻𝗮 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗮𝗰𝗼𝘀 ($𝟭𝟭𝟱)
Karana  spicy  tacos

• 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗕𝗤 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗷𝗮𝗰𝗸𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄/ 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀 ($𝟭𝟮𝟱)
Karana  burger

📍Elephant Grounds @elephantgrounds
#thefoodconnoisseurhk_cafes
#thefoodconnoisseurhk_tst